|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Witamy szizii Powodzenia w nauce!
Czy wydanie "Maturalnie, ze zdasz" z bilogii z 2003 r. dużo się różni od tych nowszych? Potrzebuję Waszej pomocy, na oczy tej książki nie widziałam...
|
|
|
|
|
#872 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Nadis, dzięki za Twoją odpowiedź!
Mój chłopak widzi się w białym fartuchu naukowca gdzieś za granicą, w ośrodku badawczym po tym kierunku... |
|
|
|
|
#873 |
|
Przyczajenie
|
Hej wszystkim
Czytam ten wątek od jakiegoś czasu i pomyślałam, że się przyłączę Matura w 2013 - biologia R i chemia R (: Obym nie musiała poprawiać Tak zaczęłam się rozglądać za zbiorami zadań i tego typu rzeczami a naukę postanowiłam zacząć w sierpniu albo wrześniu chcę trochę odpocząć jeszcze przed ciężką klasą maturalną heh Z biologi mam podręczniki z Operonu, dobre notatki z lekcji, natomiast mam zamiar kupić "Tydzień po tygodniu do matury", bo czytałam że jest to dobry zbiór, mimo że czasem zdarzają się trudniejsze zadania nieco wykraczające poza program Natomiast z chemii mam podręczniki z Nowej Ery (nie odpowiadają mi zbytnio, ale mam dobre notatki z lekcji, bo mam super nauczycielkę) a co do zbiorów zadań to mam Pazdro (z nich korzystamy na lekcji) i zakupię sobie Witowskiego, o których słyszałam niemal same pozytywy Nie chcę wydawać fortuny na książki, bo nie widzę w tym sensu, jeśli ktoś bardzo chce to i niewiele mu wystarczy by dobrze się przygotować. Przepraszam trochę się rozpisałam
|
|
|
|
|
#874 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#875 |
|
Przyczajenie
|
Ja bym chciała zostać w rodzinnym Białymstoku i mam takie plany na UMB na kierunek lek-den albo farmacja, a jeśli by mi się nie powiodło to dietetyka albo fizjoterapia.
|
|
|
|
|
#876 |
|
Raczkowanie
|
cześć!
obserwuję Was już od dłuższego czasu i w końcu postanowiłam napisać. matura 2014 - biologia (R), chemia (R), j. angielski (R). z książek do biologii, które polecam to podręczniki (1-3) z Operonu, *'Vademecum' również z tego wydawnictwa i 'Paszport maturzysty'. odradzam z kolei podręczniki z WSiP'u, bo napakowali tam, co tylko mogli i są dla mnie zupełnie nieczytelne. *Niby nie ma sensu kupowanie podręczników i repetytoriów z tego samego wydawnictwa, ale dla mnie to świetna powtórka. wolę rzucić okiem przed lekcją na 'Vademecum', gdzie materiał zajmie kilka stron, niż wertować książkę. mam pytanie. wyrabiacie się ze wszystkim, czego od Was wymagają? nie mam na myśli biologii i chemii, ale np. historię, geografię, WOS... skupiacie się głównie na maturalnych przedmiotach, czy staracie się ze wszystkiego na jak najlepsze oceny? miałam ambitny plan uczenia się w wakacje, ale jedyne, do czego jestem w stanie się zmobilizować, to angielski. ![]() łojezu, ale tasiemiec.
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
U mnie w liceum było tak, że cała klasa miała parcie na jak najlepsze oceny. Każdy chciał mieć czerwony pasek, dostać się na medycynę lub prawo. Byłam na biol-chemie. Uczyłam się tylko z biologi i chemii, a resztę tak aby zaliczyć. W praktyce napisałam lepiej maturę od tamtych osób, ale też nie dostałam się na wymarzone studia. Moja klasa wylądowała głównie na chemii, biologii, pielęgniarstwie.
Morał z tego taki, że najlepiej jest poświęcić się głównie przedmiotom maturalnym, nie patrzeć na oceny, bo one praktycznie nic nie dają. colorful5 mi też się marzy UMB
|
|
|
|
|
#878 |
|
Przyczajenie
|
edzia09 życzę powodzenia i może zobaczymy się na uczelni
a ty jaki kierunek?A co do uczenia się w liceum. U mnie jest taka sprawa, że dwa lata pod rząd mam czerwony pasek = zakuwanie do wszystkiego po trochu. Jednak nie czuję jakoś że zwaliłam chemię i biolę. Myślę, że to zależy od osoby, jak się uczy, ale też jakie ma szczęście, bo bywa tak, że uczysz się całe noce a dostajesz ledwo 3, a czasem przychodzisz kompletnie nieprzygotowana na spr i masz 4 U mnie z biologii to i tak trzeba było się uczyc na bierząco, bo co lekcje pytanie było twz. loteria no z chemii to trochę gorzej bo nie pytała i czasem nie chciało sie uczyć na bieżąco :/
|
|
|
|
|
#879 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja olewałam wosy i inne pierdoły, po co Ci najlepsze oceny, skoro potem wylądujesz na chemii czy kosmetologii, podczas gdy marzyłaś o medycynie? Suma summarum, owszem, zakończyłam liceum ze średnią 5,0, ale nie skłamię pisząc, że nie starałam się o to w żaden sposób - żadnego uczenia się do poprawy ocen, żadnych prac dodatkowych, żadnego chodzenia po nauczycielach. Po prostu, wiele rzeczy wchodziło mi do głowy już na lekcjach, matmy nie musiałam się uczyć w ogóle, a z fizyki (z której wychodził mi dopuszczający) po prostu babka stwierdziła, że da mi 4 za dwa poprzednie lata, gdy miałam 4/5. Uczenie się w wakacje - już tutaj pisałam, że bez sensu, lepiej odpocząć i zebrać siły na III klasę, bo to daje w kość. I pamiętaj, że w Vademecum z Operonu jest sporo błędów Ja rok temu w wakacje nie robiłam nic, we wrześniu nie robiłam nic, siadłam do nauki 16 października i jak widać - w zupełności mi to wystarczyło na powtórki i robienie zadań.
Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2012-07-26 o 13:28 |
|
|
|
|
|
#880 |
|
Raczkowanie
|
Ja się wybieram na farmację albo techniki dentystyczne. Jeszcze myślałam o Gdańsku, ale czas pokażę
|
|
|
|
|
#881 |
|
Raczkowanie
|
polecam Gdańsk.
u mnie konkuruje on jedynie z Warszawą.
|
|
#882 |
|
Przyczajenie
|
Też myślałam o technikach
no właśnie czas pokaże
|
|
|
|
|
#883 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę, ja ostatnio zaczęłam myśleć o tym, co po maturze, którą ewentualnie (WRÓĆ, MUSI BYĆ: NA PEWNO) dobrze napiszę. Czy stoma czy lekarski? Zawsze to medycyna była moim marzeniem, a ostatnio zaczęło mnie też korcić w stronę właśnie stomatologii? Za czym byłybyście? Co bardziej się opłaca/gdzie łatwiej znaleźć pracę (dodam, że bez jakiś większych znajomości, jedynie lekarz internista, bardzo dobry znajomy rodziców ale nie mam w rodzinie żadnego lekarza/stomatologa)? Na stomie na pewno wymagane są umiejętności manualne, da się to wypracować?
hello_penny, jak dla mnie warto skupić się na tych maturalnych przedmiotach, bo to one pełnią główną rolę w rekrutacji na studia (z wyjątkiem chyba Poznania, gdzie podobno zwracają uwagę na średnią ocen). Ja przynajmniej poświęcam czas na biologię i chemię, trochę "olałam" matmę ale muszę przysiąść od września
Edytowane przez szizii Czas edycji: 2012-07-26 o 23:02 |
|
|
|
|
#884 |
|
Przyczajenie
|
U mnie w grę nigdy nie wchodził lekarski ... Kiedyś jakoś w 1 klasie chciałam iść na farmację ale poczytałam trochę opinie studentów i tych co skończyli, że z pracą ciężko a i zarobki na początki nie imponują a studia bardzo ciężkie. Natomiast pomysł na stomę przyszedł w 2 klasie, jest ciężko nawet bardzo, ale chyba z pracą nie jest tak źle
jeśli chodzi o umiejętności manualne to liczę ze da się wypracować ^^
|
|
|
|
|
#885 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie spodziewałabym się, że po tym kierunku jest ciężko z pracą, chociaż w sumie patrząc na to ile aptek teraz powstaje, to może faktycznie racja...Cytat:
|
||
|
|
|
|
#886 |
|
Przyczajenie
|
Ja nie wiem może i nie jest źle z pracą
ale najlepiej i tak się wychodzi po farmacji jak zakładasz swoją własną aptekę tak czy siak jak nie lek-den to farmacja obym coś źle przeczytała a jeśli nie to to dietetyka albo fizjoterapia gdzieś sie chyba dostanę
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#888 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mhm... Myślę jednak że chyba lepiej zostać przy lekarskim, więcej dróg wyboru, faktycznie, po stomie miałabym pod górkę i to nieźle, bo nie mam dentystów ani w rodzinie, ani wśród znajomych. Poza tym to medycyna była zawsze moim marzeniem, już od dziecka, więc zostaje jej wierna ![]() ![]() Dziękuję za odpowiedź Edytowane przez szizii Czas edycji: 2012-07-26 o 23:37 |
|
|
|
|
|
#889 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
poślubił koleżankę ze studiów, pochodzącą z rodziny, gdzie z obu stron roiło się od stomatologów A z tą farmacją to niestety fakt, aptek coraz więcej, pracy mniej, odpowiedzialność też spora. Za to można pracować jako przedstawiciel farmaceutyczny, bardzo dochodowe, tyle że nerwy zżera... Natomiast z kosmetologią jest masakra, w ogóle nie ma pracy po tym kierunku |
|
|
|
|
|
#890 |
|
Przyczajenie
|
Ehhh no ja nie mam stomatologów w rodzinie :/ ale dobry ten pomysł z zakumplowaniem się z kimś kto ma
dobra jak na razie hurra hurra za niecały rok matura ![]() |
|
|
|
|
#891 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
damy radę wszystkie. |
|
|
|
|
|
#892 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
||
|
|
|
|
#893 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
No właśnie, czyli po prostu skupić się na napisaniu matury a nie czerwonym pasku na świadectwie, nieważne gdzie się chce iść ![]() Cytat:
Ale wiadomo, jeśli chodzi o ten okres "po studiach", to lekarze mają ciężej XDDD
|
|||
|
|
|
|
#894 |
|
Raczkowanie
|
chyba odpuszczę sobie naukę z chemii i bio w wakacje, bo idzie mi jak krew z nosa. o ile do angielskiego siadam i poświęcam godzinę czy dwie dziennie, tak tym dwóm przedmiotom jakoś nie mogę... zwłaszcza, że większość książek zostawiłam tam, gdzie się uczę i przywiozłam (mądra ja) jedynie 'Vademeca'.
![]() dziewczyny, orientujecie się może, czy ćwiczenia do podręczników z Operonu (mam teraz na myśli biologię) są przydatne? kupiłabym i uzupełniała po przerobieniu każdego działu. i jeszcze jedno pytanko - podręczniki tego samego wydawnictwa z chemii są 'sensowne'? zastanawiam się od wczoraj nad zakupem, bo mój szkolny z Nower Ery mi nie podchodzi.
|
|
#895 |
|
Raczkowanie
|
Odpuść sobie ćwiczeniówki, większość podobno polega na przepisywaniu fragmentów z podręcznika, czyli w ogóle nie współgra z tym, czego wymaga się teraz na maturze, lepiej zainwestować w jakiś dobry zbiór z zadaniami albo poświęcić czas na arkusze
![]() Co do operonowskich podręczników do chemii - są różne opinie ale ja na przykład bardzo je lubię. |
|
|
|
|
#896 |
|
Raczkowanie
|
Ja kupiłam polecanego Rożaka do chemii.
Nadis czy anatomia musi być koniecznie w języku angielskim czy np. można sobie wybrać inny język? |
|
|
|
|
#897 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#898 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dzięki, zauważyłam, że opinie są różne, ale jakoś mam przekonanie do Operonu. z polskiego na przykład uczy mi się bardzo dobrze i stosunkowo szybko. poczekam jeszcze na podręczniki z biologii, przejrzę, ocenię i zamówię chemię. wydaje mi się, że wszystko będzie lepsze od Nowej Ery.
|
|
|
#899 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skoro już się odezwałam nieproszona, to może się przedstawię- jestem maturzystką 2013, miło mi Uczę się na profilu biol-chem, mam zamiar dostać się do Poznania właśnie, na medycynę.Cytat:
![]() Chemii uczę się właśnie z Operonu- moim zdaniem niezłe (choć nie mam porównania), uczy mnie jedna z autorek tej serii, bardzo rzetelna kobieta. Cytat:
No i bez paniki, nazwy angielskiego zazwyczaj czerpią z łaciny, więc to się będzie w 80% pokrywać tak czy siak
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-07-27 o 14:18 |
|||
|
|
|
|
#900 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale fakt, nazwy angielskie od łacińskich się zazwyczaj tylko końcówkami różnią. Teraz mam polew z chłopaka, bo idzie na prawo a tam łacinka jest jak najbardziej, muahah.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:53.

Czytam ten wątek od jakiegoś czasu i pomyślałam, że się przyłączę
Tak zaczęłam się rozglądać za zbiorami zadań i tego typu rzeczami a naukę postanowiłam zacząć w sierpniu albo wrześniu
Z biologi mam podręczniki z Operonu, dobre notatki z lekcji, natomiast mam zamiar kupić "Tydzień po tygodniu do matury", bo czytałam że jest to dobry zbiór, mimo że czasem zdarzają się trudniejsze zadania nieco wykraczające poza program 

I nie spodziewałabym się, że po tym kierunku jest ciężko z pracą, chociaż w sumie patrząc na to ile aptek teraz powstaje, to może faktycznie racja...
damy radę wszystkie.