|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
czujecie owulacje?
Nigdy sie nie wsłuchiwalam w swój organizm , nie zwrócilam uwagi na to kiedy bolą mnie piersi , kiedy pobolewa brzuch , gdy zaczeły mi sie kłpoty z okresem dopiero zaczelam prowadzić kalendarzyk i zwracać uwagę na wszystkie objawy . Od roku biorę luteinę na wywołanie okresu regularne bo mam za mało progesteronu według badań . Nie do końca to sie uregulowało bo raz mam 29 a raz 34 dni no nie ważne wracam do sedna sprawy . Raz czuje objawy ( bolące sutki , śluz jak kurze białko , pobolewanie jajnika , napęczniała macica) w 18 dniu cyklu a raz w 23 , są cykle ze nie czuje wcale a są takie ze czuje bardzo dotkliwie ,skad wiem ze to akurat owulacja? poza objawami robilam sobie 3 miesące testy owulacyjne i one tylko potwierdziły moje przypuszczenia. Pytanie moje jest czy jeśli w ogole ją czujecie to czy ona sie wlaśnie tak waha?? teoretycznie faza lutealna czyli po owulacji zawsze powinna miec 14 dni..a u mnie po owulacji okres mam raz 7 dni a raz 17...czyli ta faza dalej jest zaburzona. Niby mam dobrego lekarza , wszyscy go zachwalają a jakos mi to spokoju nie daje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: czujecie owulacje?
Niestety nie, ja miałam wiele problemów w bardzo młodym wieku i mój lekarz zdecydował się ostatnio na hormony,przepisał mi midianę podczas której brania cały czas krwawię i sama nie wiem co z tym robić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
ja niby poza nieregularnym okresem i niedomogą ciałka zółtego jest ok zdrowa..dodam ze staram sie o dzidzię od niedawna wiec antykoncepcja hormonalna nie wchodzi w gre
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
2. Niektóre kobiety czują ból owulacyjny. Czasem po prostu czują leciutkie kłucie, czasem mocne kłucie, a czasem ból jest tak duży, że trafiają na ostry dyżur. Zwykle z podejrzeniem problemów z wyrostkiem robaczkowym, bo komu by przyszło do głowy, że to owulacja może być przyczyną bólu ![]() 3. W każdym cyklu owulacja może być w różnym dniu. Faza folikularna ma zmienną długość, więc nie ma niczego dziwnego w tym, że raz masz ją w 18. dniu, a innym razem 23.. Inna sprawa, że bez USG nie znasz dokładnego dnia owulacji. Tzw. ból owulacyjny może się pojawić nawet kilka dni przed owulacją i po owulacji. Testy owulacyjne też nie wskazują konkretnego dnia owulacji. 4. Faza lutealna u zdrowej kobiety nie musi trwać 14 dni. Może trwać 10-16 dni, choć w każdym cyklu jej długość powinna być podobna (pomijając cykle poporodowe). 5. Nie wiesz ile dokładnie trwa u Ciebie faza lutealna, bo zakładasz, że moment bólu owulacyjnego jest momentem owulacji, a wcale tak być nie musi. 6. Skonsultuj swoje objawy z lekarzem. On powinien Cię pokierować na odpowiednie badania. Jeśli od roku masz krwawienie wywoływane luteiną, to ewidentnie coś jest nie tak!
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ale myślę,że nie masz się czym martwić, ja też czuję przed okresem ból piersi, mam spuchnięte stopy , ogromny brzuch, nie mogę spać, mam niesamowite uczucie zimna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Linka1984, jedynym wiarygodnym w warunkach domowych sposobem na określenie momentu owulacji (i jej wystąpienia w ogóle) jest temperatura tzn. dokładne obserwowanie jej zmian, co ma miejsce przy stosowaniu metody objawowo-termicznej. To, że coś tam Cię pobolewa, nie znaczy jeszcze, że w danym momencie występuje u Ciebie owulka i że dany cykl jest w ogóle cyklem owulacyjnym. Jeśli więc chcesz lepiej poznać swoje ciało, to weź się za ww. metodę. Same zapiski dotyczące bóli i tego, kiedy jaki śluz wystąpił oraz jak długie są cykle, na niewiele Ci się zdadzą, choć oczywiście lepiej mieć takie dane niż po prostu żyć sobie od krwawienia do krwawienia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rok temu nie dostawałam okresu tylko jakies plamienia i poszlam do lekarza , zrobił badania krwi ( hormony płciowe + tarczyca) , usg x 2 , wyszło ze prolaktyna za duża razy 10 i niski progesteron. Kazał iśc na tomografie , tomografia wykluczyła problemy guzowe i powiedział ze jest czynnosciowa hiperprokekt. dał bromergon i znowu badania za jakis czas i tak w kołko. Udało sie zbić ją szybko - ok 3-4 miesiące. Lecz plamienia przed miesiączką nadal występowały.Powiedział ze ewidentnie nadal jest za niski poziom progesteronu i nalezy brac luteine ona albo usupelni niedobory albo zastymukuje organizm do produkcji. Cykl waha sie teraz jak juz wczesniej pisalam a plamienia raz są 3-4 dniowe a raz 1-2,ale są . Poki plamienia nie znikną czyli nadal jest niedobór progestronu mam brac luteine. Nie przeszkadza w staraniu sie o dziecko a nawet gdyby to utrzya ewentualną ciąże skoro jest nidomoga ciałka zoł. Biorę ją juz rok i to w wiekszej dawce najpier mialam 1 tab podjęzykowo 7 dni a teraz mam od 12dc przez 14 dni , plamienia faktycznie sie lekko skróciły,teraz mialam 1 dzien a rok temu mialam nawet 7 dni plamien ---------- Dopisano o 13:12 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Tak w ogóle, co Ci wyszło na badaniu tarczycy? Jakie TSH miałaś? Kiedy ostatnio je badałaś?
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Badaną tarczycę mialam juz w tym roku 2 razy , raz przez te zaburzenia a raz zanim szlam do dietetyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
ma zielone pojęcie
|
A jakie TSH miałaś?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ma zielone pojęcie
|
Poszukaj wyników badań, serio. Bo akurat polska norma dla TSH to 4,2, ale kobieta chcąca zajść w ciążę powinna mieć TSH ~1-1,5…
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok jestem w domu i już piszę Ci moje wyniki z dnia 01.04.2012 TSH 1,83 tyroksyna 0,94 trójjodotyronina 3,02 Morfologia wyszła ok OB wyszło 5 prolaktyna wyszła 21,29 a po obciążeniu 41,53 ( badanie z listopada 2011 wyszła po obciążeniu264,34) estradiol 33,0 LH 1,6 ( w 4tym dniu cyklu) fsh 4,24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ma zielone pojęcie
|
A jakie są normy?
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
według lat gdzie robilam wynik :
tsh 0,35 - 4,94 ft4 0,70-1,48 ft3 1,71 - 3,71 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja też mam tą przypadłość że mam problemy z termoregulacją i nigdy nie miewam gorączek i rzadko się pocę, ale to właśnie jest bardzo pomocne przy wykresie bo też rzadko kiedy miewam zakłócenia na wykresie. Przypuszczam że u ciebie na to ze nie wychodziło miało to wpływ że miałaś właśnie niski progesteron.
Co do samego problemu niedomagania lutealnego, w zeszłym roku sama miałam ten problem, okres mi prawie że zaniknął i poszłam z tym do lekarza który niestety zbagatelizował problem. Jak zaczęłam szukać więcej informacji to dowiedziałam się że nie jestem jedyna z podobnym problemem która lekarze olali i że najczęściej przepisuje się luteinę albo duphaston które za bardzo nie leczą przyczyny tylko likwidują objawy. Zaczęłam szukać informacji jak naturalnie podnieść progesteron i najlepsze metody to przyjmowanie magnezu. Potem dowiedziałam się że olej z wiesiołka też pomaga (tak wogóle wspomaga płodność), bierze się kapsułki w fazie folikularnej i one pomagają się rozwinąć prawidłowo jajeczku i przy tym się lepiej rozwija ciałko żółte które z kolei wydziela progesteron. Trochę to trwało ale okres wrócił do normy i faza lutealna się wydłużyła zanikneły brązowe plamienia okres tez się wydłużył. Teraz znowu mam problemy bo ciężki miesiąc ale profilaktycznie biorę ten wiesiołek i magnez uzupełniam i na szczescie nie mam jeszcze takich schizów jak w zeszłym roku. ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- acha i jeszcze jedno apropo testów owulacyjnych. One wykrywają tylko zwiększony poziom lutropiny i nie zawsze potwierdzają owulację, bo owulacja może się zatrzymać w ostatnim momencie. A już zwłaszcza jeżeli masz za wysoka prolaktynę to wtedy może dochodzić do kilku podejść do owulacji w cyklu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ma zielone pojęcie
|
Nie chcę Cię martwić, ale to może być niedoczynność tarczycy. Wszystko jest ogólnie w normie laboratoryjnej, ale masz dość wysokie TSH, do tego wysokie FT3 i niskie FT4. No i wysoka prolaktyna. Zrób nowe badania w miarę możliwości, i skonsultuj się z endokrynologiem.
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Witam. Moje cykle trwają 25-28 dni. Ostatnio w 6 dc TŻ wszedł we mnie na chwilę, mniej więcej 10 sekund, wytrysk miał dopiero kilkanaście minut później, poza moimi drogami rodnymi. Teraz jestem w połowie cyklu wczoraj zauważyłam na majtkach małą ilość brunatnej wydzieliny, a dziś rano moja temperatura (mierzę dokładnie, rano, o tej samej godzinie, w pochwie) wzrosła o pół stopnia C. Czy to objaw ciąży, czy raczej owulacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
ma zielone pojęcie
|
sohott, dostałaś już w innym wątku odpowiedź na swoje pytanie
![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ja też tak myślałam ze to może być dobrze ukryty problem z tarczycą , ale kurcze te wyniki oglądało 3 lekarzy , moj lekarz rodzinny przy ogolnym badaniu organizmu bo takowe robie raz na jakiś czas gdyż często mam anemie po mocnych okrecach , drugi był moj ginekolog i to sprawdzał 2 razy juz w tym roku i trzecia była Pani doktor endykrynolog z uczelni któa przy okazji mi diete układała i nikt nie uznał tych wyników nawet za podejrzane. Juz sama nie wiem , jakoś tak głupio mi podważac zdanie lekarzy , i to nie byle jakiś lekarzy . Oba wyniki eyszły podobnie , poza prolaktyną która spadła. Mam iśc po raz trzeci na badanie ? znowu zobaczą normę i powiedzą ze jestem jakaś nienormalna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Umowilam się z polecaną w szczecinie endokrynolog W.
![]() prplaktymna wskazuje ewidentnie stres , pani okulistka gadała bzdury mowiąc ze soczewki mogą miec cos wspolnego z tarczyća ( niemozliwosc noszenia) a progesteron sie bada po 17 dniu a nie jak prolaktyne miedzy 2 a 5....powiedziała ze jedynie plamienia są nie teges ale to wina lekarza ginekologa bo nie powien sie za to brac skoro nie umie..ostrzegali mnie ze kobieta wredna i niemiła ale ponoć polski Dr House :P wizyte mam 27go |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Witam staram sie o dzidziusia i juz naprawde duzo wiem
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:18.