|
|
#481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy wcześniaków-Łączmy się :)
rumianku Ty to jestes wulkan energii
a jak ten kisiel? ja bym zrobiła tylko nie wiem jak sie do tego zabrac zrobic garnek kisielu i co? na podłoge to dajesz? jak zabezpieczasz mieszkanie? moja kolezanka w nocy urodzila synka, waga ciężka w porównaniu do naszych szczypiorków bo bagatela 4220 gramów
|
|
#482 |
|
Rozeznanie
|
Ptysza ja zabawę w kisielu urządzam tylko w kuchni. Łatwiej doczyścić meble kuchenne i terakotę niż panele albo kanapę
![]() A co do samej zabawy to wylewam kisiel w taki duży pojemnik, w jakim przechowuje się lub mrozi żywność (mam taki fajny, nie za wysoki i dość duży), wlewam przestygnięty kisiel, wcieram jabłko lub dwa, mieszam, stawiam na podłodze i do dzieła. Natala radzi sobie sama a ja siadam po turecku, biorę Alę i mieszamy kisiel Przepis jest zupełnie prosty: ok. 2 l wody, pół kubka mąki ziemniaczanej, pół kubka soku malinowego (domowej roboty od mojej mamy), trochę cukru. Wodę gotuję w dużym garnku, w międzyczasie mieszam mąkę z cukrem, sokiem i odrobiną wody na gładką masę i jak zagotuje się woda w garnku wlewam tę masę. Pozwalam jej pogotować się na małym ogniu aż do zgęstnienia. Ot i cała filozofia kisielu A i taką zabawę trzeba urządzać przed kąpielą ale to chyba jasne
|
|
|
|
|
#483 |
|
Zakorzenienie
|
rumianku - a Ty masz czas tylko i wyłącznie dla siebie?
|
|
#484 |
|
Zadomowienie
|
no pewno ze ma
w tak zwanym miedzyczasie ![]() rumianku - musze sie przyznac ze nie pomyslalam o tym kisielu w porze przedkapielowej ja to bym pewnie zrobila miedzy zupa a drugimPoP u nas z palcem klapa Emilka zaczela sie w nocy budzic z histerycznym placzem, stwierdzilismy z mezem, ze moze ma koszmary ze nie ma palca no i teraz w dzien jest plasterem a w nocy nicale widze ze jest lepiej, tzn teraz z palcem zasypia szybko i szybko go sama wyjmuje, wczesniej tak nie bylo
|
|
#485 |
|
Zakorzenienie
|
Ptysza - u mnie Oliwka chora więc też trochę odpuszczamy z tym palcem.
|
|
#486 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny Kochane czas dla siebie
A co to jest??A tak na poważnie to czas dla siebie mam wtedy, gdy obie śpią, np. teraz. Wcale też nie jestem perfekcyjną panią domu bo obiady są u nas od święta (mam na myśli siebie i męża), sprzątanie również (choć podłogi odkurzam i myję codziennie albo i nawet 2 razy w ciągu dnia bo mamy psa), jakiś czas temu odpuściłam sobie prasowanie i kilka innych domowych zadań. Na szczęście pranie "robi się samo" ![]() A co do ssania kciuka to nie zauwazyłyście u Waszych pociech jakiejś korelacji w ząbkowaniem? Moja Ala tak ma, że jak wychodzą jaj ząbki to nie jestem w stanie wyciągnąć kciuka z jej buzi. Ale jak już wyjdą to sama go wyciąga i zapomina, że miała taki epizod. A i pochwalę się jeszcze: wczoraj znalazłam u Natalki dwie świeżutkie górne dwójeczki, tzn. że Natka ma już 6 ząbków. A ja wcale nie wiem, kiedy jej one wylazły. |
|
|
|
|
#487 |
|
Zadomowienie
|
Dobry !!
Ale ukrop ja cie pierdziele. Nie ma czym oddychac od samego rana . A mała ma mieć dziś szczepienie Ale cholerka jak jej przed chwilą temp zmierzyłam to ma 37,4 pewnie mi jej nie zaszczepią znów. _________
|
|
#488 |
|
Raczkowanie
|
Sprzatanie...hmm. ja mylam podlogi codziennie ale jak mlody wrocil ze szpitala. teraz myje rzadziej bo stwierdzilam ze nie mozna miec sterylnosci(jak powiedzial mi lekarz). bo niby kiedy mam myc jak ten Malutki Czlowieczek ciagle chce aby zwracac na niego uwage. ciesze sie jak bez wrzasku ugotuje mu zupe. ale jak zacznie zwiedzac podlogi i wcinac wszystko co tam znajdzie to chyba wroce do codziennego sprzatania
Edytowane przez nadi25 Czas edycji: 2013-01-26 o 02:05 |
|
|
|
|
#489 |
|
Zadomowienie
|
a ja nie mylam codziennie i nie zamierzam
nawet sobie tego niewyobrazam
|
|
#490 |
|
Raczkowanie
|
a ja kurde zyje w tym glupim leku ze jak zje smiecia to mi sie zacznie dusic, wiem ze to glupie:/
|
|
|
|
|
#491 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nadi ja też się boję dławienia dlatego usuwam wszystko, co mogłoby potencjalnie "wpaść" dziecku do buzi. Choć ona ma dużo świetnych pomysłów. Ostatnio odkryłam, że zakrada się do kuchni, odłupuje farbę z grzejnika (mamy taki stary żeliwny kwalifikujący się do wymiany ale póki co teść pomalował go i jeszcze jakoś wygląda) i wpycha ją sobie do buzi. No myślałam, że na zawał zejdę, jak zobaczyłam ile ona już tej farby odłupała i chyba zjadła. |
|
|
|
|
|
#492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#493 |
|
Raczkowanie
|
No to widzę, ze rosnie nam mały Smakosz
. Od malego wie, co dobre. Ale pociesze Cie ze moj wszystko pcha do buzi
|
|
|
|
|
#494 |
|
Zadomowienie
|
u nas na szczescie minal okres brania wszystkiego do buzi
PoP mam do Ciebie pytanie, bo Twoja Oliwka chyba tu najstarsza dawalas jej moze clinutren junior? nam lekarka polecila, zeby Emilke troche podtuczyc na razie wypila 1 puszke, zastanawiam sie czy beda efekty w wadze, drogie to 35 zł za puszke 400 gr
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
Ptysza - ja niczym specjalnym nie tuczę Oliwki. I nikt nam tego nie zalecał. Lekarze o niej mówią ze jest drobna i ze wczesniaki zwykle są drobne.
Nie dawalam tez jej długo słodyczy. Dopiero jak skończyła dwa latka to zaczęła je jeść. Tylko ze ona typowy niejadek i za slodyczmi tez nie przepada. Dodatkowo często wymiotuje. Ale dlaczego chcecie Emilke tuczyc? Z tego co pamietam to ona teraz około 9 kg waży wiec to nie jest jakoś bardzo mało. Co do sprzątania i mycia podłóg to ja myje tak co drugi dzień bo u mnie jest i kot (pers) i pies.
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2012-07-30 o 16:20 |
|
|
|
|
#496 |
|
Przyczajenie
|
Hej!
jestem tu nowa... i jestem również mamą wcześniaka. Dziewczyny powiedzcie mi.. ile Wasze maluchy były w szpitalu po urodzeniu? jak radziły sobie z oddechem i infekcjami?
|
|
#497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem mamą wcześniaków -bliźniaczek i moje córcie były blisko pól kilo cięższe od Twojego synka. Starsza Lena została zaintubowana (ok.5 dób) i długo oddychała na nCepap a Lilianka w 8 dobie oddychała juz samodzielnie. W inkubatorach leżały od 26 kwietnia do 28 maja. a po prawie dwóch miesiącach wypuścili nas do domu.
|
|
|
#498 |
|
Zadomowienie
|
hej! witaj
moja byla 6 tyg, z czego 4 w inkubatorze, potem to juz byla kwestia nauczenia sie ssania mleka z butelki infekcje hmmm, u nas były - jak ja wzielam do domu to po 2 tyg wyladowalam z nia w szpitalu z podejrzeniem zapalenia pluc, no ale to byl luty, straszna zima, maz zachorowal na ciezka grype no i mala zlapala na szczescie szybko poszlo napisz cos o sobie, o synku - co sie stalo ze tak wczesnie urodzilas? daj znac sandrze (pierwszy post) to cie dopisze do naszej listy
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja także witam, widzę że Twój synek ma tą samą wagę i ten sam tc co moja Natasza. (700gr i 27 tc). Natasza wyszła ze szpitala po 11 tygodniach. A moja starsza wyszła po 8 tygodniach (900 gr i 28 tc) Jest wiele zmiennych które wpływają na to jak dziecko szybko rośnie. Przeważnie dzieci wychodzą ze szpitala w okolicy terminu planowanego porodu.
|
|
|
#500 |
|
Rozeznanie
|
Ja urodziłam w 30 tc bliźniaczki. Natala wyszła do domu po 10 tygodniach, Ala po 16. Moje dziewczyny w tej chwili mają 16 miesięcy a w całym swoim życiu miały po 2 razy porządny katar, Alka miała stan zapalny gardła i tyle.
|
|
|
|
|
#501 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam dziewczyny ,że tak odpisałyście. Urodziłam tak wcześnie z powodu zatrucia ciążowego... Ledwo zostałam uratowana i mój synek też. Leży w szpitalu już 2 miesiące i 3 dni, zwalczamy infekcję w tym momencie (bakteria - pałeczka gram ujemna), i ogólnie jedyny problem w tym momencie to właśnie to. Ogólnie to już 3 dni był na własnym oddechu bez CPAPu i bez respiratora ,tylko był podawany tlen do inkubatora, wagę już ma i je z butelki, więc wyjście było przed Nami, napatoczyła się ta cholerna infekcja... za 3 tygodnie Patryk powinien sie urodzić. Jak myślicie długo jeszcze to wszystko może trwać?
Jeśli chodzi o inne wcześniacze porblemy to: z jelitami żadnych (je po 50 ml tylko butelką lub sondą w tym czasie infekcji ponieważ jest zaintubowany) ,wylewów w głowie nie było, obecnie od 2 tygodni ujawniła się Retinopatia I stopień i tak się trzyma ( oby nie rosła). Poradźcie coś...
|
|
#502 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia- myśle ze niedługo wyjdziecie. Najważniejsze to poradzić sobie z infekcja. jak mały juz tak pięknie oddychał i jadł to tylko wyleczyć infekcje i będzie dobrze.
|
|
#503 |
|
Zadomowienie
|
musisz byc cierpliwa - to moja rada
nie bylo wylewow - super! sam je - rewelacja, z oddechem swietnie z bakteria sobie poradza
|
|
#504 |
|
Przyczajenie
|
Jeśli któraś z Was miałaby ochotę porozmawiać na gg to zapraszam... 9556801, chętnie się zapoznam bliżej i porozmawiam....
|
|
#505 |
|
Zadomowienie
|
ale my cie wszystkie chetnie poznamy, wiec pisz tu
---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- rumianku - nie robilam jeszcze zabawy w kisielu chyba zaczekam na brzydka pogode my teraz caly wieczor na dworze, Emilka bawi sie z dziecmi i wraca tak padnieta ze az milo
|
|
#506 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia - pisz tutaj. Jest nas tu pare wiec zawsze któraś coś doradzi. A dodatkowo czytają nas tu tez inne osoby którym się przydadzą nasze rozmowy.
|
|
#507 |
|
Zakorzenienie
|
trzymam kciuku za wasze maluszki zeby zdrowo pieknie rosly
dziewczyny jedna rzecz mi nie daje spokoju...ostatnio kolezanka byla na IP na KTG kiedy przywiezli kobietke rodzaca blizniaki w 25 tc. jako mamie blizniakow- wczesniakow az mi sie slabo zrobilo na mysl o tym co ta biedna kobieta musi przechodzic...czy w 25 tc- i to przy parce- dzieci maja jakiekolwiek szanse??? serce mi sie kroi jak sobie o takich kruszynach pomysle
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=43221823 #post43221823 wymienie Tresor Midnight Rose Edytowane przez glamourous Czas edycji: 2012-08-02 o 12:30 |
|
|
|
|
#508 |
|
Raczkowanie
|
glamouour, no ja mialam bliznieta. tylko niestety pierwszy synek udusił sie we mnie w 21 tyg ciazy, poniewaz wyszla pepowina, ale z drugim Damiankiem mimo tego ze z pierwszego zostalo łozysko i ciagle rosla mi infekcja, pecherz plodowy mialam spowrotem wpychany do macicy poniewaz byl juz w pochwie to moj synek w 26 tyg urodzil sie z waga 878 gram. Mysloe ze nie ma reguly, ze wszystko co nas czeka jest zapisane u Góry. A loezalam z dziewczyna 20 letnia miesiac w szpitalu i jej Bartus urodzil sie tez w 26 tyg i zyl tylko 6 godzin (mial tlen jeszcze od matki)
a dlugo i dzielnie walczyla o niego ta dziewczyna. kasiu jeśli chodzi o Twoje malenstwo to jesli tak pieknie sobie radzi to dacie rade. Moj Skarb z 26 tyg z waga 878 gram byl pod respiratorem prawie 2 miesiace, ma retinopatie 3 stopnia czeka nas operacja przepukliny, mial operacje w 4 tyg zycia w okolicy serca (zamkniecie przewodu bottala) przeszedl zapasc, bezdech, bradykardie. jakas bakterie szpitalna, ciezkie obustronne zapalenie pluc. w niedziele konczy roczek, niestety do tej pory wymagha podawania tlenu, ale juz minimalnej ilosci. musi byc dobrze, wczesniaki to silni ludzie ![]() nie wytrzymam, musze sie pochwalic (oby nie zapeszyc) maly przedwczoraj wytrzymal 8 godz bez tlenu, wcvzoraj 6,5, a dzis juz od 10 rano jest bez ![]() tylko niepokoi mnie to ze jak jest bez tlenu to czasem serducho uderza i do 180 i nie wiem czy wtedy mimo dobrej saturacji mam podawac tlen czy nie. moze ktoras z Was wie? |
|
|
|
|
#509 |
|
Zadomowienie
|
nadi -
Edytowane przez ptysza Czas edycji: 2012-08-02 o 13:12 |
|
|
|
|
#510 |
|
Zakorzenienie
|
Nadi wspolczuje bardzo takich przejsc i zdrowka dla Synka
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

zrobic garnek kisielu i co? na podłoge to dajesz? jak zabezpieczasz mieszkanie? 

Emilka zaczela sie w nocy budzic z histerycznym placzem, stwierdzilismy z mezem, ze moze ma koszmary ze nie ma palca
A co to jest??
A mała ma mieć dziś szczepienie
Ale cholerka jak jej przed chwilą temp zmierzyłam to ma 37,4 pewnie mi jej nie zaszczepią znów.
_________

zębole