Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV - Strona 163 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-30, 16:04   #4861
Friese
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że może być problem, bo wszędzie są ostrzeżenia przed wkładaniem takich rzeczy do bagażu rejestrowanego, nie powinno się takich przedmiotów wkładać do rejestrowanego bagażu właśnie ze względu na spore prawdopodobieństwo uszkodzeń, w trakcie ładowania do luków bagażowych wszystkie walizki i torby są przerzucane dość brutalnie, Twój chłopak pewnie o tym wiedział i mimo wszystko laptopa wsadził na własną odpowiedzialność.
Walizki, torby, plecaki i podobne chyba nigdy nie są ubezpieczane - jedynie zawartość.

Hm, gdzieś w necie znalazłam:
"Zakres ubezpieczenia obejmuje szkody polegające na uszkodzeniu, zniszczeniu lub utracie bagażu, jeżeli szkoda powstała wskutek :
  • Wystąpienia zdarzenia losowego (pożar, grad, huragan, grad, lawina trzęsienie ziemi, powódź )
  • Akcji ratowniczej
  • Wypadku komunikacji
  • Udokumentowanej kradzieży z włamaniem lub rabunku
  • Zaginięcia ale tylko w przypadku gdy znajdował się pod opieką zawodowego przewoźnika lub gdy został oddany do przechowalni
  • Nieszczęśliwego wypadku"
Niestety, sytuacja Twojego chłopaka nie łapie się do żadnej z powyższych... Ciężko zaliczyć 'standardowe' przerzucane bagażu do 'nieszczęśliwego wypadku'...

Ale to też zapewne zależy od ubezpieczyciela. Tylko skoro dzwonił i powiedzieli mu, że nie ma takiego ubezpieczenia, to niestety pewnie rzeczywiście nie ma.
dziękuję Ci pięknie!

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem dużo
Patrzę po znajomych, ile pracują i ile zarabiają i wydaje mi się, że 2000 to sporo jak na 'wstępie'. Ja bym powiedziała 1700-1800 i zobaczyła co oni na to.
Aczkolwiek ja obstawiam, że na wstepie mogą Ci rzucić 1500 i powiedzieć, ze jak będzie ok, to dostaniesz tyle i tyle.
Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
Ja też uważam że to dużo jak na 1 pracę. Tak celowałabym w 1,600 czy 1,700 na poczatek
dziękuję Wam, teraz wiem co mówić, bo totalnie nie miałam pojęcia Czyli powiem 1700 zł netto. Dziękuję!
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:15   #4862
Dotka90
Zakorzenienie

Dziewczyny, które płacicie za wodę od ZUŻYCIA faktycznego (nie ryczałt w czynszu), powiedzcie mi, ile średnio zużywa się wody w mieszkaniu, w którym są dwie osoby, kąpiące się z normalną częstotliwością.
Wiadomo, gotuję, robię pranie itd też raczej normalnie.

Ile płacicie? Bo właśnie nam założyli takie liczniki, że od zużycia będziemy płacić i chcę mniej więcej wiedzieć na jaką kwotę się przygotować.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:25   #4863
coffee
and cigarettes

Orientujecie się czy kosmetyki Eveline można kupić w USA w sklepach stacjonarnych? Znalazłam ich stronę z możliwością kupienia w Internecie, ale nie ma słowa o tym, czy normalnie też można kupić.
Wyjeżdżam na trochę, nie bardzo widzi mi się robienie zapasów tutaj. Nie lubię kupować na zaś...
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:25   #4864
lukrecja222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Jesteś studentką do dnia skończenia studiów (jeśli dobrze pamiętam to jest to dzień odebrania dyplomu - zabierasz wówczas wszystkie 'papiery' z uczelni - przestajesz być studentką, ale lepiej sprawdź to dokładnie, tak coś kojarzę).
Prawo mówi, że po licencjacie nie mają prawa zabrać legitymacji przy odbiorze dyplomu, ale po magisterce już tak.
Więc jeśli nie jest Ci dyplom potrzebny, to go na razie nie odbieraj. Legitymacja jest ważna do dnia na pieczątce (naklejce) i do tego czasu możesz jej używać (o ile fizycznie ją masz).
Jeśli się gdzieś tu mylę, proszę kogoś o poprawienie.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie chodzi mi nawet o same zniżki na przejazdy z legitymacją, ale o to czy np mogę się zarejestrować w urzędzie pracy już (studiowałam dziennie) czy dopiero jak oddam legitymację.
lukrecja222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:25   #4865
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Zwykle wychodziło nam ok. 50-60 zł za 2 osoby. Ale ostatnio współlokator szalał z praniem, kąpaniem to zapłacił 70, sam za siebie.

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:27   #4866
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Zwykle wychodziło nam ok. 50-60 zł za 2 osoby. Ale ostatnio współlokator szalał z praniem, kąpaniem to zapłacił 70, sam za siebie.
Dzięki
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:34   #4867
new_me
Zadomowienie

czym sie rozni mleko w proszku od mleka granulowanego? chodzi mi o wlasciwosci? czy na pewno z granulowanego blok czekoladowy sie nie uda?
new_me jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 16:37   #4868
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
czym sie rozni mleko w proszku od mleka granulowanego? chodzi mi o wlasciwosci? czy na pewno z granulowanego blok czekoladowy sie nie uda?
Mleko w proszku ma konsystencję taką jak mąka, a taka jest potrzebna w bloku. Kiedyś próbowałam zrobić z granulowego i miało ono konsystencję tych grudek właśnie. Może spróbuj je jakoś zmielić?

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:38   #4869
gazowane lody
Zakorzenienie

zawsze możesz granulowane zmielić jakimś blenderem mikserem czy wałkiem (mleko w siatce)

Udowodniłam samej sobie, że się da!
75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
gazowane lody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 16:40   #4870
new_me
Zadomowienie

ok, dzieki dziewczyny, tak to jest jak sie chlopa do sklepu wysle
new_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 17:10   #4871
gryzelda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Pytanie jak zwykle az wstyd pytac jaka jakosc ustawic w aparacie by puzniej dalo sie wywolac zdjecia w normalnym formacie np. 10 /15 . a moze sie znacie i opiszecie mi w paru slowach czym sie rozni jeden od drugiego :
shq 3264 x 2448
hq 3264 x 2448
sq1 2048 x 1536
sq2 640 x 480
16;9 1920 x 1080

co ze zdjecia zrobionymi w jakosc 640 x 480 nie ma sznas ich wywolac?
Znajdzie sie ktos kto mi pomoze?
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 17:40   #4872
agateq
goniąca własny ogon..

Macie jakieś pomysły co można dodać (jakiś sok? napój?) do wódki chilli albo pieprzówki, żeby hmm.. nieco zmieniła smak? Samodzielnie mi nie smakuje, za ostra.

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:28   #4873
Lusja
Zakorzenienie

To jeszcze raz ja
Mam takie pytanie do studentek - czy realne jest pociągnięcie dwóch dziennych kierunków na studiach?

Lusja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:31   #4874

Cytat:
Napisane przez Agnieszka987 Pokaż wiadomość
Co ma wspólnego siatkówka a "Pieśn o małym rycerzu"
Piosenka śpiewana i puszczana w trakcie meczy polskiej reprezentacji w siatkówce "na cześć" Raula Lozano, gdy był trenerem W czasie Ligi Światowej też ją puszczali, pewnie bułgarscy operatorzy muzyczni dowiedzieli się, że często przez Polaków była puszczana, a więc i zagrali ją teraz - nie wiedzieli, że Lozano już nie ma

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Lusja Pokaż wiadomość
To jeszcze raz ja
Mam takie pytanie do studentek - czy realne jest pociągnięcie dwóch dziennych kierunków na studiach?
Tak.
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:34   #4875
prokrastynacja
Zadomowienie

Cytat:
To jeszcze raz ja
Były u nas dwie osoby który próbowały coś takiego zrobić. Na drugim roku jedna wzięła dziekankę bo nie dawała rady, druga złożyła podanie o indywidualny tok. Dużo zależy od studiów, ale na pewno to nie łatwe choćby ze względu na zbyt małą ilość godzin w dobie
prokrastynacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 18:40   #4876
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Tak.
Nawet na dwóch różnych uczelniach? A co jeśli godziny zajęć się będą na siebie nakładać? Od października zaczynam zarządzanie ale myślę jeszcze o biotechnologii Jak to wtedy wygląda?

Stary 2012-07-30, 18:58   #4877

Cytat:
Nawet na dwóch różnych uczelniach? A co jeśli godziny zajęć się będą na siebie nakładać? Od października zaczynam zarządzanie ale myślę jeszcze o biotechnologii Jak to wtedy wygląda?
Nawet na dwóch różnych uczelniach, ale nie ukrywam, że najbardziej pomocne jest posiadanie na jednej z uczelni możliwości samodzielnego układania sobie planu - nie wiem, na jakiej uczelni ty będziesz studiować i czy będziesz mieć taką możliwość. Gdy nakładają się wykłady, pal licho. Z ćwiczeniami - trochę gorzej :/
Stary 2012-07-30, 19:00   #4878
dance makabre
Wtajemniczenie

Czy mogę namalować coś mazakami na papilotkach do muffinek, a potem upiec w nich babeczki? Tzn. czy rysunek się nie rozmaże, a tusz nie przeniknie na ciasto i nikogo nie otruje?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:06   #4879
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet na dwóch różnych uczelniach, ale nie ukrywam, że najbardziej pomocne jest posiadanie na jednej z uczelni możliwości samodzielnego układania sobie planu - nie wiem, na jakiej uczelni ty będziesz studiować i czy będziesz mieć taką możliwość. Gdy nakładają się wykłady, pal licho. Z ćwiczeniami - trochę gorzej :/
Hmm, a studia wieczorowe są płatne? Przy rekrutacji wybrałam biotechnologię, z której zrezygnowałam - teraz żałuję No i wpadłam na pomysł studiowania obu kierunków na raz, tzn. biotechn. zacząć dopiero za rok Ale jest następna sprawa, ponieważ obiło mi się o uszy, że do tego roku można studiować bezpłatnie kilka kierunków. Natomiast w następnych latach będzie to już odpłatne Prawda to?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 19:10   #4880
Gofrzyca
Zakorzenienie

Jak ogolić dwudniowe włoski na nogach bez bólu i czerwonych kropek??
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:25   #4881
Harakiri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gofrzyca Pokaż wiadomość
Jak ogolić dwudniowe włoski na nogach bez bólu i czerwonych kropek??
Może kremem typu Veet? Jeśli masz możliwość jeszcze kupić.
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:26   #4882
Gofrzyca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Harakiri Pokaż wiadomość
Może kremem typu Veet? Jeśli masz możliwość jeszcze kupić.
niestety nie, zresztą te kremy robią mi masakrę na nogach większa niż granat w tyłku
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:28   #4883

Cytat:
Hmm, a studia wieczorowe są płatne? Przy rekrutacji wybrałam biotechnologię, z której zrezygnowałam - teraz żałuję No i wpadłam na pomysł studiowania obu kierunków na raz, tzn. biotechn. zacząć dopiero za rok Ale jest następna sprawa, ponieważ obiło mi się o uszy, że do tego roku można studiować bezpłatnie kilka kierunków. Natomiast w następnych latach będzie to już odpłatne Prawda to?
Wieczorowe są płatne i tak, od przyszłego roku drugi kierunek nie będzie już darmowy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-30, 19:32   #4884
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Wieczorowe są płatne i tak, od przyszłego roku drugi kierunek nie będzie już darmowy.
A jak z cenami? Takie same jak zaoczne? U mnie na przykład UG studia zaoczne kosztują 600zł
A co jeśli X chodzi do niepublicznej placówki i chce zacząć kierunek na publicznej placówce? Wtedy X zaczyna pierwszy kierunek na publicznej ale 2 ogólnie. Więc jak to jest?

Edytowane przez Lusja
Czas edycji: 2012-07-30 o 19:34
Stary 2012-07-30, 19:39   #4885

Cytat:
A jak z cenami? Takie same jak zaoczne? U mnie na przykład UG studia zaoczne kosztują 600zł
A co jeśli X chodzi do niepublicznej placówki i chce zacząć kierunek na publicznej placówce? Wtedy X zaczyna pierwszy kierunek na publicznej ale 2 ogólnie. Więc jak to jest?
Na te pytania nie potrafię Ci już odpowiedzieć. Co do cen studiów - spróbuj znaleźć na stronie bądź forum uczelni, każda uczelnia ma indywidualny cennik.
Drugie pytanie: nie wiem. Spróbuj znaleźć odpowiedni temat/odpowiedź na podforum Szkolna ławka, tam dziewczyny może będą bardziej w tej kwestii zorientowane https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=132
Stary 2012-07-30, 19:47   #4886
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
To jeszcze raz ja
dużo też zależy od tego, jakie to kierunki. moja siostra studiuje psychologię i dziennikarstwo i jakoś daje radę, ale za różowo nie jest. czasami miała zajęcia od 8 do 20 no i sesja - czasami 2 egzaminy w jeden dzień, albo dzień po dniu. ma koleżankę, która studiuje psychologię i biotechnologię właśnie też jakoś daje radę, dziekanki póki co nie brała, więc jak widac jak najbardziej można

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:04   #4887
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
na ug cena jest zależna od kierunku. przypuszczam, że będzie podobnie to zorganizowane jak teraz. w obecnej chwili najdroższa jest psychologia i pewnie tak zostanie. semestr na ug jest od 1800 zł wzwyż i bardziej się tak opłaca płacić, niż w ratach.

wg. interpretacji ludzi od rekrutacji, będzie płatny drugi kierunek na tej samej uczelni. czyli rząd interesuje tylko to, ile kierunków studiujesz na państwowej uczelni. a to, że studiujesz na prywatnej to nikogo nie interere.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Czy mogę namalować coś mazakami na papilotkach do muffinek, a potem upiec w nich babeczki? Tzn. czy rysunek się nie rozmaże, a tusz nie przeniknie na ciasto i nikogo nie otruje?
upiecz muffinki normalnie, a po upieczeniu nałóż drugą papilotkę z rysunkiem.

--------------

a jak już przy uczelniach jesteśmy - niech mi ktoś wytłumaczy, czemu co roku, coraz więcej rodziców przychodzi ze swoimi dziećmi na złożenie dokumentów na uczelni i po kiego grzyba? przecież na uczelni nikt nie gryzie, ani nie jest to jakaś Narnia żeby się zgubić czy musieć z orkami walczyć.

Edytowane przez szprotka_
Czas edycji: 2012-07-30 o 20:09
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:16   #4888
Lusja
Zakorzenienie

Cytat:
Na te pytania nie potrafię Ci już odpowiedzieć. Co do cen studiów - spróbuj znaleźć na stronie bądź forum uczelni, każda uczelnia ma indywidualny cennik.
Drugie pytanie: nie wiem. Spróbuj znaleźć odpowiedni temat/odpowiedź na podforum Szkolna ławka, tam dziewczyny może będą bardziej w tej kwestii zorientowane https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=132
Rozumiem Bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc i duży odezw z Waszej strony
Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
dużo też zależy od tego, jakie to kierunki. moja siostra studiuje psychologię i dziennikarstwo i jakoś daje radę, ale za różowo nie jest. czasami miała zajęcia od 8 do 20 no i sesja - czasami 2 egzaminy w jeden dzień, albo dzień po dniu. ma koleżankę, która studiuje psychologię i biotechnologię właśnie też jakoś daje radę, dziekanki póki co nie brała, więc jak widac jak najbardziej można
Od października zarządzanie, a następny o którym właśnie myślałam to biotechnologia A co to ta dziekanka? :torba:
Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
na ug cena jest zależna od kierunku. przypuszczam, że będzie podobnie to zorganizowane jak teraz. w obecnej chwili najdroższa jest psychologia i pewnie tak zostanie. semestr na ug jest od 1800 zł wzwyż i bardziej się tak opłaca płacić, niż w ratach.

wg. interpretacji ludzi od rekrutacji, będzie płatny drugi kierunek na tej samej uczelni. czyli rząd interesuje tylko to, ile kierunków studiujesz na państwowej uczelni. a to, że studiujesz na prywatnej to nikogo nie interere.

--------------

a jak już przy uczelniach jesteśmy - niech mi ktoś wytłumaczy, czemu co roku, coraz więcej rodziców przychodzi ze swoimi dziećmi na złożenie dokumentów na uczelni i po kiego grzyba? przecież na uczelni nikt nie gryzie, ani nie jest to jakaś Narnia żeby się zgubić czy musieć z orkami walczyć.
I mam nadzieję, że właśnie tak będzie Jeszcze raz ślicznie dziękuję za pomoc

Ja też byłam z rodzicem składać dokumenty, zawsze jakaś otucha Wiadomo, że się wszyscy (no dobra, prawie wszyscy) na świeżaków będą gapić, niektórzy to jeszcze mają tupet głośno obgadywać i komentować Powiem szczerze, że mało co nie zaskarżyłam biura rekrutacyjnego u Rektora za podejście do osoby składającej dokumenty. Ale to już inna sprawa

Stary 2012-07-30, 20:25   #4889
Friese
Zakorzenienie

Dziewczyny, jaką nazwę wpisać w wyszukiwarce allegro aby znalazło mi naszyjnik chociaż trochę podobny do tego tutaj?

źródło: notka na blogu Styl Oly
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg naszyjnik.jpg (55,7 KB, 38 załadowań)
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:34   #4890
Karolina :-)
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jaką nazwę wpisać w wyszukiwarce allegro aby znalazło mi naszyjnik chociaż trochę podobny do tego tutaj?

źródło: notka na blogu Styl Oly
naszyjnik ażurowy

---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

http://allegro.pl/elegancki-azurowy-...516872184.html
Karolina :-) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości