![]() |
#721 | |||||
Nie depcze krokusów
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Polecam zabawę oddalonymi od rąk gadżetami, np. myszką na wędce, piórkiem na patyku. Aby wpoić w nim przekonanie, że ludzka ręka to nic złego, można go karmić z ręki, głaskając przy okazji. Jeśli kotek nigdy nie mieszkał w domu, to nie kojarzy, że meble nie służą do niszczenia, trzeba skutecznie odwracać jego uwagę. Jest nieoswojony, więc nie powinnaś go karać, bo to utrudni jego przyzwyczajenie. Powinien dostawać nagrody za grzeczną zabawę, ale to wymaga spędzania z nim sporej ilości czasu... Jak gościłam 2-miesięczną kotkę, to prawie wcale nie spała, cały czas biegała i szukała zaczepki - kociaki mają niesamowite pokłady energii. Jeśli nie masz możliwości poświęcenia mu ogromnej ilości czasu, której potrzebuje, znajdź mu inną mamę zastępczą albo wypuść, może będzie łagodniejszy, jak się wybiega wokół domu i będzie przychodził tylko na jedzenie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-07-31 o 10:07 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#722 |
Kazar Lady
|
Dot.: Koty- część V
![]() ![]() mój rudy kocur głupawki dostał, świruje od rana teraz chciał ze schodów zlecieć, dobrze ze pazurów nie obcięłąm to dyndał z piętra aż go wciągneliśmy za to piekne rude futro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
witajcie, na tym wątku jestem nowa... Mam dwa koty egzotyczne. Jeden to kocurek z hodowli 4lata wystawowy czarny pręgowany
![]() Jeśli chodzi o podawanie lekarstw-koty to spryciule, mój w pyszczku trzyma i i składował za drapakiem...lekarz doraził-kieliszek mała ilość wody, w której rozpuści się tabletka i małą strzykawką podawać Edytowane przez adela50 Czas edycji: 2012-07-31 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
Nimfa, chyba akurat lekarz miał dobry humor, bo ostatnio zapłaciłam 40zł za antybiotyk
![]() ![]() liże, ale wet mówił, że mam się tym nie martwić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#725 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Nowicjusz jest nastawiony przyjaźnie, ale domownik podchodzi z dystansem. Nie integruj zbytnio, kotka niech sama zdecyduje, kiedy podejść do nowego kolegi ![]() ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- ![]() ![]()
![]() |
#726 |
Zakorzenienie
|
adela50 fotki kociaków poprosimy
![]() ![]() Dokładnie, głosujcie na Mirkę z Bydgoszczy! W zasadzie to dzięki niej mam Leonarda- to pani Mirka powiedziała mi że w schronisku jest pers do adopcji.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 |
Wtajemniczenie
|
kocurek zdjęcia są na stronie www.romeojantar.tl.pl , kotki nie robiłam jeszcze, zrobie i wrzucę...Aktualnie nie jestem w domu,więc konkretnych nie jestem w stanie wrzucić. W wyszkiwarkę wpiszcie romeo jantar i wam znajdzie
Edytowane przez adela50 Czas edycji: 2012-07-31 o 10:35 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#728 | |||||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Kot siedzi tylko w domu? Nie bierzcie go na razie na ręce. Gdyby do Ciebie przyjechali jacyś obcy ludzie, chciałabyś, żeby Cię z miejsca wyściskali? Daj mu czas na oswojenie, zapoznanie. Dobrym sposobem jest niezwracanie na niego uwagi, a ściślej- dyskretne zwracanie. Obserwujcie kota, ale nie nachalnie. Zróbcie mu jakieś miejsce, gdzie będzie się czuł bezpiecznie. Żeby mógł spokojnie obserwować, ale nie być branym na ręce itd. Dajcie mu kilka dni, później dobrze jest go oswajać, głaskać, mówić do niego itd. Jeśli chcecie kota zatrzymać, wet obowiązkowo ![]() ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
![]() I tego właśnie się boję... ![]() ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
![]() ![]() Biedny ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
![]() Gdzie foty ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Cytat:
![]() Moje zwierzęta też tak czasem reagują. Z kuchennej szafki zawsze wyciągam watę czy patyczki do czyszczenia , koty chodu ![]() ![]() Ale Melman go pociesza przy czyszczeniu ![]()
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() laski, możecie coś powiedzieć o mokrej karmie w saszetkach Felix? Daję to moim na zmianę z Gourmetem - obydwie smakują. Ale jak z jakością? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
Podaję nowe zdjęcia Młodej (ciężko uchwycić taką iskierkę, dlatego fotki trochę niekorzystne
![]() 1. A kuku! 2. Kocia drabinka 3. Latarenki 4. A tak sobie śpiulkam
#731 |
Raczkowanie
|
ale słodziak!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale rewelacyjny ♥ śpi sobie słodko ^^ Cytat:
Dziękuję, tak jeden czarny, a drugi czarno-biały ![]() ![]() Zrobiłam zdjęcia, co było wyczynem bo kotki szaleją na całego. Są bardzo ufne, wczoraj nawet zasnęły z nami na tapczanie ![]() ![]() IMAG0209.jpg IMAG0202.jpg Na jednym zdjęciu zostały schwytane, celem sfotografowania, a na drugim widać jak po wieczornym dokazywaniu zasnęly na naszym tapczanie. ![]() A karmę pokochały ![]() ![]()
![]() |
#733 |
Zadomowienie
|
anty_lopka, piękny kotek. Drugie zdjęcie cudowne
![]() olenkasz, cudne maluszki. Co się stało z oczkiem kici po prawej? Kk? Edytowane przez Siejusia Czas edycji: 2012-07-31 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kotek przymknął oko, wielce niekontent ze zdjęcia :P a poza tym ropieją im jeszcze oczka, ale przecieram regularnie wacikiem z ciepłą wodą.
![]() |
#735 |
Raczkowanie
|
Mojej pomógł świetlik, po 4dniach już nic nie miała
![]() ---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- KK to koci katar |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Konto usunięte
|
Witajcie dziewczyny
![]() Wracam po dłuższej nieobecności ![]() ![]() ![]() Wczoraj pojechaliśmy do weta, okazało się, że mają świerzba w uszkach. Dostały kropelki na główki i zastrzyk. A potem kolejny. Nawadniający. Z igły takiej, jak ich dwójka. Dziewczynka krzyczała troszkę pod koniec, za to chłopiec darł się w niebogłosy. Jak zobaczyłam, jak się wyrywa i usłyszałam te wrzaski, to samej mi łzy poleciały ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#737 |
Nie depcze krokusów
|
Współczuję, Pati
![]()
![]() |
#738 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
pati trzymam kciuki za maluszki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#741 |
Raczkowanie
|
ja miałam taki torebki do zaparzania i tym przemywałam
![]() ![]() u mnie dzisiaj wesoło hoho! koty zawiązały sojusz i wywaliły w choleree ziemi z kwiatków w pokoju ![]() ![]() a ledwo zdążyłam posprzątać ![]() ---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ---------- Pati biedne maluchy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Przyczajenie
|
Nie wiem, czy jest to odpowiednie miejsce na tego typu porady, niemniej na dzień dzisiejszy mam problem: jak przekonać domowników do adopcji/kupna kota? Nie chodzi tu o kwestię pieniędzy, sama bym o wszystko zadbała pod tym względem. Mama jest przeciwna, bo uważa, że koty wszędzie narobią i wejdą. Mieliśmy parę lat temu kota typowo podwórkowego, który w domu przebywał z reguły rzadko, nie mówiąc nawet o leżeniu na kanapie, nie był nauczony korzystania z kuwety, więc narobił paru brzydkich niespodzianek. Pewnie to najbardziej wpłynęło na jej sprzeciw. A co do reszty... Są na nie chyba bardziej dla zasady.
Kicia miałaby być TYLKO w moim pokoju (mieszkam w domu), w jednym miejscu mieć dosłownie wszystko :< Może macie jakieś propozycje? Próbowałam różnych argumentów. A, i nie mam alergii na koty. |
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, ciężka sprawa...
Aż zaczęłam się zastanawiać nad tym. Kiedy mieszkałam u rodziców wymarzyłam sobie świnkę morską. Nic nie mówiąc nikomu poszłam, kupiłam i przyniosłam do domu. Teraz, kiedy się wyprowadzałam, musiałam świnki zostawić u mamy, bo strasznie się przywiązała do nich i oddać nie chciała ![]() Takiego zachowania jednak nie polecam, nie powinno się ryzykować odrzucenia i przymusowej eksmisji małego przyjaciela. Użyłabym argumentu wieku, odpowiedzialności. Mimo to... kot w jednym pomieszczeniu? będzie Ci baaaardzo ciężko, zeby to zrealizować ![]()
#744 |
Raczkowanie
|
hmm może pokaż jej artykuły dotyczące kotów, jakieś opowiadania ludzi? to, że można kota łatwo nauczyć czystości... nie mam pojęcia. U mnie tato był przeciwny, postawiłam na swoim i przywiozłam kota, 2 dni chodził obrażony, a teraz co wieczór bierze Dżampera do siebie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- Moja koleżanka ma tatę, który był kategorycznie na nie! przez 2tygodnie miała kota u siebie i siostry pokoju, ale w końcu jej tato się dowiedział i teraz sam go karmi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#745 | |
Przyczajenie
|
Też myślałam nad tym, żeby takiego kotka po prostu przynieść. Myślę, że mimo wszystko by go nie wyrzucili... to byłaby przesada. Szczególnie, że nie naciągam ich na kupno niczego ani zajmowanie się nim - wakacje. Jednak nie chcę, żeby był później traktowany z dystansem.
Siostra sprawiła sobie niedawno wielkie akwarium, więc chyba też mam jakieś prawa ; o Oj, taaak. Poza tym mam wrażenie, że by go to strasznie męczyło ;x ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Cytat:
Hahah, Dżamper <3 Niestety, tego też próbowałam... Choćby nie wiem jaka opowieść, jaka motywacja jej własnych koleżanek, nic to nie daje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
Skoro mieliście już kota, to myślę, że nie wyrzuciliby go
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Przyczajenie
|
Pomyślę w takim razie poważnie nad przyprowadzeniem go
![]() A jego wiek miałby jakieś znaczenie? W sensie, czy lepiej paromiesięczna kicia w moim przypadku, czy jest to bez różnicy? |
![]() ![]() |
![]() |
#748 |
Raczkowanie
|
Madzik, Olenkasz, Siejusia dziękujemy
![]() Olenkasz, KK to w skrócie Koci Katar - choróbsko wredne, podstępne i ciężkie do zwalczenia. Jeśli maluchom oczka ropieją to idź lepiej z nimi do weta, niech wykluczy kk. Im wcześniej zdiagnozowane, tym skuteczniejsze leczenie. Zresztą na temat kk dużo może Ci podpowiedzieć Nimfa. Pati, gratuluję maluchów ![]() ![]() Magicspells, ja bym jednak próbowała przekonać, niż uszczęśliwiać kogoś na siłę. Tym bardziej, że, jak piszesz, to dom Twoich rodziców i mają pełne prawo się nie zgadzać. Sama musisz przyznać, że jednak akwa to zdecydowanie mniej zachodu ![]() ![]() ![]()
"Koty to gangsterzy świata zwierzęcego, żyjący poza prawem i tam ginący. Mnóstwo z nich nie dożyje starości przy kominku". S. King GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599 Kocia stronka ![]() Edytowane przez anty_lopka Czas edycji: 2012-07-31 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
Anty_lopko to ja dziękuję. ciężko w sieci znalezc miejsce tak pelne przydatnych informacji i wiedzy, jak ten wątek. Chociażby kwestia kociego jedzenia... dużo się dowiedzialam, dzięki wam moje kocięta nie jedzą byle czego
![]() dzisiaj/jutro lecimy do weterynarza, koniecznie. na razie zakropliłam świetlikiem, ale i tak wolę się udać do specjalisty. Tak ode mnie powiem, że żwirek z Hiltona jest naprawdę super. Pięknie się zbryla i nie pyli. Mam ochotę spróbować jeszcze Cat's Best, ale Hilton jest fajny ![]()
#750 |
Raczkowanie
|
Olenkasz, bardzo mi miło, że nasze porady są przydatne
![]() ![]() Ps.: Podoba mi się Twój avatar, bo uwielbiam Harry'ego ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:20.