|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. X
Cytat:
U p.Budzyńskiej też byłam po raz pierwszy ![]() Cytat:
![]() Niby od podstawówki uczę się tego języka, ale mam mały zasób słownictwa W obecnej pracy mam wielu gości z Niemiec i bez większych problemów się z nimi dogaduję Może nawet byłabym w stanie przekonać się do życia w tym kraju tak na dłużej? TŻ byłby przeszczęśliwy, bo zawsze chciał tam mieszkać... On traktuje zachód jako krainę mlekiem i miodem płynącą, a ja jestem duuuużo bardziej sceptyczna ;P aqqA, a w jakich rejonach mieszkasz? w jakimś dużym mieście?
|
|
#1082 |
|
Zakorzenienie
|
Ja żałuję, że mój niemiecki jest słaby. Chciałabym mówić płynie. Owszem rozumiem część tego co się do mnie mówi, jednak mniej niż bym chciała. O podstawowe rzeczy się zapytam, ale zbyt mało. Kiedyś wrócę do tego języka i poprawię moją znajomość.
|
|
|
|
#1083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie z kolei angielski kuleje. choć w sumie w żadnym języku nie czuję się 100% pewnie. a chciałabym.
|
|
#1085 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Znów wpadam w pół słowa:P Zaraz mam zamiar nałożyć olej na włosy i popracować, bo jak na razie tylko czytam blogi odkąd wróciłam :P
|
#1086 |
|
Zakorzenienie
|
Rozmawiam swobodnie na wszystkie tematy (no z wyjątkiem specjalistycznego słownictwa, ale wtedy mówię dłużej i wyjaśniam o co mi chodzi), jednak miałam kilkuletnią przerwę w nauce, a samego języka używałam tylko w rozmowach towarzyskich. Teraz, gdy w pracy używam angielskiego i słyszę na jakim poziomie używają go inni mam trochę inne zdanie na swojej znajomości. Mój angielski z pewnością jest dobry i mogę w nim pracować, jednak nie jest on doskonały i wiem, że kilka lat temu był lepszy. Ale pracuję nad tym. I praca dużo mi pomaga. Już samo słuchanie innych osób, maile, rozmowy.
|
|
|
|
#1087 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) - tym bardziej jeśli miałabym wątpliwości czy dam sobie radę potraktowałabym to jako zadanie sprawdzające dla mnie samej. A może będzie to dla Ciebie taki punkt zapalny dobrych zmian w życiu? Do odważnych świat należy ![]() Ja za to mam problem - dostałam propozycję pomalowania modelek do sesji do lookbooka dość popularnych na fb projektantów, dość dobrze by to wyglądało w pf i cv później, ale oczywiście projekt tfp... I teraz się gryzę, bo powiedziałam sobie, że kończę z robieniem wizażu za zdjęcia, ale z drugiej strony sama nie wiem, bo zespół przy tym projekcie jest fajny, fotograf robi dobre zdjęcia, modelki też nie jakieś przypadkowe, no i zdjęcia byłyby obejrzane przez sporo ludzi... Nie wiem, nie wiem już sama co zrobić... |
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
Lele, mam to samo. Kiedyś byłam na poziomie zaawansowanym, a teraz mój angielski jest po prostu dobry. W sumie odkąd zaczęłam pisać notki po ang to widzę progres, ale nadal nie ma rewelacji. Największy błędy zdarzają mi się w gramatyce i stylistyce.
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do sesji- jeżeli ta sesja jest tego warta, to może niech będzie to ta ostatnia sesja? Ja wiedziałam, że mój angielski spadł. Ale teraz jak słyszę jaki angielski mogą mieć Polacy to jestem w szoku. Wiele osób pracujących u nas ma o wiele lepszy akcent niż niejeden mój nauczyciel (a wielu ich miałam). |
|
|
|
|
#1090 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Myslę, że ocena poziomu znajomości języka i biegłości w jego używaniu często ma związek z tym w jakim środowisku się obracamy i czego od siebie oczekujemy i jest całkowicie subiektywna. Bez problemu dogaduję się z native speakersami na wszelkie tematy (kościół, polityka, muzyka, kino, szkolnictwo i edukacja, życie codziennie, ironiczne żarty z zawartą w sobie zabawą językiem, jakimś słowotwórstwem) i znam angielski na poziomie, który określiłabym jako C1, ale wcale nie uważam, że jest to poziom zadowalający. Dlaczego? Bo wciąż nie znam bardzo zaawansowanych struktur rodem z egzaminów i języka biznesowego. Tak samo w wielu przypadkach swobodnie porozumiem się po rosyjsku, ale znam mało słownictwa wciąż... Przy czym zaczepiona na ulicy spokojnie odpowiadam, wskażę drogę, zamienię kilka słów (kiedyś doszłam do poziomu A2/B1 i próbuję doń wrócić).
Ktoś mi kiedyś powiedział, że poziom znajomości języka to poziom znajomości idiomów i coś w tym jest.
|
#1091 |
|
Wtajemniczenie
|
Co myślicie o zakupie namiotu bezcieniowego? Mam kasę, wybrałam aukcję...ale nadal się waham czy aby na pewno potrzebuję. Znacznie by mi to ułatwiło pracę, ale też fotografem przecież nie jestem
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
Jak masz gdzie rozłożyć taki namiot i miejsce do jego przechowywania to weź. Ale zwykłe zdjęcia produktów możesz robić na rozłożonym białym bristolu nieopodal okna (ja tak robię). Oszczędność pieniędzy
Co prawda, jest cień, ale co tam...
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
LaseczkY, gdzie mogę zobaczyć za darmoszkę 8 odcinek TB? Na zalukaj zawsze były w poniedziałek, a tu pupka, ni ma.:C
|
|
#1094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To znaczy ocenić poziom można - chociażby właśnie przez określenie poziomu biegłości językowej, A1, A2, B1 itd., ale zgadzam się w 100%, że samo określenie "mówię dobrze/bardzo dobrze" jest super względne. Ja uważam, że mówię "dobrze" po angielsku, przy czym jestem w okolicach poziomi C1. Codzienny kontakt z zagranicznymi klientami nie sprawia mi żadnego problemu, tak jak i gadka szmatka na jakieś codzienne tematy, o polityce, religii i kulturze też porozmawiam chętnie i na luzie. Ale to, co nie pozwala mi uważać, że mówię naprawdę nieźle to np. to, że nie mam aż takiej łatwości w formułowaniu myśli jak po polsku, to, że nie czuję się w 100% sobą jak mówię. Z kolei uważam, że po niemiecku nie mówię w ogóle, ale na dobrą sprawę pewnie jestem w okolicach A2 - czyli nie tak zupełnie nic nie powiem. Tak, jak znam osoby, które mówiąc po angielsku wiele słabiej ode mnie oceniały swoją znajomość na "bardzo dobrą". Rodzynka1989 - masz rację, że zachód to nie kraina mlekiem i miodem płynąca, zresztą każdy kraj ma swoje problemy, a o większości nie słychać u nas. Ale fakt faktem - Niemcy to dobry kierunek, to silny i stabilny kraj. I jeśli odjąć czynniki takie, jak trudna asymilacja, to z pewnością większości jest tam łatwiej niż w Polsce.
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2012-07-31 o 20:38 |
|
|
|
|
#1095 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1096 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() To prawda. Dla mnie język to coś więcej niż gramatyka (choć i tę chciałabym mieć w małym paluszku). Najbardziej ubolewam właśnie nad żałosnym poziomem znajomości języka "biznesowego", z zakresu finansów
|
|
#1097 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1098 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1099 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lecę,do usłyszenia dziołchy A raczej napisania.
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam odwieczny problem ze zdjęciami
moj stary kompakt nie daje rady... ![]() sprobuje z tym brystolem, bo kiedys probowałam ale chyba miejsce było złe. i własnie mnie przewiało :O szłam ubrana w krotkie spodenki i koszulkę do kolezanki kilka domow dalej .
|
#1101 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wcześniej robiłam cały czas na kartce a4 i były dobre, poza światłem, bo zawsze robiłam ciemne. Edytowane przez maffash Czas edycji: 2012-07-31 o 20:52 |
|
|
|
|
#1102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To na takim poziomie zna języki większość ludzi, którzy np. na Facebooku zaznaczają, że znają angielski, hiszpański, francuski, czeski, niemiecki, chorwacki i japoński.
|
|
#1103 | |
|
Klientka w krawacie
|
Cytat:
|
|
#1104 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1105 |
|
Zakorzenienie
|
nooo, spędzić gdzieś wakacje, a spędzić gdzieś pół życia to jednak subtelna różnica ;P
|
#1106 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1107 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1108 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1109 |
|
Konto usunięte
|
Mój TŻ mnie rozwala. Będziemy jutro w drodze góra trzy godzinki. Pytam go, czy robić mu bułki, a jeśli tak, to ile. Zgadnijcie, ile sobie zażyczył... PIĘĆ! o.O
|
|
|
|
#1110 |
|
Zakorzenienie
|
Możemy podać sobie ręce. Zmiany ciepło/zimno. Gardło mi odpada. Ból karku i części lędzwiowo-krzyżowej kręgosłupa. Dobrze, ze płuca już mnie tak nie bolą jak wczoraj.
Ale są chociaż zalety0 w końcu napisałam notkę i nadrobiłam chociaż część zaległości blogowych. Chociaż cały plan na weekend legł w gruzach:/ |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

A jaki to kraj?
Nie wyobrażam sobie na ten moment żebyśmy mieli tutaj zostać na stałe, ale pierś do przodu i trzeba próbować

moj stary kompakt nie daje rady...