|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 |
Raczkowanie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Dzień dobry
my wyjątkowo dziś wcześniej, Mieszko postanowił wstać dzisiaj po 6 ![]() ![]() ![]() ![]() ada ty już nie śpisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Zakorzenienie
|
marta przyczyna jeszcze nie jest znana, dopiero będą w poniedziałek badanie kontrastowe robić. Prawdopodobnie jakiś tętniaczek pękł. Krwiak nie jest duży i poza problemami z widzeniem nic się na szczęście nie stało, ale dzisiaj dzwoniłam i mama mówi, żę trochę lepiej widzi....
![]() Współczuję przejść z Mateuszkiem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#904 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a nooo nie śpie .. ![]() już dawno zresztą ..tylko rytuałem moim jest odpalić komp.. zejść na dół zrobić sobie i małemu śniadanie i oczywiście sobie kaawee..póki mały jeszcze w łóżeczku dogorywa ![]() i tak sobie przeglądam w locie co naskrobałyście.. ale teraz idę zrobic drugą kawkę bo mnie coś głowa zaczyna tętnic ![]() Wiktor juz zaczyna łazic.. piszczeć i "chcieć coś czego nie chce"..i nie wiem o co mu biega.. chyba lewą nogą dzis wstał ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Wtajemniczenie
|
no i ..boli mnie głowa..ach trudno..
![]() idę jakieś zakupy na obiad zrobic... może jak się przejdę z małym to mi przejdzie... ![]() jejku co to dziś dobrego upichcić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 | ||||
Zadomowienie
|
dzień dobry
ja od rana siedziałam na telefonie i próbowałam dodzwonić się do neurochirurga żeby ustalić termin tomografii. a jak się dodzwoniłam i chciałam pogadać to Mateusz syrenę taką załączył że prawie nic nie słyszałam i na moje pytania odpowiedzi nie dostałam i wiem tyle co wiedziałam ![]() na szczęście wrzaskun śpi a ja koję nerwy zieloną herbatą i arbuzem ![]() Cytat:
wiesz to ponad rok już minął więc inaczej(mniej emocjonalnie) już patrzę na to co było. dystansu człowiek nabiera z czasem ![]() ![]() dzięki ada za te życzenia ![]() ![]() Cytat:
![]() ja przegapiłam aukcję bo był używany za 400 z kawałkiem ![]() ![]() ja w IE byłam 2mce tylko w 2006r, na wakacje pojechaliśmy zarobić trochę z moim jeszcze wtedy nie mężem ![]() ![]() ![]() a ty gdzie byłaś? długo? ja czasem żałuję że wróciliśmy bo mieliśmy okazję zostać na dłużej ale wróciliśmy żeby studia skończyć Cytat:
![]() dzięki ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#907 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Wczoraj postanowiłam jednak zabrać się za sprzątanie, nie dałam rady siedzieć przed kompem widząc co się dzieje dookoła. A wieczorem i tak już było znów wszystko powywalane ![]() Młody miał wczoraj jedną drzemkę, pisałam Wam że zasnął o 10, ale obudził się dopiero o 13.40 czyli tak jak zwykle. W nocy spał od 21 do 7 rano. Ja dziś chyba wezmę się za większe sprzątanie kuchni, ale póki co nastawię Dawidowi zupę, zrobię kawę i pooglądam siatkówkę w spokoju. Cytat:
![]() a kolejnych ząbków gratulujemy z Dawidkiem ![]() wow to i tak bardzo długo nie miałaś ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ja nie dla Dawidka, bo jada po prostu ryż z gotowanymi w ziołach warzywami, ale kiedyś kilka razy robiłam risotto mniej więcej tak: przygotowywałam sobie bulion (z kostki albo gotowałam na warzywach), cebulkę i czosnek podsmażałam na oliwie, wrzucałam surowy ryż (arborio) i mieszałam do momentu aż zrobił się szklisty, wtedy zalewałam bulionem i dusiłam pod przykryciem aż ryż był na pół miękki (jeśli trzeba podlewałam jeszcze bulionu), potem wrzucałam dodatki (pokrojone mięso, pora, pieczarki, paprykę itp.), dusiłam do miękkości, na koniec przyprawiałam, dosypywałam trochę startego sera i przed samym nałożeniem mieszałam z łyżeczką masła Cytat:
![]() aż wstyd, bo ja się nie mogę zabrać za kilka słoiczków z musztardą i wszystko mi mama zrobi ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a na ile to nie mam pojęcia Reszta później, trzeba wreszcie podnieść tyłek z kanapy ![]() Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-07-31 o 11:18 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#908 | |||
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Po wczorajszych obawach co do porannego wstania Mai dziś byłam mile zaskoczona bo spałyśmy do 8.05 ale od 6 miałam włączoną suszarkę bo mała chciała wstac. Ciekawe kto mi za ten prąd zapłaci? Cytat:
Czyli półmetek ząbkowy za wami ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mordka a jak tam Oliwia?lepiej już z tym zapaleniem?
04.07.2009 r Powiedzieliśmy "TAK" 03.05.2011 r Majeczka jest już z Nami ![]() url=http://pierwszezabki.pl] http://s2.pierwszezabki.pl/047/0471299c0.png?5880 [/url] Edytowane przez izunia233 Czas edycji: 2012-07-31 o 11:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z jednej strony teraz bym byla w domu i moglabym spedzic z tym maluszkiem wiecej czasu a nie tylko tyle ile trwa macierzynski (zreszta o zgrozo dlaczego w PL tak krotko on trwa...przeciez 20 tyg dziecko jest takie male i potzrebuje mamy..), ale z drugiej strony moja córenka jest jeszcze mała...tak jakby miala 4 latka to juz by byla bardziej samodzielna... Moja kolezanka ma synka nieco starszego od naszej malej i jest teraz w ciazy ( i przyznam ze sie poplakalam, bo mi sie tak przykro zrobilo ze ja powtorne macierzynstwo musze odlozyc na "nie wiem kiedy") i tak sobie pomyslalam ze ja teraz to bym nie chciala, mieszkamy na 2 pietrze, mała trezba znosic, albo schylac sie i przytrzymywac zeby nie spadla, a w ciazy to tak niebardzo. Choc wiem ze kobiety dają sobie swietnie rade z maluchamibedac z kolejnymi w ciazy- kwestia organizacji. Ale wiem ze jak tylko bede mogla pojsc do pracy a nasza corenka bedzie nieco wieksza to zmezem ustalilismy ze działamy ![]() ![]() milego dnia ide wyprobowac przepis dla maluchow z gazety Zapiekanka z cukinni z serem fetą.
![]() |
![]() |
#910 | |
Zakorzenienie
|
witajcie
![]() znowu was zaniedbałam. U nas dzisiaj dzień małego żarłoka, młoda cały czas coś jadła ![]() I byłyśmy po raz drugi w bawialni, takiej z kulkami., bo chce ją z dziećmi oswjać powoli ![]() Idi na początku jak widzi bawialnie to płacze, ale dzisiaj pod koniec się rozkręciła. Cytat:
chyba, że zęby ją męczą Tity ufff dobrze, że wszystko wraca do normy kasiuni_a odważna jesteś ![]() marta_27 duży buziak dla Ciebie i Mateusza ![]()
![]() |
![]() |
#911 |
Wtajemniczenie
|
Hej. Przyszłam Was poczytać
![]() U nas wszystko dobrze. Michaś już dużo rozumie i jego ulubionym słowem jest NIEEE ![]() Przeczytam Was, wczuję się w temat i zaraz postaram się popisać ![]()
![]() |
#912 | ||
Raczkowanie
|
aaa bo ty wcześniej od małego wstajesz, podziwiam, mnie się to zdarzyło tylko 2 razy w życiu, i to on wtedy zaspał
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ooo właśnie coś to takiego było z tym risotto, kiedyś jednym okiem oglądałam jak w tv robili i nie wiedziałam kompletnie co i jak. dzieki za przepis ![]() zapału nie mam, ale ogóry stoją i żal nie zrobić, nie lubię strasznie wyrzucać jedzenia, jakbym tylko miała wystarczającą ilość czasu i pomysłów to bym wszystko z ogrodu przerobiła, chociaż nie kocham tego nad życie ![]() ![]() ![]() Dziś Miesiu oglądał ze mną siatkówkę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"oswajanie" z dziecmi czasami trwa jakis czas ![]() mój to takiego wstydziocha puszcza..spod czoła patrzy i uśmieszkiem takim zaciśniętym ![]() wiem że lubi patrzec na dzieci ale jeszcze nie ma odwagi na zabawy z nimi .. dziś ja biorę przykład z Ciebie ![]() nie gotuje ..dzień wolny .. z wczoraj został obiad to nie jest tak źle.. Cytat:
![]() ![]() izunia a dlaczego włączasz jej suszarkę?? to ją uspokaja?? robiłaś tak pewnie jak była bardzo mała ..na kolki i się przyzwyczaiła tak?? Cytat:
![]() a my jeszcze nie byliśmy w takiej bawialni ..mimo że próbowałam się zebrac to jakoś nie możemy tam trafic..zawsze coś.. na plac to tak .. ale i tak wydaje mi sie ze za mało chodzimy w takie miejsca..muszę to zmienic..i się pośpieszyc bo lato ucieka ![]() Cytat:
ale to słowo "nie" jest w jego wykonaniu takie słodkie ![]() wczułaś się już w temat ? ![]() no to zapraszamy do pisania ![]() Cytat:
![]() ![]() no tak .. wcześniej z przyzwyczajenia trochę a trochę z obowiązku.. starsze samo do szkoły tyłka nie chce nigdy zwalić..to mu pomagam..tż na szóstą do pracy a ja lubię tak w spokoju i z pełnym odprężeniem wypić filiżankę kawy .. nie zawsze mały śpi bo czasami to on wstanie wczesniej ale częściej ja.. wolę położyc się wcześniej spać niż dłużej rano i dzień marnować ![]() ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- dziewczyny ..moje dziecko ..mój synek kochany.. zaczął od pewnego czasu mnie gryźć.. i to nie lekko.. i z premedytacją ![]() mało tego lubi też strzelic mnie swoją łapką to w buzie to w inną częsc ciała.. nie zgadzam się na to i stanowczo daje mu do zrozumienia że to boli i nie wolno tak robic..ale on sobie z tego nic nie robi a nawet powiedziałabym ze to go jeszcze bardziej do tego czynu prowokuje ![]() nie wiem skąd mu się to wzięło? nikt go tego nie uczył..nawet powiem ze ciągle uczyłam raczej "cacy" robic i przytulac i buzi dawac.. ale nie bic ![]() czy wasze dzieci tez tak robią?? histeria histerią ale to bicie to całkiem niespodziewana reakcja mojego syna na wyładowanie emocji bo np. coś mu się nie udało.. Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2012-08-01 o 07:32 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Zadomowienie
|
hej,hej
wpadam powiedzieć, że zyję ale nadal nie mam czasu na wizaż ![]() Oliwia chora już od 3 tygodni dostała 3 syropy do picia no i trochę się zmartwiłam, bo doktor ją osłuchiwała i powiedziała że słyszy szmery w okolicy serca i trzeba to jeszcze skontrolować .... za tydzień szczepienie to zobaczymy czy nadal będą mam nadzieję, że to od kaszlu jednak albo tej wydzieliny z nosa która jej tam gdzieś zalega nadal .... Moi goście jeszcze są i Zuzia do tego więc dziś też czasu nie będzie na szczęście wszyscy jeszcze śpią a ja mogę spokojnie kawę wypić ![]() Pozdrawiam
![]() |
#915 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() Byłyśmy dziś na szczepieniu i Maja nawet długo nie płakała. Co prawda nie chciała dac się zbadac Pani doktor ale jakoś dałyśmy radę. Lekarka zdziwiła się, że Maja ma już 15 ząbków i powiedziała, że bardzo szybko jej wychodzą. Maja waży 13.800 klocek mój mały ![]() Ada dokładnie tak jak piszesz. Suszarka była nieodzownym elementem przy kolkach i jakos tak już zostało, że jak budzi się wcześnie to tż ją włącza i śpimy nadal. Dobrze, że ma funkcję zimnego powietrza bo tak to byśmy miały saunę w pokoju. Maja tez zaczęła bic po buzi. Jak tylko jest taka sytuacja to stanowczym głosem mówię, ż enie wolno ale ona zaczyna się śmiac i nic z tego nie wychodzi. Bicie traktuje jak zabawę bo nie robi tego gdy jest zła tylko ot tak. Co do gryzienia to też zaczyna. czasami podchodzi do moich nóg i wtulając się gryzie mnie w uda. No albo też czasami w obojczyk lub szyję.
![]() |
#917 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Hej
Mój Młody wczoraj zasnął o 20... bez kąpieli. Zjadł kolację, latał po mieszkaniu, a ja chciałam jeszcze sprzątnąć klocki w salonie i nie zauważyłam kiedy wszedł do łóżeczka. Jak przyszłam po niego to już spał, więc mu tylko zmieniłam pieluchę i włożyłam piżamę. Obudził się dopiero o 7 rano. Kąpiel była dziś przed śniadaniem ![]() Pisałam niedawno, że ma słaby apetyt przez zęby, potem na kilka dni wróciło wszytko do normy, a od poniedziałku znów mało je ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() przed wyjazdem nie ogarnęłam wszystkiego jak należy, a po powrocie podtawiliśmy wszystkie torby i walizki na środku i wyszedł z tego w sumie niezły burdel ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja bym powiedziała raczej, że bezmyślna ![]() Cytat:
![]() po twarzy czasem lekko klepnie po to żeby od razu dać buzi i przeprosić, nie zgadzam się stanowczo, ale jak tak od razu daje buziaka to ciężko zachować powagę ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam mega dola... Moze nie powinnam tego opisywac ale powiem WAm: moja mama lubi sobie wypic...nie upija sie do nieprzytomnosci ale widac ze jest wypita, mojemu ojcu to nie przeszkadza bo czesto sam taki wraca, a ona potrafi wypic kilka piw dziennie... Mieszkamy razem wiec widze ten wspanialy obraz...Na dodatekmatka to okropny klamca i manipulator, ojca tak zmanipulowala i koniec koncow skłocila go z jego rodzina-nie jezdza sie odwiedzac a ni nawet w swieta sie nie spotykaja, do babci i cioci tylko ja i siostra jezdzimy.. Poza tym matka narobila długow ktorych nie widac konca a i tak wydaje kase na piwkowanie-na to zawsze ma... Wiec ja juz nie wytrzymałam i dzis jej wygarnelam ze nie mam ochoty patrzec na to co ona robi i reszta rodziny sie o tym dowie i nie pozwolilam jej bawic sie z mała jak tylko wyczuje od niej alkohol, ona na mnie z gebą no to jej wnerwach powiedzialam ze jest glupia- moze do matki nie powinno sie tak mowic ale przez to co ona robi stracilam do niej reszty szacunku, a ona do mnie ze nie ma w takim razie córki i zaczela sie ze mnie wysmiewac ze co ze mnie za pani mgr jak nie pracuje i nie zarabiam i powiedzial zebym sobie znalazla prace i zatrudnila nianie do małej ![]() Ja juz nie mam sily...NIe moge zostawic jej pod opieką małej bo nigdy nie wiem czy sobie nie wypije... Tż stwierdzil ze jak tylko uslyszy pod naszym adresem jakies problemy tak automatycznie sie wyprowadzamy do tesciow ( tylko ze tam mieszka juz siostra tz z mezem i corka i my bysmy byli piatym kolem u wozu a ja nie mialabym prawa glosu i pewnie z gory wymagaliby od nas zebysmy jak najszybciej sie wyprowadzili...) kurcze poszlabym do pracy i bysmy cos wynajeli swojego ale nie mam z kim zostawic małej... Jeju normalnie jets mi tak przykro ze juz nie mam na nic sily.. Przepraszam ze tu przelalam swoje smutki ...
![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
ada mój na szczęście tak nie robi. Czasami jak jest bardzo zły i rozpłakany to mnie pacnie, ale to raczej takie machanie i przez przypadek mnie trafia....Może gdzieś w tv podpatrzył? :P
izunia no to Maja faktycznie klocuszek ![]() kasiuni_a o matko no to masz złote dziecko, moje to może za 5 lat będzie samo spać chodziło... ![]() mordka zdrówka dla Oliwki ![]() mic przykro mi, że u Ciebie taka sytuacja... Ja dzisiaj byłam u mamy, okazało się, że zapomnieli jej dać leki na obniżenie ciśnienia..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#920 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a klocuszek nawet spory z niej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#921 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakos musimy to rozwiazac bo nie dam rade tak dluzej... Jak to milo po 5 latch studiow i osiagnieciu tytulu mgr uslyszec ze jakim to sie jest mgr skoro nie pracuje... To my z tż umowilismy sie ze ja z mała zostaje i jej nic do tego..a ona.... To podle naprawde...Powinnam olac ją tak jak mi tz kazal ale mi naprawde przykro i che mi sie ![]() PS. powiedziala ze mam 2 lewe rece i nic nie potrafie zrobic, mimo ze co 2 dzien to ja gotuje obiady. Nie jestem Magdą Gesler i uwazam ze nawet tż lepiej gotuje ode mnie ale tez cos potrafie upichcic..a tej źle ciagle źle... No to dzis przygotowalam obiad z 2 dan a niech spada! PS.2 trzymajcie kciuki bo czeka nas dzis wizyta u ortopedy...
![]() |
![]() |
#922 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Byłam dzisiaj z Miesiem przy okazji zakupów w przychodni, ważyłam go miesiąc temu jak przechorował tą nieszczęsną szczepionkę i ważył 10850 w sandałkach i koszulce. Spadł mi wtedy z wagi jak chol.era. Teraz poszliśmy sprawdzić czy coś przybrał przez ten miesiąc i przeżyłam szok ![]() ![]() no masakra, 650g przybrał w miesiąc, jak noworodek ![]() ![]() apetyt mu trochę wrócił jak wyszły mu te 4 górne do połowy i stop, chwile było lepiej i teraz znów widzę, że zaczyna wybrzydzać, jak Dawidek kasiuni...pewnie idą kolejne zębochy ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mojej jeszcze nie zauważyłam tego łaaałł jaka waga ![]() mik23 przykre to co piszesz ![]() ja bym nie mogla mieszkać i co najważniejsze wychowywać dziecka w takich warunkach, przecież ona na to patrzy wolałabym iść do pracy i coś wynająć
![]() |
![]() |
#924 |
Rozeznanie
|
wlasnie dlatego prawdopodbnie sie wyprowadzimy jednak do tesciow i w miedzyczasie poszukam pracy, bo w naszym woj. ciezko z jakąkolwiek pracą i moze jakos to bedzie...
![]() |
#925 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mik faktycznie macie nieciekawą sytuację. A nie możesz np zacząc szukac pracy a małą dasz do żłobka? Dziewczyny mam prośbę. Napiszcie mi co mogę zabrac do apteczki dla Mai nad morze za granicę? Spisałam sobie już tak mniej więcej ale wiecie co kilka głów i pomysłów to nie jedna ![]()
![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
zaczełam czytać i zasnęłam z laptopem
![]() Dzisiaj do dwóch razy sztuka ![]() Biegne usypiać Michała i będę robiła napoleonkę na krakersach ![]()
![]() |
#927 |
Zadomowienie
|
hej
ja na chwilę bo pewnie Mati zaraz się obudzi. byliśmy dziś na rehabilitacji i dowiedziałam się że mój syn pięknie chodzi, pięknie kuca, pięknie wspina się na paluszki i w ogóle nic nieprawidłowego ona nie widzi. powiedziała że to chodzenie na palcach to najprawdopodobniej zabawa albo jakieś rozładowanie emocji. mam go dalej obserwować i przyjść za tydzień. trochę poćwiczyła z Mateuszem ale powiedziała że takiego wiercipięty to już dawno nie widziała, pytała nawet czy on w domu też taki ruchliwy ![]() ![]() ![]() sama nie wiem co mam myśleć bo niby się cieszę że wsio ok ale... no nic, pozostaje dalej bacznie obserwować tę moją wiercidupkę ![]() nadrobię wieczorem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
Tity dużo zdrowia dla Mamy!! Niech szybko dochodzi do siebie i wraca do wnusia
![]() Mik współczuję sytuacji... Jednak matka to matka, jaka by nie była i słyszeć takie słowa, napewno mocno Cię zraniła ![]() Marta dobrze, że z Małym wszystko okej ![]() ![]()
![]() |
#929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tak to sama nie wiem, pewnie wrzuciłabym to co mam u siebie w domu, chyba że to jakiś egzotyczny kraj i nie mozna nic dostać
![]() |
![]() |
#930 |
Raczkowanie
|
izunia233 a może coś na biegunkę? chyba, że będzie jadła "swoje" jedzonko
marta27 w przypadku twojego synka to chyba dobrze, że wiercioch ![]() ja to też sobie zawsze dobieram do głowy, ale w sumie trochę trzeba mieć tego zaufania do kompetentnych osób, skoro rehab mówi, że ok, to MUSI TAK BYĆ ![]() ![]() A za mną 3 wiadra ogórów. Koniec. Więcej nie robię, jak dzisiaj poukładałam w piwnicy to stwierdziłam, że mamy tego tyle, że ze 3 rodziny by obdzielił ![]() Teraz zaczyna się sezoooon...BURAKOWY:hahah a: a mój mąż jakby mógł to by nic innego nie jadał tylko buraki ![]() ![]() Jak się postaram to zdążę się wyrobić przed malinkami ![]() I chyba idę spać... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:47.