Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-01, 16:24   #3721
rickybobby
Wtajemniczenie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
dziwia mnie male odziezowe lub obuwnicze sklepiki w ktorych sa te same rzeczy od x lat i nie stanieja nawet o zl!! moze nawet mnie to nie dziwi a smieszy w PODSTAWOWCE mialam takie kozaczki z fredzelkami(kupione parenascie lat temu )a one nadal sa w tym samym sklepie, za ta sama cene, paranoja; dzisiaj szukalam kostiumu kompielowego i poza paroma nowymi, reszte pamietam jeszcze z gimnazjum:P
Dobry motyw kupić sobie takie buty które przestały kilkanaście lat w sklepieA później ktoś mówi:fajne buty,a ja:nowe!
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 16:50   #3722
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
mnie dziwi takie wychowywanie dzieci, że dziecko 12 lat! (ZNAM osobiście, mieszkałam z tym dzieckiem, więc wiem) nie potrafi zrobic sobie herbaty, sprzątnąc ze stołu
Czekaj daj mi chwilę, znajdę Ci takiego 30-latka.

Cytat:
Napisane przez Liama Pokaż wiadomość
Tak, ale czasem sa tacy ludzie, z którymi nie ma o czym pogadać poza ich pracą, to samo dzieje się z młodymi mamami w moim otoczeniu, z fajnych kolezanek robią się dziewczyny monotematyczne i nudne, (nie żebym nie lubiła dzieci, bo lubię) i dziwi mnie, ze nie potrafią rozmawiać o niczym więcej poza pieluchami
A o czym mają gadać, jak tylko z dzieckiem w domu siedzą? Trochę wyrozumiałości.

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Dziwi mnie, że ludzie na wsi pozwalają biegać swoim psom po drodze. Już nie raz mi się zdarzyło, że szłam, a tu nie wiadomo skąd wyskoczył pies, zaczął szczekać i skakać koło mnie. Nieraz nieźle się wystraszyłam, bo nie wiadomo czy szczekaniu się skończy czy nie skoczy z zębami do mojego gardła. Albo czasami jadę na rowerze, a taki pies ciągle mi podbiega pod koła i mało brakuje do tego, abym na niego wjechała. Jak dla mnie brak odpowiedzialności ze strony właściciela.
Teoretycznie można, a nawet powinno się zadzwonić na straż miejską. Gorzej jak jest daleko.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 18:28   #3723
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
ja w sumie nie wiem.

mnie nigdy nikt nie kontrolował, tzn. rodzice wiedzieli, że się uczę, a nie olewam/ledwo zdaję/chodzę na wagary czy coś tam;
ale nie musiał mnie nikt pilnować, kurczowo stać z bacikiem, gdy zamiast 5 dostałabym 3.

uważam, że jeśli dziecko ma wyraźne problemy i przynosi ciągle 1, jest zagrożone nie przejściem do kolejnej klasy, to owszem, można wysłać na korki, pomagać i wymagać, by zamiast imprezek i komputerka posiedziało w domu nad zeszytem.
ale z drugiej strony, dziecko musi wiedzieć, że uczy się dla siebie, a nie, żeby zaspokoić ambicje rodziców, którzy w niektórych przypadkach są zdolni do tego, by zapytać "tylko 4? a co reszta miała? 5? to nie dało się rady napisać lepiej?" a są tacy i to wcale nie jest rzadkie.
no, nie każde dziecko będzie orłem i nie każde będzie miało z wszystkiego 4 i 5. Nawet, jeśli rodzice będą z nim siedzieć cały dzień i tłuc matmę czy coś tam do główki ;] jeśli coś nie wynika z lenistwa a osobistych predyspozycji, zadowolone dziecko wróci do domu i od progu zawoła "mamo, tato! zaliczyłem sprawdzian z matmy!", oni "jaka ocena?", dziecko: "noo, -3", oni: "o bosze o bosze! tyle z tobą siedzieliśmy a ty nawet na dobrą ocenę nie potrafisz zdać!", no to przecież załamać się można

moi zawsze powtarzali - uczysz się dla siebie.
dobrze na tym wyszłam, idę już na 5 rok studiów
pomimo tego, że ciśnienia na studiowanie też nie mieli, było powiedziane - jak się nie dostaniesz to trudno, do pracy najwyżej pójdziesz.
Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Nie wiem do końca, czy chodzi o ciśnienie, z tego co napisała Nimfa to raczej o olewanie swojego dziecka. Zda to jest spokój, nie zdałoby to by trzeba do szkoły biegać. A że nic nie umie. Ja bym się nawet nie ocenami przejmowała, tylko właśnie faktem, że jak się moje dziecko porządnie nie nauczy, to potem będzie miało w życiu problemy.

Ciężko ocenić bez zaplecza tak naprawdę. Może rodzice są jakimiś tłumokami, którzy uważają że wszyscy uczeni są podejrzani. Sorry, ale takich mam w rodzinie. Wiem, wiem żal

megamag - o coś takiego mi chodzi. Znam przykład z rodziny. Kuzyn lekcje robi na odczepnego, robi, bo musi, ale nic kompletnie z tego nie rozumie!

Chodzi też o zachętę dla dzieci. W marketach pełno różnorodnych książek, pomocy dla dzieci. Począwszy od 2 latków, na licealistach skończywszy.

Ale chodzi od dzieci, powiedzmy, do 6 kl. podstawówki.

Często w marketach przeglądam książeczki dla dzieci (a co, dzieciństwo wspominam ) i jestem pod wrażeniem tego wszystkiego! I naprawdę nie są drogie. Od 2 zł wzwyż. Dzisiaj za 27 zł widziałam książeczki dla 4 latków. Wiosna, lato, jesień, zima, wiersze + naklejki.

Myślę, że rzecz polega też na tym, że dzieci nie umieją z tego korzystać. Jak ja byłam mała, za książkę czy kolorowankę dałam się pokroić. Niektóre książeczki znałam na pamięć z czytania i wzrokowo. Miałam ok. 5 lat. Ja wiedziałam , jaki zwierzak jest w którym miejscu na następnej stronie Ale to mama ze mną siedziała i uczyła z tego korzystać. Porównując dzieci obecnie, ja szanowałam swoje rzeczy: zabawki, rysunki itd.

Sama jak pilnowałam 2 kuzynostwa, Julka 2 lata, Radek 5 , to kupowałam im różne kolorowanki, książki, sami też malowaliśmy. Tak samo z córką sąsiadki, też wtedy 2 letnią. Dzieci są tym zainteresowane. Syn znajomych, w wieku niecałych 3 lat, składał litery i potrafił przeczytać słowo. Jak skończył 3 lata, to już sam sobie czytał.

Szkoda mi takich dzieci, bo to one później odczuwają wszelkie braki

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez mallary Pokaż wiadomość
Powiem tak.
Nie rozumiem, żeby totalnie zlewać dziecko, byle tylko zdało. Z drugiej strony, jak już napisano, karanie za czwórkę (no, a jak to, na piątkę cię nie stac?) też uważam za chore. A znałam przypadek dziewczyny, która usłyszała, że się stacza, kiedy rodzice wśród samych piątek wynaleźli ze trzy czwórki. Potem symulowała choroby i ból głowy przy tablicy, byle tylko dostać wyższy stopień. Albo i psychika wariowała, kto wie.
Ok, przyznaję-z niektórych przedmiotów z palcem w nosie miałam piątki, a z niektórych, jak dostałam tróję, to było super. Nie da się być mistrzem ze wszystkiego, a uczyłam się bardziej z przedmiotów, które przydadzą mi się. Wystarczy zachować umiar.No i jakoś pomóc, kiedy jest problem, ale nie katować psychicznie.
No u mnie też nie było tragedii z nauką. Z matmy miałam jako taki luz, bo rodzice też orłami nie byli. Świetna byłam z polskiego i języków. Reszta średnio. Problem miałam z w-f' em Ojciec ciężko to przeżywał, mama rozumiała, bo też nie lubiła. A żeby było śmieszniej, mamę w-f'u uczyła teściowa mojego wuefisty Wyszło później w praniu Córka tej pani uczyła mnie sztuki, a związała się właśnie z wuefistą

---------- Dopisano o 18:18 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
Ja nie wiem, czy rodzice są w stanie zmusić szesnastolatka do nauki. On musi sam dojść do tego, że warto czasem zasiąść nad książkami.

16 może i nie, ale mam na myśli dzieci od 3 kl. podstawówki do ok. 6.

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ----------

Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość
A co powiecie na licealistkę, która brała korepetycje z matematyki, rosyjskiego (plus dodatkowe lekcje), chemii, polskiego. Znałam taką dziewczynę, miała na imię Mariolka i jest usobieniem blondynki z kawałów. Nie żartuję. Dziewczyna bardzo w porządku, miła i sympatyczna ale głupiutka.

Dodatkowo chciała brać korepetycje z biologii (bo nie wiedziała jak rysować krzyżówki genetyczne), a babcia uczyła się sama pojęć z geografii po to żeby nauczyć wnuczkę . Mieliśmy wskazywać coś na mapie świata- dokładnie nie pamiętam co, ale dziewczyna nie wiedziała gdzie tego szukać. Nauczycielka zapytała czy wie gdzie leży Afryka i czy może ją wskazać a ona na to: ALE PANI PROFESOR NIE BYŁO MNIE NA OSTATNIEJ LEKCJI

Ogólnie Mariola była nieprzystosowana do życia, nie wiem jak ją przepychano z klasy do klasy. Naprawdę nie wiem. W tym roku skończyliśmy liceum, obie byłyśmy w klasie humanistycznej a ona nie zdała podstawowej matury z polskiego. O czymś to jednak świadczy.
Miałam taką koleżankę, która nie potrafiła w 2 gimn. wskazać na mapie... Wisły...

Nie wiem czy to powód do śmiechu, czy do rozpaczy...

Przerażają mnie też 'podstawowe' błędy językowe u dzieci i dorosłych. 'Mój' przez 'u' otwarte u dorosłej osoby Ale to może właśnie efekt wcześniej wspomnianego niedbalstwa rodziców...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 18:36   #3724
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
A o czym mają gadać, jak tylko z dzieckiem w domu siedzą? Trochę wyrozumiałości.
No bez przesady. Wychowywanie dziecka nie oznacza zamknięcia się w klatce. Przecież taka matka może czytać książki, oglądać filmy, śledzić debaty polityczne, sprzedawać rzeczy w Internecie, przeglądać modowe i urodowe nowinki, szyć na maszynie czy rozwiązywać krzyżówki. Coś co lubi, coś co ją odpręża i przy czym spędzała swój czas jeszcze przed pojawieniem się dziecka. To wszystko daje jej pole do popisu w rozmowach, nie musi klepać tylko o dzidziusiu i pieluchach...

Kiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział:
- Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie...

Naciaaa1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 19:57   #3725
I am Rock
lokalna gwiazda

A mnie dziwi zachowanie czlowieka, z którym dojeżdżam do pracy. Mam wrażenie, że przez 8 miesięcy zaprzyjaźniliśmy się, rozmawiamy o domowych problemach, o naszych rodzinach, ewentualnie obrabiamy d. współpracownikom, gdy ktoś zalezie nam za skórę. Mamy do siebie zaufanie. Ale wszystko jest ok po drodze. Bo w pracy on mnie totalnie olewa. Gdy się spotkamy np. na kawie we dwoje, to pogadamy, ale gdy wejdzie ktoś jeszcze, to dosłownie jakbym nie istniała.Ludzie myślą, że on mnie nie znosi i niemalże współczują, że z takim typem dojeżdżam.To nie jest właściwie jakiś problem, ale czasem trochę mi przykro.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 20:13   #3726
reverse
Zadomowienie

Dziwi mnie głupota. Sytuacja, którą TŻ mi wczoraj opisał:

TŻ poszedł na stację benzynową, bo chciał rozmienić 10 zł na pół. Podchodzi do kasy i mówi babce: "Poproszę na pół". Wiecie co zrobiła? Z uśmiechem... rozdarła banknot na pół TŻ zbaraniał, mówił, że ona się zaczęła śmiać i w końcu dała mu dwie 5-złotówki.
Nie potrafię zrozumieć jej zachowania
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 20:25   #3727
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Naciaaa1991 Pokaż wiadomość
No bez przesady. Wychowywanie dziecka nie oznacza zamknięcia się w klatce. Przecież taka matka może czytać książki, oglądać filmy, śledzić debaty polityczne, sprzedawać rzeczy w Internecie, przeglądać modowe i urodowe nowinki, szyć na maszynie czy rozwiązywać krzyżówki. Coś co lubi, coś co ją odpręża i przy czym spędzała swój czas jeszcze przed pojawieniem się dziecka. To wszystko daje jej pole do popisu w rozmowach, nie musi klepać tylko o dzidziusiu i pieluchach...
Niby można, ale wierz mi, że w ciąży i po ciąży ma się totalną rozwałkę hormonalną i ciężko się skupić przy najgłupszym haśle z krzyżówki (pomijam fakt np. mylenia godzin wizyt u położnej czy zapominania, co się miało kupić w sklepie). Ja to zauważyłam po sobie, rozwiązując regularnie krzyżówki. Im dalej ciąża, tym mózg bardziej się zacinał. A po porodzie... powodzenia przy skupieniu i chęci na cokolwiek, jak np. dziecko nie przesypia nocy i trzeba je nakarmić (karmienie trwa średnio godzinę), przewinąć i czekać aż zaśnie. Ja dopiero od niedawna włączyłam na nowo National Geographic Channel, bo po prostu nie umiałam się skupić na najzwyklejszym dokumencie. Także... teraz mogę gadać nt. ciekawostek typu, że większość obiektów olimpijskich w Londynie jest rozkładana i po imprezie będą one zmniejszane.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-08-01 o 20:32
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 21:04   #3728
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iamsolucky Pokaż wiadomość
mnie dziwi-choć nie, to złe słowo, bardziej śmieszy (nie wiem czy to jakiś trend a może od dawna tak jest) to nadymanie polików do zdjęć. Wiem że temat z d***py wzięty ale jak oglądam blogi koreanek, rzadziej japonek to na 7 zdjęciach na 10 mają dzioby i nadęte poliki czy to jakieś sexy jest
Mam taką "koleżankę", ktora na każdym zdjęciu!!!!!!! a na fejsie ma ich ok 60. robi wydymanie ust i policzków, TRAGICZNE, a co ciekawe, ona myśli, zże to jest fajne

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ----------

chociaż polików to nie aż tak jak Japonki,, ale dziubek musi być
nie będę wstawiać fot ale możecie to sobie wyobrazić
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 21:06   #3729
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Jaki jest sens robienia dzióbków do zdjęć
Stary 2012-08-01, 21:11   #3730
matyldaaaa
Zakorzenienie

Dziwi mnie wypisywanie na blogu tekstów w stylu `jutro mam urodziny, ciekawe czy ktoś będzie o nich pamiętał` albo na gg już od samego rana opis `dziękuje wszystkim za życzenia` Dla mnie to zwykłe wymuszanie życzeń.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 21:15   #3731
201610310857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Jaki jest sens robienia dzióbków do zdjęć
też tego nie czaje, bo to wygląda idiotycznie.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 21:28   #3732
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez reverse Pokaż wiadomość
Dziwi mnie głupota. Sytuacja, którą TŻ mi wczoraj opisał:

TŻ poszedł na stację benzynową, bo chciał rozmienić 10 zł na pół. Podchodzi do kasy i mówi babce: "Poproszę na pół". Wiecie co zrobiła? Z uśmiechem... rozdarła banknot na pół TŻ zbaraniał, mówił, że ona się zaczęła śmiać i w końcu dała mu dwie 5-złotówki.
Nie potrafię zrozumieć jej zachowania
Całkiem śmieszne. No i właściwie nie ma problemu skoro TŻ i tak dostał pieniądze, prawda? A kasjerka może banknot wymienić na nowy.
Stary 2012-08-01, 21:52   #3733
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Całkiem śmieszne. No i właściwie nie ma problemu skoro TŻ i tak dostał pieniądze, prawda? A kasjerka może banknot wymienić na nowy.
Popieram, trzeba z dystansem do takich rzeczy podchodzić, pewnie mina TŻeta była warta tych 10 zł.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 21:55   #3734
Harakiri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Popieram, trzeba z dystansem do takich rzeczy podchodzić, pewnie mina TŻeta była warta tych 10 zł.
hehe, może teraz trzeba tego tża poszukać na youtube
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 23:53   #3735
reverse
Zadomowienie

Też się zastanawialiśmy, czy to nie było w jakimś programie :P Z jednej strony śmieszne, ale z drugiej strony - jakby mi tak ktoś zrobił, to na początku nie byłoby mi do śmiechu :P Chociaż mój TŻ często chodzi na tę stację i mówił, że ta dziewczyna jest średnio bystra, więc nie potrafię zrozumieć o co jej chodziło z tą kasą :P
reverse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:17   #3736
coffee
and cigarettes

Cytat:
Też się zastanawialiśmy, czy to nie było w jakimś programie :P Z jednej strony śmieszne, ale z drugiej strony - jakby mi tak ktoś zrobił, to na początku nie byłoby mi do śmiechu :P Chociaż mój TŻ często chodzi na tę stację i mówił, że ta dziewczyna jest średnio bystra, więc nie potrafię zrozumieć o co jej chodziło z tą kasą :P
Nie sądzę, by to było po prostu z głupoty. Bardziej stawiałabym na chęć rozerwania się w pracy i zobaczenie miny klienta. Miała szczęście, że Twój chłopak powiedział 'proszę na pół', a nie żadne 'mogłaby mi pani rozmienić po 5 złotych' czy coś. Wg mnie całkiem śmieszna sytuacja i pewnie mina Twojego chłopaka też była niezła. Sama bym pewnie wyglądała śmiesznie w takiej sytuacji.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, by jakiejś pani kasjerce gdzieś w sklepie na pytanie 'mogłabym być grosika dłużna?' odpowiedzieć z powagą 'nie' tylko po to by zobaczyć jej reakcję, potem się zaśmiać i wyjść.
No bo właściwie, jeśli mnie pyta, to mogę się nie zgodzić. Co innego, gdy kasjerka po prostu uprzejmie mnie informuje 'muszę być dłużna grosika, niestety nie mam wydać'.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:19   #3737
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, by jakiejś pani kasjerce gdzieś w sklepie na pytanie 'mogłabym być grosika dłużna?' odpowiedzieć z powagą 'nie' tylko po to by zobaczyć jej reakcję, potem się zaśmiać i wyjść.
No bo właściwie, jeśli mnie pyta, to mogę się nie zgodzić. Co innego, gdy kasjerka po prostu uprzejmie mnie informuje 'muszę być dłużna grosika, niestety nie mam wydać'.
Mój TŻ zawsze ma w takim przypadku ochotę powiedzieć "masz, tylko nie przep*erdol" : D

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:24   #3738
sajisak
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez asioollka Pokaż wiadomość
Mój TŻ zawsze ma w takim przypadku ochotę powiedzieć "masz, tylko nie przep*erdol" : D
umarłam! trochę racji w tym jest.
No ja dzisiaj w sklepie zostałam poinformowana, że nie dostanę grosika w taki sposób:
-będzie 9 groszy?
-nie, nie mam drobnych.
-no to będzie bez grosza. dziękuję, zapraszam ponownie.
Dobrze, ze kasjer znajomym był, bo inaczej zwróciłabym uwagę....
sajisak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:31   #3739
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Cytat:
Napisane przez asioollka Pokaż wiadomość
Cudowne!
Mi tam zwisa, wydaja czy nie, bo czasami to naprawde, kolejka jak diabli a tu wielka awantura na caly sklep o grosz.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:35   #3740
gazowane lody
Zakorzenienie

ale ten grosik nie idzie do kieszeni kasjerki.. więc nie wiem czemu miałybyście się jej czepiać i jej chamsko odpowiadać..
to wina szefa że nie ma drobnych na stanie na wymianę..

Udowodniłam samej sobie, że się da!
75kg-62,5
kg

Takie tam przemyślenia
gazowane lody jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 00:40   #3741
asioollka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gazowane lody Pokaż wiadomość
ale ten grosik nie idzie do kieszeni kasjerki.. więc nie wiem czemu miałybyście się jej czepiać i jej chamsko odpowiadać..
to wina szefa że nie ma drobnych na stanie na wymianę..
Przecież to żart... Poza tym to chodzi o podejście. Jest różnica między "bardzo mi przykro, nie mam groszy w kasie", a "reszty nie będzie bo nie mam".

Be an advocate of joy, find your little heart's desire and follow it.
[/LEFT]

asioollka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 04:53   #3742
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ poszedł na stację benzynową, bo chciał rozmienić 10 zł na pół. Podchodzi do kasy i mówi babce: "Poproszę na pół". Wiecie co zrobiła? Z uśmiechem... rozdarła banknot na pół

Dobre . Czym tu się dziwić ?! Przecież chciał "na pół" .

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Mi tam zwisa, wydaja czy nie, bo czasami to naprawde, kolejka jak diabli a tu wielka awantura na caly sklep o grosz.
Pewnie, jeden grosz to nie majątek . Tylko dlaczego to nie działa też i w drugą stronę ? Mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby kasjerka darowała mi chociaż grosik .
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 09:03   #3743
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Tu grosz tam grosz i się uzbiera niezła sumka ... jak to mówią "grosz do grosza i będzie kokosza". Dlatego ucieszyłam się, że w PL chcą wycofać 1 i 2 groszówki. Nie dość, że człowiek zbiera niepotrzebny złom, to jeszcze koszty produkcji tego są wyższe, niż wartość. W strefie euro nie ma na szczęście czegoś takiego i dla ludzi to normalne, że jak masz na kasie nabite np. 5,98 €, to się daje 6 € i wszyscy są zadowoleni i nikt nie robi krzyku o głupie 2 centy.
Stary 2012-08-02, 10:54   #3744
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
megamag - o coś takiego mi chodzi. Znam przykład z rodziny. Kuzyn lekcje robi na odczepnego, robi, bo musi, ale nic kompletnie z tego nie rozumie!

Chodzi też o zachętę dla dzieci. W marketach pełno różnorodnych książek, pomocy dla dzieci. Począwszy od 2 latków, na licealistach skończywszy.

Przerażają mnie też 'podstawowe' błędy językowe u dzieci i dorosłych. 'Mój' przez 'u' otwarte u dorosłej osoby Ale to może właśnie efekt wcześniej wspomnianego niedbalstwa rodziców...
Pewnie, że teraz jest dużo możliwość. Tylko, że żeby te pomoce naukowe pomogły, to trzeba z dziećmi siedzieć, czytać im te książeczki, robić wyklejanki itp. A wielu rodziców, to je raczej kupuje zamiast.

Co do błędów, dziecko uczy się języka powtarzając po rodzicach, jak rodzice mówią z błędami, to powtarza błędy. I tak zaczyna się od mówienia, nikt nie poprawia, bo nawet nie wie, że to źle. Pisanie to już w ogóle zostawia się szkole. Tam ma się nauczyć. A jak mi nie idzie, to zaraz się załatwi zaświadczenie o dysortografii. Strasznie mnie to wkurza, bo bez przesady aż tak to zaraźliwe nie jest. Poza tym, jak ktoś ma dysortografię, to nie znaczy że nie może się nauczyć, tylko że jest mu dużo trudniej. Mój TŻ ma dysortografię i całkiem nieźle sobie radzi, dużo wysiłku go to kosztowało, ale naprawdę niewiele robi błędów.

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Niby można, ale wierz mi, że w ciąży i po ciąży ma się totalną rozwałkę hormonalną i ciężko się skupić przy najgłupszym haśle z krzyżówki (pomijam fakt np. mylenia godzin wizyt u położnej czy zapominania, co się miało kupić w sklepie). Ja to zauważyłam po sobie, rozwiązując regularnie krzyżówki. Im dalej ciąża, tym mózg bardziej się zacinał. A po porodzie... powodzenia przy skupieniu i chęci na cokolwiek, jak np. dziecko nie przesypia nocy i trzeba je nakarmić (karmienie trwa średnio godzinę), przewinąć i czekać aż zaśnie. Ja dopiero od niedawna włączyłam na nowo National Geographic Channel, bo po prostu nie umiałam się skupić na najzwyklejszym dokumencie. Także... teraz mogę gadać nt. ciekawostek typu, że większość obiektów olimpijskich w Londynie jest rozkładana i po imprezie będą one zmniejszane.
Właśnie to miałam na myśli, to się zgadza z relacjami moich koleżanek. Kiedyś nawet czytałam skąd to się bierze według naukowców, podobno mózg kobiety tuż przed porodem i po nim rozwija nowe funkcje, wiecie tzw. intuicja, rozumienie sygnałów wysyłanych przez dziecko. Ale w zamian inne się no... upośledzają. Między innymi ten odpowiedzialny za język, krzyżówki i scrabble odpadają. A do tego dochodzi zmęczenie i niewyspanie.

Oczywiście taki stan zdaniem naukowców trwa kilka miesięcy, nie do czasu aż dziecko pójdzie do przedszkola.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 12:03   #3745
Laura2112
Raróg

Cytat:
Napisane przez Heroldin Pokaż wiadomość

Dobre . Czym tu się dziwić ?! Przecież chciał "na pół" .

Pewnie, jeden grosz to nie majątek . Tylko dlaczego to nie działa też i w drugą stronę ? Mnie się jeszcze nie zdarzyło, żeby kasjerka darowała mi chociaż grosik .
Mnie się zdarzało, kiedy nijak nie szło wydać, że tez byłam winna jakieś grosze.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2012-08-02, 12:06   #3746
201604181004
Konto usunięte

Nie nie, to bardzo źle że kasjerka nie wydaje reszty - grosz do grosza a nadwyżka w kasie jest bardziej ścigana niż manko.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 12:11   #3747
Laura2112
Raróg

Serio, bardziej ścigana? Tzn?
100 lat temu dorabialam krotko na kasie, nadwyzki szly na bok na jakies duperele typu wyslanie listu przez sklep idt.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2012-08-02, 12:14   #3748
201604181004
Konto usunięte

Oj to u nas tak nie było, znaczy się nadwyżka do złotówki to u nas nie była problemem, ale wiadomo - grosik tu grosik tam tu się walniesz tam klient nie weźmie reszty i może być problem, bo traktują to jako kradzież i oszukiwanie klienta.... Jeśli nadwyżka jest duża spisuje się protokół i tak dalej i tak dalej. Jak jest duży niedobór to po prostu potrącają ci z pensji te 20 zł i po problemie, 20 zł nadwyżki to już jest problem
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 12:21   #3749
Laura2112
Raróg

Kradziez, no nieźle, jakby celowo chciała okraść, to by ściągneła te 2 dychy jakoś cichcem przed rozliczaniem kasy, a nie liczyla na to, ze kierownik da jej to w prezencie.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2012-08-02, 12:24   #3750
dudipopka
kobieta za ladą

u mnie w pracy ostatnio jest tragedia z wydawaniem grosików 2 groszy,ile człowiek by nie rozmienił gdzieś indziej po godzinie już nie ma ani grosza w kasie
bo wiecie ludzie nie noszą ze sobą miedziaków własnie grosze ,2 grosze ,5 groszy zostaje w domu a grube ze sobą i jest deficyt na rynku

mnie zdziwiło ostatnio przechodzenie na pasach tuż przed nadjeżdzającą ciężarówką,dwie nastolatki lat na oko 15 wymineły mnie i nawet nie spojrzały czy coś jedzie czy nie wlazly na pasy ,dobrze ze kierowca zdążył zachamować z piskiem ale zdążyl(jeszcze mnie przepuścił bo stałam z taką miną)

---------- Dopisano o 12:24 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ----------

u mnie np nie liczymy miedziaków przed zdaniem kasy mogę mieć +/- 5 zł

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości