|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1051 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
Cytat:
Cytat:
Dziwne to co opisujesz z Julkiem ![]() A co do sasiadki to jakby co to ja bym poszla, w koncu matka zrozumie matke i jesli jest jakas w miare normalna osoba, to chyba by Ci za zle nie wziela
|
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
Balbinko, sprawdź czoło nie ręką a ustami. Wtedy będziesz lepiej odczuwała temperaturę ciałka. Dłonie i palce odbierają ciepło zupełnie inaczej a usta są lepiej ukrwione i unerwione
Kiedyś w jakimś poradniku medycznym o tym czytałam, najlepiej sprawdza się u dzieci właśnie.
|
#1053 |
|
Rozeznanie
|
No jak ustami sprawdzam to nie wydaje sie az tak gorąca... zglupialam
|
#1054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1055 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1056 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam,jesteśmy po spacerze,obiedzie,mały śpi.I chyba zaraził się katarem do męża,bo kicha i mu wyleciały smarki
no nic,dostaje już syrop calpol i zakraplam mu nosek.No chyba,że to od ząbkowania bo mi mama przed chwilą o tym powiedziała.
|
|
|
|
#1057 |
|
Zadomowienie
|
Juliczka nie martw sie mój Mateusz tez łysolek, juz sie z niego nawet smiejemy ,ze jak dziadzia wyglada, bez zebów i łysy
znaczy on ma wloski, ale bardzo jasne, wiec ich nie widac.u nas tak samo, z pleców na brzuszek rach ciach, ale z powrotem juz gorzej, czasem sie tylko udaje. Nowaken smutne to co piszesz, żeby dziecko przypominało światu ,ze ma urodziny.. kupiłam w koncu komplet pajacyków, ładne rajtuzki i skarpetki w wiekszym rozmiarze wszystko.
|
#1058 |
|
Zakorzenienie
|
Paracetamol zadziała bardziej przeciwbólowo. Pediatra mi mówiła, że nie zbija się temperatury poniżej 37.8
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() U Nas nocka nawet.. pobudka o 1.45, 5.20 i 8.45 ![]() Oskar był marudny ale to chyba przez ten upał spał może 3x po 20-30min. Pojechaliśmy do sklepu i tam na początku był grzeczny, potem wrzask płacz i musiałam go na rękach nosić i uspać na rękach z tetrą na głowie , ludzie dziwnie na mnie patrzeli. Dopiero potem dało się go odłożyć do wózka... Jak wróciliśmy ze sklepu to pobudka trochę zabawy potem zjadł 150ml i o 18.30 poszedł spać bez kąpania i tak śpi do tej pory więc myślę że to już spanie nocne. A dostaliśmy paczkę z Bobovity i zupkę z delikatnymi warzywami :P |
|
|
|
#1060 |
|
Zakorzenienie
|
karolca ma racje, u dziecka przy temp. do 38 nie powinno sie nic podawac p/goraczkowo. Dopiero powyzej 38 stopni podaje sie leki p/goraczkowe. I wtedy juz trzeba dzialac bo u dziecka szybko dochodzi do drgawek przy wysokiej goraczce z powodu niedojrzalosci ukladu nerwowego!
Co do termometru, tak jak desia najb bym zaufala pomiarowi w pupie tym rteciowym, te wszystkie inne sa do bani. balbinko mysle, ze jesli Julek mialby goraczke 40 stopni, to bys widziala po nim, bo takie dziecko jest bardzo apatyczne, ciagle spi i jest bardzo rozpalone! Co do wietrzenia pokoju to zawsze jest dobre, byleby nie robic przeciagow. Co do podawania picia, przy podw. temp. trzeba poic duzo i wlasnie najlepiej wodą. Nie czytaj za duzo netu, bo tam bzdury pisza! Jak mozna napisac, ze woda nie bardzo a herbata lepsza? ![]() O rany! ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- desiu no wlasnie widze ze sie zgadzamy co do nurofenu ![]() Nie wiem czy ogladacie olimpiade, ale Ci sztangisci (nie wiem czy dobrze odmienilam) maja jedrne pupcie
|
#1061 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez nie kupuje tego ze woda ma niby zaszkodzic A co do panadolu czy nurofenu przy normalnej temp to nie wiem w sumie czy nie mozna, bo te leki ja wiele razy podawalam Adasiowi typowo przeciwbolowo nawet gdy nie mial goraczki i mi sie wydaje ze one ponizej wlasciwej temperatury nie zbija ![]() Niedawno dostawal nurofen 3 razy dziennie przez 3 dni bo go ucho bolalo i lekarka kazala tak zanim podamy antybiotyk, a goraczki nie mial , a jak go kolanka bola to tez daje nurofen albo panadol a temp ma wtedy normalna, wiec sama nie wiem ![]() Tak, wlasnie pediatra mi mowila ze nurofen dziala przeciwzapalnie i dlatego dostawal na to ucho i mu przeszlo ![]() A jeszcze jak w szwecji mieszkalismy to tak mi kazali dawac na zmiane panadol i nurofen bo panadol sam takiej wysokiej goraczki to nie zbije Jednak jest za slaby!
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-08-03 o 20:42 |
|
|
|
|
#1062 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() alez moj maz tekst wymyślił Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-08-03 o 20:56 |
||
|
|
|
#1063 | |||
|
Rozeznanie
|
Hej Kochane,
Dzięki za troskę. Ciągle skrzypię jak stare zawiasy i muszę coś non stop pić bo inaczej gardło mi spokoju nie daje. Balbinka dzięki za linka. To sole emskie są Mam, płukam nimi gardło. Średnio pomaga. No ale staram się być cierpliwa. Infekcja wirusowa leczona trwa 7 dni, a nie leczona tydzień TŻ się oczywiście zaraził podobno i już jęczy no ale mogłam się spodziewać. Monia - NHS mi wydał dokument (i to nie jest ta karta europejska - bo ona służy tylko w nagłych przypadkach ), który uprawnia mnie do korzystania z polskiej służby zdrowia. Tylko, że ten dokument miał ważność do 26.06 a ja zapomniałam do nich napisać żeby przedłużyć. Prywatnie pwenie można ale my z pieniędzmi cieeenko przędziemy bo mamy tylko mój macierzyński z UK (minus opłaty z UK - abonament na komóry i prowadzenie konta w banku) i za to muszę wyżywić nas i babcię, opłącić wszystko no i na małą kasa jest potrzebna ciągle. A teraz jeszcze chrzciny za tydzień więc nie bardzo mi pasuje 100zł za wizytę płacić. Tak jak Aguśka napisała na to się antybiotyku nie bierze bo to wirusowe, no chyba że się zrobi nadkażenie bakteryjne... mam nadzieję, że nie bo wtedy już na 100% do lekarza musiałabym pójść.. ![]() Cytat:
Cytat:
Skok może jeszcze trwać. U nas trwa - tak myślę. Dopiero wczoraj po raz pierwszy nam się Eliza przekręciła z plecków na brzuch i odwrotnie. A już nam się kończy 21 tydzień Jak tu któraś z nas pisała: dzieci nie czytają tych wszystkich mądrych książek i nie wiedzą, że koniecznie do 19tyg mają opanować to i tamto Cytat:
Balbinka współczuję kochana. ) bo tak jak Aguśka napisała działą przeciwzapalnie i lepiej się spisze przy ząbkach niż paracetamol. Termometry do ucha są zawodne. Sama mam to wiem. Najpewniejsza temp rektalna - 0,5 stopnia |
|||
|
|
|
#1064 | |
|
Gang Iren
|
Dziewczyny od kiedy wasze dzieci zaczely sie przewracac z brzuszka na plecy i odwrotnie?Bo Eryk nie chce...
Jakies dwa tyg temu mial tak ze przewrocil sie kilka razy z brzuszka na plecy,a teraz juz tego nie robi.Z plecow na brzuszek jeszcze nigdy sie nie przewrocil,a jesli chodzi o boczki to tylko na jeden boczek sie przekreca,na ten po ktorej stronie lubi trzymac glowke. Polski ![]() ---------- Dopisano o 20:16 ---------- Poprzedni post napisano o 20:10 ---------- Cytat:
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1066 | |
|
Zakorzenienie
|
desiu chodzilo nam z karolca o to, zeby przy samej podw. temp. nie powinno sie podawac lekow p/goraczkowych bo gdy jest temp do 38 to organizm walczy. Wtedy np jak jest jakas infekcja to warto dziecko dac do lozka (o ile sie da, bo małe to nie chcą leżec
) no i zeby sie wygrzalo wypocilo.Jesli cos boli to jak najb paracetamol, jesli jest jakies zapalenie (tak jak pisalas zap ucha) to wtedy ibuprofen jest swietny. Nie raz Filip przy zapaleniu np krtani dostawal ibuprofen mimo iz nie mial goraczki ale chodzilo tu o zadzialanie p/zapalnie. Cytat:
Na krtan tylko dzialanie p/zapalne (przy zapaleniu krtani) i nawilzanie jej. Cytrynka popatrzec mozna
|
|
#1067 |
|
Rozeznanie
|
Moje dziecie znów chce mi rozwalić laktację
nic nie je w dzień. Wścieka się i wygina. Nawet chodzenie z nią nie pomaga. Odciągam mleczko (wypożyczyłam przedpotopowy laktator elektryczny) i próbowałm już ze strzykawką (bez igły) - nie chce, butli - nie chce masakra. Więc dziś w przypływie desperacji daliśmy jej z TŻtem moje odciągnięte mleczko łyżeczką. Pierwsza łyżeczka wielkie zdziwienia a do drugiej już buzię otwierała szeroko więc jednak była głodna ja tego mojego dziecka nie kapuję kompletnie. Cały dzień nic nie je i laktacja siada a potem wymaga ode mnie żeby o 19 po kąpieli piersi były pełne mleka. I wtedy by mogła zjeść konia z kopytami. W nocy też je normalnie. A w dzień nie i koniec. Ale łyżeczką zjadła... filmik na mailu przy okazji usłyszycie mój głos cudowny skrzypiący |
|
|
|
#1068 |
|
Zakorzenienie
|
jasne
maz po tygodniu zauwazyl ze nasze dziecko spi z drugiej strony w lozeczku
|
|
|
|
#1069 | |
|
Raczkowanie
|
też sie modliłam o burze ale jak sie rozszalało i Zosia zaczeła wybałuszać oczka ze strachu przy każdym grzmocie w pobliską kładkę to już mi się odechciało - płacz i przytulanie non stop może wykończyć.
Cytat:
Kiedy my jemy co2 h jej je co4h i to same stałe posiłki - mleko dostaje z kleikiem raz na dobę... nie wiem co jest lepsze - święty spokój od wiecznego karmienia a nieprzespane noce bo budzi się bez powodu czy nasz system - jedzenie co2h a w nocy spanie 11/12h ciurkiem ![]() Każde dziecko jest inne i każda matka robi po swojemu. |
|
|
|
|
#1070 |
|
Zadomowienie
|
mam pytanie do was bo pierwszy raz zamierzam wziasc tabsy no i jak mam blister od gory i tam pisze pon, to mam wziasc tabletke z pon czy z piatku bo dzisiaj ten dzien? jak robicie?
|
|
#1071 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mamy skończone 20 tyg i 3 dni Cytat:
Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2012-08-03 o 21:26 |
||
|
|
|
#1072 |
|
Zadomowienie
|
Gosiu Mateusz w poniedzialek skonczy 19 tygodni i od 1,5 tygodnia przewraca sie z pleców na brzuszek, odwrotnie tylko czasami, ale to pierwsze ćwiczy non stop, czasami juz nie ma siły stęka ,płacze , a i tak sie przekreca.
czasami pomagam mu wyciagnac jedna raczke z pod siebie, ale udaje mu sie tez samemu. ja jeszcze nigdy nie mierzylam MAteuszkowi temperatury..
|
#1073 |
|
Zadomowienie
|
Zariah moje dziecie tez czesto nie chce cyca i sie wygina. Daje jej smoka zassie i szybko wyjmuje daje cyca i zasysa a jak nie to probuje drugi raz. Miałam tak już parę razy i zawsze działa, tylko nie wiem czy Twoja Eliza ssie smoczka ...
|
|
#1074 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Rozeznanie
|
He he - obejrzałam ten filmik na ekranie kompa i wcale nie brzmię aż tak źle
w rzeczywistości gorzej skrzypię ![]() aa i jeszcze widać sadełko mojego TŻta ciiiii nic mu nie powiem, że Wam to wsłałam bo by mnie zamordował ![]() ---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
nie wiem już. no ja też dostałam dziś śliniaczek i kaszkę
|
|
|
|
|
#1076 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1077 |
|
Zadomowienie
|
Zariah Ja uważam, że to nie ma nic wspólnego z tym, moja ssie sporo znaczy do każdego pójścia spać, ale i z butelki umie pić, a dałam jej jak miała ze 2 miesiące i od razu załapała o co chodzi. Może to zależy od dnia czasem ma z tym problem czasem nie, wole ją tym sposobem oszukać niż miała by się wydzierać głodna
|
|
#1078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mojego Szymonka przyczyna pewnie sa tez zabki ktore sie wyrzynaja, moze u Twojej Małej to tez jest przyczyną? Dobrze ze odciagasz mleczko, to moze uda sie utrzymac laktacje, bo szkoda by bylo... ![]() Mleko łyżeczką ojoj ja sie na to nie pisze o nie ![]() Moj Szymon butli tez absolutnie nie chcial jak z cyca na butle z nim przechodzilam...ryk byl straszny o cyca wiedzial co dobre.Ale mysle ze jesli z cycem Ci tak robi to z butla byloby to samo
|
|
#1079 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1080 |
|
Zadomowienie
|
Nowaken dzięki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

a dzis siedzac u mnie na kolanach - przodem do mnie zlapala cycka i tak jadla przez chwila...cycomaniaczka

no nic,dostaje już syrop calpol i zakraplam mu nosek.No chyba,że to od ząbkowania bo mi mama przed chwilą o tym powiedziała.
znaczy on ma wloski, ale bardzo jasne, wiec ich nie widac.

no ale mogłam się spodziewać.