Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 129 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-04, 16:39   #3841
ladylajla
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez ville Pokaż wiadomość
Wkurza mnie reakcja zmienna jak chorągiewka na sportowe zmagania. Mój ojciec przed każdym meczem/występem sportowca stwierdza kategorycznie, że Polska przegra, beznadzieja, dno, mogiła. Niezależnie, czy występuje drużyna znakomita czy jedna z tych kiepskich. Po przegranym meczu oczywiście jest wielka duma z siebie i słowa: "wiedziaałem".
Przy powodzeniach jest wielkie kibicowanie i stawanie się chwilowym fanem danej dyscypliny.

Przykład: wielki znawca w podnoszeniu ciężarów, oczywiście ze względu na złoty medal, który przed chwilą uzyskaliśmy Inny przykład: siatkówka. Przed każdym meczem jest pewność, że przegrają, bo beznadziejni ( ja mam wtedy ochotę walić głową w ścianę, bo takie herezje rzadko kiedy się jednak słyszy). Po meczu z Włochami i Argentyną był zachwyt, że tak dobrze zagrali, po meczu z Bułgarią - oczywiście, wiadomo, że przegrali, porażka.

Nie cierpię takiego zachowania, na nieszczęście mam takiego osobnika w domu Na każdy interesujący mnie mecz staram się być jak najdalej od ojca, najlepiej w innym budynku/pomieszczeniu.
O dokładnie, miałam o tym pisać. Mój wujek uderza w takie dramatyczne tony, tyle że u niego jest samo malkontenctwo, bez euforii po zwyciestwie . Zauważyłam też, ile w języku polskim jest określeń negatywnych - beznadziejni, fatalni, to było do przewidzenia, dali ciała, po co pojechali, frajerzy, kompromitacja, srebro to nie medal - to porażka, wstyd, tyle hałasu o nic, jak zwykle nasi ostatni, żenada, dno, wszyscy umieją walczyć, tylko nasi się poddają itp. itd. Na wieść o jakimś sukcesie pada zdawkowe: no!dobrze!
Małysz wygrywał - Małysz bogem. Słabszy sezon - po co on jeszcze skacze, tyle lat, dałby sobie spokój, już nic nie osiągnie. Kubica jeździł - trzeba oglądać każdy wyścig i komentować, Kubica się roztrzaskał we Włoszech - już po karierze, czym się było podniecać. No i 'fachowe ekspertyzy', czemu to Włoszczowska tuż przed igrzyskami miała poważny wypadek na zawodach, czemu Otylia przypłynęła ostatnia, czemu Radwańska odpadła i czemu Franek Smuda musi odejść
Jedyny sposób to unikać oglądania sportu z takimi toksycznymi kibicami. Niestety nie zawsze się da.
Stary 2012-08-04, 17:03   #3842
lagerfeldised
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Miałam przyjaciółkę, która wiecznie się spóżniałą, nie przychodziła itp. Albo mówiłą, że nie ma na nic absolutnie czasu ( chociaż pracowałą od 9 do 17 ) więc miała wolne popołudnia. Ale nie można było się z nią spotkać, bo jej się nie chciało. Mówiła, że woli być w domu w dresach itp. I nigdy się pierwsza nie odezwała. Przestałam zabiegać o jej względy i nie odzywałą się do niej ( a zawsze to ja szukałam kontaktu ). Oczywiście kontakt się urwał, koniec znajomośći. A teraz dziewczyna ma pretensje do mnie.
Więc widać jest sporo takich narzekających i spóźniająch się ludzi.
Kurcze, identyczną sytuację miałam z moją wieloletnią przyjaciółką. Pisałam tu już chyba, że byłam kiedyś obibokiem i leniem... No i niestety w tej historii ja byłam tą, z którą się nie dało umówić bo siedziała w dresie. Dokładnie taką samą taktykę zastosowała moja przyjaciółka na mnie. Miałam pretensje, ale wiedziałam w głębi, że to moja wina, więc jednocześnie się zabierając za siebie i swoje życie, zaczęłam dosłownie codziennie pisać do przyjaciółki (musiałam dumę zepchnąć na bok, bo ona potrafiła mi specjalnie 10 razy pod rząd odmówić, żeby mi pokazać jak to było jej "miło" kiedy ja tak robiłam) i całe szczęście, za którymś razem się umówiłyśmy i powoli wszystko wróciło do normy. Powiem wam, że ja też byłam przyzwyczajona do tego, że ona codziennie się do mnie odezwie i zaproponuje spotkanie, ja odmówię, ale jak mi się zachce spotkać, to ona i tak napisze następnego dnia, więc nie ma problemu... A tutaj nagle cisza. Wielkie były pretensje z mojej strony, kiedy np. szła gdzieś ze znajomymi (wspólnymi) i ja dowiadywałam się potem ze zdjęć na facebooku itp., że grill czy parapetówka się udały, a mnie to ominęło, bo "ona nie raczyła mi dać znać". Początkowo jak mi ciągle odmawiała spotkań, to też byłam oburzona, że ona się "mści", odgrywa i że to dziecinne i tak dalej. Okazuje się jednak, że taktyka była odpowiednia.
Długo mi zajęło przyznanie się przed samą sobą, że to ja zawaliłam i to ja muszę teraz coś z tym zrobić. Mój "dołek" trwał parę lat, więc przyjaciółka bardzo dużo wytrzymała z moim olewaniem wszystkiego, nie dziwię się, że w końcu się miara przebrała.

Koniec końców przestałam spędzać całe dnie w dresie, w domu, a przyjaźń udało się naprawić (znamy się od dziecka, więc na szczęście więź była mocna i to przetrwała ).

Dziwnie było przeczytać tego posta i zobaczyć jak moje zachowanie musiało beznadziejnie wyglądać w oczach przyjaciółki. Okropna byłam

Cytat:
Napisane przez Julie_ Pokaż wiadomość
Dziwią mnie osoby, które kładą bułki bez worka na taśmie w sklepie albo luzem w koszyku. Już nie mówiąc o macaniu każdej bułki gołą ręką przy wybieraniu.
Cytat:
Napisane przez Julie_ Pokaż wiadomość
Ostatnio byłam w Biedronce to kasjerka, aż nie wiedziała jak się za tę bułkę zabrać. Spytała czy dać worek, a babka odpowiada - nie, zaraz mąż zje, wrzuciła do kosza i pojechała
Stary 2012-08-04, 19:38   #3843
emememsik
po prostu Em :)

Ja też ostatnio widziałam jak facet wrzucił do koszyka chleb luzem, stałam za nim w kolejce do kasy i nie mogłam się nadziwić temu zjawisku.
Stary 2012-08-04, 19:58   #3844
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

To ja kiedyś w Burger Kingu widziałam kolesia z panienką, którzy swoje żarcie odkładali nie na tace/serwetkę/do opakowania, tylko luzem na stół. I potem jedli od nowa Sorry, ale przecież przez BK w Krakowskiej przewala się codziennie tyle ludzi, że to dla mnie chyba cięższa artyleria niż wrzucanie pieczywa bezpośrednio do koszyka
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 20:24   #3845
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Ja też ostatnio widziałam jak facet wrzucił do koszyka chleb luzem, stałam za nim w kolejce do kasy i nie mogłam się nadziwić temu zjawisku.
Może bał się, że reklamówki na pieczywo też są płatne.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 21:51   #3846
Clarity
Zadomowienie

Zachowanie na forum, które mnie dziwi, nawet więcej bardzo, ale to bardzo irytuje. Ktoś zakłada sobie wątek na intymnym czy tam innym dziale i opisuje swój problem. Po jakiego grzyba ja się pytam cytować cała wypowiedź autora składającą się z miliona znaków? Potem przewija się kilka razy to samo. Masakra.
Stary 2012-08-04, 22:06   #3847

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Zachowanie na forum, które mnie dziwi, nawet więcej bardzo, ale to bardzo irytuje. Ktoś zakłada sobie wątek na intymnym czy tam innym dziale i opisuje swój problem. Po jakiego grzyba ja się pytam cytować cała wypowiedź autora składającą się z miliona znaków? Potem przewija się kilka razy to samo. Masakra.
Cytuje się po to, żeby zachować oryginalny post, bo na Intymnym autorzy tematów często kasują zawartość wiadomości i nie wiadomo, o co chodzi w temacie. Cytowanie temu zapobiega.
A cytowanie tekstu przez kolejne wizażanki jest już niepotrzebne i, zgadzam się, denerwujące
ville jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 22:08   #3848
Clarity
Zadomowienie

Cytat:
Cytuje się po to, żeby zachować oryginalny post, bo na Intymnym autorzy tematów często kasują zawartość wiadomości i nie wiadomo, o co chodzi w temacie. Cytowanie temu zapobiega.
A cytowanie tekstu przez kolejne wizażanki jest już niepotrzebne i, zgadzam się, denerwujące
A to ciekawe, nie wiedziałam o tym. Dzięki

Ale już kilkakrotne cytowanie to przesada.
Stary 2012-08-04, 22:13   #3849
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Też mnie to denerwuje, jeśli jedna osoba zacytuje, to ok, ale po co muszą to robić kolejne użytkowniczki? Nie lepiej zacytować krótki fragment, do którego post się odnosi, zamiast bawić się w kolorki?

Stary 2012-08-04, 22:26   #3850
xaggg
Raczkowanie

jeżeli jesteśmy przy kwestii forum, to mnie natomiast dziwi jak dorosłe, wydawałoby się poważne kobiety mogą zakładać jakkieś bzdetne rymowane wątki

Jak widzę wątki typu:
Wcierka, olej, maska-każdy włos na ich widok mlaska !!
Pełnoletność nie pomaga, mózg nam ciągle nie domaga, czyli ŁONA FAJT?!? po raz 18.
Jubileuszowa 10 część, a ja na Tżta nadal mam chęć - tżtówki 2009
Coraz dłuższe są wieczory i Teżetówki bierze na amory
Zdejmij ubranie, czeka nas wspolne ziemniakow obieranie

Redsy Żurawinowe uwielbiamy,od 2 lat naszych tż kochamy"

EURO się zbliża wielkimi krokami, DNO wciąż trenuje zabawy z ptakami!

Choć z tż-tami na co dzień mieszkamy od plotek życiowych nie uciekamy

Tutaj jest nasze zadupie, czyli rozmowy o seksie i kupie

Czikiriki bumsiakalaka od ponad roku męczymy TŻ-ta ptaka [wtf?]

... i tysiące innych.

Naprawdę nie można tego napisać normalnie?
A poza tym to dopiero teraz do mnie dotarło, ile tu jest wątków o TŻtach?
Mam wrażenie, że tym wizażankom w głowie tylko ich sweetaśne TŻciki
xaggg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 22:51   #3851
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xaggg Pokaż wiadomość
Najlepszy tytuł wątku ever!

Stary 2012-08-04, 22:52   #3852
mallary
Rozeznanie

Cytat:
jeżeli jesteśmy przy kwestii forum, to mnie natomiast dziwi jak dorosłe, wydawałoby się poważne kobiety mogą zakładać jakkieś bzdetne rymowane wątki

Jak widzę wątki typu:
Pełnoletność nie pomaga, mózg nam ciągle nie domaga, czyli ŁONA FAJT?!? po raz 18.
Jubileuszowa 10 część, a ja na Tżta nadal mam chęć - tżtówki 2009
Coraz dłuższe są wieczory i Teżetówki bierze na amory
Zdejmij ubranie, czeka nas wspolne ziemniakow obieranie

Redsy Żurawinowe uwielbiamy,od 2 lat naszych tż kochamy"

EURO się zbliża wielkimi krokami, DNO wciąż trenuje zabawy z ptakami!

Choć z tż-tami na co dzień mieszkamy od plotek życiowych nie uciekamy

... i tysiące innych.

Naprawdę nie można tego napisać normalnie?
A poza tym to dopiero teraz do mnie dotarło, ile tu jest wątków o TŻtach?
Mam wrażenie, że tym wizażankom w głowie tylko ich sweetaśne TŻciki
...A myślałam, że tylko mnie to dziwi i nieco drażni Takie przedszkolne rymowanki.
mallary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:28   #3853
Leae
Rozeznanie

Cytat:
Padłam

Leae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:30   #3854
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:

nic mnie chyba już nie zdziwi... co ma kupa do seksu, albo seks do kupy?

No i co mnie trochę śmieszy... to (przepraszam) określenie TŻ. Jakby nie można było normalnie napisać przyjaciel/chłopak/narzeczony/mąż .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:47   #3855
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
http://pl.wikipedia.org/wiki/Koprofilia

Przepraszam, musiałam
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:51   #3856
xaggg
Raczkowanie

Cytat:

No i co mnie trochę śmieszy... to (przepraszam) określenie TŻ. Jakby nie można było normalnie napisać przyjaciel/chłopak/narzeczony/mąż .
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;35702141]http://pl.wikipedia.org/wiki/Koprofilia

Przepraszam, musiałam [/QUOTE]

fujjj i wszystko jasne!

MonikaFaustyna, też mnie to śmieszy żenada trochę, najlepiej jak określa się dumnym mianem TŻ chłopaka, z którym spotyka się od tygodnia
xaggg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 23:58   #3857
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
fujjj i wszystko jasne!

MonikaFaustyna, też mnie to śmieszy żenada trochę, najlepiej jak określa się dumnym mianem TŻ chłopaka, z którym spotyka się od tygodnia
haha taak

Właśnie skończyłam czytać wątek na odchowalni, mamuś majowo-czerwcowych. Dziwi mnie, że ktoś rozważa wyjazd z takim maluchem samochodem do kraju tak odległego, jak Chorwacja. Człowiek normalnie jadąc ponad 1000 km pada na ryjek i jest mu niewygodnie... a co dopiero takie dziecko? A kobitka rozważa, bo... mąż się uparł i szkoda marnować planów wakacyjnych . Nie czaję tego. To ważniejsze są jakieś głupie wakacje, niż zdrowie własnego dziecka?

Koprofilia

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-08-05 o 00:00
Stary 2012-08-05, 00:03   #3858
Asji
Zadomowienie

Cytat:

Masakra
Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna
No i co mnie trochę śmieszy... to (przepraszam) określenie TŻ. Jakby nie można było normalnie napisać przyjaciel/chłopak/narzeczony/mąż
Mnie sama forma TŻ nie śmieszy, ale różne dziwne twory powstające od niej, np TŻcior, TŻtówka, już tak "TŻ" jest formą bardzo uniwersalną i dlatego dobrze sprawdza się na tak dużym forum jak Wizaż.
Asji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 00:05   #3859
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Masakra

Mnie sama forma TŻ nie śmieszy, ale różne dziwne twory powstające od niej, np TŻcior, TŻtówka, już tak "TŻ" jest formą bardzo uniwersalną i dlatego dobrze sprawdza się na tak dużym forum jak Wizaż.
Jakbym tak powiedziała do męża, to miałby taką minę:
Stary 2012-08-05, 00:17   #3860
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Towarzyszu Życia, co chcesz dzisiaj do żarcia?
Stary 2012-08-05, 00:27   #3861
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
TowarzyszuŻycia, przewiń o proszę naszą zacną Latorośl, gdyż zabrudziła fekaliami swoją pieluchę
Stary 2012-08-05, 00:28   #3862
sayurii
Zakorzenienie

Cytat:
nic mnie chyba już nie zdziwi... co ma kupa do seksu, albo seks do kupy? .
Wlazłam kiedyś na ten wątek i dziewczyny serio piszą o.. kupie. Coś tam w stylu ja dziś nie zrobiłam, a mnie dziś ciśnie...No spoko niech sobie piszą jak lubią, ale chyba nie do końca zdają sobie sprawę, że to forum publiczne. Każdy może to przeczytać, a nawet je rozpoznać

Cytat:
Nie no chyba okreslenia tż nie używa się w normalnym życiu To taki wizażowy twór i tu na forum moim zdaniem się dobrze sprawdza

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 00:31   #3863
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sayurii Pokaż wiadomość
Wlazłam kiedyś na ten wątek i dziewczyny serio piszą o.. kupie. Coś tam w stylu ja dziś nie zrobiłam, a mnie dziś ciśnie...No spoko niech sobie piszą jak lubią, ale chyba nie do końca zdają sobie sprawę, że to forum publiczne. Każdy może to przeczytać, a nawet je rozpoznać

Nie no chyba okreslenia tż nie używa się w normalnym życiu To taki wizażowy twór i tu na forum moim zdaniem się dobrze sprawdza

Ja nie uległam wizażowej modzie na TeŻety i mi z tym dobrze.
Stary 2012-08-05, 00:46   #3864
sayurii
Zakorzenienie

Cytat:
Moim zdaniem to nie moda, tylko tak się ogólnie przyjęło

No okej, przecież nikt nie każe Ci nazywać swojego męża tż
sayurii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 03:39   #3865
Heroldin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
"TŻ" jest formą bardzo uniwersalną i dlatego dobrze sprawdza się na tak dużym forum jak Wizaż.
Moim zdaniem - nie, nie jest forma uniwersalną.
No chyba, że masz na myśli ostatnie wizażowe tłumaczenie tego " TŻ" - truteń życiowy
A co zaś się tyczy tworów powstających od tego "TŻ", parę razy wpadło mi w oko {na Wizażu} takie coś : teżeciłam się . Matko kochana !
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 08:12   #3866
Harakiri
Rozeznanie

Kolejna denerwująca rzecz " w gościach":
Jestem u kogoś i chcę już jechać sobie do domu bo mam coś tam do robiania albo po prostu chcę sobie w domu posiedziec, nie ważne. To od razu się zaczyna:
- to może jeszcze piwo na odchodne wypijemy (to akurat odnośnie tża - [mi to określenie pasuje, krótkie jest ])
-a co, dzieci ci płaczą? albo - siedź, dzieci ci nie płaczą
-a co będziesz w domu robić? - w sensie że co masz lepszego do roboty niż siedzenie z tą osobą/osobami
-a co, źle ci u nas że się tak śpieszysz?
-godzina 21- wcześnie przeciez jeszcze jest
I tłumacz się czemu chcesz iśc do domu a nie siedzieć u tej osoby.
Harakiri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 08:33   #3867
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Harakiri Pokaż wiadomość
Kolejna denerwująca rzecz " w gościach":
Jestem u kogoś i chcę już jechać sobie do domu bo mam coś tam do robiania albo po prostu chcę sobie w domu posiedziec, nie ważne. To od razu się zaczyna:
- to może jeszcze piwo na odchodne wypijemy (to akurat odnośnie tża - [mi to określenie pasuje, krótkie jest ])
-a co, dzieci ci płaczą? albo - siedź, dzieci ci nie płaczą
-a co będziesz w domu robić? - w sensie że co masz lepszego do roboty niż siedzenie z tą osobą/osobami
-a co, źle ci u nas że się tak śpieszysz?
-godzina 21- wcześnie przeciez jeszcze jest
I tłumacz się czemu chcesz iśc do domu a nie siedzieć u tej osoby.
przyznaję, że też mnie to nieco irytuje, ale z drugiej strony... sama tak robię szczególnie jak gość mile widziany, a i przy tych mniej zawsze mi się wyrywa "już? zostańcie jeszcze" itd. z kolei gdybym była "w gościach" i powiedziała, że się zbieram, natychmiastowa reakcja gospodarzy - "to cześć" - też by mnie rozbawiła, bo już chyba się przyzwyczaiłam, że każdy gospodarz tak "kokietuje" gości
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 09:32   #3868
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Określenie TŻ funkcjonuje również na innych forach, nie tylko na wizażu.

Mnie to określenie pasuje, bo jest krótkie, nie chciałoby mi się za każdym razem pisać narzeczony (tym bardziej, że w mojej głowie byłabym jak te wizażowe PMki, których szczytem marzeń jest posiadanie pierścionka), chłopakiem już nie jest (zresztą za stara jestem na chłopaka ), a określenia partner jakoś nie lubię.

Edytowane przez Finlora
Czas edycji: 2012-08-05 o 09:34
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:37   #3869
kasiencja
Pani Buka

ja też lubię określenie TŻ (bo krótkie i szybko się pisze), ale w odniesieniu do kogoś, kto rzeczywiście jest naszym towarzyszem życiowym, a nie kimś z kim się luźno spotykamy kilka tygodni a jak wcześniej wspomniano, po kilku latach "chłopak" staje się nieco infantylnym określeniem, a "partnera" czy broń Boże "konkubenta" nie trawię więc TŻ do mojej sytuacji akurat pasuje.
a zdarzało mi się widzieć na żywo z jakąś wizażanką, której podczas rozmowy wypsnęło się: "a bo jak byłam z TŻtem..."

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-05, 10:46   #3870
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez Darkoz Pokaż wiadomość
Też mnie to denerwuje, jeśli jedna osoba zacytuje, to ok, ale po co muszą to robić kolejne użytkowniczki? Nie lepiej zacytować krótki fragment, do którego post się odnosi, zamiast bawić się w kolorki?
Ja czasami lubię ''pobawić się w kolorki''

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Cytat:
Serio jest taki wątek? Poda ktoś linka? Może sobie humor z rana poprawię

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Ja raczej tak chłopaka nie nazywam. Może będę tak pisała, jak będę miała męża, wtedy rzeczywiście będzie on towarzyszem życia.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości