|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
matura z biologii bez chemii..! co później? jaki kierunek? pomocy..!
mam takie pytanie dziewczyny..bo jestem w 2 klasie liceum teraz...szczerze mowiac wspaniale uzdolnionyum dzieckiem nie jestem
na moje nieszczescie rodzice na sile mnie wcisneli do jednej z lepszych ( pod wzgledem poziomu nauczania) szkol w miescie(z wlasnytmi ocenami nadawalam sie do tych sredniej rangi, ale znajomosci...:/) na biol-chem bo postanowili ze bede lekarzem:/ gdzie ja na lekarza, nigdy nie chcialam isc, ale jestem jedynaczka i mieli jakies chore ambicje wobec mnie..wlasciwiwe to dopuki nie zobaczyli ze sie naprawde staram (zeby zobaczyli mama musiala sie uczyc razem ze mna zeby zobaczyc ze mi naprawde nie wchodzi do glowy jak powinno..) mialam horror w domu..nie moge wyciagnac ocen ( z wiekszosci tych powazniejszych pzredmiotow) na wyzje niz 3. wreszcie ocucili sie i powiedzieli mi ze dobra na medycyne isc nie musze ale mam byc magistrem na panstwowych studiach..wlasciwiwe to z wszytkiego mam 3 oprcz polskiego i biologii ( z tych mam 4/5) bo z tych chce zdwac na maturze wiec sie bardzo ucze. z angielskim msuze sie przylozyc w 3 klasie jeszcze ale to korki bebe musiala wziac chyba ![]() Szukam jakeigos kirunku na jaki sie nadam, planuje zdawac rozszerzona biologie, podstawowy polski i angielski..czy mam szanse z taka matura na jakies studia? jak tak to jakie..gdzie? bardzo chcialabym spelnic oczekiwania rodzicow co do tego magistra.. ale boje sie ze nie dam rady..kompletnie nie mam rozeznania na jaki kierunek co ztreba zdawac, na jakich uczelniach (w sensie w jakim miescie)jest sie latwiej dostac na jakie trudneij.. dzis rano sie obudzilam i pomyslalam ze czas myslec powaznie o przyszlosci..od teraz..dlateg prosze o pomoc..
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: matura z biologii bez chemii..! co pozniej? jaki kierunek? pomocy..!
zdawałam biole i chemie na maturze-poszlam na technologie zywnosci-rzucilam bo byla totalnie beznadziejna. jesli pojdziesz na studia z tego typu przedmiotami to bedziesz musiala nieźle kuć obowiazkowo matme i fize. dlatego poszlam teraz na pedagogike
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Moja kumpela zdawała identyczne przedmioty jak Ty i poszła na biologię...moim zdaniem to trochę bez sensu no chyba że chcesz zostać nauczycielką
Wiem że ludzie po samej biologii rozszerzonej szli też na kierunki typu rolnictwo leśnictwo..więc jak widzisz średnio ciekawe.. Jeśli już zdajesz biole to wybierz sobie jeszcze jakiś przedmiot i ucz się go Najlepiej zobacz sobie czegop wymagają na uczelniach/kierunkach na które ewentualnie chciałabyś iść, myślę że to pomoże Ci w wyborze.
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
biologia,psychologia....
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
fizjoterapia
AWF |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
i kosmetoligia, fizjoterapia
|
|
#7 |
|
Wtajemniczenie
|
moze weterynaria
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
dietetyka, epidemiologia i biostatystyka, hmm pedagogika ... poszukaj po stronach uczelni musza byc przedmioty wymagane na dany kierunek napewno znajdziesz jakis z biologia
|
|
|
#9 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale chocby w rzeszowie..tam chyba jest latwiej sie dostac niz np do krakowa czy gdzies..![]() Cytat:
nie jara mnie to nauczycieklka nie bede bo jestem okropnie nerwowa, mnie tzrea naprawde sluchac bo inaczej to czasem dochodzi do rekocyznow niemal no wlasnie nie wiem jakie kierunki mnie interesuja..w tmy problem bo kazdy mi sie wydaje ze wymaga super wymagajacej matury..![]() biologia odpada bo nie wiem co bym po tym robila oprocz nauczala w szkole na psychologie jest ciekawa ale z sama biol rozszerz. chyba bedzie ciezko..nie nadaje sie na AWF bo jestem polamancem a fizjoterapia tez moze byc przyjemna..ale cyz nie za duzo ostatnio chetnych na fizjoterapie..? o kosmetologii marze ale ojiec opwiezial ze sie mnie wyrzeknie jak bede kosmetyczka i ze zlamanego grosza mi nie da a na oczy moge sie mu nie pokazywac![]() pozatym to sa studia platne hmm..moze wiecej propozycji..i tkos mi poda w miare na slabym poziomie uczelnie gdzie na takie kierunki moglbaym pojsc..,? z gory dziekuje dziewuszki
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
wszytskie kierunki na ar
A, i moja rada - zdawaj wszytsko na poziomie rozszerzonym nawet jesli jestes cienka
|
|
#11 | ||
|
Raczkowanie
|
chyba ciezko sie dostac..ale lubie zwierzeta..chociaz mam poczucie ze chyba ym sobie nie poradzila, bi(przynajmniej tka sie sie wydaje) powiazanae z medycyna to ejst troche..)
Cytat:
pzreggladalam cih tysiac..mi tzreba kawe na lawe dlatego poprosilam wa so opmoc![]() Cytat:
no jeszzce ang moze i dalabym rade (po calorocznych korkach) ale polski..watpie:P
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
ochrona srodowiska
|
|
#13 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym jak chcesz isc na kierunki mat-przyr to trzeba miec prawie wszedzie dwa przedmioty dodatkowe na maturze zdane
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
tez mialam ten problem
biologia i polski to byly jedyne przedmioty ktorych sie trzeba bylo uczyc w moim liceum. Wybralam biotechnologie - nie da sie ukryc ze studia wcale nie były łatwe. Na I roku przynajmniej 2 razy chcialam je rzucic. Rodzice mi zabronili ![]() Potem juz było ok, i moge stwierdzic ze studia mi sie podobały i były ciekawe. Niestety pracy w zawodzie nie mam. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem Ci na przykładzie CM w Bydgoszczy, gdzie studiuję, ale myślę, że podobnie było w innych uczelniach.
Analityka medyczna, biotechnologia (ale na tych studiach mają matęi chyba fizę też, a już na pewno dosyć obszerną biofizykę), kosmetologia - tu brali biologię LUB chemię na rozszerzonym. I jeszcze biologia LUB chemia (jeszcze chyba dow yboru WOS i fiza) na poziomie podstawowym jest na zdrowiu publicznym i są trzy specjalizacje do wyboru: dietetyka, ratownictwo medyczne (+test sprawnościowy), organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia i od tego roku mają otworzyć jakąś czwartą specjalizację, ale nie pamiętam kurczę ![]() Myślę, że na innych uczelniach beda podobne wymagania
|
|
|
|
|
#17 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
- praca w laboratoriach w firmach spozywczych, kosmetycznych, farmaceutycznych, medycznych
- praca w instutycjach które prowadzą prace naukowe (np. PAN) - mozesz zostac przedstawicielem medycznym w ofertach pracy zawsze jest napisane "wykształcenie medyczne lub pokrewne" biotechnologia to wlasnie wykształcenie pokrewne
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
po 1. Wszystko zdawaj na poziomie rozszerzonym. Nic nie tracisz, a może Cię poratować.
po 2. Ochronę środowiska odradzam. Moja bardzo ambitna koleżanka, bardzo dobra uczennica w tej chwili na ochronie nie może dostać zaliczenia przez chemię - ma jej ogromne ilości. po 3. prawda jest taka, że praktycznie na każdym 'biologicznym' kierunku wymaga się dużo chemii, sporo matematyki oraz fizyki. Albo rybki - albo akwarium. po 4. zawsze będzie coś, co Ci nie będzie odpowiadać, jakiś przedmiot. Musisz się z tym pogodzić i jakoś to przełknąć. Przyłożyć się. po 5. z tego, co widzę, do wszystkiego jest jakieś "ale". Biorąc pod uwagę Twoje wymagania nie widzę dla Ciebie idealnych studiów. po 6. po części zgadzam się z Twoim ojcem ad. kosmetologii. Uważam, że można ją zrobić fakultatywnie. W tej chwili w mojej małej mieścinie jest od młota wszelkich kosmetyczek, kosmetolożek i innych tego typu. I, bez obrazy, większość z mi znanych to osoby bez większych ambicji. Bardzo nieliczne wyjątki to osoby, które sobie po prostu nie radziły nawet, gdy bardzo się starały, ale wtedy studia kosmetologiczne uzupełniają wiedzą ze zjazdów i szkoleń. Poza tym radzę przejrzeć strony internetowe / informatory uczelni z Twojej okolicy lub tych, które bierzesz pod uwagę w swoim procesie kształcenia. Może się okazać, że danego kierunku po prostu na nich nie znajdziesz. Co do Rzeszowa (mieszkam niedaleko) łatwo się tam dostać, ale nie na wszystkich kierunkach łatwo się utrzymać. Mogłabyś spróbować na którejś z PWSZ zrobić licencjata, a potem gdzieś dorobić magistra (ja jestem na PWSZ w Tarnowie, ale tu problem jest taki, że jest to PWSZ-ka na 1 miejscu w rankingu i gonią poziom, bo chcą ją przekształcić w Akademię Tarnowską - może do Twojego czasu będzie można już robić tam magistra? Rzecz w tym, że bardzo łatwo się tu dostać, ale utrzymać... tu już są schody).
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Jeżeli jesteś kiepska z chemii to nie widzę Cię na biotechu, na analityce, biomedycynie również (chyba, że się przyłożysz). Na fizjo może Cię zabić anatomia przede wszystkim, bo to pogrom na I roku. Weterynaria ma takie same wymagania jak medycyna/stoma (przynajmniej kilka lat temu tak było).
Jesteś w 2 klasie, nie lepiej zastanowić się co chciałabyś robić i wkuwać przedmioty potrzebne dla tego kierunku? Masz jeszcze trochę czasu. |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
jezu kochany... powiem tylko tyle, wspolczuje rodzicow. tez jestem jedynaczka ale zeby mi szkole wybierali i mowili, kim mam zostac? o nieee!!!
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
dubel
Edytowane przez miss_seepy Czas edycji: 2007-01-31 o 21:18 |
|
|
|
|
#24 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, to bardzo ciężki kierunek. Na sggw maja oprocz chemii org i nieorg, matematyke, fizyke z biofizyka, botanike, ekologie...Potem masz inżynierie genetyczną, biologie molekularną. Trzeba być precyzyjnym, solidnym, pilnym. Latwiej maja ci ktorzy jednak wykazuja predyspozycje do chemii i biologii jest do dla nich po prostu ciekawe. Pomijam fakt, że trzeba mieć świetnie napisaną mature zeby sie w ogóle dostać. Poza tym studia jednak wymagaja ciężkiej pracy jeżeli niechce być się w danej dziedzinie tylko przeciętniakiem.Nie ma sensu isc na studia na których bedziesz walczyć o przetrwanie i potem z ulga je skonczysz, zeby nie pracować w zawodzie. "Wiadomości ogólne Biotechnologia jest młodą dziedziną o wysokim stopniu interdyscyplinarności. Powstała w wyniku rozwoju nauk biologicznych i technicznych. Obejmuje działania wykorzystujące inżynierię genetyczną oraz kultury komórek i tkanek w celu uzyskania określonego surowca lub produktu. Podstawą jej działania są organizmy żywe lub ich części oraz znajomość regulacji przebiegu procesów życiowych. Biotechnologia jest najlepszą alternatywą wobec ułomności dotychczasowych technologii wytwarzania produktów i surowców. Do roku akademickiego 2005/2006 zajęcia w MSB prowadzone były trybem jednorodnych 5-letnich studiów magisterskich.
Chwali ci się to że pomyślałaś o swojej przyszłości w miare wcześnie. Porozmawiaj z rodzicami szczerze i otwarcie o swoich obawach zwiazanych ze studiami, planach i aspiracjach... Masz już prawie 18 lat więc masz prawo decydować o sobie i swoim życiu i brać za nie odpowiedzialnosc. Jesli wybierzesz kierunek na ktorym zalezy tylko rodzicom, sadze ze bedzie ci trudno i bedziesz miec do nich duzo zalu o to, ze nie robisz tego co naprawde lubisz i umiesz i nie podzielasz zachwytu swoich kolegow i kolezanek. Masz jeszcze czas i wybor. Mozesz sie do matury przygotowac i pojsc na rozsadne studia Poza tym szukaj kierunkow tam gdzie rzeczywiscie mozesz studiowac, watpie zeby skale poszukiwan obejmowala caly kraj. Jesli bylas slaba w liceum (poziom szkoly nie ma nic do rzeczy wbrew pozorom), mialas jakies zaleglosci to to wyjdzie na studiach, niestety. Cytat:
![]() Powiem więcej weterynaria jest momentami trudniejsza od medycyny, bo jest rozleglejsza (medycyna dotyczy tylko leczenia człowieka) |
||
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
Nie powiem czy jest trudniejsza od medycyny czy nie, nie studiowałam weterynarii, więc o ewentualnym wyższym poziomie trudności się wypowiadać nie będę.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Ej spokojnie dopiero 2 klasa liceum
Baw sie dziewczyno bo bedziesz kiedys zalowala tego czasu a zabawe przeplataj nauką i wszystko bedzie w porzadku![]() Co do rodzicow to wspolczuje,moja mama tez miala podobne podejscie ale juz sie zdazyla przyzwyczaic do gorszych ocen od 1 klasy LO i jest wzgledny spokoj ![]() Wiec przede wszystkim wiecej radosci w zyciu a wszystko bedzie w porzadku !
|
|
#27 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i skończyć w studium hotelarskim ;P Masz naprawde latwe przedmioty do zdawania wiec niepowinno byc z nimi problemu jednak troche systematycznosci nie zaszkodzi.
|
|
|
#28 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny maja racje, jesli chcesz poprostu przebrnac przez jakies studia i nie pracowac w zawodzie to moze nie idz na biotechnologia - szkoda zachodu. Ja bym chciala pracowac w zawodzie ale niestety nic nie znalazlam. No i zawsze lubilam genetyke zreszta bylam nawet na specjalizacji diagnostyka genetyczna |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
łatwo powiedzieć-przebrnąć, a jak sie nie uda? biotechnologia to nie jest nic łatwego, tym bardziej jesli ktos nie ma ukierunkowanych zainteresowań
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:45.

na moje nieszczescie rodzice na sile mnie wcisneli do jednej z lepszych ( pod wzgledem poziomu nauczania) szkol w miescie(z wlasnytmi ocenami nadawalam sie do tych sredniej rangi, ale znajomosci...:/) na biol-chem bo postanowili ze bede lekarzem:/ gdzie ja na lekarza, nigdy nie chcialam isc, ale jestem jedynaczka i mieli jakies chore ambicje wobec mnie..wlasciwiwe to dopuki nie zobaczyli ze sie naprawde staram (zeby zobaczyli mama musiala sie uczyc razem ze mna zeby zobaczyc ze mi naprawde nie wchodzi do glowy jak powinno..) mialam horror w domu..nie moge wyciagnac ocen ( z wiekszosci tych powazniejszych pzredmiotow) na wyzje niz 3. wreszcie ocucili sie i powiedzieli mi ze dobra na medycyne isc nie musze ale mam byc magistrem na panstwowych studiach..

Wiem że ludzie po samej biologii rozszerzonej szli też na kierunki typu rolnictwo leśnictwo..więc jak widzisz średnio ciekawe.. Jeśli już zdajesz biole to wybierz sobie jeszcze jakiś przedmiot i ucz się go
Najlepiej zobacz sobie czegop wymagają na uczelniach/kierunkach na które ewentualnie chciałabyś iść, myślę że to pomoże Ci w wyborze.

a fizjoterapia tez moze byc przyjemna..ale cyz nie za duzo ostatnio chetnych na fizjoterapie..?

, to bardzo ciężki kierunek. Na sggw maja oprocz chemii org i nieorg, matematyke, fizyke z biofizyka, botanike, ekologie...Potem masz inżynierie genetyczną, biologie molekularną. Trzeba być precyzyjnym, solidnym, pilnym. Latwiej maja ci ktorzy jednak wykazuja predyspozycje do chemii i biologii jest do dla nich po prostu ciekawe. Pomijam fakt, że trzeba mieć świetnie napisaną mature zeby sie w ogóle dostać. Poza tym studia jednak wymagaja ciężkiej pracy jeżeli niechce być się w danej dziedzinie tylko przeciętniakiem.