matura z biologii bez chemii..! co później? jaki kierunek? pomocy..! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-30, 18:51   #1
hanelajda
Raczkowanie

Exclamation

matura z biologii bez chemii..! co później? jaki kierunek? pomocy..!

mam takie pytanie dziewczyny..bo jestem w 2 klasie liceum teraz...szczerze mowiac wspaniale uzdolnionyum dzieckiem nie jestem na moje nieszczescie rodzice na sile mnie wcisneli do jednej z lepszych ( pod wzgledem poziomu nauczania) szkol w miescie(z wlasnytmi ocenami nadawalam sie do tych sredniej rangi, ale znajomosci...:/) na biol-chem bo postanowili ze bede lekarzem:/ gdzie ja na lekarza, nigdy nie chcialam isc, ale jestem jedynaczka i mieli jakies chore ambicje wobec mnie..wlasciwiwe to dopuki nie zobaczyli ze sie naprawde staram (zeby zobaczyli mama musiala sie uczyc razem ze mna zeby zobaczyc ze mi naprawde nie wchodzi do glowy jak powinno..) mialam horror w domu..nie moge wyciagnac ocen ( z wiekszosci tych powazniejszych pzredmiotow) na wyzje niz 3. wreszcie ocucili sie i powiedzieli mi ze dobra na medycyne isc nie musze ale mam byc magistrem na panstwowych studiach..

wlasciwiwe to z wszytkiego mam 3 oprcz polskiego i biologii ( z tych mam 4/5) bo z tych chce zdwac na maturze wiec sie bardzo ucze. z angielskim msuze sie przylozyc w 3 klasie jeszcze ale to korki bebe musiala wziac chyba
Szukam jakeigos kirunku na jaki sie nadam, planuje zdawac rozszerzona biologie, podstawowy polski i angielski..czy mam szanse z taka matura na jakies studia? jak tak to jakie..gdzie? bardzo chcialabym spelnic oczekiwania rodzicow co do tego magistra.. ale boje sie ze nie dam rady..kompletnie nie mam rozeznania na jaki kierunek co ztreba zdawac, na jakich uczelniach (w sensie w jakim miescie)jest sie latwiej dostac na jakie trudneij..
dzis rano sie obudzilam i pomyslalam ze czas myslec powaznie o przyszlosci..od teraz..dlateg prosze o pomoc..

Maksim Gorki
hanelajda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 21:51   #2
novakia
Zakorzenienie

Dot.: matura z biologii bez chemii..! co pozniej? jaki kierunek? pomocy..!

zdawałam biole i chemie na maturze-poszlam na technologie zywnosci-rzucilam bo byla totalnie beznadziejna. jesli pojdziesz na studia z tego typu przedmiotami to bedziesz musiala nieźle kuć obowiazkowo matme i fize. dlatego poszlam teraz na pedagogike
Stary 2007-01-30, 22:05   #3
Karolynka
Zakorzenienie

Moja kumpela zdawała identyczne przedmioty jak Ty i poszła na biologię...moim zdaniem to trochę bez sensu no chyba że chcesz zostać nauczycielką Wiem że ludzie po samej biologii rozszerzonej szli też na kierunki typu rolnictwo leśnictwo..więc jak widzisz średnio ciekawe.. Jeśli już zdajesz biole to wybierz sobie jeszcze jakiś przedmiot i ucz się go Jesteś dopiero (a może już) w 2 klasie więc myślę że jeszcze spokojnie zdążysz się przygotować na maturę nawet jeśli byłaś z czegoś całkiem przeciętna Najlepiej zobacz sobie czegop wymagają na uczelniach/kierunkach na które ewentualnie chciałabyś iść, myślę że to pomoże Ci w wyborze.
Stary 2007-01-30, 22:17   #4
blueania
Zakorzenienie

biologia,psychologia....
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 22:21   #5
HulaGirl
Zakorzenienie

GG do HulaGirl

fizjoterapia
AWF
HulaGirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 22:42   #6
...:::oblabobla:::...
Zakorzenienie

i kosmetoligia, fizjoterapia
Stary 2007-01-30, 23:10   #7
iza_
Wtajemniczenie

moze weterynaria
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 23:16   #8
milka69
Raczkowanie

dietetyka, epidemiologia i biostatystyka, hmm pedagogika ... poszukaj po stronach uczelni musza byc przedmioty wymagane na dany kierunek napewno znajdziesz jakis z biologia
Stary 2007-01-30, 23:29   #9
hanelajda
Raczkowanie

Smile Dot.: matura z biologii bez chemii..! co pozniej? jaki kierunek? pomocy..!

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
zdawałam biole i chemie na maturze-poszlam na technologie zywnosci-rzucilam bo byla totalnie beznadziejna. jesli pojdziesz na studia z tego typu przedmiotami to bedziesz musiala nieźle kuć obowiazkowo matme i fize. dlatego poszlam teraz na pedagogike
myslalam o technologii zywnosci ale szczerze wmoaic nie widze chyba siebie w tym..a co do pedagogiki..trudno sie dosatc..myslisz ze wystarcza takie pzredmioty jak ja chce zdac? mysle ze to ejst stasznie ciekayw kierunek..tlyko boje sie ze sie tam nie dosatne.. ale chocby w rzeszowie..tam chyba jest latwiej sie dostac niz np do krakowa czy gdzies..

Cytat:
Napisane przez Karolynka Pokaż wiadomość
Moja kumpela zdawała identyczne przedmioty jak Ty i poszła na biologię...moim zdaniem to trochę bez sensu no chyba że chcesz zostać nauczycielką Wiem że ludzie po samej biologii rozszerzonej szli też na kierunki typu rolnictwo leśnictwo..więc jak widzisz średnio ciekawe.. Jeśli już zdajesz biole to wybierz sobie jeszcze jakiś przedmiot i ucz się go Jesteś dopiero (a może już) w 2 klasie więc myślę że jeszcze spokojnie zdążysz się przygotować na maturę nawet jeśli byłaś z czegoś całkiem przeciętna Najlepiej zobacz sobie czegop wymagają na uczelniach/kierunkach na które ewentualnie chciałabyś iść, myślę że to pomoże Ci w wyborze.
nie chce byc rolnikiem ani lesnikiem nie jara mnie to nauczycieklka nie bede bo jestem okropnie nerwowa, mnie tzrea naprawde sluchac bo inaczej to czasem dochodzi do rekocyznow niemal no wlasnie nie wiem jakie kierunki mnie interesuja..w tmy problem bo kazdy mi sie wydaje ze wymaga super wymagajacej matury..

Cytat:
Napisane przez blueania Pokaż wiadomość
biologia,psychologia....
biologia odpada bo nie wiem co bym po tym robila oprocz nauczala w szkole na psychologie jest ciekawa ale z sama biol rozszerz. chyba bedzie ciezko..

Cytat:
Napisane przez HulaGirl Pokaż wiadomość
fizjoterapia
AWF
nie nadaje sie na AWF bo jestem polamancem a fizjoterapia tez moze byc przyjemna..ale cyz nie za duzo ostatnio chetnych na fizjoterapie..?

Cytat:
Napisane przez ...:::oblabobla:::... Pokaż wiadomość
i kosmetoligia, fizjoterapia

o kosmetologii marze ale ojiec opwiezial ze sie mnie wyrzeknie jak bede kosmetyczka i ze zlamanego grosza mi nie da a na oczy moge sie mu nie pokazywac pozatym to sa studia platne

hmm..moze wiecej propozycji..i tkos mi poda w miare na slabym poziomie uczelnie gdzie na takie kierunki moglbaym pojsc..,?

z gory dziekuje dziewuszki

Maksim Gorki
Stary 2007-01-30, 23:37   #10
quality
Rozeznanie

wszytskie kierunki na ar

A, i moja rada - zdawaj wszytsko na poziomie rozszerzonym nawet jesli jestes cienka

Nie ważne co robisz.
Ważne jak wyglądasz.
quality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-30, 23:48   #11
hanelajda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iza_ Pokaż wiadomość
moze weterynaria
chyba ciezko sie dostac..ale lubie zwierzeta..chociaz mam poczucie ze chyba ym sobie nie poradzila, bi(przynajmniej tka sie sie wydaje) powiazanae z medycyna to ejst troche..)

Cytat:
Napisane przez milka69 Pokaż wiadomość
dietetyka, epidemiologia i biostatystyka, hmm pedagogika ... poszukaj po stronach uczelni musza byc przedmioty wymagane na dany kierunek napewno znajdziesz jakis z biologia
ale ja sie w tych tronkach nie mgoe polapac wogoge pzreggladalam cih tysiac..mi tzreba kawe na lawe dlatego poprosilam wa so opmoc

Cytat:
Napisane przez quality Pokaż wiadomość
wszytskie kierunki na ar

A, i moja rada - zdawaj wszytsko na poziomie rozszerzonym nawet jesli jestes cienka
hmm..a dlaczego wszytko rozszerzone skoro ejstem cienka..? a jak nie zdam? no jeszzce ang moze i dalabym rade (po calorocznych korkach) ale polski..watpie:P

Maksim Gorki
Stary 2007-01-30, 23:56   #12
sloneckoo
Zadomowienie

GG do sloneckoo

ochrona srodowiska
Stary 2007-01-30, 23:57   #13
hanelajda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sloneckoo Pokaż wiadomość
ochrona srodowiska
a co ja po tym bede mogla robic?

Maksim Gorki
Stary 2007-01-31, 10:20   #14
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanelajda Pokaż wiadomość
myslalam o technologii zywnosci ale szczerze wmoaic nie widze chyba siebie w tym..a co do pedagogiki..trudno sie dosatc..myslisz ze wystarcza takie pzredmioty jak ja chce zdac? mysle ze to ejst stasznie ciekayw kierunek..tlyko boje sie ze sie tam nie dosatne.. ale chocby w rzeszowie..tam chyba jest latwiej sie dostac niz np do krakowa czy gdzies..
no nie wiem, ja zaocznie studiuje. nie dostalam sie na dzienne m.in.datego ze wlasnie biole zdawalam ale coz poza tym jak chcesz isc na kierunki mat-przyr to trzeba miec prawie wszedzie dwa przedmioty dodatkowe na maturze zdane
Stary 2007-01-31, 11:11   #15
ry-bcia
Zadomowienie

tez mialam ten problem biologia i polski to byly jedyne przedmioty ktorych sie trzeba bylo uczyc w moim liceum.
Wybralam biotechnologie - nie da sie ukryc ze studia wcale nie były łatwe. Na I roku przynajmniej 2 razy chcialam je rzucic. Rodzice mi zabronili
Potem juz było ok, i moge stwierdzic ze studia mi sie podobały i były ciekawe. Niestety pracy w zawodzie nie mam.
ry-bcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 11:18   #16
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Powiem Ci na przykładzie CM w Bydgoszczy, gdzie studiuję, ale myślę, że podobnie było w innych uczelniach.
Analityka medyczna, biotechnologia (ale na tych studiach mają matęi chyba fizę też, a już na pewno dosyć obszerną biofizykę), kosmetologia - tu brali biologię LUB chemię na rozszerzonym.
I jeszcze biologia LUB chemia (jeszcze chyba dow yboru WOS i fiza) na poziomie podstawowym jest na zdrowiu publicznym i są trzy specjalizacje do wyboru: dietetyka, ratownictwo medyczne (+test sprawnościowy), organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia i od tego roku mają otworzyć jakąś czwartą specjalizację, ale nie pamiętam kurczę
Myślę, że na innych uczelniach beda podobne wymagania
kamuha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 16:43   #17
hanelajda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ry-bcia Pokaż wiadomość
tez mialam ten problem biologia i polski to byly jedyne przedmioty ktorych sie trzeba bylo uczyc w moim liceum.
Wybralam biotechnologie - nie da sie ukryc ze studia wcale nie były łatwe. Na I roku przynajmniej 2 razy chcialam je rzucic. Rodzice mi zabronili
Potem juz było ok, i moge stwierdzic ze studia mi sie podobały i były ciekawe. Niestety pracy w zawodzie nie mam.
kurcze...biotechnologia.. .hmm..a co po takim czyms mozna robic..?

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
no nie wiem, ja zaocznie studiuje. nie dostalam sie na dzienne m.in.datego ze wlasnie biole zdawalam ale coz poza tym jak chcesz isc na kierunki mat-przyr to trzeba miec prawie wszedzie dwa przedmioty dodatkowe na maturze zdane
a co tzreba zdawac jesli nie biologie? i czy tzreba wysoki wynik z matury miec na pedagogike czy wystarczy sredni..? i czy zdawalas biologie rozszerzona..?

Cytat:
Napisane przez kamuha Pokaż wiadomość
Powiem Ci na przykładzie CM w Bydgoszczy, gdzie studiuję, ale myślę, że podobnie było w innych uczelniach.
Analityka medyczna, biotechnologia (ale na tych studiach mają matęi chyba fizę też, a już na pewno dosyć obszerną biofizykę), kosmetologia - tu brali biologię LUB chemię na rozszerzonym.
I jeszcze biologia LUB chemia (jeszcze chyba dow yboru WOS i fiza) na poziomie podstawowym jest na zdrowiu publicznym i są trzy specjalizacje do wyboru: dietetyka, ratownictwo medyczne (+test sprawnościowy), organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia i od tego roku mają otworzyć jakąś czwartą specjalizację, ale nie pamiętam kurczę
Myślę, że na innych uczelniach beda podobne wymagania
dzieki

Maksim Gorki
Stary 2007-01-31, 16:47   #18
ry-bcia
Zadomowienie

- praca w laboratoriach w firmach spozywczych, kosmetycznych, farmaceutycznych, medycznych
- praca w instutycjach które prowadzą prace naukowe (np. PAN)
- mozesz zostac przedstawicielem medycznym w ofertach pracy zawsze jest napisane "wykształcenie medyczne lub pokrewne" biotechnologia to wlasnie wykształcenie pokrewne
Stary 2007-01-31, 18:49   #19
hanelajda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ry-bcia Pokaż wiadomość
- praca w laboratoriach w firmach spozywczych, kosmetycznych, farmaceutycznych, medycznych
- praca w instutycjach które prowadzą prace naukowe (np. PAN)
- mozesz zostac przedstawicielem medycznym w ofertach pracy zawsze jest napisane "wykształcenie medyczne lub pokrewne" biotechnologia to wlasnie wykształcenie pokrewne
mhm..a zdawalas tez chemie? czy tlyko biolgoie..? i czy wymagana jest biologia sama..no i czy tzreba meic bardzo dobrze zdana mature by sie dostac..?(ale ja jestem ciekawska)

Maksim Gorki
Stary 2007-01-31, 20:07   #20
justyna_dt
Zakorzenienie

po 1. Wszystko zdawaj na poziomie rozszerzonym. Nic nie tracisz, a może Cię poratować.
po 2. Ochronę środowiska odradzam. Moja bardzo ambitna koleżanka, bardzo dobra uczennica w tej chwili na ochronie nie może dostać zaliczenia przez chemię - ma jej ogromne ilości.
po 3. prawda jest taka, że praktycznie na każdym 'biologicznym' kierunku wymaga się dużo chemii, sporo matematyki oraz fizyki. Albo rybki - albo akwarium.
po 4. zawsze będzie coś, co Ci nie będzie odpowiadać, jakiś przedmiot. Musisz się z tym pogodzić i jakoś to przełknąć. Przyłożyć się.
po 5. z tego, co widzę, do wszystkiego jest jakieś "ale". Biorąc pod uwagę Twoje wymagania nie widzę dla Ciebie idealnych studiów.
po 6. po części zgadzam się z Twoim ojcem ad. kosmetologii. Uważam, że można ją zrobić fakultatywnie. W tej chwili w mojej małej mieścinie jest od młota wszelkich kosmetyczek, kosmetolożek i innych tego typu. I, bez obrazy, większość z mi znanych to osoby bez większych ambicji. Bardzo nieliczne wyjątki to osoby, które sobie po prostu nie radziły nawet, gdy bardzo się starały, ale wtedy studia kosmetologiczne uzupełniają wiedzą ze zjazdów i szkoleń.

Poza tym radzę przejrzeć strony internetowe / informatory uczelni z Twojej okolicy lub tych, które bierzesz pod uwagę w swoim procesie kształcenia. Może się okazać, że danego kierunku po prostu na nich nie znajdziesz. Co do Rzeszowa (mieszkam niedaleko) łatwo się tam dostać, ale nie na wszystkich kierunkach łatwo się utrzymać. Mogłabyś spróbować na którejś z PWSZ zrobić licencjata, a potem gdzieś dorobić magistra (ja jestem na PWSZ w Tarnowie, ale tu problem jest taki, że jest to PWSZ-ka na 1 miejscu w rankingu i gonią poziom, bo chcą ją przekształcić w Akademię Tarnowską - może do Twojego czasu będzie można już robić tam magistra? Rzecz w tym, że bardzo łatwo się tu dostać, ale utrzymać... tu już są schody).

Yamaha WR125X » Suzuki SV650S » Yamaha R6
justyna_dt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 20:21   #21
Jelonek
Zakorzenienie

Jeżeli jesteś kiepska z chemii to nie widzę Cię na biotechu, na analityce, biomedycynie również (chyba, że się przyłożysz). Na fizjo może Cię zabić anatomia przede wszystkim, bo to pogrom na I roku. Weterynaria ma takie same wymagania jak medycyna/stoma (przynajmniej kilka lat temu tak było).
Jesteś w 2 klasie, nie lepiej zastanowić się co chciałabyś robić i wkuwać przedmioty potrzebne dla tego kierunku? Masz jeszcze trochę czasu.
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 20:55   #22
sugar_kitty
Zakorzenienie

GG do sugar_kitty

jezu kochany... powiem tylko tyle, wspolczuje rodzicow. tez jestem jedynaczka ale zeby mi szkole wybierali i mowili, kim mam zostac? o nieee!!!
Stary 2007-01-31, 20:57   #23
miss_seepy
Wtajemniczenie

dubel

Edytowane przez miss_seepy
Czas edycji: 2007-01-31 o 21:18
miss_seepy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-31, 21:08   #24
miss_seepy
Wtajemniczenie

Cytat:
mhm..a zdawalas tez chemie? czy tlyko biolgoie..? i czy wymagana jest biologia sama..no i czy tzreba meic bardzo dobrze zdana mature by sie dostac..?(ale ja jestem ciekawska)
Odradzałabym Ci biotechnologie mimo że się ładnie nazywa, to bardzo ciężki kierunek. Na sggw maja oprocz chemii org i nieorg, matematyke, fizyke z biofizyka, botanike, ekologie...Potem masz inżynierie genetyczną, biologie molekularną. Trzeba być precyzyjnym, solidnym, pilnym. Latwiej maja ci ktorzy jednak wykazuja predyspozycje do chemii i biologii jest do dla nich po prostu ciekawe. Pomijam fakt, że trzeba mieć świetnie napisaną mature zeby sie w ogóle dostać. Poza tym studia jednak wymagaja ciężkiej pracy jeżeli niechce być się w danej dziedzinie tylko przeciętniakiem.
Nie ma sensu isc na studia na których bedziesz walczyć o przetrwanie i potem z ulga je skonczysz, zeby nie pracować w zawodzie.

"Wiadomości ogólne Biotechnologia jest młodą dziedziną o wysokim stopniu interdyscyplinarności. Powstała w wyniku rozwoju nauk biologicznych i technicznych. Obejmuje działania wykorzystujące inżynierię genetyczną oraz kultury komórek i tkanek w celu uzyskania określonego surowca lub produktu. Podstawą jej działania są organizmy żywe lub ich części oraz znajomość regulacji przebiegu procesów życiowych. Biotechnologia jest najlepszą alternatywą wobec ułomności dotychczasowych technologii wytwarzania produktów i surowców.
Do roku akademickiego 2005/2006 zajęcia w MSB prowadzone były trybem jednorodnych 5-letnich studiów magisterskich.
  • Studia biotechnologii w SGGW są stacjonarne - 3,5-letnie I stopnia kończące się tytułem inżyniera oraz 1,5-roczne II stopnia kończące się tytułem magistra - w zakresie trzech specjalności:
  • biotechnologia w produkcji i ochronie zdrowia zwierząt,
  • biotechnologia w produkcji roślinnej,
  • biotechnologia w przemyśle spożywczym.
Absolwent jest przygotowany do stosowania metod biotechnologicznych w szeroko pojętej gospodarce żwnościowej. Posiada gruntowną wiedzę z zakresu przedmiotów leżących u podstaw biotechnologii: chemii, biochemii, mikrobiologii, genetyki, biologii molekularnej, wirusologii, immunologii. Ponadto takie przedmioty jak kultury komórkowe, i tkankowe, inżynieria genetyczna czy enzymologia i techniki biochemiczne dają mu wykształcenie w zakresie selekcji i ukierunkowanej modyfikacji (transformacji) organizmów dla potrzeb produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemysłu spożywczego. W trakcie studiów otrzymuje też podstawowe wykształcenie odnośnie inżynierii procesów biotechnologicznych.
  • Uzyskana w czasie studiów wiedza umożliwia absolwentom podjęcie pracy między innymi w:
  • ośrodkach hodowli roślin i zwierząt,
  • firmach farmaceutycznych, produkujacych nowoczesne leki i preparaty biostymulujace,
  • przemyśle spożywczym,
  • placówkach naukowych,
  • własnych firmach biotechnologicznych
"

Chwali ci się to że pomyślałaś o swojej przyszłości w miare wcześnie.
Porozmawiaj z rodzicami szczerze i otwarcie o swoich obawach zwiazanych ze studiami, planach i aspiracjach... Masz już prawie 18 lat więc masz prawo decydować o sobie i swoim życiu i brać za nie odpowiedzialnosc. Jesli wybierzesz kierunek na ktorym zalezy tylko rodzicom, sadze ze bedzie ci trudno i bedziesz miec do nich duzo zalu o to, ze nie robisz tego co naprawde lubisz i umiesz i nie podzielasz zachwytu swoich kolegow i kolezanek. Masz jeszcze czas i wybor. Mozesz sie do matury przygotowac i pojsc na rozsadne studia Poza tym szukaj kierunkow tam gdzie rzeczywiscie mozesz studiowac, watpie zeby skale poszukiwan obejmowala caly kraj.
Jesli bylas slaba w liceum (poziom szkoly nie ma nic do rzeczy wbrew pozorom), mialas jakies zaleglosci to to wyjdzie na studiach, niestety.

Cytat:
Napisane przez Jelonek Pokaż wiadomość
Jeżeli jesteś kiepska z chemii to nie widzę Cię na biotechu, na analityce, biomedycynie również (chyba, że się przyłożysz). Na fizjo może Cię zabić anatomia przede wszystkim, bo to pogrom na I roku. Weterynaria ma takie same wymagania jak medycyna/stoma (przynajmniej kilka lat temu tak było).
Jesteś w 2 klasie, nie lepiej zastanowić się co chciałabyś robić i wkuwać przedmioty potrzebne dla tego kierunku? Masz jeszcze trochę czasu.
Takoż samo myślę, co potwierdziłam wypowiedzią wyżej.
Powiem więcej weterynaria jest momentami trudniejsza od medycyny, bo jest rozleglejsza (medycyna dotyczy tylko leczenia człowieka)
Stary 2007-01-31, 22:07   #25
Jelonek
Zakorzenienie

Nie powiem czy jest trudniejsza od medycyny czy nie, nie studiowałam weterynarii, więc o ewentualnym wyższym poziomie trudności się wypowiadać nie będę.
Jelonek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-01, 00:09   #26
MacieJ_)
Raczkowanie

Ej spokojnie dopiero 2 klasa liceum Baw sie dziewczyno bo bedziesz kiedys zalowala tego czasu a zabawe przeplataj nauką i wszystko bedzie w porzadku
Co do rodzicow to wspolczuje,moja mama tez miala podobne podejscie ale juz sie zdazyla przyzwyczaic do gorszych ocen od 1 klasy LO i jest wzgledny spokoj
Wiec przede wszystkim wiecej radosci w zyciu a wszystko bedzie w porzadku !
Stary 2007-02-01, 02:25   #27
miss_seepy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MacieJ_) Pokaż wiadomość
Ej spokojnie dopiero 2 klasa liceum Baw sie dziewczyno bo bedziesz kiedys zalowala tego czasu a zabawe przeplataj nauką i wszystko bedzie w porzadku
Co do rodzicow to wspolczuje,moja mama tez miala podobne podejscie ale juz sie zdazyla przyzwyczaic do gorszych ocen od 1 klasy LO i jest wzgledny spokoj
Wiec przede wszystkim wiecej radosci w zyciu a wszystko bedzie w porzadku !
akurat kolejność moim zdaniem powinna być odwrotna, ale jak kto woli, byleby panować nad sytuacją by nie obudzić się któregoś dnia z poręczeniem od czcigodnego Ministra i skończyć w studium hotelarskim ;P
Masz naprawde latwe przedmioty do zdawania wiec niepowinno byc z nimi problemu jednak troche systematycznosci nie zaszkodzi.

Stary 2007-02-01, 09:18   #28
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
a co tzreba zdawac jesli nie biologie? i czy tzreba wysoki wynik z matury miec na pedagogike czy wystarczy sredni..? i czy zdawalas biologie rozszerzona..?
u mnie na uwm pedagogiki nie liczą przy rekrutacji, liczy sie za to matma, hista, wos, geografia... biole zdawalam podstawowa, a chemie rozszerzona. a co do wynikow to jest jakis tam próg, oni sami go wyliczają na podstawie wynikow matury.no ale jak nie ma chetnych a ktos jest ponizej pułapu to i tak przyjmą
Stary 2007-02-01, 11:23   #29
ry-bcia
Zadomowienie

Cytat:
chemii nie zdawalam ale ja szczerze znienawidzilam. W liceum mi sie wydawalo ze nie mam z nia problemow ale szybko wyprowadzili mnie z bledu.
Dziewczyny maja racje, jesli chcesz poprostu przebrnac przez jakies studia i nie pracowac w zawodzie to moze nie idz na biotechnologia - szkoda zachodu. Ja bym chciala pracowac w zawodzie ale niestety nic nie znalazlam.
No i zawsze lubilam genetyke zreszta bylam nawet na specjalizacji diagnostyka genetyczna
Stary 2007-02-02, 00:00   #30
novakia
Zakorzenienie

łatwo powiedzieć-przebrnąć, a jak sie nie uda? biotechnologia to nie jest nic łatwego, tym bardziej jesli ktos nie ma ukierunkowanych zainteresowań

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości