Lista weselnych kiczów - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 20:03   #1111
Lithiumae
Raczkowanie

Dot.: Lista weselnych kiczów

Wtrącę się
Przyjaciółka ostatnio była na weselu na którym ciągle grane były piosenki Dżemu i w ogóle smutne utwory. Jak o tym usłyszałam to myślałam że padnę,lubię Dżem,ale wydaje mi się że przez całe wesele nie powinny lecieć smutne piosenki
Lithiumae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 00:59   #1112
Brook
Zakorzenienie

o ja cie
przegiecie za smutne jak na wesele...

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 09:42   #1113
Paszczurek666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pudel123 Pokaż wiadomość
w sobote byłam na weselu i podczas podania lodów orkiestra zagrałą piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=N-TGrhtK_YY

ja jak usłyszałam refren i to co jest po nim to już nie chciałam jeść tych lodów
Patrzę i nie wierzę Cóż za cudowna piosenka i porywająca choreografia

Podskakuję z Mel B.
Joga

Jem czekoladę aż uszy mi się trzęsą.
----------------------------
Używasz poprawnie?
'Szlak prowadzi na wschód.'
'Szlag mnie trafia.'
Paszczurek666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 18:10   #1114
ikaaaaaa
Raczkowanie

Thumbs up Dot.: Lista weselnych kiczów

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość
mysiak ja ze wszystkim chociaz sama mialam "cudownych rodziców..." bo poprostu lubimy z męzem ta piosenke chlebek tez mialam z dziwnymi paskudnymi ptakami ktore chyba mialy byc golebiami a wygladaly jak wroble i jeszcze z jakimis podporkami pod ogonem
ojoooj wygrałaś!
ikaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 23:17   #1115
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Lithiumae Pokaż wiadomość
Wtrącę się
Przyjaciółka ostatnio była na weselu na którym ciągle grane były piosenki Dżemu i w ogóle smutne utwory. Jak o tym usłyszałam to myślałam że padnę,lubię Dżem,ale wydaje mi się że przez całe wesele nie powinny lecieć smutne piosenki
Widocznie to był ulubiony zespół Młodych
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 00:05   #1116
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roksana111 Pokaż wiadomość
Widocznie to był ulubiony zespół Młodych
eeee... skoro z mężem lubimy Nightwish to mielibyśmy gościom zaserwować coś takiego?

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 10:11   #1117
WhySoSerious
multitasking ninja

Jak kiedyś będę miała wesele, to będzie na nim metal, folk i gotyk, nie widzę w tym nic dziwnego, tym bardziej, że nasi znajomi też gustują w takiej muzyce
Gdyby na moim weselu pojawiło się disco polo goście chyba by mnie wyśmiali
Stary 2012-06-21, 11:07   #1118
duvala
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pudel123 Pokaż wiadomość
w sobote byłam na weselu i podczas podania lodów orkiestra zagrałą piosenkę:
http://www.youtube.com/watch?v=N-TGrhtK_YY

ja jak usłyszałam refren i to co jest po nim to już nie chciałam jeść tych lodów
masakra...
duvala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 13:41   #1119
turkusowa_poziomka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Pokaż wiadomość
Jak kiedyś będę miała wesele, to będzie na nim metal, folk i gotyk, nie widzę w tym nic dziwnego, tym bardziej, że nasi znajomi też gustują w takiej muzyce
Ale Twoi goście też to lubią. Ale jakbyś miała np moich gości to przy takiej muzyce podejrzewam że nieliczny ułamek by się bawił...

Nie można być samolubem i puszczać swojej ulubionej muzyki non stop, wiedząc że goście woleli by coś innego... Takie jest moje zdanie.

Tak samo jak młodzi są wegetarianami albo lepiej weganami to wg mnie nie powinni serwować gościom samego wegańskiego jedzenia. Wiadomo że każdy zrobi jak uważa ale takim sposobem można po prostu zupełnie popsuć wesele, bo kto chciałby być głodny na weselu?

06.06.2008

26.07.2014
turkusowa_poziomka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-21, 19:24   #1120
Lithiumae
Raczkowanie

Może i był ulubionym zespołem Młodych ale jestem zdania że raczej nie powinno się puszczać przez całe(!) wesele smutnych,dołujących utworów Kumpela mówiła że szybko ludzie wychodzili a to na papieroska albo coś.
Też lubię Nightwish
Lithiumae jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 12:51   #1121
ciukunia
Zakorzenienie

GG do ciukunia

Moim zdaniem kiczem są:
-sztuczne kwiaty !!!
-inne sztuczne ozdoby, przepych, przeładowanie na siłę i wybór wielu ozdób, gdzie jedna do drugiej nie pasuje
-wymyślanie klaunów i innych "zabawiaczy" - jakby goscie bez tego typu udziwniaczy nie mieli się dobrze bawić... WYJĄTEK: jeśli np. zaproszenie szczudlarzy było niespodzianka od któregoś z gości.
- oczywiście pierwszy taniec przekombinowany
-Prowadzenie pary młodej do ołtarza przez ksiedza - może nie kicz, ale zupełnie mi się to nie podoba - ksiądz jako reprezentant kościoła i Boga powinien czekac na Młodych, którzy sami z własnej woli powinni chciec do niego iść po udzielenie sakramentu. Dla mnie prowadzenie do ołtarzu przez ojca, nawet jak nie był idealny i dobry, nie jest kiczem. Wtedy on oddaje córkę innemu mężczyźnie.

Moim zdaniem: orkiestra w domu, wypuszczanie gołębi, chleb na powitanie - nie są kiczem. Dla osób ceniących tradycje to normalne elementy wesela - nawet w "nowoczesnych" weselach część tradycji się zachowuje.
ciukunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 18:11   #1122
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie prowadzenie do ołtarzu przez ojca, nawet jak nie był idealny i dobry, nie jest kiczem. Wtedy on oddaje córkę innemu mężczyźnie.
A to córka jest rzecz lub powinna być pod kuratelą mężczyzny?
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 21:04   #1123
tiris
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Pokaż wiadomość
I właśnie to będzie na naszym weselu popieram
tiris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 11:01   #1124
honey8625
Raczkowanie

Prowadzenie do ołtarza przez ojca- jak najbardziej na miejscu i zgodnie z tradycją...
Gołębi na pewno nie będę puszczać, strasznie to pretensjonalne i "na siłę"
Pierwszy taniec- musi być to coś innego, ale jeszcze sami nie wiemy co, może coś z przymrużeniem oka...
Muzyka musi być taka, żeby się wszyscy dobrze bawili, a powszechnie wiadomo, chociaż nikt się do tego nie przyznaje, że na takich imprezach ludzie najlepiej bawią się przy disco-polo i muzyce biesiadnej.
Jak byłam młodsza, to też twierdziłam, że na moim weselu, to będą właśnie utwory takie jakie ja preferuję, ale tak nie można. Wesele jest też dla gości i mają wspominać dobrą zabawę!
honey8625 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:25   #1125
ciukunia
Zakorzenienie

GG do ciukunia

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
A to córka jest rzecz lub powinna być pod kuratelą mężczyzny?
Od urodzenia to rodzice sie Toba opiekują, jesteś oczkiem w głowie rodziców, w tym taty a w dniu ślubu (czytaj w cudzysłowiu) "przekazują" Cię innemu mężczyźnie. Nie mam tu na mysli jakiś sytuacji rodem za czasów jaskiniowców, gdzie kobieta to rzecz, przedmiot wymiany itp.! Ale każdy tata jest przywiązany do swojego dziecka i teraz inny mężczyzna będzie odgrywał ważniejszą rolę w jej życiu. Mam nadzieję, ze rozumiesz ten tradycyjny aspekt ślubu.
No chyba, że mam do czynienia z zagorzałą feministką, to nawet nie chcę wdawać się w dyskusje
Stary 2012-08-03, 21:20   #1126
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciukunia Pokaż wiadomość
Od urodzenia to rodzice sie Toba opiekują, jesteś oczkiem w głowie rodziców, w tym taty a w dniu ślubu (czytaj w cudzysłowiu) "przekazują" Cię innemu mężczyźnie. Nie mam tu na mysli jakiś sytuacji rodem za czasów jaskiniowców, gdzie kobieta to rzecz, przedmiot wymiany itp.! Ale każdy tata jest przywiązany do swojego dziecka i teraz inny mężczyzna będzie odgrywał ważniejszą rolę w jej życiu. Mam nadzieję, ze rozumiesz ten tradycyjny aspekt ślubu.
No chyba, że mam do czynienia z zagorzałą feministką, to nawet nie chcę wdawać się w dyskusje
To nie kwestia feminizmu.

Ślub w kościele to nie przedstawienie tylko sakrament, obrzęd przekazujący łaskę Bożą. Dwoje ludzi przychodzi do świątyni by złożyć przysięgę przed Bogiem i by prosić o błogosławieństwo dla swojego związku, a kapłan jako przedstawiciel Boga wita ich i prowadzi ich do ołtarza przed Jego oblicze. To że para młoda młoda razem idzie do kościoła ma jeszcze ten dodatkowy aspekt, że wg wiary katolickiej Bóg dał ludziom wolną wolę, więc oni z własnej woli razem idą przed oblicze Boga.

Bawienie się w przekazywanie córeczki przez ojca przyszłemu narzeczonemu zaburza to tworząc wrażenie jakby była ubezwłasnowolniona, nie mówiąc już o tym że symboliczne oddanie córki i analogicznie syna jest w momencie błogosławieństwa w domu.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 22:11   #1127
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość

Ślub w kościele to nie przedstawienie tylko sakrament, obrzęd przekazujący łaskę Bożą. Dwoje ludzi przychodzi do świątyni by złożyć przysięgę przed Bogiem i by prosić o błogosławieństwo dla swojego związku, a kapłan jako przedstawiciel Boga wita ich i prowadzi ich do ołtarza przed Jego oblicze. To że para młoda młoda razem idzie do kościoła ma jeszcze ten dodatkowy aspekt, że wg wiary katolickiej Bóg dał ludziom wolną wolę, więc oni z własnej woli razem idą przed oblicze Boga.

Bawienie się w przekazywanie córeczki przez ojca przyszłemu narzeczonemu zaburza to tworząc wrażenie jakby była ubezwłasnowolniona, nie mówiąc już o tym że symboliczne oddanie córki i analogicznie syna jest w momencie błogosławieństwa w domu.
Świetnie to ujęłaś

Ale samej mi nie przeszkadza tradycja prowadzenia przez ojca

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 22:27   #1128
ania p
Zakorzenienie

Dla mnie największym kiczem jest branie ślubu kościelnego , jesli ktoś fo tego kościoła nie chodzi i nie żyje tak jak powinien żyć katolik
Ciąża plus welon , to drugi chyba największy kicz
A reszta disco polo , tipsy , sztuczne , kwiaty , karety , diademy i cała reszta przez was tu wymieniona to już sprawa młodych i tyle
Ile ludzi , tyle gustów .
I zycze wam aby wasz ślub był idealny i nikt nie powiedział o nim że był kiczowaty
Stary 2012-08-04, 01:17   #1129
Brook
Zakorzenienie

Cytat:

zgadzam sie z tym calkowicie!
i osobiscie nie podoba mi sie ten zwyczaj...

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 11:55   #1130
ciukunia
Zakorzenienie

GG do ciukunia

Cytat:

Trochę mnie przeraził Twój wpis!
Żebyś nie myślała, że się "upieram" przy prowadzeniu przez rodzica do ołtarza, to zacznę od tego, że ja chcę iść do ołtarza z Narzeczonym i zeby ksiądz na nas czekał, ale z tego, co widzialam, w różnych parafiach są różne obyczaje i różnie z tym może być. Dlatego zupełnie rozumiem bronienie tej idei

Moim zdaniem, jakby mój tata miał prowadzić mnie do ołtarza nie znaczyłoby to, że jestem ubezwłasnowolniona! Tylko to, co pisałam wcześniej. Ale jeśli wg Ciebie jest to znak ubezwłasnowolnienia, to chyba rzeczywiście nie mam z Toba o czym dyskutować. ...

Poza tym w pierwszym akapicie są sprzeczności - kapłan ich prowadzi i idą z własnej woli.

Trzeba miec świadomość, że prowadzenie do ołtarza przez ojca wywodzi się z Ameryki, gdzie ludzie nie mają typowego błogosławieństwa w domu - stąd "przekazanie" córki pod ołtarzem. Byłam na kilkunastu ślubach w ciągu ostatnich 3 lat i przyznam, że na żadnym z nich nie było prowadzenia przez ojca. ALE JA TEN TEMAT PORUSZYŁAM W ODPOWIEDZI NA INNY WPIS, GDZIE DZIEWCZYNA PISAŁA O KICZU NA TEN TEMAT. Dla mnie to zrozumiałe, jak któras para sie na to zdecyduje to nie jest to dla mnie nic złego i wyjaśniłam tylko, ze nie jest to dla mnie kiczem. I kropka.
Stary 2012-08-04, 12:31   #1131
gramwzielone
Wtajemniczenie

Cytat:
Poza tym w pierwszym akapicie są sprzeczności - kapłan ich prowadzi i idą z własnej woli.
Nie rozumiem - czy ja napisałam, że prowadzi ich na łańcuchu do ołtarza, że widzisz w tym sprzeczność? NIE - idą za kapłanem z własnej nieprzymuszonej woli.

Cytat:
(...) Ale jeśli wg Ciebie jest to znak ubezwłasnowolnienia, to chyba rzeczywiście nie mam z Toba o czym dyskutować. ...
(...)
Trzeba miec świadomość, że prowadzenie do ołtarza przez ojca wywodzi się z Ameryki, gdzie ludzie nie mają typowego błogosławieństwa w domu - stąd "przekazanie" córki pod ołtarzem. Byłam na kilkunastu ślubach w ciągu ostatnich 3 lat i przyznam, że na żadnym z nich nie było prowadzenia przez ojca. ALE JA TEN TEMAT PORUSZYŁAM W ODPOWIEDZI NA INNY WPIS, GDZIE DZIEWCZYNA PISAŁA O KICZU NA TEN TEMAT. Dla mnie to zrozumiałe, jak któras para sie na to zdecyduje to nie jest to dla mnie nic złego i wyjaśniłam tylko, ze nie jest to dla mnie kiczem. I kropka.
Mam taką świadomość. Zresztą bardzo ładnie wytłumaczyły to na forum.przewodnikmp użytkowniczki:
ritva -
Cytat:
Co pięknego jest w symbolicznym przekazywaniu córki spod swojej (ojcowskiej) władzy, pod władzę męża? (Taka jest geneza tego zwyczaju w kulturze angielskiej. Jako amerykańska przywędrowała do nas za pośrednictwem amerykańskich filmów) Toż to jak sprzedaż krowy na wsi - chłop przyprowadza ją na łańcuchu i oddaje nowemu właścicielowi. Jeszcze pięknie opakowaną, żeby towar zrobił lepsze wrażenie (tylko zamiast we wstążeczki, to w ślubną suknię). Wolałabym się nie poczuć jak jałówka :P

Jak dla mnie dużo lepszy jest polski zwyczaj. Razem się wychodzi z domu i ramię w ramię wyrusza się we wspólną drogę. Bo przecież całe życie chcę tak przejść ze swoim narzeczonym, a potem mężem
i calja -
Cytat:
Informacja od księdza-liturgisty, potwierdzająca wersję Ritvy: zwyczaj wprowadzania córki do kościoła przez ojca jest zdecydowanie niepolski, a na pewno nie-katolicki. Dokładniej - prowadzenia córki do do ołtarza to zwyczaj protestancko-anglosaski, a ścisle - purytański. W purytaniźmie bowiem władza ojca nad córką (i w ogóle nad rodziną) była absolutna, i tatko po prostu przekazywał córkę z zakresu swojej władzy wprost w ręce kolejnego "władcy absolutnego po wsze czasy", czyli męża; oczywiście męża wybranego przez troskliwego tatusia. Należało zatem zadbać, by Panna Młoda przypadkiem nie czmychnęła spod ołtarza, i dodatkowo zademonstrować władzę mężczyzn nad kobietą, przekazując ją sobie z jednych męskich rąk do drugich jak bezwolny przedmiot.

Wejście wspólne Pary Młodej do kościoła jest tymczasem związane z zasadami odprawiania liturgii, do których należy tzw. procesja do ołtarza. W rycie posoborowym (po Vaticanum II) procesję ograniczono (pozostał właściwie tylko pokłon księdza przed tabernakulum i ucałowanie stołu ołtarzowego), natomiast procesja występuje w formie rozbudowanej np. w Mszach św. w rycie trydenckim. W ramach Mszy św. posoborowej Młoda Para, wkraczając ręka w rękę w ślad za księdzem do kościoła i podążając do ołtarza, składa tym samym pierwszy wspólny pokłon Bogu. To wspólna procesja Młodej Pary do stóp ołtarza.

Takie są prawidła teologiczno-liturgiczne... i to dlatego niektórzy bardziej ściśli liturgicznie księża na sugestie Panny Młodej o prowadzenia przez tatusia fukają, że "się dziecko chyba za dużo seriali naoglądałaś"
Dlatego dla mnie kiczem nad kiczami jest zamiast wzięcia ślubu cywilnego i modyfikowania go jak się chce branie ślubu kościelnego bez jakiegokolwiek zrozumienia jego znaczenia oraz znaczenia obrzędów i gestów z nim związanych, tylko dlatego że chce się mieć bajkowy ślub.
Nie mówiąc już o kiczowatym wprowadzaniu niekatolickich elementów do obrzędów katolickich z pustoty i próżności i to bezmyślnie, bez zrozumienia ich znaczenia.
gramwzielone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 12:42   #1132
karolca
Zakorzenienie

http://www.kobieta.info.pl/obyczaje-...eremonia-lubna

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-04, 18:03   #1133
karolkao89
Zadomowienie

dla mnie kiczem jest również ślub w kościele, zwłaszcza jak się nie wierzy w ogóle...

co do odprowadzania pod ołtarz... widywałam to tylko w filmach amerykanskich:P. W Polsce jeszcze nie. Ale mozliwe, ze to zalezy od parafii. U nas ksiadz wychodzi do drzwi wejsciowych kosciola i wita jeszcze narzeczonych, pyta żartobliwie czy sa pewni bo potem odwrotu nie będzie, do pana młodego czy wie co robi, do panny młodej czy jest jego pewna, gdy wszyscy odpowiedza TAK:P ksiadz idzie pod ołtarz, odwraca się w strone młodych i wtedy organista daje czadu a młodzi idą
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 15:29   #1134
Shawna
Wtajemniczenie

Dla mnie kicz to:
- odprowadzanie przez ojca do ołtarza , gdy młodzi już mieszkają razem i mają dziecko - widziałam to na własne oczy
- biała limuzyna
- tablice rejestracyjne z napisami: rodzice, świadkowie, goście itp. chociaż napis "Młoda Para" czy imiona wydaje mi się być ok
- dekoracja klatki schodowej
- zespół grający przed blokiem
- filmowanie gry wstępnej przed nocą poślubną - mój kuzyn coś takiego miał na płycie...
- kotyliony
-
Stary 2012-08-05, 17:07   #1135
karolkao89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shawna Pokaż wiadomość
Dla mnie kicz to:
- odprowadzanie przez ojca do ołtarza , gdy młodzi już mieszkają razem i mają dziecko - widziałam to na własne oczy
- biała limuzyna
- tablice rejestracyjne z napisami: rodzice, świadkowie, goście itp. chociaż napis "Młoda Para" czy imiona wydaje mi się być ok
- dekoracja klatki schodowej
- zespół grający przed blokiem
- filmowanie gry wstępnej przed nocą poślubną - mój kuzyn coś takiego miał na płycie...
- kotyliony
-
faktycznie, niektóre klatki, wejscia do bloków sa koszmarnie przystrojone... aczkolwiek coraz częściej widzę ładnie przeplecione słupki klatki rzędami białokremowych balonów i bardzo ladnie to wygląda.
a zespół grajacy przed blokiem to akurat u nas tradycja w rodzinie, że grajkowie grają pod blokiem/domem, gdzie zjezdza się rodzina, potem grają w domu Serdeczna matko/Czarna madonno w czasie błogosławieństwa, czasem odprowadzają pod kościoł- gdy para idzie piechotą bo blisko, także no dla mnie to akurat nie jest kiczowate tylko normalne, no ale wiadomo komuś się to podoba innym nie.

Co do filmowania gry wstępnej..masakra, też widziałam takie coś, a co lepsze widziałam jak to nagrywają..pod kołdrą wymachiwanie rekami i nogami ze cos sie niby robi... troche zenada:P. I tak to potem cała familia ogląda..o.o
karolkao89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 23:55   #1136
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Nikt mnie nikomu w dniu ślubu nie przekazuje, sama decyduję z kim tenże ślub biorę TŻ też o rękę prosił mnie, a nie moich rodziców.
Rozumiem, że to może sie komuś podobać, wzruszać i tak dalej, ale argument, że to takie piękne przekazanie Panny Młodej pod skrzydła innego mężczyzny jest... słaby.

Pozdrawiam, feministka.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-06, 10:19   #1137
ciukunia
Zakorzenienie

GG do ciukunia

Drogie wizażanki, mnie po prostu o to chodzi, że to jest wzruszające Odprowadzenie przez rodziców do ołtarza. Żyjemy w Polsce i tu mamy inne tradycje i obyczaje, ale mimo wszystko ja tego zwyczaju nie odbieram jako kiczu.
Szanuję zdanie tych, dla których to nie jest nic fajnego i jest "demonstracją władzy mężczyzny nad kobietą". Więc Wy uszanujcie moje zdanie.

---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość

Pozdrawiam, feministka.
Pisałam, że z feministkami nie dyskutuję. Jestem niezależną kobietą, sama na wszystko sobie w życiu zapracowałam, ciesze się z równouprawnienia, również w związkach (w moim to akurat ja jestem osobą bardziej dominującą), ale prawdziwych feministek i tak nigdy nie zrozumiem i nie chcę

---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ----------

Jeszcze jeden kicz mi się przypomniał:
- napisy na rejestracji: już po chłopie, game over itp. mówiące o tym, jaki to facet błąd popełnił - to po co brał ślub i skłądał wzruszającą przysiegę, skoro afiszuje co innego.
Stary 2012-08-06, 11:09   #1138
honey8625
Raczkowanie

Cytat:
Trzeba miec świadomość, że prowadzenie do ołtarza przez ojca wywodzi się z Ameryki, gdzie ludzie nie mają typowego błogosławieństwa w domu - stąd "przekazanie" córki pod ołtarzem. Byłam na kilkunastu ślubach w ciągu ostatnich 3 lat i przyznam, że na żadnym z nich nie było prowadzenia przez ojca.
Normalnie szlag mnie jasny trafia, jak słyszę o tej całej Ameryce!
dokładnie jak Halloween wywodzi się z Irlandii ( Amerykanie je tylko przejęli, zaadaptowali, bo Irlandczycy je tam "przywieźli") Prowadzenie panny młodej do ołtarza wywodzi się również z Wysp.
W przyszłym roku wychodzę za mąż za Irlandczyka i właśnie tak to będzie u mnie wyglądało. Dla mnie ma to bardzo duże znaczenie symboliczne oraz jest to okazanie szacunku i miłości ojcu. A dla mojego Tż i jego rodziny będzie to jak najbardziej tradycyjne podejście do ślubu. I nie dla szopkij, bo na ślubie będzie tylko najbliższa rodzina, dopiero wesele będzie duże.

Edytowane przez honey8625
Czas edycji: 2012-08-06 o 11:11
Stary 2012-08-06, 14:09   #1139
roksana111
BAN stały

ja tez nie rozumiem dlaczego wprowadzenie córki do kościoła większość uważa że to zwyczaj przyjęty z Ameryki,we Włoszech od dawien dawna panuje ten zwyczaj,więc może to Włosi zawieźli ten zwyczaj do Ameryki
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 11:24   #1140
honey8625
Raczkowanie

A może jest to po prostu zayczaj wielu krajów europejskich. Z tego, co się orientuję, to do Ameryki wyemigrowało, bardzo wielu Irlandczyków i Szkotów, Anglików też, o Włochach aż tak się nie słyszy, ale kto wie, możliwe, że też mają swój wkład we współczesną tamtejszą kulturę...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości