|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2461 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż - rurki z Biedry jemy wciąż! cz
Cytat:
teraz jeszcze siedzę w wałkach, bo kiepsko się na zimnym nawiewie ułożyły
|
|
#2462 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dużo u nas planujących, starających, mam i ciąż - rurki z Biedry jemy wciąż! cz
Cytat:
sama nie wiem......moze jest tak jak piszesz no ale najwazniejsze ze czasem lapie o co chodzi i mam nadzieje ze do zimy zalapie bardziej ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
heheh...Kotku, ale ona ma 22 m-ce, tak? Myślisz, że jak jej tłumaczysz wszystko, to ona to serio rozumie??Kapuje dokładnie o co Ci chodzi? Jak to, jak to nazwać? Kotku, ona Cię woła, bo jest dumna, że kapuje, że chce jej się sikać. Pomyśl sobie: cały czas była w pieluachach i nie musiała myśleć o tym w ogóle, a teraz nagle ma pochytać po pierwsze fakt, że chce jej się lać, po drugie to, że ma to robić na nocnik, ściągnąć majciochy i jeszcze dodatkowo, że ma zawołać. Tego jest bardzo dużo na raz...może się jej pomieszać, albo zapomnieć o którymś elemencie... Ja na Twoim miejscu miała nocnik w pogotowiu zawsze i jak ona zawoła i zacznie lać na podłogę, to bym szybko jej ten nocnik podstawiła pod pupę i jak już by leciało do nocnika, to bym pochwaliła... ale to moje zdanie tylko. Możesz je olać
|
||
|
|
|
#2464 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wpadki to swoja droga beda sie zdarzac ![]() Cytat:
![]() Mozesz sie rozwinac? ![]() Bo ja akurat uwazam,ze nic na siłe, bo efekt moze byc przeciwny... kilka razy podchodzilam by malego odpieluchowac i słabo to widze...dlatego uwazam,ze on tego nie czai, musi wiedziec, czuc ze robi no bo jak zachecic dziecko do siedzenia na nocniku skoro wg Ciebie nie jest za szybko?Z tym nocnikiem w pogotowiu to dobry pomysl Ja stosowałam juz nagrody itp. Nic nie działa
|
|
#2465 |
|
Zakorzenienie
|
Kotku ja myślę, że Maja robi duże postępy. I to, że zdejmuje majtki i woła to już bardzo wiele! Teraz tylko musi się nauczyć, że ma to zrobić przed sikaniem. Ale pochwal córę! Na pewno nie robi tego specjalnie
![]() Bika powodzenia dzisiaj na wizycie! ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Blonde a próbowaliście żeby Seba gonił golusienki? Bez majtek? Też nie wołał? Ja bym może próbowała kilka razy go posadzić na nocniku, oczywiście nic na siłę, jak mu się uda wysikać, super! Brawa, nagroda ekstra! Za każdym razem bym mu mówiła, że trzeba powiedziecieć siusiu jak sika itp. Ale ja nie wiem, tylko teoretycznie mówię, biorąc na chłopski rozum. Nie edukowałam sie jeszcze z tego ![]() Podejrzewam, że ten etap jest już za Wami
|
#2466 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż czasem się zastanawiam, czy wtedy by mi nie było lżej Kiedy będzie koniec...wczoraj chyba czytałam, że ok. 10 albo 11 tc powinny objawy ustępować...
|
|
|
|
|
#2467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Specjalnie czekalam na to lato, by go puscic z goła pupa, efekt ten sam, tyle ze czasem szybciej zdarzylam go posadzic na nocnik(bo jak mial majtki to dłuzej trwa zanim sie zdejmie), on w ogóle mial faze ze niechcial siadac na nocnik(jak juz sie oswoił, zaczal siadac, ale nic nie robil)Od poczatku podoba mu sie siadanie na toalete(mam 2 nakładki- miekka i twarda i twardej nie akceptuje ![]() W majtkach tez chodzil, ale mokre na tyłku nie robia na nim wiekszego wrazenia Siadałam ja na nocnik, misie, no pokazywałam wszystko i nic... Ta moja walka z pieluchami i nocnikiem , to byla raczej moja walka, cwiczenie mojej spostrzegawczosci i zwinnosci i jazdy na szmatce, bo wiem,ze on nie czai ![]() Ja mam nadzieje, ze wizyta w Pl go przemieni, bo jak wracamy stamtad to cos sie zmienia Pierwszy raz zaczal tam noce przesypiac cale, potem zaczal stawiac pierwsze kroki, wiec teraz musi byc ten czas na pozbycie sie pieluch
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-08-06 o 15:34 |
|
|
|
|
#2468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo już niejedną taką dyskusję prowadziłam i one się nie kończą zbyt fajnie zazwyczaj. Bo jest to odbierane jako atak...A ja bym nie chciała się z nikim kłócić, czy wyjść na przemądrzalca...
|
|
|
|
|
#2469 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2470 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiecuje ze nie bedzie kłotni, bo przeciez nie o to chodzi![]() A moze dasz mi jakis kluczyk do rozwiazania tego problemu ![]() Pisz smialo co uwazasz, ja mam takie zdanie z wlasnego doswiadczenia i obserwacji swojego dziecka ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- Cytat:
Jest dokladnie tak samo jak piszesz ![]() U Was widze ze Maja szybko zalapie
|
|
#2471 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i jestem dumna z jej postepow ![]() Cytat:
![]() wiesz co byle do zimy |
||
|
|
|
#2472 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i brawo!
|
|
#2473 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No wiesz co, ja generalnie uważam, że dziecko powinno się sadzać na nocnik bardzo wcześnie, po skończeniu roku, jak dziecko już bardzo pewnie siedzi. Najpierw na zasadzie konkretnych godzin, czyli np. zaraz po spaniu, zaraz po jedzeniu...w takich momentach kiedy wiadomo, że siurka czy robi kupę. Dziecko nie będzie się raczej buntować - przecież nocnik nie kojarzy się wtedy z niczym złym. Za każdym razem jak się uda, bić brawo, chwalić, cmokać...generalnie cokolwiek, co małego cieszy. No i mówić dziecku, jak np się je sadza ' teraz pójdziemy zrobić siku', albo 'teraz... będzie robił siku' tego typu rzeczy, żeby mały wiedział, co się będzie działo, poza tym, że kojarzyło mu się to z konkretnym słowem. Potem sadzając pytać, czy chce się siusiu itp. Ale tutaj mówię o maluchach, roczniakach, półtoraroczniakach. Dziecko samo w sobie nie wykaże gotowości, na zasadzie, że 'o teraz jestem gotowy na nocnik'...no bo skąd to będzie wiadomo, że akurat teraz jest gotowe? W przypadku starszego dziecka - sadzanie na nocnik, nagradzanie, no i niestety im starsze dziecko, tym bardziej radykalnie, czyli pieluchy won, majtki na pupę i ganianie po domu...będzie lanie na podłogę, będzie latanie na szmacie...ale niestety tak jest. Ale im później, tym trudniej dziecko nauczyć. I najważniejsze - jak się zacznie, nie powinno się poddawać, stwierdzać, że jeszcze nie czas, że można jeszcze poczekać.... Co do tego, czy za późno, czy za wcześnie, Blonde, na każdym etapie rozwoju dziecka jest tzw. okres sensytywny, czyli zwiększonej wrażliwości na naukę czegoś. W razie 'przegapienia' tego okresu, nauczenie dziecka danej, konkretnej umiejętności jest coraz trudniejsze. Okresem sensytywnym związanym z treningiem czystości u prawidłowo rozwijającego się dziecka (czyli sikaniem i kupkaniem na nocnik) jest 17-18 miesiąc życia dziecka i wtedy powinno się najbardziej intensywnie taką naukę prowadzić. Tak jak mówię, nie chcę wyjśc na przemądrzalca, a tym bardziej pokłócić się z kimś kto ma inne zdanie, ja wyrażam swoje tylko i wyłącznie...
|
|
|
|
|
#2474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my zaczelismy sadzac Maje tak jak piszesz w okreslonych porach godzinach itd i owszem robila cacy ale w pewnym momencie przestala lubic nocnik wrecz zaczela sie bac. Sztywne nogi i placz wiec odpuscilismy I dopiero sama po pewnym czasie zaczela sama chciec zeby ja posadzic na nocnik. Tak to bylo u nas
|
|
|
|
|
#2475 |
|
Zakorzenienie
|
Gucia dzięki
|
#2476 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Codziennie siadamy na kibelek ![]() Cytat:
![]() Alez masz prawo miec takie zdanie...tylko ja uwazam,ze teoria jedno, praktyka drugie ![]() [I]nie, ale nie kazde dziecko tak po prostu chce sobie grzecznie siedziec [/I]Ja rok temu w lato podjełam pierwsza próbe(tak wlasnie wiekowo było jak podalas), wysadzalam, ale co z tego ze wtedy tez nie chciał siedziec Tamten wiek to byl wiek nauki chodzenia w jego przypadku![]() Nagrody, pochwały sa zawsze ![]() Tu sie zgodze, bo konsekwencja to rzecz najwazniejsza,ale tez to róznie bywa...ile rodziców znam, co dziecko załapało po którejs tam próbie bo ja uwazam,ze dziecko tez musi byc na to gotowe a przede wszystkim rozumiec ze ma wolac ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
![]() Gdybys nie przestala i byla KOSEKWENTNA dziecko by sie zniechecilo i balo(bo jak piszesz juz sie bala) Dlatego ja uwazam,z e proby i szukanie odpowiedniego czasu sa jak najbardziej na miejscu
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2012-08-06 o 16:09 |
|||
|
|
|
#2477 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć!
Melduję że jestem po wizycie...dzidzia zdrowa,nawet mi rączką pomachała ginka między nóżki nie zajrzała ale widziała dzidzię od spodu i mówi że tam nic nie ma więc według niej będzie dziewczynka. No i teraz się zastanawiam czy jej zaufać czy umówić się do innego lekarza żeby to potwierdził.Wybaczcie ale was nie nadrobie, cały dzien latam, milion spraw do załatwienia, dopiero teraz coś przekąsiłam bo od rana nie miałam na to czasu, pozatym umęczyłam się w moim aucie bez klimy, a jeszcze mnie czekają dziś dwie rodzinne imprezy
|
#2478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:
|
|
#2479 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu cały dzień spędziłam w ogrodzie . Maja spała 5 godzin
w dzień... szok.Blonde ![]() Kotku padłam... Twoja Maja jest super. Bika, Bao powodzenia. Maleństwo wybraliście imiona?? Mona ja bym nie szła do innego gina. Ważne, ze zdrowa. A płeć.. fajnie wiedzieć. Ale jak nie, to nic na siłę. Ja bym zaufała. |
|
|
|
#2480 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
u nas największy problem jest z kupą za nic nie zobi na siedząco
|
|
#2481 |
|
Zakorzenienie
|
Mąż dziś coś o imionach zaczął gadać...ale ja się nad tym nie zastanawiam jeszcze...będę wiedzieć jaka płeć, to będę myśleć...
|
|
|
|
#2482 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, mam pytanie o to plamienie implantacyjne. Jak długo ono trwa? Kiedy robić test? Nie chcę szukać po internecie i się specjalnie nakręcać i szukać historii pod siebie
Wolę spytać was Do terminu spodziewanej miesiączki jeszcze tyle czasu...jakieś 10-12dni
|
#2483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zazwyczaj 2-3 dni po implantacji już test powinien wyjść...mnie po 3 dniach wyszedł...
|
|
|
|
|
#2484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chociaż mam głupie przeczucie, że @ nadejdzie
|
|
#2485 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiec warto wierzyc
|
|
#2486 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja właśnie przebiegłam sobie 6km i umysł od razu lepiej pracuje i jest wolny od głupich myśli
|
|
#2487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
@ spodziewałam się na 4 lutego 2 lutego było jednodniowe plamienie dopiero 7 lutego zrobiłam test (czekałam z testowaniem do 14 dnia fazy lutealnej) i wtedy wyszły dwie tłuste krechy (ale miała test o wyższej czułości) a beta prawie 700 ![]() Trzymam ![]() Po wizycie powinnam być obrażona na Emilię....... wypięła się tyłkiem nie dała się podejrzeć (modelki z niej nie będzie) w ogóle nie zobaczyliśmy jej twarzy oczywiście ma już minimum 1700g a max 1900g musieliśmy przesunąć termin usg genetycznego żeby za duża do niego nie była...... ale poza tym wsztysko ok pierwszy raz miałam ktg macica - 0 skurczy, Emilka - ponad 15 ruchów w ciągu 10 minut, a jej serduszko idealnie no więc chociaż tyle dobrze szyjka wysoooooooooooko i zamknięta na 3 spusty ![]() Kolejna wizyta 3 września
|
|
#2488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
malym foszkiem zarzucila
|
|
#2489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wierci? Oh przepraszam, wyciąga, rozciąga, przeciąga ewidentnie zaczyna chyba jej brakować miejsca
|
|
#2490 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Super, że z Emi wszystko okej, ale nieładnie, że się tak zasłania ![]() Cytat:
Stąd napływ myśli ![]() Co tam słychać w USA?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:27.

teraz jeszcze siedzę w wałkach, bo kiepsko się na zimnym nawiewie ułożyły 

no bo jak zachecic dziecko do siedzenia na nocniku skoro wg Ciebie nie jest za szybko?
Chociaż czasem się zastanawiam, czy wtedy by mi nie było lżej

klask i:

za nic nie zobi na siedząco