|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Podwiązanie jajowodów - klika pytań :)
Witam. Rozważam możliwość poddania się zabiegowi podwiązania jajowodów. Zanim jednak pójdę do lekarza, chciałabym mieć już chociaż jakąś ogólną wiedzę na temat tego zabiegu. Nie udalo mi się w internecie znaleźć żadnego rzetelnego źródła, ktore by dokładniej opisywało tą metodę antykoncepcji.
Czy któraś z Was ma moze podwiązane jajowody? Czy zauwazyłyście u siebie jakieś skutki uboczne? Czytałam gdzieś, że takowe nie występują; że metoda ta nie wywołuje objawów zbliżonych do menopauzy i że jest skuteczna. Jak przebiega operacja? Poza tym słyszałam, że istnieje możliwość udrożnienia się kanalików. Czy jest zatem jakiś sposób, by co jakiś czas profilaktycznie sprawdzac, czy jajowody się nie zrosły, bez kolejnej ingerencji chirurgicznej? Na czym ta metoda antykoncepcji dokładnie polega? Czy zatrzymuje to miesiączkę czy też nadal ona występuje? Przecięcie jajowodów uniemożłiwia ewentualne połączenie się plemnika z komórką jajową, lecz przecież nie zatrzymuje to owulacji. Co zatem się dzieje z jajeczkami, skoro nie trafiają do macicy, a są produkowane w cyklu miesięcznym? Zadaję dość szczegółowe pytania, ale moze ktoś ma wiedzę na ten temat ![]() . Oczywiście najlepiej będzie, jak zwrócę się z tym pytaniem do lekarza, ale najpierw chciałam poznać opinię pań, które być może już poddały się takiemu zabiegowi. A przy okazji: czy znacie moze adresy jakichś klinik,w których wykonuje się podwiązanie i orientujecie się, ile to kosztuje? Wiem, że zabiegu nie wykonuje się na życzenie, ale mam podstawy, by go wykonać. Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam gorąco
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Podwiązanie jajowodów - klika pytań :)
W Polsce ta metoda jest zakazana
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Potwierdzam slowa momo TA METODA JEST W POLSCE ZABRONIONA!!! Tak wiec nikt tego zabiegu tutaj nie zrobi.
Skutecznosc tej metody wynosi 99,96%, tak wiec jest 0,04% szans na to, ze ciaze mimo to i tak sie zajdzie. Z reszta nie ma metody anty, ktora dalaby 100% skutecznosci. Owulacja nie jest zatrzymana. Jajeczko obumiera w ciele kobiety. ormalnie wystepuje miesiaczka. Kobieta wchodzi w okres menopauzy, gdy organizm uzna, ze to juz czas. Zablokowana jest tylko swiatlo jajowodu, przez co nie moze dojsc do zaplodnienia.
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
http://www.federa.org.pl/publikacje/...o/steryliz.htm
w googlu tego troche więcej, poszukaj |
|
|
|
|
#5 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli jesteś młoda i nie masz jeszcze dzieci to odradzam tego typu antykoncepcje. JEst tyle metod innych żadna Ci nie odpowiada?
|
|
|
|
|
#7 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Chciałam tylko się dowiedzieć, czy któraś z was jest może po takim zabiegu i jak się po nim czuje. Oczywiście, jak pisałam, zwrócę się z tym pytaniem do lekarza, ale często jest tak że teoria, którą poda lekarz, mija się z praktyką. Dlatego chciałam poznać wasze opinie. Spilka, dzięki za link. Z tym, że zarówno na Women on Waves jak i na innych stronach są tylko informacje podstawowe, ogólne. Dlatego myślałam, że może któraś z pań wie, jak to wygląda w praktyce - tzn. jakie było samopoczucie po zabiegu, jakich skutków ubocznych mogę się spodziewać itd. Cytat:
Tequillaaa - proponowałabym ci po pirewsze czytać pierwszy post w temacie, w którym zadaję konkretne pytanie, które bynajmniej nie brzmiało "czy powinnam podwiązać sobie jajowody?" i nie proszę o twoją opinię. Po drugie: można edytować swój post zamiast dodawać kolejny...
|
||
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kom. jajowa dociera do jajowody, tam pozostaje i z czasem obumiera. Nie jest wydalane na zewnatrz. A tak poza tym, to raczej zaden lekarz nie godzi sie na to by podwiazywac jajowody, z jakichkolwiek powodow, dlatego w wiekszosci przypadkow kobiety na ten zabieg wyjezdzaja za granice.
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
jesli ciąża mogłaby ci zaszkodzić, np spowodować zagrożenie Twojego zdrowia lub życia, to ponoć mozna to zrobić..lub dziecko urodziłoby się z wadą genetyczną któą ty mu przekażesz..niewiem, wiem natomiast ze istotnie w Polsce jest zakazane, chyba że jest to bardzo uzasadniony przypadek..skoro nie możesz (widocznie coś stoi na przeszkodize) brać tabletek np, to twój wybór jak się zabezpieczysz, ale jest to zabieg nieodwracalny (chyba że się mylę), więc potem to chyba tylko sztuczne metody zapłodnienia wchodzą w grę..hmm..
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Gdyby zdarzyło się, że jakaś pani będzie mogła podzielić się ze mną swoimi odczuciami i wiedzą na temat zabiegu to będę bardzo wdzięczna. |
||
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Martuch - w Polsce zabieg taki nie jest dopuszczany, poza tym wątpię, czy jakiś lekarz się tego podejmie (w "podziemiu") z uwagi na twój wiek...Masz dopiero 18 lat - czy ty zdajesz sobie tak do końca sprawe z tego, jakie konsekwencje niesie ze sobą taki zabieg?
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
dubel
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
j.w.
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I naiwna to jestes Ty Poczytalam juz wystarczajaco duzo na ten temat. I bynajmniej nie czerpalam wiedzy z Bravo (widac Ty po nie czesto siegasz), ktorego lekture zakonczylam majac lat 12 a bylo to, hmmm, grubo ponad 10 lat temu. Jesli to Ciebie interesuje, wiedze swa czerpie z lektur fachowych i kontaktu z osobami, ktory dany temat nie jest obcy. Aby zrozumiec pojecie slowa "obumiera" trzeba znac podstawy fizjologii czlowieka, a ta byla juz w podstawowce. Ciut rozszerzona byla w szkole sredniej. Ja ja mialam jeszcze na swoich studiach, tak wiec pojecie o tym mam i to spore Obumiera, znaczy obumiera i nic wiecej z tej informacji nie jest Ci potrzebne, bo reszte moglabym Ci tak opisac, ze za cholere nic bys z tego nie pojela, bo zaczelabym operowac terminologia typowo medyczna
|
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
Wiesz co nie zdajesz sobie sprawy z tego co chcesz zrobić. Byłam przy takich zabiegach z kilka razy i wiem z czym sie to wiąże na przyszłości. Ale nie bede sie tu wypowiadac bo widzę ze wiesz lepiej.
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
A niby z czym to się wiąże na przyszłość, poza tym że kobieta nie będzie mieć dzieci?? Większym zagrożeniem jest przyjmowanie pigułek anty przez kilkanaście lat !!! Jeśli kobieta nie chce mieć dzieci to nie powinna ich mieć i ma prawo podjąć tą decyzję sama ! W tym popieprzonym kraju kobieta nawet nie może decydować sama o sobie, każdy wie lepiej tylko nie ona. Ja jeszcze rozumiem dyskusję na temat aborcji, ale sterylizacji ?? To jest paranoja !!! Najlepiej to zabronić podwiązywania jajowodów a potem przepełnione domy dziecka, aborcje, dzieci odnajdywane w rzekach, albo wyrzucane do śmietników.
Sama nie chce mieć dzieci, na tabaletki antykoncepcyjne jestem uczulona, prezerwatywy są mniej skuteczne niż się może wydawać, przy spirali miałam takie bóle brzucha że nie mogłam normalnie funcjonować, okres miałam potwornie nieregularny i bardzo bolący. Nie ma dla mnie skutecznej i pewnej antykoncepcji. Nie czuje sie matką polką i macierzyństwo nie jest dla mnie. Mam juz swoje lata i jestem tego świadoma, ale nasze państwo wie lepiej czy powinnam mieć dzieci czy nie. |
|
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Patycek to nie jest taka łatwa sprawa ... Polskie prawo traktuje sterylizacje jako trwałe okaleczenie które uniemozliwia płodzenie potomstwa tak więc bez wskazań medycznych żaden lekarz się tego nie podejmie. Myślę że jest to dobra metoda antykoncepcji dla kobiet które załóżmy mają juz dwójke dzieci tak jak planowały bądź są nosicielkami chorób genetycznych. Rozumiem że niektóre kobiety nie chcą mieć dzieci ale czy sądzisz że 18- latka jest w stanie podjąć świadomą decyzję w tej kwestii? A w większości przypadków zabieg ten jest nieodwracalny...
Co do obumierania komórki http://pl.wikipedia.org/wiki/Apoptoza i proponuję autorce poczytać nic w przyrodzie nie ginie
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka lat temu wyczytałam, że opracowano metodę sterylizacji polegającą na "zakorkowaniu" jajowodów, w pełni odwracalną ale nigdy później już o tym nie słyszałam. Wiecie może coś na ten temat?
|
|
|
|
|
#19 |
|
Rozeznanie
|
Effcia ja nigdy nie słyszałam o tej metodzie, a co do samej sterylizacji oczywiście powinna być dopuszczona dopiero od pewnego wieku powiedzmy 25 lat. Osiemnastolatki rzadko wiedzą czego tak naprawdę chcą a 25 letnie kobiet juz zazwyczaj zdają sobie sprawę czy chcąmieć dzieci czy nie.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
ożywię trochę wątek żeby drugiego nie zakładać
myślimy z tż nad wazektomią.on jest zdecydowany, ja trochę się waham jeszcze bo to w końcu on pozwoli sobie ingerować w swoje nasieniowody.. może ktoś z Was się zdecydował na taką metodę i może mi powiedzieć czy naprawdę nie bolało i było bez komplikacji?i czy zabieg się udał za 1 razem, bo wiem, że czasem przy drugim badaniu spermy okazuje się, że obecne są plemniki i zabieg trzeba powtórzyć.. i nie chce nawracania mnie na chęć bycia w ciąży bo tej chęci nie było, nie ma i nie będzie a skoro nie chcemy mieć dzieci to nie będziemy ich powoływać do życia.
|
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() Jako doświadczona 34 letnia mamusia która bardzo kocha całą trójkę swoich pociech (14,7,5) proszę o pomoc. Nie ukrywam że jest to ważna dla mnie sprawa. Zaczynam popadać w paranoję...za każdym razem kiedy kocham się z mężem nie jestem w stanie nie myśleć o strachu przed zajściem w ciążę... Mam dosyć tego stresu...chudnięcia i tycia po różnych środkach hormonalnych i paskudnego lateksu. Proszę o pomoc ![]() Jeśli któraś z was ma może namiary na lekarza lub klinikę która wykona zabieg podwiązania jajowodów to była bym wdzięczna...pomóżcie... Oboje z mężem przemyśleliśmy to i podjęliśmy decyzję że troje dzieci to na polskie warunki dość...mamy ustalenia potrzebny nam tylko kontakt Jeśli nie na forum to piszcie do mnie na maila proszę... ps: województwo łódzkie...dzięki |
|
|
|
|
#22 |
|
Zakorzenienie
|
w watku - http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?p=3855963
jest Wizazanka, ktora poddala sie takiemu zabiegowi |
|
|
|
|
#23 |
|
Przyczajenie
|
Mieszkam w stanach, mam 36 lat i pozwolikam sobie podwiazac jajniki po urodzeniu drugiego dziecka 12 lat temu, bo mam chore nerki i nie wolno mi ryzykowac kolejnej ciazy.
TO BYL NAJWIEKSZY BLAD MOJEGO ZYCIA, NIE ROB TEGO !!!!!!!! Lekarze tutaj namawiaja, ale nie mowia o skutkach ubocznych. Klamia, ze nie ma skotkow ubocnych. To nieprawda, coraz czesciej kobiety skarza sie na nie i klamstwa lekarzy wychodza na jaw. Moje zycie to koszmar: bole glowy, zawroty glowy, depresje, ogromne skrzepy wypadajace podczas miesiaczkowania (do 8 cm srednicy), nasilajace sie bole miesiaczkowe, bole piersi, rozregulowane hormony, bole podczas stosunku, zanik apetytu na sex, to tyklo niektore. Te dziewczyny, ktore pizza, ze nie maja zadnych skutkow ubocznych niech tylko poczekaja jeszcze kilka lat. NIE POZWOL SIE TAK OKALECZYC NA WLASNE ZYCZENIE, PROSZE !!! Poczytaj na ten temat a sama zobaczysz... Kobiety w stanach zaczynaja jednoczyc sie i protestowac przeciwko takiemu okaleczaniu i oklamywaniu. Powstaje coraz wiecej klinik zszywajacych jajowody. Osobiscie mama zamiar to zrobic, bo nie moge dluzej znesc tych dolegliwosci. Musze zaplacic $6000.00 bo ubezpierczenie tego nie placi. Dlaczego chcecie wprowadzac te poganskie zwyczaje w Posce??? Bog stworzyl nas perfect i nie ingerujmy w jego dzielo!!!!!!! Proponuje naturalne metody planowania rodziny, sa pewne i bezpieczne !!! No ale przy tym trzeba tez troche wstrzemiezliwosci, co wplywa bardzo korzystnie na kazdy zwiazek. Nie dajmy sie wiecej oklamywac !!!!!!!! |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Ta metoda jest zakazana w Polsce. Aczkolwiek... z tego co wiem, lekarze na życzenie pacjentki wykonują ten zabieg, za "zamkniętymi drzwiami" ( tak samo jak aborcje, zakazana ale i tak się ją wykonuje) tylko tyle, ze zawsze w karcie pacjentki jest wpisany inny zabieg, albo często się piszę, ze były powikłania i podwiązanie było jedynym wyjściem
Ale jeśli chcesz mieć dzieci, to nie rób tego... bo to chyba zabieg nieodwracalny. Prawda? |
|
|
|
|
#25 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do "pogańskich zwyczajów" to brak mi słów. Nie każdy musi być wierzący, nie uważam że stworzył mnie Bóg i myślę, że mam prawo decydować o swoich jajowodach. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Przyczajenie
|
No wlasnie. A skad sie wziely te problemy hormonalne - wlasnie przez podwiazanie.
Nikt mnie nie naciaga na ten zabieg. Jestem w trakcie zbierania informacji i poszukiwania kliniki sama, bo chce zakonczyc te problemy. Nikt mnie nie namawia ani nie naciaga, bo jeszcze nie kontaktowalam sie z rzadna klinika ani lekarzem. |
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Tak, nie kontaktowalam sie jeszcze z lekarzem w sprawie operacji zszycia jajowodow jestem w trakcie poszukiwan dobrego lekarza i kliniki, ale w sprawie boli narzadow rodnych zrobilam to juz dawno. Kilka lat temu muisalam przyjechac do Polski aby sie troche podleczyc. Lekarze w Stanach na podstawie bolu narzadow rodnych zdiagnozowali u mnie endometrioze i zalecili terapie hormonalna. Wpadlam w panike i zaczelam czytac na ten temat. Jedyna podstawa dla takiej diagnozy bylo co? Wlasnie podwiazanie jajowodow. Zdiagnozowali bez rzanych badan (nawet moczu ani krwi). Tyklo pomacal brzuch i wydal diagnoze. Tej choroby nie mozna zdiagnozowac bez wykonania laparoskopii. Bylam wyczerpana i nie mialam wiecej sily ani ochoty wiecej z nimi dyskutowac. Zylam z tym bolem przez dwa lata a teraz serwowali mi jakas niepotrzebna terapie hormonalna.Moja przyjaciolka zaprosila mnie do Polski aby mi pomoc. Pojechalam do Warszawy do Szpitala Damiana. Tam zrobili wszystkie potrzebne badania m.in. laparoskopie i stwierdzili, ze to wlasnie "post tubal ligation syndrome". Nie bylo sladu rzadnej endometriozy (cale szczescie). Pozalowali tylko mojej glupiej decyzji i krecili glowami. Oni o tym wiedza... Pomysl sama: u zdrowej mlodej kobiety, ktora nigdy w zyciu nie miala rzadnej choroby kobiecej, urodzila dwoje dzieci naturalnie.... Mam dwoje dzieci: pierwsze - za pierwszym podejsciem i splodzone, drugie - jedno podejscie i jest. W rodzinie nie ma rzadnej historii chorob narzadow rodnych, bezplodnosci itp. Skad te niemilosierne bole? Badania niczego nie wykazaly.... Przeciez to LOGICZNE. Jestem w trakcie uzyskiwania informacji jakie badania trzeba zrobic aby stwierdzic fizycznie, ze to wlasnie syndrom jest przyczyna. Jesli poddam sie takim badaniom i bede wiedziec na 1000% to dam wam znac. Ale ja to i tak wiem, tak jak kobieta wie, ze jest w ciazy. Dziewczyny nie badzcie takimi niedowiarkami. Mozna znalezc tysiace skarg kobiet na ten teman, czy one wszystkie sobie to wymyslily? Jesli kobiety z podwiazanymi jajowodami durzo wczesniej przekwitaja niz te drugie, to czyz nie jest to dzialanie wlasnie hormonow? Edytowane przez misiamisia111 Czas edycji: 2010-09-05 o 02:12 |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
BAN stały
|
Witam forumowiczki, szukam kobiet, które bez oporów opowiedzą o zabiegu podwiązania jajowodow który pszeszły. Poszukuje materiałów dziennikarkich do tematu " Nie chcę NIGDY miec dzieci". Jeśłi chciałabys sie wypowiedzieć dlaczego wybrałas drogę bez dzieci- napisz prosze do mnie. Zostaw do siebie kontakt a na pewno odzdzwonię.
Jeśli nie przeszlas jeszcze zabiegu a zastanawiasz sie z tego samego powodu lub masz inne sposoby na uniknięcie tego tez zapraszam . dzieki, pozdrawiam m.zieba@tvn.pl |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)