Piękne ciało chcemy mieć! 5 małych i zdrowych posiłków dziennie, Dieta 1000 kcal cz 8 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-07, 15:14   #1831
aguniaaaaa041986
Zakorzenienie

Dot.: Piękne ciało chcemy mieć! 5 małych i zdrowych posiłków dziennie, Dieta 1000 kca

Cytat:
Napisane przez heroine86 Pokaż wiadomość
Spontany są najlepsze!!!! bęęęędziecie się super bawić

O kurde... a jak to tak?! Umów nie ma?!
No to własnie jest dbanie o pracowników u mnie w firmie nikt nie wie o co chodzi kiedy beda i dlaczego;/ ma sie to wyjasnic do konca tyg

Think happy - be happy

M

aguniaaaaa041986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 15:29   #1832
madzia6245
Raczkowanie

Dot.: Piękne ciało chcemy mieć! 5 małych i zdrowych posiłków dziennie, Dieta 1000 kca

witajcie rano nie zdazylam sie odezwac, wstalam duzo wczesniej niz zawsze do pracy, a i tak sie spoznilam

sniadanko: platki z mlekiem
dr.sniadanie standardowo jogurt+mandarynka
obiad: 250 ml. zupy pomidorowej z makaronem
podwieczorek: kalafior z mieskiem
kolacja: jajecznica

dzisiaj u mnie spadek waga pokazala 59 kg
oby tak dalej zaczelam robic nowe cwiczenia i zobaczymy efekty pisza, ze po 2 tygodniach powinno byc 4 cm mniej w tali,udach, pupie i na brzuchu,ale zobaczymy

Milena001
ja zawsze chcialam zatanczyc przy Kindla-z kims takim jak Ty, lub Kancelaria- Zabiore Cie, albo jeszcze Wielka milosc choc ja bardzo chcialabym na swoim slubie zatanczyc przy piosence Celine Dion- I Love You - ale chciala bym, zeby puscili mi z plytki, a nie grali jest cudowna ta piosenka ale wybierzesz ta, ktora bedzie w jakis sposob wasza ulubiona piosenka

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

mam pytanko cwiczy ktos z was z Ewa Chodakowska? dodaje rozne zdj.na fb efektow dziewczyn, ale chciala bym uslyszec, czy u was sie cos zmienilo ja chciala bym zaczac od wrzesnia z nia cwiczyc,bo wroce do polski i bede miec dostep do jej plyt, a tez miejsce na cwiczenia, bo w tym mieszkaniu nie mam zbyt duzo miejsca, jedynie miesci mi sie pilka na ktorej cwicze ciagle

11.3 kg za mną
zostalo 6 kg do zrzucenia
termin: czerwiec
cel: zgrabne ładne nóżki

''Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie''
madzia6245 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 15:41   #1833
heroine86
Zakorzenienie

Monia rzeczywiście długi ten kurs no ale po takim czasie to Ty będziesz gadoooć po niemiecku jak rasowa Niemka no i super, że Polka będzie to prowadzić!

co do diety, to Ty już pewni masz 57 kg, chudzino

Cytat:
Napisane przez aguniaaaaa041986 Pokaż wiadomość
No to własnie jest dbanie o pracowników u mnie w firmie nikt nie wie o co chodzi kiedy beda i dlaczego;/ ma sie to wyjasnic do konca tyg
Jesuuu, gdzie Ty pracujesz?
'Bo ja jestem Proszę Pana, z tych, co im przysłowiowa cegła na głowę spadnie w drewnianym kościele. A nawet więcej. Ja jestem z takich, co się wypie*dolą i rozbiją łeb- zanim jeszcze do tego kościoła wejdą.'
Moja dusza pachnie Tobą- Aleksandra Steć
heroine86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 15:45   #1834
dzaga1989
Zakorzenienie

Madzia, ja ćwiczę! 18.08 minie drugi miesiąc. Na razie w udzie zgubiłam 1 cm, a talii chyba też jakoś tak. Na pewno działa. Ćwiczę tylko Skalpel (czyli pierwsza płyta), - codziennie, oprócz niedzieli. Killera mi się po 1 nie chce, po 2 nie chcę schudnąć. Ale obydwa treningi przynoszą efekty. Mi się ładnie wyrobiły mięśnie, wysmuklałam. Skalpel modeluje, killer wyszczupla, bo to cardio. Ogólnie polecam
W załączniku foto które już jakiś czas temu wrzucałam. Teraz mam jeszcze ładniej podniesiony tyłek i wysmukloną talię. Ale oponka (której dziewczyny nie widzą ) dalej jest choć mniejsza.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ewa chodakowska trening.jpg (43,5 KB, 89 załadowań)
Stary 2012-08-07, 15:55   #1835
madzia6245
Raczkowanie

dzaga
wow, widac widac efekty biore sie za cwiczenia
ja chce schudnac z ud, pupy, a pozniej bede modelowac wiec zaczne chyba od kilera, czy lepiej od shape? jak myslisz?

jak tylko wroce do polski to kupie plytke, a na razie na internecie znalazlam 20 minut shape i kilera i tak na poczatek wystarczy, bo wiem, ze nie dam rady dluzej do tego dorzuce silownie, i poranne bieganie,zeby w koncu wygladac szczuplooo

11.3 kg za mną

''Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie''
Stary 2012-08-07, 16:07   #1836
meeedzik
Zakorzenienie

Dzaga Ty chudzino jedna
Monia to faktycznie długo będzie trwał ten kurs, ale jak ma przynieść takie efekty, że będziesz dobrze mówić po niemiecku to warto chodzić no i fajnie, że nauczycielka jest polką będziecie też mogły po polsku pogadać

Dodałam 2 zdjęcia do galerii łopalenizny

Dziękuję kochane za kliki i proszę o jeszcze, bo spadam w rankingu
Stary 2012-08-07, 16:27   #1837
mielnus
Wtajemniczenie

a ja nie widze różnicy.. hmmm
Stary 2012-08-07, 16:35   #1838
zielonykotek
Raczkowanie

Witam wszystkich. Oczywiście plan na dziś był wzniosły, ale się nie udał. Już piszę czemu Otóż włączyłam płytę z Shape i okazało się że to kardio to sa jakieś jazzowe tańce ! A ja w tańcach naprawdę nie jestem dobra. Wszystkie dance i zumby to nie dla mnie, ja się ruszam jak jakiś robot albo staruszka Także tradycyjnie zrobiłam 4 x 10 min z Mel B i a6w. Wieczorem będzie bieganie. Moim dzisiejszym grzechem jest słonecznik.

Dzaga - tak to ten w linku. Co Ty piszesz profesjonalny, piszę co mi do głowy przyjdzie!! A design to szablon w takim razie dodaję Cię a co do fot, to rzczywiście, oponki na tych zdjęciach NIET!!!

Uao - polecam Egipt! Wbrew pozorom jest to jedna z najtańszych destynacji (średnio lubię słowo "destynacja" ale co tam) tylko nie wiem czy z małym dzieckiem to dobry pomysł - ze względu na jakość wody pitnej no i te bakterie - moze to być dla malucha niebezpieczne. Ktoś tam wcześniej pisał że Turcja nie jest fajna, ale ja tak nie uważam. Turcja też jest dosyć tania (chociaż tutaj mamy różnicę jeśli chodzi o walutę potem), no ale w Turcji jednak w powietrzu czuć Europę, a w Egipcie czuć pustynię, palmy i natrętnych sprzedających :P:P ale mimo wszystko w tym roku też się tam wybieramy z TŻ. A jeśli chodzi o firmę: ja podróżuję z Itaki. No i sprawdzamy hotele też na alternatywnych stronach np. oceniacz.pl żeby się potem nie rozczarować I na koniec mojego posta oczywiście powodzenia w odchudzaniu życzę!!! Żeby motywacja Ci dopisywała Ja też miałam niemal tyle co Ty do zrzucenia, tylko że już mi się też trochę udało zrzucić
zielonykotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 16:41   #1839
Like_a_women
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez heroine86 Pokaż wiadomość

Wiesz, rzeczywiście mało widać różnicę, ale to kwestia zdjęć i tego jak jesteś ubrana jakbyś była w stroju to na pewno różnica byłaby zauważalna w ogóle to laska jesteś! zero cellulitu, no i ten płaski brzuch zazdraszczam oficjalnie!
ach,dzięki co do pozowania w stroju... hm wiesz,ja nie jestem taka łatwa najpierw się za Wami bardziej zżyje,to pogadamy
Stary 2012-08-07, 16:53   #1840
pipson
Zadomowienie

madzia6245 - ja cwicze regularnie dopiero drugi tydzien, zmierzę się za dwa tygodnie to dam znac
Narazie skalpel, bo jakos na killera nie mam siły, jeśli za dwa tygodnie efekty beda niezadowalajace, to chwyce za druga plytke
pipson jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 17:02   #1841
Like_a_women
Zadomowienie

moje menu
tost z kromki grahama z 2 łyż.twarogu i łyż.dżemu 1 kromka grahama z sałatą,filetem i pomidorem
arbuz
filet,kefir ogórek
100g.twarogu z małą gruszką i borówkami
sałatka z pekińskiej,pomidora i jajka
Nie wiem czy nie za dużo
Stary 2012-08-07, 17:05   #1842
mielnus
Wtajemniczenie

ja dzisiaj padam.... masakra jakaś, tyle roboty.
Wysprzątałam auto na PicoBello, zrobiłam 47 pierogów z kapustą i grzybami (farsz wyszedł średnio), rozwiesiłam 3 automaty, uszyłam 1 poduszke i jeszcze musze zaraz iść posprzątać. Jestem padnieta, odpuszczam ćwiczenia...
Stary 2012-08-07, 17:13   #1843
Like_a_women
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mielnus Pokaż wiadomość
ja dzisiaj padam.... masakra jakaś, tyle roboty.
Wysprzątałam auto na PicoBello, zrobiłam 47 pierogów z kapustą i grzybami (farsz wyszedł średnio), rozwiesiłam 3 automaty, uszyłam 1 poduszke i jeszcze musze zaraz iść posprzątać. Jestem padnieta, odpuszczam ćwiczenia...
możesz odpuścić,jesteś usprawiedliwiona
Stary 2012-08-07, 17:14   #1844
dzaga1989
Zakorzenienie

Medzik, jak Murzyn Skubaniutka Ślicznoto Ty! Jejciu, wszystkie chłopy pewnie Twojemu TŻ zazdroszczą. Nie dość że taka fajna to jeszcze taki lachon!

Madzia, Pipson, nie wiem czy wiecie ale jest na wizażu Ewowy wątek. Ja tam kiedyś zapytałam co lepiej robić na rzeźbę i dodałam że robię od miesiąca skalpel i mam planach killer od początku sierpnia. A one odpisały że skalpel nijak się ma do killera praktycznie, że głupie jest założenie: "dobra robię skalpel, jak już się przyzwyczaję to wezmę się za killer" No bo na Killer to megakondycja jest potrzebna i wgl. Trosia mi się głupio zrobiło, ale ok. Podziękowałam, a tydzień później zrobiłam całego Killera. jednak zauważyłam jak on wykańcza i jestem pewna że gdybym robiła go często to bym schudła a tego nie chcę. Do czego zmierzam...Że po prostu trzeba od razu zacząć od tego co zaprowadzi nas do celu. Modelowanie - skalpel; chudnięcie - killer.

Kotku, a da się jakoś subskrybować/obserwować tego blg? Jeśli tak to gdzie trzeba kliknąć?

Madzia, co do tego zamieszania shape/shape skalpel/killer ze strony/killer shape to jest tak - ten skalpel video nazywa się Shape Szczupła w 4 tygodnie (swoją drogą - jjjjjjasne ), a killer to Spalanie i Modelowanie.

Mielnus, nie wiem czy to dobrze czy źle Chyba że to nie do mnie...

Ja dziś pewnie ten Pump it up zrobię - ciekawe to co jest. Ale laski są, tyłkami świecą, muza jak z dyskoteki, oł jeee. Będzie moc
Na razie wyleguję się na sofie bo obiadek pożarliśmy. I sorry za nieskładne odpowiedzi ale TV jest włączony i wyjątkowo mnie rozprasza

Edytowane przez dzaga1989
Czas edycji: 2012-08-07 o 17:18
dzaga1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 17:29   #1845
lisa87
Raczkowanie

przepis na pierogi w wersji hurtowej
1 kg mąki
2 jajka
szkl. gorącej wody
2 łyzki oleju
sol

ja wycinam taką maszynką do pierogów (składane kółko) i wtedy po włożeniu farszu składa sie to na poł i powsta ladne pierogi

a to farsz na ruskie:
0,5 kg sera białego
7 ziemniaków
3 cebule
soł, pieprz, magi

pytajcie co nie wiecie ;D
lisa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 17:33   #1846
meeedzik
Zakorzenienie

Dzaga a gdzie ja tam laska ale mimo wszystko dziękuję uwielbiam się opalać a gdy jestem opalona to jakoś czuję się bardziej pewna siebie
Stary 2012-08-07, 17:36   #1847
dzaga1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lisa87 Pokaż wiadomość
1 kg mąki
2 jajka
szkl. gorącej wody
2 łyzki oleju
sol

ja wycinam taką maszynką do pierogów (składane kółko) i wtedy po włożeniu farszu składa sie to na poł i powsta ladne pierogi

a to farsz na ruskie:
0,5 kg sera białego
7 ziemniaków
3 cebule
soł, pieprz, magi

I dziękuję za info o tej maszynce! Ja nie miałam pojęcia że coś takiego istnieje. Pewnie przy pomocy takiego wynalazku łatwiej się te pierożki robi!
Stary 2012-08-07, 17:46   #1848
uaoo
Zakorzenienie

dzaga, jaka chudzina!

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 17:50   #1849
pipson
Zadomowienie

dzaga, ja to wiem, ale robiąc skalpel też można zrzucić po kilka cm z ud, bioder czy talii, czego dowodem sa posty i fotki dziewczyn na facebooku - a ja z kolei nie mam aż tak dużo do zrzucenia, wiec skalpel bedzie chyba najoptymalniejszy
Tak wiec, nie wierzę, że on "jedynie" modeluje, bo to przeciez ~300- 400 kalorii spalonych, co przy diecie 1000 kc to spooro Oczywiscie o ile ktoś sumiennie napina mięśnie brzucha, posladków i nóg u mnie najgorzej z miesniami pupy, bo takowych nie mam (póki co!)

W ogóle uważam, że killer jest za "ostry" na taką niskokaloryczną dietę jaką my mamy.. Myślałam, żeby robić 4 dni skalpela, 2 killera w tygodniu, ale chyba w te dni "killerowe " jadłabym nieco więcej.. chociaz nie wiem czy mój organizm nie oszaleje

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

swoją drogą dzaga, zazdroszcze ciałka! widac, że pupa się podniosła po skalpelu
Stary 2012-08-07, 17:51   #1850
madzia6245
Raczkowanie

pipson dziekuje, bede czekac na wiadomosc ja zaczne od dzisiaj, ale shape, bo kilera nie moge znalezc na internecie, a w polsce bede dopiero za 3 tyg

dzaga yhm, to ja zabieram sie za kilera, tylko czy znajde go na internecie, hmm. moze na chomikuj juz bedzie dzieki za rady

11.3 kg za mną

Stary 2012-08-07, 17:51   #1851
lisa87
Raczkowanie

to o takie cos mi chodziło gdy pisałam o maszynkach mi to ułatwia sprawę bo nigdy niie miałam odpowiedniej średnicy szklanki do wykrawania
btw. takie robienie hurtem jest super bo po pierwsze masz zajecie na caly dzien a po drugie raz tylko sie meczysz i brudzisz, no i po trzecie: potem jesz i jesz i masz gotowe jedzonko w zamrażalce gdy brak czasu na obiad.
ja gotowałam przed mrożeniem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dcdf0ea142eeadc0med.jpg (37,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1615126e221b9609a53275bf2a435444.jpg (19,6 KB, 3 załadowań)
Stary 2012-08-07, 18:04   #1852
dzaga1989
Zakorzenienie

Medzik, Uaoo, Pipson, dziękuję

Pipson, pewnie! Też doszłam do takiego wniosku! No właśnie co do tych zdjęć to ja już nie wiem czy te leski tylko zdrowo jedzą i robią skalpel czy może tylko killer. Szukałam szukałam i niegłam znaleźć tej info. Ale np jest blog takiej dziewczyny http://lafiga2.blogspot.com/2012/07/...tamorfoza.html to ona chyba to i to robi, ale częściej skalpel.

Madzia, jest jest. Wpisz spalanie i modelowanie chomikuj i będzie
(Pójdziemy do więzienia za jumanie z neta Ty za Skalpel i Killer a ja za te Pump it up )

Lisa, jeszcze raz dzięki kochana Ja pewnie w czwartek albo tak jak pisałam w nast. tygodniu się za pierożaki zabiorę. Akurat się miejsce zwolni w zamrażalniku. Do tego czasu sprawię sobie tą maszynkę Zrobię trochę z kaszą, trochę ruskich i może jakieś na słodko - zobaczę jakie teraz owoce są tanie na targu.
Stary 2012-08-07, 18:09   #1853
pipson
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzaga1989 Pokaż wiadomość

Pipson, pewnie! Też doszłam do takiego wniosku! No właśnie co do tych zdjęć to ja już nie wiem czy te leski tylko zdrowo jedzą i robią skalpel czy może tylko killer. Szukałam szukałam i niegłam znaleźć tej info. Ale np jest blog takiej dziewczyny http://lafiga2.blogspot.com/2012/07/...tamorfoza.html to ona chyba to i to robi, ale częściej skalpel.

.
bylam na tym blogu No cóz, bede sprawdzac na sobie skalpel do konca sierpnia i uwazac na grzeszki jedzeniowe i dam znac, jak postepy w cm najbardziej zalezy mi na udach, ale z nich najciezej schodzi...
Stary 2012-08-07, 18:14   #1854
mielnus
Wtajemniczenie

Cytat:
1 kg mąki
2 jajka
szkl. gorącej wody
2 łyzki oleju
sol

a to farsz na ruskie:
0,5 kg sera białego
7 ziemniaków
3 cebule
soł, pieprz, magi

musze to zapisac... bo te co ja zrobilam to takie sobie w środku

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
to o takie cos mi chodziło gdy pisałam o maszynkach mi to ułatwia sprawę bo nigdy niie miałam odpowiedniej średnicy szklanki do wykrawania
btw. takie robienie hurtem jest super bo po pierwsze masz zajecie na caly dzien a po drugie raz tylko sie meczysz i brudzisz, no i po trzecie: potem jesz i jesz i masz gotowe jedzonko w zamrażalce gdy brak czasu na obiad.
też to mam... jest super

---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
gotowałaś przed mrożeniem?? wszystwkie/? bo własnie się zastanawiałam jak to zrobić żeby się nie pokleiły w zamrażarce
Stary 2012-08-07, 18:17   #1855
zooska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meeedzik Pokaż wiadomość

Zosieńko Ty będziesz na bieżąco a ja to wpadam jak mam czas, a ostatnio to kiepsko, bo jak ciepło to pół dnia na basenie, później szykowanko i %% wieczorkiem ze znajomymi i tak w kółko od paru dni
Koochana, też bym tak chciała A tak...to nie mam takich atrakcji! Także zazdroszczę!

68kg->63kg -> 61kg->60kg ->59kg->...->58kg->57kg
zooska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 18:23   #1856
uaoo
Zakorzenienie

Ostatnio robiłam pierożki z jagodami (bo lubię tylko z owocami) i nie wiem czemu ale wolę odbijać kółka 'ze szklanki'.

L. - 10.2011
K. - 01.2016
F. - 11.2017
uaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 18:26   #1857
mielnus
Wtajemniczenie

to gotować wcześniej czy nie?

już wiem.. na godzine włożyć do zamrażarki rozłożone luźno na tacy Pożnie przeżucić do woreczków

Edytowane przez mielnus
Czas edycji: 2012-08-07 o 18:32
mielnus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-07, 18:42   #1858
Margot85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dzaga1989 Pokaż wiadomość
Madzia, ja ćwiczę! 18.08 minie drugi miesiąc. Na razie w udzie zgubiłam 1 cm, a talii chyba też jakoś tak. Na pewno działa. Ćwiczę tylko Skalpel (czyli pierwsza płyta), - codziennie, oprócz niedzieli. Killera mi się po 1 nie chce, po 2 nie chcę schudnąć. Ale obydwa treningi przynoszą efekty. Mi się ładnie wyrobiły mięśnie, wysmuklałam. Skalpel modeluje, killer wyszczupla, bo to cardio. Ogólnie polecam
W załączniku foto które już jakiś czas temu wrzucałam. Teraz mam jeszcze ładniej podniesiony tyłek i wysmukloną talię. Ale oponka (której dziewczyny nie widzą ) dalej jest choć mniejsza.
Świetne efekty naprawdę elegancko wymodelowane pośladki ! Jest różnica i to znacząca
A siostrze podsunęłam Twój wpis o lumpkach , ona w Lublinie studiuje a nie wiedziała gdzie na polowania chodzić
zooska gdzie jak gdzie ale we Wrocku jest gdzie chodzić , tęsknie za nim niesamowicie bo teraz na takim zapomnianym przez wszystkich miejscu mieszkam , że tylko do lasu blisko
zielonykotek miałam już wcześniej poczytać Twój blog ale przedwczoraj mi komunikat o wirusie wywaliło i zablokowało dostęp do niego ale dziś już jest ok i przeglądam , dużo ciekawostek
Stary 2012-08-07, 19:34   #1859
Like_a_women
Zadomowienie

sorki,że się wtrancam,ale z doświadczenia wiem,że pierogi wychodzą lepsze bez jajek-ciasto jest bardziej miękkie i zamiast oleju daje masło
Stary 2012-08-07, 19:35   #1860
lisa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mielnus Pokaż wiadomość
gotowałaś przed mrożeniem?? wszystwkie/? bo własnie się zastanawiałam jak to zrobić żeby się nie pokleiły w zamrażarce
ja ugotowałam, potem rozłożyłam je na blacie zeby wyschły z jednej i drugiej strony i takie suche potem mroziłam. wolałam zeby na szybko je potem tylko odgrzewać w mikrofali itp. ale mysle ze surowe tez mozesz zamrozić tylko tez poczekaz az troche zaschną zeby im się falabanki nie zniszczyły

Edytowane przez lisa87
Czas edycji: 2012-08-07 o 19:42
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości