|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasza gromadka kończy 3 latka - Dzieciaczki wakacyjne 2009 :)
u mnie jeszcze dodawało się rodzynki, pokruszone wafle tortowe, no i wlasnie herbatniki
![]() ale się rozmarzyłam
|
|
|
|
#992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rodzynek nie lubię w wypiekach, ale z waflami spróbuję następnym razem ![]() P.S. Ola p4w jadę do M...przejdę się na Waszą budowę
|
|
#993 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale wam fajnie dzięki ja robię Amelce pytkę na noc bo gorąco jej i cała mokra jest jak w rozpuszczonych śpi. Słodko Amela też lubi maluszki
|
|
#994 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz na pogotowiu powiedzial ze moze wypisac antybiotyk ale jest bardzo silny i miesiac sie go bierze a prawdopodobienstwo ze akurat ten kleszcz mogl zakazic wynosi 1 %(ponoc) kazal tylko obserwowac gdyby rumien sie pojawil wlasnie jak kleszcz juz sie napije to wtedy robi sie obrzek i moze swedziec Cytat:
Cytat:
![]() bo strasznie jej goraco i cala spocona jest jak spi w rozpuszczonych
|
|
#995 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to ten budynek od lasu, a nie od ulicy
|
|
|
#996 |
|
Ola-Unhola
|
Ja tylko macham
Leżę kolejny dzień z anginą czy grypą. Sama nie wiem, bo wszystko mnie boli i ledwo dyszę. Odezwę się jak dojdę do siebie. Karola, udanego urlopu, megi również ![]() czeko,mam nadzieję, ze po kleszczu nie będzie "śladu" u Werki
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
![]() Ola, zdrówka
|
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
wracajcie, nie mam co czytać... Unholy dużo zdrówka życzę ale upał wczoraj był, a dzisiaj 19C, jak cudnie zimno jest
|
|
|
|
#999 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() U nas dziś też chłodniej ![]() Kurczę, rower nam się popsuł Wczoraj wieczorem małż mi mówił, że opony w Kuby rowerze są pościerane strasznie, dziś Kuba jechał ze mną do sklepu, zatrzymaliśmy się, żeby nakarmić gołębie, rower leżał obok, słyszę, że coś pstryka , nagle jedno wielkie bum, huk jak nie wiem co, patrzę, a w rowerze rozwalona opona i dętka ![]() Poza tym doczekałam się pierwszego głowonoga
|
|
#1000 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
wrocilam znad morza nienawidze tego kraju ![]() odkladam na wycieczke za granice
|
|
#1001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#1002 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć.
Dopiero dotarłam do komputera. Mielismy bardzo intensywny poprzedni tydzień i wczoraj musiałam odpocząć. Poza tym wczoraj był taki gorąc, że nawet na dwór nie wyszliśmy bo nie było czym oddychać. Całą noc się błyskało i lało i dziś już fajny chłodek jest. Zasiadłam z zamiarem nadrobienia, ale Alan wstał i lecimy smażyć placuszki. W zeszłym tygodniu jeździliśmy po placach zabaw, tych bliższych i dalszych. Pluskaliśmy siew wodzie nad rzeką, Alan kocha harce w wodzie i pełnym słońcu. Poza tym odbylismy pierwszą podróż pociągiem i to bardzo daleko bo ponad godzina jazdy w jedną stronę. Młody był zafascynowany, bardzo mu się podobała podróż. Podawał nawet bilet panu konduktorowi. Potem cały dzień szalał ze swoim kolegą i podziwiał jego maleńką siostrzyczkę. Cały czas podawał jej smoczek, całował po nosku, chciał brać na ręce, bujał wózkiem. Był nią zauroczony. W drodzę powrotnej zasnał w pociągu a gdy zbudził sie już w aucie w drodze do domu, był bardzo smutny i złościł sie na mnie że go nie obudziłam, i teraz nie pamięta pociągu. A w niedzielę wybralismy się na mazury. Cały dzień na plazy. Było super, tymbardziej, że wybraliśmy sie tą część jez. śniardwy, która hen hen wgląb jest bardzo płytka, więc nie musiałam sie stresować bezpieczeństwem Alana. Wrócilismy wykończeni, ale szczęsliwi. Ale wywód ![]() Svi co sie stało? Miramej pewnie opona była tak starta a nadomiar złego podczas jazdy jeszcze sie nagrzała i taki był finał. Co teraz zrobicie? Więcej nie wiem, nie czytałam, muszę nadrobić, ale to wieczorem, bo teraz lecimy na te placuszki. P.S Chcecie zdjęcia i filmiki??
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2012-08-07 o 15:56 |
|
|
|
#1003 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze dzis czujesz sie juz lepiej ![]() Cytat:
Gratuluje glowonoga ![]() Cytat:
az tak bylo zle? Cytat:
Zdjecia i filmy oczywiscie chcemy
|
|
#1004 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
Cytat:
dziękujemy Cytat:
![]() gratulacje ![]() Cytat:
jeszcze pytasz ![]() Amelka na antybiotyku, ale czuje sie ok. Zaraziliśmy sie z małżem i bolą nas gardła co chwile jest pisk na owieczki pogoda świetna bo nie ma już upałów.Pozdrowionka z Zakopanego
|
|
#1005 |
|
Zakorzenienie
|
Megi, pozdrawiam serdecznie. Kurujcie sie i wypoczywajcie
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za gratulacje głowonoga
![]() No fatalnie z tym rowerem, nie wiem, jak to jutro będzie, Kuba codziennie z godzinę jeździ. Na razie napisałam do producenta i czekam na odpowiedź megi, zdrówka dla wszystkich
|
|
#1007 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wrzuciłam zdjęcia do albumu. Zapraszam.
Filmy się wgrywają jeszcze. Miramej a rower jest jeszcze na gwarancji?? ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Megi zdrówka dla Was Oluś dla Ciebie również zdrówka. Jak się dzis czujesz?? ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Ach no i Karolka wypoczywajcie ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Mariola, wrzuciłam mniej powazną minkę ![]() Filmy dalej sie ładują, wkurzam sie bo są poprzekręcane i nie dają się odwrócić. Chyba idę do łóżka i jutro się tym zajmę. Zresztą i tak Was nie ma. Dobranoc.
|
#1008 |
|
Zakorzenienie
|
Aga, zgodnie z prawem unijnym gwarancja jest na 2 lata, rower kupiony na początku czerwca ubiegłego roku, ale oczywiście paragonu brak
|
|
#1009 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzieńdobry.
Mariola, Miramej, Angy bardzo dziękujemy za komentarze ![]() Miramej czyli teoretycznie macie prawo do reklamacji, ale bez paragonu to pewnie tylko dobra wola sprzedawcy pomoże. A mówiłaś że pisałaś do producenta? Odpisał? A nie mówiłam Wam, że Pani Logopedka powiedziała, że Alan dogonił z rozwojem mowy swoich rówiesników ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Wrzuciłam filmiki do klubu. Mam jeszcze jeden z podwórka ale coś nie chce się załadować. Zapraszam.
|
#1010 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na razie nie odpisał, ja już bardziej serwisu szukam. Super , mieliście ćwiczenia w domu? A na wizycie co robiliście?angy ![]() ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Kuba nasz czasem jak rzuci tekstem, to nie wiadomo, czy się śmiać czy płakać ![]() Ostatnio na grillu mówi do małża "Nie wkładaj mi mięsa w ketchup", ale małżowi jakoś tak spadło w ketchup, jak podawał, a Kuba "Prosiłem cię przecież, żebyś mi tu nie wkładał, nie słyszałeś?" ![]() Wczoraj sprowadzał windę i małż mówił mu, że na dół ma wcisnąć, a on oczywiście i jeden i drugi, to małż go wziął na ręce, żeby odciąć, a Kuba na cały głos "Puść mnie, mnie to boli, boli mnie bardzo" ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- A, i cały czas nas męczy "Opowiedz mi jak byłem mały", i tak dzień w dzień po kilka razy
|
|
|
#1011 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W domu zajęcia stoliczkowe, tak żeby Alan uczył sie koncentracji. Doszlismy do 30 minut spędzonych przy stoliczku, bez wygłupów i cudowania. Niestety ostatnio Alan wszedł w jakiś etap i znowu cuduje i dłużej jak 15 minut nie usiedzi. Szybko sie nudzi. Bawilismy się np. dźwiękami, ja chowałam jakis przedmiot za plecami a Alan musiał rozpoznać co to, po dźwięku jaki wydawał. Albo nasladowanie wrzucania klocków do wiaderka po odpowiedniej liczbie uderzeń, np stukam 3 x klockiem w stolik i wrzucam do wiaderka, Alan musi to powtorzyć. Zmienia sie liczba uderzeń i miejsce uderzeń. takich zajeć mamy mnóstwo. A w gabinecie Alan sam jest z Panią, my czekamy na korytarzu i po skończonych zajęciach rozmawiamy z Pania. Ale po odgłosach słychać, że robią zabawy na komputerze, i przy stoliczku też Oczywiście że sie śmiać i zapamiętać, bo pewnie już niedługo takie teksty się skończą.Alan też zaczyna cudować, np wczoraj - mamo, co masz w buzi, pokaż (i pakuje mi palce do ust próbując otworzyć ) - mam gumę do żucia - mamo, ja też chcę gumę do rzucania, daj mi. -maaaaaamooooooo !!!!! - co? -chcę siku i kupkę, czy ten pan może mnie zawieźć autem do kibelka? Paaaaaaanuuuuuu, stóóóóóóój, podwieź mnie!! O nieee, pojechał, niedobry panu. -mamo, ile jedzie aut? -no policz synku, ile jedzie. -one, two, three -to ile tych aut pojechało? -siedem
|
|
#1012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślałam, że od logopedy to jakieś ćwiczenia na powtarzanie, ale głosem A Alan miał stwierdzony opóźniony rozwój mowy?Hehe , najfajniejsze są przeinaczenia , ostatnie Kuby to zamiast węgla jest węgiela I też tak liczy czasem
|
|
|
#1013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo inna zabawa, kładziemy na stoliku w rzędzie kilka różnych przedmiotów, np, bębenek, klocek, papier, jakąś piszczącą zabawkę, auto i prosimy o zamknięcie oczu, w tym czasie wydajemy dźwięk którymś z tych przedmiotów a dziecko musi odganąc co to było i poprawnie nazwać. Takie zabawy można sobie urozmaicac i opowiadac z dzieckiem jakie dana rzecz ma kolory, jak sie nazywa, chowac daną rzecz mówiąc "nie ma np misia" - dziecko przez takie zabawy uczy sie odmieniac wyrazy Alan jest nadpobudliwy i ma kłopoty z koncentracją dlatego bardziej skupiamy się na dźwiekach. Ale zabawy "słowne " również są Tak Alan miał stwierdzony opóźniony rozwój mowy. A pani psycholog stwiedziła ogólne opóźnienie rozwoju .
|
|
#1014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ile mieliście zwierzątek do takiej zabawy?A jak czytasz bajki, to Alan lubi? Długo posiedzi? Na jakiej podstawie? Przecież Alan nie odbiegał od innych dzieci choćby na wątku
|
|
|
#1015 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pani logopedka poleciła kupić takie karty żeby było narysowane całe zwierzątko, bo inne moga być za trudne dla dzieci w wieku naszych, ale ja kupiłam tez takie na których są tylko głowy zwierząt ( większy poziom trudności dla dziecka) i Alan doskonale rozpoznawał co to W dzień mało czytamy, bo Alan nie chce, częsciej rysujemy albo oglądamy obrazki. Poza tym zabawa stoliczkowa wyczerpuje limit koncentracji Alana na cały dzień i potem już nie chce mu się siedzieć w miejscu Wieczorem mąż czyta Alanowi w łóżku, czasem dłużej czasem krócej. ale to też nie jest takie czytanie że Alan leży a mąz czyta, oni poprostu razem kładą sie w łóżku i sobie czytają, opowiadają, oglądają, rozmawiają. To jest taki ich czas, bo Alan bardzo tęskni za tatą w dzień gdy ten jest w pracy. Już od baaaaaaardzo dawna mąż kąpie i układa do snu Alana, ja mam luz w tym czasie.A Kubuś długo potrafi sie skupić? Wtedy nie bzikuje? Jak bawicie sie w dzień? Już na pierwszym spotkaniu pani psycholog stwierdziła opóźnienie. Na drugim spotkaniu zrobiła Mu testy i opóźnienie z pierwszego spotkania sie troszkę zmniejszyło. Już teraz nie pamiętam ale w wieku 33 m-cy oceniła Alana na 25-27 m-cy bodajże. Ja za bardzo nie biorę tego do siebie, bo porównując Alana z rówiesnikami nie widzę AŻ takiej różnicy, a poza tym pani psycholog w takim teście bierze pod uwagę np. czy dziecko mówi całymi zdaniami (wtedy Alan jeszcze nie mówił), czy już korzysta z toalety (wtedy nosił jeszcze pieluchę), czy potrafi zbudować wieże z conajmniej 9 klocków (Alanowi wieża przewróciła się na 5 klocku, ale pani nie wzięła już pod uwagę moich słów gdy powiedziałam że w domu buduje az pod sufit ). Są też bardziej poważne pytania, ale niektóre są trochę dziwne. Alan jest troszkę taki bardziej "dziecinny" od swoich rówiesników ale napewno nie jest to przepaść 8 m-cy
|
|
#1016 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kuba, gdy czytamy, potrafi siedzieć w spokoju długo. Czytam mu przed drzemką 20-30 minut, a jak nie chce iść spać to też czytamy, traktując to jako formę wyciszenia i odpoczynku. Przyznam, że teraz mało co robimy, staramy się być dużo na dworze, jak jesteśmy w domu, to ja przygotowuję posiłki, a Kuba sam się bawi. Buduje z klocków i teraz głównie bawi się pociągami i autobusami/tramwajami. Poza tym układa gry Granny, czasem weźmie kredkę do ręki, ale zostawiam go wtedy, bo on nie lubi rysować, więc po prostu siedzę cicho i się cieszę Ostatnio też spodobała mu się zabawa w zwierzęta, po odgłosach trzeba poznać, o co chodzi, albo po opisie. Generalnie dbam o to czytanie codziennie, reszta jak wyjdzie.Mój Kuba też tęskni za małżem, ale widać, że nie umie sobie z tym poradzić. Mówi, że tęskni, rano prosi, żeby małż nie szedł do pracy, a jak małż wraca i chce się z nim bawić, to dopiero cała złość z Kuby wychodzi. Krzyczy na małża, płacze, mówi, że nie chce się z nim bawić. Jest ciężko w tym temacie. Te testy to naprawdę o kant... Ale wszystkie 3-latki są dziecinne, bo to małe dzieci są
|
|
|
#1017 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale u nas pewnie by to nie zdało egzaminu bo alan to niszczyciel i zaraz wszystko by było podarte w pył. Jemu potrzebny jest sztywny kartonik![]() My też dużo na dworze. Alan chyba nigdy nie wysiedział w spokoju 30 minut przy czytaniu Alan woli się bawić razem ze mną, gdy ja robie jedzenie on ze mną, a gdy usiądę na chwilę to zaraz przychodzi i pyta czy sie z nim pobawię . Też jest trochę na bakier z rysowaniem, woli malować farbami. Wogóle widzę że ostatnio w tym temacie sie uwstecznił. Rysowął ładne głowonogi a teraz tylko jakieś gryzmołki robi. Powiedziałam o tym pani logopedzie, a ona powiedziała żeby nie pozwalać dziecku na takie uwstecznianie. Trzeba wtedy zaaranzować coś nowego, np. dorysowywanie róznych rzeczy do obrazków, np, ja rysuję kółko i proszę dziecko o dorysowanie uszu, ja wyklejam oczy z kaszy mannej i proszę dziecko o dorysaowanie rzęs. Alanowi sie takie coś podoba Alan ostatnio też udaje zwierzeta. Np chodzi na czworaka i mówi " idzie żółw", albo szczeka i karze mi uciekać bo piesek mnie goni. Smutne to że dzieciaki tak tęsknią. Dziś rano alan sie popłakał jak wstał i zobaczył że taty już nie ma. Widać że Kubuś przeżywa nieobecnośc taty . Może jakos to minie , tata musi poprostu mu powtarzać że go kocha i zawsze będzie przy nim Lecę pod prysznic. Mąż zasnął razem Z Alanem w jego łóżku
|
|
#1018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kuba też czasem mi pomaga w robieniu jedzenia, ale nie zawsze. Ale gary go interesują Ostatnio mieliśmy spaghetti i chciał już jeść, a ja kończyłam coś robić w łazience. Przychodzę, a ten siedzi nad miską, sam sobie nałożył Wszystko było już zdjęte z kuchenki, ale jednak ciepłe.Kuby ani rysowanie nie pociąga, ani farby, no ogólnie zabawy plastyczne. Ale może ma to po mnie To z dorysowywaniem fajne, my tak od początku rysowaliśmy z nim autobusy, ale rzęs to Kuba by nie dorysował chyba ![]() Mój małż zachowuje spokój i nie bierze tego do siebie. Kuba potrafi mu powiedzieć, że go nie kocha, albo, że tylko mnie kocha. Wtedy mój małż mu odpowiada "A ja Ciebie bardzo kocham", no bo co możemy więcej? Przecież nie powiemy mu, że musi tatę kochać ![]() Jeszcze a propos tego usypiania - mowy nie ma, żeby małż Kubę usypiał
|
|
|
#1019 |
|
Zakorzenienie
|
Svi, czy jakoś w niedalekim czasie byłabyś w stanie zrobić mi jeszcze raz prostowanie włosów Encanto?
![]() jeszcze nic nie zamówiłam, więc to nic pilnego, ale obcięłam włosy z grzywką i codzienne prostowanie zaczyna mnie denerwować odrobinkę ![]() ew może masz jakąś koleżankę, która umiałaby to zrobić to tak jak Ty... nie mam nikogo innego kto wiedziałby jak się do tego zabrać :plis:
|
|
#1020 | |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Cytat:
a dobrze sie sklada, ze chcesz robic bo ja tez chce to moze zamowilybysmy zestaw na pol?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.

i dodałam do połowy ciasta be be

NIE LUBIĘ TROLLI
)...później dojadą moi Rodzice...ja wracam do pracy a oni jeszcze zostaną

, oby wszystko było dobrze

Wczoraj wieczorem małż mi mówił, że opony w Kuby rowerze są pościerane strasznie, dziś Kuba jechał ze mną do sklepu, zatrzymaliśmy się, żeby nakarmić gołębie, rower leżał obok, słyszę, że coś pstryka
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

A Alan miał stwierdzony opóźniony rozwój mowy?
Wszystko było już zdjęte z kuchenki, ale jednak ciepłe.