|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2581 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ VI
Jak myjesz głowę szamponem to i tak silikony zawarte w masce zmywasz, jeśli są też w szamponie - to myjesz tym żywą tkankę, czyli skórę głowy. Nie jest to najzdrowsze, bo przecież tego unikamy
Amodimethicone jest jednym z lepszych silikonów, bo zmywa się delikatnym środkiem myjącym, nawet naturalnym.
|
#2582 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To, ze silikony najzdrowsze nie są wiem dlatego ich unikamy jak napisałas i dlatego własnie na pytanie Młodziutkiej napisałam, że są zawarte w masce, która zamówiła.Po prostu nie zrozumiałam dlaczego silikon w masce jest mniej przeszkadzający niz w szamponie, skoro szampon zmywam wodą, potem nakładam maskę, która ponownie dokładnie zmywam wodą........ zawsze miałam wrazenie, że w taki układzie te silikony z szamponu są poddawane wiekszej ilości spłukiwania wodą niz te z maski, którą spłukuję jako ostatnią. Oczywiście, że za jakis czas znowu uzywam szamponu - ale tez zaraz nakładam maskę, czyli tak jakby te silikony zmywam szamponem tylko na chwilę, żeby zaraz je nałozyc znowu z maską. I raczej nie udaje mi sie uniknąć kontaktu skóry głowy z maską.... Nie wiem czy napisałam to po polsku ![]() I tak jak napisałam - zapytałam, bo mi sie jakos tak troche inaczej wydawało..... I nie twierdzę, że mam rację, chciałam tylko dopytac, zeby ewentualnie skorygowac swoje podejście do tematu. A tak teraz mnie naszło, że w sumie nie ma znaczenia, na którym etapie i jakiego kosmetyku z silikonem uzyjemy, bo poza tymi zmywalnymi wodą oczywiscie, ilość płukań nie ma znaczenia, bo przecież samym płukaniem wodą ich nie wymyjemy...... Ja unikam wszelkich silikonów, ale zainteresowało mnie podejście w zakresie tolerancji w kosmetykach zaleznie od etapu pielęgnacyjnego.
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2012-08-07 o 23:20 |
|
|
|
|
#2583 |
|
Zakorzenienie
|
Jak używa się maski z silikonami, to przy kolejnym myciu włosów szampon wypłukuje ten silikon z włosów i dobrze by było, jakby szampon tych silikonów nie zawierał. Bo po co? W końcu on ma tylko oczyszczać z brudu, środków stylizujących i właśnie jakiś silikonów
Ja to tak rozumiem.
|
#2584 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2585 | |||
|
Wtajemniczenie
|
No piknie chwile mnie nie bylo a tu na watku "sodomia i gomoria"
![]() :cis za:Cytat:
Cytat:
Cytat:
Musze wam sie do czegos przyznac nie wytrzymalam i przetestowalam maski do wlosow z organic shop i musze powiedziec, ze sa zaje....te na 1 miejscu plasuje sie figa oraz avocado na 2 jasmin cos mi zapach zbytnio nie podszedl nawilzaja bardzo dobrze moje krecone suchary i loki jakos tak ladniej sie prezentujaDzis zrobilam sobie tez maseczke mango i morela na paszcze troche piecze bo ma w sobie kwasik ale zapach jest tak fajny ze dla samego zapachu warto "pocierpiec" Mam nadzieje, ze moze w jakis cudowny magiczny sposob maska podziala na moje pory na polikach bo cos glinki ostatnio przestaly na mnie dzialac |
|||
|
|
|
#2586 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlaczego silikon w masce mniej przeszkadza niz w szamponie? Owszem spłukujesz maske szamponem, ale po chcwili znowu nakładasz maske z silikonem. Czyli tak naprawde wypłukujesz go tylko na chwilę...... Oj dobra, nieważne zwyczajnie wzbudziło to moja ciekawość i tyle Edit: Juz zrozumiałam co napisałas - zajęło mi to chwile, ale lepiej późno niz wcale
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2012-08-07 o 23:38 |
|
|
|
|
#2587 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu masz to wyjaśnione, pierwszy link z googlehttp://estyl.pl/blog/2011/02/silikon...abel-straszny/
|
|
#2588 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za wyjasnienie A możesz mi jeszcze wytłumaczyć jak to jest z tymi silikonami w szamponach? Bo tak - mając go w odżywce lub masce przyjmuje, że wypłuczemy go przy kolejnym myciu szamponem. A jesli jest w szamponie? To chyba nie da rady go wypłukać tym szamponem, który silikon zawiera? Bo niby ma detergenty, no ale ma też silikon ![]() Niewiele wiem na ten temat, bo dla mnie silikony to zło i po prostu unikam. To znaczy nigdy nie wnikałam, na którym etapie pielęgnacji szkodzą bardziej, bo uznałam, że skoro szkodzą to z nich rezygnuję. Ale teraz rozbudziłyście moją ciekawość....... Teraz doczytałam Twój ostatnio post i chyba cos mi zaczyna switać! Dziękuję ![]() Jednak prościej ich nie używac
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2012-08-07 o 23:41 |
|
|
|
|
#2589 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moje włosy to lubią, bo moja odżywka zawsze jest bogata w inne naturalne wyciągi, czy oleje i pilnie studiuję jej skład. Wystrzegam się silikonów silnych, ale nie boję się ich w ilości znikomej w odżywce. jakiś czas temu zwariowałam na punkcie JMO i nie tęsknię za nimi Chociaż wiadomo, prawdziwy maniak naturalnego trybu życia stosować ich nie powinien Ale wracając do sedna nie jest to toksyczna substancja. Po prostu jednym służy, innym nie.Spojrzałam i muszę mieć ten żel do mycia z mącznicą, bo "łocka" mi się zaświeciły )) Jakby któraś z Was o jakiejś wyprzedaży JMO, typu dwa za jeden coś wiedziała, to mówcie koniecznie!http://estyl.pl/blog/2012/08/john-ma...cy-lekarskiej/ No i zrobiłam zamówienie w sklepie nowym setare, ale tylko szampon wzięłam, bo prowadzę akcję wykańczania swoich zapasów I parę półproduktów.I jeszcze się pochwalę, że w końcu przyszło do mnie zamówienie z P&R i zapachy mnie powaliły, negatywnie niestety. Jakbym Avon wąchała,a wyrosłam z niego jakiś czas temu U mnie na razie na minus (scrub i masło hipoalergiczne w próbkach), mdli mnie od tego zapachu. Może mi się coś zmieni, ale na razie leży w pudle, bo nie jestem w stanie testować. Reszta chyba ok, jeszcze nie otwierałam.
Czasami piszę sobie recenzje filmów. Edytowane przez natkaa Czas edycji: 2012-08-08 o 00:48 Powód: bład |
|
|
|
|
#2590 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I w ogóle ładnie wyglądasz, mimo że zdjęcie tylko od tyłu.
Edytowane przez Melya Czas edycji: 2012-08-08 o 00:38 |
||||
|
|
|
#2591 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ten mój system jest troszeczkę pokręcony jeśli chodzi o włosy. Wymyśliłam sobie, że silikon zawarty w szamponie, odżywce oblepia już włos na samym początku i tym samym utrudnia penetracje składników odżywczych w głąb włosa. Dlatego chciałam max. zrezygnować z silikonów w szamponie, odżywce i masce. Może napiszę troszkę o tej mojej pielęgnacji i wtedy będziesz wiedziała o co chodzi. Wpierw zmywam włosy szamponem z sls, następnie nakładam olej na kilka godzin i zmywam go b.łagodnym szamponem. Później stosuję odżywkę. Po przeschnięciu zabezpieczam końcówki olejkiem i używam tzw. silikonów. Mam po nich ładny skręt. Nie zrezygnuje z mega wydajnego i zarazem drogiego produktu, który mi służy tylko dlatego, że zawiera w sobie potencjalnie zły silikon czyt. nie wyrzucę go. Dlatego, aż tak bardzo nie przejmuję się maseczką póki mam silikonowy lotion i serum. W dni bezolejowe odżywkę zastępuję maską, a głowę myję łagodnym szamponem. Widzę, że ta maska ma tzw. przyjazny silikon Amodimethicone i to daleko w składzie. Jest on też łatwo zmywalny (oj sama siebie pocieszam). Pewnie nie kupiłabym, gdybym się przyjrzała, no ale trudno. W każdym razie dziękuję za zwrócenie uwagi Ogólnie moim zamiarem jest używanie przyjaznych mi kosmetyków. Najlepiej naturalnych. Zaczęłam zwracać uwagę na składy, a jak dotąd najlepsze wg. mnie są te naturalne. Póki co moje włoski są w coraz lepszym stanie Cały czas się uczę i będę wdzięczna za porady.
|
|
|
|
|
#2592 |
|
Zakorzenienie
|
Promolcia,widzialam zmywacz sante na helfach po 15.50zl
Ja tez nie lubie szamponow na objetsc bo robia mi puch, natomiast wychodzi na to ze lubie byc dziadowa-bo lubie gladkie proste wygladzone wlosy u siebie
|
|
#2593 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musiałaś?otwierać i nas kusić![]() jak ją oceniasz do maski drożdżowej,lepsza?gorsza? Cytat:
![]() krem alvy do rąk ocenić mogę jako świetny(na pewno lepszy od phenome i p&r)ale jedno co mi w nim przeeszkadza to zapach domestosowej cytryny ala p&r przez p&r i ich śmierdzące zapachy teraz cytryna w kosmetykach ostro gryzie mnie w nos.
|
|
#2594 |
|
Zakorzenienie
|
12-14.10.2012 Łódż, I Targi Ekologicznego Stylu Życia - Be Eco
będzie stoisko sklepu Bioarp http://beeco.com.pl/ Ja również zamówiłam w nowym sklepie i widzę po numerze zamówienia, że w jeden dzień pani miała 100 zamówień ![]() I tym sposobem przez wątkowe kusicielki czekam na 3 paczki i basta na kilka miesięcy z szaleństwami zakupowymi
|
#2595 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dziwnie sie czuje w prostych wlosach, chyba ze 3 mce ich nie prostowalam Cytat:
Dzis np uzylam maski jajkowej i mam sliczne gladkie wlosy Musisz wyprobwac obie wtedy sie przekonasz i bedziesz miala porownanie Ciekawi mnie jakie jeszcze maski ma organic shop ![]() Nie wiem jak to sie stalo ale dzis zauwazylam, ze mam koncowke szamponu i nic w zapasach |
||
|
|
|
#2596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wstałam po wczorajszym myciu, a włosy delikatne jak jedwab, nie moge się nadziwić
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czuję sie skuszona,choć pewnie nie tylko ja po Twoim poście.no nic musisz złożyć zamówienie
|
|
#2598 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chyba ze w rossie kupie szampon z alterry |
||
|
|
|
#2599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcę też jeszcze 2 rodzaje a potem organic shop z kaliny ![]() ja niestety zakończyłam przygodę z szamponami z alterry, bo mi wysuszają włosy
|
|
#2600 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2601 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2602 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sie dużo swojego czasu naczytałam o silikonach i wiesz - wyobraźnia zaczęła pracować to nie była tak, że uwierzyłam komuś na słowo, tylko te wszystkie artykuły ostudziły mój zapał co do nich. I przyznam, że odkąd wyeliminowałm je z pielęgnacji to moje włosy lepiej sobie radzą. Ale tak juz jest z włosami - każde co innego potrzebują. A potem, po podjeciu decyzji o eliminiacji silikonów, juz nie interesowałam się, na którym etapie szkodza bardziej. Ale teraz mam nową, interesująca wiedzę na ten temat no chyba, ze cos niechcący przegapię.....p&r niestety zapachami nie zachwycaja. Szkoda, bo czasem firma ma naprawde niezłe produkty, ale te walące taniością zapachy psują efekt.... Cytat:
Ja tez miałam ochotę na ta maskę miałam ja w koszyku nawet ale w ostatniej chwili spojrzałam na dupkę opakowania. Daj znac jak sie bedzie sprawowała, bo ma w sobie naprawde dużo fajnych i interesujących rzeczy. Cytat:
dobrze, że napisałaś to już po tym jak złożyłam zamówienie, bo wczoraj ostatnim rzutem zdrowego rozsądku przetłumaczyłam sobie, że mam masek do włosów na 2 miesiące i nie wzięłam żadnej. Cytat:
no to zamawiaj!!!love2mix polecam gorąco
|
|
#2603 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie kuś maskami Mam teraz na stanie 5 odżywek i masek. Wystarczy. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2604 | ||
|
Wtajemniczenie
|
oj tam jedna w ta czy w ta przy takiej ilosc nie zrobi roznicy
![]() Cytat:
a co tam ciekawego zamowilas pochwal sie ? przy okazji podeslalabym Ci probaski masek organic shop![]() ![]() Cytat:
postaram sie zrobic popoludniu bo w pracy nie mam warunkow do sesji foto
|
||
|
|
|
#2605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O Kochana, specjalnie dla mnie? ![]()
|
|
#2606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja napisałam na plotkowym, bo mam delikatną sprawę będę wdzięczna za rady A czy spece od szamponów mogą mi porównać szampon love2mix do organic shop? który lepszy? i czy ktoś ma masło do ciała organic shop z mandarynką? czy pięknie pachnie?
Miłośniczka kosmetyków naturalnych i nietestowanych na zwierzętach Jestem Naturalna Dusza Podróże Duszy Wybierz Zielone z CCL Edytowane przez beeets Czas edycji: 2012-08-08 o 10:10 |
|
|
|
|
#2607 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() W razie czego służę połówka przeciwłupieżowego NS
|
|
#2608 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odzywki pod prysznicem zaczete 2 z bee naturals, ns odnowa i blask, nature's gate i isane Jakies jeszcze mam w zapasie w komodzie![]() Tak specjalnie dla Ciebie wiesz studio fotograficzne lampy oswietlenie photoshop Obawiam sie, ze proste wlosy nie przezyaja w stanie nienaruszonym takiej masakry jaka sobie serwujemy na squashu Cytat:
:cmok :Cytat:
mysle, ze sie dogadamy jak sie zdecydujesz a Ty jakie bys chciala?? Edytowane przez effa_j Czas edycji: 2012-08-08 o 10:16 |
|||
|
|
|
#2609 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie to juz kupiłam szampony, ale cos może mnie skusi ![]() Cytat:
![]() Mnie jeszcze kusił szampon NS objętość i pielęgnacja
|
|
#2610 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hihi. Znam ten ból. Ten mały stresik związany z porą przyjazdu kuriera. Zdąży zanim z pracy powracają czy nie zdąży ![]() ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.

Amodimethicone jest jednym z lepszych silikonów, bo zmywa się delikatnym środkiem myjącym, nawet naturalnym.

:cis za:

na 1 miejscu plasuje sie figa oraz avocado na 2 jasmin cos mi zapach zbytnio nie podszedl
bo cos glinki ostatnio przestaly na mnie dzialac

musiałaś?otwierać i nas kusić