|
|
#91 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tiramisu
to ja sprobuje zrobic - ale tyle tych przepisow ze nie wiem na ktory sie zdecydowac
Chyba z racji tego ze mascarpone mam tylko 1/2 kg to zrobieten wg przepisu Nikoli i dodam Baylisa, bo tez nic innego nie mam I moze znawczynie nie nazwa tego tiramisu - ale wazne by moj maz byl zadowolony Tylko czy ja w ciazy moge takie alkoholowo-kawowe smaklyki zajadac????
__________________
A+E=JKD Heal my heart and make it clean Open up my eyes to the things unseen Show me how to love like you have loved me |
|
|
|
|
#92 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
No więc prezentuje moje tiramisu, robione z przepisu Karusi
__________________
|
|
|
|
|
#93 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Wiadomości: 6 055
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
Wczoraj robiłam Tiramisu i szczerze powiem, ze jestem w szoku. Nie wiedziałam,ze az tak pyszne wyjdzie
Znalazlam sposób na zbyt przemoczone kawą biszkopty. Zamist moczyć je w kawie układałam w formie, a dopiero potem polewałam delikatnie kawą<za pomoca małej łyzeczki >
|
|
|
|
|
#94 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-05
Wiadomości: 2 364
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
dziewczyny jeśli szukacie taniego serka mascarpone to w jest w biedronce z piątnicy 250g kosztuje 3,99 wiec 05,kg kosztuje 8zł
a nie jak ostatnioo widziałam 16zl do tego są też te specjalne podłuzne dwukolorowe biszkopty paczka kosztuje ok 6zł
__________________
ty mów co wiesz, ja wiem co mówię Bóg jest zajęty, w czym mogę pomóc?
|
|
|
|
|
#95 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
Zgadzam sie z Syliwastą. Prawdziwe Tiramisu jest tylko z serkiem mascarpone.
Wszelkie zastępcze serki homogenizowane są bluźnierstwem ![]() Deser być może wychodzi z nimi dobry, ale tylko Tiramisupodobny |
|
|
|
|
#96 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
Dziś właśnie miałam robić tiramisu z serka Galbani, ale zainspirowana przepisem Pascala na lody z ricotty [http://poprostugotuj.onet.pl/kuchnia...ka/itemid337/] postanowiłam zrobić ich wariację z marscapone. Z tą tylko różnicą że ubiłam 3 żółtka z cukrem i dodałam serek + rum a następnie połączyłam z białkami ubitymi na sztywno, owoce opuściłam bo nie przepadam - wyszło pycha
I zgadzam się z Lullaby - tiramisu to tylko z marscapone, bo reszta to marne podróby. A jak mam się już raczyć taką bombą kaloryczną to chociaż niech to będzie oryginał - jak grzeszyć to porządnie ! W końcu nie jadam tego codziennie, a nawet nie raz na miesiąc, więc te 16 zł na włoski serek warto poświęcić |
|
|
|
|
#97 |
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-10
Wiadomości: 867
|
Dot.: Zapraszam na TIRAMISU!
Uwielbiam Tiramisu
tylko trochę za dużo roboty przy tym
__________________
Rozterka zapomniana... |
|
|
|
|
#98 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Ciasto wszechczasów ;)
Witam serdecznie
oto mój przepis na Tiramisu, robilam kilka dni temu i wyszlo idealne jak z włoskiej restauracji![]() -serek mascarpone 250g -smietana kremowka 300ml -dwa jaja -4 kopiaste łyżki cukru pudru -filizanka mocnej kawy -likier amaretto -paczka podłużnych biszkoptów -kakao Żołtka ubic z dwiema lyzkami cukru, gdy beda ubite dodac serek mascarpone i 50 ml likeru amaretto, wyrobic na jednolita mase W drugiej misce ubic bialka z łyżką cukru W trzeciej misce ubic śmietanke z pozostalym cukrem Zawartości trzech mis wymieszac ze soba. do zaparzonej kawy dodac 50 ml likeru i maczac leciutko w tym biszkopty, ulozyc jedna warste biszkoptow na to polowe kremu i posypac obficie kakaem, druga warstwa biszkoptow, krem i duzo kakao ![]() Zycze smacznego
__________________
Smak słodkich Jagód........ |
|
|
|
|
#99 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: tiramisu
Hm...widze ze rozne przepisy na to tiramisu macie
Tylko mam pytanie - w jakim naczyniu to powinnam zrobic??? W czym najlepiej? Nigdy nie probowalam mascarpone...Ten serek jest bezsmakowy?Tak pytam,bo nie wiem, czy nie lepiej na pierwszy raz cos tanszego kupic...Polecalyscie jakis np.z Biedronki we wiadereczku... A na tych biszkoptach pisze, ze mozna zamiast mascarpone uzyc normalnego bialego,tylko 3 razy zmielonego...I jestem w rozterce... mam nadzieje ze ciasto jest proste i w miare szybkie do robienia?Bo nie jestem za zdolna w tych sprawach...
__________________
|
|
|
|
|
#100 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: tiramisu
Mascarpone ma swój bardzo charakterystyczny smaczek i konsystencję [jak masło] i nie radzę go niczym zastępować [oczywiście parę osób się ze mną nie zgodzi
]. Nie ma możliwości, że się nie uda więc śmiało się zabieraj Naczynie najlepiej użyć przeźroczyste bo wtedy dobrze widać warstwy - jedno duże lub pucharek dla każdego. Smacznego |
|
|
|
|
#101 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: tiramisu
No to musze wyprobowac niedlugo...
Kurcze,nie mam takiego naczynia... Bo ono powinno byc chyba w2 miare wysokie,prawda?Ale chyba nie rozwali sie ciasto,jesli zrobie je na jakims dlugim prostokatnym plaskim polmisku?Na takim robimy np.stefanke z herbatnikow
__________________
|
|
|
|
|
#102 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: tiramisu
Ja mam taki przepis:
-biszkopty 300 g -0,5 kg mascarpone lub bialego 3razy zmielonego -4-5jajek -4-5 łyzek cukru -4-5 łyzeczki kawy mielonej -50-75 ml alkoholu -czekolada gorzka Cukier i zoltka utrzec i wymieszac z serkiem. Bialka ubic i polaczyc z masa. Kawe zaparzyc,dodac alkohol,nasaczyc biszkopty. Przekladac warstwami krem i biszkopty. Kazda warstwe posypac czekolada. Deser wlozyc do lodowki na min.3 godz Ciekawe jak wyjdzie wg.tego przepisu... A biszkopty nasaczamy w goracej kawie czy ostudzonej?
__________________
|
|
|
|
|
#103 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: tiramisu
|
|
|
|
|
#104 | ||
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: tiramisu
tylko wyparzajcie jajka bo i salmonella i ptasia grypa ...
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
Edytowane przez Nutka Czas edycji: 2007-05-10 o 17:02 |
||
|
|
|
|
#105 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: tiramisu
|
|
|
|
|
#106 | ||
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: tiramisu
eee tam dbam o Was
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
|
|
|
|
#107 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: tiramisu
Wczoraj wieczorem zrobiłam Tiramisu wg. przepisu Karusi. I teraz się włeśnie nim zajadam. Pyyychota!!!
Nie miałam mascarpone, więc dodałam 4 waniliowe serki homogenizowane (wiem, że to profanacja), ale i tak wyszło pyszne. Choć różni się w smaku od oryginału. Następnym razem wypróbuję serek Ostrowia, bo mascarpone jednak trochę za drogi dla mnie. |
|
|
|
|
#108 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: tiramisu
Ja jutro zamierzam robic to ciasto po raz pierwszy i mam do Was jeszcze pytanka:
-ile musi byc tych warstw?tzn.biszkopty,krem ,znow biszkopty...Ile takich warstw? -czy ciasto sie nie rozlatuje przy krojeniu? -lepiej uzyc smietany kremowki czy cos innego?? Wybaczcie za tak elementarne pytanie ale nigdy tego nie robilam a chce dobrze wypasc!!! czarina-jaki serek ostrowia?Ja kojarze tylko takie do chleba do smarowania, ale to chyba nie o taki chodzi???
__________________
|
|
|
|
|
#109 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: tiramisu
Ja zrobiłam z dwóch wasrtw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
Wczoraj byłam w Stokrotce i widziałam serek do tiramisu dr oetkera (czy jak to się pisze), kosztuje ok. 6 zł. Widziałam także twaróg trzy razy mielony- cena też około 6 zł. Następnym razem zrobię z tym serkiem do tiramisu. A o ostrawi pisała Primavera- to ten na kanapki, tylko bezsmakowy oczywiście, naturalny. |
|
|
|
|
#110 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 95
|
Dot.: tiramisu
odświeżam wątek
![]() pytanie do wizażanek których tiramisu trzyma się w jednym kawałku - jak wy to robicie? moje wyszło rozlazłe.
|
|
|
|
|
#111 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
|
Dot.: tiramisu
Cytat:
. Podobno zależy to do świeżości jajek...
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
|
|
|
|
|
|
#112 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: tiramisu
O, ale telepatia
![]() Ja właśnie wczoraj wieczorem robiłam Tiramisu |
|
|
|
|
#113 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: tiramisu
I oczywiście na blogu wkrótce zobaczymy przepis i zmuszające do ślinienia zdjęcie, tak?
__________________
|
|
|
|
|
#114 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: tiramisu
Cytat:
![]() Przepis i owszem, ale zdjęcie od razu uprzedzam, nie będzie grzeszyło urodą, bo prawdziwe Tiramisu, bez żadnych usztywniaczy, jest nieco kapryśne ![]() Ale cosik tam wyszło
|
|
|
|
|
|
#115 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-12
Wiadomości: 6 740
|
Dot.: tiramisu
Cytat:
__________________
|
|
|
|
|
|
#116 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: tiramisu
No dobra tak strasznie nie będzie, ale pięknie też nie
![]() W tym wątku, na poprzedniej stronie, Mego wrzucała zdjęcia swojego tiramisu i choć było na pewno pyszne, to jednak na drugiej fotce nie wyglądało najlepiej ![]() Ale to broń Boże wina fotografa, tylko jak mówię, ciężko je łądnie ująć (jeśłi przepis jest oryginalny )
|
|
|
|
|
#117 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: tiramisu
Robiłam wczoraj tiramisu z przepisu kasiulki (bez jajek). Wyszło przepyszne. Dzięki kasiulka
__________________
" Blichtr płynie z miasta, mądrość z pustyni" |
|
|
|
|
#118 |
|
With Beauty In Love
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: w granicach zdrowego rozsądku :)
Wiadomości: 7 829
|
Dot.: tiramisu
Uwielbiam tiramisu i modyfikuję przepis. Wczoraj wyszło mi takie, które można kroić w kostkę. Modyfikacje były takie: żółtka ucierałam z połową cukru, resztę zastąpiłam płynnym miodem (szczerze polecam- co za smak, poezja...), nie użyłam do masy ubitych białek, tylko śmietany kremówki, tzn 30%. A mascarpone kupiłam w Lidlu, jest bardzo gęste, kremowe.
A co do tego, kiedy tiramisu nim jest a kiedy jakaś modyfikacja sprawia, że przestaje nim być, to nawet w Italii, w różnych rejonach są różnice. Chyba nawet, brnąc w tym tiramisowym puryźmie, można zacząć pomiary biszkoptów, oczywiście żartuję, ale nie ma co popadać w przesadę... |
|
|
|
|
#119 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 380
|
Ja będę robić ten przepyszny deser na sylwestra. Kupiłam w promocji serek mascarpone "epiu" - w kodzie kreskowym ósemka z przodu. Jeszcze tylko dokupię czekoladę o smaku amaratto bo pozostale skladniki już mam.
|
|
|
|
|
#120 |
|
With Beauty In Love
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: w granicach zdrowego rozsądku :)
Wiadomości: 7 829
|
Dot.: tiramisu
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:29.




Chyba z racji tego ze mascarpone mam tylko 1/2 kg to zrobieten wg przepisu Nikoli i dodam Baylisa, bo tez nic innego nie mam
Tylko czy ja w ciazy moge takie alkoholowo-kawowe smaklyki zajadac????



tylko trochę za dużo roboty przy tym




Bo ono powinno byc chyba w2 miare wysokie,prawda?

)


