|
|
#1051 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Dużo tego! Mi gin.kazał łykać kwas foliowy i w 1 trymestrze to by było na tyle. Myślę,że jak lekarz nie zalecał to lepiej nie przesadzać... Zawsze też możesz go zapytać
|
|
|
|
|
#1052 |
|
Zakorzenienie
|
A ja przez weekend jestem sama w domku
![]() Malzonek wyjechal do mamy i wroci jutro. Mam niestety tyle do nadrobienia w domu, ze postanowilam zostac.. no i moze bede miala czas choc chwile dla siebie.. moze manicure i pedicure uda mi sie zrobic ![]() a i bylam dzisiaj u fryzjera
|
|
#1053 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1054 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wow ![]() a mój brzuch też sie chyba zaczął zmieniać bo mąż mówi że mam troche inny, nikt obcy nie zauwazy ale on widzi
|
|
|
#1055 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo
to zmiana zapewne duża![]() Właśnie podobno włosy po ciąży są w gorszym stanie i niektórym wypadają garściami... ja od jakiegoś czasu ostro zapuszczałam mam już do połowy pleców i jak by mi przyszło ściąć nawet sobie nie chce tego wyobrażać |
|
|
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1057 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie chce mi się szukać szczególnie, ani dręczyć familii o źródła, bo ja po prostu w góry nie jeżdzę w takim stanie, ale pierwsza z brzegu stronka http://www.medeverest.pl/poradniki/k...-w-gorach.html oparta na badaniach z uk ( źródło w linku )Przypuszcza się, że wysokość może powodować większą częstość spontanicznych poronień w pierwszym trymestrze ciąży. Uważa się, że wyjazd w góry wysokie jest absolutnie przeciwwskazany dla kobiet w I trymestrze ciąży, które mają zwiększone ryzyko spontanicznego poronienia. Narządy dziecka formują się w pierwszy trzech miesiącach życia płodowego, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać pobytu na wysokości w tym okresie. Po pierwszym trymestrze kobiety z niskim ryzkiem poronienia, mogą na krótko przebywać na wysokości do 2500m n.p.m. Po 2-3 dniach aklimatyzacji możliwy jest też umiarkowany wysiłek na tych wysokościach. Poczekaj 2 tygodnie, do czasu pełnej aklimatyzacji, przed ciężkimi ćwiczeniami fizycznymi. Unikaj bardzo ciężkiego wysiłku na wysokości. Brak jest danych na temat wpływu wyższych wysokości na kobietę w ciąży i płód. Wiadomo że poronić można wszędzie, ale tak samo niektóre kobiety palą, piją, dźwigają w ciąży, ba przechodzą wielki stres, nawet w Auschwitz rodziły się dzieci, nie zmienia to jednak faktu że są to czynniki ryzyka i tyle. Wiadomo, że istnieje coś takiego jak podejście do pacjenta hmm masowe...część lekarzy uważa, że nie ma co dmuchać i chuchać na ciążę co ma być to będzie, a pochylać nad przypadkiem do końca pierwszego trymestru nie warto, znam dość dobrze środowisko lekarskie i trudno nie zauważyć jak zmieniają swoje podejście kiedy w ciąży jest ktoś z ich rodziny, i jak są w stanie wtedy walczyć o ciążę przed końcem pierwszego trymestru, byleby nie narażać na traumę kobiety swojej rodziny.. No nic, ja tam tylko mówię jak jest u nas, każdy musi decyzję podjąć sam. Bo to jego ciąża i jego konsekwencje. Cytat:
zgadzam się. Ale prawda jest taka, też jak mówią dziewczyny, lekarze sami to przepisują... a to że ich poziom wiedzy czasem jest jaki jest no to już bez komentarza, trudno przecież będąc w ciąży negować to co lekarz mówi ehh
|
||
|
|
|
|
#1058 | |
|
Zakorzenienie
|
haha.. pozna pozna.. juz mnie dzisiaj widzial, krotko przed wyjazdem
![]() i jest zachwycony.. mowi, "no nareszcie scielas na krotko, tak lubie".. zawsze scinalam na klasycznego boba, a taka krotka fryzurke mialam kilka lat temu, jezscze za czasow studenckich.. no zobaczymy, jutro pewnie wstane rano i zaczne plakac przed lustrem mam mniej wiecej taka fryzurke jak na zdjeciu, tylko mi sie grzywka tak ladnie nie uklada.. jutro wystylizuje i zobaczymy, moze potrzebne sa jakies poprawki w poniedzialek u fryzjera ![]() Cytat:
|
|
|
#1059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez sobie zawsze cos fajnego upatrze, fryzjer zrobi a na drugi dzien juz nie umiem tak zrobic ;/
|
|
|
#1060 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
![]() U mnie zapowiada sie dzisiaj leniwa niedziela
|
|
|
#1061 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dodatkowo czasami sobie na palec biorę i zjadam ![]() ogólnie kwaśne i ostre mi podchodzą i wczoraj normalnie wylizałam chrupki serowe te Hipery mniam ale pychamięsa nie jem, słodycze czasami, ale w malutkich ilościach bo mi nie podchodzą, jedynie jakieś kruche ciastka. Wcześniej cały czas pasztet jadłam, teraz już mniej, ale dalej mi smakuje Cytat:
Cytat:
Kochane,a wiecie że ja tydzień w domu siedziałam, nawet z domu nie wyszłam, jedynie na balkonie sobie posiedziałam, ale tak mnie muli, że masakra. Dodatkowo śpię po 3 godziny w dzień masakra... Dziś wyjdę na chwilę chociaż.
|
|
|
|
#1062 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
Mam do Was pytanie, któraś z Was wspominała że ma bóle podbrzusza. Czy pytałyście lekarza czy to normalne? Bo właśnie mnie tak od niecałego tygodnia pobolewa a dzisiaj w nocy to prawie pół nocy nie spałam bo czułam ten ból nie jest straszny ale boję się że to coś złego... Nie biorę nic typu luteina anie duphaston tylko witaminy i strasznie się boję abym nie straciła tej ciąży a do lekarza mam dopiero na 27 sierpnia. |
|
|
|
|
#1063 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zazdroszczę babeczką co są w stanie same się doprowadzić do stanu takiego jak po wyjściu od fryzjera, ja mam dwie lewe ręce ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
normalnie nie używam w ogóle Ja właśnie też zaraz uciekam na spacer do lasu, mąż się śmieje że musi mnie wyprowadzić bo lenia mam takiego że ho ho, więc choć deszcz pada zakładam kalosze i idę
|
|||
|
|
|
|
#1064 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i pies tez zmusza dodatkowo do wyjscia ![]() Cytat:
Nie martw sie na zapas ![]() A ja robie pranie za praniem, wczoraj 3, dzisiaj tez juz poszly 3.. chce byc na zero przed urlopem
|
|
|
#1065 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz nic Ja za to przez mdłości nie mam siły na nic, dodatkowo śpię po 2-3 godziny dziennie, kiedy mąż idzie z Julką na dwór. heh
|
|
|
|
#1066 |
|
Zakorzenienie
|
Moj obiadek na dzisiaj
rolada wolowa z serem feta i paryka i podsmazana fasolka zawijana w szynce parmeńskiej
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2012-08-12 o 12:18 |
|
|
|
|
#1067 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja dziś z TŻ do rodziców na obiadek co do bóli podbrzusza to ja czasami też je miewam. Obecnie są trochę lżejsze, ale koło 7-8 tygodnia były dość intensywne. Brałam Nospę i przechodziło.
|
|
|
|
#1068 | |
|
Zakorzenienie
|
Lekki ból u dołu brzucha jest normalny.
Wczoraj mi syn usiadł na brzuch i zaczął mnie raptem kłuć. Przestraszyłam się. W ogóle w tej ciąży jakaś panikara ze mnie. Powtarzam sobie, że będzie dobrze, ale mało to daje. ---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- A ja obcinam włosy sama. Mam kręcone i generalnie bez różnicy, co się z nimi robi i tak wyglądają tak samo.
|
|
|
#1069 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie przyszłe jak i obecne mamusie!
....trochę się zastanawiałam czy się zapisać...ale co tam...w końcu coś te 9 miesięcy trzeba robić skoro i mnie lekarz oświadczył, że fasolinka jest i od razu mam pierwsze pytanie czy mogłaby któraś polecić jakiś rewelacyjny specyfik po ktorym moja skora po zblizajacych się miesiącach wróci do normalności...albo jakieś inne magiczne metody???? PS....powiedzcie proszę, że i wasze brzuchy są nadęte jakieś mimo wczesnego okresu...bo u mnie wzdęcie goni wzdęcie...masakra jakaś ![]() POzdrawiam |
|
|
|
|
#1070 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam dzisiaj buchty domowej roboty z potrawką z wołowiny i fasolki szparagowej (; Cytat:
Ja nie mam brzucha nadętego ale ja ogólnie prawie bez objawów. Przytyłam wprawdzie 1,5 kg ale chyba w piersi poszło ;p
|
|
|
#1071 |
|
Przyczajenie
|
Witam i ja chciałabym dołączyc do Was kochane
![]() I również mam pytanie: mianowicie jeszcze nie wiedząc że jestem w ciązy w bardzo krótkim czasie przytyłam 8 kg, i moje pytanie jest następujące czy można zrzucic zdrowo chociaż z 5 kg ponieważ już bez tych kilogramów mam nadwage. Boję się o moje maleństwo, dlatego chciałabym zdrowo to zrzucic. ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Ja mam strasznie wzdęty brzuch i wyglądam raczej jak bym była w 4 miesiącu niż w pierwszym, w przeciągu tygodnia mój brzuch strasznie spuchł, lekarz mi powiedział że to od tego iż wszystko w środku teraz "pracuje" i puchnie przygotowując się do dalszego rozwijania bobasa. |
|
|
|
|
#1072 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1073 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja biorę tylko przepisane przez lekarzy, większość niezbędna do życia.. niestety. część z nich i bez ciąży bym brała.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1074 | |
|
Zakorzenienie
|
ohhh je... bylo przepyszne
zjadłam wszystko, dwie roladki i 5 pęczków fasolki ![]() Cytat:
Dieta w ciąży nie jest wskazana Zrezygnuj ze słodyczy i fast foodow, a zastap je wieksza iloscia warzyw czy owocow.. lepiej zjeść 3 kubeczki jogurtu naturalnego niz paczke chipsow czy tabliczke czekolady ![]() Juz sama rezygnacja z cukru zmniejszy ilość pustych kalorii dostarczanych w codziennym menu. Ja sobie pozwalam na podwojna porcje obiadu, ale wlasnie w tym czasie tez rezygnuje z deseru, a zjadam jablko czy banana. W miedzy czasie podjadam, surowki, salatki, owoce, gotowane warzywa, jogurt - czytalam gdzies, ze w poczatkowej fazie ciazy nie powinnismy jesc za dwoje, a jak to ładnie ujęto: dla dwojga , czyli wlasnie zdrowo i przemyślanie, by z pozywienia dostarczyc jak najwiecej naturalnych witamin i innych mikro, makroelementow - wiem, ze to wcale nie jest takie proste, na pewno grzeszki sa dozwolne, bo szczesliwa mama to szczesliwe dziecko.. ale z rozwaga
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2012-08-12 o 17:16 |
|
|
|
|
|
#1075 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1076 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przyjeżdżam we środę do Zakopca i mam zamiar dobrze wypocząć.
|
|
|
|
#1077 |
|
Zadomowienie
|
Mam ostatnio niesamowite wahania nastroju i fazy lękowe. Koszmarnie boję się, że coś stanie się maleństwu chociaż teoretycznie wiem, że nie ma ku temu podstaw. Jak pisałam wcześniej- nie byłam jeszcze na podstawowych badaniach (krew, mocz itd.) z powodu braku czasu na nie. Wpierw ślub, potem w pracy po 12godzin i teraz wyjazd. Udam się na nie za tydzień. Wczoraj jednak po rozmowie z mężem postanowiłam, że jutro pójdę na USG. Chcę wiedzieć, że z maleństwem wszystko w porządku, że serduszko bije. Polecę wtedy na urlop z czystym sumieniem i dużo spokojniejsza.
|
|
|
#1078 | |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje ślicznie za miłe przyjęcie
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1079 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak przeczytałam przed chwilką co miałaś dzisiaj na obiad to niczego innego nie zapragnęłam jak właśnie takich swojskich klusek na parze polanych masełkiem i posypanych cukrem mniammmmmm ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
Jeśli chodzi o leki to mnie ginka kazała brać tylko folik a od 12 tyg. witaminy (PREGNAPLUS) mówiła, że w razie potrzeby mogę zażywać espumisan, no spe
|
|
|
#1080 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a można jeść ser feta? bo słyszałam, że nie... więc sama już nie wiem, a mam ochotę bo to słone.. mmm ![]() Ja dziś miałam zapiekankę z makaronu świderki, piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę, brokuły i dużżżooo żółtego serca, to zalane sosem śmietanowym. Cytat:
Mój też taki jest, na szczęście koło 11tyg przestał rosnąć , ale w 9 tyg miałam już okrągły i widać, że jestem w ciąży Co do specyfiku, to fajne są kremy z rossmana dla mam, najlepiej smarować brzuch od samego początku. Ten krem się nazywa babydream albo babymama? już nie pamiętam ![]() Cytat:
haha Co do odchudzania, to niestety nie można, ale możesz się zdrowo odżywiać, organizm sam zadecyduje co masz jeść hihi, u mnie odpada mięso i słodkie. Cytat:
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:02.

nawet sobie nie chce tego wyobrażać
), na forach pisze sie, ze jedna bierze to, druga tamto, ale nawet branie witamin "profilaktycznie" moze byc szkodliwe dla nas samych czy dziecka.