Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-11, 15:46   #1051
Villga
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

ja biorę magnez z wit B6, kwas filiowy, luteinę, leki od endo + moje stałe bez których nie mogę się obejść od wielu lat (niestety). zastanawiam się nad no-spą o której tyle piszecie i którą tyle osób bierze profilaktycznie, mi lekarz nic nie mówił
Dużo tego! Mi gin.kazał łykać kwas foliowy i w 1 trymestrze to by było na tyle. Myślę,że jak lekarz nie zalecał to lepiej nie przesadzać... Zawsze też możesz go zapytać
Villga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 15:48   #1052
Moderna
Zakorzenienie

A ja przez weekend jestem sama w domku
Malzonek wyjechal do mamy i wroci jutro. Mam niestety tyle do nadrobienia w domu, ze postanowilam zostac.. no i moze bede miala czas choc chwile dla siebie.. moze manicure i pedicure uda mi sie zrobic

a i bylam dzisiaj u fryzjera z półdługich przycięte na króciutkie
Stary 2012-08-11, 15:53   #1053
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
A ja przez weekend jestem sama w domku
Malzonek wyjechal do mamy i wroci jutro. Mam niestety tyle do nadrobienia w domu, ze postanowilam zostac.. no i moze bede miala czas choc chwile dla siebie.. moze manicure i pedicure uda mi sie zrobic

Mąż wróci i Cię nie pozna
Villga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 16:15   #1054
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Nie na marne na pewno U mnie weekend zapowiada się napięcie- dziś leniuchuje trochę, bo Tż w pracy, a jutro...... Przyjeżdżają teściowie na obiad, a potem mamy jechac obejrzeć ćwierć domu, który zamierzamy kupic, ale musimy sie poradzic teścia, co do ewentualnego remontu- bo on zajmuje sie glazurnictwem i wykończeniówką...Czy warto. więc jutro czeka mnie podjęcie życiowej decyzji....
wow to powodzenia w wyborze
Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
i chyba się udało
tydzień temu zrobiłam test - druga kreseczka była, ale bledziutka bardzo. W czwartek byłam u gina, macica lekko powiększona, rozpulchniona, więc coś się dzieje. Dała mi skierowanie na usg ale sugerowała, żeby wstrzymać się z 2 tygodnie, żeby już serduszko było widać,bo teraz może być jeszcze tylko pęcherzyk.
Dziś znów zrobiłam test - i już wyszła piękna gruba kreska

Coś o sobie Mam 28 lat, to moja druga ciąża, mam już córcię Marysię, ma 22 miesiące teraz

Witam się więc z wszystkimi i mam nadzieję, że mogę dołączyć
witamy i gratulujemy
Cytat:
wow

a mój brzuch też sie chyba zaczął zmieniać bo mąż mówi że mam troche inny, nikt obcy nie zauwazy ale on widzi

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 16:20   #1055
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:

Ooo to zmiana zapewne duża

Właśnie podobno włosy po ciąży są w gorszym stanie i niektórym wypadają garściami... ja od jakiegoś czasu ostro zapuszczałam mam już do połowy pleców i jak by mi przyszło ściąć nawet sobie nie chce tego wyobrażać
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 16:24   #1056
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, czy wy czasem z tymi lekami nie przesadzacie?

Lekow nie bierze sie profilaktycznie, zwłaszcza w ciąży.. no proszę.
No spa działa rozkurczowo, w przypadku różnych bólów brzucha.. i takie leki bierze sie tylko wtedy, kiedy zachodzi potrzeba lub zalecil to lekarz.

Ja rozumiem, ze reklam w telewizji i radiu jest sporo (kiedyś włączyłam rmf online i w ciagu godziny reklam roznych lekarstw pojaiwlo sie co najmniej kilkanaście, to na bóle glowy, biegunke, prostate, przeziębienie, witamina c, kompleks witamin .. hemoroidy ), na forach pisze sie, ze jedna bierze to, druga tamto, ale nawet branie witamin "profilaktycznie" moze byc szkodliwe dla nas samych czy dziecka.
Tak tylko nawoluje o rozwage, mam nadzieje, ze sie zadna z Was nie obrazi
Ja nic na własną reke nie biorę- wszystko zostało mi wypisane piórem i ręka lekarza na karteczce....Sama tylko się zastanawiam, czy troche nie za dużo tych leków i no-spe jak mnie nic nie boli staram sie ograniczać, z drugiej strony myślę sobie, że lekarka wie co robi i że jak odstawię no-spe to coś moze być nie tak....Spytam na następnej wizycie. Wtedy będzie się kończył I trymest, to chyba duphaston się odstawia już, a ciekawe jak z innymi...folik chyba też.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 16:51   #1057
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
ja pytałam lekarza o wyjazd w góry - doliny, pozwolił, więc na tym oparłam decyzję, bo też się wahałam. poronienia zdarzają się wszędzie, wcześniej nigdzie nie wyjeżdżałam a poroniłam, więc uważam, że reguły nie ma. mi lekarz pozwolił, więc tego się trzymam. jeśli chodzi o sam wyjazd to oszczędzam się tak samo jakbym była w domu.
My mamy dom dla spotkań rodzinnych w Bukownie, i od lat żadna z kobiet w ciąży nie jeździ nawet tam, pod groźbą wielkiego lania od mojego wujka (uczy studentów w zakresie ginekologi i położnictwa na jednym z uniwersytetów w pl) oraz drugiego lania od mojego kuzyna który jak pisałam pracuje na ip w okolicy Nie chce mi się szukać szczególnie, ani dręczyć familii o źródła, bo ja po prostu w góry nie jeżdzę w takim stanie, ale pierwsza z brzegu stronka http://www.medeverest.pl/poradniki/k...-w-gorach.html oparta na badaniach z uk ( źródło w linku )

Przypuszcza się, że wysokość może powodować większą częstość spontanicznych poronień w pierwszym trymestrze ciąży. Uważa się, że wyjazd w góry wysokie jest absolutnie przeciwwskazany dla kobiet w I trymestrze ciąży, które mają zwiększone ryzyko spontanicznego poronienia. Narządy dziecka formują się w pierwszy trzech miesiącach życia płodowego, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać pobytu na wysokości w tym okresie. Po pierwszym trymestrze kobiety z niskim ryzkiem poronienia, mogą na krótko przebywać na wysokości do 2500m n.p.m. Po 2-3 dniach aklimatyzacji możliwy jest też umiarkowany wysiłek na tych wysokościach. Poczekaj 2 tygodnie, do czasu pełnej aklimatyzacji, przed ciężkimi ćwiczeniami fizycznymi. Unikaj bardzo ciężkiego wysiłku na wysokości. Brak jest danych na temat wpływu wyższych wysokości na kobietę w ciąży i płód.

Wiadomo że poronić można wszędzie, ale tak samo niektóre kobiety palą, piją, dźwigają w ciąży, ba przechodzą wielki stres, nawet w Auschwitz rodziły się dzieci, nie zmienia to jednak faktu że są to czynniki ryzyka i tyle. Wiadomo, że istnieje coś takiego jak podejście do pacjenta hmm masowe...część lekarzy uważa, że nie ma co dmuchać i chuchać na ciążę co ma być to będzie, a pochylać nad przypadkiem do końca pierwszego trymestru nie warto, znam dość dobrze środowisko lekarskie i trudno nie zauważyć jak zmieniają swoje podejście kiedy w ciąży jest ktoś z ich rodziny, i jak są w stanie wtedy walczyć o ciążę przed końcem pierwszego trymestru, byleby nie narażać na traumę kobiety swojej rodziny..

No nic, ja tam tylko mówię jak jest u nas, każdy musi decyzję podjąć sam. Bo to jego ciąża i jego konsekwencje.

Cytat:
Tak tylko nawoluje o rozwage, mam nadzieje, ze sie zadna z Was nie obrazi
zgadzam się. Ale prawda jest taka, też jak mówią dziewczyny, lekarze sami to przepisują... a to że ich poziom wiedzy czasem jest jaki jest no to już bez komentarza, trudno przecież będąc w ciąży negować to co lekarz mówi ehh
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-11, 17:05   #1058
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
Mąż wróci i Cię nie pozna
haha.. pozna pozna.. juz mnie dzisiaj widzial, krotko przed wyjazdem
i jest zachwycony.. mowi, "no nareszcie scielas na krotko, tak lubie".. zawsze scinalam na klasycznego boba, a taka krotka fryzurke mialam kilka lat temu, jezscze za czasow studenckich.. no zobaczymy, jutro pewnie wstane rano i zaczne plakac przed lustrem
mam mniej wiecej taka fryzurke jak na zdjeciu, tylko mi sie grzywka tak ladnie nie uklada.. jutro wystylizuje i zobaczymy, moze potrzebne sa jakies poprawki w poniedzialek u fryzjera

Cytat:
Ja nic na własną reke nie biorę- wszystko zostało mi wypisane piórem i ręka lekarza na karteczce....Sama tylko się zastanawiam, czy troche nie za dużo tych leków i no-spe jak mnie nic nie boli staram sie ograniczać, z drugiej strony myślę sobie, że lekarka wie co robi i że jak odstawię no-spe to coś moze być nie tak....Spytam na następnej wizycie. Wtedy będzie się kończył I trymest, to chyba duphaston się odstawia już, a ciekawe jak z innymi...folik chyba też.
moze zacytowalam blednie, ale jestem pewna, ze mi sie gdzies przewinely posty, zeby brac no spe profilaktycznie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pazurki.jpg (89,6 KB, 12 załadowań)
Stary 2012-08-11, 18:09   #1059
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
mam mniej wiecej taka fryzurke jak na zdjeciu, tylko mi sie grzywka tak ladnie nie uklada.. jutro wystylizuje i zobaczymy, moze potrzebne sa jakies poprawki w poniedzialek u fryzjera
fryzurka pierwsza klasa.
ja tez sobie zawsze cos fajnego upatrze, fryzjer zrobi a na drugi dzien juz nie umiem tak zrobic ;/

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 08:26   #1060
Moderna
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
ja tez sobie zawsze cos fajnego upatrze, fryzjer zrobi a na drugi dzien juz nie umiem tak zrobic ;/
haha.. skądś to znam

U mnie zapowiada sie dzisiaj leniwa niedziela
Stary 2012-08-12, 10:55   #1061
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Dziewczyny chciałam napisać, że tak się cieszę, że Was mam i mogę sobie wejść i się wygadać, poradzić i czegoś dowiedzieć*
My też się cieszymy

Cytat:
Napisane przez booziaczek Pokaż wiadomość
mnie dzis odkad tylko otworzyłam oczy mdli co nie zjem nie wypiej to mi się odbjia i i podchodzi do góry ... mam tylko nadzieje ze nie na marne te moje dolegliwości...
o matko, ja mam tak samo

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak u Was z apetytem? Mnie ciągnie na pomidorową, mięsko, pierogi, a całkowicie odtrąca od slodyczy. Może będzie to chłopak Musze też coś zjeść co 3 godziny mniej więcej. ;( Pewnie duzo przytyje
ja jem teraz wszystko z ketchupem i musi to być ketchup mc donalds dodatkowo czasami sobie na palec biorę i zjadam
ogólnie kwaśne i ostre mi podchodzą i wczoraj normalnie wylizałam chrupki serowe te Hipery mniam ale pycha
mięsa nie jem, słodycze czasami, ale w malutkich ilościach bo mi nie podchodzą, jedynie jakieś kruche ciastka.
Wcześniej cały czas pasztet jadłam, teraz już mniej, ale dalej mi smakuje

Cytat:
i chyba się udało
tydzień temu zrobiłam test - druga kreseczka była, ale bledziutka bardzo. W czwartek byłam u gina, macica lekko powiększona, rozpulchniona, więc coś się dzieje. Dała mi skierowanie na usg ale sugerowała, żeby wstrzymać się z 2 tygodnie, żeby już serduszko było widać,bo teraz może być jeszcze tylko pęcherzyk.
Dziś znów zrobiłam test - i już wyszła piękna gruba kreska

Coś o sobie Mam 28 lat, to moja druga ciąża, mam już córcię Marysię, ma 22 miesiące teraz

Witam się więc z wszystkimi i mam nadzieję, że mogę dołączyć
super Natalko! Bardzo się cieszę!

Cytat:

Laski czy Wy też bierzecie jakies leki w ciąży (opróćz suplementów?-mi lekarka zaleciła po 1 trymestrze), bo też czasem myslę, czy aby mi nic nie zaszkodzi...
ja biorę kwas foliowy i duphaston, który muszę brać od 5 tyg no i luteinę. Ale mam nadzieję że już po wizycie za tydzień w poniedziałek nie będę musiała brać

Kochane,a wiecie że ja tydzień w domu siedziałam, nawet z domu nie wyszłam, jedynie na balkonie sobie posiedziałam, ale tak mnie muli, że masakra. Dodatkowo śpię po 3 godziny w dzień masakra...
Dziś wyjdę na chwilę chociaż.
Stary 2012-08-12, 11:01   #1062
monicca1989
Zakorzenienie

Witajcie
Mam do Was pytanie, któraś z Was wspominała że ma bóle podbrzusza. Czy pytałyście lekarza czy to normalne?
Bo właśnie mnie tak od niecałego tygodnia pobolewa a dzisiaj w nocy to prawie pół nocy nie spałam bo czułam ten ból nie jest straszny ale boję się że to coś złego...
Nie biorę nic typu luteina anie duphaston tylko witaminy i strasznie się boję abym nie straciła tej ciąży a do lekarza mam dopiero na 27 sierpnia.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 11:08   #1063
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
mam tak samo zazdroszczę babeczką co są w stanie same się doprowadzić do stanu takiego jak po wyjściu od fryzjera, ja mam dwie lewe ręce

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witajcie
Mam do Was pytanie, któraś z Was wspominała że ma bóle podbrzusza. Czy pytałyście lekarza czy to normalne?
Bo właśnie mnie tak od niecałego tygodnia pobolewa a dzisiaj w nocy to prawie pół nocy nie spałam bo czułam ten ból nie jest straszny ale boję się że to coś złego...
Nie biorę nic typu luteina anie duphaston tylko witaminy i strasznie się boję abym nie straciła tej ciąży a do lekarza mam dopiero na 27 sierpnia.
Ja mam takie lekkie bóle, raz na dobę, takie ukłucie, mi lekarka mówiła że to normalne, ale nie miałam nigdy takich jeszcze które nie pozwalałyby mi spać, więc może dziewczyny coś wiedzą więcej.

---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
My też się cieszymy

ja jem teraz wszystko z ketchupem i musi to być ketchup mc donalds dodatkowo czasami sobie na palec biorę i zjadam

Kochane,a wiecie że ja tydzień w domu siedziałam, nawet z domu nie wyszłam, jedynie na balkonie sobie posiedziałam, ale tak mnie muli, że masakra. Dodatkowo śpię po 3 godziny w dzień masakra...
Ja mam fazę na majonez normalnie nie używam w ogóle Ja właśnie też zaraz uciekam na spacer do lasu, mąż się śmieje że musi mnie wyprowadzić bo lenia mam takiego że ho ho, więc choć deszcz pada zakładam kalosze i idę
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 11:31   #1064
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość

U mie na razie odwrotnie, mam dosc sporo energii.. ale tez jest slonecznie, jak pada deszcz to ciezko mnie zwlec z lozka

No i pies tez zmusza dodatkowo do wyjscia

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witajcie
Takie lekkie bole, klucia w podbrzuszu sa normalne, gdyz macica sie rozciaga.. ale jezeli masz mocne bole, ktore dodatkowo trwaja cala noc to moze warto to skonsultowac z lekarzem. Moze sa na watku jeszcze dziewczyny, ktore mialy podobnie i sie wypowiedza.

Nie martw sie na zapas

A ja robie pranie za praniem, wczoraj 3, dzisiaj tez juz poszly 3.. chce byc na zero przed urlopem
Stary 2012-08-12, 12:05   #1065
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

Ja mam fazę na majonez normalnie nie używam w ogóle Ja właśnie też zaraz uciekam na spacer do lasu, mąż się śmieje że musi mnie wyprowadzić bo lenia mam takiego że ho ho, więc choć deszcz pada zakładam kalosze i idę
Mi majonez obrzydł, nie mogę patrzeć a kiedyś lubiłam sobie zrobić sos czosnkowy, sos majonezowy, albo tysiąca wysp a teraz nic

Cytat:
U mie na razie odwrotnie, mam dosc sporo energii.. ale tez jest slonecznie, jak pada deszcz to ciezko mnie zwlec z lozka
Ja za to przez mdłości nie mam siły na nic, dodatkowo śpię po 2-3 godziny dziennie, kiedy mąż idzie z Julką na dwór. heh
Stary 2012-08-12, 12:16   #1066
Moderna
Zakorzenienie

Moj obiadek na dzisiaj rolada wolowa z serem feta i paryka i podsmazana fasolka zawijana w szynce parmeńskiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0673.jpg (40,0 KB, 35 załadowań)

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-08-12 o 12:18
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 12:21   #1067
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Moj obiadek na dzisiaj rolada wolowa z serem feta i paryka i podsmazana fasolka zawijana w szynce parmeńskiej
Ale to musi być pyszne ja dziś z TŻ do rodziców na obiadek

co do bóli podbrzusza to ja czasami też je miewam. Obecnie są trochę lżejsze, ale koło 7-8 tygodnia były dość intensywne. Brałam Nospę i przechodziło.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 13:22   #1068
megi-megi
Zakorzenienie

Lekki ból u dołu brzucha jest normalny.
Wczoraj mi syn usiadł na brzuch i zaczął mnie raptem kłuć. Przestraszyłam się. W ogóle w tej ciąży jakaś panikara ze mnie. Powtarzam sobie, że będzie dobrze, ale mało to daje.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Oj.... pewnie normalnie byłabym zachwycona, ale... na mięso patrzeć nie mogę. Tylko słodkie mi podchodzi.

---------- Dopisano o 13:22 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Cytat:
fryzurka pierwsza klasa.
A ja obcinam włosy sama. Mam kręcone i generalnie bez różnicy, co się z nimi robi i tak wyglądają tak samo.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 14:14   #1069
Sunshine833
Raczkowanie

Witam wszystkie przyszłe jak i obecne mamusie!
....trochę się zastanawiałam czy się zapisać...ale co tam...w końcu coś te 9 miesięcy trzeba robić skoro i mnie lekarz oświadczył, że fasolinka jest i od razu mam pierwsze pytanie czy mogłaby któraś polecić jakiś rewelacyjny specyfik po ktorym moja skora po zblizajacych się miesiącach wróci do normalności...albo jakieś inne magiczne metody????
PS....powiedzcie proszę, że i wasze brzuchy są nadęte jakieś mimo wczesnego okresu...bo u mnie wzdęcie goni wzdęcie...masakra jakaś

POzdrawiam
Sunshine833 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 15:46   #1070
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
Brzmi wykwintnie a wygląda pysznie (;

Ja mam dzisiaj buchty domowej roboty z potrawką z wołowiny i fasolki szparagowej (;

Cytat:
Hej (;
Ja nie mam brzucha nadętego ale ja ogólnie prawie bez objawów. Przytyłam wprawdzie 1,5 kg ale chyba w piersi poszło ;p

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 15:54   #1071
xenti
Przyczajenie

Witam i ja chciałabym dołączyc do Was kochane

I również mam pytanie: mianowicie jeszcze nie wiedząc że jestem w ciązy w bardzo krótkim czasie przytyłam 8 kg, i moje pytanie jest następujące czy można zrzucic zdrowo chociaż z 5 kg ponieważ już bez tych kilogramów mam nadwage. Boję się o moje maleństwo, dlatego chciałabym zdrowo to zrzucic.

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Sunshine833 Pokaż wiadomość
PS....powiedzcie proszę, że i wasze brzuchy są nadęte jakieś mimo wczesnego okresu...bo u mnie wzdęcie goni wzdęcie...masakra jakaś

POzdrawiam
Ja mam strasznie wzdęty brzuch i wyglądam raczej jak bym była w 4 miesiącu niż w pierwszym, w przeciągu tygodnia mój brzuch strasznie spuchł, lekarz mi powiedział że to od tego iż wszystko w środku teraz "pracuje" i puchnie przygotowując się do dalszego rozwijania bobasa.
xenti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 16:26   #1072
poziomkka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xenti Pokaż wiadomość

Ja mam strasznie wzdęty brzuch i wyglądam raczej jak bym była w 4 miesiącu niż w pierwszym, w przeciągu tygodnia mój brzuch strasznie spuchł, lekarz mi powiedział że to od tego iż wszystko w środku teraz "pracuje" i puchnie przygotowując się do dalszego rozwijania bobasa.
Ja również mam taki brzuch, że wszystkie spodnie, które do tej pory nosiłam bez problemu są na mnie za ciasne. Wprost denerwuje się, jak je nakładam, dlatego przerzuciłam się na legginsy
poziomkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 16:31   #1073
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Dziewczyny, czy wy czasem z tymi lekami nie przesadzacie?
ja biorę tylko przepisane przez lekarzy, większość niezbędna do życia.. niestety. część z nich i bez ciąży bym brała.

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
Dużo tego! Mi gin.kazał łykać kwas foliowy i w 1 trymestrze to by było na tyle. Myślę,że jak lekarz nie zalecał to lepiej nie przesadzać... Zawsze też możesz go zapytać
póki co trzymam się zaleceń lekarzy. a, że dużo, cóż.. zdrowie mi nie dopisało niestety.

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Przypuszcza się, że wysokość może powodować większą częstość spontanicznych poronień w pierwszym trymestrze ciąży. Uważa się, że wyjazd w góry wysokie jest absolutnie przeciwwskazany dla kobiet w I trymestrze ciąży, które mają zwiększone ryzyko spontanicznego poronienia. Narządy dziecka formują się w pierwszy trzech miesiącach życia płodowego, dlatego kobiety w ciąży powinny unikać pobytu na wysokości w tym okresie. Po pierwszym trymestrze kobiety z niskim ryzkiem poronienia, mogą na krótko przebywać na wysokości do 2500m n.p.m. Po 2-3 dniach aklimatyzacji możliwy jest też umiarkowany wysiłek na tych wysokościach. Poczekaj 2 tygodnie, do czasu pełnej aklimatyzacji, przed ciężkimi ćwiczeniami fizycznymi. Unikaj bardzo ciężkiego wysiłku na wysokości. Brak jest danych na temat wpływu wyższych wysokości na kobietę w ciąży i płód.
ja już niczego nie zmienię, jestem tu od kilku dni i za 2 dni wyjeżdżam. jakbym miała na prawdę na wszystko uważać to niczego bym nie robiła, bo wszystko jest w jakimś stopniu niebezpieczne. poza tym nie przebywam w wysokich górach, to nie jest wysokość rzędu 2000m, a 1000-1200. to moja decyzja i pewnie gdybym miała ją podjąć drugi raz byłaby taka sama.

Cytat:

I również mam pytanie: mianowicie jeszcze nie wiedząc że jestem w ciązy w bardzo krótkim czasie przytyłam 8 kg, i moje pytanie jest następujące czy można zrzucic zdrowo chociaż z 5 kg ponieważ już bez tych kilogramów mam nadwage. Boję się o moje maleństwo, dlatego chciałabym zdrowo to zrzucic.
zdrowo to możesz się teraz właściwie odżywiać nie przesadzając z pustymi kaloriami. gdzieś wyczytałam, że dziecko na wczesnym etapie ciąży potrzebuje 300 kalorii dziennie, więc o tyle więcej powinnyśmy spożywać.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 17:13   #1074
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Ale to musi być pyszne ja dziś z TŻ do rodziców na obiadek
ohhh je... bylo przepyszne zjadłam wszystko, dwie roladki i 5 pęczków fasolki

Cytat:

Witaj

Dieta w ciąży nie jest wskazana natomiast powinas sie teraz zdrowo odżywiać
Zrezygnuj ze słodyczy i fast foodow, a zastap je wieksza iloscia warzyw czy owocow.. lepiej zjeść 3 kubeczki jogurtu naturalnego niz paczke chipsow czy tabliczke czekolady

Juz sama rezygnacja z cukru zmniejszy ilość pustych kalorii dostarczanych w codziennym menu.

Ja sobie pozwalam na podwojna porcje obiadu, ale wlasnie w tym czasie tez rezygnuje z deseru, a zjadam jablko czy banana. W miedzy czasie podjadam, surowki, salatki, owoce, gotowane warzywa, jogurt - czytalam gdzies, ze w poczatkowej fazie ciazy nie powinnismy jesc za dwoje, a jak to ładnie ujęto: dla dwojga , czyli wlasnie zdrowo i przemyślanie, by z pozywienia dostarczyc jak najwiecej naturalnych witamin i innych mikro, makroelementow - wiem, ze to wcale nie jest takie proste, na pewno grzeszki sa dozwolne, bo szczesliwa mama to szczesliwe dziecko.. ale z rozwaga

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-08-12 o 17:16
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 17:57   #1075
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Ja sobie pozwalam na podwojna porcje obiadu, ale wlasnie w tym czasie tez rezygnuje z deseru, a zjadam jablko czy banana. W miedzy czasie podjadam, surowki, salatki, owoce, gotowane warzywa, jogurt - czytalam gdzies, ze w poczatkowej fazie ciazy nie powinnismy jesc za dwoje, a jak to ładnie ujęto: dla dwojga , czyli wlasnie zdrowo i przemyślanie, by z pozywienia dostarczyc jak najwiecej naturalnych witamin i innych mikro, makroelementow - wiem, ze to wcale nie jest takie proste, na pewno grzeszki sa dozwolne, bo szczesliwa mama to szczesliwe dziecko.. ale z rozwaga
dokładnie, zwłaszcza, że jak pisałam potrzeby maleństwa to zaledwie (w porównaniu z naszymi) 300 kalorii. ja też staram się jeść zdrowo, ale nie do przesady. pozwalam sobie na tzw puste kalorie. nigdy nie prowadziłam wybitnie zdrowego stylu życia, więc nie jestem w stanie się nagle przestawić, chociaż moja "dieta" zdecydowanie się zmieniła w ciąży, zwracam większą uwagę na to co jem i wybieram więcej owoców na przekąski.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 18:48   #1076
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
ja już niczego nie zmienię, jestem tu od kilku dni i za 2 dni wyjeżdżam. jakbym miała na prawdę na wszystko uważać to niczego bym nie robiła, bo wszystko jest w jakimś stopniu niebezpieczne. poza tym nie przebywam w wysokich górach, to nie jest wysokość rzędu 2000m, a 1000-1200. to moja decyzja i pewnie gdybym miała ją podjąć drugi raz byłaby taka sama.
i tego się będę trzymać,
przyjeżdżam we środę do Zakopca i mam zamiar dobrze wypocząć.
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 20:23   #1077
czarny flamaster
Zadomowienie

Mam ostatnio niesamowite wahania nastroju i fazy lękowe. Koszmarnie boję się, że coś stanie się maleństwu chociaż teoretycznie wiem, że nie ma ku temu podstaw. Jak pisałam wcześniej- nie byłam jeszcze na podstawowych badaniach (krew, mocz itd.) z powodu braku czasu na nie. Wpierw ślub, potem w pracy po 12godzin i teraz wyjazd. Udam się na nie za tydzień. Wczoraj jednak po rozmowie z mężem postanowiłam, że jutro pójdę na USG. Chcę wiedzieć, że z maleństwem wszystko w porządku, że serduszko bije. Polecę wtedy na urlop z czystym sumieniem i dużo spokojniejsza.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 20:48   #1078
Natala84
Zakorzenienie

dziękuje ślicznie za miłe przyjęcie

Cytat:
oj mój jest wzdęty okrutnie! aż mnie to zastanawia, bo to dopiero 6 tc a już widać brzuszek :/ trochę mnie to martwi, bo jesczze przez kilka tygodni chciałabym, żeby w pracy nikt nie wiedział, nie wiem jak mi się to uda
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 21:16   #1079
Leonikowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Brzmi wykwintnie a wygląda pysznie (;

Ja mam dzisiaj buchty domowej roboty z potrawką z wołowiny i fasolki szparagowej (;

Hej (;
Ja nie mam brzucha nadętego ale ja ogólnie prawie bez objawów. Przytyłam wprawdzie 1,5 kg ale chyba w piersi poszło ;p

Jak przeczytałam przed chwilką co miałaś dzisiaj na obiad to niczego innego nie zapragnęłam jak właśnie takich swojskich klusek na parze polanych masełkiem i posypanych cukrem mniammmmmm

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
Jak przeczytałam przed chwilką co miałaś dzisiaj na obiad to niczego innego nie zapragnęłam jak właśnie takich swojskich klusek na parze polanych masełkiem i posypanych cukrem mniammmmmm

Jeśli chodzi o leki to mnie ginka kazała brać tylko folik a od 12 tyg. witaminy (PREGNAPLUS) mówiła, że w razie potrzeby mogę zażywać espumisan, no spe

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-12, 21:19   #1080
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
pysznie wygląda, choć u mnie mięso nie przejdzie
a można jeść ser feta? bo słyszałam, że nie... więc sama już nie wiem, a mam ochotę bo to słone.. mmm
Ja dziś miałam zapiekankę z makaronu świderki, piersią z kurczaka pokrojoną w kostkę, brokuły i dużżżooo żółtego serca, to zalane sosem śmietanowym.

Cytat:
....trochę się zastanawiałam czy się zapisać...ale co tam...w końcu coś te 9 miesięcy trzeba robić skoro i mnie lekarz oświadczył, że fasolinka jest i od razu mam pierwsze pytanie czy mogłaby któraś polecić jakiś rewelacyjny specyfik po ktorym moja skora po zblizajacych się miesiącach wróci do normalności...albo jakieś inne magiczne metody????

POzdrawiam
witaj z nami!!
Mój też taki jest, na szczęście koło 11tyg przestał rosnąć , ale w 9 tyg miałam już okrągły i widać, że jestem w ciąży
Co do specyfiku, to fajne są kremy z rossmana dla mam, najlepiej smarować brzuch od samego początku. Ten krem się nazywa babydream albo babymama? już nie pamiętam

Cytat:

I również mam pytanie: mianowicie jeszcze nie wiedząc że jestem w ciązy w bardzo krótkim czasie przytyłam 8 kg, i moje pytanie jest następujące czy można zrzucic zdrowo chociaż z 5 kg ponieważ już bez tych kilogramów mam nadwage. Boję się o moje maleństwo, dlatego chciałabym zdrowo to zrzucic.[COLOR="Silver"]

Ja też mam na 4 miesiąc,a nawet lepiej, w 1 ciąży miałam taki jak byłam w końcówce 6 haha

Co do odchudzania, to niestety nie można, ale możesz się zdrowo odżywiać, organizm sam zadecyduje co masz jeść hihi, u mnie odpada mięso i słodkie.

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Mam ostatnio niesamowite wahania nastroju i fazy lękowe. Koszmarnie boję się, że coś stanie się maleństwu chociaż teoretycznie wiem, że nie ma ku temu podstaw. Jak pisałam wcześniej- nie byłam jeszcze na podstawowych badaniach (krew, mocz itd.) z powodu braku czasu na nie. Wpierw ślub, potem w pracy po 12godzin i teraz wyjazd. Udam się na nie za tydzień. Wczoraj jednak po rozmowie z mężem postanowiłam, że jutro pójdę na USG. Chcę wiedzieć, że z maleństwem wszystko w porządku, że serduszko bije. Polecę wtedy na urlop z czystym sumieniem i dużo spokojniejsza.
To normalne, się martwisz, ja też mam wahania, czasem płaczę, czasem atak śmiechu... i weź tu wytrzymaj
Cytat:
oj mój jest wzdęty okrutnie! aż mnie to zastanawia, bo to dopiero 6 tc a już widać brzuszek :/ trochę mnie to martwi, bo jesczze przez kilka tygodni chciałabym, żeby w pracy nikt nie wiedział, nie wiem jak mi się to uda
to tak jak i ja

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości