|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Być może wpływa, gdyż w ulotce jest napisane, żeby poinformować lekarza, kiedy bierze się tabletki anty
|
#4022 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy
Cytat:
Cytat:
![]() i dziękuje, że pofatygowałyście się, żeby odpowiedzieć
|
||
|
|
|
#4023 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
sprawdziłam też na stronie często tu podawanej z ministerstwa zdrowia gdzie można sprawdzić interakcje leków, i tam wyszło tylko, że tabletki anty obniżają stężenie lamotryginy we krwi o 40-60% kurcze, jak lekarka wypisywała mi ten lek to zupełnie zapomniałam jej powiedzieć o anty...
|
|
|
#4024 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, dostałam dziś lek EXACYL, obniża on skuteczność anty? W ulotce jest napisane, że należy zachować szczególną ostrożność gdy kobieta przyjmuje leki antykoncepcyjne lub hormonalną terapie zastępczą, trochę się martwię... Aaa i lekarzowi powiedziałam, że stosuję antykoncepcję a tu takie tablety...
|
|
|
|
#4025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej gdybyś wróciła do lekarza i się z nim skonsultowała, ew. w aptece.
|
|
#4026 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedz, Frutti. Do lekarza nie mogę wrócić, bo niedługo wyjeżdżam. Postaram się ich nie brać, ale jak będą mnie męczyć krwotoki to będę zmuszona.
|
|
|
|
#4027 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
'' Co zawiera lek Calcium Pantothenicum Jelfa: Substancją czynną leku jest wapnia pantotenian. 1 tabletka zawiera 100 mg wapnia pantotenianu. Inne składniki leku to: skrobia ziemniaczana, laktoza jednowodna, talk, magnezu stearynian. '' Z góry dziękuję.
|
|
#4028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4029 |
|
BAN stały
|
nie
|
|
|
|
#4030 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuje
|
|
#4031 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Czy mogłybyście zerknąć też na moje tabletki? Zamierzam brać Kontracept. 1 tabl. drażowana zawiera 0,02 mg etynyloestradiolu i 0,075 mg gestodenu. Preparat zawiera laktozę i sacharozę. Oprócz tego mam przepisane : Controloc tylko jeśli chodzi o składy to znalazłam tylko tyle: Skład: Pantoprazolum Venter Skład: Sucralfatum Postać farmaceutyczna Tribux Skład: Trimebutyna inne składniki leku to: celuloza mikrokrystaliczna, laktoza jednowodna, powidon, krospowidon, magnezu stearynian. Czy te tabletki mogą obniżyć działanie Kontraceptu? Z góry dziękuję
|
#4032 |
|
Raczkowanie
|
Masija,
leki które wymieniłaś same w sobie nie mają wpływu na skuteczność antykoncepcji. Nie będę na forum dopytywać, z jakiego powodu Ci je zapisano. Pamiętaj jednak, że w razie problemów z przewodem pokarmowym (wymioty, rozwolnienie) należy zwracać uwagę w jakim odstępie czasowym od przyjęcia Kontraceptu wystąpią w/w dolegliwości. Co zrobić wtedy, powie Ci ulotka antyków
|
|
|
|
#4033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do powodu przyjmowania leków to miałam robioną gastroskopię i na kartce którą dostałam od doktora jest napisane, iż mam drobne nadżerki, błonę śluzową przekrwioną i rozpulchnioną oraz niewielkie cechy przepukliny rozworu przełykowego. Nie wymiotuję, nie mam rozwolnienia. Będę przyjmowała Kontracept około godziny 21/ 22. Tabletki od doktora mam przyjmować przed posiłkami (3x dziennie) a kolację jem koło godz 19. Do tej pory nie mam problemów przez branie tabletek na problemy z przewodem pokarm. Okres będę miała za ok 1,5 tygodnia.
|
|
#4034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tribux na pewno nie wpływa na antykoncepję, bo sama brałam
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
To dobrze
Dzięki
|
#4036 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie.
W ostatnim okresie dosc zle sie czulam, w dodatku mialam zapalenie pecherza, bralam sporo lekow - Urosept, Urofuraginum, Solpedeine, Ibuprom Sprint Caps, troche witaminy C w tabletkach, Nursea Urextra. Urofuraginum biore wciaz (jeszcze 2-3 dni zostaly) oraz Nuresa'e Urextra. Sprawdzalam te leki i chyba zaden z wymienionych nie wplywa na tabletki antykoncepcyjne (wg roznych zrodel witamina C w wiekszych dawkach moze miec wplyw (?), ale nie bralam duzo - max 2x200mg w dniu, co do Nursea Urextra nie moglam znalezc nigdzie jednoznacznej odpowiedzi, ale ze skladu [Ekstrakt z owoców żurawiny kanadyjskiej (Vaccinium macrocarpon) standaryzowany na zawartość 10% PAC (36 mg PAC w tabletce) ; ekstrakt z kwiatu hibiscusa (Hibiscus sabdariffa); beta-glukan z drożdży; ekstrakt z koszyczka rumianku (Matricaria recutita)] wywnioskowalam, ze nie powinno miec wplywu (?)), ale chcialam sie upewnic czy nie musze miec zadnych obaw, ani np. zabezpieczac sie dodatkowo przez 7 dni. W tej chwili jestem po 4 dniowej przerwie (biore Daylette 24+4) i wzielam dzis 2. tabletke z nowego, trzeciego opakowania, na razie mam jeszcze krawienie. Wyjezdzam z moim TŻ-em jutro nad morze i chcialam miec 100% pewnosc czy dzialanie tabletek nie moglo zostac zaklocone (bralam sporo lekow naraz) i czy mozemy poszalec ;-) Z gory dziekuje i licze na szybka odpowiedz. P.S. Tabletki antykoncepcyjne oczywiscie bralam prawidlowo, codziennie, o tej samej porze. Przepraszam. Wiem, ze nie piszemy posta pod postem, ale bardzo zalezy mi na odpowiedzi, bo jutro rano wyjezdzam... Edytowane przez Frutti Czas edycji: 2012-08-12 o 11:28 |
|
|
|
#4037 |
|
Przyczajenie
|
Amotaks dis 750 mg i midiana
Witam,
Szukam odpowiedzi na to pytanie, bo już sama sie pogubiłam. Stosuję tabletki anty MIDIANA i teraz zażyłam pierwszą tabletkę antybiotyku - Amotaks dis. Po przeczytaniu ulotki znalazłam informacje,że lek zmniejsza skuteczność bla bla bla , a później znalazłam listę na internecie i wyświetliło mi się że nie ma wpływu Do końca blistra zostało mi 14 tabletek,a antybiotyk mam brać 5 dni. Przez jaki okres czasu mam się dodatkowo zabezpieczać a w zasadzie martwić bo potrafię nieźle zeschizować nawet przy prezerwatywie i tabletkach !
|
|
|
|
#4038 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Amotaks dis 750 mg i midiana
Zerknij tu i użyj wyszukiwarki:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=90874 |
|
|
|
#4039 |
|
Przyczajenie
|
Tak,właśnie wiem, ufam ulotce , i amokscylina ma wpływ. Tylko przez ile powinno się "dodatkowo" ( dodatkowo = prezerwatywa, tylko ja cały czas używam i tabletek i prez dlatego przy antybiotyku stres x2 :P) I szukam odpowiedzi ile czasu muszę uważać
?
|
|
|
|
#4040 |
|
Raczkowanie
|
ja uważam że antybiotyki obniżają antykoncepcję i zabezpieczała bym się do następnego opakowania. Myślę że jeszcze ktoś się wypowie i pomoże Tobie bardziej
|
|
|
|
#4041 |
|
Przyczajenie
|
Właśnie różnie już słyszałam, raz że powinno się uważać do następnego opakowania , innym razem że do końca tego opakowania i jeszcze 7 dni następnego opakowania, lekarza mojego nie ma aktualnie , a drugi gabinet ma nieaktualny numer
|
|
|
|
#4042 |
|
Przyczajenie
|
Cześć, postanowilam sobie napisac na paru watkach, poniewaz zalezy mi na szybszej odpowiedzi. Prosze osobe nadzorujaca watek o nie okrzyczenie i wybaczenie.
Mam pytanie. Od 3 miesiecy biore pigulki Cilest. Wczoraj, jak zwykle wzielam pigulke o godzinie 22. Dzisiaj mialam podwojne rozwolnienie o godzinie 13 oraz o godzinie 21. Za chwile bede brala kolejna pigulke antykoncepcyjna. Czy w kolejnych dniach moge wspolzyc bez zabezpieczenia, czy powinnam sie raczej zabezpieczyc przez kolejne siedem dni? Prosze o odpowiedz oraz pozdrawiam forumowiczki. Ania.
|
|
|
|
#4043 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4044 | |
|
Wtajemniczenie
|
Nic nie wpływa moim zdaniem.
O witaminę C się nie martw, zwłaszcza, że brałaś małe dawki. Nursea Urextra też ok. ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Moja rada- jeśli masz akurat o godzinie przyjęcia tabletki sensacje żołądkowe, to odczekaj trochę, aż sprawa się uspokoi. Możesz się z tabletką spóźnić 12 godzin bez ryzyka. Więc lepiej spóźnić się kilka godzin, a potem niech się ta tabletka wchłonie spokojnie, niż zastanawiać się, czy się wchłonęła, bo np. 3,5 godziny po zażyciu wystąpiła biegunka. Możesz brać leki takie jak Stoperan, Laremid, Immodium (oczywiście zgodnie z ulotką). Nie wolno stosować węgla aktywnego przy tabletkach. |
|
|
|
|
#4045 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie o te leki Dihydroergotaminum, Diosminex, Clexane, Celebrex, czy wpływają na tabletki anty?
I może teraz zadam głupie pytanie, czy orientuje się ktoś jaki antybiotyk można podawać podczas pobytu(3 dni) w szpitalu po artroskopii kolana?(przeciw zakażeniu(?)) Wiem, że żadna z was wróżką nie jest ale ktoś może miał taki przypadek i przyjmował antybiotyk po zabiegu i wie co to było, bo też chciałabym wiedzieć czy wpływa na tabletki anty. *2 opakowanie brane bez 7 dniowej przerwy* Czy muszę się martwić o skuteczność, jeśli wzięłam tabletkę o 17 a zwymiotowałam ją po 4,5h?(tak jakby w pierwszym tygodniu ale ,że nie zrobiłam przerwy to w czwartym)
Edytowane przez neys Czas edycji: 2012-08-14 o 09:53 |
|
|
|
#4046 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Mam do Was drobną sprawę otóż przyjmuję Kontracept. Mam jednak anemię i b. duzy niedobór żelaza. Jest wiele rodzai tabletek z żelazem, wiecie może które najlepiej brać ? czy wchodzą one jakoś w reakcje z tabletkami anty. ? Niektóre żelazo ma też dodatkowo wit C, czy to nie będzie wpływac negatywnie na działanie Kontraceptu ? z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4048 |
|
Raczkowanie
|
takie spokojnie mogę brać ?
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2807 |
|
|
|
#4049 |
|
Zakorzenienie
|
cały czas brania antybiotyku + 7 dni po zakończonej kuracji.
|
#4050 |
|
Raczkowanie
|
przepraszam, że tak marudzę... ale już ostatni raz pytam
poprostu chcę mieć pewność. LEkarka przy moich wynikach krwi zaleciła mi branie tych tabletek: http://falvit.pl/falvit.html#witaminy Falvit po analizie składu powiedzcie mi czy spokojnie mogę je łykać przy tabletkach antykoncepcyjnych ? bo widzę że zawieraja chrom i wit c. z góry dziękuję za odpowiedź Edytowane przez Gabryska_85 Czas edycji: 2012-08-14 o 15:25 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:00.