Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2250 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 15:05   #67471
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez smoothly Pokaż wiadomość
przedstawiam Wam moje cudaki:

1- po umyciu
2,3- co mi się zrobiło ot tak samo z siebie po nocy szkoda tylko że z jednej strony
4- po deszczu ukręciło się jedno pasemko pomijając puszek

Podobają mi się Twoje włosy
Stary 2012-08-13, 15:22   #67472
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Podobają mi się Twoje włosy

hahaha, a mi nie
ale dziękuję!

akcja - powrót do formy!
smoothly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 15:26   #67473
Miskaa78
Kazar Lady

dziś poleciał SLS po żelatynie, włosy aż piszczały

obym teraz z powrotem puchu nie ujrzała

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 15:54   #67474
Mimi08
Zadomowienie

Ostatnio cały czas studiuje Codziennik i niektóre rzeczy mnie zaciekawiły, a nie mogę znaleść odpowiedzi. Czy mogłybyście odpowiedzieć na moje pytania? Wiem, że Was tym męcze, ale jestem początkująca i nie chce popełniać błędów.

1. Dlaczego niektóre dziewczyny po myciu stosują odżywkę b/s, następnie zakładają turban na kilkanaście minut, a potem znowu odżykę b/s? Dlaczego 2 razy b/s?
2. Krem z biedronki to tylko na końcówki czy na całe włosy?
3. Dlaczego dodaje się do stylizatora np. żelu lnianego BD olejek dla mam?

Mimi08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:06   #67475
LadyMadalena
Wtajemniczenie

1. bo ręcznik/koszulka wchłania odżywkę i później można odczuć jej niedosyt. Ogranicza poza tym utratę wody z włosa.
2. Na końcówki, jest za ciężki na całe włosy.
3. Żeby stylizator nie dawał efektu "suchości' włosów/trochę zatrzymywał wodę.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:09   #67476
Mimi08
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
1. bo ręcznik/koszulka wchłania odżywkę i później można odczuć jej niedosyt. Ogranicza poza tym utratę wody z włosa.
3. Żeby stylizator nie dawał efektu "suchości' włosów/trochę zatrzymywał wodę.
Aaaa

Dziękuje za odpowiedź

Mimi08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:27   #67477
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
One naprawdę w coraz lepszym stanie

Cytat:
A ja jak zaczynałam nakładałam porcje wielkości orzeszka na całe, jeszcze ociekające włosy i było cacy . Teraz już nie czuję potrzeby dawania tak ciężkiej b/s.
Stary 2012-08-13, 16:34   #67478
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
A ja jak zaczynałam nakładałam porcje wielkości orzeszka na całe, jeszcze ociekające włosy i było cacy . Teraz już nie czuję potrzeby dawania tak ciężkiej b/s.
No tak, zapomniałam dodać o tym, że na początku może być ok, jak również dla włosów o bardzo mocnym skręcie też. Nie widziałam Twoich włosów na początku, pewnie były przesuszone nieźle? Moje to była tragedia taka, że ścięłam. Teraz żałuję i zapuszczam, trzeba było je trzymać tylko inaczej pielęgnować.
Może Hoshi mogłaby kremem z biedry nakładanym na całe włosy dobrze je dociążyć.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2012-08-13 o 16:36
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 16:37   #67479
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja kiedyś dawałam krem z Biedronki pod żel mrożący. I dawałam go normalnie na całą długość włosów. Było dobrze. Ale też fakt, że ostatnimi czasy moje włosy trudno obciążyć. Przynajmniej te włosy, które pamiętają przygodę z rozjaśniaczem, echh
Stary 2012-08-13, 16:41   #67480
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
One naprawdę w coraz lepszym stanie

dziękuuuję
bardzo mnie to cieszy, ze zauważacie różnicę! ))

a co do kremu biedronkowego - ja nakładam porcję jak do posmarowania rąk, rozcieram to i ugniatam sobie wilgotne włosy tak kremem

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-08-13, 16:43   #67481
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
No tak, zapomniałam dodać o tym, że na początku może być ok, jak również dla włosów o bardzo mocnym skręcie też. Nie widziałam Twoich włosów na początku, pewnie były przesuszone nieźle? Moje to była tragedia taka, że ścięłam. Teraz żałuję i zapuszczam, trzeba było je trzymać tylko inaczej pielęgnować.
Może Hoshi mogłaby kremem z biedry nakładanym na całe włosy dobrze je dociążyć.
Dokładnie . Poniszczone jako tako nie były, bo byłam świadoma że jestem falowana i nie traktowałam ich bardzo źle, ale suchelce potworne - zero odżywek (ewentualnie scandic ta water raz na ruski rok) i codzienne mycie mocnymi szamponami. Pewnie dlatego mimo że nie mam jakichś gęściochów i loków biedronkowy się sprawdzał .
Stary 2012-08-13, 17:01   #67482
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
poczytuję Was, ale strasznie pędzicie ostatnio nie wyrabiam powoli ;-)

1- po umyciu
2,3- co mi się zrobiło ot tak samo z siebie po nocy szkoda tylko że z jednej strony
4- po deszczu ukręciło się jedno pasemko pomijając puszek

Pięknie się po nocy zrobiło Lubię jak tam czasem właśnie po nocy wyjdzie coś ciekawego, jak się tego kompletnie nie spodziewało

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
dziś poleciał SLS po żelatynie, włosy aż piszczały

obym teraz z powrotem puchu nie ujrzała
Nie lubię mocno oczyszczających szamponów właśnie przez to piszczenie włosów, ale czasem trzeba

Cytat:
Napisane przez Mimi08 Pokaż wiadomość
Ostatnio cały czas studiuje Codziennik i niektóre rzeczy mnie zaciekawiły, a nie mogę znaleść odpowiedzi. Czy mogłybyście odpowiedzieć na moje pytania? Wiem, że Was tym męcze, ale jestem początkująca i nie chce popełniać błędów.

1. Dlaczego niektóre dziewczyny po myciu stosują odżywkę b/s, następnie zakładają turban na kilkanaście minut, a potem znowu odżykę b/s? Dlaczego 2 razy b/s?
2. Krem z biedronki to tylko na końcówki czy na całe włosy?
3. Dlaczego dodaje się do stylizatora np. żelu lnianego BD olejek dla mam?
3. U mnie akurat też dodanie trochę oleju do żelu poprawiało skręt, tylko nie mogłam przesadzić, bo były bez życia wtedy.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 17:08   #67483
claudiiin
Zadomowienie

Witam sie po przerwie, Eloe i Rybiorek wybaczcie ze dopiero teraz Wam odpisze ale nadmiar zajec spowodowal, ze nie mialam wystarczajaco duzo czasu zeby Wam nalezycie odpowiedziec Pozniej ponadrabiam tez w miare mozliwosci ostatnie 20 stron, mignely mi tylko wlosy Zioło - jaka zmiana! Pieknie!

Eloe, sprostuje tylko na wstepie jak bylo z ta koloryzacja, skretem i wypadaniem u mnie, bo wyrazilam sie troche nieprecyzyjnie m.in. jesli chodzi o rozjasnianie.
-do polowy 2006 byly rozjasniane do jasnego blondu i kręciły się całkiem ładnie (przed rozjasnianiem tez sie jakos tam probowaly kręcić, zwlaszcza dolne partie, jakos od poczatku okresu dojrzewania)
-w polowie 2006 przyciemnilam i od tamtej pory farbowalam ciemnymi brązami u fryzjerki, ale wtedy ona przerzedzała mi te włosy i byly krotsze i sprawialy wrazenie ze jest ich malo, nie krecily sie jakos rewelacyjnie; zdjecia ktore zamiescilam sa z 2008 i tu widac ze dostaly znacznie wiekszego skrętu, wiec chyba bylo to po zmianie techniki cięcia i gdy już trochę odrosły;
-stan taki utrzymywał się jeszcze w 2009, ale gdzies w tym okresie zaczelam farbowac wlosy sama w domu drogeryjnymi farbami (raz czy dwa takze Palette), wiec zrobily sie w ogole czarne i po zdjeciach z polowy 2010 widze ze wtedy skręt już siadł (a wiec dlugo przed rozjasnianiem i przed przejsciem na CG). Włosy zaczęły się prostować i tak na oko nieco pogorszyła się ich kondycja, ale byly tez jeszcze dluzsze niz przedtem
-w polowie 2011 zostaly jednorazowo poddane rozjasnianiu u przypadkowej fryzjerki, dlatego w tej chwili sa takie jasne. Na to zostala nalozona farba jasny brąz (wyszla ruda ), po miesiacu po raz kolejny, po kolejnym miesiacu kolejny raz, oczywiscie juz nie u tej fryzjerki ktora rozjasniala.
-na CG przeszlam na poczatku listopada 2011, pod koniec listopada zostaly obciete i wycieniowane u fryzjerki, juz innej niz niegdyś, pod koniec grudnia znow farba; ale generalnie od tamtej pory bylo juz coraz lepiej, wlosy coraz mocniej falowaly, coraz ladniej wygladaly i byly w coraz lepszym stanie, ale w ktoryms momencie sie to zatrzymalo, a nawet jesli chodzi o falowanie to nieco cofnelo, gdy siostra mi zaczela podcinac i troche zeszla z cieniowania (poprosilam ja o to, bo przy pewnej dlugosci wycieniowane wlosy pod spodem zaczely sie prostowac a te z wierzchu falowaly mocniej i glupio to wygladalo)
-pofarbowalam jeszcze raz wlosy pod koniec lutego br. i wtedy zaczely wypadac. Kwiecien - odstawienie tabletek anty, pogorszenie wypadania. Maj i lipiec - farbowanie, znow z pogorszeniem wypadania. Po tym lipcowym farbowaniu (w zalozeniu ostatnim, na kolor zblizony do naturalnego, zeby juz przestac) jest istna masakra wrecz

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Fale też piękne. I widać charakterystyczną dla włosów cechę - kręcą się nie od nasady, ale dalej. Stanowczo nigdy nie powinnaś mieć ich krótkich. ale na dziś - jeśli to zdjęcie jest stanem obecnym - winny być wycieniowane, a jakoś nie widzę, by specjalnie były.
Tak, to stan obecny. Tak jak napisalam, wydaje mi sie, ze pare miesiecy temu juz bylo lepiej niz teraz, moze teraz tak jest wlasnie przez zejscie z cieniowowania (ale nie calkowite). Moze jednak moje wlosy wolą takie cięcie, jakie serwuje im fryzjer, a nie takie, o jakie prosiłam siostrę - pasmo po pasmie, na sucho, nozyczki prostopadle do obcinanych wlosow? Tylko ze znow jak sa mocniej wycieniowane ale jednoczesnie dlugie, to tak jak wyzej napisalam wierzch faluje mocniej, a dlugi spod prawie wcale i wyglada to beznadziejnie Wieksza liczba warstw powinna Twoim zdaniem zalatwic sprawe?

Cytat:
No to czas na poród Żartuję

Cytat:
Czy udało Ci się ustalić przyczynę wypadania?
A czy od czasów tych farbowań nie zaczęło się wypadanie? Robiłaś badania? Sprawdzałaś tarczycę?
Niestety nie udalo mi sie wciaz ustalic. Robilam badania pod katem anemii, zaburzen hormonalnych, hormony tarczycy tez zbadalam - wszystko wychodzi ok. Nic na skalp nie nakladam, oprocz wcierek, ktore nie pomagaja (nawet 4 tyg temu zaczelam stosowac Alpicort E i nic), a od paru tygodni jest istna masakra, wyciagam jeszcze 2x wieksze ilosci wlosow niz na poczatku gdy pojawil sie problem, tzn. od marca. Mylam lagodnymi szamponami, pozniej coraz czesciej SLSem, teraz caly czas SLSem (Pharmaceris do wypadajacych). Suplementy przyjmuje juz od grudnia czy cos kolo tego (z przerwa miesieczna). Jedyne pomysly na mozliwe przyczyny jakie mi zostaly to:
-lojotok (wg mojej dermatolog jak ktos musi myc wlosy co 2-3 dni to ma lojotok... ale faktem jest, ze ostatnio mocniej mi sie przetluszczaja, ale moze to kwestia pory roku?)
-stres zwiazany z inna choroba i leki
-nadwrazliwosc mieszkow wlosowych na DHT (bo w szczegolnosci robia mi sie coraz wieksze zakola, a sam testosteron i DHEAs mam w normie, wiec to nie typowe androgenowe)

Cytat:
Zawsze pozostaje jeszcze... Próba silikonu
Co masz na mysli? Jak to ugryzc?

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Jednak tak jak przeczytalam post Claudiiin to odnosze wrazenie ze wczesniej gdy uzywala tych kosmetykow silikonowych to jednoczesnie nie meczyla wlosow intensywna pielegnacja (jedyne 'ale' jakie bym miala to to ze jak napisala po nalozeniu pianki czesala szczotka, choc jak widac na zdjeciach wlosom to nie przeszkadzalo)
Potem wiele rzeczy sie nalozylo, farbowanie, zle ciecie, potem doszla intensywna pielegnacja bo CG oszolamia na poczatku i dziewczyny szaleja z maskami, odzywkami, plukankami, wcierkami i...... placza ze nie ma efektow bo mysla ze CG to jak magiczna rozdzka - bec! i loki/fale jak z reklamy
Wszystko racja, ale tak jak napisalam wyzej w tym moim zestawieniu chronologicznym skręt się osłabił na długo przed CG i intensywna pielegnacja. A farbuje juz huhuuuu... z 9 lat I tez zawsze bylo dobrze, skręcik był. I nie bylo takiego wypadania po farbach jak teraz!

Cytat:
Ja bym sprobowala dac wlosom spokoj, na razie nie cieniowac, ustalic skromna pielegnacje - skromna ale systematyczna, ktora nie bedzie obciazac wlosow, zadbac o diete (jak najmniej przetworzonej zywnosci), i co wazne - pic wode mineralna niegazowana - min 6 szklanek na dzien, malo osob zdaje sobie sprawe jaki to ma ogromny wplyw na kondycje wlosa
Co masz na mysli piszac skromna pielegnacje? Nie bardzo wiem, jak to powinno wygladac, tak, zeby nie odbilo sie na kondycji wlosow O diete dbam uwaznie, jestem wegetarianka (jedynie bialka moge miec malo, to fakt... no i teoretycznie zelaza, ale morfologie i zelazo mam ksiazkowe) a wody mineralnej niegazowanej pije minimum 2l dziennie, czesto nawet 3l, z powodu ciaglych problemow z pecherzem.

Cytat:
wiem ze napisalas ze od czerwca zrezygnowalas z wielu rzeczy i nie widzisz poprawy - minelo dopiero 2 miesiace, sredni czas otrzymywania efektow jesli chodzi o wlosy to 3-6 miesiecy konsekwentnej, systematycznej pielegnacji, nie tylko zewnetrznej ale rowniez wewnetrznej (dieta, woda, suplement)
Myslisz, ze moglam sobie az tak zaszkodzic np. maskami czy olejowaniem, ze poprawe moge zauwazyc nawet dopiero po pol roku? Jesli chodzi o suplementy i takie tam to raczej nie w tym rzecz, bo biore je systematycznie od grudnia.

Cytat:
Badania mozna zrobic jezeli wypadanie naprawde osiagnelo duzy poziom jednak w 80% przypadkow badania wychodza ok bo przyczyna moze byc stres, zla pielegnacja albo poprostu przyszedl czas na zmiany wewnatrz organizmu.
I u mnie wlasnie tak jest... Badania ok, probowalam juz wielu rzeczy, obecnie wcierke od dermatologa stosuje, a wlosy leca. Pytanie, co w mojej pielegnacji moze byc zle, albo jesli to stres to co moge z tym zrobic? ;/

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a tutaj moze byc tyyyyyyyle czynnikow ze glowa mala
1. wlosy sa juz dlugi czas dlugie i w koncu ich wlasny ciezar zrobil swoje, cebulki sa zmeczone
2. kosmetyki silikonowe + pianka dawaly lepszy hold wlosom - silikon wypelnil ubytki, nadal polysk a pianka utrzymala/wzmocnila skret (przy wprawie z wlosow falownych mozna wyczarowac loki wgniatajac odpowiednio jakis stylizator)
3. zmiany hormonalne / przebyte choroby / branie lekow
4. wynik zbyt intensywnej pielegnacji
5. niezbyt zdrowa dieta charakterystyczna dla nastolatek i dwudziestoparolatek, picie za duzo kawy, czarnej herbaty, napojow gazowanych zamiast wody i herbat ziolowych
6. brak jakiejkolwiek diety bo dziewczyny sie na sile odchudzaja zeby byc super skinny
7. stres - nauka, milosc, rodzice, praca itp

zeby miec piekne wlosy trzeba spojrzec na caloksztalt
1. podcielam je w ciagu ostatnich 9 miesiecy 2x tak konkretnie i nie zauwazylam roznicy jesli chodzi o wypadanie ani skret... a dlugie faktycznie sa juz z 4 lata
2. jak juz pisalam, na dlugo przed odstawieniem silikonow skret sie rozluznil
3. mozliwe zauwazylam, ze ten okres, kiedy skret sie polepszyl, byl po schudnieciu okolo 10kg mozna powiedziec ze samoistnym (nie gwaltownie, ale w ciagu okolo roku), wiec moze cos bylo wtedy na rzeczy
5 i 6. Nie dotyczy mnie to raczej, ostatnio odchudzalam sie w bardzo niezdrowy sposob gdy mialam 15 lat do anemii włącznie. Pozniej juz nie. Od tamtego czasu zdrowo sie prowadze Ale wahania wagi byly jak juz pisalam. Najpierw w gore, potem w dol, teraz znow ciut w gore, ale waze 55kg/171cm wiec normalnie.
7. mozliwe

Przepraszam za dlugiego posta i za ta zwloke w odpowiedzeniu Wam. Jesli cos by sie Wam nasunelo/podpadlo w kwestii zarowno skretu jak i wypadania to byloby super Pozdrawiam!

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 18:34   #67484
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Nie lubię mocno oczyszczających szamponów właśnie przez to piszczenie włosów, ale czasem trzeba

u mnie tak działa kazdy szampon, dlatego wole myc odzywką.
Dzis poszła joaśka pokrzywowa do mycia

włosy wg męża mam "dziwne"i bez blasku
ciekawe czemu

schły też wyjątkowo długo, w końcu uzylam suszarki i niestety rozwichrowałam fryzurę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2012-08-13 17.15.58.jpg (166,3 KB, 65 załadowań)

Stary 2012-08-13, 19:15   #67485
Maliniarka
Zakorzenienie

wycofują alterrę morelową odżywkę? umrę
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 19:42   #67486
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
jak wiekszosc znas

a może ktos ma fb i tam im zadac pytanie co do tej odżywki, jak to było w przypadku jantara? Wtedy udało sie cos wskórac

Stary 2012-08-13, 19:52   #67487
milena798
Rozeznanie

Cytat:
jak wiekszosc znas
dokładnie siostra mi jutro zrobi zapas dopóki jeszcze są w ross w którym je kupuje
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 19:52   #67488
smoothly
Zakorzenienie

Cytat:
tak się nią zachwycacie, a ja użyłam jej pare razy i leży..
jest przyjemna, ale jakoś tak mi nie po drodze żeby jej użyć

akcja - powrót do formy!
Stary 2012-08-13, 19:56   #67489
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
dokładnie siostra mi jutro zrobi zapas dopóki jeszcze są w ross w którym je kupuje
ja dzis sprawdziłąm mam jeszcze 3 ale to kropla w morzu potrzeb.
uwielbiam te odżywkę, ta z granatem ma okropny zapach

Milena, skąd jesteś? aaa i daj znac po ile kupujesz, bo u mnie ostatnio były po 9,90 czy 9,99

Stary 2012-08-13, 20:05   #67490
milena798
Rozeznanie

Cytat:
ja dzis sprawdziłąm mam jeszcze 3 ale to kropla w morzu potrzeb.
uwielbiam te odżywkę, ta z granatem ma okropny zapach

Milena, skąd jesteś? aaa i daj znac po ile kupujesz, bo u mnie ostatnio były po 9,90 czy 9,99
dokładnie co to są 3 opakowania ja dopiero zaczęłam 2 opakowanie i niedawno ją pokochałam moje włosy zawsze wyglądają po niej super

dla mnie również ta z granatem ma okropny zapach

mieszkam niedaleko Torunia ostatnio kupiłam za 8,99 jak siostra jutro kupi to napiszę dokładną cene
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 20:11   #67491
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
-pofarbowalam jeszcze raz wlosy pod koniec lutego br. i wtedy zaczely wypadac. Kwiecien - odstawienie tabletek anty, pogorszenie wypadania. Maj i lipiec - farbowanie, znow z pogorszeniem wypadania. Po tym lipcowym farbowaniu (w zalozeniu ostatnim, na kolor zblizony do naturalnego, zeby juz przestac) jest istna masakra wrecz
Daj sobie na razie spokój z farbowaniem, bo to ewidentnie nie służy włosom. Możliwe, że to od tego farbowania tak lecą. Dodatkowo jeszcze odstawienie tabletek hormonalnych spowodowało burzę hormonalną. Jeszcze przez 4 miesiące (bo odstawiłaś 2 miesiące temu) mogą być spore zawirowania hormonalne…

Cytat:
hormony tarczycy tez zbadalam - wszystko wychodzi ok.
A jakie masz TSH? Czasem jest tak, że ma się niedoczynność tarczycy, mimo że TSH mieści się w normie laboratoryjnej. Zresztą, ponoć ta norma jest w Polsce zawyżona.

Cytat:
-stres zwiazany z inna choroba i leki
Jak najbardziej to może być przyczyną. Stres wyniszcza cały organizm, a jak jest z lekami, to wiadomo. Jeśli są silne, to pewnie mogą wpływać na stan włosów.

Cytat:
O diete dbam uwaznie, jestem wegetarianka (jedynie bialka moge miec malo, to fakt...
Dołącz do diety algi i amarantusa. Om nom nom białko

Cytat:
Mam nadzieję, że nie wycofają. Wściekłabym się
Stary 2012-08-13, 20:18   #67492
Miskaa78
Kazar Lady

daleko

tydzień temu zjeździlam wszelkie napotykane biedronki w celu zakupu balsamu, którego jednak nigdzie nie było, to teraz cos czuje będzie weekend pod znakiem ross
ale może gdzies trafie

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ----------

Cytat:

A jakie masz TSH? Czasem jest tak, że ma się niedoczynność tarczycy, mimo że TSH mieści się w normie laboratoryjnej. Zresztą, ponoć ta norma jest w Polsce zawyżona.

może dlatego, ze TSH nie jest hormonem wydzielanym przez tarczyce?
powinno sie zrobic do tego wolne hormony, zeby mieć cały obraz pracy tarczycy.

Stary 2012-08-13, 20:29   #67493
Martek_
Zadomowienie

Cytat:

włosy wg męża mam "dziwne"i bez blasku
ciekawe czemu
Nie wiem o co mężowi chodzi, jak dla mnie jest ślicznie .

A co do alterry, ciekawe jaki mają powód żeby wycofywać.. Przecie ubywa jej ładnie z rossmana, nie zalega miesiącami nie ruszona. Może chcą coś poprawiać?
Stary 2012-08-13, 20:39   #67494
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
może dlatego, ze TSH nie jest hormonem wydzielanym przez tarczyce?
powinno sie zrobic do tego wolne hormony, zeby mieć cały obraz pracy tarczycy.
I do tego przeciwciała. Wiem o tym Ale na początku zwykle bada się tylko TSH, zresztą, rodzinny może dać skierowanie chyba tylko na badanie TSH, a na FT3, FT4, aTG i aTPO tylko endokrynolog (albo się mylę? ).

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ----------

Cytat:
A co do alterry, ciekawe jaki mają powód żeby wycofywać.. Przecie ubywa jej ładnie z rossmana, nie zalega miesiącami nie ruszona. Może chcą coś poprawiać?
Mam nadzieję, że nie. Lepsze wrogiem dobrego… No ale może nie będę krakać
Stary 2012-08-13, 20:45   #67495
Miskaa78
Kazar Lady

Chatul nie mylisz sie. W gestii POZ jest tylko TSH ale warto zrobić rozszerzone, własnie z tego powodu, o którym pisałaś ja FT3 i FT4 robie prywatnie, bo do endo jeżdże do szpitala a oni moga mi dac skierowanie tylko wewnętrzne, nie moge tego zrobic u siebie ( porabany system)
A enokrynolodzy nawet nie chcą TSH tylko właśnei wolne im wystarczają

Stary 2012-08-13, 20:47   #67496
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul nie mylisz sie. W gestii POZ jest tylko TSH ale warto zrobić rozszerzone, własnie z tego powodu, o którym pisałaś ja FT3 i FT4 robie prywatnie, bo do endo jeżdże do szpitala a oni moga mi dac skierowanie tylko wewnętrzne, nie moge tego zrobic u siebie ( porabany system)
A enokrynolodzy nawet nie chcą TSH tylko właśnei wolne im wystarczają
A ma sens badanie FT3, FT4, aTG i aTPO, jeśli TSH jest prawidłowe?
Stary 2012-08-13, 21:17   #67497
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
A ma sens badanie FT3, FT4, aTG i aTPO, jeśli TSH jest prawidłowe?
Oczywiście. Własnie dlatego, ze tak jak sama napisałaś zdarza się wykryc choroby czy inne stany przy normie TSH a obniżonych wolnych. Samo THS nie powie nic więcej i żeby zróznicowac choroby tarczycy z innymi stanami ( nawet fizjologicznymi takimi jak ciąża ) powinno sie zrobic komplet ( jest cos takiego jak dyshormonoza z eutyreozą, gdzie tsh jest w normie a wolne sa niskie są to tzw powody pozatarczycowe) Nawet wydzielanie hormonu wzrostu ma wpływ na hormony tarczycy..

znowu offtopujemy wątek

Edytowane przez Miskaa78
Czas edycji: 2012-08-13 o 21:19
Stary 2012-08-13, 21:21   #67498
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Oczywiście. Własnie dlatego, ze tak jak sama napisałaś zdarza się wykryc choroby czy inne stany przy normie TSH a obniżonych wolnych. Samo THS nie powie nic więcej i żeby zróznicowac choroby tarczycy z innymi stanami ( nawet fizjologicznymi takimi jak ciąża ) powinno sie zrobic komplet ( jest cos takiego jak dyshormonoza z eutyreozą, gdzie tsh jest w normie a wolne sa niskie są to tzw powody pozatarczycowe) Nawet wydzielanie hormonu wzrostu ma wpływ na hormonu tarczycy..

znowu offtopujemy wątek
Nie tak bardzo offtopujemy — tarczyca może mieć spory wpływ na włosy

A pytałam o sens robienia innych badań, bo nie spotkałam się jeszcze z tym, by badać coś poza TSH, jeśli TSH jest w normie i nie ma żadnych objawów sugerujących, że z tarczycą mogłoby być coś nie tak. Za to jeśli TSH jest w normie, ale objawy chorób tarczycy są, to zwykle kieruje się pacjenta na pozostałe badania.
Stary 2012-08-13, 21:37   #67499
Miskaa78
Kazar Lady

Cytat:
Nie tak bardzo offtopujemy — tarczyca może mieć spory wpływ na włosy

A pytałam o sens robienia innych badań, bo nie spotkałam się jeszcze z tym, by badać coś poza TSH, jeśli TSH jest w normie i nie ma żadnych objawów sugerujących, że z tarczycą mogłoby być coś nie tak. Za to jeśli TSH jest w normie, ale objawy chorób tarczycy są, to zwykle kieruje się pacjenta na pozostałe badania.
u mojego ojca jedynym objawem nadczynności był szeroko pojety wybuchowy charakter po wycięciu tarczycy ma niedoczynnosc i wciaż jest nerwusem

dla nas wypadanie włosów może byc wystarczającym powodem do rozszerzenia badań. Zycie mnie nauczyło, zeby inwestować w diagnostykę więcej niż POZ pozwala..

Stary 2012-08-13, 21:51   #67500
mosia07
Raczkowanie

Jak skutecznie nawilżyć skalp?

mosia07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości