|
|
#2401 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio obejrzane filmy cz. IV
"Królewna Śnieżka i Łowca" - efekty specjalne bomba! Charlize Theron, która wcieliła się w postać złej Ravenny zagrała świetnie! Wielki ukłon! Kristen Stewart jako Śnieżka...hm...zbyt mi się ze Zmierzchem kojarzy i jakoś mi nie pasowała do tej roli, ale to moje odczucie
Daję 8/10 Epoka Lodowcowa 4: BOMBA! Nic dodać nic ująć! POLECAM! 10/10Madagaskar 3: hm...szczerze to spodziewałam się czegoś lepszego...w niektórych momentach trochę mi się dłużyło...niektóre wejścia świetne! 7/10 |
|
|
|
#2402 |
|
Zakorzenienie
|
Lorax (7/10) - bardzo przyjemna i zabawna bajka
Faceci w czerni 3 (7/10) - bardzo spodobał mi się pomysł na tą część, za to dodatkowe punkty. Poruszające i zaskakujące zakończenie, niestety strona komediowa troszkę nieudana Kochanie, poznaj moich kumpli (1/10) - nie miałam w planach tego filmu, ale skusił mnie fakt, że stoją za nim twórcy świetnej jak dla mnie komedii "Zgon na pogrzebie" (wersja ang. oczywiście). Niestety, było gorzej niż źle.. Niby jakieś podobieństwa były, ale wszystko jakby na siłe.. Nie zaśmiałam się ani razu.. nawet nie uśmiechnęłam Żarty, jak to można nazwać żartami, żenujące i wtórne. Nie polecam nikomu, szkoda czasu.Gra (8/10) - bardzo dobry film ![]() Pokaż kotku, co masz w środku (2/10) - dwa pkt tylko za sentyment do aktorów - Borusiński i Frycz są wspaniali, ale ten film mogliby sobie darować.. ani śmieszne, ani ciekawe, ani na poziomie. Po cudownej komedii sytuacyjnej "To nie tak jak myślisz, kotku", ta pozycja to ogromne rozczarowanie. Zapach kobiety (4/10) - kreacja Ala Pacino wyśmienita, a pozatym nuda.. dłużyło mi się niesamowicie, a młody chłopak grający główną rolę był dość irytujący i nijaki |
|
|
|
#2403 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja ostatnio ogladałem: Niezniszczalnych - dwójka wchodzi więc wiecie ![]() A wczoraj "śluby panieńskie"
|
|
|
|
|
#2404 |
|
Zakorzenienie
|
"Bez mojej zgody"(2009)- jak dla mnie fantastyczny film, który można odbierać na wiele sposobów. Ktoś gdzieś napisał, że wyciskacz łez i faktycznie, płakałam dużą część filmu. Jednakże, nie powiem, jak dla mnie skłania do przemyśleń, co jest moralne, co nie. Podobno książka jeszcze lepsza, muszę przeczytać
![]() Tożsamość" (2011)- kolejny udany według mnie film. Są niedociągnięcia, nie przeczę, zauważyłam je, lecz ogólnie film podobał mi się, świetna fabuła i dobre aktorstwo, głównie Liama Nessona, zauważyłam, że facet w jaką rolę się nie wcieli, że gra tak przekonująco, że naprawdę dobrze się ogląda. "Prawo zemsty" (2009)- również podobało mi się, świetny początek, razem z głównym bohaterem czułam złość wobec oprawców, wymiaru sprawiedliwości dalej, potem jednak zrobiło się tak mniej realnie, chociaż nadal było dobrze. No, ale zepsuli to kiepskim zakończeniem według mnie, więc tutaj film traci. |
|
|
|
#2405 |
|
Raczkowanie
|
Tylko ciebie chcę (2012) - 8/10
|
|
|
|
#2406 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2407 |
|
Raczkowanie
|
Ballada o lekkim zabarwieniu erotycznym
|
|
#2408 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam obejrzeć film Łowcy Głów.
8/10 oraz Wierny ogrodnik - również 8/10
|
|
#2409 |
|
Zakorzenienie
|
Over kanten" (2012)--> Dość powolny, psychologiczny, może i przewidywalny od pewnego momentu, ale dobrze mi się oglądało, pod koniec to już "rył" mi psychikę, bo już sama nie wiedziałam czy to o czym myślę czy co innego, reżyser chciał najwidoczniej zmylić widza To duński film, całkiem ciekawy klimat.
|
|
|
|
#2410 |
|
Zadomowienie
|
Yuma (2012) - mimo kilku irytujących wpadek scenarzystów, film jest kapitalny. Nieco zabawny, nieco karykaturalny, odsłaniający mentalność ludzi żyjących na przełomie systemów, ale w jakiś sposób skłaniający do refleksji nad naszą własną hipokryzją i podwójną moralnością. Kuba Gierszał mimo anielskiego typu urody oddał oba oblicza Zygi: cwaniaczka z tendencją do popisywania się i wrażliwego chłopaka, który chce dobrze nie tylko dla siebie i któremu na ludziach zależy. Jeszcze bardziej podobała mi się postać rosyjskiego gangstera, wykreowana przez Tomasza Kota. 8/10
Epoka Lodowcowa 4 - wędrówka kontynentów (2012) - mniej zabawny niż pozostałe trzy części. Jakiś ten humor wymuszony i nawet wiewiór mniej daje radę, niż zwykle. Ale źle nie jest, zobaczyć można. 5/10 Nie opuszczaj mnie (2012) - wstrząsający, smutny, ale jednocześnie ciepły i zmuszający do zastanowienia nad granicami moralnego prawa człowieka do przedłużania własnego życia, definicją człowieczeństwa, wartością każdego życia. Po takim filmie człowiek rozumie, co tak naprawdę w życiu się liczy. 8/10
|
|
#2411 |
|
Raczkowanie
|
Ja widziałam ostatnio "Facetów od kuchni" - swietny film, polecam
![]() A wybieram się na "Niezniszczalnych 2" i "Odwróconych zakochanych"
|
|
|
|
#2412 |
|
Zakorzenienie
|
Apartament - 9/10
Niezła intryga, z czasem gładko układająca się w całość. |
|
|
|
#2413 |
|
Raczkowanie
|
"Pi" w reżyserii Darrena Aronofsky'ego.
Wstrząsający film, momentami niepokojący lub nawet straszny, ciężki - wielbicielom takich klimatów polecam całym serduchem, to z pewnością najlepsze dzieło tego reżysera. Przy "Pi" "Requiem dla snu" i "Czarny Łabędź" to bajki na dobranoc
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
"Podziemny krąg" dość interesujący film, choć mnie osobiście z nóg nie powalił
![]() http://www.filmweb.pl/Podziemny.Krag
|
|
#2415 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zabieram się za "Pi" od dawna. Teraz na pewno obejrzę Odnośnie "Czarnego łabędzia" - czy może mi ktoś wyjaśnić jakieś głębsze tło tego filmu, czy tylko ja uważam to za słabe kino, bez polotu? Za przeproszeniem, cienki jak ogon gekona. I jak lubiłam Portman na początku i oglądałam z przyjemnością jej buzię laleczki, tak teraz zaczyna mi się ona nudzić, a jej twarz zaczyna mieć coraz mniej ekspresji i wyrazu. Mam wrażenie, że jej twarz potrafi tylko dwie rzeczy - nieruchomieć, co ma oznaczać "..." (tu należy wpisać uczucie wynikające z kontekstu sytuacji w filmie), albo dziwny grymas, który też można dobrać do wielu uczuć. Zepsuła mi również odbiór Anny w "Kochanicach króla", ale to inna para kaloszy... Błagam, niech ktoś wyśle tego typu dziewczątka na naukę aktorstwa do aktorów z "Lotu nad kukułczym gniazdem" lub "Skrzypka na dachu". Serce ściska, gdy takie arcydzieła mają słabsze noty...edit: Jej pierwsza i ostatnia dobra rola to Evey w "V for Vendetta".
Free Tibet Co jest ważniejsze: zaspokoić tysiąc pragnień, czy oprzeć się pokusie jednego? Edytowane przez Maniwa Czas edycji: 2012-08-17 o 14:29 |
|
|
|
|
#2416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obejrzałam: Keith (8/10) - mimo, że młodzieżówka to jednak film przemawia do widza, niby historia taka jak zwykle, a jednak ogląda się bardzo dobrze i z zainteresowaniem. Aktorzy świetnie się sprawdzili w swoich rolach Megan Is Missing (1/10) - z serii: co ja pacze? |
|
|
|
|
#2417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o "Pi" to jako obraz niezależny ma w sobie mniej ozdobników, a więcej autentyczności. Nakręcony w czerni i bieli, z niepokojącą ścieżką dźwiękową, bardzo specyficzny. Świetnie wykreowany główny bohater, geniusz-mizantrop powoli popadający w obłęd, no i ta tajemnica tytułowej liczby pi... Naprawdę polecam, zwłaszcza jeśli nie usatysfakcjonowały Was "Czarny Łabędź" i "Requiem"
|
|
|
#2419 |
|
Zakorzenienie
|
hotel margold - opowiada o siedmiu brytyjskich emerytach podejmujących desperacką decyzję o wyjeździe do zachwalanego w Internecie domu starości w Dżajpuru w Indiach.
|
#2420 |
|
Raczkowanie
|
"Zaginiona" (2012) z Amandą Seyfried. Naprawdę ok. Uwielbiam tę aktorkę.
|
#2421 |
|
Raczkowanie
|
Soul Surfer (jeśli była już mowa o tym filmie to przepraszam - nie jestem w stanie ogarnąć tego watku
). Film oparty na faktach. Aż nie chce się wierzyć, że w ludziach jest aż taka siła Polecam każdemu! (połowę filmu przepłakałam) : )
|
|
|
|
#2422 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uwielbiam "Czarnego Łabędzia" Aronofsky'ego! Szczególnie za tę scenę:
http://www.youtube.com/watch?v=CsvtIzebNcw i oczywiście za genialną muzykę Clinta Mansella. O czym jest? Jak już ktoś tutaj wspomniał, o obsesji. Jest to wszakże ulubiony motyw autora. |
|
|
|
#2423 |
|
Zadomowienie
|
"Into the wild". Dzięki Ci, Boże za Seana Penna, za ten film i za muzykę Eddie'go Veddera!
|
#2424 |
|
Zakorzenienie
|
John Carter - przygodowy film z romantyczną nutką- kompletnie nie chciałam zacząć go oglądać (mój mężczyzna mnie zmusił
) ale historia świetna. Daje 8/10
|
|
|
|
#2425 |
|
Przyczajenie
|
Glorious 39. polecam - Wielka Brytania, IIWŚ i Romola Garai w roli głównej.
|
|
|
|
#2426 |
|
Rozeznanie
|
Drzewo cytrynowe, jakby kogoś ciekawiło co wspólnego z problemami Bliskiego Wschodu ma zagajnik drzew cytrynowych
|
|
|
|
#2427 |
|
Konto usunięte
|
Bel Ami (2012) - film wart obejrzenia w sumie albo z ciekawości (głównie z ciekawości jak wypada Robert Pattinson), albo dla ostatnich kilkudziesięciu minut (wtedy zaczyna robić się ciekawie, akcja się rozkręca). Dla śmiałych scen erotycznych nie warto, bo takowych w filmie właściwie nie ma - gołe pośladki Roberta P., raz, czy dwa pierś jakiejś pani i tyle. Doświadczone aktorki grają na dobrym poziomie, wspierają Pattinsona, który trochę się miota - miejscami chyba nie wie co i po co gra, jego mimika twarzy sprawiała, że nie wiedziałam co w danej chwili przeżywa - gniew, wstręt, ból. Trochę za dużo wygodnych dla głównego bohatera zbiegów okoliczności - wszystko przychodzi mu tak łatwo. Sam film jest zlepkiem ogranych motywów - mamy młodego, pięknego chłopca, wcale nie takiego naiwnego jak się wydaje, mamy znudzone bogatymi, ale mało atrakcyjnymi mężami panie, mamy grę pożądania i żądzy władzy oraz pieniądza. Trochę z "Niebezpiecznych związków", trochę z "Placu Waszyngtona" etc. Nie wiem, czy polecam - nie jest źle, ale to nic nowego. Największy minus to chyba taki, że główny bohater nie wzbudza sympatii, to miejscami wręcz antypatyczny typ - przypomina mi Dyzmę z "Kariery Nikodema Dyzmy" - dumny, butny, głupi, brutalny.
|
|
|
|
#2428 |
|
Raczkowanie
|
Japoński "Smutny film"
|
|
#2429 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2430 | |
|
Zakorzenienie
|
I ze Cię nie opuszcze - bardzo piękny, wzruszający film o prawdziwej miłosci o walce o miłość. nie jednego poruszy za serce
---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Torturowany - Temat filmu nie jest nowością-mamy tutaj klasyczny motyw zbrodni,próbe wymierzenia sprawiedliwości na własną rękę skoro sąd tego nie potrafił oraz świetnie zarysowany dylemat moralny czy zemsta przynosi ulgę oraz czy tak na prawdę nie upodabnia nas ona do potworów,które usiłujemy wytępić. Plusem jest świetnie budowane napięcie(ciągły dylemat rodziców,czy robią dobrze decydując się na wymierzenie sprawiedliwości na własną rękę)całkiem niezłe aktorstwo,mocne sceny grozy oraz miażdżąca końcówka(choć nie każdy umie ją odpowiednio zinterpretować). Po obejrzeniu filmu człowiekowi nasuwa się istotne pytanie które pozostaje na długo po emisji:czy zasada "oko za oko, ząb za ząb" naprawdę jest rozwiązaniem,które na zawsze uciszy demony siedzące w naszej głowie. Moim zdaniem wśród tych wszystkich dennych horrorów które zalewają rynek, ten film naprawdę jest niegłupi (porusza istotne kwestie oraz stawia ważne pytania).
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

Daję 8/10
Nic dodać nic ująć! POLECAM! 10/10

0/10