Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2010r. - Strona 52 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-14, 09:48   #1531
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Witajcie

Niestety moja żmija rozrabia ostatnimi dniami i ciągle marudzi że chce jechać do babci i np. przypomni sobie na środku sklepu albo placyku i wyje że chce jechać już teraz .
Nie chce jeść obiadów i wczoraj mnie już wyprowadziła z równowagi ze powiedziałam że jak nie zje tego co jest na talerzu do nie dostanie nic do końca dnia, do spania. Efekt poszła spać a obiad został, kolacji też nie było. Nic, jak się przegłodzi to nic jej nie będzie tak myślę.

Aneczka nie ilość ale jakość się liczy. A reszta gości zapowiedziała się na inny termin czy też wogóle zrezygnowali ?

Ania Ty też masz "moje" buty i właśnie mi przypomniałaś że muszę coś podobnego kupić bo mi podeszwa w starych pękła i jak jest mokro to mam w butach kałuże.

Ja też zostawiam bluzy, koszulki itp. po starszym , nie wszystkie ale całkiem sporo. W niektórych wygląda bombowo a jeszcze jakby chciała nosić kucyki ...

Dusiaka czyli niebawem będziecie mieli przeprowadzkę.
Ola i faktycznie wygląda na sporo starszą.
Wiesz, ogonki to narazie tłumaczymy na etapie podstawowych różnic

Bao jak wizyta u doktora ? Nie było Cię wczoraj. Mów szybko co i jak

Megi Iguś zacznie gadać bądź pewna choć rozumiem Twoją frustrację (i innych dziewczyn też). On chyba jest z tych co nie chcą mówić .

I tak się rozpisałyście że nie pamiętam co której odpisać

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Własnie Megi - to zasadnicze pytanie
wizyte mam dzisiaj dopiero wczoraj byłam ale tu tak cicho było u nas na wątku IX-X WCZORAJ URODZIŁY SIĘ 2 DZIDZIUSIE jeden z nich Jasiu to Asiuulki89 - tej co z nami była na wątku
Ja się wcozraj kiepsko czułam, nie miałam skurczy, ale brzuch jak skała i wrażenie jakby mała miała mi wypaść, strach przed wc po nocy już jest lepiej, brzuch ok, chyba mała gdzieś mi uciskała boje sie dzisiajej wizyty co mi powie naprawdę leżałam i to więcej niż w szpitalu przez tydzień wykąpałam się tylko RAZ i dzisiaj drugi sie wykąpię boziuuuu masakra jadłam piłam, wsio robiłam w łóżku, nie mam sobie nic do zarzucenia pod tym względem małym zajmowała się UWAGA mama 2 razy, tata raz - wczoraj od 10ej i zaraz też wpadnie, siostra z małą była w piątek, więc z opieką było dobrze - uffff. Jutro tż ma wolne, potem 2 dni i znowu weekend, no i we czwartek zaczne 34 tydzień...byle do 30 sierpnia bo wtedy bedzie 36 tc
Ola dusiakowa - ależ duża dziewczynka, na prawdę na sporo starszą wygląda a budowy zazdroszczę

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 09:50   #1532
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2

Madzia może powinnaś wziąć jeszcze clarytynę albo inny zyrtek w tabletkach dostępny bez recepty. Na świeże ukąszenia to sok z cytryny albo cebuli ale takie po kilku dniach nie wiem. Jak nie zejdzie to do doktora bo mogło Ci się coś otorbić i zrobi się stan zapalny a to miłe nie będzie.
Zosia ma wielkie bąble po ukąszeniach i długo się utrzymują
Stary 2012-08-14, 09:54   #1533
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusiaka Pokaż wiadomość

megi - z mówieniem, jak już przyjdzie ten czas zmieni się Igorkowi w moment. Jak zacznie mówić, to od razu pełnymi zdaniami. A teraz - ciesz się, że jego ulubione i najważniejsze słowo, najważniejsza osoba- to Ty, mama. Za kilka/ kilkanaście lat będzie Ci tego brakować, zobaczysz.
Współczuję
Mnie pomagały migdały, namoczone w wodzie.

Darusia- a masz tez pewnie te farbki do malowania palcami. Czy oliwka potrafi sama sie nimi bawic i robić te stempelki?

Z hitów zabawek mojej Olci jest ostatnio domek rodzinny z Lego Duplo. Miałam w planie kupić jej drewniany z drewnianymi mebelkami, ale w sklepie sprzedawcza zaporponowała mi duplo. I to był strzał w dziesiątkę (oczywiście kupiłam na All). Są łóżeczka, kołderki, rodzice, dwoje dzieci, dla malucha wózeczek, wyposażenie łazienki - toaleta, wanna, szafeczka z lustrem, w kuchni piec i garnek, stół, krzesła, kwiaty, huśtawka. Resztę rzeczy budujemy z klocków, które już mieliśmy - np. ogródek, parking na autko - super zabawa. Drewniany domek bedzie zawsze wyglądał tak samo, a z klocków można zbudować dwu piętrowy albo parterowy- co się komu podoba. Wieczorem Ola kładzie wszystkich spać, rano sadza przy stole i karmi bagietkami z Lego Polecam.
Dusiaczku wstaw linka do tego domku.

Ola przesliczna, a włoski ma boskie
ale wam zazdroszcze że tak szybko szykujecie domek i nie długo bedziecie tam mieszkali. U nas jeszcze troche, a to dlatego że nie chcemy kredyt brać. Chociaż co raz częściej się nad tym zastanawiam.

Megi mojej koleżanki synek będzie miał we wrześniu 3 latka i też nic nie mówi. Powie tylko mama baba, dada( dziadek). byli z nim u lekarza, a nawet kilku i wszystko jest ok. Kazali czekać do 4 lat i wtedy przyjsć.

Ania też miałam kiedyś takie buty, rzeczywiscie nogi w nich nie marzną

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 09:56   #1534
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Bao pogratuluj synka

Z tego co piszesz to nie wygląda to ciekawie. Trzymam mocno kciuki ale bez szpitala może się nie obejść i jak będzie taka potrzeba to nie upieraj się proszę - dla dobra Was wszystkich. Będzie dobrze
Stary 2012-08-14, 09:57   #1535
megi-megi
Zakorzenienie

Myślę, że Igor nie ma problemów ze słuchem, bo naprawdę świetnie wychwytuje niektóre dźwięki, zwłaszcza jak nie chcę, żeby je wyczaił
I wiem, że rozumie część. Ale cholera - nie mam pojęcia ile rozumie.
Logopeda w żłobku mówi, żeby traktować go jakby wszystko rozumiał, bo wg niej tak jest. Ona nie widzi też u niego przeciwwskazań do mówienia natury technicznej... zaleca czekać.
Ale serio - to jest frustrujące.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 10:04   #1536
sara 85
Zakorzenienie

Megi- moja koleżanka tak samo bardzo przeżywa niegadanie swojego syna

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 10:24   #1537
Baobabek
Zakorzenienie

kupiłam właśnie kołyskę http://allegro.pl/drewniana-kolyska-...557786540.html
wywalam kanapę i te meble od małej, zostaje tylko szafa tż zamontuje w niej półki i kupię ten regał z pudłami i łóżeczko tam wstawię - mała bedzie w dzień tam spać a na noc z nami w pokoju w tej kołysce obok łóżka

Stary 2012-08-14, 11:03   #1538
lindsley
Zakorzenienie

Bao kciuki za wizytę

Megi
jeszcze będziesz tęsknić za ciszą

Dusiaka cieszę się że wpadłaś Ola duża ładna dziewczynka

Cytat:
Witajcie

Niestety moja żmija rozrabia ostatnimi dniami i ciągle marudzi że chce jechać do babci i np. przypomni sobie na środku sklepu albo placyku i wyje że chce jechać już teraz .
My mieliśmy wczoraj ciężki dzień, najpierw przedstawienie pt autoagresja w domu a potem na targu "zobaczcie jak głośno krzyczę i rzucam się po ziemi" To drugie trwało ok pół godz.

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 11:27   #1539
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Bao mi się zawsze kołyski podobały

Lind własnie wczoraj byłam świadkiem obrazka.
Chłopiec jakieś 3 lata podszedł do nas żeby się pobawić z Zosią a mama wyraźnie nie miała czasu bo wyglądała na spieszącą się. Jak go mama chciała za rękę wziąć to mały zaczął krzyczeć, tupać nogami i machać. Tak się drze a mama patrzy na niego dobrą chwilę bez reakcji. W pewnym momencie przestaje i ukradkiem patrzy na mamę a ta do niego "pokrzyczałeś ? pomachałeś sobie ? To idziemy bo czekają na nas. Mały zrobił bardzo niezadowoloną minę ale poszedł. Niestety mama powiedziała że nie zawsze działa ale w większości przypadków tak. Tylko totalny ignor działa
Stary 2012-08-14, 11:47   #1540
megi-megi
Zakorzenienie

Wczoraj akurat supernianię oglądaliśmy z Guciem, jak takie 2,5 letnie bliźniaczki dawały czadu. Ignorować i być cierpliwym. Swoją drogą, im bardziej te dzieciaki darły się, tym bardziej to interesowało Igora - uczył się
Stary 2012-08-14, 12:14   #1541
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Bao mi się zawsze kołyski podobały

Lind własnie wczoraj byłam świadkiem obrazka.
Chłopiec jakieś 3 lata podszedł do nas żeby się pobawić z Zosią a mama wyraźnie nie miała czasu bo wyglądała na spieszącą się. Jak go mama chciała za rękę wziąć to mały zaczął krzyczeć, tupać nogami i machać. Tak się drze a mama patrzy na niego dobrą chwilę bez reakcji. W pewnym momencie przestaje i ukradkiem patrzy na mamę a ta do niego "pokrzyczałeś ? pomachałeś sobie ? To idziemy bo czekają na nas. Mały zrobił bardzo niezadowoloną minę ale poszedł. Niestety mama powiedziała że nie zawsze działa ale w większości przypadków tak. Tylko totalny ignor działa
Właśnie u nas nie zadziałał. Totalnego ingnora zrobić nie mogłam - bo podchodził do stoisk i np wyrzucał z kartonów paczki z cukierkami ale poza tym pozwalałam mu pokrzyczeć, polatać na czworaka i rzucać sie na ziemię. Reakcje ludzi mnie wkurzały ale o dziwo byłam bardzo spokojna. Poszło o głupotę - skórkę od banana Jak już trochę się uspokoił (ale nie do końca jak się okazało) zaniosłam go do auta i tam dopiero po jakimś czasie rozmów i przytulania się uspokoił... - pewnie tu też był błąd ale w miejscu gdzie byliśmy (obok cukierni) zaczęły się wokół nas osy zbierać i chciałam go stamtąd zabrać...

Michaś
Stary 2012-08-14, 12:17   #1542
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Wczoraj akurat supernianię oglądaliśmy z Guciem, jak takie 2,5 letnie bliźniaczki dawały czadu. Ignorować i być cierpliwym. Swoją drogą, im bardziej te dzieciaki darły się, tym bardziej to interesowało Igora - uczył się
też oglądałam, ale wyraźnie ta jedna bliżniaczka - Zuzia dawała czadu, ta mniejsza to grzeczna była a ten Franek - brak słów, teksty mnie powaliły i to wsio z TV załapał - straszne Mój Kubuś kocha oglądać supernianię ja mu co chwilę powtarzałam "pamiętaj, że tak nie wolno robić"
Trzymajcie kciuki za moją szyjkę plis
Lind - czatuj na przesyłkę

Stary 2012-08-14, 12:27   #1543
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
też oglądałam, ale wyraźnie ta jedna bliżniaczka - Zuzia dawała czadu, ta mniejsza to grzeczna była a ten Franek - brak słów, teksty mnie powaliły i to wsio z TV załapał - straszne Mój Kubuś kocha oglądać supernianię ja mu co chwilę powtarzałam "pamiętaj, że tak nie wolno robić"
Trzymajcie kciuki za moją szyjkę plis
Lind - czatuj na przesyłkę

Na jakim kanale oglądacie supernianie? Ja mam tylko podstawowe i czasem z netu puszczam jej programy ale chyba superniani nie znalazłam...

Michaś
Stary 2012-08-14, 12:32   #1544
P0P70
Zakorzenienie

Bao- trzymam kciuki. Ja tez mam taka kolyske. U mnie stoi ona na dole a w sypialnie jest Nataszy łóżeczko.
U mnie Tz śpi z dziecmi w pokoju a ja sama w innym.

Dusiaczku- dom Ci rośnie jak na drożdżach. Ola fajnie wyglada.

Iza- ja juz sobie kiteczki całkowicie odpuscilam. Oliwka nie lubi nosić śpineczek czy kiteczek. Dwa dni temu obicielam jej włosy.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:41   #1545
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Megi to jak Igor robi podobnie do mojego czyli typ Jordza to wszystko ok. Dzieci zawsze rozumieja wiecej niz nam sie wydaje.
Moj wiecej slowek zaczal lapac jak czytam razem z nim ksiazki.kupuje takie z cyklu czytam z mama. Co troche lslow pisanych a co jakis czas zamiast slowa rysunek i jak cos prostego to Erwi mowi.

Co do scen robionych przez dzieci. Dzisiaj w tesco maly najpierw wrzucil 2zl co mial na autko do fontanny,a potem marudzil ze nie chce mu dac kolejnego. Powiedzialam mu ze jak bedzie uciekal to bedzie za raczke chodzil. I szlam z nim za reke a ten sie darl aua aua,co wszyscy sie na mnie patrzeli jakbym mu reke przynajmiej juz polamala,a ja go ledwo za ten nadgarstek trzymalam. W tesko jest spora wyprzedaz na ksiazeczki do czytana,kolorowania z naklejkami. Sa tez promocje ze kupujesz 3ksiazeczki a placisz za dwie.

Bao trzymanie kciukow za szyjke troche dziwnie dziala na wyobraznie :P. Ale oczywiscie trzymamy

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:11   #1546
megi-megi
Zakorzenienie

Tak - trzymamy kciuki za szyjkę
Stary 2012-08-14, 13:14   #1547
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość

Na jakim kanale oglądacie supernianie? Ja mam tylko podstawowe i czasem z netu puszczam jej programy ale chyba superniani nie znalazłam...
na tvn style możesz sobie też ściągnąć z chomika

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Bao- trzymam kciuki. Ja tez mam taka kolyske. U mnie stoi ona na dole a w sypialnie jest Nataszy łóżeczko.
U mnie Tz śpi z dziecmi w pokoju a ja sama w innym.

Dusiaczku- dom Ci rośnie jak na drożdżach. Ola fajnie wyglada.

Iza- ja juz sobie kiteczki całkowicie odpuscilam. Oliwka nie lubi nosić śpineczek czy kiteczek. Dwa dni temu obicielam jej włosy.
Ty to się umiesz ustawić

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Megi to jak Igor robi podobnie do mojego czyli typ Jordza to wszystko ok. Dzieci zawsze rozumieja wiecej niz nam sie wydaje.
Moj wiecej slowek zaczal lapac jak czytam razem z nim ksiazki.kupuje takie z cyklu czytam z mama. Co troche lslow pisanych a co jakis czas zamiast slowa rysunek i jak cos prostego to Erwi mowi.

Co do scen robionych przez dzieci. Dzisiaj w tesco maly najpierw wrzucil 2zl co mial na autko do fontanny,a potem marudzil ze nie chce mu dac kolejnego. Powiedzialam mu ze jak bedzie uciekal to bedzie za raczke chodzil. I szlam z nim za reke a ten sie darl aua aua,co wszyscy sie na mnie patrzeli jakbym mu reke przynajmiej juz polamala,a ja go ledwo za ten nadgarstek trzymalam. W tesko jest spora wyprzedaz na ksiazeczki do czytana,kolorowania z naklejkami. Sa tez promocje ze kupujesz 3ksiazeczki a placisz za dwie.

Bao trzymanie kciukow za szyjke troche dziwnie dziala na wyobraznie :P. Ale oczywiscie trzymamy
oj tam oj tam, trzymaj lepiej
Wykąpałąm się, pociełam maszynką krew się polała z nóg i bobra teraz leżę, nwet sie umalowałam tata usypia Kubusia - słyszałąm w łazience jak sie darł za mną wyszłam jak ucichłoczekam na tż, kończy o 14ej i jedziemy, najpierw jednak musi mi założyć skarpetki

Stary 2012-08-14, 13:22   #1548
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:

Ty to się umiesz ustawić

Wykąpałąm się, pociełam maszynką krew się polała z nóg i bobra teraz leżę, nwet sie umalowałam tata usypia Kubusia - słyszałąm w łazience jak sie darł za mną wyszłam jak ucichłoczekam na tż, kończy o 14ej i jedziemy, najpierw jednak musi mi założyć skarpetki
Trzymam kciuki i ja, koniecznie dziś napisz co i jak.
Nie mam tvn style więc pozostaje mi chomik, szkoda ze tvn nie wrzuci tego na swoją str

Michaś
Stary 2012-08-14, 13:29   #1549
evitka21
Zakorzenienie

izz, mrówcia, ogonek i pasta with bomba

róż-ja lubie, najbardziej w wersji fuksja. Nie lubię tylko majtkowego odcienia.
Lenucha ma sporo różowego, bo jakieś 80% ciuchów ma z lumpka, także jak faje rzeczy spotykam, to nie wybrzydzam. A teraz mam taki super lumpek koło siebie wielki-w pon.10zł kg i z siatami całymi wychodzę prawie zawsze

darusia, spryciula z oliwki , a amelia faktycznie ładnie z zębolami goni-pamiętam że moja na roczek tylko 2 dolne jedynki miała
Co do wyjazdu to ja myślę tak jak dziewczyny-życie w dużym mieście jest dużo droższe, więc ja bym została, nawet jak odrobinkę mniej by tż zarabiać miał. Bilans i tak by mógł na plus wyjść

izz, remont sąsiedniej kamienicy trwa i trwa-to duży budynek. Ale coś ostatnio ciszej są, a wałściwie to w ogóle mało ich widać-jakby przerwę mieli. I tak śmiesznie pracują, bo np.od 2 miesięcy kawałek dachu rozryty, a poprzednio dużą część w 2-3dni zrobili (dachówki), kawałek ściany obskrobany,rusztowanie zdjęte, a reszta nie ruszona...mają na tablicy termin do końca września napisany, ale nie ma bata żeby skończyli.

Za to od czw.u nas w końcu dach wymieniają, i nie będziemy mieć tv satelitarnej :-(, a ja z tych uzależnionych . Jedyne co M.zamontował za oknem tak śmiesznie zwykłą i ze 3 programy będzie odbierać

madzia, jeśli jesteś uczulona, to tylko lekarz! ja się dwa lata temu dopiero dowiedziałam że uczulona jestem-jak mnie pod pachą dziabnęła, a obrzęk miałam do nadgarstka a palce tak mrowiły że kubka nie mogłam utrzymać-dopiero wtedy poszłam. Dostałam opr-a, że powinnam była od razu, że to niebezpieczne, że właśnie jestem uczulona. I dostałam dwa zastrzyki w tyłek, co mnie bolał z tydzień gorzej niż ta osa i maść sterydową. A wcześniej po prostu myślałam, że każdy tak ma-w sensie że każdego tak mocno i długo to boli...
Cytat:
Pamiętam, że kiedyś mówili w tv (jakieś mądre głowy psychologiczne), że nie powinno się takich "materiałów szkoleniowych" z potomstwem oglądać

bao
, fajna kołyska i cały komplet od razu będziesz miała.Ja ostatnio w końcu sprzedałam łóżeczko-też z całym majdanem sprzedałam

---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ----------

Cytat:
Tak - trzymamy kciuki za szyjkę
fajnie to brzmi
Cytat:
czekam na tż, kończy o 14ej i jedziemy, najpierw jednak musi mi założyć skarpetki
tak...te skarpetki...
Cytat:
Nie mam tvn style więc pozostaje mi chomik, szkoda ze tvn nie wrzuci tego na swoją str
na tvn player superniani co prawda nie ma (chyba), ale są te pozostałe z zawadzką

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2012-08-14 o 13:25
evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:59   #1550
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

dusiaka adres księgarni. Nie sugeruj się canami jakie podają, mi za jeden zestaw do nauki początkowej wyszło 180 zł a cena na stronie 230 zł Napisz im jaki zestaw potrzebujesz i że bez pośrednictwa allegro, bo tam też mają aukcje. Mi ogólnie za same książki i ćwiczenia w księgarni miejscowej miało wyjść 320 zł, a u nich bez wychodzenia z domu i taszczenia kurierem przyjdzie za wszystko już z przesyłką 265zł http://www.kandw.pl/

evi jakoś mnie te zastzyki Twoje troche odstraszaja. Jak mnie ugryzła 2 lata temu to po 2-3 tyg zeszło. Ale zadzwonię jeszcze do lekarki czy mnie przyjmie

Zapomniałam się pochwalić, ale wczoraj dojechał do mnie pan i naprawił zmywarkę. Części nie były potrzebne tylko sama jego robocizna, więc ubezpieczyciel mieszkania zwróci mi 100%

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:07   #1551
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:

Ty to się umiesz ustawić

ja też trzymam kciuki, daj znac po wizycie!

dziś sie strasznie zbulwersowałam od rana bo dziewczyna w wieku 20 lat wyszla z psem na dwor, mieszkam w blokach i nie miala do psa smyczy tylko latal sobie, podbiegl do Ameli ktora trzymalam ze reke i skakał na nią, mała piszczała i krzyczala az odgonilam psa i ja wzielam na rece a dziewczynie zwrocilam uwage ze psa na takim osiedlu powinna miec na smyczy...
a ona ze on nie gryzie i ja mam sobie dziecko uwizac na smyczy....
no tak sie wkurzylam! i mowie do niej ze ma obowizaek trzymania psa na smyczy a ona ze to jest tak samo stworzenie jak dziecko, no ja pier. mowie do niej a ona swoje i drze sie ze nie jestem doinformowana bo nie musi miec smyczy.
i sie plula i plula, i sobie poszla, zadzwonilam na staz miejską z pytaniem czy mialam racje i oczywiscie mialam.
nie mam nic do zwierzat ale nie toleruje czegos takiego, niech pilnuja zwierzat, ona twierdzila jeszcze ze on nie gryzie, ciekawe, zeby mial wiec potrafi gryzc, moze do dzis nie gryzl...
no i juz mialam sytuacje ze pies przewrocil mi Amelie i ona ma do dzis stracha na widok psa
co wy byscie zrobily w takiej sytuacji??
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:07   #1552
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Dusiaczku wstaw linka do tego domku.
Ola przesliczna, a włoski ma boskie
ale wam zazdroszcze że tak szybko szykujecie domek i nie długo bedziecie tam mieszkali. U nas jeszcze troche, a to dlatego że nie chcemy kredyt brać. Chociaż co raz częściej się nad tym zastanawiam.
sara- link do projektu:
http://www.mgprojekt.com.pl/anatol
Zrobiłam małe zmiany, żeby powiększyć dwie sypialnie.
W stopce mam link do dzienników-teraz, to już nawet dwa prowadzę
Zazdroszczę, że budujecie bez kredytu. Ja bym musiała dwadzieścia lat odkładać, żeby się potem pobudować i pożyć w tym domu.... 5 - 10 lat?
Wybrałam kredyt bo dzięki temu mam szanse pożyć w wymarzonym domku troche dłużej. Oczywiście kosztem comiesięcznego uwiązania. Trudno - pasztetowa i mielonka zamiast szynki, dzieciom kompocik zamiast coli - i do przodu Oby było zdrowie i praca, żeby na to wszystko wyrobić.

Bao -trzymam kciuki za szyjkę i gratuluje świetnego zakupu - fajnie, że mała bedzie przy Was.

Cytat:
My mieliśmy wczoraj ciężki dzień, najpierw przedstawienie pt autoagresja w domu a potem na targu "zobaczcie jak głośno krzyczę i rzucam się po ziemi" To drugie trwało ok pół godz.
lind - to ja Tobie dziękuję, wiesz za co
Współczuję tego zdarzenia- nie wiadomo, jak się w takiej sytuacji zachowac. Ignorować - niech porozrzuca wszystko dookoła, pokrzyczć - zaraz się znajdzie ktoś, kto powie, że na dziecko nie można krzyczeć, dać klapsa- jeszcze gorzej...
Czy 2 latek jest wystarczająco duży, żeby dać mu jakąś karę- np. po powrocie do domu? Albo co zrobić, kiedy moje dziecko chce wszystko dla siebie? Wiem, że to naturalne i za kilka miesięcy minie, ale dziś wymusza krzykiem, żeby wszystko jej dać i wszystko od razu robi się "jej".
Właśnie koleżanka podjedzie dziś do Ikei (mieszka blisko) i kupi nam pluszową myszę, bo jak byliśmy u znajomych Ola bawiła się taką i nie chciała oddać. Dopiero, jak obiecałam, że jej kupię zgodziła się wrócić do domu. Teraz co jej sie przypomni, to mnie pyta - Ola nie ma myszy?

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
P0P - a może to minie? Ola też nie lubiła, a od niedawna pozwala sobie robić i to nawet dwie. Ślicznie wtedy wygląda
Skoro juz obcięłaś, to może spróbuj od czasu do czasu z małymi spineczkami. Może sie przyzwyczai.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:12   #1553
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Z hitów zabawek mojej Olci jest ostatnio domek rodzinny z Lego Duplo.
popieram w 100%-moja jak dostała od dziadzi na gwiazdkę tak przez chyba 2 tygodnie bawiła się nim codziennie-teraz nieco spowszedniał, ale miewa "nawroty"

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
izz, mrówcia, ogonek i pasta with bomba
teraz do pastawith dołączyła jeszcze piosenka o "three little monkeys", ale nie jestem w stanie oddać pismem tego, jak ona to śpiewa fonetycznie
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:14   #1554
dusiaka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
dusiaka adres księgarni. Nie sugeruj się canami jakie podają, mi za jeden zestaw do nauki początkowej wyszło 180 zł a cena na stronie 230 zł Napisz im jaki zestaw potrzebujesz i że bez pośrednictwa allegro, bo tam też mają aukcje. Mi ogólnie za same książki i ćwiczenia w księgarni miejscowej miało wyjść 320 zł, a u nich bez wychodzenia z domu i taszczenia kurierem przyjdzie za wszystko już z przesyłką 265zł http://www.kandw.pl/
pl_madzia- dziekuję

nataszka- teraz już po fakcie, ale ja bym dzwoniła na straż miejską jeszcze w miejscu zdarzenia. Sama mam psa i małe dziecko, ale bez smyczy psiak nie biega po osiedlu. Zresztą takie sa przepisy. Są miejsca, gdzie można go spuścić- np. na naszej ogrodzonej działce. To tylko zwierzę, nigdy nie wiadomo, co psu przyjdzie do głowy. Nasz kocha dziecko, ale jakies dwa m-ce temu ją drapnął. Mała za mocno go tuliła, wsiadła na niego i ciągnęła za włosy. Nie mógł sie od niej odgonić i w koncu pacnął ja łapą - miała porysowana buzię. TŻ chciał wyrzucić psa, ale mu wytłumaczyłam, że nawet taki spokojny pies jak nasz jest tylko zwierzęciem. Ma instynkt, bronił się.
Ciekawe, czy Pani miała ze sobą książeczkę z potwierdzeniem, że pies jest szczepiony, torebeczkę na psie odchody i smycz oraz kaganiec (jesli był ze smyczy spuszczony). Jeszcze bym zapytała, czy wnosi do spółdzielni opłatę za posiadanie psa...

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:15   #1555
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście kosztem comiesięcznego uwiązania. Trudno - pasztetowa i mielonka zamiast szynki, dzieciom kompocik zamiast coli - i do przodu Oby było zdrowie i praca, żeby na to wszystko wyrobić.
a to akurat na zdrowie im wyjdzie-moja nie zna smaku coli za to jak widzi kompocik z jabłek to się trzęsie (a ja rosnę w oczach, bo on mojej roboty)
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:32   #1556
megi-megi
Zakorzenienie

Nataszka - może jak jeszcze spotkasz tę dziewczynkę na spacerze, to poproś ją o dane, bo panowie ze straży miejskiej chcieli do zgłoszenia A jak nie poda, to niech poczeka, to po nich zadzwonisz Naprawdę - w takich sytuacjach ludzie strasznie się boją.

---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
Pamiętam, że kiedyś mówili w tv (jakieś mądre głowy psychologiczne), że nie powinno się takich "materiałów szkoleniowych" z potomstwem oglądać
No trudno - mój już przeszedł szkolenie. Ale póki co aż takich scen nie robi. Ale też to daje mi do myślenia, czy oby ze mnie zbyt miękka dupa nie jest i nawet czasem nie pomyślę i nie ulegnę mu za bardzo.
Stary 2012-08-14, 14:36   #1557
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
lind - to ja Tobie dziękuję, wiesz za co
Współczuję tego zdarzenia- nie wiadomo, jak się w takiej sytuacji zachowac. Ignorować - niech porozrzuca wszystko dookoła, pokrzyczć - zaraz się znajdzie ktoś, kto powie, że na dziecko nie można krzyczeć, dać klapsa- jeszcze gorzej...
Czy 2 latek jest wystarczająco duży, żeby dać mu jakąś karę- np. po powrocie do domu? Albo co zrobić, kiedy moje dziecko chce wszystko dla siebie? Wiem, że to naturalne i za kilka miesięcy minie, ale dziś wymusza krzykiem, żeby wszystko jej dać i wszystko od razu robi się "jej".
Właśnie koleżanka podjedzie dziś do Ikei (mieszka blisko) i kupi nam pluszową myszę, bo jak byliśmy u znajomych Ola bawiła się taką i nie chciała oddać. Dopiero, jak obiecałam, że jej kupię zgodziła się wrócić do domu. Teraz co jej sie przypomni, to mnie pyta - Ola nie ma myszy?
Krzyki ani klaps nic nie da - dalej będzie płakać tyle że z jeszcze większej złości czy bólu... Tłumaczyć nie ma co w danym momencie bo nie dociera, w domu - chyba za późno... Najlepiej pewnie przeczekać. Ludzie głupio się gapili albo zagadywali do niego dlaczego tak krzyczy - co jeszcze bardziej go wściekało... Dwu osobom które akurat znam pokazałam żeby nic nie mówili...
Michał raczej nie ma takich akcji że wszystko jest jego... Przynajmniej nie mówi że jego
Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
a to akurat na zdrowie im wyjdzie-moja nie zna smaku coli za to jak widzi kompocik z jabłek to się trzęsie (a ja rosnę w oczach, bo on mojej roboty)
Michał też nie pił nigdy coli, my raz na kilka miesięcy kupimy butelkę. Czasem dostanie napój typu kubuś water. Na co dzień pijemy wodę albo soki i kompoty przeze mnie robione Najgorzej jak gdzieś idziemy z innymi dziećmi i im mamusie kupują napoje a ja mam butelkę z wodą. Jest bunt ale nie ustępuję i jak chce się napić to wypije wodę. Juz kiedyś koleżanka też dostała ochrzan jak byłyśmy razem w markecie a ona swojemu jupika i mojemu tez dała w łapkę

Michaś
Stary 2012-08-14, 14:44   #1558
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
pl_madzia- dziekuję

nataszka- teraz już po fakcie, ale ja bym dzwoniła na straż miejską jeszcze w miejscu zdarzenia. Sama mam psa i małe dziecko, ale bez smyczy psiak nie biega po osiedlu. Zresztą takie sa przepisy. Są miejsca, gdzie można go spuścić- np. na naszej ogrodzonej działce. To tylko zwierzę, nigdy nie wiadomo, co psu przyjdzie do głowy. Nasz kocha dziecko, ale jakies dwa m-ce temu ją drapnął. Mała za mocno go tuliła, wsiadła na niego i ciągnęła za włosy. Nie mógł sie od niej odgonić i w koncu pacnął ja łapą - miała porysowana buzię. TŻ chciał wyrzucić psa, ale mu wytłumaczyłam, że nawet taki spokojny pies jak nasz jest tylko zwierzęciem. Ma instynkt, bronił się.
Ciekawe, czy Pani miała ze sobą książeczkę z potwierdzeniem, że pies jest szczepiony, torebeczkę na psie odchody i smycz oraz kaganiec (jesli był ze smyczy spuszczony). Jeszcze bym zapytała, czy wnosi do spółdzielni opłatę za posiadanie psa...
pytalam czy ma torebeczke na odchody powiedziala ze ma ale mi nie pokaze, to powiedzialam ze zaczekam az sie zalatwi i wtedy bedzie musisala ja wciagnac, wziela go na rece i poszla sobie,
to fakt ze pies bedzie sie bronil, moze sie bronic, zrobi dziecku szrame na twarzy albo cos i co ona mi wtedy powie?? szkoda slow na takich ludzi bez wyobrazni, zaluje ze nie dzwonilam odrazu na straz, ale zadzwonilam do gazety lokalnej i beda mieli artykul na ten temat z wypowiedziami strazy miejskiej jak byc powinno i mam nadzieje ze ona na niego trafi, i ze trafi do wielu ludzi by sobie przemysleli kilka spraw.

Cytat:
Nataszka - może jak jeszcze spotkasz tę dziewczynkę na spacerze, to poproś ją o dane, bo panowie ze straży miejskiej chcieli do zgłoszenia A jak nie poda, to niech poczeka, to po nich zadzwonisz Naprawdę - w takich sytuacjach ludzie strasznie się boją.
poczekam zeby ja jeszcze raz przylapac na takiej sytuacji wtedy nie popuszcze, ale jak byscie widzialy jak ona sie plula...

Edytowane przez nataszka25
Czas edycji: 2012-08-14 o 14:45
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:51   #1559
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
poczekam zeby ja jeszcze raz przylapac na takiej sytuacji wtedy nie popuszcze, ale jak byscie widzialy jak ona sie plula...
Nagraj tel filmik lub fotkę zrób - będziesz miała dowód.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

U mnie czasem latają psy luzem - nie wiem czy bezpańskie czy komuś uciekły, czasem całkiem duże i sama się boję. O kotach łażących wszędzie nie wspomnę. Szkoda że właściciele mają to gdzieś... Michał boi się psów. Lubi oglądać przez okno czy zza ogrodzenia. Kotów na szczęście uciekają przed nim

Michaś
Stary 2012-08-14, 14:59   #1560
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Ja właśnie jestem po wizycie dwójki dzieciaków ale się działo z moją Zośką - zabawowe wióry leciały . Jeszcze mi w uszach dźwięczy Nic to, bo zabawa była przednia ze śmiechem i płaczem na pożegnanie.

Co do dziecięcego rozrabiania to po mi się trochę miara grzeczności zmieniła odkąd Zosia się na świecie pojawiła. Za każdym razem jak mamy cięższe chwile w miejscu publicznym to najbardziej mnie wkurzają ludzie co to nigdy hałaśliwych albo niegrzecznych dzieci nie mieli .
Co do "kar" u naszych dzieciaków to myślę że reakcja musi być natychmiastowa jak u psiaków. Kara tu i teraz a nie odwleczona w czasie np. po powrocie do domu. U nas największą karą jest moja konsekwencja bo trudno mówić w wieku takich dzieci o karach.

Zosia coli też nie zna a Wojtkowi nie pozwalamy pić nawet jak się taka w domu pojawi. Czasem dostanie łyczka malutkiego ale nie uważam żeby to był dobry napój dla dziecka. Zosia pije głównie wodę przegotowaną, mineralną, czasem kupię coś słodkiego i to jest wyjątkowe święto i to coś jest takie pyyyyszneee ...

Nianię "oglądamy" na tvn style i powiem że jak się Zosia napatrzy to później jest spokojniejsza.

evi super remont

Bao ja tam mogę trzymać i za szyjkę byleby tylko trzymała jak
nalezy

Pop poczekam jeszcze może polubi spineczki i kucyki. Teraz z zaciekawieniem się przygląda innym dziewczynkom z fryzurkami . Moze tez będzie chciała

Nataszka ja bym panią poprosiła żeby ładnie się do zdjęcia ustawiła z pieskiem bez smyczy i kagańca. A na straż miejską bym dzwoniła nie po to aby się upewniać w przepisach tylko z prośbą o interwencję. Jak lala zapłaci mandacik ok. 100 (koleżanka dostała) to następnym razem będzie z psem tylko na smyczy i w kagańcu wychodziła.
Pies niezależnie od wielkości, spokoju ma obowiązek wychodzić na smyczy i w kagańcu, tzn. właściciel ma obowiązek tego dopilnować

Mrowak wyobrażam sobie tekst w wykonaniu Gabrysi

Dusiaka Zosia ma moment że wszystko jest jej. Wierze ze minie. Pilnuję tylko żeby nie było sytuacji że się okaże że cudze zabawki są "jej" i nie odda.

Edytowane przez izazula
Czas edycji: 2012-08-14 o 15:09
izazula jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości