Licealistki 2012 - łączmy się! :D - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-14, 15:26   #1111
Black_Eyes
Zadomowienie

Dot.: Licealistki 2012 - łączmy się! :D

Cytat:
Napisane przez Kaveri Pokaż wiadomość
Dokładnie
Chociaż, ja uważam, iż mnie nie są potrzebne takie deklaracje, a ślub kościelny mogę o kant rozbić, z resztą, tak jak i cywilny. A te sranie w banię o Bogu wychodzi mi bokiem. Zawsze odpowiadam, iż wierzę w siebie, bo ja istnieję
Wiesz, dla mnie szczerze mówiąc o wiele więcej znaczy szczere wyznanie płynące prosto z serca, niż deklaracja "na pokaz" przy ołtarzu Zresztą ślub kościelny teraz na prawdę nie wiele znaczy. Wystarczy zobaczyć ile jest rozwodów... To nie to co kiedyś niestety...

Dobra odpowiedź
Black_Eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 15:27   #1112
gretally
Zadomowienie

Mój ojciec powiada ' Póki jesteś pod moim dachem będziesz robiła to co ja chcę' choć do bierzmowania i tak bym poszła
Stary 2012-08-14, 15:29   #1113
Black_Eyes
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kejszi Pokaż wiadomość
No u mnie w parafii do bierzmowania poszły osoby, które nawet nie wiem czy wiedziały pod jakim wezwaniem jest ta parafia. A co do księdza to się nawet nie wypowiem stwierdził, że każdy MUSI zapłacić jeszcze przed egzaminem, który miał zdecydować czy się dostaniemy czy nie. Większość osób i tak nie zapłaciła, a pierwszym pytaniem na tym egzaminie było kiedy wpłacę i dlaczego jeszcze tego nie zrobiłam.
ech.. no to jest właśnie Kościół w XXI w... O moim księdzu też się wolę nie wypowiadać, bo mam o nim tak fatalne zdanie (jak zresztą 3/4 parafii... ) że nawet nie chce mi się męczyć palców na pisanie na jego temat

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ----------

Cytat:
Napisane przez gretally Pokaż wiadomość
Mój ojciec powiada ' Póki jesteś pod moim dachem będziesz robiła to co ja chcę' choć do bierzmowania i tak bym poszła
Mój też tak mówi Ja mu odpowiadam, że jeszcze 3 lata, które szybko przeminą i będzie mi mógł naskoczyć
Stary 2012-08-14, 15:31   #1114
gretally
Zadomowienie

U nas dostać pozwolenie na bierzmowanie to był niezły wyczyn. Moja koleżanka wszystko zaliczała, chodziła na wszystkie spotkanie, chyba jedno opuściła tylko, cała książeczka podpisana, raz zdenerwowała proboszcza i odmówił jej bierzmowania
Stary 2012-08-14, 15:32   #1115
Kaveri
Spaceroholiczka

Cytat:
Napisane przez Black_Eyes Pokaż wiadomość
Wiesz, dla mnie szczerze mówiąc o wiele więcej znaczy szczere wyznanie płynące prosto z serca, niż deklaracja "na pokaz" przy ołtarzu Zresztą ślub kościelny teraz na prawdę nie wiele znaczy. Wystarczy zobaczyć ile jest rozwodów... To nie to co kiedyś niestety...

Dobra odpowiedź
Właśnie, nieraz mam wrażenie, iż kobiety biorą ślub kościelny tylko po to, aby założyć białą kieckę

Się wie Ale na chłopski rozum... Przykładowo: skończył Ci się papier toaletowy i na kogo możesz liczyć? Na siebie! Where is your God now, hę?
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 15:34   #1116
Kyarii
Rozeznanie

Ja myślę zupełnie tak samo jak Wy, idea bierzmowania czyli umocnienie się w wierze może miała sens kilkanaście lat temu, ale teraz? Opowiem jak u mnie wyglądało to całe zaliczanie nabożeństw, a mianowicie zawsze przed/po przykładowo różańcem w październiku zbierała się spoora grupka przystępujących do bierzmowania i wiecie co robili? Szli się napić i jeszcze mieli czelność do kościoła przychodzić nawaleni w trzy dupy, maskując zapach z ust gumami do żucia. Ktoś inny w międzyczasie gadał sobie w kościele przez telefon, albo robili takie numery że dawali kolegom swoje książeczki te do bierzmowania a tamci podsuwali je księdzu do podpisania. A ksiądz nic, po prostu ciach ciach pieczątką i jest. I pomyśleć że ja byłam na prawie wszystkich tych nabożeństwach co trzeba było zaliczyć no ale cóż.
Kyarii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 15:44   #1117
summerparadise
Rozeznanie

a ja jakoś nie lubię książek, mimo, iż jestem typowym humanem..
Stary 2012-08-14, 15:45   #1118
Black_Eyes
Zadomowienie

Cytat:
U nas dostać pozwolenie na bierzmowanie to był niezły wyczyn. Moja koleżanka wszystko zaliczała, chodziła na wszystkie spotkanie, chyba jedno opuściła tylko, cała książeczka podpisana, raz zdenerwowała proboszcza i odmówił jej bierzmowania
Nas ksiądz straszył, że jak nie będzie 2 spowiedzi albo 2 mszy (w sensie podpisów :P) to nie dopuści do bierzmowania. Jak przyszło co do czego, to przepuszczał nawet tych, co mieli po kilka podpisów i nic więcej + słabe oceny z religii. I po co? Wiadomo - więcej na tacy

Cytat:
Właśnie, nieraz mam wrażenie, iż kobiety biorą ślub kościelny tylko po to, aby założyć białą kieckę

Się wie Ale na chłopski rozum... Przykładowo: skończył Ci się papier toaletowy i na kogo możesz liczyć? Na siebie! Where is your God now, hę?
Albo z przymusu, bo "co ludzie powiedzą?!". Moja ciocia - ateistka wzięła sobie za męża również ateistę. Nie chcieli mieć ślubu kościelnego, ale moja babcia się na to nie zgodziła.. (jej matka). Najlepsze jest to, że rodzina jej męża jest niepraktykująca i moja mama musiała im tłumaczyć i pokazywać przed ślubem kiedy się klęka, kiedy co się mówi itp Nie byłoby w tym nic śmiesznego, gdyby nie fakt, że wszystko to przez upór rodziców mojej cioci... I po co jej ten ślub kościelny? Wciąż jest niewierząca.

Cytat:
Napisane przez Kyarii Pokaż wiadomość
Ja myślę zupełnie tak samo jak Wy, idea bierzmowania czyli umocnienie się w wierze może miała sens kilkanaście lat temu, ale teraz? Opowiem jak u mnie wyglądało to całe zaliczanie nabożeństw, a mianowicie zawsze przed/po przykładowo różańcem w październiku zbierała się spoora grupka przystępujących do bierzmowania i wiecie co robili? Szli się napić i jeszcze mieli czelność do kościoła przychodzić nawaleni w trzy dupy, maskując zapach z ust gumami do żucia. Ktoś inny w międzyczasie gadał sobie w kościele przez telefon, albo robili takie numery że dawali kolegom swoje książeczki te do bierzmowania a tamci podsuwali je księdzu do podpisania. A ksiądz nic, po prostu ciach ciach pieczątką i jest. I pomyśleć że ja byłam na prawie wszystkich tych nabożeństwach co trzeba było zaliczyć no ale cóż.
U mnie kilka osób też tak robiło. Katechetka straszyła, że będzie miała na uwadze jak sie ludzie w kościele zachowują i nic jej z tego nie wyszło niestety Z podpisami tak samo, nawet nie patrzyła komu podpisuje
Stary 2012-08-14, 15:49   #1119
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:

Dobra odpowiedź

w dzisiejszych czasach mam wrażenie, że żyję w świecie typowego bezbożnictwa. Jestem osobą bardzo wierzącą oraz praktykującą. Dla mnie ślub jest potwierdzeniem miłości obojga. Przyszli małżonkowie proszą Boga o wsparcie w tym związku. Nie zważam na typowe powiedzenia 'bo co ludzie pomyślą..'. Albo jest się wierzącym, albo nie. Jestem tolerancyjną osobą i nie krytykuję ateistów.
Stary 2012-08-14, 15:51   #1120
Lovemee
Wtajemniczenie

Cytat:

Mój też tak mówi Ja mu odpowiadam, że jeszcze 3 lata, które szybko przeminą i będzie mi mógł naskoczyć
Skąd ja to znam ?
Stary 2012-08-14, 15:52   #1121
kejszi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez summerparadise Pokaż wiadomość
a ja jakoś nie lubię książek, mimo, iż jestem typowym humanem..
Ja lubię przedmioty ścisłe, ale czytać książki po prostu kocham
kejszi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 15:54   #1122
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Ja lubię przedmioty ścisłe, ale czytać książki po prostu kocham
dla każdego coś innego
Stary 2012-08-14, 17:15   #1123
lilithin4
Raczkowanie

GG do lilithin4

Cytat:
Nas ksiądz straszył, że jak nie będzie 2 spowiedzi albo 2 mszy (w sensie podpisów :P) to nie dopuści do bierzmowania. Jak przyszło co do czego, to przepuszczał nawet tych, co mieli po kilka podpisów i nic więcej + słabe oceny z religii. I po co? Wiadomo - więcej na tacy
U nas w drugiej klasie ksiądz nie dopuścił do bierzmowania coś z 10 osób, ale w następnym roku prowadził nas już inny i nic nawet o tym nie wiedział.

Cytat:
Napisane przez Kaveri
Dokładnie
Chociaż, ja uważam, iż mnie nie są potrzebne takie deklaracje, a ślub kościelny mogę o kant rozbić, z resztą, tak jak i cywilny. A te sranie w banię o Bogu wychodzi mi bokiem. Zawsze odpowiadam, iż wierzę w siebie, bo ja istnieję
Mówię to samo, ale zawsze mama mnie gasi, że jestem arogancka i bezczelna, jak tak można, spotka mnie kara boska i kiedyś przestanę wierzyc w siebie, bo Bóg mnie opuści i będę nieszczęśliwa

A ja w Boga nie wierzę, i już. Chodziłam do Gimnazjum Katolickiego i to skutecznie zachwiało moją wiarę. Plus rekolekcje (taki jakby obóz -,-). Szanuję ludzi wierzących i nie hejtuję ich, dopóki oni szanują moje poglądy i nie próbują mnie nawracać na siłę!
lilithin4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 17:29   #1124
__A__
Zakorzenienie

[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;3588755 1]Kupiłabym sobie jakiegoś audiobooka

Dziewczyny, jakie imię wziełyście sobie na trzecie? (jeżeli byłyście u bierzmowania)[/QUOTE]

Weronika - tak też mam na drugie

dziewczyny polećcie no mi jakiś film bo już nie mam co oglądąc najlepiej komedie romantyczną

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez lilithin4 Pokaż wiadomość
U nas w drugiej klasie ksiądz nie dopuścił do bierzmowania coś z 10 osób, ale w następnym roku prowadził nas już inny i nic nawet o tym nie wiedział.

Mówię to samo, ale zawsze mama mnie gasi, że jestem arogancka i bezczelna, jak tak można, spotka mnie kara boska i kiedyś przestanę wierzyc w siebie, bo Bóg mnie opuści i będę nieszczęśliwa

A ja w Boga nie wierzę, i już. Chodziłam do Gimnazjum Katolickiego i to skutecznie zachwiało moją wiarę. Plus rekolekcje (taki jakby obóz -,-). Szanuję ludzi wierzących i nie hejtuję ich, dopóki oni szanują moje poglądy i nie próbują mnie nawracać na siłę!
dokładnie

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem
-No właśnie, żałujesz, że nic nie zrobiłeś?

__A__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 17:35   #1125
lilithin4
Raczkowanie

GG do lilithin4

Cytat:
Napisane przez __A__ Pokaż wiadomość
Weronika - tak też mam na drugie

dziewczyny polećcie no mi jakiś film bo już nie mam co oglądąc najlepiej komedie romantyczną
Z komedii romantycznych: "Śniadanie u Tiffany'ego", "Miłośc po południu", "Rzymskie Wakacje" (faza na Audrey Hepburn od dwóch lat, ahhh ), "Oświadczyny po Irlandzku", "Narzeczony mimo woli".

A tak nie z komedii ostatnio oglądałam dwa świetne dramaty - http://www.filmweb.pl/film/Trzy+metr...em-2004-142755
http://www.filmweb.pl/film/S%C5%82od...pad-2001-9913#
Cudo
Stary 2012-08-14, 17:44   #1126
Kyarii
Rozeznanie

A będziecie chodzić na religie w liceum? Bo ja jeszcze nie wiem.. nie mam zbyt dobrych doświadczeń po lekcjach religii z księdzem w gimnazjum chociaż moja mama nawet mnie do tego zachęca żebym nie chodziła, ale no jeśli będę mieć fajną katechetkę to odrazu i ocena będzie podciągała średnią
Kyarii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 17:48   #1127
__A__
Zakorzenienie

będę, bo mama mi każe. ;]

dzięki lilithin

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem

Stary 2012-08-14, 18:09   #1128
Black_Eyes
Zadomowienie

Cytat:
w dzisiejszych czasach mam wrażenie, że żyję w świecie typowego bezbożnictwa. Jestem osobą bardzo wierzącą oraz praktykującą. Dla mnie ślub jest potwierdzeniem miłości obojga. Przyszli małżonkowie proszą Boga o wsparcie w tym związku. Nie zważam na typowe powiedzenia 'bo co ludzie pomyślą..'. Albo jest się wierzącym, albo nie. Jestem tolerancyjną osobą i nie krytykuję ateistów.
Ale ja też jestem wierząca. Byłam na pielgrzymce, chodzę na Oazę, uczestniczę w wielu wydarzeniach kościoła (chociażby TWU, ŚDM) i mówię po prostu to, co myślę. Zgodzę się z tobą, że czasy są teraz ciężkie. Że trzeba mieć na prawdę wiele sił w sobie by szczerze przyznać się, że wierzy się w Boga. Dla mnie to nic złego, nie ukrywam mojej wiary, noszę krzyżyk na szyi i mam gdzieś, czy innym się to podoba.
A co do ślubu, to niestety nie każda para ma do niego takie podejście, jakie powinna mieć... Oczywiście, że to potwierdzenie miłości, które do czegoś zobowiązuje ("Nie opuszczę cię aż do śmierci"), ale ślub to nie wszystko. Jest jeszcze reszta życia, którą muszę dzielić z drugą osobą. I w tym momencie większym dowodem miłości byłoby dla mnie, gdyby mój partner codziennie dawał mi powód do wiary w nią. Wolałabym usłyszeć "Kocham cię, bo jesteś przy mnie i wspierasz mnie z całych sił" niż "Kocham cię, bo mamy ślub, bo przysięgałem ci to przed ołtarzem." Ale to moje zdanie

Cytat:
A będziecie chodzić na religie w liceum? Bo ja jeszcze nie wiem.. nie mam zbyt dobrych doświadczeń po lekcjach religii z księdzem w gimnazjum chociaż moja mama nawet mnie do tego zachęca żebym nie chodziła, ale no jeśli będę mieć fajną katechetkę to odrazu i ocena będzie podciągała średnią
Ja będę. Nic tym nie stracę, a czasami jest na prawdę ciekawie, chociaż to już zalezy od księdza/katechety
Stary 2012-08-14, 19:59   #1129
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Ale ja też jestem wierząca. Byłam na pielgrzymce, chodzę na Oazę, uczestniczę w wielu wydarzeniach kościoła (chociażby TWU, ŚDM) i mówię po prostu to, co myślę. Zgodzę się z tobą, że czasy są teraz ciężkie. Że trzeba mieć na prawdę wiele sił w sobie by szczerze przyznać się, że wierzy się w Boga. Dla mnie to nic złego, nie ukrywam mojej wiary, noszę krzyżyk na szyi i mam gdzieś, czy innym się to podoba.
A co do ślubu, to niestety nie każda para ma do niego takie podejście, jakie powinna mieć... Oczywiście, że to potwierdzenie miłości, które do czegoś zobowiązuje ("Nie opuszczę cię aż do śmierci"), ale ślub to nie wszystko. Jest jeszcze reszta życia, którą muszę dzielić z drugą osobą. I w tym momencie większym dowodem miłości byłoby dla mnie, gdyby mój partner codziennie dawał mi powód do wiary w nią. Wolałabym usłyszeć "Kocham cię, bo jesteś przy mnie i wspierasz mnie z całych sił" niż "Kocham cię, bo mamy ślub, bo przysięgałem ci to przed ołtarzem." Ale to moje zdanie

tutaj popieram.

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

mogę z innego tematu? mam pytanie, czy w liceum jest normalny dzienniczek do ocen? zy jest indeks? bo są dzienniki komputerowe.
Stary 2012-08-14, 20:12   #1130
Lovemee
Wtajemniczenie

ja będę chodziła na religie- dobry przedmiot, żeby sobie podwyższyć średnią a przy okazji można dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy ^^.
Stary 2012-08-14, 20:24   #1131
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez moniaher1996 Pokaż wiadomość
ja mam ten dwuletni cykl i idę pod koniec pierwszej lo
O rany, az dwa lata Współczuję
Cytat:
Ja miałam dokładnie to samo. O ile moja mam raczej by się nie przejęła gdybym nie poszła to babcia robiła wielką aferę. Szczerze to musiałam się zastanowić z 5 min jakie ja imię wzięłam, a potem mi się przypomniało, że się inspirowałam Opowieściami z Narnii i wzięłam Łucja
W kościele od bierzmowania się nie pojawiłam jeszcze ani razu zresztą moja babcia też, ważne że mam BIERZMOWANIE
U mnie tez babcia taka jest. Jak u niej nocowałam to przychodziła i pytała "a paciorek zmówiłaś"?" jak powiedziałam że nie mówię to powiedziała ze mam sie więcej u niej nie pokazywaći rzeczywiście ze mną już nie rozmawia.

Cytat:
U mnie było to samo - to dziś mi wypominają. Nie mogę powiedzieć, że jestem ateistką, bo zostałam ochrzczona i byłam w komunii (co według mnie jest narzuceniem wiary przez rodziców i mam im to za złe). Jednak nie poszłam, bo jak dla mnie to debilizm. Nikt nie zmusi mnie do tego, abym robiła coś wbrew sobie, zwłaszcza w coś, w co nie wierzę
Dokladnie, a jest to powszechne.

Cytat:

Ślub ma teraz niewielkie znaczenie, taka prawda Ja zamierzam żyć na kocia łapę

Cytat:
U mnie tez chodzili sie napić, i to za każdym spotkaniem
A składka na kwiaty wynosiła po 40 zł od osoby - a kwiaty były jedne

Cytat:
Napisane przez Lovemee Pokaż wiadomość
ja będę chodziła na religie- dobry przedmiot, żeby sobie podwyższyć średnią a przy okazji można dowiedzieć się różnych ciekawych rzeczy ^^.
Ja na etykę
6291cc2e5cca5cd6ab177e5efe4c5e0758342977 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 20:49   #1132
Lovemee
Wtajemniczenie

U mnie płaciło się 80 zł za bierzmowanie- kwiaty, pamiątki, dla księdza i dla Biskupa.
Stary 2012-08-14, 21:00   #1133
lilithin4
Raczkowanie

GG do lilithin4

Ee, to my mieliśmy luz, ksiądz powiedzial, że nie będziemy pienieędzy bezsensu wydawać i składaliśmy się po 5 zł. W zamian za to biskup (?) chyba krócej odprawiał mszę, bo u mojej koleżanki, u której byłam świadkiem trwała 3 razy dłużej (ksiądz ten sam, ale oni zapłacili prawie stówę )
Stary 2012-08-14, 21:20   #1134
Black_Eyes
Zadomowienie

Cytat:
mogę z innego tematu? mam pytanie, czy w liceum jest normalny dzienniczek do ocen? zy jest indeks? bo są dzienniki komputerowe.
Nie mam pojęcia... Pewnie w każdym liceum będzie inaczej Nawet nie wiem jak z tym jest u mnie

My się składaliśmy bodajże po stówie... Nawet nie pamiętam Ale msza nie była taka długa. I dobrze
Stary 2012-08-14, 21:23   #1135
gretally
Zadomowienie

Cytat:
tutaj popieram.

---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Również popieram Magdę

ja mam internetowy w sensie, że nie ma papierowego w ogóle

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:

My się składaliśmy bodajże po stówie... Nawet nie pamiętam Ale msza nie była taka długa. I dobrze
My po 50 zł Msza 70 minut
Stary 2012-08-14, 21:31   #1136
lilithin4
Raczkowanie

GG do lilithin4

Cytat:
Również popieram Magdę

ja mam internetowy w sensie, że nie ma papierowego w ogóle
też bym tak chciała

Edytowane przez lilithin4
Czas edycji: 2012-08-14 o 21:36
Stary 2012-08-14, 21:35   #1137
gretally
Zadomowienie

wszystko w jednym miejscu gdzie każdy ma dostęp: rodzic, uczeń, nauczyciel. Myślę, że będzie okej, zamiast latania za nauczycielem ' A MOŻE PANI POWIEDZIEĆ CO DOSTAŁAM Z TESTU' ' NIE...SPRAWDŹ W E-DZIENNIKU SOBIE' -,-
Stary 2012-08-14, 21:39   #1138
summerparadise
Rozeznanie

u nas też jest internetowy dziennik
Stary 2012-08-14, 22:05   #1139
__A__
Zakorzenienie

u mnie tez

-Żałujesz ?
- A Ty żałujesz?
-Ja nic nie zrobiłem

Stary 2012-08-14, 22:14   #1140
Black_Eyes
Zadomowienie

Oby u mnie też był, bo w gim nawet nie znałam połowy moich ocen... A tak będę miała wgląd na wszystko
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości