Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. III - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-15, 20:23   #991
Paula_95
Wtajemniczenie

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. III

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Mam nadzeję że nikogo nie obraziłam tym dresem pamiętam jak sama na początku biegałam w bawełnie,koszmarnie się to kleiło do ciała i było mi zimno pod koniec treningów. Teraz biegam krótki rękaw/leginsy lycra + ultra cienka kurtka od wiatru wiązana na pasie którą zakładam zaraz po biegu (mam ok 2 km pieszo do domku).Dostałam dziś od siostry cieniutki polar, będzie na jesień jak znalazł

Nie, no co ty

A mnie boli kostka po wewnętrznej stronie u lewej nogi...jak stoję, to mam wrażenie, że zaraz mi się przebije przez skórę robi się niezbyt ciekawie...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 20:59   #992
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

No ja z tym dresem teraz będę inaczej kojarzyła. No ale patrząc na moje doświadczenie, jak biegam w leginsach to się czuję szczuplejsza niż jak biegam w dresieDużo też wygodniej, mniejszy opór wiatru
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłam o twierdzeniu że w dresie lepiej się odchudzać, ale tak mi się do tej pory zdawało

Dzisiaj mialam biegać, przeniosłam trening na jutroDzisiaj piwkuję

cytrynkowymotyl ja mam stopę neutralną, możesz to ocenić po butach w jakich teraz biegasz czy "wycierają" się równo, Mi robili test w sklepie. Co do zakupu butów ja mam jedną zasadę, nie biegam zawodowo więc mój limit finansowy to 200 zł i więcej nawet złotówki nie dam.
Jeżeli biegasz po betonowych chodnikach to polecam Brooksy , są badzo miękkie,lub Asikcy Blackhawk 5(lub niższe numery). Moze jak dobrze pójdzie od jutra będe miała Nike, ale to jeszcze nie powiem czy są ok bo musze w nich trochę pobiegać

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 21:27   #993
laquelle
Raczkowanie

Dziewczyny biegam od jakichś 2 tygodni z hakiem i muszę dziś przyznać, że nic mnie ostatnio tak nie relaksuje i nie sprawia przyjemności jak codzienne 3 km Jak mogłam wcześniej żyć bez biegania
laquelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 21:44   #994
cytrynkowymotyl
Zadomowienie

pl_madzia dziękuję za radę. Pod koniec sierpnia/ na początku września wybieram się na większe zakupy, poczytam jeszcze różne opinie i myślę, że z czymś ciekawym przyjadę.
Co jak co, ale na stawy wolę sobie uważać, a i komfort biegu jest ważny
cytrynkowymotyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 22:23   #995
martiit
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez laquelle Pokaż wiadomość
Dziewczyny biegam od jakichś 2 tygodni z hakiem i muszę dziś przyznać, że nic mnie ostatnio tak nie relaksuje i nie sprawia przyjemności jak codzienne 3 km Jak mogłam wcześniej żyć bez biegania
Ojj, tym idzie się uzależnić ) Biegam od 3 klasy liceum czyli jakieś 4 lata - co prawda z przerwą na regenerację po złamaniu nogi. I też mogę podpisać się pod tym co napisałaś: relaks najlepszy na świecie. Nie wiem jaka jest Wasza praktyka, bo nie śledziłam wątku ale dodam jeszcze, ze odpoczywam najlepiej bez jakiegokolwiek sprzętu. Na początku była mp3 czy muzyka z telefonu, Cała playlista. Teraz uwielbiam te momenty ciszy. Tylko z własnymi myślami

martiit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-15, 23:17   #996
plumvalla
BAN stały

Hej, miałam doczekać aż kupię pulsometr ale nie wytrzymałam i pobiegłam. Nie było tego więcej jak 2 kilometry i było nadspodziewanie dobrze.
Powiedzcie mi skąd znacie przebiegniety dystans, sprawdzacie potem na mapce? ja dzisiaj tak zrobiłam, ale już rozumiem jaka to frajda mieć odczyt ze sprzętu
Tym samym przetestowalam staniki z Tchibo i jak na pierwsze koty za ploty to jest w porządku
plumvalla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 00:44   #997
Inal
Rozeznanie

A za mną drugi dzień biegania,czuję,że pokocham biegi.Póki co nie idzie mi wybitnie dobrze,ale do końca tego miesiąca nastąpi pewnie mała poprawa.
Stary 2012-08-16, 09:00   #998
Ska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martiit Pokaż wiadomość
Ojj, tym idzie się uzależnić ) Biegam od 3 klasy liceum czyli jakieś 4 lata - co prawda z przerwą na regenerację po złamaniu nogi. I też mogę podpisać się pod tym co napisałaś: relaks najlepszy na świecie. Nie wiem jaka jest Wasza praktyka, bo nie śledziłam wątku ale dodam jeszcze, ze odpoczywam najlepiej bez jakiegokolwiek sprzętu. Na początku była mp3 czy muzyka z telefonu, Cała playlista. Teraz uwielbiam te momenty ciszy. Tylko z własnymi myślami
a tak z ciekawości - ile regenerowałaś się po tym złamaniu?
ja też wolę biegać bez muzyki

Cytat:
si, si, bieganie uzależnia
Stary 2012-08-16, 09:11   #999
cytrynkowymotyl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martiit Pokaż wiadomość
Ojj, tym idzie się uzależnić ) Nie wiem jaka jest Wasza praktyka, bo nie śledziłam wątku ale dodam jeszcze, ze odpoczywam najlepiej bez jakiegokolwiek sprzętu. Na początku była mp3 czy muzyka z telefonu, Cała playlista. Teraz uwielbiam te momenty ciszy. Tylko z własnymi myślami
Ja biorę ze sobą MP3 - uwielbiam jak słyszę energetyczną muzykę, na koniec zwykle włączam We the champions i wszystkie siły wracają.
Niestety, ale muzyka towarzyszy mi wszędzie, już się uzależniłam tak samo jak od biegania - raptem 3 treningi za mną, a już sobie życia bez tego nie wyobrażam
Stary 2012-08-16, 10:45   #1000
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Jak macie fajne energetyczne piosenki dobre do biegania to wstawiajcie linki do YT

Stary 2012-08-16, 10:51   #1001
Paula_95
Wtajemniczenie

Laquelle, ja też robię dziennie 3 km, żółwik, siostro

Ogółem bieganie rozluźnia, jak jestem zdenerwowana i idę pobiegać, to zaraz zapominam, dlaczego byłam zła

I dzisiaj rano też 3 km.

Edytowane przez Paula_95
Czas edycji: 2012-08-16 o 10:53
Stary 2012-08-16, 11:46   #1002
DeeTee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość

Ogółem bieganie rozluźnia, jak jestem zdenerwowana i idę pobiegać, to zaraz zapominam, dlaczego byłam zła
Podpisuję się pod tym! Po bieganiu ma się inne spojrzenie na świat
Wczoraj po 4 dniach przerwy - 8 km. Tylko cały czas zapominam sprawdzić na zegarku ile mi to czasu zajmuje
DeeTee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 11:57   #1003
kulbit
Zakorzenienie

Apropos przerw w bieganiu
Czytałam w kilku miejscach, że najlepiej jest nie robić dłuższych przewr między treningami niż dwa dni.
Ja biegam co 2 dzień. A jak Wy robicie?

Dodatkowe pytanko - czy macie jakiś konkretny plan rozciągania po treningu? Bo ja sama sobie coś tam "rozciągam" ale może warto by było wg konkretnych wskazań?

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 12:04   #1004
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Czytałam w kilku miejscach, że najlepiej jest nie robić dłuższych przewr między treningami niż dwa dni.

Dodatkowe pytanko - czy macie jakiś konkretny plan rozciągania po treningu? Bo ja sama sobie coś tam "rozciągam" ale może warto by było wg konkretnych wskazań?
Codziennie

Stary 2012-08-16, 12:09   #1005
Callitus
Zakorzenienie

Odnośnie rozciągania, to ja robię te ćwiczenia -> http://6.asset.soup.io/asset/3442/1222_f138.jpeg
plus do tego joga, szczególnie downward dog i wszystko co związane z sun salutation dobrze mi rozciąga łydki Jeszcze jak jestem na schodach, to robię serie - wspinam się na palcach i opuszczam w dół i tak kilkanaście razy. Zakwasów brak
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 12:23   #1006
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

I tu fajny filmik jak biegac by spalać tłuszcz

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2012-08-16 o 12:35
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 12:41   #1007
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Codziennie
Brawo!

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
Odnośnie rozciągania, to ja robię te ćwiczenia -> http://6.asset.soup.io/asset/3442/1222_f138.jpeg
plus do tego joga, szczególnie downward dog i wszystko co związane z sun salutation dobrze mi rozciąga łydki Jeszcze jak jestem na schodach, to robię serie - wspinam się na palcach i opuszczam w dół i tak kilkanaście razy. Zakwasów brak
Dzięki 2 pozycje mi się przydadzą
Zakwasów nie mam ale tak czy siak porządne rozciąganie potrzebne

Ismenkusia - dzięki za fajne filmiki!

Stary 2012-08-16, 13:09   #1008
Dum pugnas victor es
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie bieganie jest najlepsze

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Cytat:
Napisane przez plumvalla Pokaż wiadomość
Hej, miałam doczekać aż kupię pulsometr ale nie wytrzymałam i pobiegłam. Nie było tego więcej jak 2 kilometry i było nadspodziewanie dobrze.
Powiedzcie mi skąd znacie przebiegniety dystans, sprawdzacie potem na mapce? ja dzisiaj tak zrobiłam, ale już rozumiem jaka to frajda mieć odczyt ze sprzętu
Tym samym przetestowalam staniki z Tchibo i jak na pierwsze koty za ploty to jest w porządku
ja sprawdzam dystans na tej stronie: http://www.runmyroute.com/ - zaznaczasz na mapce gdzie biegasz (tylko trzeba odznaczyc 'km', bo inaczej policzy w milach )

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Cytat:

prawie codziennie (powiedzmy 6 razy w tygodniu, po biegu dłuższym w WE laba następnego dnia )... a z rozciaganiem to mam tak, że najpierw posiłkowałam się książką i DVD z jogą (bo fajnie wszystko pokazane), chodziłam też jakiś czas na jogę, a teraz mam kilka 'ulubionych' asan + jakieś inne cwiczenia rozciągające i robię je... taki 'mój' ulubiony zestaw
Stary 2012-08-16, 13:23   #1009
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dum pugnas victor es Pokaż wiadomość

prawie codziennie (powiedzmy 6 razy w tygodniu, po biegu dłuższym w WE laba następnego dnia )... a z rozciaganiem to mam tak, że najpierw posiłkowałam się książką i DVD z jogą (bo fajnie wszystko pokazane), chodziłam też jakiś czas na jogę, a teraz mam kilka 'ulubionych' asan + jakieś inne cwiczenia rozciągające i robię je... taki 'mój' ulubiony zestaw

Rozumiem, no ja też posiłkuję się wiedzą własna

Stary 2012-08-16, 13:43   #1010
olaaa99
Zadomowienie

Jako że lubię, kiedy mam jasno wyznaczony cel - znalazłam sobie na którejś ze stron plan na 10km. Zaczynam od 20min biegu, później 30, szybko przejście do 30min biegu + 4 przebieżki (właśnie nie wiem, czy dam radę) i przez 2,5miesiąca powinnam przygotować się do przebiegnięcia 10km.

I teraz nie wiem, czy dobry plan sobie wybrałam. Są w nim szybko wprowadzone przebieżki, bo ogólnie plan zakładał przebiegnięcie 10km w DOBRYM czasie na zawodach, a nie samo dojście do takiego dystansu. Dlatego w którymś tam tygodniu przebiega się 12km. Ja go sobie tak zmodyfikowałam, żeby dojść do tego dystansu 10. I z jednej strony mogłabym szukać innego, ale z drugiej - chyba spróbuję z tymi przebieżkami, co nie? W końcu może trzeba posmakować biegowych gierek, a nie tylko biegu na czas czy na dystans.

Wczoraj poszłam na 20min, co nie powinno mnie zmęczyć, przecież już biegałam więcej... No i hmm, po 8 kółkach miałam czas 19min 30s i już na 9. kółko nie pobiegłam... Zmęczyłam się jak cholera. Za to w domu okazało się, że miałam tempo 6:45min/km co w porównaniu z poprzednim 7:29 dało mi niezmierną satysfakcję. Temperatura dość wysoka mimo braku słońca + alkohol poprzedniego dnia + lepsze tempo no i wiem, skąd to zmęczenie.

Ciekawy news - ja rozumiem, jak widzę kogoś biegającego w trampkach, "bo zaczynam", "bo nie mam kasy" itd. ale co zmusza człowieka do biegania w jeansach?
Wczoraj mi szczena opadła - babeczka w wieku średnim (to się chwali ) przyszła bodajże z mężem i jeszcze inną kobietą oraz dziećmi na bieżnię. Koleżanka została na trybunach pilnując torebek, dzieci się bawiły, a babeczka z facetem rzucili się do biegu. On w spodniach eleganckich na pasku, ona w jeansach i jakichś półbutach czy coś. Koleś wymiękł, ona dobiegła parę kółek, zeszła z bieżni, zarzuciła torebkę na ramię i poszli w swoją stronę. No w szoku byłam, jakoś mnie rozbawiła ta sytuacja. Jakby w tajemnicy przed kimś biegała a rodzina, która wyszła z nią na spacer ją kryła.

olaaa99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 13:44   #1011
XminorXlosX
Zakorzenienie

Witam
Kuuurde nawet nie wiedziałam, że jest taki wątek, do tej pory dział Fitness był dla mnie nieznaną czeluścią ale jak natrafiłam na to zdjęcie, stwierdziłam, że muszę ją mieć mam nadzieję, że bieganie mi w tym pomoże Już się od 2 dni zbieram za regularne bieganie, ale zdecydowałam się na rower (porzuciłam już tą formę treningów, bo się boję ,że urosną mi mięśnie w udach :P ) no i dzisiaj chyba jednak pora na bieganie pójdę wieczorem, żeby mnie nie widziało za dużo ludzi
http://img.zszywka.pl/0/0008/w_0517.jpg?1

Edytowane przez XminorXlosX
Czas edycji: 2012-08-16 o 14:04 Powód: zapomniałam dodać linku do zdjęcia
XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 17:00   #1012
DeeTee
Raczkowanie

Cytat:

Ja zwykle biegam co drugi dzień. Chyba, że czasem coś wypadnie jak np. wyjazd, albo zamieniam bieganie na basen
Rozciągam się bez żadnego planu, ot co mi do głowy akurat przyjdzie. Zakwasów nie mam, nic nie boli, więc chyba nie jest źle

Ostatnio w lesie jak biegłam to drogę przecięła mi śliczna sarenka
DeeTee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 19:16   #1013
cytrynkowymotyl
Zadomowienie

Dzisiaj ostatni dzień marszobiegu w podziale 2min biegu/ 3 min marszu.
Od soboty odwrotna kolejność. Mierzyłam dystans, który pokonuję każdego dnia planu i jest to 3,47km.
Dzisiejsze wrażenia? Ogółem dobrze, ale najbardziej dodało mi kopa spotkanie dobrej koleżanki, która o mało nie stanęła z wrażenia jak zobaczyła mnie biegającą. Ona jest już w stanie biec grubo ponad 30min - jak ja już do tego dojdę, to zaproponuję wspólne bieganie. A jakby inaczej
Stary 2012-08-16, 19:32   #1014
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytrynkowymotyl Pokaż wiadomość
Dzisiaj ostatni dzień marszobiegu w podziale 2min biegu/ 3 min marszu.
Od soboty odwrotna kolejność. Mierzyłam dystans, który pokonuję każdego dnia planu i jest to 3,47km.
Dzisiejsze wrażenia? Ogółem dobrze, ale najbardziej dodało mi kopa spotkanie dobrej koleżanki, która o mało nie stanęła z wrażenia jak zobaczyła mnie biegającą. Ona jest już w stanie biec grubo ponad 30min - jak ja już do tego dojdę, to zaproponuję wspólne bieganie. A jakby inaczej
No to masz dobrą motywację

Stary 2012-08-16, 19:57   #1015
Paula_95
Wtajemniczenie

DeeTee, ja bardzo często widuję zajączki, raz widziałam tylko sarenkę, ale bardzo szybko czmychnęła, nie zrobiłam zdjęcia z krzaków a ile bocianów na polach jest! Dla miastowych to prawdziwe zoo, ja już się przyzwyczaiłam

Stary 2012-08-16, 20:57   #1016
agggunia
Rozeznanie

Ja jestem jakaś dziwna ale boję się biegać w lesie, po łące itd. Mimo że takie tereny mam bardzo blisko. Także dziś stadion i melduję 8km zrobione pierwszy raz tyle, powolutku zwiększam dystans zaczynałam od 3 chyba... a moim celem jest przebiegnięcie 10km, myślę, że już jestem w stanie tyle przebiec, ale... nie spieszy mi się.
agggunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 21:40   #1017
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ja po drodze co najwyzej zaby i slimaki spotykam

Dzisij 13kmprzebiegniete. Nowe buty testowalam. I sa rewelacyjne . Konkretnie szukalam innego modelu nike a kupilam Nike Free Run 2. Wylicytowalam za 42 zl + przesylka :P za noweczki ale bez kartonu i gwarancji,wiec polecam takie polowanie na okazje.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 21:53   #1018
agggunia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ja po drodze co najwyzej zaby i slimaki spotykam

Dzisij 13kmprzebiegniete. Nowe buty testowalam. I sa rewelacyjne . Konkretnie szukalam innego modelu nike a kupilam Nike Free Run 2. Wylicytowalam za 42 zl + przesylka :P za noweczki ale bez kartonu i gwarancji,wiec polecam takie polowanie na okazje.
Zazdroszczę też szukam butów, ale nastawiam się na wydatek ok. 200zł... Chciałam właśnie te nike free run. Ale bez mierzenia nie da rady, bo mam dziwną stopę - długą a wąską i nie chcę żeby mi "latała" w bucie.

Ja za to na stadionie czuję się fajnie, bo zazwyczaj biega jeszcze kilka osób. To głupie, ale to mnie motywuje do kolejnych okrążeń ;D
agggunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-16, 21:56   #1019
karton
Zakorzenienie

Ja się zastanawiam czy zaczynać jutro trzeci tydzień planu czy może zrobić jeszcze dzień drugiego, bo później w sobotę mi wypadnie bieg - a może jak 'dobrze' pójdzie to w poniedziałek też
I nie wiem czy lepiej zrobić jutro już te 5 minut i później mieć przerwę czy lepiej jeszcze te skromne 3
Stary 2012-08-16, 23:03   #1020
irregular
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dum pugnas victor es Pokaż wiadomość
ja mam fajną bluzę / kurteczkę ortalionową z Asics'a i jest lekka jak piórko... kupiłam ją po przecenie kiedyś w Go Sporcie za 80 zł... wcześniej kosztowała krocie (jakoś 250 zł )
Zazdraszczam U mnie niestety sklepów sportowych nie ma za dużo, a w tych które są ubrań dla biegaczy tyle co kot napłakał Zostaje chyba internet. Może Tchibo się nada? Faktycznie maja fajne promocje, na kurtki też, ciekawe jak z jakością, wiecie coś dziewczyny?
irregular jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości