Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-18, 16:13   #1471
00anulka00
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

dziewczyny, tylko wiecie, jak nigdy nie mówilam mamie, że oczekuje od niej pomocy, ani też nie sugerowałam. To ze chciałabym czasami jej pomocy, to moje myślenie wew.
Nigdy też nie gadałam z nia na temat wnuków, wiec raczej nie sądzę ze myśli ze zwalę sie jej na głowe, tym bardziej, że odkąd sie wyprowadzilismy to radzimy sobie zupełnie sami.
Nie chodzimy nawet na "niedzielne obiadki"
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 16:15   #1472
megi-megi
Zakorzenienie

Cześć Mamusie
My dzisiaj kończymy 9 tydzień i wczoraj już kupiłam spodnie ciążowe. Nie wiem, co się dzieje, ale taki brzuch to miewa się w 5 miesiącu ciąży. Aż się boję, co będzie dalej... Gina mam w piątek, jak nic będzie mi mówiła o wadze, bo chociaż reszta wygląda tak samo, to musiałam przytyć przecież w tym mega brzuchu i biuście...

No i mdłości... codziennie 2 razy zaliczam pawia - przy myciu zębów. Nie podoba mi się...

A teraz mogę Was w spokoju nadrobić Bo nieźle dajecie czadu na forum.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 16:36   #1473
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
dziewczyny, tylko wiecie, jak nigdy nie mówilam mamie, że oczekuje od niej pomocy, ani też nie sugerowałam. To ze chciałabym czasami jej pomocy, to moje myślenie wew.
Nigdy też nie gadałam z nia na temat wnuków, wiec raczej nie sądzę ze myśli ze zwalę sie jej na głowe, tym bardziej, że odkąd sie wyprowadzilismy to radzimy sobie zupełnie sami.
anulka, no to faktycznie niezrozumiala jest reakcja Twojej mamy. Nie wiem z czego ona może wynikac, bo chyba kazda kobieta, która ma dzici chce kiedyś zostac babcią? A może jesteście z Tż bardzo mlodzi albo nie macie ślubu? Oboje pracujecie? Bo nie wiem co innego mogłoby dla niej stanowic problem
Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie
My dzisiaj kończymy 9 tydzień i wczoraj już kupiłam spodnie ciążowe. Nie wiem, co się dzieje, ale taki brzuch to miewa się w 5 miesiącu ciąży. Aż się boję, co będzie dalej... Gina mam w piątek, jak nic będzie mi mówiła o wadze, bo chociaż reszta wygląda tak samo, to musiałam przytyć przecież w tym mega brzuchu i biuście...

No i mdłości... codziennie 2 razy zaliczam pawia - przy myciu zębów. Nie podoba mi się...

megi-megi, no to idziemy bardzo podobnie, bo u mnie wg OM 9tydz 1dzień a wg usg 8 tydz 6dzień
na kiedy masz termin wg karty ciąży?
Ja własnie oglądam dziś spodnie ciążowe na all, bo też już wygodnie mi jest tylko w tych, które do tej pory wisiały mi na tyłku Ale są tylko do kolan, wiec jak się ochlodzi to nie będę miała w czym chodzic Ja planuję zakupić po wizycie za 2 tyg, tj. po usg prenatalnym
Stary 2012-08-18, 16:37   #1474
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez l6na Pokaż wiadomość
cześć jestem nowa na forum i mam termin na 04.03.2013
za dwa dni zaczynam 4 miesiąc.

staram się ogarnąć forum, ale strasznie dużo tu wątków i jeszcze nie mogę się odnaleźć.
witamy i gratulujemy
ale 4 miesiac dopiero od 14 tygodnia.
a wątki ogarniesz
Cytat:
Cześć Mamusie

no mnie tez mycie zebow na poczatku denerwowalo ;p
a gdzie gacie kupilas? bo ja tez juz sie rozgladam. w tym miesiacu musze je miec.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 16:43   #1475
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
megi-megi, no to idziemy bardzo podobnie, bo u mnie wg OM 9tydz 1dzień a wg usg 8 tydz 6dzień
na kiedy masz termin wg karty ciąży?
Ja własnie oglądam dziś spodnie ciążowe na all, bo też już wygodnie mi jest tylko w tych, które do tej pory wisiały mi na tyłku Ale są tylko do kolan, wiec jak się ochlodzi to nie będę miała w czym chodzic Ja planuję zakupić po wizycie za 2 tyg, tj. po usg prenatalnym
Mi wychodzi termin na 23 marca. Jak nic - zrobię zdjęcie brzucha dla Was.
Proste jeansy w H&M 149 zł. Już jakieś tuniki muszę też kupić...

---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no mnie tez mycie zebow na poczatku denerwowalo ;p
a gdzie gacie kupilas? bo ja tez juz sie rozgladam. w tym miesiacu musze je miec.
U mnie jest pełno sklepów dla kobiet w ciąży. Wczoraj byłam w HappyMum... najtańsze spodnie 179 zł No i szału nie było właściwie. Dobrze, że w BonPrixie tuniki niektóre tak są szyte, że do końca ciąży starczają z nawiązką
Stary 2012-08-18, 16:51   #1476
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

staram się ogarnąć forum, ale strasznie dużo tu wątków i jeszcze nie mogę się odnaleźć.

buziaki dla przyszłych mam!
Witamy !

Cytat:
No ale z tego co piszesz to Wasze stosunki są chyba w ogóle dość chłodne i żyjecie sobie wyobcowane, więc ciężko się dziwić że i w tym wypadku mama wyobcowana i z dystansem. Tym bardziej lepiej pogadać. Przed wejściem w rodzinę nowego członka

Cytat:
Cześć Mamusie

No ja dostałam ostatnio opieprz za wagę bo 3 kg mi doszło
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 16:58   #1477
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
No ja dostałam ostatnio opieprz za wagę bo 3 kg mi doszło
Ale przecież to samo przyrasta... cholera... nie panuję nad tą wagą.
Stary 2012-08-18, 17:15   #1478
Sunshine833
Raczkowanie

Cytat:
A co do nadziei, ze po porodzie będzie się ustawiała kolejka do pilnowania dziecka... to ja takiej nie mam Tym bardziej, ze mieszkam daleko od mojej rodziny. Blisko mam tylko teściów... Ale teściowa juz kiedyś kiedyś między wierszami powiedziala, że już sobie nie wyobraża ganiać za takim malcem... więc wszystko jasne
A ja mam na odwrót...bo jak powiedziałam mamie, że będzie babcia to od razu wprosiła się do mnie, żeby się opiekować maleństwem i pomóc mi co bym jak najszybciej mogła wrócić do pracy (taka mała pracocholiczka ze mnie niestety)...więc chyba skorzystam z jej oferty, ponoć obecnie babcia niania to skarb no chyba, że prędzej się pozabijamy to się szybko skończy wspólne życie...mam nadzieję, że ten plan nie będzie samobójczy
Sunshine833 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 17:35   #1479
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
anulka, no to faktycznie niezrozumiala jest reakcja Twojej mamy. Nie wiem z czego ona może wynikac, bo chyba kazda kobieta, która ma dzici chce kiedyś zostac babcią? A może jesteście z Tż bardzo mlodzi albo nie macie ślubu? Oboje pracujecie? Bo nie wiem co innego mogłoby dla niej stanowic problem
dochodzę do wniosku, ze był to dla niej tak wielki szok, że nie zarejestrowała tej wiadomości wcale.

Mokka super młodzi to my nie jestesmy, bo ja mam 30 lat, a TZ 31. Oboje pracujemy, ślub byl 2 lata temu.
Generalnie uważam ze dla nas teraz jest dobry czas na dziecko, bo kupilsmy mieszkanie, mieszkamy sami, sami je też spłacamy

ciąza tez nas zaskoczyła, bo udało sie 1 cyklu, co jest dla mnie lekko szokujące, myślałam ze conajmiej kilka m-cy sie postaramy

Cytat:
możecie wrzucać tu fajne linki

Cytat:

U mnie jest pełno sklepów dla kobiet w ciąży. Wczoraj byłam w HappyMum... najtańsze spodnie 179 zł No i szału nie było właściwie. Dobrze, że w BonPrixie tuniki niektóre tak są szyte, że do końca ciąży starczają z nawiązką
tyle bym w życiu nie dała za spodnie, ja będę szukała czegoś taniego, bardzo taniego patrząc na tą cenę

Cytat:
No ale z tego co piszesz to Wasze stosunki są chyba w ogóle dość chłodne i żyjecie sobie wyobcowane, więc ciężko się dziwić że i w tym wypadku mama wyobcowana i z dystansem. Tym bardziej lepiej pogadać. Przed wejściem w rodzinę nowego członka
powiem tak, kiedyś byłam bardziej dla mamy otwarta, ale KAZDY mój życiowy pomysł negowała od samego początku, zmieniłam taktykę i teraz ją informuję jak już jest po fakcie

tak ogólnie, na codzien, to często do mnie dzowni, nawet zaprasza na swój ogród, żeby psy mogły sie wybiegać. Nigdy mi pomocy nie odmówiła (ale ja rzadko proszę oto).
Super bliski kontakt to może nie mamy, ale jest ok i dlatego np teraz juz jej powiedziałam o ciązy bo chcialam sie z nią podzielić tą informacją, a mogłam to jeszcze długo trzymać dla siebie.

jedyne czego mi bardzo szkoda, to fakt, że muszę na jakiś czas zawiesić swoją pasuję, ale wrócę do niej w miarę szybko

Edytowane przez 00anulka00
Czas edycji: 2012-08-18 o 17:36
Stary 2012-08-18, 18:17   #1480
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:

witamy gratulujemy!

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Sunshine833 Pokaż wiadomość
A ja mam na odwrót...bo jak powiedziałam mamie, że będzie babcia to od razu wprosiła się do mnie, żeby się opiekować maleństwem i pomóc mi co bym jak najszybciej mogła wrócić do pracy (taka mała pracocholiczka ze mnie niestety)...więc chyba skorzystam z jej oferty, ponoć obecnie babcia niania to skarb no chyba, że prędzej się pozabijamy to się szybko skończy wspólne życie...mam nadzieję, że ten plan nie będzie samobójczy
U mnie podobnie jeżeli chodzi o pomoc dziadków i prababci mojej moje maleństwo będzie właśnie pod opieką mojej babci. Obecnie zajmuje się moja siostrzenicą i nie wyobrażam sobie oddać dziecko do żłobka. Niestety na wychowawczy nie mogę sobie pozwolić póki co
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 18:19   #1481
00anulka00
Zadomowienie

u mnie żłobek jest tylko prywatny z kosmiczną ceną, ale nawet jakby bylo mnie stać, to nie mam sumienia zostawiać tam dziecko na 13h dziennie.
Wychowawczy u mnie raczej też odpada, nawet głupie ciążowe L4
Stary 2012-08-18, 18:21   #1482
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
dla mnie prytwanie jest za drogo 150zł za wizytę, a w przyszłym tygodniu chce iść jeszcze raz na HCG i grupę krwi koszt 50zł, czyli w sumie 200zł - masakra dla mnie.
No dla mnie też, zwłaszcza jak już nie pracuję. Jednak ufam tej lekarce i chodzę do niej od 2009 roku. Prowadziła moją 1 ciążę. No i wizytę mam 100zł.

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
U mnie czysto ale leze przez weekend na wszelki wypadek, gdzie akurat się pogoda robi

super

Cytat:
Napisane przez angel-b Pokaż wiadomość
a ja miałam stresujący poranek poszłam do toalety a tu czerwone plamienie i tysiąc myśli.. może to dlatego, że wczoraj się przewróciłam? a może przez kąpiel - chociaż nie nalałam sobie zbyt ciepłej wody...
ech... wiem też, że w terminie spodziewanej miesiączki może się coś takiego zdarzyć - policzyłam i to rzeczywiście taki dzień. Ale nie uspokoiło mnie to. Do lekarza na razie nie dzwonię, bo jest na urlopie, chyba, że się to powtórzy... ale na razie na szczęście czysto. A jeszcze dzisiaj to wesele... chyba przylepię tyłek do stołka i nie będę się ruszać..
Na weselu uważaj, bo ja w 22tygodniu trafiłam ze skurczami porodowymi- zagrażającymi do szpitala :/ a i tak większość przesiedziałam ehh.

Cytat:
u mojego męża w rodzinie 6 bab, wszyscy czekaja na chlopaka hehe
może musza się oswoić
to mamy podobnie widzę
Cytat:

witaj z nami!! gratulacje
Stary 2012-08-18, 18:35   #1483
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale przecież to samo przyrasta... cholera... nie panuję nad tą wagą.
No ja zaczęłam się pilnować z jedzeniem, zwłaszcza teraz jak cały weekend przeleżany.

Cytat:

powiem tak, kiedyś byłam bardziej dla mamy otwarta, ale KAZDY mój życiowy pomysł negowała od samego początku, zmieniłam taktykę i teraz ją informuję jak już jest po fakcie

jedyne czego mi bardzo szkoda, to fakt, że muszę na jakiś czas zawiesić swoją pasuję, ale wrócę do niej w miarę szybko
No to sama widzisz, ten typ tak ma że lubi sobie pokrytykować, a co to za pasja?

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

U mnie podobnie jeżeli chodzi o pomoc dziadków i prababci mojej moje maleństwo będzie właśnie pod opieką mojej babci. Obecnie zajmuje się moja siostrzenicą i nie wyobrażam sobie oddać dziecko do żłobka. Niestety na wychowawczy nie mogę sobie pozwolić póki co
No my niby byśmy mogli na wychowawczy, ale ja nie chcę. Chcę wrócić do pracy, jak mąż chce na wychowawczy to zapraszam Ale z tego co gadaliśmy on też woli pracować dalej. My będziemy mieć nianie pewnie.
Stary 2012-08-18, 18:58   #1484
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
No dla mnie też, zwłaszcza jak już nie pracuję. Jednak ufam tej lekarce i chodzę do niej od 2009 roku. Prowadziła moją 1 ciążę. No i wizytę mam 100zł.
co ile tak plus minus chodzi sie do lekarza? co miesiąc czy częsciej?

Cytat:
No ja zaczęłam się pilnować z jedzeniem, zwłaszcza teraz jak cały weekend przeleżany.
teraz jak siedzę sama jem prawie cały dzien, non stop mam na cos ochotę.
Wczoraj wieczorem zjadłam pózno kolację i pierwszy raz rano mnie nie bolał brzuch

Cytat:
No to sama widzisz, ten typ tak ma że lubi sobie pokrytykować, a co to za pasja?
wystawy psów i rózne pokazy posłuszeństwa, agility itp

Cytat:
No my niby byśmy mogli na wychowawczy, ale ja nie chcę. Chcę wrócić do pracy, jak mąż chce na wychowawczy to zapraszam Ale z tego co gadaliśmy on też woli pracować dalej. My będziemy mieć nianie pewnie.
dobra niania to super pomysł
Stary 2012-08-18, 19:48   #1485
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Ja teraz chodzę rzadko, bo byłam w 5tyg i teraz idę w 13tygodniu
Stary 2012-08-18, 20:03   #1486
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Mi wychodzi termin na 23 marca. Jak nic - zrobię zdjęcie brzucha dla Was.
Proste jeansy w H&M 149 zł. Już jakieś tuniki muszę też kupić...

o kurcze drogo! ja tak do 100zł myśle. w takich ciążowych sklepach to napewno drogo. trzeba poszukac a jak nnie to allegro.
ja rano jestem fajnie płaska, a teraz to juz 5 miesiac
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
ja dziadkom nie oddam ani jednym ani drugim po pierwsze żeby mi wszystkie moje plany wychowawcze zniweczyli, po drugie na szczescie mieszkamy dosc kawałek od siebie w innych miejscowościach.
ja zdecyduje sie zaczac prace to do żłobka ja w nim nic złego nie widze. kontakt z dziećmi. coś chciałam jeszcze dodac ale mi wyleciało ;p

strippi a może podkradłabyś linki z innych stron mamusiowych i poumieszczała u nas na pierwszej stronie? i np to

Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Edytowane przez Dragusia88
Czas edycji: 2012-08-18 o 20:07
Stary 2012-08-18, 20:05   #1487
klementyna1
Zakorzenienie

U mnie rodzice niby zaoferowali pomoc, ale ja jestem z wykształcenia pedagogiem, pracuję w przedszkolu więc swoje metody wychowawcze też mam już wypracowane, a dziadkowie jak to dziadkowie...wiadomo rozpuszczają

Cos dzis mało aktywne jesteśmy
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 20:19   #1488
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

strippi a może podkradłabyś linki z innych stron mamusiowych i poumieszczała u nas na pierwszej stronie? i np to

Miesiące i tygodnie ciąży

Przyjmuje się, że:
1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

zaraz zerknę, ja z innego korzystam, bo w zasadzie nigdy miesiąc nie trwa 5 tyg jak tu jest pokazany, a 4 i pół

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

weekend
Stary 2012-08-18, 20:27   #1489
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie rodzice niby zaoferowali pomoc, ale ja jestem z wykształcenia pedagogiem, pracuję w przedszkolu więc swoje metody wychowawcze też mam już wypracowane, a dziadkowie jak to dziadkowie...wiadomo rozpuszczają

no weekend
a ja prawie psychologiem i też mam swoje teorie oj bedzie sie działo jak dziadki sie zaczną wtrącać
Cytat:
zaraz zerknę, ja z innego korzystam, bo w zasadzie nigdy miesiąc nie trwa 5 tyg jak tu jest pokazany, a 4 i pół

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
-
ale to poł to kiedy jest? to umieść dwa ;p

Stary 2012-08-18, 20:29   #1490
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

wystawy psów i rózne pokazy posłuszeństwa, agility itp
bosko, mój mąż jest w to nieźle wkręcony w domku rodzinnym miał psa wiele lat, ja też zawsze teraz planowaliśmy zakup owczarka szwajcarskiego, ale naszym marzeniem jest border collie, no ale one już są mega wymagające, na razie z racji zmiany planów, piesek musi poczekać kilka lat. A Ty jaką masz rasę ?

Cytat:

ja dziadkom nie oddam ani jednym ani drugim po pierwsze żeby mi wszystkie moje plany wychowawcze zniweczyli, po drugie na szczescie mieszkamy dosc kawałek od siebie w innych miejscowościach.
ja zdecyduje sie zaczac prace to do żłobka ja w nim nic złego nie widze. kontakt z dziećmi. coś chciałam jeszcze dodac ale mi wyleciało ;p

O to inna sprawa, ponoć przy własnych dzieciach często dochodzi do konfliktów z rodzicami i teściami. Bo to co się w stosunku do siebie odpuszcza to trudno znieść do dzieci i jest

Cytat:

No taka ładna pogoda, to nie dziwię się że jak ktoś może to poszedł gdzieś, a tak zostały te odpoczywające klementyna, jak Ty jesteś pedagogiem to nam tu będziesz rad udzielać, jak robić żeby nie popsuć
Stary 2012-08-18, 20:34   #1491
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
bosko, mój mąż jest w to nieźle wkręcony w domku rodzinnym miał psa wiele lat, ja też zawsze teraz planowaliśmy zakup owczarka szwajcarskiego, ale naszym marzeniem jest border collie, no ale one już są mega wymagające, na razie z racji zmiany planów, piesek musi poczekać kilka lat. A Ty jaką masz rasę ?
mam cavaliery, ale o tym pisałam już Tobie w innym wątku o ile pamiętasz
2 tygodnie temu byłam w Poznaniu na pokazie frisbee i były tam m.in bordery i owczarki szwajcarskie - bosko bylo.
Pięknie pracujące psy byłam pod wielkim wrażeniem z jakim zaangażowaniem łapały dyski.
Inne rasy, nawet mniejsze były.
heh, cudowny to był weekend (i nawet dzidziol w brzuchu juz tam był )

Cytat:
O to inna sprawa, ponoć przy własnych dzieciach często dochodzi do konfliktów z rodzicami i teściami.
u mnie na bank będą takie konflikty, to nieuniknione
Stary 2012-08-18, 20:38   #1492
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
O to inna sprawa, ponoć przy własnych dzieciach często dochodzi do konfliktów z rodzicami i teściami. Bo to co się w stosunku do siebie odpuszcza to trudno znieść do dzieci i jest
no cóż, licze się z tym, ale narazie mam to w ...

Cytat:
u mnie na bank będą takie konflikty, to nieuniknione
no trudno

Stary 2012-08-18, 20:43   #1493
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
ale to poł to kiedy jest? to umieść dwa ;p
No chyba jak jest 31dni w miesiącu, sama nie wiem, ale z niego korzystałam w 1 ciąży, ale to nigdy nic nie wiadomo jak liczyć naprawdę. Dodałam 2

Nie umiem robić linków :/
Stary 2012-08-18, 20:46   #1494
klementyna1
Zakorzenienie

Oj wiecie jak to jest, szewc w dziurawych butach chodzi Na razie to bym ustawaiła tylk orodziców moich wychowanków, jak widze jakie błędy popełniaja, a sama pewnie bede nie lepsza;p Bo swojego sie zawsze nie widzi....

A ja kolejny dzien z rzędu wieczorem wymiotuje....ale mnie męczy..
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 21:01   #1495
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
A ja kolejny dzien z rzędu wieczorem wymiotuje....ale mnie męczy..
oj biedna, ja dziś 12tydz i 1dzień i też mnie cofnęło.... bo mąż kupił piersi z kurczaka, ja otwieram a one cuchną, prawie zwymiotowałam.
Stary 2012-08-18, 22:14   #1496
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
A wiecie w zasadzie dlaczego leżenie ma pomagać ? Ja w sumie też w ten weekend będę raczej leżeć bo dr powiedział że jak mam okazje i dopóki odczuwam te bóle to lepiej dmuchać na zimne.

Do kiedy to będzie zalecane do końca I trymestru ? czy dłużej... bo to jednak dla mnie totalnie męczące psychicznie
ktoś tu już dobrze wytłumaczył, żeby dziecko się lepiej zagnieździło, miało najoptymalniejsze warunki do rozwoju (bez wstrząsów, pionowej pozycji, itp). a do kiedy to zależy od kobiety i wyniku badania, niektóre wcale nie leżą i wręcz latają całą ciążę i jest ok a inne muszą leżeć plackiem bo inaczej plamią co może grozić poronieniem.

Cytat:
Wiesz, a może Mamę przeraża fakt bo właśnie wie że oczekujesz od niej pomocy ? Ja osobiście jestem zdania, że po to się decydujemy na dziecko świadomie i jak nas stać, żeby na niczyją pomoc nie liczyć. Zresztą ja sama nie miałabym serca wymagać jakiejś mega pomocy od mojej Mamy. Jest jeszcze młodą babką, prowadzi swoją firmę, wreszcie wypchała wszystkich z domu i ma czas dla siebie. Na swoje pasje, swoje podróże i swoje psy. Nie miałabym serca wkrecać ją w jakieś pomoce, jak kiedyś będzie chciała wieczorem zostać, żebym z mężem do kina skoczyła to super, poza tym nie ma mowy o niczym więcej.
tu się nie zgodzę bo z jednej strony owszem, jesteśmy świadomi, dorośli, sami się utrzymujemy, mamy gdzie mieszkać, itp, ale chyba nie będę potrafiła się obejść bez pomocy, zwłaszcza po powrocie do pracy po macierzyńskim. taka kolej rzeczy, mojej mamie też pomagała jedna i druga babcia, u jednej bardzo często siedziałyśmy z siostrą jak rodzice w pracy byli.

Cytat:
Mokka super młodzi to my nie jestesmy, bo ja mam 30 lat, a TZ 31. Oboje pracujemy, ślub byl 2 lata temu.
Generalnie uważam ze dla nas teraz jest dobry czas na dziecko, bo kupilsmy mieszkanie, mieszkamy sami, sami je też spłacamy
to idealny moment na dziecko, może mama byłaby niezadowolona niezależnie od momentu, bo z tego co piszesz to macie idealne warunki.

Cytat:
to chyba zależy od lekarza. ja do tej pory byłam 4 razy: w 5tc - pierwsza wizyta + lista badań do zrobienia, jeszcze 5 lub początek 6tc z wynikami + założenie karty ciąży, 7tc - usg i kazał przyjść za miesiąc (ale nie wiem czy wizyty będą co miesiąc czy dlatego, że ja wyjeżdżałam a potem gin na urlopie), 9tc - nieplanowana wizyta u innego gina, żeby się upewnić, że wszystko ok po wyjeździe w góry. generalnie ja wolałabym chodzić co 2, max 3 tygodnie, dla mnie raz w miesiącu to za rzadko. jeśli na następnej wizycie powie, że za miesiąc to powiem, że wolałabym częściej. w karcie ciąży mam rubryk na 10 wizyt, więc może to jakaś uniwersalna liczba, nie wiem.

Cytat:
1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
ja wolę tą rozpiskę z pełnymi tygodniami, to i tak jest umowne i częściej mówi się który tydzień niż który miesiąc.

Cytat:
Oj wiecie jak to jest, szewc w dziurawych butach chodzi Na razie to bym ustawaiła tylk orodziców moich wychowanków, jak widze jakie błędy popełniaja, a sama pewnie bede nie lepsza;p Bo swojego sie zawsze nie widzi....
na prawdę coś w tym jest. sama jestem dzieckiem nauczycielskim i też w takim zawodzie pracuję. trochę się napatrzę w pracy, trochę wiem z doświadczenia.

byliśmy dziś poznać 2-tygodniowego maluszka, pierwsza reakcja mojego męża: o Boże, on się rusza!
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-18, 22:26   #1497
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
to idealny moment na dziecko, może mama byłaby niezadowolona niezależnie od momentu, bo z tego co piszesz to macie idealne warunki.
teraz jak na spokojnie o tym myśle, to był chyba za duży szok, bo nie wiedziala ze takie mamy plany a tu nagle wyskakuje z taką informacją.
Musi to mózg przetrworzyć. Zobaczymy w czasie.

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
to chyba zależy od lekarza. ja do tej pory byłam 4 razy: w 5tc - pierwsza wizyta + lista badań do zrobienia, jeszcze 5 lub początek 6tc z wynikami + założenie karty ciąży, 7tc - usg i kazał przyjść za miesiąc (ale nie wiem czy wizyty będą co miesiąc czy dlatego, że ja wyjeżdżałam a potem gin na urlopie), 9tc - nieplanowana wizyta u innego gina, żeby się upewnić, że wszystko ok po wyjeździe w góry. generalnie ja wolałabym chodzić co 2, max 3 tygodnie, dla mnie raz w miesiącu to za rzadko. jeśli na następnej wizycie powie, że za miesiąc to powiem, że wolałabym częściej. w karcie ciąży mam rubryk na 10 wizyt, więc może to jakaś uniwersalna liczba, nie wiem.
to tym bardziej muszę dostać sie do lekarza na NFZ.

czy jest jakaś różnica czy listę badan wypisuje lekarz prywatny czy ten na NFZ? tzn czy są jakies zniżki?
Stary 2012-08-18, 22:43   #1498
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
czy jest jakaś różnica czy listę badan wypisuje lekarz prywatny czy ten na NFZ? tzn czy są jakies zniżki?
różnica jest taka, że jak chodzisz do lekarza na NFZ i da Ci skierowania na badania to za te badania nie płacisz (chyba, że są jakieś wyjątki, szczególne badania, nie wiem), a prywatny jak wypisuje skierowanie to ono jest tylko formalnością i papierkiem, żebyś wiedziała jakie badania bo i tak za nie płacisz. wydaje mi się też, że na NFZ mogą dawać skierowania tylko na podstawowe i obowiązkowe w ciąży badania. ja w swojej karcie mam podział na badania obowiązkowe, zalecane i dodatkowe dla danych przedziałów w tygodniach ciąży. póki co lekarz kazał mi zrobić te obowiązkowe i połowę z tych zalecanych, nie wiem czemu akurat te a nie inne, ale może jakaś logika w tym jest, dopytam o to.
Stary 2012-08-18, 22:52   #1499
00anulka00
Zadomowienie

to jak mi teraz prywatny zleci liste badań to nie wiem czy czekać do wrzesnia czy robić od razu. Wiadomo ze zdrowie dziecka najwazniejsze, a nie wiem czy te badania są az tak wazne ze muszą byc natychmiast zrobione (tym bardziej ze wiecej sie u niego nie pojawie). ZObaczymy w czwartek.

wkurza mnie to, ze co miesiąc tyle mi zabierają na składki, a jak chce isc do gina to mam 6 tygodni czekać :/ o innych specjalistach nie mowie
Stary 2012-08-18, 23:02   #1500
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
to jak mi teraz prywatny zleci liste badań to nie wiem czy czekać do wrzesnia czy robić od razu. Wiadomo ze zdrowie dziecka najwazniejsze, a nie wiem czy te badania są az tak wazne ze muszą byc natychmiast zrobione (tym bardziej ze wiecej sie u niego nie pojawie). ZObaczymy w czwartek.

wkurza mnie to, ze co miesiąc tyle mi zabierają na składki, a jak chce isc do gina to mam 6 tygodni czekać :/ o innych specjalistach nie mowie
zobaczysz co to za badania, na pewno część można zrobić później. dla mojego gina wyniki badań, które mi zlecił były podstawą do założenia karty ciąży, zresztą i tak planowałam do niego chodzić, więc zrobiłam od razu. teraz robię dzień-dwa przed wizytą, żeby mieć świeże wyniki.

a próbowałaś powiedzieć, że jesteś w ciąży i bardzo potrzebujesz dostać się wcześniej? do jakiegokolwiek gina na NFZ? każdy da Ci te same badania,a przynajmniej zrobisz je i będziesz wiedziała czy jest ok. potem i tak możesz zmienić lekarza.

ja niedawno musiałam się dostać do endokrynologa na NFZ (miejsc nie ma na nie wiem ile do przodu), znalazłam przychodnię, w której jak na wstępie jak powiem, że jestem w ciąży i muszę się dostać to mimo braku numerków przyjmują mnie następnego dnia lub na dzień na który chcę/lekarka każe.

Klementyna - doczytałaś co pisałam Ci o endokrynologu na NFZ? bo pamiętam, że szukałaś niedawno.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości