![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Odparzona pupa.
Witam. Jestem mama 11-dniowej Zuzi. Od kilku dni mala ma odparzona pupe. Jak to u noworodka bywa robi kupy po kilka razy dziennie. Po kazdej zrobionej kupce zmieniam jej pampersa. Kolo odbytu pojawilo sie zaczerwienienie i kilka krostek. Stosowalam masci sudocrem, bepanthen i nawet zasypke ale nie chce to nic pomoc. Wspomne ze przemywalam pupe przegotowana woda bo z poczatku myslalam ze to od chusteczek nawilzajacych. Nawet firmy pampersow zmienialam.
Dzis jeszcze sprobuje uzywac kremu oilan. Ponoc likwiduje zaczerwienienia i podraznienia skory. Zobaczymy czy zadziala. Jesli to juz nie pomoze to wybiore sie z corka do pediatry. Moze uznacie ze panikuje... Moze znacie lepsze sposoby ktore Waszym maluchom pomogly na odparzona pupe? Z gory dziekuje za pomoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odparzona pupa.
Jeśli mała ma wrażliwą skórę, to raczej chusteczek nie używaj, zresztą to sama chemia i szkoda tym traktować delikatną skórę noworodka. Często wietrz, przemywaj roztworem nadmanganianu potasu. Spróbuj jeszcze linomagu używać. Maści nie nakładaj zbyt dużo, tylko wsmarowuj w skórę.
Karmisz mm czy piersią? Bo może mleko nie służy i stąd odparzenia, podobno też tak bywa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja też polecam linomag . Stosowałam u starszej a teraz u młodszej córki i dla nas najlepszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Jak sudokrem nie zadziałał to tormentiol u nas zdziałał cuda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Karmie piersia caly czas. Juz sie boje testowac wszytsko po kolei na malej. Nie chce zeby ja to bolalo a nic nie pomaga
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ale to jest tylko zaczerwienienie i kilka krostek, a nie jakieś hardkorowe odparzenie z ranami i tyłkiem czerwonym jak u pawiana.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja bym dalej myła pupę i smarowała przy każdej zmianie pampersa.
Często zmieniła pampka. I koniecznie wietrzyła, czym więcej bez pieluchy tym lepiej. Co do maści to jeszcze fajnay jest Linomag maść spray Nanozin U nas świetnie się sprawdza Clotrimazolum, ale nie wiem czy takiemu maleństwo może używać, zapytaj w aptece.
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Tak, jak pisała KarolinaP103 i Primavera, Tormentiol u mego Bąbla zdziałał cuda. Synek miał bardzo doparzoną pupę po prawie tygodniowej biegunce. Próbowałam wszystkiego, ale dopiero po Tormentiolu była znaczna poprawa. Tak jak dziewczyny pisały, do tego często wietrz pupę, myj po każdej kupie. Dodam jeszcze, że Tormeniol kosztuje kilka złotych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Wyprobuje jeszcze ten Tormentiol tak jak mowicie. A te zaczerwienienia to powstaly przez te czeste kupy u mojej malej.
A jak dlugo mozna stosowac ta masc? I czy nie jest to zabronione dla tak malych dzieci? Bo na jednym z forum wyczytalam ze nie powinno sie stosowac u dzieci ponizej 12 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Nie probuj juz zadnych masci, tylko czesto zmieniaj pieluszke, a w kazdego pampersa sypnij garsc maki ziemniaczanej. Na pewno pomoze
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Tormentiol działa szybko i skutecznie
![]() ![]() Do przemywania pupki polecam roztwór z nadmanganianu potasu - też super łagodzi odparzoną pupkę (do kupienia w aptece bez recepty) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIe wiem, ile czasu można stosować -ja posmarowałam na noc i od razu widać było poprawę Mi położna poleciła do kąpieli przy potówkach i do mycia buźki, jak małą wysypało nie wiadomo co, czy trądzik czy skaza to było |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
nie wiem czy tormentiol u takiego malucha to dobry pomysł..
ja bym odstawiła nawilżane chusteczki (mycie wacikami zmoczonymi w ciepłej wodzie - są takie większe dla dzieci) ..bepanthen, sudokrem..jak to nie pomoże to zmianę marki pieluch - dzieci często się uczulają.. a jak to nie pomoże do lekarza.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Potwierdzam tormentiol. Wystarczy smarować 2-3dni troszeczkę i od razu pupa wygaojona. Dodatkowo polecam po kuokach myć pupę wodą z mydlem a nie chusteczkami. A i ogólnie to przy podrażnieniu taki to wietrzenie pupy. Dodatkowo można spróbowac, żeby się nie odparzał puder albo starą metodę babć mąka ziemniacza jako zasypka. Ja tak robiłam jak moj synek się odparzał.
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko wątku dobrze robisz,że myjesz przegotowaną woda, najlepsze co może być. Na początku radze wietrzyć tyłek jest tak ciepło,ż ejak zawiniesz ją lekko w pieluszke nic jej sie nie stanie. Ja wrocilam ze szpitala z odparzeniami, było to rok temu. U mnie przeszło po pieluchach bambusowych z kikko. I zapruszałam pupe maka ziemniaczana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
to nie jest maść dla takich małych dzieci
![]() dokładnie spróbuj alantan plus w kremie , naprawdę polecam ![]() Edytowane przez dziubek79 Czas edycji: 2012-08-20 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
tez slyszalam ze tormentiol absolutnie nie nadaje sie dla maluszkow- jak pisza dziewczyny duzo wietrzyc, zwlaszcza w te upaly, myc woda i watka i zasypywac maka ziemniaczana
![]()
![]() |
#19 |
Wtajemniczenie
|
Wietrzyc,jak najwiecej,przemywac pupcie wacikiem nasaczonym oliwa ,robic oklady z rumianku,zasypywac maka ziemniaczana-to z takich bardziej naturalnych metod.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
mój synek miał tak odparzoną pupkę to myłam wacikami z czystą wodą i wietrzyłam ile sie dało, w dzień to nawet bez pieluchy był praktycznie cały dzień i po 2 dniach zeszło ... u nas bephanten maść jest najlepszy ( ewent alantan plus maść)... ale tormentiol w ciężkich przypadkach też używam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
WIETRZENIE ,wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie !
Odłożenie chusteczek na jakiś czas i przemywanie wacikami namoczone w wodzie przegotowanej( ja tak robiłam chyba z 3 miesiące) Bepathen u Nas się sprawdził, przy odparzeniach. Sudocrem na większe odparzenia nie pomógł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
a to niby czemu?
![]() Tormentiol niby teraz nie jest polecany dla maluchów (choć jak rodziłam pierwszą córkę był nagminnie używany na oddziale noworodkowym - nawet był uwzględniony w liście "co przynieść do szpitala" i każda mamuśka musiała dać całą tubkę. więc nie sądzę aby od sporadycznego używania miało się coś stać... A nadmanganian potasu poleciła mi i lekarka i farmaceutka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
A co jest złego w nadmanganianie potasu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak pisały dziewczyny mąka ziemniaczana i wietrzenie
![]()
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
odnośnie tormentiolu zalecenia się zmieniają ludzie mądrzeją ...
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
No niby Tormentiol niewskazany bo zawiera kwas borny a zgadnijcie co mi przepisała lekarka na odparzenie jak nawet Tormentiol nie zadziałał?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Probuje juz od poludnia Tormentiol i jak narazie mam wrazenie ze moja Mala ma suchsza skore na pupie tam gdzie jest odparzone. A czy nic sie nie stanie jak nasypie maki ziemniaczanej do pampersa jak wykapie Mala? Boje sie ze to moze miec odwrotny skutek bo jak sie zesika to maka zrobi sie leista, no i czy dobry to jest sposob zeby na noc tak zrobic?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
nie wiem co ta mąka ma pomóc??
jeśli skóra jest uszkodzona to trzeba ją zabezpieczyć by wspomóc gojenie i nie narażać na podrażniające działanie np moczu.. ja bym po myciu dokładnie osuszyła (np chusteczką higieniczną papierową) na to bepanthen czy alantan maść (one tworzą warstw na skorze ktora jest barierą dla wilgoci a dodatkowo pomagają się skórze goić) ew możesz zmieszać na dłoni trochę bepanthenu i dodac clotrimazolum maści.. i taka mieszankę nałożyć na pupke.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Ja sypie nawet i na noc make ziemniaczana,rano,przy zmianie pampersa ona nadal na pupie jest,takze moge tylko polecic.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
ja polecam kapiel w nadmanganianie potasu, takie maleńkie fioletowe tabletki, bez recepty, rozpuszcza sie w wodzie, albo namoczyć płatka kosmetycznego i przykladac do zaczerwienienia, ale przede wszystkim wietrzyc, jak najdłużej się da
moje dzieciaki mialy alergie na mokre chusteczki, firma nie miała znaczenia, na wszystkie, dopiero jak były starsze mogłam ich uzywać |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.