Odparzona pupa. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-19, 17:47   #1
mysza nova
Raczkowanie

Odparzona pupa.

Witam. Jestem mama 11-dniowej Zuzi. Od kilku dni mala ma odparzona pupe. Jak to u noworodka bywa robi kupy po kilka razy dziennie. Po kazdej zrobionej kupce zmieniam jej pampersa. Kolo odbytu pojawilo sie zaczerwienienie i kilka krostek. Stosowalam masci sudocrem, bepanthen i nawet zasypke ale nie chce to nic pomoc. Wspomne ze przemywalam pupe przegotowana woda bo z poczatku myslalam ze to od chusteczek nawilzajacych. Nawet firmy pampersow zmienialam.
Dzis jeszcze sprobuje uzywac kremu oilan. Ponoc likwiduje zaczerwienienia i podraznienia skory. Zobaczymy czy zadziala.
Jesli to juz nie pomoze to wybiore sie z corka do pediatry. Moze uznacie ze panikuje...
Moze znacie lepsze sposoby ktore Waszym maluchom pomogly na odparzona pupe? Z gory dziekuje za pomoc.
mysza nova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 18:06   #2
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Odparzona pupa.

Jeśli mała ma wrażliwą skórę, to raczej chusteczek nie używaj, zresztą to sama chemia i szkoda tym traktować delikatną skórę noworodka. Często wietrz, przemywaj roztworem nadmanganianu potasu. Spróbuj jeszcze linomagu używać. Maści nie nakładaj zbyt dużo, tylko wsmarowuj w skórę.

Karmisz mm czy piersią? Bo może mleko nie służy i stąd odparzenia, podobno też tak bywa.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 18:37   #3
kojka
Raczkowanie

Ja też polecam linomag . Stosowałam u starszej a teraz u młodszej córki i dla nas najlepszy
kojka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 18:45   #4
karolinaP103
Zadomowienie

Jak sudokrem nie zadziałał to tormentiol u nas zdziałał cuda
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 18:49   #5
mysza nova
Raczkowanie

Karmie piersia caly czas. Juz sie boje testowac wszytsko po kolei na malej. Nie chce zeby ja to bolalo a nic nie pomaga
Stary 2012-08-19, 18:49   #6
_vixen_
Zakorzenienie

Ale to jest tylko zaczerwienienie i kilka krostek, a nie jakieś hardkorowe odparzenie z ranami i tyłkiem czerwonym jak u pawiana.
Stary 2012-08-19, 19:02   #7
iizabelaa
Zakorzenienie

Ja bym dalej myła pupę i smarowała przy każdej zmianie pampersa.
Często zmieniła pampka. I koniecznie wietrzyła, czym więcej bez pieluchy tym lepiej.

Co do maści to jeszcze fajnay jest
Linomag maść
spray Nanozin

U nas świetnie się sprawdza Clotrimazolum, ale nie wiem czy takiemu maleństwo może używać, zapytaj w aptece.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-19, 19:07   #8
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza nova Pokaż wiadomość
Witam. Jestem mama 11-dniowej Zuzi. Od kilku dni mala ma odparzona pupe. Jak to u noworodka bywa robi kupy po kilka razy dziennie. Po kazdej zrobionej kupce zmieniam jej pampersa. Kolo odbytu pojawilo sie zaczerwienienie i kilka krostek. Stosowalam masci sudocrem, bepanthen i nawet zasypke ale nie chce to nic pomoc. Wspomne ze przemywalam pupe przegotowana woda bo z poczatku myslalam ze to od chusteczek nawilzajacych. Nawet firmy pampersow zmienialam.
Dzis jeszcze sprobuje uzywac kremu oilan. Ponoc likwiduje zaczerwienienia i podraznienia skory. Zobaczymy czy zadziala.
Jesli to juz nie pomoze to wybiore sie z corka do pediatry. Moze uznacie ze panikuje...
Moze znacie lepsze sposoby ktore Waszym maluchom pomogly na odparzona pupe? Z gory dziekuje za pomoc.
moja córeczka też jakoś koło 10-14 dnia miała odparzoną doopkę -tak jak twoja (zaczerwienienie i kilka krostek) stosowałam to co ty i jeszcze linomag - nie poskutkowało, posmarowałam tormentiolem i momentalnie była poprawa
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 20:09   #9
Vulcana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
Tak, jak pisała KarolinaP103 i Primavera, Tormentiol u mego Bąbla zdziałał cuda. Synek miał bardzo doparzoną pupę po prawie tygodniowej biegunce. Próbowałam wszystkiego, ale dopiero po Tormentiolu była znaczna poprawa. Tak jak dziewczyny pisały, do tego często wietrz pupę, myj po każdej kupie. Dodam jeszcze, że Tormeniol kosztuje kilka złotych.
Vulcana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 20:16   #10
mysza nova
Raczkowanie

Wyprobuje jeszcze ten Tormentiol tak jak mowicie. A te zaczerwienienia to powstaly przez te czeste kupy u mojej malej.
A jak dlugo mozna stosowac ta masc? I czy nie jest to zabronione dla tak malych dzieci? Bo na jednym z forum wyczytalam ze nie powinno sie stosowac u dzieci ponizej 12 lat.
Stary 2012-08-19, 20:29   #11
aszuelka
Zakorzenienie

Nie probuj juz zadnych masci, tylko czesto zmieniaj pieluszke, a w kazdego pampersa sypnij garsc maki ziemniaczanej. Na pewno pomoze ja tez mialam z synkiem takie problemy, zadne masci nie pomagaly, a po mace zaraz zeszlo wszystko pieknie

16.06.2018 ślub
https://www.suwaczek.pl/cache/33159b1b51.png
aszuelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 20:31   #12
kotek81
Zakorzenienie

Tormentiol działa szybko i skutecznie ja używałam maks 3 dni i tylko na noc zawsze wszystko się pięknie goiło

Do przemywania pupki polecam roztwór z nadmanganianu potasu - też super łagodzi odparzoną pupkę (do kupienia w aptece bez recepty)
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 21:17   #13
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza nova Pokaż wiadomość
A jak dlugo mozna stosowac ta masc? I czy nie jest to zabronione dla tak malych dzieci? Bo na jednym z forum wyczytalam ze nie powinno sie stosowac u dzieci ponizej 12 lat.
niby nie powinno -mi położa poleciła jak nic innego nie pomagało (alantam. linomag, bepanthen, puder, mąka ziemniaczana, emolium -i leżenie pół dnia z gołym tyłkiem)

NIe wiem, ile czasu można stosować -ja posmarowałam na noc i od razu widać było poprawę

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Do przemywania pupki polecam roztwór z nadmanganianu potasu - też super łagodzi odparzoną pupkę (do kupienia w aptece bez recepty)
Mi położna poleciła do kąpieli przy potówkach i do mycia buźki, jak małą wysypało nie wiadomo co, czy trądzik czy skaza to było
primavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-19, 21:20   #14
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

nie wiem czy tormentiol u takiego malucha to dobry pomysł..

ja bym odstawiła nawilżane chusteczki (mycie wacikami zmoczonymi w ciepłej wodzie - są takie większe dla dzieci) ..bepanthen, sudokrem..jak to nie pomoże to zmianę marki pieluch - dzieci często się uczulają.. a jak to nie pomoże do lekarza..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 05:34   #15
aga_bre
Rozeznanie

Potwierdzam tormentiol. Wystarczy smarować 2-3dni troszeczkę i od razu pupa wygaojona. Dodatkowo polecam po kuokach myć pupę wodą z mydlem a nie chusteczkami. A i ogólnie to przy podrażnieniu taki to wietrzenie pupy. Dodatkowo można spróbowac, żeby się nie odparzał puder albo starą metodę babć mąka ziemniacza jako zasypka. Ja tak robiłam jak moj synek się odparzał.
Stary 2012-08-20, 06:45   #16
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Tormentiol działa szybko i skutecznie ja używałam maks 3 dni i tylko na noc zawsze wszystko się pięknie goiło

I jedno i drugie absolutnie!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!

Autorko wątku dobrze robisz,że myjesz przegotowaną woda, najlepsze co może być. Na początku radze wietrzyć tyłek jest tak ciepło,ż ejak zawiniesz ją lekko w pieluszke nic jej sie nie stanie.

Ja wrocilam ze szpitala z odparzeniami, było to rok temu. U mnie przeszło po pieluchach bambusowych z kikko. I zapruszałam pupe maka ziemniaczana.
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 07:03   #17
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinaP103 Pokaż wiadomość
to nie jest maść dla takich małych dzieci

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
nie wiem czy tormentiol u takiego malucha to dobry pomysł..
dokładnie

spróbuj alantan plus w kremie , naprawdę polecam

Edytowane przez dziubek79
Czas edycji: 2012-08-20 o 07:33
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 07:20   #18
glamourous
Zakorzenienie

tez slyszalam ze tormentiol absolutnie nie nadaje sie dla maluszkow- jak pisza dziewczyny duzo wietrzyc, zwlaszcza w te upaly, myc woda i watka i zasypywac maka ziemniaczana
Stary 2012-08-20, 08:18   #19
OlusiaS
Wtajemniczenie

Wietrzyc,jak najwiecej,przemywac pupcie wacikiem nasaczonym oliwa ,robic oklady z rumianku,zasypywac maka ziemniaczana-to z takich bardziej naturalnych metod.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-20, 08:22   #20
Sloneczko555xxx
Zakorzenienie

mój synek miał tak odparzoną pupkę to myłam wacikami z czystą wodą i wietrzyłam ile sie dało, w dzień to nawet bez pieluchy był praktycznie cały dzień i po 2 dniach zeszło ... u nas bephanten maść jest najlepszy ( ewent alantan plus maść)... ale tormentiol w ciężkich przypadkach też używam

Sloneczko555xxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 08:31   #21
zanetaa88
Zakorzenienie

WIETRZENIE ,wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie !
Odłożenie chusteczek na jakiś czas i przemywanie wacikami namoczone w wodzie przegotowanej( ja tak robiłam chyba z 3 miesiące)

Bepathen u Nas się sprawdził, przy odparzeniach.
Sudocrem na większe odparzenia nie pomógł.

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 10:47   #22
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
I jedno i drugie absolutnie!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!
a to niby czemu?

Tormentiol niby teraz nie jest polecany dla maluchów (choć jak rodziłam pierwszą córkę był nagminnie używany na oddziale noworodkowym - nawet był uwzględniony w liście "co przynieść do szpitala" i każda mamuśka musiała dać całą tubkę. więc nie sądzę aby od sporadycznego używania miało się coś stać...

A nadmanganian potasu poleciła mi i lekarka i farmaceutka...
Stary 2012-08-20, 10:58   #23
_vixen_
Zakorzenienie

A co jest złego w nadmanganianie potasu?
Stary 2012-08-20, 14:17   #24
asia665
Wtajemniczenie

Tak jak pisały dziewczyny mąka ziemniaczana i wietrzenie . Ja rodziłam w najgorsze lipcowe upały,po powrocie ze szpitala synek miał zaczerwienioną pupe, więc jak tylko się dało to leżał bez pampersa, a jak już miał pampersa to zawsze miał pupe podsypaną mąką ziemniaczaną.

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 14:32   #25
Patrilla
Zakorzenienie

odnośnie tormentiolu zalecenia się zmieniają ludzie mądrzeją ...
Cytat:
Tormentiol jest zakazany do 3 roku zycia-bo zawiera kwas borny .Kwas borny nie powinien być stosowany u małych dzieci, jest toksyczny, ...
ja stosowałam po konsultacji z pediatrą clotrimazolum u 3 m dziecka ale u nas był poważniejszy problem na tle alergicznym także polecam mega wietrzenie alantan, ziemniaczankę i waciki do mycia a nie chusteczki
Stary 2012-08-20, 16:09   #26
kotek81
Zakorzenienie

No niby Tormentiol niewskazany bo zawiera kwas borny a zgadnijcie co mi przepisała lekarka na odparzenie jak nawet Tormentiol nie zadziałał? Maść apteczną, robioną na zamówienie której głównym składnikiem był.... kwas borny
Stary 2012-08-20, 18:41   #27
mysza nova
Raczkowanie

Probuje juz od poludnia Tormentiol i jak narazie mam wrazenie ze moja Mala ma suchsza skore na pupie tam gdzie jest odparzone. A czy nic sie nie stanie jak nasypie maki ziemniaczanej do pampersa jak wykapie Mala? Boje sie ze to moze miec odwrotny skutek bo jak sie zesika to maka zrobi sie leista, no i czy dobry to jest sposob zeby na noc tak zrobic?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-20, 19:14   #28
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

nie wiem co ta mąka ma pomóc??

jeśli skóra jest uszkodzona to trzeba ją zabezpieczyć by wspomóc gojenie i nie narażać na podrażniające działanie np moczu..

ja bym po myciu dokładnie osuszyła (np chusteczką higieniczną papierową) na to bepanthen czy alantan maść (one tworzą warstw na skorze ktora jest barierą dla wilgoci a dodatkowo pomagają się skórze goić)

ew możesz zmieszać na dłoni trochę bepanthenu i dodac clotrimazolum maści.. i taka mieszankę nałożyć na pupke..
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 20:55   #29
OlusiaS
Wtajemniczenie

Ja sypie nawet i na noc make ziemniaczana,rano,przy zmianie pampersa ona nadal na pupie jest,takze moge tylko polecic.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:04   #30
joannajj
Wtajemniczenie

ja polecam kapiel w nadmanganianie potasu, takie maleńkie fioletowe tabletki, bez recepty, rozpuszcza sie w wodzie, albo namoczyć płatka kosmetycznego i przykladac do zaczerwienienia, ale przede wszystkim wietrzyc, jak najdłużej się da
moje dzieciaki mialy alergie na mokre chusteczki, firma nie miała znaczenia, na wszystkie, dopiero jak były starsze mogłam ich uzywać
joannajj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości