|
|
#1651 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?
|
|
|
|
|
#1652 |
|
Zadomowienie
|
może chodzi o zgryz
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=moni_ka.g;36008543]o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?[/QUO
ja też nie zamierzam dawać smoczka ze względu na nieprawidłowy zgryz, niemal o połowę większą zapadalność na zapalenie ucha, opóźniony rozwój mowy i (to moja własna obserwacja) durno-gapowaty wyraz twarzy u kilkulatków, które bywa, że nadal z nich korzystają poza tym z tym pewnie jest jak z rzucaniem palenia - jak do smoczka nie przyzwyczaisz, to odzwyczajać nie będziesz musiała |
|
|
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
no dobrze, są wady, ale też zalety smoczka. kiedyś wszystkie dzieci po kolei ssały smoczki, teraz mam wrażenie, że zrobiła się trochę taka moda na brak smoczka, bez jakiegoś wypośrodkowania. nie i już, dla zasady? a może macie jakieś konkretne argumenty? pytam bo jak spotykam się z brakiem smoczka to zazwyczaj słyszę bo nie chcę dawać smoczka, bo jakoś tak, ale argumentów żadnych
![]() ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1655 |
|
Zakorzenienie
|
to co napisałam dotyczy i niemowląt
poza tym czytałam gdzieś, ale nie mogę znaleźć źródła, że wśród korzystających ze smoczka jest więcej grubasów na logikę to ssanie powinno kojarzyć się dziecku z jedzeniem, a nie uspakajaniem się, bo potem będzie uspakajać się jedzeniem |
|
|
|
|
#1656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1657 |
|
Zakorzenienie
|
może to niektóre zniechęci
http://www.edusfera.pl/artykuly,73.php |
|
|
|
|
#1658 |
|
Zadomowienie
|
mnie na pewno nie, jak zwykle zdrowy rozsądek przede wszystkim
|
|
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1660 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1661 |
|
Zadomowienie
|
przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie. Każdego to jest wybór |
|
|
|
|
#1662 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mnie strasznie dziwi jak szwagierka wpycha małemu smoczek czy ten płacze czy nie... tak po prostu przypina do ubranka i wkłada do buzi... oczywiście nie chcę się odzywać bo miewam z nią na pieńku - teraz zarzuci mi, że się wymądrzam...
|
|
|
|
#1663 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam, pomyłka
Edytowane przez Wiktorynka Czas edycji: 2012-08-20 o 20:32 |
|
|
|
|
#1664 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to idziemy rowno zajrze wiec i do c&a fajne te spodnie ale eleganckie a ja chce dzinsy Cytat:
Cytat:
dlaczego? - wady wymowy i opóźnienie mowy - wady zgryzu - opóźnienie pionizacji języka - zaburza odruch ssania - ja mam argument taki że jak ktoś mnie denerwuje bo np. głupio gada to nie wpycham mu kartofla w gębę bo nie chce słuchać tylko inaczej uspokajam więcej nie pamiętam. ale niedługo zacznę sobie przypominać moje psychologiczne teorie dotyczące dzieci to mogę wam pisać jakieś rewelacje. oczywiście bez narzucania. każdy zrobi co zechce. - ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ---------- Cytat:
butelki też bym chciała uniknąć ( no chyba że karmienie piersią nie wypali) no ale wiadomo mam swoje plany teoretyczne a ile wyjdzie w praktyce to się okażę ale powiem Wam, że jestem przygotowana na wiele. (oczywiscie w teorii ) ale podkreślam raz jeszcze żeby potem na mnie nikt nie naskakiwał, mówię co ja chcę robić , a reszta róbta co chceta ;p
|
|
|
#1665 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja tam nie mam zdania jeszcze, na razie zastanawianie się nad tym to dla mnie porównywalna abstrakcja jak kupowanie ubranek zastanowię się gdzieś na poziomie 9 miesiąca i ciągle zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania ![]()
|
||
|
|
|
|
#1666 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie ![]() i żeby nie było, też chciałabym nie dawać drugiem dziecku smoczka. Ale największy problem jak w nim widzę, to jak go zabrać... Marysia ma 2 latka, a do zasypiania (podkreślam - tylko do zasypiania, w dzień nie używa i nie śpi z nim) smoczka się domaga mocno. I nie tyle że żałuję, ze go dałam co żałuje że wcześniej nie zabrałam... I co więcej - rozwija się świetnie,nie ma wady zgryzu, fajnie mówi, nie jest grubasem z tym ostatnim to w ogóle bym polemizowała, bo często właśnie dlatego daje się smoczka, żeby przerwy między karmieniami trochę wydłużyć, jak dziecko ma silną potrzebę ssania....![]() Vereado, witaj |
||||
|
|
|
|
#1667 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam tylko nadzieję, że moi bliscy uszanują zasady, które będę wprowadzać (jeszcze nie wiem jakie
|
|
|
|
#1668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja nie chce żeby dziecko z nami spało i zrobie naparwde dużo, żeby tak było |
|
|
|
|
|
#1669 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. czepiała się swojej córki że daje dziecku jedzenie ze słoiczka a nie sama gotuje no ja nie mam zamiaru gotować małych porcji bez przypraw dla dziecka codziennie hehe wole gotowe ale jak ktoś lubi ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
bo zgniote ;p w moim i tak i mało miejsca na 3 osobe nie ma miejsca
|
|
|
#1670 |
|
Zadomowienie
|
też bym tak chciała, ale patrzę realnie i po macierzyńskim muszę wrócic do pracy, szkoda, chciałam chociaż rok posiedziec z dzieckiem, ale pracę muszę utrzymać.
u mnie inny powód, ale fakt faktem ma spać u siebie |
|
|
|
|
#1671 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze... ależ mnie muli wieczorami... Zaczyna się po południu, tak po 16 i potem apogeum nudności o 20... Do tego jeszcze zmęczenie dochodzi i jestem jedną, wielką ale i lichutką roślinką... Nie pozostało mi nic innego jak tylko odwiedzić łazienkę a potem wskoczyć do łóżka... może uda mi się rozdziałek Harrego bryknąć (IV część).
Dobrej nocki dziewuszki!
|
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki ja wiem, że temat smoczka jest szalenie nurtujący i absorbujący
ale może któras wie cos na temat tych skurczy i mogłaby mi poopowiadac jak to jest je odczuwać;>??![]() Sorceresss- mam identycznie
Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2012-08-20 o 20:52 |
|
|
|
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
a jaki? można wiedzieć ?
Cytat:
|
|
|
#1674 |
|
Zakorzenienie
|
Oj... mam inne zdanie o smoczku.
Noworodek ma silny odruch ssania. Ssanie go uspokaja. Ssanie jest naturalne. Ale nie zawsze możemy uspokoić maluszka ssaniem piersi. Medal ma dwie strony... bo trzeba odzwyczajać. Nowa generacja smoczków nie powoduje wad zgryzu. Mój syn nie chciał smoka. Jednocześnie nienawidził wózka. Każdy spacer to był mój i pewnie jego koszmar. Raz w wielkim płaczu w wózku zassał smoka i pięknie uspokoił się i spał. Liczyłam na powtórkę i się przeliczyłam ![]() Dzieci karmione piersią często nie chcą smoczka... bo wolą ssać na uspokojenie pierś. Przy okazji coś zjedzą. Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.
|
|
#1675 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:56 ---------- można, ale pewnie sie posypią gromy
|
||
|
|
|
|
#1676 |
|
Zakorzenienie
|
I tak teraz sobie pomyślałam, że posiadanie dziecka sprawiło, że generalnie nie upieram się tak mocno przy jednej opcji. Dziecko sprawia wiele niespodzianek.
Cudownych, choć nie zawsze zgodnych z pietwotnymi założeniami.
|
|
#1677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Klementyna, moje skurcze to były typowy ból jak na okres
|
|
|
|
|
|
#1678 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kwestia konsekwencji też ma tu duże znaczenie. |
|
|
|
|
|
#1679 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#1680 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak nie umiałam, co więcej, nie widziałam takiej potrzeby, po prostu wsłuchiwałam się w potrzeby mojego dziecka i swoje nigdy natomiast w żadnym momencie życia Marysi nie stosowałam metody na wypłakanie się. Nie zostawiałam dziecka płaczącego żeby zasnęło ze zmęczenia... Edytowane przez Natala84 Czas edycji: 2012-08-20 o 21:09 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

też mam zamiar nie dawać dziecku smoczka ( juz widzę minę wszystkich zwłaszcza tesciowej, ale mam to w dup...) , a chodzika to nawet nie chce widziec na oczy. jak mi ktoś kupi to nie przyjme i koniec 

butelki też bym chciała uniknąć ( no chyba że karmienie piersią nie wypali) no ale wiadomo mam swoje plany teoretyczne a ile wyjdzie w praktyce to się okażę ale powiem Wam, że jestem przygotowana na wiele. (oczywiscie w teorii )
wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie