|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36006491](...)
O ile mi wiadomo, to symbolika welonu nie obejmuje jedynie dziewictwa. W ogóle jego geneza nie jest do końca wyjaśniona, także zawsze zaciążona przed ołtarzem może powiedzieć, że miała inną niż dziewictwo motywację.[/QUOTE] No właśnie. Podobno wywodzi się z czasów aranżowanych małżeństw, gdy welon miał zastosowanie praktyczne - narzeczeni spotykali się po raz pierwszy w dniu ślubu i pan młody nie miał pretekstu by dać nogę, rozczarowany niedostateczną urodą panny ![]()
#4682 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem NIC nie usprawiedliwia GŁUPOTY. (Nie mówię tu oczywiście o przypadkach, kiedy ciąża była planowana, mimo 17 lat
![]() WDŻ miałam tylko w podstawówce i to taki, że kiedy zapytałam co to jest seks, odpowiedziano mi, że dowiem się w liceum. Dla mnie głupotą jest kierowanie się opiniami koleżanek, które mówią, że już 3 lata uprawiają przerywany i nic się nie przydarzyło, więc jest to skuteczne. Mamy internet, (i jest dużo pomocnych stron, które nie zawierają porad rodem z kafeterii) lekarzy. Dlatego moją pierwszą myślą po zobaczeniu zdjęcia kolejnych młodych rodziców jest "co za idioci". |
![]() ![]() |
![]() |
#4683 |
Zakorzenienie
|
Ale serio, to jest jakaś plaga? Za moich czasów licealnych to może 2 dziewczyny chodziły w ciąży a w gimnazjum do żadna (jak ktoś miał za sobą pierwszy raz, to była to jakaś egzotyka), w czasach podstawówki seks i tego typu rzeczy były bleee.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4685 |
Zakorzenienie
|
A propos wpadek czy nie:
Ostatnio wracając z pracy byłam świadkiem-mimowolnym- rozmowy dwóch dziewczyn. Autobus nabity na full, panny spotkały się na środku i rozmawiają. Pada pytanie, czy ktoś z ich rocznika wziął ślub. Nikt. Po czym jedna głośno myśli dalej: 1: Tak myślę czy ktoś w ciąży, ale nie, też nie. 2:[uśmiecha i cicho mówi]No ja. 1:[głośno!] Ty?! A który to miesiąc?! 2:[jeszcze ciszej] A no piąty... 1: [na cały autobus znowu]No coś Ty?! Ale to wpadka, nie?! 2: ... Z pewnością wszyscy w okolicy byli złaknieni tej informacji...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zakorzenienie
|
Myślę, że obecnie przy cenach typu 60zł za paczkę pieluch, to mało kogo stać na jedno dziecko. Przykre to jest, że państwo kompletnie nie pomaga w takich sprawach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Co do tych dzieci - za moich czasów jak kończyłam gimnazjum była może 1 nastoletnia ciąża, jak kończyła moja siostra - 3.
![]() |
#4688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | |
zawsze mam racje
|
Cytat:
Co miesiąc ileś na konto za posiadanie dziecka? Bo dużo osób mówi, że państwo nie pomaga, a zawsze jestem ciekawa jakiej pomocy by te osoby oczekiwały.
![]() |
#4690 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Pracując z dziećmi, czasem oglądam takich rodziców, że mózg się lasuje, a wcale nie oznacza to,że są młodzi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-08-20 o 19:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4692 |
Wtajemniczenie
|
Wiecie co jeszcze mnie dziwi. Byłam wczoraj z TŻ-tem w parku. Tam dwie kobiety w ciąży, mające małe dzieci i palące papierosy, jak dzieci wdrapywały im się na kolana. Jak można być tak durnym, żeby palić w ciąży, a później przy dzieciach, to ja nie rozumiem. Przecież jak już ktoś musi, a dziecko ma to może z dala od niego, a nie mu dmuchać prosto w twarz.
#4693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie, nie chodziłam do żadnej katolickiej szkoły. Cytat:
Tak samo, jak przekonanie, że to kobieta w ciąży ma nie palić, ale ojciec sobie może. Tak samo, matka karmiąca piersią ma nie palić, a ojciec sobie może kopcić obok dzieci. Zawsze mnie krew zalewa, jak widzę takie scenki rodzajowe: ona w ciąży/z małym dzieckiem w wózku, a obok idzie sobie tatuś i radośnie wypala papierosa za papierosem ![]()
![]() |
#4695 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4696 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja 2 miesiące temu poznałam pielęgniarkę środowiskową, która była w 7 miesiącu ciąży a miała prócz tego 7 miesięcznego synka i jeszcze jednego synka kilkulatka. Powiedziała mi, że myślała, że jak się karmi piersią to to w 100% zabezpiecza przed ciążą. Ja czytałam o tym i to owszem niby zabezpiecza, ale ponoć trzeba karmić tylko piersią... więc ona może dzieciaka dopajała czymś jeszcze. No nie ważne... ja tej metody wolę na sobie nie testować, póki co mam dość porodów i biegania do położnej. Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-08-20 o 20:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4701 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem w liceum, już nie na peryferiach tylko w mieście - podobna ilość uczniów - nie było ani jednej wpadki. A dopiero co w maju liceum skończyłam. ![]() Więc według mnie wcale nie żyjemy w gorszych (pod względem przypadkowych ciąż) czasach. Mnie się wydaje, że to, niestety, zależy od środowiska z jakiego ktoś się wywodzi - więcej jest małoletnich mam w rodzinach biedniejszych, żyjących w gorszych warunkach. Z czegoś to musi się brać. Moja kuzynka z sąsiedniego miasta zaciążyła w wieku 18. I według mnie, oprócz jej nieodpowiedzialności, to też właśnie kwestia środowiska. Mieszkali biednie, jej mama nie dogadywała się z ojcem, był rozwód, matka zaczęła się spotykać ciągle z innymi gachami. Jeden synek nie skończył gimnazjum, zaczęły się drobne kradzieże, ucieczki z domu. A córa zaciażyła. Nie wiem, czy to jedynie lekkomyślność. Zresztą, nie wiem, bo oceniam ludzi po sobie. Ja, przyznam, miałam taki epizod, że byłam napita jak bela i wykorzystał to pewien facet (starszy ode mnie, przy czym chwalił się wcześniej, że ma narzeczoną w jakimś tam egzotycznym kraju(nie pamięam już jakim) i jej nigdy nie zdradzi). Następnego dnia była rozmowa - czy coś się wydarzyło, czego nie pamiętam. Mówił, że miał zabezpieczenie. Tak czy siak, dla mnie słowne potwierdzenie antykoncepcji nie było niczym i chciałam iść do ginekologa. Ale jak to bywa z NFZ, trzeba czekać na wizytę co najmniej 2 tygodnie. Nie było na to czasu. Poszłam do lekarza rodzinnego - powiedziałam, że chcę tabletki 72h po. Babka nie chciała mi ich wydać. Rozpłakałam się. (bo wcześniej w internecie naczytałam się, że nawet weterynarz może dać receptę na te tabletki). Lekarka, oględnie mówiąc, sponiewierała mnie słowami. Stwierdziła, że za głupotę muszę zapłacić, że może ciąża mnie czegoś nauczy i że mam się cieszyć, że jestem pełnoletnia - więc nie wpisze mi w kartę, że chciałam takich tabletek. No nic. Musiałam zapisać się prywatnie do ginekologa, który przyjął mnie jeszcze tego samego dnia. 100zł wizyta i 80zł tabletki. (chociaż mówił mi, że wątpliwa jest ciąża, bo miałam raczej dni niepłodne. Z tym że ja mam cykl nieregularny, czasem co 25 dni, a czasem 31, więc i tak kupiłam tabletki, dla pewnosci)... więc jeśli ktoś wie, że wpadł i naprawdę nie chce dziecka, to od razu zacznie działać. A nie że po czasie, gdy już jest za późno, skarży się, że wpadka, że nieuświadomienie, że nie miała pojęcia że seks przerywany niczego nie gwarantuje, itd. Ludzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do NPR... to nie tylko pomiar temp., ale też ciśnienia i gęstości śluzu. Do tego warto mieć blok papieru milimetrowego, żeby sobie dokładnie wartości wpisywać na wykresie. No i trzeba pilnować godzin, żeby pomiary były dokładne. Mi się nie chciało tego robić, a dodam, że to było w ramach ćwiczeń z poradni małżeńskiej przy okazji nauk przedmałżeńskich. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4704 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Aptekarki katoliczki są zmorą w mojej miejscowości ![]() ![]()
![]() |
#4705 | |
seriously? no.
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4707 | |||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4708 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4709 |
ma zielone pojęcie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36011822]Eeee, nie no raczej wyzaczenie płodnych godzin nie leży w zakresie możliwości NPRu
![]() U niektórych kobiet śluz płodny występuje tylko przez kilka godzin w czasie całego cyklu. Może to o taką sytuację chodziło?
#4710 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.