|
|
#3421 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Krakowianki - część XIX
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36017920]Wiem dokładnie co mówiła, bo oglądałam te filmik.
Ja nie pochwalam takiego zachowania, uważam jedynie że to nie powód do takiego awanturowania się i do zwalniania dziewczyny. Teraz w branży będzie jej naprawdę ciężko znaleźć pracę. A to wszystko przez panoszące się wszędzie ciotki-klotki-wizażanki. Co do wielkości Douglasa - powiedziałam o tym, ponieważ argument o małej drogeryjce i kupowaniu testerów przez właściciela był nietrafiony.[/QUOTE] Owszem, szkoda z jednej strony ze dziewczyna straciła pracę ale z drugiej strony jak głupia opowiadała o tym, czego nie powinna była mówić. Dziwne dla mnie jest, że winę widzisz w kimś kto zwrócił uwagę na niewłaściwe zachowanie. Nie jestem fanką pod.....nia ale moim zdaniem laska została zwolniona nie dlatego, że wizażanki podjęły temat tylko dlatego, że ona zachowywała sie nieodpowiednio. Z drogerią miałam na myśli to, że nie ważne czy ona jest duża czy nie, tylko o zachowanie tej panny - te testery wszystko jedno skąd pochodza w jakiej ilości, wszystko jedno jakie to ma odzwierciedlenie w zyskach i stratach właściciela - one nie są do tego żeby lasce życie uprzyjemniać. |
|
|
|
#3422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3423 |
|
Konto usunięte
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36018201]Mogę się założyć, że gdyby ta sprawa nie została nagłośniona i roztrzęsiona przez wizażanki to nikt by dziewczyny nie zwolnił. Dostała by jakieś upomnienie ustne, czy pisemne, ale nie doszło by do zwolnienia. A tak musieli z niej zrobić medialny przykład, żeby pokazać, że liczą się z klientami i działają. Myślę, że ta krucjata została wszczęta bo dużo pannic nie ma co robić, żyją życiem wizażowym, wszystko odbierają do siebie, mimo, że prawdopodobnie ich noga nigdy w Douglasie nie stanęła. Naprawdę myślisz, że burzą się najbardziej ci, którzy przychodzą do takiej sieciówki coś przetestować? Testery ZAWSZE są w Douglasach, nigdy nie ma braków. Więc najbardziej rzucają się te, które "walczą w imię zasady". Więc jakiej w tym przypadku ja się pytam?[/QUOTE]
Ale ona już dostawała upomnienia wczesniej. Owszem, to prawda że dużo lasek nie ma co robić z własnym życiem, nie mają własnych pasji i zainteresowań a jedyną rozrywką na ich poziomie jest przesiadywanie na wizażu 24h/dobę i szukanie afer. Niestety tu widać jaka jest zawiść wśród kobiet. Hiper, moim zdaniem sedno sprawy nie tkwi w tym kto poskarżył i czy był w Douglasie chociaż raz. Laska robiła zle i za to zostala ukarana. To tak jakby mieć pretensje do kogoś kto doniósł na przestępce. Wina jest po stronie donosiciela czy przestępcy? ( oczywiście wyolbrzymiam ).Ja niestety często spotykam się z brakiem testerów. I to nie tylko perfum ale kremów, podkładów i innych kosmetyków. |
|
|
|
#3424 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Idąc Twoim przykładem to tak jakby ukarać przestępcę rozstrzelaniem za kradzież bochenka chleba, bo pospólstwo musi widzieć, że kraść nie wolno. Edytowane przez f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 Czas edycji: 2012-08-21 o 10:41 |
|
|
|
|
#3425 |
|
Copyraptor
|
Zagubiona, bo mi wtedy czas tak szybko śmiga, nie nudzę się i w ogóle
|
|
|
|
#3426 |
|
Konto usunięte
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36018453]No widzisz, a ja uważam, że przez nagłośnienie sprawy kara była zbyt surowa.
Idąc Twoim przykładem to tak jakby ukarać przestępcę rozstrzelaniem za kradzież bochenka chleba, bo pospólstwo musi widzieć, że kraść nie wolno.[/QUOTE] Nie, wg mnie to tak jakby ukarać zwolnieniem sprzedawcę który codziennie kradnie bochenek chleba w sklepie w którym sprzedaje. Niezależnie od tego czy jest to malutka piekarnia czy duży supermarket. A szczytem wszystkiego byłoby gdyby ten sprzedawca nagrał filmik o tym, że codziennie bierze do domu bochenek bo lubi chleb i je go tak dużo, że woli brać z pracy, bo taniej. Szczytem głupoty natomiast nazwałabym go gdyby jeszcze radośnie wrzucił ten filmik na youtube mówiąc o tym setkom ludzi
|
|
|
|
#3427 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A jakby sprzedawca jeszcze musiał znać smaki wszystkich produktów jakie sprzedaje to już w ogóle nieadekwatny przykład
|
|
|
|
|
#3428 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Sądzę, że skoro dziewczyna już miała pogawędkę na temat filmików z pracodawcami, to po prostu uznali, że nie będe już drugi raz ostrzegać. Z tego co słyszałam, to pani z Natury, która zasłynęła filmikiem z nowościami z Esenca nie straciła pracy ani nic, przy czym to był pierwszy pomysł jej możliwości na vlogu
|
#3429 |
|
Konto usunięte
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36018780]No nie, bo sprzedawcy w piekarniach często gęsto mają chleb za darmo
A jakby sprzedawca jeszcze musiał znać smaki wszystkich produktów jakie sprzedaje to już w ogóle nieadekwatny przykład [/QUOTE]Nie bo to jest inna polityka firmy co innego jak sprzedawcy dostają coś do testowania w domu a co innego jak bezczelnie korzystają z tego co jest przeznaczone dla klientów.Hiper, nie widzisz nic złego w tym jak np laska przychodzi do perfumerii i codziennie spryskuje się perfumami? Uważasz, że jest to normalne? Bo moim zdaniem żałosne. |
|
|
|
#3430 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zresztą tych dwóch sytuacji nie ma co porównywać, tamta laska otworzyła z 20 produktów, ergo powinna je wszystkie kupić ![]() Nie wiem o co chodzi z tym, że miała pogawędkę ws. filmików, bo widziałam każdy jej filmik i pamiętam tylko komentarz, że "nie spodoba się to szefostwu Douglasa, że zachwala produkt Sephory". A nie, że ktoś ja karał, upominał, itd. Zatrudniając Patrycje wiedzieli od początku, że mają do czynienia z blogerką, więc trudno, żeby zachwalała tylko produkty Douglasa |
|
|
|
|
#3431 |
|
Zakorzenienie
|
Hiper, ja się zgodzę z Mistrzynią - bo jednak było nie było jest to kradzież. U nas w narodzie jakoś panuje przekonanie że z pracy wolno, bo za darmo - rzeczy typu długopisy, notatniki, papier ksero (+ drukowanie), rozmowy telefoniczne prywatne z firmowego, papier toaletowy, w mojej poprzedniej wynosili nawet mydło w płynie i środki czystości
Pamiętam jak z dwa lata temu była dość rozdmuchana afera z Tesco w roli głównej, kierownictwo zwolniło pracownice bo miało na monitoringu że jedzą pierogi. I niby nie dużo, bo po bojdaże 6 pierogów, ale - też podpadło to pod kradzież, i mimo afery w mediach się sieć nie ugięła - dla nich to kradzież. Notabene licząc ilość pracowników Tesco x ilość marketów x 6 pierogów x 5-6 dni w tygodniu x 12 miesięcy to trochę wychodzi A ludzie mają tendencję do zachowywania się na zasadzie że skoro ktoś zrobił i mu uszło to na sucho to dlaczego ja nie mogę?Rozumiałabym kwestię testowania nowego zapachu, psiknięcia się, ale obfitego psikania się codziennie swoimi ulubionymi to już nie bardzo.. Bo fakt faktem, nie spotkałam się z tym żeby w Douglasie brakowało testerów, ale jeżeli jeden sklep ma zawyżone zużycie testerów konkretnego zapachu to ktoś na tym traci, liczmy że zużyje 3-4 flakoniki rocznie (nie wiem jak bardzo obficie się spryskuje), licząc po 200 zł to ok. 800 zł na rok "ktoś" jest w plecy - i niech w co drugim albo co trzecim Douglasie konsultantki wyjdą z podobnego założenia, że po co mają kupować skoro w pracy się mogą obficie spsikać za darmo? Pomijam kwestię że testery są po to żeby klientki zachęcić do zakupu, a panienka powiedziała wprost że nie kupi bo jej szkoda kasy.I przyznam że gdyby to moja pracownica była to ja nie dość że walnęłabym dyscyplinarką, to jeszcze podliczyłabym ile testerów tego zapachu/zapachów musiał sklep zamówić w okresie jej zatrudnienia podsunęła za to rachunek, a przynajmniej za część.
Edytowane przez blair witch Czas edycji: 2012-08-21 o 11:05 |
|
|
|
#3432 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ad. 2. Widzę, cały czas mówię, że laski nie pochwalam. Natomiast cały czas też uważam, że kara jest za surowa. Skoro mają odgórne przyzwolenie korzystania z testerów to co w tym złego, że się spryskuje. Złe może być to, że o tym mówi. Ale to nie powód do zwolnienia pracownika i to jeszcze zwolnienia z taką pompą. |
|
|
|
|
#3433 |
|
Zakorzenienie
|
A i czym innym jest np to że konsultantka pomaluje się w pracy produktami ze sklepu, bo reprezentuje firmę i to jak ona wygląda zachęca do zakupu, nieraz jak coś chcę kupić to konsultantka mówi "ja mam teraz ten tusz na sobie" no i to jest co innego niż obfite psikanie się ulubionym zapachem bo jej żal kupić
|
#3434 |
|
maszyna, nie człowiek
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36018992]No to masz błędne informacje
![]() Zresztą tych dwóch sytuacji nie ma co porównywać, tamta laska otworzyła z 20 produktów, ergo powinna je wszystkie kupić ![]() Nie wiem o co chodzi z tym, że miała pogawędkę ws. filmików, bo widziałam każdy jej filmik i pamiętam tylko komentarz, że "nie spodoba się to szefostwu Douglasa, że zachwala produkt Sephory". A nie, że ktoś ja karał, upominał, itd. Zatrudniając Patrycje wiedzieli od początku, że mają do czynienia z blogerką, więc trudno, żeby zachwalała tylko produkty Douglasa Przestała być w końcu kierownikiem czy całkiem out? Bo sprawa była jednak trochę inna, ona otwierała produkty, które potem szły do sprzedaży, a to jest już oszukiwaniem klienta, który płacił za niepełnowartościowy produkt...
|
#3435 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież to jest tak jakbyś dała pracownikowi samochód do kontaktów z klientami i rozliczała paliwo wliczając to w koszta. A ten ktoś jezdziłby sobie w czasie pracy np. do dziewczyny albo do sklepu po pączki. Ty za to wtedy płacisz. |
|
|
|
|
#3436 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36019080]
ad. 2. Widzę, cały czas mówię, że laski nie pochwalam. Natomiast cały czas też uważam, że kara jest za surowa. Skoro mają odgórne przyzwolenie korzystania z testerów to co w tym złego, że się spryskuje. Złe może być to, że o tym mówi. Ale to nie powód do zwolnienia pracownika i to jeszcze zwolnienia z taką pompą.[/QUOTE] Myślę że to przyzwolenie mają raczej w takim celu w jakim opisałam w przykładzie o tuszu, a nie na oblewanie się ulubionymi zapachami bo jej żal kupić Mają zachęcić klienta do zakupu a nie korzystać na własny użytek.
|
#3437 |
|
Konto usunięte
|
[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36019080]ad. 1. Ale w Douglasie mają właśnie pełne prawo testować! O to chodzi! Tylko mają o tym nie mówić. Nie widzisz różnicy?[/QUOTE]
Sęk w tym, że ona nie testowała nowych perfum. Ona używała ulubionych zapachów żeby ją to taniej wyszło. Oszczędniej, zamiast świnki skarbonki. Zresztą widziałaś filmik, pokazywała jeszcze jak się spryskuje perfumami w jakich ilościach, chyba z 10 psiknięć. Ulubionym zapachem codziennie, nazywasz to testowaniem?
|
|
|
|
#3438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja znam wielu przedstawicieli handlowych z racji wykonywanego zawodu, no i są rozliczani z każdego km i z każdej złotówki, z każdej rozmowy telefonicznej - to się bardzo przy kryzysie nasiliło. Niektórych nawet po wbudowanym GPS potrafią sprawdzać, i np. wpisze sobie że wyjechał o 8 a wyjechał o 9, co pokazał GPS, no i upomnienie. Ale i tak potrafią przykombinować i rąbać pracodawcę nieźle... Jeden z mi znanych ma drugą pensję na boku po prostu
|
|
#3439 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie zobaczymy to mogę Ci podpowiedzieć na co powinni zwrócić uwagę jak chcą znaleźć jeszcze więcej ![]() Mi się wydaje po prostu że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, no i jak ktoś nie miał styczności z prowadzeniem czegoś swojego to też będzie inaczej patrzeć na pewne rzeczy niż osoba która albo coś prowadziła albo ktoś jej bliski prowadzi
|
|
#3441 |
|
Copyraptor
|
Ja bym tylko chciała powiedzieć, że nie zniosłabym przebywania z osobą, która tak wali perfumami, że na drugim końcu sklepu czuć
|
|
|
|
#3442 | ||||
|
Nie depcze krokusów
|
Skoro była na tyle głupia, to się doigrała, jej problem.
Cytat:
Zwłaszcza że sieć dostaje testery za darmo i nie płaci za nie. Gdybym była kierownikiem takiego sklepu, to wręcz kazałabym pracownicom przychodzić w pełnym makijażu i z dyskretną nutą markowych perfum, a jeśli używałyby testerów dostępnych w sklepie, to już w ogóle idealnie. Nie będę jej bronić, bo uważam, że postąpiła bezmyślnie chwaląc się tym setkom ludzi. Jednak kara wydaje mi się trochę nieodpowiednia do popełnionego czynu. Może to była tylko kropla wypełniająca czarę, skoro miała wcześniej upomnienia. Cytat:
Jako kierownik skupiłabym się na sprzedawaniu testerów przez pracowników. Nie wiem, ile z nich dostają personalnie, a ile po prostu biorą z półki wpisując w kajeciku, że się skończył... Cytat:
Moja koleżaneczka z pracy drukuje sobie całe skrypty na uczelnię i nikt nie zamierza na nią za to donosić... [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36018201]Myślę, że ta krucjata została wszczęta bo dużo pannic nie ma co robić, żyją życiem wizażowym, wszystko odbierają do siebie, mimo, że prawdopodobnie ich noga nigdy w Douglasie nie stanęła. Naprawdę myślisz, że burzą się najbardziej ci, którzy przychodzą do takiej sieciówki coś przetestować? Testery ZAWSZE są w Douglasach, nigdy nie ma braków. Więc najbardziej rzucają się te, które "walczą w imię zasady". Więc jakiej w tym przypadku ja się pytam?[/QUOTE] Najlepsze jest to, że te donosicielki pewnie nigdy nie kupiły perfum w D. tylko na All... ![]() [1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;36015151]Zwłaszcza w zimie, kiedy wyściubienie nosa na zewnątrz to przeżycie prawie tak traumatyczne jak weterynarz Ale nauczone są przez pozostałe pory roku, że to nie do ruszania ![]() Cytat:
|
|
|
#3443 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Malla, moja koleżanka pracując w jednej sieci musiała mieć prócz odpowiedniego stroju porządnie zrobiony makijaż
|
#3444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mall ale to o czym piszesz jest letko różne od tego co panienka robiła Oblewanie się ulubionymi zapachami których żal kupić to nie reklamowanie i zachęcanie klientów do zakupu
|
|
#3445 |
|
Nie depcze krokusów
|
Przeczytaj dwa razy, o czym napisałam.
|
|
#3446 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się tylko pytam?! Bo to że takie okaradanie jest nagminne nie oznacza, że dozwolone!! Nikt nie zamierza donosić bo to dopiero jest złośliwość a przepraszam bardzo to co ta laska robi to jak to sie nazywa? |
|
|
|
|
#3447 |
|
Nie depcze krokusów
|
Kierownik siedzi obok i wszystko widzi. Schodzi nam taka masa papieru, że to nie robi różnicy.
|
|
#3448 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3449 |
|
Nie depcze krokusów
|
Napisz do niej, ja tego nie praktykuję, bo stać Cię na wydruk, nie stoisz pod drzwiami mojej firmy z błaganiem, że masz coś pilnego i nie masz gdzie tego załatwić.
|
|
#3450 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Mistrzyni, robienie czegoś, co nie jest do końca ok i chwalenie się tym to okazanie intelektualnej bezbronności spowodowanej brakiem szczątkowej ilości wyobraźni, która zazwyczaj pomaga przewidzieć skutki własnego zachowania
Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.

).
A jakby sprzedawca jeszcze musiał znać smaki wszystkich produktów jakie sprzedaje to już w ogóle nieadekwatny przykład 

A ludzie mają tendencję do zachowywania się na zasadzie że skoro ktoś zrobił i mu uszło to na sucho to dlaczego ja nie mogę?