![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Devon Rex - moje marzenie
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu jestem zauroczona kotkami rasy Devon Rex... pierwszy raz widziałam go u mojej cioci, która dostała go od kogoś nie majac pojęcia czym charakteryzuje się ta rasa... dopiero z czasem przekonała się, że jest to odmiana KOCIEGO PSA... (zachowanie wobec właścicieli, merdanie ogonkiem). Kotek zaskoczył ciocię również tym, że pomimo iż nie był kastrowany, nie oznaczał terenu siusiając. Jak narazie mało wiem o tej rasie... głównym plusem jak dla mnie jest to, że kotki te nie gubią sierści (a sama sierść w baardzo niewielkim stopniu mogłaby uczulać). 31 marca mam 18'tkę i bardzo możliwe, że dostanę takiego kotka od rodzinki.. jeśli jednak nie to postaram się o niego sama.. ![]() Czy macie może jakieś ciekawe informacje odnośnie tej właśnie rasy?? może któraś z Was posiada takiego kociaka? Z góry dziękuję za wszystkie informacje. ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Devon Rex - moje marzenie
po pierwsze - uczula ślina kota, nie jego sierśc, więc rex tez uczula, a czy mniej czy wiecej, to zalezy od osobnika.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...ighlight=devon tu możesz poczytac o devonach http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t...ighlight=devon i tu http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=45960 i tu ![]() najlepiej przejdź się na jakąś wystawę, pogadasz z hodowcami, moze od razu zamówisz sobie kociaka z hodowli ![]() to, że kot nie znaczył, to tez cecha osobnicza, a nie rasy. hodowla http://www.devonrex.ras.pl/ klub hodowców i miłośników rasy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź! przejrzę sobie zaraz wszystkie stronki. Jak narazie widziałam tylko jedną (KLUB HODOWDÓW I MIŁOŚNIKOW RASY)... i zdziwiło mnie coś. Zobaczcie sobie "koty w klubie" --> "kotki" --> i druga kotka od góry - ADELA. Czy to jest Devon???? wydaje mi się, że to Sfinks... ale mogę się mylić, bo mało się na tym znam.
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
To bylo tez i moje marzenie
![]() ![]() Kazdy twierdzil , ze ten kot jest okropny z wygladu , ale ja mialam odmienne zdanie. Tak się uparłam na kota tej rasy , ze musiałam go mieć i mam , dostałam w prezencie od meza ![]() Jest to mój 2 kot , pieerwszy tez rasowy wiec mam porównanie co do tych dwóch ras . Po pierwsze uwazam , ze devony nie powinny byc trzymane pojedynczo. Kiedy człowiek wychodzi z domu np. do pracy lub szkoły to deevon bardzo teskni za swoim opiekunem . Devon to nic innego jak jedna wielka przylepa . Kocha człowieka nad zycie. Jest w pewien sposób egoistyczny widac to szczególnie jak ma sie przynajmniej 2 koty. Zawsze bedzie z Toba spał w łózku , bedzie z Toba jadł sniadnie na kolanach , bedzie sie z Toba pluskal w wannie. Cały czas bedzie przy Tobie i na Twoich kolanach. Wynika to tez z tego , ze devony uwielbiaja ciepło(krótkie futro)i wykorzystuja człowieka do grzania.(mali egoisci) I do tego bedzie bardzo ale to bardzo głośno mruczał . Devon moze zameczyc swoja osobowoscia , nie jest to kot dla wszystkich. Futerko moze mieec bardzo miekkie (niesamowicie przyjemne w dotyku) lub szorstkie. Devon nie cierpi brania na rece za to kocha kolana. Nie jest tez to kot delikatny z natury ( to moge powiedziec z cala stnowczoscia) . To nie jest kotek filemonek z grubym brzuszkiem i leniwymi ruchami co sie 10 razy zastanowi zanim cos zrobi a potem stwierdzi , ze mu sie nic nie chce i wywali brzuch do góry nogami .Tzw. usposobienie aniola(moj2 kot) To jest bardzo zywiolowy kot , pewny siebie , pierwszy sie pewnie pcha do miski i do wszystkiego , dobrze umiesniony, jednym slowem nie da sobie w kasze dmuchac. Ale ja i tak kocham mojego przylepca , własnie za ten charakterek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Adela to kotka rasy devon rex . NA tych zdjeciach jest łysa bo młoda .
Devony rexy sa rózne . Wszystkie do 2 lat powinny porosnac futerkiem . Devony jak sa młode to moga byc lyse calkowicie lub porosniete futrem.(devony wystawowe, powinny byc porosniete futerkiem) Moja kotka do 4 miesiecy byla lysa . Teraz ma ponad rok i nadal czoło i główkę oraz szyję ma łysą jak oskubany kurak ![]() ![]() ![]() Poza tym u devonów futerko sie zmienia jak u kazdego kota , zalezy to od pory roku . Teraz moja kotka zrzuciła ostatnio szczecine i wyrosło jej piekne milusie futerko po bokach . Linienie jest niezauwazalne , bo te włoski sa krótkie to tez duzy plus. I jeszcze jedno , devony tez bardzo uczulaja dlatego, ze tak naprawde nie uczula siersc tylko białko kota zawarte w slinie . Kot sie lize a slina zostaje na futerku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
Co do kastracji i znaczenia terenu . To zalezy tylko od kota i nie ma znaczenia czy to dachowiec inna rasa czy devn rex ,kocur ,kotka. Akurat ciocia miala szczescie. Ale zapewniam Cie ze devony tez potrafia "pieknie" znaczyc czytaj zalewac mieszkanie . A smród jest nie do wytrzymania w szczególnosci kocura.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
To i tak mnie nie zniechęca
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nigdzie nie dostaniesz kota rasy devon rex z rodowodem za kwote 1000 zł . A jak chcesz kupić bez rodowodu - to nie oszukujmy się ale to juz nie będzie devon . Ja zapłaciłam za swojego 2000 tyś ale wołali od 1800-2500. Zdjecia ogólnie mam, ale nie na tym komputerze . JEstem na 3 tyg. wyjezdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Rozumiem
![]() ![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Kropeczkaa, jesli chcesz rasowego kota, to musisz pogodzić się z tym, że tyle kosztują. Oczywiście możesz kupić kota bez rodowodu na allegro, ale możesz się bardzo rozczarowac. Devony to delikatna rasa, a koty z pseudohodowli zazwyczaj są w gorszej kondycji, niż te z prawdziwej hodowli.
Poza tym kot bez rodowodu nie jest rasowy Poza tym, jak Agaaa-a napisała: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Oczywiście liczę się ze wszystkimi dodatkowymi kosztami. Wchodzi w grę tylko zakup kotka z rodowodem... nie chcę wspomnianych wyżej niespodzianek... To miałby być mój prezent na urodziny (składkowy) więc ja sama kwotą 1000-2000 nie muszę się przejmować :p
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Kropeczka masz juz hodowlę na oku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No właśnie ja nie mam... bo to wszystko ma być prezent dla mnie :p więc rodzinka "potajemnie" szuka... prawdopodobnie będzie z tej samej hodowli, co kotek cioci... spróbuję się dowiedzieć czegoś o niej
![]()
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
dobrze by było, gdyby ten kotek niespodzianka był takiego koloru, jak chcesz i płci (nie wiem, czy to ma dla ciebie jakies znaczenie)
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jak narazie to wiem tylko, ze chcę kocurka... ale co do koloru to nie mam pojęcia! muszę sobie poszukać jakiś fajnych foteczek...
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
Najlepiej by było , zeby rodzice nie kupowali sami tego devona tylko z osóbka , która sie zna troche na budowie devonów. Bo devon devonowi nie równy
![]() Uszy muszą byc duze , poza tym kształt głowy, pyszczka jest wazny, osadzenie oczu itp, futerko. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Ooo... wezmę to pod uwagę
![]() ![]()
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Devon rex
Moim marzeniem jest mieć kotka devon rex. Posiada on charakterystyczną urodę i poprostu nie wyobrażam sobie życia z innym kotkiem. Może ktoś z was zna jakąś hodowlę devon rexów gdzie właśnie mają się urodzić bądź juz przyszly maleństwa na świat. Oczywiście po taniej cenie czyli 1,500 do 2000 zł. W grę wchodzą miasta Kraków , Zawiercie , Gdynia , Sopot , Gdańsk i Wrocław oraz zbliżone do tych. Z góry dziękuję za pomoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Dot.: Devon rex
i tak duzio kosztuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
to sa te "koty" wywiniete na druga strone ? ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
to sa chude koty bez siersci wpisz w googlach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
www.devon.pl |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Ojej to ja już wolałabym persa
![]() ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
ogladalas Friends ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hodowla kotów rasy Devon Rex "DorTina PL" Dorota Półrola tel. +48 509 557 017 dortina@wp.pl www.dortina.pl www.dortina.opole.pl www.devonrex-dortina.pl Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
Niezupełnie bez sierści - sierści nie mają sfinksy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Devon rexy
Witam. Chcę zakupić kotka devon rex. Podoba mi się , jest orginalny. Nie leni się przynajmniej tak słyszałam co jest dla mnie naprawdę ogromnym plusem. Może ktoś z was ma takie kochane stworzonko i mógłby opowiedzieć mi o jego nawykach , charakterze itp.czytałam o nim na wielu stronkach , ale nie zawsze to co pisze o zwierzętach na stronach sprawdza się w rzeczywistym życiu z nim. Z góry dziękuję za odpowiedź..pozdrawiam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Devon rexy
ja nie mam devona ale uważam, że te koty są pięęękne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
BAN stały
|
![]()
pierwszy post i spam = ban
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2008-10-03 o 10:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Devon rexy
za reklamę się płaci na tym forum
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.