Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 15:07   #4771
megamag
BAN stały

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Megamag - to niech ci świeci podejmują innego typu zawody, albo prowadzą ziołolecznictwo czy inne balneoterapie.
I właśnie o takiej nietolerancji mówiłam, jak ktoś ma inne poglądy od Was to zaraz wariat, dzikus z poprzedniej epoki.

Za wiki:
Cytat:
Klauzula sumienia – szczególna i wyjątkowa regulacja prawna, zgodnie z którą lekarz może powstrzymać się od wykonania świadczeń zdrowotnych niezgodnych z jego sumieniem. W polskim prawie wynika z art. 39 Ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty z 5 grudnia 1996. Klauzula nie upoważnia lekarza do powstrzymania się od leczenia pacjenta w ogóle (tj. powstrzymania się od wszystkich możliwych do udzielenia mu świadczeń zdrowotnych), lecz wyłącznie do powstrzymania się od wykonania tych świadczeń zdrowotnych, które są niezgodne z jego sumieniem. Jest to więc ograniczone prawo do odmowy leczenia [1]. Uregulowania dotyczące klauzuli sumienia znajdują się także w Kodeksie Etyki Lekarskiej (KEL). Zgodnie z treścią art. 7, w szczególnie uzasadnionych wypadkach lekarz może nie podjąć się lub odstąpić od leczenia chorego, jednakże z wyjątkiem przypadków nie cierpiących zwłoki. Nie podejmując albo odstępując od leczenia lekarz powinien jednak wskazać choremu inną możliwość uzyskania pomocy lekarskiej. Przepis ten jest powiązany z art. 4, w myśl którego dla wypełnienia swoich zadań lekarz powinien zachować swobodę działań zawodowych, zgodnie ze swoim sumieniem i współczesną wiedzą medyczną. Klauzula sumienia dotyczy nie tylko lekarzy, ale również pielęgniarek i położnych. Zgodnie z art. 23 ustawy o zawodach pielęgniarki i położnej, pielęgniarka i położna może powstrzymać się, po uprzednim powiadomieniu na piśmie przełożonego, od wykonania świadczenia zdrowotnego niezgodnego z jej sumieniem, jednakże z wyjątkiem przypadków niebezpieczeństwa utraty życia lub poważnego uszczerbku na zdrowiu pacjenta. Powoływanie się na klauzulę sumienia jest niedopuszczalne w celu dyskryminacji jakiejś grupy pacjentów ze względu na rasę, narodowość, poglądy polityczne, przekonania religijne czy orientację seksualną. Rozwiązanie to wydaje się uzasadnione nie tylko obowiązkiem przestrzegania praw człowieka. W myśl przepisów obowiązującego prawa konflikt z sumieniem może dotyczyć jedynie danego świadczenia zdrowotnego, a nie osoby pacjenta.
To nie jest jakiś wymysł, ale standard w wieku krajach świata. I nie znaczy że się ktoś wykrwawi, bo w przypadku bezpośredniego i nagłego zagrożenia życia nie obowiązuje.

Co do farmaceutów sprawdziłam, w 2010 była uchwała Rady Europy, u nas nad ustawą trwają dopiero prace. Biję się w piersi, byłam przekonana, że już ją wprowadzili.

Pewnie możemy powiedzieć, że farmaceutą czy ginekologiem powinien być tylko ktoś, kto popiera antykoncepcję, tabletki po, aborcję... W ogóle możemy nie przyjmować do szkół medycznych: katolików, prawosławnych, innych wyznawców chrześcijaństwa, muzułmanów, Żydów (nie wiem jak na sprawdę zapatrują się buddyści, hindusi czy wyznawcy shinto). Tylko ciekawe kto będzie wtedy w szpitalach pracował. Ale przynajmniej ci którzy pozostaną, będą wyznawali jedyną słuszną ideologię.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 15:07   #4772
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Zależy, kto co ma na myśli markowe. Bo tutaj np. taki H&M to najtańsza taniocha a jak ktoś kupuje trampy to albo converse albo vans, bo w stosunku do zarobków ich zakup nie pozbawia nikogo śniadań do końca miesiąca.
Ta... no właśnie... markowe...
Ja wiem że markowe to prada i chanel. A hm to taka tam masówka. A jednak jak się weźmie zarobki przeciętnego ludka... Ale nie średnią krajową z kapelusza wziętą...
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 15:11   #4773
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
I właśnie o takiej nietolerancji mówiłam, jak ktoś ma inne poglądy od Was to zaraz wariat, dzikus z poprzedniej epoki.

Za wiki:

To nie jest jakiś wymysł, ale standard w wieku krajach świata. I nie znaczy że się ktoś wykrwawi, bo w przypadku bezpośredniego i nagłego zagrożenia życia nie obowiązuje.

Co do farmaceutów sprawdziłam, w 2010 była uchwała Rady Europy, u nas nad ustawą trwają dopiero prace. Biję się w piersi, byłam przekonana, że już ją wprowadzili.

Pewnie możemy powiedzieć, że farmaceutą czy ginekologiem powinien być tylko ktoś, kto popiera antykoncepcję, tabletki po, aborcję... W ogóle możemy nie przyjmować do szkół medycznych: katolików, prawosławnych, innych wyznawców chrześcijaństwa, muzułmanów, Żydów (nie wiem jak na sprawdę zapatrują się buddyści, hindusi czy wyznawcy shinto). Tylko ciekawe kto będzie wtedy w szpitalach pracował. Ale przynajmniej ci którzy pozostaną, będą wyznawali jedyną słuszną ideologię.
A czemu uważasz, że trzeba być koniecznie tolerancyjnym?

Co do marek... no fakt podałam przykład sieciówki, ale nie zapominajmy, że istnieją ludzie, dla których kupowanie tam to już coś. Do co tych z wysokiej półki marek.... to fakt tutaj jest plaga torev LV
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 15:13   #4774
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3602467 2]Ta... no właśnie... markowe...
Ja wiem że markowe to prada i chanel. A hm to taka tam masówka. A jednak jak się weźmie zarobki przeciętnego ludka... Ale nie średnią krajową z kapelusza wziętą...[/QUOTE]
Tak, miałam na myśli: markowe- H&M i inne sieciówki. Niemarkowe to dla mnie bazar

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 15:37   #4775
Kreskaaa
Zakorzenienie

A ja włożę kij w mrowisko i się zgodzę z megameg

Ściślej: uważam, że farmaceuta pracujący we własnej aptece (lub za zgodą jej właściciela) powinien mieć prawo do odmowy sprzedaży leków np. typu 72 h po.

Po pierwsze: ta apteka (czyli po prostu: sklep z lekarstwami) jest jego własnością, a nie Ministra Zdrowia czy innej Rady Aptekarzy
A ze swoją własnością, moim zdaniem, masz prawo robić co uważasz (w granicach prawa).

Co do złego wybrania zawodu....Cóż, jeśli dobrze się orientuję lekarz (nie wiem, czy farmaceuta także?) ślubuje ratowanie ŻYCIA, a nie ułatwianie dostępu do wszystkich, działających w różny sposób, najnowszych wynalazków medycyny. Bo nie każda "nowoczesna" rzecz "będąca normą na Zachodzie" automatycznie jest dobra.

Nie rozumiem takiej selektywnej tolerancji.. Jesteś gejem, tranwestytą: super, powinieneś mieć dostęp do wszystkich zawodów, kto twierdzi inaczej to ...fob! Ale jeśli masz jakiekolwiek zasady i chciałbyś postępować zgodnie z nimi także prowadząc swój biznes - wielkie halo, państwo powinno tego zabronić, powrót średniowiecza!

Ktoś jeszcze wspomniał o tragicznych przypadkach "kobiet umierających bo farmaceuta nie sprzedał im hormonów"... Przepraszam bardzo, ale czy w Polsce istnieje jedna jedyna apteka?? Myślę, że z takiej klauzuli sumienia korzysta kilka, może kilkanaście procent aptek - a to dlatego, że większość po prostu nie chciałaby stracić klientów. Zresztą w czasach internetu naprawdę nie ma większego problemu z zachowaniem praw aptekarza (który mógł uniknąć przyczynienia się do rzeczy swoim zdaniem złej) i klienta (który może nabyć produkt inną drogą).

Pozdrawiam (i liczę na ciekawą, merytoryczną dyskusję )

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-08-21 o 15:40
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 15:44   #4776
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

No tak, tylko nie wiem, co ma orientacja seksualna do wykonywanej pracy Co, ktoś mi nie sprzeda bułki, bo powie: jestem gejem i obsługuję tylko facetów. To porównanie było, jak kulą w płot. Jak ktoś sam posiada aptekę, to git, tak samo jak ktoś prowadzi prywatną praktykę. Jego przedsiębiorstwo, jego sprawa, niech tylko wywiesi informację. Ale... nie rozumiem, czemu takie rzeczy zdarzają się w państwowych ośrodkach zdrowia?

A może mi któraś wytłumaczyć, co ma zabijanie ludzi wspólnego z kupowaniem środków antykoncepcyjnych? Jeśli ma, to masturbacja u mężczyzn też jest zabijaniem ludzi a poronienia, bo kobieta ma problemy z utrzymaniem ciąży, tym bardziej.

A przy okazji... dziwi mnie taka postawa. A co mają zrobić osoby, których nie stać na więcej niż max 2 dzieci? Mają sobie wyciąć macicę a faceci podwiązać nasieniowody? Bronicie życia przed narodzeniem a po narodzeniu, to nikt nie patrzy na głodne, brudne i obdarte dzieci błąkające się po ulicach.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-08-21 o 15:48
Stary 2012-08-21, 15:49   #4777
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A może mi któraś wytłumaczyć, co ma zabijanie ludzi wspólnego z kupowaniem środków antykoncepcyjnych? Jeśli ma, to masturbacja u mężczyzn też jest zabijaniem ludzi a poronienia, bo kobieta ma problemy z utrzymaniem ciąży, tym bardziej.
Ponoć środki hormonalne powodują nie tylko zatrzymanie się owulacji i zagęszczenie śluzu szyjkowego, ale też uniemożliwiają zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej. A dla katolika zapłodniona komórka jajowa to już człowiek. Dlatego nie chcą oni sprzedawać antykoncepcji hormonalnej.
Stary 2012-08-21, 15:50   #4778
Kreskaaa
Zakorzenienie

Dla mnie orientacja nie ma większego znaczenia. ALE rozumiem, że niektórzy rodzice mogą mieć coś przeciwko temu, żeby nauczyciel ich dzieci po zajęciach zamieniał się w, dajmy na to, Esmeraldę. Zdaniem niektórych "postępowców" tacy rodzice byliby skrajnymi wsteczniakami których trzeba potępić a najlepiej wszystko uregulować jakąś ustawą przeciw "mowie nienawiści" "dyskryminacji" i tak dalej. Jednocześnie nie widzą tej "dyskryminacji" w odgórnym nakazywaniu aptekarzom, co muszą sprzedawać w swojej aptece.

Masturbacja - trochę bezsensowny przykład, bo nie następuje połączenie komórek żeńskich z męskimi i nie powstaje żaden, wyjątkowy nowy byt. A z poronieniem to już całkiem nie rozumiem??

Zresztą możemy się sprzeczać o to, co jest moralnie ok a co nie, dla mnie istotne jest tylko to, żeby każdy mógł mieć swoje poglądy i zgodnie z nimi postępować... Nie widzę nic złego w samej antykoncepcji, ale gdyby farmaceuta kulturalnie wyjaśnił, że w jego aptece nie ma możliwości nabycia podobnych środków, kupiłabym gdzie indziej. I tyle.

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-08-21 o 15:54
Stary 2012-08-21, 15:50   #4779
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A przy okazji... dziwi mnie taka postawa. A co mają zrobić osoby, których nie stać na więcej niż max 2 dzieci? Mają sobie wyciąć macicę a faceci podwiązać nasieniowody? Bronicie życia przed narodzeniem a po narodzeniu, to nikt nie patrzy na głodne, brudne i obdarte dzieci błąkające się po ulicach.
Chciałabym, żeby w Polsce legalne było podwiązanie jajowodów. To znaczy, teoretycznie jest, ale nie trafiłam na żadną klinikę, która by wykonywała ten zabieg. Już z samą wazektomią nie jest łatwo, bo chyba tylko kilka klinik w Polsce się tym zajmuje
Stary 2012-08-21, 15:52   #4780
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ponoć środki hormonalne powodują nie tylko zatrzymanie się owulacji i zagęszczenie śluzu szyjkowego, ale też uniemożliwiają zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej. A dla katolika zapłodniona komórka jajowa to już człowiek. Dlatego nie chcą oni sprzedawać antykoncepcji hormonalnej.
http://www.youtube.com/watch?v=uLCUT_Wiolo - tak mi się skojarzyło... czyli nie mogę chodzić do kościoła ani ochrzcić córki, bo nie zgadzam się z tym o co tu głoszą dziewczyny?

edit.

Podałam trochę przejaskrawione przykłady, to fakt. Żeby nie było, nie popieram aborcji traktowanej, jako jednego ze środków antykoncepcyjnych, jak to się robi w Wiatraklandii. Jednakże, nie czaję, co jest złego w antykoncepcji hormonalnej i tyle.

Czas edycji: 2012-08-21 o 16:00
Stary 2012-08-21, 15:58   #4781
Kreskaaa
Zakorzenienie

Monika: nie wiem do kogo było to "bronicie"? Pochylanie się nad losem niechcianych dzieci to dosyć emocjonalne zagranie, no i nie odnosisz się do tego o czym pisała megameg czy ja - przecież nikt tu nie zabrania ani nie nakazuje nikomu antykoncepcji, ani też tym bardziej nie "głosi czy możesz chodzić do kościoła"...

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-08-21 o 16:01
Stary 2012-08-21, 16:01   #4782
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Monika: nie wiem do kogo było to "bronicie"? Pochylanie się nad losem niechcianych dzieci to dosyć emocjonalne zagranie, no i nie odnosisz się do tego o czym pisała megameg czy ja - przecież nikt tu nie zabrania ani nie nakazuje nikomu antykoncepcji...
W sensie: bronicie takich postaw.
Stary 2012-08-21, 16:05   #4783
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
czyli nie mogę chodzić do kościoła ani ochrzcić córki, bo nie zgadzam się z tym o co tu głoszą dziewczyny?

Cytat:
Jednakże, nie czaję, co jest złego w antykoncepcji hormonalnej i tyle.
To, że według KK może ona doprowadzić do niezagnieżdżenia się zapłodnionego zarodka, który według KK jest już człowiekiem.
Stary 2012-08-21, 16:05   #4784
boinnenazwybylyzajete
Zakorzenienie

[1=a40adf61f4fa839fc993774 57d0e94ddcb8a5d57;3601781 9]Oj no nie sam fakt palenia mi przeszkadza, każdy ma swoje słabości i w końcu jak to mówią, na coś trzeba umrzeć

No ale jarać w GABINECIE? [/QUOTE]
temat już się skończył, ale kurcze, moim zdaniem lepiej, że sobie zajarała przy okienku między jednym, a drugim pacjentem. Dlaczego?
Otóż byłam ostatnio z mamą u lekarza specjalisty, obsuwa była o jakieś 15 minut, no nic zdarza się. Posiedzimy nic się nie stanie. Stało się jak lekarz wypęłz ze swojego gabinetu i uznał, że robi sobie 15 minut przerwy.
Przyszedł po ok 20-25. Ja rozumiem. Może chcieć do toalety, może chciał kawy, ale kurde. Nie dość, że ludzie wkurzeni bo byli zapisani na konkretną godzinę to jeszcze muszą "podwójnie czekać"
Z tego co się zorientowałam lekarz wyszedł na papieroska i kawkę.

Mother
Tell your children not to walk my way
Tell your children not to hear my words
boinnenazwybylyzajete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:07   #4785
Kreskaaa
Zakorzenienie

O przepraszam, ja w tym przypadku bronię prawa własności a nie "takich postaw" (cokolwiek to znaczy, o chodzeniu do kościoła to już nie ja zaczęłam).

Jeśli na przykład aptekę prowadziłaby witarianka, która uważałaby, że tran jest trucizną (trochę szalony przykład) i nie miałaby go w swojej sprzedaży, również uważałabym, że nikt nie ma prawa zmuszać jej do sprzedaży tego lekarstwa.

Oczywiście mam swoje poglądy (np. nie skorzystałabym z tzw. antykoncepcji "po") ale to inna sprawa.

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-08-21 o 16:08
Stary 2012-08-21, 16:09   #4786
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez RozowaKotka Pokaż wiadomość
Mnie wkurza to, że stypendia są tylko dla określonej grupy "szczęśliwców". Koleżanka z liceum dostaje co miesiąc 500 zł i wydaje to wszystko na ciuchy, bo zarobki w jej rodzinie nie przekraczają 1001 zł na osobę (czy blisko tego). Ja, chociaż dobrze się uczę, nie mam szans na takie stypendium, właśnie przez zarobki rodziców. Dlaczego zdolni uczniowie nie mogą być motywowani stypendiami? Są "pokrzywdzeni" przez takie zasady. Przecież chleba ze stypendium kupować nie będę...
no spoko ja mam średnią 4,66 chyba i generalnie nie wiem czy mam sobie tym tyłek podetrzeć czy pochwalić się babci bo stypendium za to nie ma. ale oczywiście socjalne rozdają qwa to nic że ja muszę pracować i studiować normalnie, skoro innym się nie opłaca - tu zasiłek tam zasiłek 500 zł stypendium i siedzi bo jak pójdzie do pracy to mu okroją. a socjalne i tak nie trafia do potrzebujących tylko do tych kogo rodzice pracują na czarno. najbardziej sie to odbija na tych którzy są za bogaci na stypendium za biedni by umrzeć. także uwielbiam ten system po prostu uwielbiam ja po zajęciach zachrzaniam do pracy i w soboty tak samo, a średnia potrzebna mi tylko po to w sumie zeby dostać zezwolenie na drugi kierunek. i tyle pfff śmiech na sali i nie u mnie nie ma naukowego tylko stypendium rektora ale to jakaś legenda żeby ktokolwiek to dostał, mogę się domyślać że ktoś z zaocznych na ostatnim roku lol
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:10   #4787
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

To, że według KK może ona doprowadzić do niezagnieżdżenia się zapłodnionego zarodka, który według KK jest już człowiekiem.

No ok, już czaję. Z resztą póki co mi nie grozi kontakt z polską służbą zdrowia, to zakańczam temat .

Cytat:
Przyszedł po ok 20-25. Ja rozumiem. Może chcieć do toalety, może chciał kawy, ale kurde. Nie dość, że ludzie wkurzeni bo byli zapisani na konkretną godzinę to jeszcze muszą "podwójnie czekać"
Z tego co się zorientowałam lekarz wyszedł na papieroska i kawkę
Nie no fajnie...

Co do tego życia na zasiłku. Mnie dziwią ludzie z mojego rodzinnego miasta, którzy zamiast się wziąć za robotę, wolą stać pod MOPSem. No pewnie, łatwiej jest coś brać za nic albo żebrać po ludziach, zamiast się wziąć za siebie. Smutne jest to, że te wzorce powielają ich dzieci. Do pracy nie pójdzie, bo lepiej, żeby dali to minimum plus jakiś ryż i będzie git. Smutne.

Czas edycji: 2012-08-21 o 16:15
Stary 2012-08-21, 16:12   #4788
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość

Za wiki:

Cytat:
Powoływanie się na klauzulę sumienia jest niedopuszczalne w celu dyskryminacji jakiejś grupy pacjentów ze względu na rasę, narodowość, poglądy polityczne, przekonania religijne czy orientację seksualną.
tak więc, nadal nie wiem, dlaczego lekarz ma prawo odmówić przepisania mi pigułek bo co? to działa tylko w jedną stronę? ja mam szanować jego podglądy, a on moich już nie? rozumiem, że może odmówić aborcji czy eutanazji, ale dlaczego ma odmawiać przepisywania mi leków

w prywatnych aptekach czy gabinetach niech sobie robią co chcą, ale w publicznych przychodniach? mamy prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych (a recepta na anty jest świadczeniem), więc nie wiem dlaczego ma mi odmówić a tym bardziej uświadamiać/nawracać i wielkie olaboga odprawiać.
a klauzula sumienia nie obowiązuje farmaceutów (tak wynika z tego co wkleiła megamag). tak więc z prawnego punktu widzenia nie mogą odmówić

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:14   #4789
Kreskaaa
Zakorzenienie

Publiczna służba zdrowia to patologia z definicji.
Stary 2012-08-21, 16:19   #4790
WhiteCherry
Zakorzenienie

tia, broni życia poczętego, nie sprzeda środków antykoncepcyjnych, to z chęcią za 9 miesięcy podrzucę aptekarce dziecko, niech dalej pochyla się nad jego losem ;-)

tolerancja tolerancją, wolność wolnością, każdy może mieć swoje poglądy i innym nic do tego, ale tylko w przypadku, gdy owe poglądy nie godzą w drugą osobę i nie naruszają jej wolności. Moje ciało i ja o nim decyduję, zgodnie z moim niezbywalnym prawem ;-) tak więc z jednej strony szastacie tą tolerancją dla cudzych poglądów, więc dlaczego niby lekarz nie może szanować moich? ;-)

sama sobie recepty nie wypiszę, a jeśli lekarz ma jakieś osobiste zahamowania, to niech na studiach wybiera inną specjalność niż ginekologia - i wszyscy będą szczęśliwi, korzyść obustronna, a nie tylko czubek lekarskiego nosa ;-) pomijam aborcję i eutanazję, piszę tylko o najzwyklejszym przepisywaniu i kupowaniu leków.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-08-21 o 16:23
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:20   #4791
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
no spoko ja mam średnią 4,66 chyba i generalnie nie wiem czy mam sobie tym tyłek podetrzeć czy pochwalić się babci bo stypendium za to nie ma. ale oczywiście socjalne rozdają qwa to nic że ja muszę pracować i studiować normalnie, skoro innym się nie opłaca - tu zasiłek tam zasiłek 500 zł stypendium i siedzi bo jak pójdzie do pracy to mu okroją. a socjalne i tak nie trafia do potrzebujących tylko do tych kogo rodzice pracują na czarno. najbardziej sie to odbija na tych którzy są za bogaci na stypendium za biedni by umrzeć. także uwielbiam ten system po prostu uwielbiam ja po zajęciach zachrzaniam do pracy i w soboty tak samo, a średnia potrzebna mi tylko po to w sumie zeby dostać zezwolenie na drugi kierunek. i tyle pfff śmiech na sali i nie u mnie nie ma naukowego tylko stypendium rektora ale to jakaś legenda żeby ktokolwiek to dostał, mogę się domyślać że ktoś z zaocznych na ostatnim roku lol
Dokładnie to tak wygląda, niestety.
U nas stypendium jest... za średnią 5,0, ewentualnie 4,9999

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:21   #4792
heksita
Raczkowanie

Cytat:
O przepraszam, ja w tym przypadku bronię prawa własności a nie "takich postaw" (cokolwiek to znaczy, o chodzeniu do kościoła to już nie ja zaczęłam).

Jeśli na przykład aptekę prowadziłaby witarianka, która uważałaby, że tran jest trucizną (trochę szalony przykład) i nie miałaby go w swojej sprzedaży, również uważałabym, że nikt nie ma prawa zmuszać jej do sprzedaży tego lekarstwa.

Oczywiście mam swoje poglądy (np. nie skorzystałabym z tzw. antykoncepcji "po") ale to inna sprawa.
A to nie jest tak, że apteka musi mieć jakiś podstawowy asortyment, a skoro jest na stanie, to ma też obowiązek go sprzedać (jeśli coś jest na receptę, to oczywiście klient musi takową mieć)?

Rozumiem, że lekarz może powołać się na klauzulę sumienia -- ludzkie życie to ogromna odpowiedzialność i to on o tym często decyduje. Natomiast nie zgadzam się, żeby farmaceuci wtryniali nos w moje recepty -- nie znają mojej historii choroby, nie mają takiego wykształcenia medycznego. Nie oni podejmują decyzje o moim życiu i jego jakości.
heksita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:26   #4793
Kreskaaa
Zakorzenienie

Ale to o czym my w końcu dyskutujemy?

Przecież w Polsce nie jest JEDEN ginekolog, prywatny czy państwowy(jak wspomniałam publiczne usługi całą sprawę znacząco komplikują niestety, no ale załóżmy że w danej przychodni jest kilku lekarzy). Moja siostra ostatnio trafiła na takiego, który wykręcił się od przepisania antykoncepcji i przepisał dodatkowe badania. Następnym razem pójdzie do innego, uprzedziła koleżanki które też mogłyby do niego trafić. Poszła do innego z kilkustet tysięcy (?) ginekologów w Polsce. Koniec historii. Gdzie tu jakieś naruszanie wolności?
Stary 2012-08-21, 16:29   #4794
201604181004
Konto usunięte

Kreskaa zachowujesz się jakbyś się lekko z choinki urwała - do niektórych ginekologów czeka się 3 miesiące. Przeciętnie 1 miesiąc. A co w sytuacji gdy nagli, ginekolog odmówi a tak naprawdę np na jakiejś wsi bardzo kiepsko z opieką medyczną?
Stary 2012-08-21, 16:30   #4795
Kreskaaa
Zakorzenienie

heksita - nie wiem, być może musi mieć podstawowy asortyment ale jeśli tak, to obstawiam raczej paracetamol i tym podobne rzeczy? Moim zdaniem nieporozumieniem jest traktownie prywatnej apteki jako przedłużenie publicznej służby zdrowia, która "musi nam dać".

Zresztą nie sądzę, żeby po umożliwieniu korzystania z klauzuli sumienia w Polsce wystąpiła jakaś niesamowita liczna niechcianych ciąż... To trochę takie gadanie jak za prlu: państwo musi prowadzić sklepy i regulować asortyment bo prywaciarze będą spekulować żywnością, żeby się dorobić na ludzie pracującym! Jak wychodzi porównanie zaopatrzenia sklepów spożywczych teraz i wtedy?

Ale antykoncepcja nagli?? Do prywatnych na pewno nie czekasz 3 miesięcy, jeśli sytuacja rzeczywiście jest podbramkowa, zresztą wieś chyba ma jakieś połączenie ze światem?

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-08-21 o 16:33
Stary 2012-08-21, 16:32   #4796
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Ale to o czym my w końcu dyskutujemy?

Przecież w Polsce nie jest JEDEN ginekolog, prywatny czy państwowy(jak wspomniałam publiczne usługi całą sprawę znacząco komplikują niestety, no ale załóżmy że w danej przychodni jest kilku lekarzy). Moja siostra ostatnio trafiła na takiego, który wykręcił się od przepisania antykoncepcji i przepisał dodatkowe badania. Następnym razem pójdzie do innego, uprzedziła koleżanki które też mogłyby do niego trafić. Poszła do innego z kilkustet tysięcy (?) ginekologów w Polsce. Koniec historii. Gdzie tu jakieś naruszanie wolności?
dyskusja zaczęła się od sytuacji, w których lekarz i farmaceuta prawili kazania na temat antykoncepcji/nawracali itd. a ja np. nie życzę sobie takich komentarzy pod moim adresem. i tyle. poza tym jeśli się wykręca od przepisania pigułek to niech mi poda konkretny argument/powód. jeśli jest jakieś p/wskazania to spoko, pogodzę się z tym, ale jeśli jest to spowodowane lekarza widzimisię to przepraszam.
poza tym wyobraź sobie sytuację, w której mieszkasz w małej miejscowości i trochę kłopotliwe jest jeżdżenie po innych miastach i szukanie lekarza, który łaskawie zechce mi przepisać lek, bo ten najbliżej jest katolikiem. czy to aby przypadkiem nie jest działaniem na szkodę pacjenta?

i bez tego mamy tragiczną służbę zdrowia, to jeszcze się przekonania religijne/polityczne wszędzie wtrynia

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:33   #4797
201604181004
Konto usunięte

ale to jest totalna bzdura. Czemu lekarze są uprzywilejowani? Czemu nauczyciel polskiego nie może powiedzieć; w czterech literach mam Biblie to jest cyrk na kółkach? Bo to niezgodne z jego sumieniem i przekonaniami?
Stary 2012-08-21, 16:34   #4798
WhiteCherry
Zakorzenienie

no właśnie, na wizytę czekam, przypuśćmy, 2 tygodnie (to i nie tak źle ), nadchodzi wizyta.
okazuje się, że lekarz odmawia wypisania hormonów.
no więc szukam innego.
nie w każdym gabinecie można się od razu rejestrować, czasem zanim się dobijesz do nich telefonicznie, to mija z tydzień (historie z życia wzięte).
udało się, wizyta ustalona za przypuśćmy 1,5 tygodnia.

i klops, bo w międzyczasie ląduję w szpitalu

jeśli w państwie mamy takich lekarzy i takie aptekarki jak Kreskaaa, to ja się nie dziwię, że ludzie szybciej umierają, niż doczekają się do wizyty ;-)

i żeby uprzedzić - tak, trafiłam do szpitala z bólem jajników i spędziłam tam tydzień.
i jaki sumienny lekarz się nade mną wówczas pochyli?

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-08-21 o 16:35
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:38   #4799
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57
Konto usunięte

Cytat:
Co do marek... no fakt podałam przykład sieciówki, ale nie zapominajmy, że istnieją ludzie, dla których kupowanie tam to już coś. Do co tych z wysokiej półki marek.... to fakt tutaj jest plaga torev LV
Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Tak, miałam na myśli: markowe- H&M i inne sieciówki. Niemarkowe to dla mnie bazar
Ano, dla mnie w oczywiście też jest to markowe
Pisałam to w odniesieniu, że dla nas to jest niby takie łał, na zachodzie to masówka i taniocha a prawdziwe marki przez wielkie "M" to się zaczynają dopiero powyżej możliwości przeciętnego pożeracza chleba (polskiego chleba ).
a40adf61f4fa839fc99377457d0e94ddcb8a5d57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 16:42   #4800
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Ale antykoncepcja nagli?? Do prywatnych na pewno nie czekasz 3 miesięcy, jeśli sytuacja rzeczywiście jest podbramkowa, zresztą wieś chyba ma jakieś połączenie ze światem?
ty naprawde się z bambusa urwałaś skoro wyciągasz tutaj prywatnego lekarza. kobieto, wiele osób ledwo wyłuska te 30 zł na tabletki miesięcznie co dopiero 100 na prywatną wizytę skoro państwowa jej się należy.
a antykoncepcja nagli. ja przez to trafiłam do szpitala. zmieniłam tabletki na słabsze, w tym momencie dostałam krwawień zapalenia jajników i pierwsze co zrobił lekarz po badaniu w szpitalu to zmienił mi hormony na mocniejsze żeby ustabilizować cykl bo bym krwawiła kolejne kilka tygodni. jakbym miała czekać miesiąc na wizytę u państwowego to dopiero byłoby śmiesznie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości