|
|
#1801 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Melduje sie po wizycie
![]() Fasolka jest, serduszko jest, wiec chyba jest dobrze? ![]() Niby 5 dni mniejsza, niz z moich obliczen wychodzi, ale moze sie wyrowna.. nie chce zapeszac, lekarz mowi, ze jest dobrze, wiec juz sie nie doszukuje niczego, choc juz mi takie mysli zaczely zalatywac: a dlaczego mlodsza, a dlaczego ten pecherzyk taki wielki, a fasolka taka mala.. a na pewno serce bije? ![]() Trochę sie dziwie sobie, bo do tej wizyty podeszłam bardzo chłodno, na monitor spojrzałam tylko raz, by sie upewnic, ze jest, zapytalam o wiek ciazy, upewnilam sie czy serce bije.. i tyle.. zero radosci i lez szczescia ![]() Dziekuje kochane za kciuki ![]() Kolejna wizyta za 2 tygodnie.. Cytat:
Cytat:
![]() Super, ze TSH tak spadlo Przynajmniej jedno zmartwienie mniej ![]() Witaj Cytat:
|
|
|
#1802 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
tym się pocieszam, bo moje cykle zawsze były długie, 32-dniowe.
|
||
|
|
|
|
#1803 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jak ustalałam termin badania genetycznego to kobitki w rejestracji mówiła, że najlepszy czas na wykonanie badania to 12 tydz. ciąży czyli ja na twoim miejscu poszłabym 14
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizytę, super że wszystko w porządku.
|
|
|
|
|
|
#1805 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=klementyna1;3601940 9]A na te prenatalne USG lekarze Wam zalecili, czy same chcecie? Bo to chyba jest zalecane po 30roku życia? Napiszcie jeśli możecie jak to jest z tymi badaniami? ja ide na wizyte w sobote bede w 11tyg.i 3dni. lekarka pewnie zrobi mi usg ale nie wiem czy takie genetyczne czy zwykle i czym sie one różnią? Mam 25 lat-czy wiek ma coś do tego? Qrcze boje się, zeby wszystko na USg wyszło ok- a jak tak będzie będę najszczęsliwsza na swiecie
![]() Oj dziewczyny na temat słoiczków i smoczków, oraz spraw wychowawczych będzie jeszcze czas rozmawiac po nowym roku, teraz rozmawiajmy o naszych fasolkach, kijankach i krewetkach To takie pasjonujący i niesamowity okres.[/QUOTak masz rację badania prenatalne wykonywane są u kobiet darmowo od 36 r. ż bądź wcześniej jeśli mają jakieś obciążenia genetycznie.... ja wybrałam się na te badania bez skierowania w 12 tyg. ciąży (koszt 230 zł)
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witaj, czekamy na wiecej szczegółów dla wszystkich zdrowych i pięknych Maluszków Mi na szczęscie ginka daje zawsze 2 zdjęcia, a na monitorze robi powiekszenie i pokazuje mi wszystko dokładnie- człowiek spokojniejszy sie robi ![]() Brzuch zaczzyna mi świat porzysłaniać ;p-Oczywiście przesadzam troche, ale juz nie bardzo jest go jak ukryć, ide w sobote na wizyte jak bedzie wszystko ok to zacznę nowinę ogłaszac najbliższytm Nie wiem jak można ukryc ciąże do 6, a nawet do 9 miesiaca- jak czasem pokazuja w tv- to chyba niemożliwe. Ja czuję, że ejszcze 2-3 tygodnie i ludzie zaczną mnie przepuszczać w kolejce w markecie A właśnie dziewczyny mające już pociechy korzystałyście z przywilejów kobiet cięzarnych, np jesli chodzi o kolejki lub wydzielone kasy w sklepach
|
|
|
|
|
|
#1807 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Luna0;36021999]Więc dziewczyny moja dzidzia ma 1,90 cm i jest dokładnie taka jak trzeba czyli 8tydz4dz. Nie spodziewałam się że zobaczę go tak dokładnie
nie mogłam w to uwierzyć... dla mnie to było takie odległe, prawie niemożliwe! Daje zdjęcie ale jest niewyraźne, bo to USG stare i robi do du*y zdjęcia ale i tak się na nie ciągle gapie Cieszę się, że wszystko Ok z maluszkiem
|
|
#1808 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chociaż przeraża mnie liczba jej pacjentek.. w pierwszej ciąży i podczas porodu była ok.. przyjęła mnie dzień przed terminem, położyła na patologię i na następny dzień wywołali mi poród bo nic się nie działo a miałam mało wód i dziecko mało się ruszało.. co prawda przy porodzie nie była, bo zeszła z nocnego dyżuru.. ale żadnego lekarza nie było tylko położne.. pewnie jakbym jej kasę dała to by została, ale ja nie jestem z tych co pchają lekarzom w tyłek.. usg normalnie robi na każdej wizycie, tylko to genetyczne mi kazała w Krynicy w 12 i 20tc.. pewnie nikt w Sączu tego nie robi.. chociaż nie wiem.. ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Luna0 a o Medikorze to ja znów źle słyszałam.. siostra męża chodziła do Mazgaja on z Medikoru i tam rodziła.. w ostatniej chwili tj tydzień przed datą porodu Mazgaj powiedział, że musi być cesarka bo jest za niska i nie urodzi.. zapłaciła kupę kasy, potem miała ogromne komplikacje, mdlała z dzieckiem na rękach no horror..
Edytowane przez joanna200 Czas edycji: 2012-08-21 o 17:12 |
||
|
|
|
|
#1809 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która zajmuje się zasiłkami rodzinnymi i mówiła, że to kryterium 1922 zł (do przyznania becikowego) to na razie jest projekt i wątpi w to, że to przejdzie więc możliwe, że nie będzie żadnego kryterium
![]() ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ---------- aaaa i jeszcze zapomniałam wam napisać, że wczoraj zapisałam moje nienarodzone dzieciątko do żłobka
|
|
#1810 | ||
|
Zakorzenienie
|
do artykułu konkretnie nie, bo czytałam do w jakiejś płatnej bazie, ale różnych odnośników jest sporo, np.
http://abcnews.go.com/Health/story?i...1#.UDOPkHm27us Cytat:
ja tak samo podchodzę do wizyt, nawet nie poprosiłam o zdjęcie, ale w sumie lekarz sam mi dał - w sumie chyba jestem zbyt zmęczona i słaba żeby się jakoś cieszyć specjalnie ---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1811 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A z tym żłobkiem to niezły speedy gonzales z Ciebie ![]() Dziewczyny podrzucam Wam linka, co jest obowiązkowe w ciąży i jak mają wyglądać te 3 obowiązkowe badania usg. http://www.nucleagena.pl/files/rekom...edporodowa.pdf ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Cytat:
Wd mnie mylisz się oczywiście badania prenatalne, w tym min Pappa nie są obowiązkowe. Ale usg w 11- 14 tydzień ma zawierać badanie przezierności, a jest to badanie obowiązkowe : Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży. Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy: 1) Liczba zarodków w jamie macicy. 4 2) Ocena czynności serca płodu (FHR) 3) Pomiary biometryczne: - długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL) - wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD) 4) Ocena anatomii płodu: a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych, b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową do 12 tygodnia ciąży, c) żołądek d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca, e) pęcherz moczowy f) kręgosłup g) kończyny górne i dolne. 5) Ocena kosmówki. 6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB). Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine Foundation. Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm. Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia: a) aberracji chromosomalnych b) zaburzeń hemodynamicznych c) wad serca płodu d) zespołu przetoczenia krwi między płodami Nawet w tak dzikim kraju jakim jest pl, nie zrobienie tego badania zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jest w razie jakiś komplikacji i ewentualnych roszczeń samobójstwem zawodowym lekarza. Ja zresztą, po prostu nie chciałabym chodzić do takiego gina, który ma się za taką alfę i omegę że takich badań nie zleca. A co ciekawsze, wszystkie moje przyjaciółki które chodzą do naprawdę wysokiej klasy specjalistów od patologii ciąży, profesorów z cm uj itp mówią że dziwnym trafem dla ich lekarzy to też był standard, a buntują się najczęściej jacyś ginekolodzy bez jakiegokolwiek dorobku naukowego, praktycznego etc. którzy wd mnie są po prostu niedouczeni i tyle. |
|||
|
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Moderna
![]() Co do tego że jest za małe to jak najbardziej normalne, przecież nie miałaś monitoringu żebyś wiedziała dokładnie kiedy była owulka. Ja 2 tyg temu miałam o dzień za mały ale teraz po równych dwóch tygodniach też był dzień za mały czyli ta owulka była dzień później, najważniejsze że prawidłowo przyrasta ![]() Ja tez jakoś tak zawsze sucho patrze na to USG, chyba ze stresu a pozniej sobie mowie ze moglam sie przyjrzec, popatrzec wiecej. Ale ostatnim razem było inaczej bo już były łapki i głowka no i się zakochałam Cytat:
No i dobrze ze tą ciąże prowadzi Ci ten sam lekarz ![]() To genetyczne napewno robią w sączu bo moja siostra miała, jak nie zapomne to ją zapytam gdzie ![]() a co do Medikoru to też nie pochwalam, bo straszne rzeczy słyszałam, tylko dałam przykład że ta dzewczyna została wypchana ze szpitala więc najbliżej był medikor a tam faktycznie urodziła więc powinni ją wtedy w szpitalu zostawić... |
|
|
|
|
|
#1813 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Kochane,
Nadążyć za Wami to jest dopiero wyczyn....prawie niemożliwy no więc ja dwa dni przespałam...i właśnie postanowiłam wstać...ciekawe kiedy przebudzenie nastąpi ponoć zazwyczaj w 4tym miesiącu wracają chęci do działań...bo narazie umycie włosów jest dla mnie męczącą czynnością![]() Gratuluje tym które są już po owocnych wizytach teraz przynajmniej macie trochę spokojniejszych nocy ja niestety wizytę mam dopiero 4tego więc jeszcze trochę sobie poczekam...a niecierpliwa to jestem strasznie.Poza tym witam wszystkie nowe mamusie bo widzę, że przybywacie w tempie ekspresowym...czyżby to lato na zwiększone amory tak działało ![]() a teraz zmykam do sklepu po suszone owocki co by z zaparciami trochę powalczyć
|
|
|
|
|
#1814 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak tez jest przeciez w Polsce, tylko koszty troche nizsze. Nie chce sie spierac, ale wiekszosc kobiet chodzi do prywatnych lekarzy, i takie badanie ma w cenie wizyty. Na NFZ takie badanie jest refundowane tylko dla kobiet po 35 roku zycia. Tu pisza, ze to badanie jest rekomendowane! przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne - co przeciez nie oznacza obowiazkowe (no i o tym caly czas mowa ) no i lekarz na NFZ raczej takiego badania nie wykona.. no chyba, ze bardzo lubi pacjentke.. nie wiem ![]() http://emaluszki.pl/391_usg_przeziernosc_karkowa.html ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- Cytat:
wiec sie nie martwie... i tak nie mam wyboru, przy wczesniej ciazy niestety nic sie nie da zrobic, jezeli z organizmem kobiety jest wszystko w porzadku. Tylko czekac... do nastepnej wizyty
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2012-08-21 o 18:18 |
||
|
|
|
|
#1815 |
|
Zadomowienie
|
Gratuluję wszystkim mamusiom, zwłaszcza tym,które już widziały serduszka na usg i są spokojniejsze
I mam pytanie do dziewczyn z Rzeszowa: Gdzie zamierzacie rodzić? Słyszałyście może jakieś opinie o Pro-Familii? |
|
|
|
|
#1816 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
ale mam sentyment do Rzeszowa, no i moja rodzina tez tam jest
|
|
|
#1817 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=ObserwujeCie;360275 38]
no spoko by było z tym becikowym, u nas miasto bez kryterium dochodowego dorzuca 1000 zł, i jakby jeszcze tamto wpadło to spoko. Bo jak wejdzie kryterium to się nie łapiemy. Jak nie to trudno. A z tym żłobkiem to niezły speedy gonzales z Ciebie ![]() ---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- kochana nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś na dzień dzisiejszy są 2 beciki tzn. 1 który otrzymuje każdy (nawet jak ma np. 5 tyś. na osobę) zaś 2 otrzymują Ci, których dochód nie przekracza 504 zł na osobę, momentalnie kwalifikują się też do zasiłku rodzinnego. Natomiast w 2013 miało zostać wprowadzone kryterium dochodowe do tego 1 beciku który obecnie jest bez kryterium a ten drugi miał zostać bez zmian
|
|
#1818 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
jak tam jest przez nfz nie wiem, nie korzystam. Chociaż jeśli nie wysyłają na takie usg to uważam że straszna lipa. Z drugiej strony takich usg w ciąży są 3 więc myślę, że jeśli ktoś chce się zbadać to na takie usg znajdzie kasę. W końcu dziecko w przyszłości będzie kosztować więcej niż 600 zł. Więc w dużej mierze to wd mnie kwestia decyzji. Prywatnie w cenę wizyty też tego nie mam wliczone, takie usg w Krk kosztuje od 200 do 350 zł. W cenie wizyty mam tylko zwykłe usg. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1819 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
pewnie tak zrobia, zeby najmniej osob je dostało |
||
|
|
|
|
#1820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No wiem, teraz jest tak, że dostaje się 1000 zł od państwa niezależnie od dochodu. Ale u nas w Krk miasto daje drugi tysiąc. Co do tego z dochodem 504 to nic o nim nie wiem. Możliwe. Także nawet jak znowelizują te państwowe przepisy i będzie kryterium tych 1900 to, gmina krk i tak da nam 1000 zł. |
|
|
|
|
|
#1821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga też ogólnie szpital chwaliła ale niestety były tam jakieś komplikacje czy coś i musiała zapłacić za cesarkę ale nie znam szczegółów. Ja zawsze chciałam na Rycerskiej rodzić ale lekarz do którego idę w czwartek pracuję w ProFamili więc może zmienię zdanie. Też jesteś z Rzeszowa? Do jakiego lekarza chodzisz? |
|
|
|
|
|
#1822 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podsumowujac raz jeszcze badanie NT jest rekomendowane, ale nie refundowane przez NFZ (tylko powyzej 35 r.z), nie jest tez badaniem obowiazkowym, ale rownie waznym - kto chce i ma moze placic z wlasnej kieszeni. Zreszta niewazne, informacje sa, kto chce to w internecie znajdzie tez wszystko, i tyle ![]() Cytat:
|
|
|
#1823 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja też niskie ciśnienie a jakie są kolejki? tak jak u nas rok czasu? Cytat:
![]() witamy i gratulujemy ale cos wiecej o sobie Cytat:
a ze dzidzia troche mniejsza to nie przejmuj sie, kazde rozwija sie w swoim tempie. może jeszcze nadrobi. Cytat:
Cytat:
wow to mnie teraz zaskoczylas to kiedy zaczyna?Cytat:
kark jest obowiazkowy, a pappa to inna półka. podoba mi sie okreslenie dziki kraj hehe mi tez kazdy gin mowil ze to jest podstawa a ja dzis znowu wzdęta ;/ jak sie odpompowac?
|
|
|
#1824 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
Gratuluję udanych wizyt, bijących serduszek i tych innych cudności ![]() Ja dzisiaj miałam mieć wizytę kontrolną po #, ale jak pojechałam do szpitala, to okazało się, że jeszcze nie ma wyników histopatologicznych i wizytę przełożyli mi za tydzień...a jutro jedziemy z mężem do Karwii troszkę się zrelaksować
|
|
|
#1825 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak chodzę prywatnie to w cenie wizyty mam rozmowę plus badanie. jak mam zwykłe usg płacę ekstra , jak mam cytologię płacę ekstra, jak mam to usg na koniec I trymestru też płacę ekstra tyle że za nie płacę więcej bo o ile zwykłe usg we wczesnej ciąży trwa kilka minut to to trwa 30-40 minut. To badanie jest obowiązkowe według zaleceń PTG które nie są o tyle obowiązkowe że nie ma pewnie kary jak się tego nie stosuje, ale są podstawą do roszczeń w stosunku do lekarza i wd mnie jak ich nie przestrzega tzn że jest niedouczony. |
|
|
|
|
|
#1826 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#1827 | ||
|
Zakorzenienie
|
hehe no co ty
![]() do ginekologa kilka dni do 2-3 tygodni, zalezy od lekarza, laryngolog 2 tygodnie (na operacje nosa czekalam 3 tygodnie! ), ortopeda tez 1-2 tygodnie, dermatolog od 1 tygodnia do nawet 3 miesiecy (zalezy jaki specjalista).. srednio dostaje terminy do specjalistow w ciagu 2 tygodni Jeszcze nie mialam problemow z przyjeciem, czasami nawet po prostu ide i czekam, az mnie wcisna pomiedzy pacjentow.. jeszcze nigdy nie mialam problemu ze sluzba zdrowia, a niestety mam tez choroby przewlekle ![]() W Polsce tez jakos sobie nie przypominam problemow.. no moze tylko wstawanie bardzo wczesnie rano, by o 6 juz zajac kolejke ![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ---------- Cytat:
jak katarynka ---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
|
|
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak wrocław rok okulista opole tez ok 8mc. tak wiec nie wiem za co placimy ale nie bede sie denerwowac
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
ale jak to niedouczony? no co ty?
moj lekarz mi zaleca to badanie, ale na kase mi go nie wykona, gdyz nie dostanie za to pieniedzy (NT jest nierefundowana) Jak lekarz nie wykona pacjentce tego badania za darmo, to znaczy, ze jest niedouczony?
|
|
#1830 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja nie wiem dlaczego miałby lekarz wykonywać jakiejś pacjentce coś za darmo. Jak jest prywatnie to jej mówi za ile i gdzie się robi jak jest w nfz to zadałam sobie trud i sprawdziłam i jest refundowane. Daje skierowanie i pacjenta robi na nfz. Ja mówię o sytuacji w pl, o prowadzeniu ciąży poza pl się nie wypowiadam. Bo każdy kraj ma swoje wytyczne. Jak lekarz praktykuje w pl ma się trzymać pl wytycznych bo z nich będzie rozliczany. Nie dyskutuje o ciąży na świecie, ale ciąży w pl. W Uk znowu chyba te badania i te testy paap czy jak im tam chyba znowu też są rekomendowane, co kraj to obyczaj. Trzeba by pewnie porównać kompleksowo wszystkie badania jakie się robi w ciąży w każdym kraju, wyniki jeśli chodzi o dzieci chore etc i wtedy można by już krytykować / pochwalać wytyczne poszczególnych krajów. Ale to już chyba dyskusja nie dla mnie bo na tyle danych nie mam :p j---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
No i bardzo dobrze, przyda Wam się relaks po tym wszystkim ! milej zabawy i daj znać koniecznie co wyniki powiedzą. Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2012-08-21 o 20:01 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.

nie mogłam w to uwierzyć... dla mnie to było takie odległe, prawie niemożliwe! 

za wizytę, super że wszystko w porządku.

ja Ci pomoge polecić dr. Pyricha (na słoneczku) a odradzić Karpiela...

)..