Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 16:21   #1801
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Melduje sie po wizycie

Fasolka jest, serduszko jest, wiec chyba jest dobrze?
Niby 5 dni mniejsza, niz z moich obliczen wychodzi, ale moze sie wyrowna.. nie chce zapeszac, lekarz mowi, ze jest dobrze, wiec juz sie nie doszukuje niczego, choc juz mi takie mysli zaczely zalatywac: a dlaczego mlodsza, a dlaczego ten pecherzyk taki wielki, a fasolka taka mala.. a na pewno serce bije?

Trochę sie dziwie sobie, bo do tej wizyty podeszłam bardzo chłodno, na monitor spojrzałam tylko raz, by sie upewnic, ze jest, zapytalam o wiek ciazy, upewnilam sie czy serce bije.. i tyle.. zero radosci i lez szczescia

Dziekuje kochane za kciuki

Kolejna wizyta za 2 tygodnie..

Cytat:
Napisane przez Maluda2112 Pokaż wiadomość
Witam dziewczynki jestem tu nowa więc spokojnie zaczne nadrabiać to co piszecie
Witaj

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Więc dziewczyny moja dzidzia ma 1,90 cm i jest dokładnie taka jak trzeba czyli 8tydz4dz. Nie spodziewałam się że zobaczę go tak dokładnie myślałam ,że będzie rozmazana plama... a tu głowka, rączki, serduszko lekarz pokazywał mi jak bije a ja mimo wszystko cały czas pytałam "ale widzi Pan jak bije? Bije prawda?" nie mogłam w to uwierzyć... dla mnie to było takie odległe, prawie niemożliwe!
Daje zdjęcie ale jest niewyraźne, bo to USG stare i robi do du*y zdjęcia ale i tak się na nie ciągle gapie

a i odebrałam wyniki TSH, podczas 4 tygodniowego leczenia spadło mi z 7,7 do 1,6
oohhh juz prawie 2 cm.. fajnie, ze fasolka tak szybko rosnie

Super, ze TSH tak spadlo
Przynajmniej jedno zmartwienie mniej

Cytat:
Napisane przez mamisa Pokaż wiadomość
cześć to ja też się dołączam 31.03/01.04
Witaj

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Witaj powiedz nam coś więcej o sobie... I widzę że jesteś z Rzeszowa do jakiego lekarza chodzisz?
I ja tez Rzeszowianka, ale na emigracji
Stary 2012-08-21, 16:29   #1802
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
No ja będę właśnie w 11t4d i nie wiem czy to wystarczy do tych pomiarów...
ja na najbliższej wizycie będę równo w 11t i bez usg nie wyjdę. jak nie wystarczy do pomiarów to przyjdę za 2 tygodnie, czy kiedy każe na kolejne usg.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Niby 5 dni mniejsza, niz z moich obliczen wychodzi, ale moze sie wyrowna.. nie chce zapeszac, lekarz mowi, ze jest dobrze, wiec juz sie nie doszukuje niczego, choc juz mi takie mysli zaczely zalatywac: a dlaczego mlodsza, a dlaczego ten pecherzyk taki wielki, a fasolka taka mala.. a na pewno serce bije?
moja fasolka na usg była 3 dni młodsza, ale może to przez dłuższy cykl. przecież jak kilka kobiet miało @ w jednym terminie to mogły zajść w różnych tym się pocieszam, bo moje cykle zawsze były długie, 32-dniowe.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 16:33   #1803
Leonikowa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

To wracając do tematu i kończąc waści :

W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie

Ja jak ustalałam termin badania genetycznego to kobitki w rejestracji mówiła, że najlepszy czas na wykonanie badania to 12 tydz. ciąży czyli ja na twoim miejscu poszłabym 14

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 16:41   #1804
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Melduje sie po wizycie

Trochę sie dziwie sobie, bo do tej wizyty podeszłam bardzo chłodno, na monitor spojrzałam tylko raz, by sie upewnic, ze jest, zapytalam o wiek ciazy, upewnilam sie czy serce bije.. i tyle.. zero radosci i lez szczescia

I ja tez Rzeszowianka, ale na emigracji
O proszę a myślałam, że sama tu jestem z tych okolic na stałe tam zostajesz czy masz zamiar wrócić do kraju?
za wizytę, super że wszystko w porządku.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 16:47   #1805
Leonikowa
Rozeznanie

[QUOTE=klementyna1;3601940 9]A na te prenatalne USG lekarze Wam zalecili, czy same chcecie? Bo to chyba jest zalecane po 30roku życia? Napiszcie jeśli możecie jak to jest z tymi badaniami? ja ide na wizyte w sobote bede w 11tyg.i 3dni. lekarka pewnie zrobi mi usg ale nie wiem czy takie genetyczne czy zwykle i czym sie one różnią? Mam 25 lat-czy wiek ma coś do tego? Qrcze boje się, zeby wszystko na USg wyszło ok- a jak tak będzie będę najszczęsliwsza na swiecie

Oj dziewczyny na temat słoiczków i smoczków, oraz spraw wychowawczych będzie jeszcze czas rozmawiac po nowym roku, teraz rozmawiajmy o naszych fasolkach, kijankach i krewetkach To takie pasjonujący i niesamowity okres.[/QUO

Tak masz rację badania prenatalne wykonywane są u kobiet darmowo od 36 r. ż bądź wcześniej jeśli mają jakieś obciążenia genetycznie....
ja wybrałam się na te badania bez skierowania w 12 tyg. ciąży (koszt 230 zł)

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-21, 16:52   #1806
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

hmm. Co do wad itp. ja bym nie usunęła, bo nadzieje trzeba mieć do końca i często niemożliwe staje się możliwe, za to wyrzuty sumienia skutecznie pozbawiłyby mnie normalnego życia, no i też religia mi na to nie pozwala, bo nie mam prawa kończyć życia.
Zresztą wiekszość dzieci z wadami same obumierają... a chyba nitk nie zagwarantuje jak ta wada się rozwinie lub nie do 9 mies ciazy czy do 10 roku zycia. Zespół downa to dla mnie żaden powód do usunięcia...
I planując dziecko, pamiętajmy ze nikt nam nie gwarantuje że to będzie piękny i zdrowy bobas... bądźmy odpowiedzialni do końca, a nie tylko mówmy że jesteśmy. Sama się zdecydowałam na dziecko, ze wszystkimi zaletami i wadami jakie mogą mnie spotkać.
Ale wcale nie neguje tych co myślą inaczej, po prostu mam na ten temat twarde zdanie I oczywiście sama bym nie chciała się urodzić taka chora, ale dla mnie decyzja usunięcia zniszczyłaby mnie na zawsze.

:
Zgadzam się w 100%

Cytat:
Witaj, czekamy na wiecej szczegółów

dla wszystkich zdrowych i pięknych Maluszków
Mi na szczęscie ginka daje zawsze 2 zdjęcia, a na monitorze robi powiekszenie i pokazuje mi wszystko dokładnie- człowiek spokojniejszy sie robi
Brzuch zaczzyna mi świat porzysłaniać ;p-Oczywiście przesadzam troche, ale juz nie bardzo jest go jak ukryć, ide w sobote na wizyte jak bedzie wszystko ok to zacznę nowinę ogłaszac najbliższytm Nie wiem jak można ukryc ciąże do 6, a nawet do 9 miesiaca- jak czasem pokazuja w tv- to chyba niemożliwe. Ja czuję, że ejszcze 2-3 tygodnie i ludzie zaczną mnie przepuszczać w kolejce w markecie A właśnie dziewczyny mające już pociechy korzystałyście z przywilejów kobiet cięzarnych, np jesli chodzi o kolejki lub wydzielone kasy w sklepach
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 17:02   #1807
Leonikowa
Rozeznanie

[QUOTE=Luna0;36021999]Więc dziewczyny moja dzidzia ma 1,90 cm i jest dokładnie taka jak trzeba czyli 8tydz4dz. Nie spodziewałam się że zobaczę go tak dokładnie myślałam ,że będzie rozmazana plama... a tu głowka, rączki, serduszko lekarz pokazywał mi jak bije a ja mimo wszystko cały czas pytałam "ale widzi Pan jak bije? Bije prawda?" nie mogłam w to uwierzyć... dla mnie to było takie odległe, prawie niemożliwe!
Daje zdjęcie ale jest niewyraźne, bo to USG stare i robi do du*y zdjęcia ale i tak się na nie ciągle gapie

Cieszę się, że wszystko Ok z maluszkiem

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-21, 17:09   #1808
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Znam ją, kiedyś była ok, ale teraz chyba już słabo. Mojego kuzyna żonę która zostawiła u niej mnóstwo kasy wysłała do domu przy akcji porodowej... więc poszła do medikoru i urodziła w ten sam dzień.
a pytałaś ją kiedy genetyczne?
Troche to bez sensu, że cytologie gdzie indziej, USG gdzie indziej ja Ci pomoge polecić dr. Pyricha (na słoneczku) a odradzić Karpiela...
wiesz co.. ja nie mogę narzekać, bo jestem z niej zadowolona na prawdę..
chociaż przeraża mnie liczba jej pacjentek..
w pierwszej ciąży i podczas porodu była ok.. przyjęła mnie dzień przed terminem, położyła na patologię i na następny dzień wywołali mi poród bo nic się nie działo a miałam mało wód i dziecko mało się ruszało..
co prawda przy porodzie nie była, bo zeszła z nocnego dyżuru.. ale żadnego lekarza nie było tylko położne.. pewnie jakbym jej kasę dała to by została, ale ja nie jestem z tych co pchają lekarzom w tyłek..

usg normalnie robi na każdej wizycie, tylko to genetyczne mi kazała w Krynicy w 12 i 20tc..
pewnie nikt w Sączu tego nie robi.. chociaż nie wiem..

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość

dla wszystkich zdrowych i pięknych Maluszków
Mi na szczęscie ginka daje zawsze 2 zdjęcia, a na monitorze robi powiekszenie i pokazuje mi wszystko dokładnie- człowiek spokojniejszy sie robi
Brzuch zaczzyna mi świat porzysłaniać ;p-Oczywiście przesadzam troche, ale juz nie bardzo jest go jak ukryć, ide w sobote na wizyte jak bedzie wszystko ok to zacznę nowinę ogłaszac najbliższytm Nie wiem jak można ukryc ciąże do 6, a nawet do 9 miesiaca- jak czasem pokazuja w tv- to chyba niemożliwe. Ja czuję, że ejszcze 2-3 tygodnie i ludzie zaczną mnie przepuszczać w kolejce w markecie A właśnie dziewczyny mające już pociechy korzystałyście z przywilejów kobiet cięzarnych, np jesli chodzi o kolejki lub wydzielone kasy w sklepach
mi raz ktoś przepuścił, a ja się nie pcham na siłę, to czekałam..

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ----------

Luna0 a o Medikorze to ja znów źle słyszałam.. siostra męża chodziła do Mazgaja on z Medikoru i tam rodziła.. w ostatniej chwili tj tydzień przed datą porodu Mazgaj powiedział, że musi być cesarka bo jest za niska i nie urodzi.. zapłaciła kupę kasy, potem miała ogromne komplikacje, mdlała z dzieckiem na rękach no horror..

Edytowane przez joanna200
Czas edycji: 2012-08-21 o 17:12
joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 17:14   #1809
Leonikowa
Rozeznanie

dziewczyny rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która zajmuje się zasiłkami rodzinnymi i mówiła, że to kryterium 1922 zł (do przyznania becikowego) to na razie jest projekt i wątpi w to, że to przejdzie więc możliwe, że nie będzie żadnego kryterium

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

aaaa i jeszcze zapomniałam wam napisać, że wczoraj zapisałam moje nienarodzone dzieciątko do żłobka

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-21, 17:19   #1810
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
scarlett a masz jakiś link do wyników tych badań ?
do artykułu konkretnie nie, bo czytałam do w jakiejś płatnej bazie, ale różnych odnośników jest sporo, np.
http://abcnews.go.com/Health/story?i...1#.UDOPkHm27us

Cytat:
Melduje sie po wizycie

może owulację po prostu miałaś później

ja tak samo podchodzę do wizyt, nawet nie poprosiłam o zdjęcie, ale w sumie lekarz sam mi dał - w sumie chyba jestem zbyt zmęczona i słaba żeby się jakoś cieszyć specjalnie

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
dziewczyny rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która zajmuje się zasiłkami rodzinnymi i mówiła, że to kryterium 1922 zł (do przyznania becikowego) to na razie jest projekt i wątpi w to, że to przejdzie więc możliwe, że nie będzie żadnego kryterium

---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:12 ----------

aaaa i jeszcze zapomniałam wam napisać, że wczoraj zapisałam moje nienarodzone dzieciątko do żłobka
ooo to byłoby fajnie, z ubezpieczenia nie wpadnie, to chociaż to by się przydało - choć na 2/3 wózka by było....
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 17:53   #1811
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Melduje sie po wizycie

Jest bdb

Cytat:

no spoko by było z tym becikowym, u nas miasto bez kryterium dochodowego dorzuca 1000 zł, i jakby jeszcze tamto wpadło to spoko. Bo jak wejdzie kryterium to się nie łapiemy. Jak nie to trudno.

A z tym żłobkiem to niezły speedy gonzales z Ciebie

Dziewczyny podrzucam Wam linka, co jest obowiązkowe w ciąży i jak mają wyglądać te 3 obowiązkowe badania usg.

http://www.nucleagena.pl/files/rekom...edporodowa.pdf

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

Cytat:
Większość kobiet w Polsce chodzi prywatnie do lekarzy, dlatego te badania tak ciężko odróżnić, gdyz często sa wykonywane w jednym czasie

Badania prenatalne (11-14 tydzien) (przezierność karkowa i testy Pappa) nie sa obowiązkowe i zalecane dla wszystkich kobiet, takie badanie refundowane jest tylko dla kobiet po 35 roku życia, w innym przypadku sa to koszty własne (w Niemczech takie badanie w ogóle jest nierefundowane! u nas koszt to 150€ - 600 zl )..

Wd mnie mylisz się oczywiście badania prenatalne, w tym min Pappa nie są obowiązkowe. Ale usg w 11- 14 tydzień ma zawierać badanie przezierności, a jest to badanie obowiązkowe :

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.
Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
1) Liczba zarodków w jamie macicy.
4
2) Ocena czynności serca płodu (FHR)
3) Pomiary biometryczne:
- długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL)
- wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD)
4) Ocena anatomii płodu:
a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
do 12 tygodnia ciąży,
c) żołądek
d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
e) pęcherz moczowy
f) kręgosłup
g) kończyny górne i dolne.
5) Ocena kosmówki.
6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów
wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine
Foundation.
Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm.
Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
a) aberracji chromosomalnych
b) zaburzeń hemodynamicznych
c) wad serca płodu
d) zespołu przetoczenia krwi między płodami

Nawet w tak dzikim kraju jakim jest pl, nie zrobienie tego badania zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jest w razie jakiś komplikacji i ewentualnych roszczeń samobójstwem zawodowym lekarza. Ja zresztą, po prostu nie chciałabym chodzić do takiego gina, który ma się za taką alfę i omegę że takich badań nie zleca. A co ciekawsze, wszystkie moje przyjaciółki które chodzą do naprawdę wysokiej klasy specjalistów od patologii ciąży, profesorów z cm uj itp mówią że dziwnym trafem dla ich lekarzy to też był standard, a buntują się najczęściej jacyś ginekolodzy bez jakiegokolwiek dorobku naukowego, praktycznego etc. którzy wd mnie są po prostu niedouczeni i tyle.
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 17:56   #1812
Luna0
Zakorzenienie

Moderna super że jest serduszko, bo przecież to najważniejsze. I dopytywałas tak jak ja o nie
Co do tego że jest za małe to jak najbardziej normalne, przecież nie miałaś monitoringu żebyś wiedziała dokładnie kiedy była owulka. Ja 2 tyg temu miałam o dzień za mały ale teraz po równych dwóch tygodniach też był dzień za mały czyli ta owulka była dzień później, najważniejsze że prawidłowo przyrasta
Ja tez jakoś tak zawsze sucho patrze na to USG, chyba ze stresu a pozniej sobie mowie ze moglam sie przyjrzec, popatrzec wiecej. Ale ostatnim razem było inaczej bo już były łapki i głowka no i się zakochałam

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
wiesz co.. ja nie mogę narzekać, bo jestem z niej zadowolona na prawdę..
chociaż przeraża mnie liczba jej pacjentek..
w pierwszej ciąży i podczas porodu była ok.. przyjęła mnie dzień przed terminem, położyła na patologię i na następny dzień wywołali mi poród bo nic się nie działo a miałam mało wód i dziecko mało się ruszało..
co prawda przy porodzie nie była, bo zeszła z nocnego dyżuru.. ale żadnego lekarza nie było tylko położne.. pewnie jakbym jej kasę dała to by została, ale ja nie jestem z tych co pchają lekarzom w tyłek..

usg normalnie robi na każdej wizycie, tylko to genetyczne mi kazała w Krynicy w 12 i 20tc..
pewnie nikt w Sączu tego nie robi.. chociaż nie wiem..

[/COLOR]Luna0 a o Medikorze to ja znów źle słyszałam.. siostra męża chodziła do Mazgaja on z Medikoru i tam rodziła.. w ostatniej chwili tj tydzień przed datą porodu Mazgaj powiedział, że musi być cesarka bo jest za niska i nie urodzi.. zapłaciła kupę kasy, potem miała ogromne komplikacje, mdlała z dzieckiem na rękach no horror..
A no to jak jesteś zadowolona to bardzo dobrze! Z tego co ja wiem to każdemu lekarzowi można coś zarzucić, ale np. ten Karpiel to podły człowiek.. o ile czlowiekiem można nazwać.
No i dobrze ze tą ciąże prowadzi Ci ten sam lekarz ale tak to jest, że Ci prywatni muszą dostać więcej jeśli chcesz coś ponad normę
To genetyczne napewno robią w sączu bo moja siostra miała, jak nie zapomne to ją zapytam gdzie
a co do Medikoru to też nie pochwalam, bo straszne rzeczy słyszałam, tylko dałam przykład że ta dzewczyna została wypchana ze szpitala więc najbliżej był medikor a tam faktycznie urodziła więc powinni ją wtedy w szpitalu zostawić...

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 18:06   #1813
Sunshine833
Raczkowanie

Witajcie Kochane,
Nadążyć za Wami to jest dopiero wyczyn....prawie niemożliwy no więc ja dwa dni przespałam...i właśnie postanowiłam wstać...ciekawe kiedy przebudzenie nastąpi ponoć zazwyczaj w 4tym miesiącu wracają chęci do działań...bo narazie umycie włosów jest dla mnie męczącą czynnością

Gratuluje tym które są już po owocnych wizytach teraz przynajmniej macie trochę spokojniejszych nocy ja niestety wizytę mam dopiero 4tego więc jeszcze trochę sobie poczekam...a niecierpliwa to jestem strasznie.

Poza tym witam wszystkie nowe mamusie bo widzę, że przybywacie w tempie ekspresowym...czyżby to lato na zwiększone amory tak działało

a teraz zmykam do sklepu po suszone owocki co by z zaparciami trochę powalczyć
Sunshine833 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 18:17   #1814
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Nawet w tak dzikim kraju jakim jest pl, nie zrobienie tego badania zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jest w razie jakiś komplikacji i ewentualnych roszczeń samobójstwem zawodowym lekarza. Ja zresztą, po prostu nie chciałabym chodzić do takiego gina, który ma się za taką alfę i omegę że takich badań nie zleca. A co ciekawsze, wszystkie moje przyjaciółki które chodzą do naprawdę wysokiej klasy specjalistów od patologii ciąży, profesorów z cm uj itp mówią że dziwnym trafem dla ich lekarzy to też był standard, a buntują się najczęściej jacyś ginekolodzy bez jakiegokolwiek dorobku naukowego, praktycznego etc. którzy wd mnie są po prostu niedouczeni i tyle.
U nas przeziernosc zaliczana jest do badan dodatkowych, nierefundowanych - koszt 150€.
I tak tez jest przeciez w Polsce, tylko koszty troche nizsze.

Nie chce sie spierac, ale wiekszosc kobiet chodzi do prywatnych lekarzy, i takie badanie ma w cenie wizyty.

Na NFZ takie badanie jest refundowane tylko dla kobiet po 35 roku zycia.

Tu pisza, ze to badanie jest rekomendowane! przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne - co przeciez nie oznacza obowiazkowe (no i o tym caly czas mowa ) no i lekarz na NFZ raczej takiego badania nie wykona.. no chyba, ze bardzo lubi pacjentke.. nie wiem

http://emaluszki.pl/391_usg_przeziernosc_karkowa.html

---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
Moderna super że jest serduszko, bo przecież to najważniejsze. I dopytywałas tak jak ja o nie
Co do tego że jest za małe to jak najbardziej normalne, przecież nie miałaś monitoringu żebyś wiedziała dokładnie kiedy była owulka. Ja 2 tyg temu miałam o dzień za mały ale teraz po równych dwóch tygodniach też był dzień za mały czyli ta owulka była dzień później, najważniejsze że prawidłowo przyrasta
Ja tez jakoś tak zawsze sucho patrze na to USG, chyba ze stresu a pozniej sobie mowie ze moglam sie przyjrzec, popatrzec wiecej. Ale ostatnim razem było inaczej bo już były łapki i głowka no i się zakochałam
no ja juz wyliczylam sobie wiek ciazy z przesunieciem owulki, i nadal wychodzi za male.. ale przy tych kilku milimetrach latwo o blad wiec sie nie martwie... i tak nie mam wyboru, przy wczesniej ciazy niestety nic sie nie da zrobic, jezeli z organizmem kobiety jest wszystko w porzadku. Tylko czekac... do nastepnej wizyty

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2012-08-21 o 18:18
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 18:23   #1815
Villga
Zadomowienie

Gratuluję wszystkim mamusiom, zwłaszcza tym,które już widziały serduszka na usg i są spokojniejsze

I mam pytanie do dziewczyn z Rzeszowa: Gdzie zamierzacie rodzić? Słyszałyście może jakieś opinie o Pro-Familii?
Villga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 18:30   #1816
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
tyle, ze tu pisza, ze to rekomendacja, czyli zalecenia.. .. i mysle, ze tu lekarze sami dostosowują standardy, choc moge sie mylić.

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ----------

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
O proszę a myślałam, że sama tu jestem z tych okolic na stałe tam zostajesz czy masz zamiar wrócić do kraju?
za wizytę, super że wszystko w porządku.
Ja jestem na stale w Niemczech, raczej nie zamierzam wrocic do Polski, moj maz jest Niemcem
ale mam sentyment do Rzeszowa, no i moja rodzina tez tam jest
Stary 2012-08-21, 18:35   #1817
Leonikowa
Rozeznanie

[QUOTE=ObserwujeCie;360275 38]

no spoko by było z tym becikowym, u nas miasto bez kryterium dochodowego dorzuca 1000 zł, i jakby jeszcze tamto wpadło to spoko. Bo jak wejdzie kryterium to się nie łapiemy. Jak nie to trudno.

A z tym żłobkiem to niezły speedy gonzales z Ciebie

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ----------

kochana nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś na dzień dzisiejszy są 2 beciki tzn.
1 który otrzymuje każdy (nawet jak ma np. 5 tyś. na osobę) zaś
2 otrzymują Ci, których dochód nie przekracza 504 zł na osobę, momentalnie kwalifikują się też do zasiłku rodzinnego. Natomiast w 2013 miało zostać wprowadzone kryterium dochodowe do tego 1 beciku który obecnie jest bez kryterium a ten drugi miał zostać bez zmian

LEONEK 2.03.13.
Stary 2012-08-21, 18:44   #1818
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sunshine833 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane,
Nadążyć za Wami to jest dopiero wyczyn....prawie niemożliwy no więc ja dwa dni przespałam...i właśnie postanowiłam wstać...ciekawe kiedy przebudzenie nastąpi ponoć zazwyczaj w 4tym miesiącu wracają chęci do działań...bo narazie umycie włosów jest dla mnie męczącą czynnością

a teraz zmykam do sklepu po suszone owocki co by z zaparciami trochę powalczyć
No ja codziennie opakowanie śliwek i życie jak w Madrycie

Cytat:
U nas przeziernosc zaliczana jest do badan dodatkowych, nierefundowanych - koszt 150€.
I tak tez jest przeciez w Polsce, tylko koszty troche nizsze.

Nie chce sie spierac, ale wiekszosc kobiet chodzi do prywatnych lekarzy, i takie badanie ma w cenie wizyty.

tyle, ze tu pisza, ze to rekomendacja, czyli zalecenia.. .. i mysle, ze tu lekarze sami dostosowują standardy, choc moge sie mylić.
No właśnie, jednak zalecenia PTG to wd mnie dość poważna sprawa, w ogóle te rekomendacje i krajowych konsultantów są wyznacznikiem pewnego standardu medycznego, gadałam z wujkiem (pracuje w collegium medicum uj i jest lekarzem) i mówi że jednak każdy szanowany lekarz się tego trzyma, gdyby coś poszło nie tak, nie przestrzeganie zaleceń nieźle udupiałoby lekarza w przypadku procesu... wiadomo że jak wszystko jest ok to tematu w ogóle nie ma, no ale wiadomo, że chodzi właśnie o ten jeden promil gdy nie jest..
jak tam jest przez nfz nie wiem, nie korzystam. Chociaż jeśli nie wysyłają na takie usg to uważam że straszna lipa. Z drugiej strony takich usg w ciąży są 3 więc myślę, że jeśli ktoś chce się zbadać to na takie usg znajdzie kasę. W końcu dziecko w przyszłości będzie kosztować więcej niż 600 zł. Więc w dużej mierze to wd mnie kwestia decyzji.

Prywatnie w cenę wizyty też tego nie mam wliczone, takie usg w Krk kosztuje od 200 do 350 zł. W cenie wizyty mam tylko zwykłe usg.

Cytat:
no ja juz wyliczylam sobie wiek ciazy z przesunieciem owulki, i nadal wychodzi za male.. ale przy tych kilku milimetrach latwo o blad wiec sie nie martwie... i tak nie mam wyboru, przy wczesniej ciazy niestety nic sie nie da zrobic, jezeli z organizmem kobiety jest wszystko w porzadku. Tylko czekac... do nastepnej wizyty
Mój też był trochę mniejszy.. chyba o 4 dni. Widać się później zapłodniło, teraz zresztą tak szybko się tam zmienia, że pewnie z czasem się wyrówna
Stary 2012-08-21, 18:45   #1819
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

super, że wszystko jest ok i niczego sie nie doszukuj

Cytat:

kochana nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałaś na dzień dzisiejszy są 2 beciki tzn.
2 otrzymują Ci, których dochód nie przekracza 504 zł na osobę, momentalnie kwalifikują się też do zasiłku rodzinnego. Natomiast w 2013 miało zostać wprowadzone kryterium dochodowe do tego 1 beciku który obecnie jest bez kryterium a ten drugi miał zostać bez zmian
a to kryterium ze trzeba miec pierwszą wizytę udokumentowaną przed 9 tygodniem ciąży??? to sie liczy czy juz nie?
pewnie tak zrobia, zeby najmniej osob je dostało
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 18:47   #1820
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

No wiem, teraz jest tak, że dostaje się 1000 zł od państwa niezależnie od dochodu. Ale u nas w Krk miasto daje drugi tysiąc. Co do tego z dochodem 504 to nic o nim nie wiem. Możliwe.

Także nawet jak znowelizują te państwowe przepisy i będzie kryterium tych 1900 to, gmina krk i tak da nam 1000 zł.
Stary 2012-08-21, 18:56   #1821
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
Gratuluję wszystkim mamusiom, zwłaszcza tym,które już widziały serduszka na usg i są spokojniejsze

I mam pytanie do dziewczyn z Rzeszowa: Gdzie zamierzacie rodzić? Słyszałyście może jakieś opinie o Pro-Familii?
Moje 2 znajome tam rodziły jedna bardzo zadowolona, wprost nie może się nachwalić. Sale nowe, komfortowe, miała jednoosobową z łazienką. Na opiekę też nie narzekała, miała poród naturalny.
Druga też ogólnie szpital chwaliła ale niestety były tam jakieś komplikacje czy coś i musiała zapłacić za cesarkę ale nie znam szczegółów.
Ja zawsze chciałam na Rycerskiej rodzić ale lekarz do którego idę w czwartek pracuję w ProFamili więc może zmienię zdanie.
Też jesteś z Rzeszowa? Do jakiego lekarza chodzisz?
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 19:14   #1822
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Prywatnie w cenę wizyty też tego nie mam wliczone, takie usg w Krk kosztuje od 200 do 350 zł. W cenie wizyty mam tylko zwykłe usg.
Kurcze, troche teraz Cie nie rozumiem, bo raz piszesz, ze to badanie obowiazkowe, a teraz, ze w cenie wizyty tylko normalne usg, mi tez napisalas, ze przeziernosc jest obowiazkowa (a sama sobie teraz przeczysz).

Podsumowujac raz jeszcze badanie NT jest rekomendowane, ale nie refundowane przez NFZ (tylko powyzej 35 r.z), nie jest tez badaniem obowiazkowym, ale rownie waznym - kto chce i ma moze placic z wlasnej kieszeni.

Zreszta niewazne, informacje sa, kto chce to w internecie znajdzie tez wszystko, i tyle

Cytat:
Z drugiej strony takich usg w ciąży są 3 więc myślę, że jeśli ktoś chce się zbadać to na takie usg znajdzie kasę.
przeziernosc badana jest tylko jeden raz, na pierwszym usg.
Stary 2012-08-21, 19:31   #1823
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
W USA były badania jak u pierwszego pampersowego pokolenia stwierdzono znaczny wzrost niepłodności u facetów.
90% facetów pewnie nie jest niepłodnych, ale parametry nasienia są coraz gorsze względem tego co było przed wprowadzeniem papersów i 1/5 par ma poważne problemy z zajściem.

Tak się składa, że interesuję się tematem, bo mi też sugerowano duże problemy z zajściem
pierwszego pampersowago? czyli ile lat temu? pampesty ewoluują :P
Cytat:
scarlett ale czy da się jasno określić, że to przez pampersy ? przecież tyle czynników, w żywności np dużo więcej chemii, komputerki na kolankach, niezdrowy tryb życia - mało ruchu... jakieś damskie hormony w wodzie pitnej od pigułek anty itp.

Dragusia88 spoko, już pożary ugaszone, mi tam lekkie spory na podniesienie ciśnienia dobrze robią, bo mam za niskie ale bez przesady oczywiście
też fakt mogły być inne czynniki. noi ile to było osób.

ja też niskie ciśnienie
Cytat:
aha w Niemczech mamy tylko państwową służbę zdrowia
a jakie są kolejki? tak jak u nas rok czasu?

Cytat:
Więc dziewczyny moja dzidzia ma 1,90 cm i jest dokładnie taka jak trzeba czyli 8tydz4dz. Nie spodziewałam się że zobaczę go tak dokładnie myślałam ,że będzie rozmazana plama... a tu głowka, rączki, serduszko lekarz pokazywał mi jak bije a ja mimo wszystko cały czas pytałam "ale widzi Pan jak bije? Bije prawda?" nie mogłam w to uwierzyć... dla mnie to było takie odległe, prawie niemożliwe!

a i odebrałam wyniki TSH, podczas 4 tygodniowego leczenia spadło mi z 7,7 do 1,6
brawo za wizyte! i za dzidzie! i za tsh!
Cytat:
witamy i gratulujemy ale cos wiecej o sobie
Cytat:
Melduje sie po wizycie

brawo za wizyte
a ze dzidzia troche mniejsza to nie przejmuj sie, kazde rozwija sie w swoim tempie. może jeszcze nadrobi.
Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A właśnie dziewczyny mające już pociechy korzystałyście z przywilejów kobiet cięzarnych, np jesli chodzi o kolejki lub wydzielone kasy w sklepach
ja już nie mogę sie doczekać zeby z kasy korzystac ;p
Cytat:
a i jeszcze zapomniałam wam napisać, że wczoraj zapisałam moje nienarodzone dzieciątko do żłobka
wow to mnie teraz zaskoczylas to kiedy zaczyna?
Cytat:
Wd mnie mylisz się oczywiście badania prenatalne, w tym min Pappa nie są obowiązkowe. Ale usg w 11- 14 tydzień ma zawierać badanie przezierności, a jest to badanie obowiązkowe :

Badanie ultrasonograficzne między 11 – 14 tygodniem ciąży.
Szczegółowa ocena struktury jaja płodowego obejmuje następujące elementy:
1) Liczba zarodków w jamie macicy.
4
2) Ocena czynności serca płodu (FHR)
3) Pomiary biometryczne:
- długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL)
- wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD)
4) Ocena anatomii płodu:
a) czaszka (kształt), sierp mózgu, sploty naczyniówkowe komór bocznych,
b) ściany powłok jamy brzusznej uwzględniając fizjologiczną przepuklinę pępkową
do 12 tygodnia ciąży,
c) żołądek
d) serce płodu - lokalizacja i czynność serca,
e) pęcherz moczowy
f) kręgosłup
g) kończyny górne i dolne.
5) Ocena kosmówki.
6) Ocena przezierności karkowej (NT) i kości nosowej (NB).
Wykonanie badania ultrasonograficznego między 11 – 14 tygodniem ciąży z oceną
przezierności karkowej (NT) oraz kości nosowej (NB) i pozostałymi markerami zespołów
wad uwarunkowanych genetycznie powinno się odbywać według zasad Fetal Medicine
Foundation.
Optymalny czas badania prenatalnego (11,0 – 13+6 t.c.);. CRL 45 – 84 mm.
Nieprawidłowe wartości przezierności karkowej sugerują podwyższone ryzyko wystąpienia:
a) aberracji chromosomalnych
b) zaburzeń hemodynamicznych
c) wad serca płodu
d) zespołu przetoczenia krwi między płodami

Nawet w tak dzikim kraju jakim jest pl, nie zrobienie tego badania zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego jest w razie jakiś komplikacji i ewentualnych roszczeń samobójstwem zawodowym lekarza. Ja zresztą, po prostu nie chciałabym chodzić do takiego gina, który ma się za taką alfę i omegę że takich badań nie zleca.
ja mam takie zdanie jak ty.
kark jest obowiazkowy, a pappa to inna półka.
podoba mi sie okreslenie dziki kraj hehe
mi tez kazdy gin mowil ze to jest podstawa

a ja dzis znowu wzdęta ;/ jak sie odpompowac?

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 19:37   #1824
AgatkaL
Wtajemniczenie

Hej Gratuluję udanych wizyt, bijących serduszek i tych innych cudności
Ja dzisiaj miałam mieć wizytę kontrolną po #, ale jak pojechałam do szpitala, to okazało się, że jeszcze nie ma wyników histopatologicznych i wizytę przełożyli mi za tydzień...a jutro jedziemy z mężem do Karwii troszkę się zrelaksować

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 19:38   #1825
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurcze, troche teraz Cie nie rozumiem, bo raz piszesz, ze to badanie obowiazkowe, a teraz, ze w cenie wizyty tylko normalne usg, mi tez napisalas, ze przeziernosc jest obowiazkowa (a sama sobie teraz przeczysz).

Podsumowujac raz jeszcze badanie NT jest rekomendowane, ale nie refundowane przez NFZ (tylko powyzej 35 r.z), nie jest tez badaniem obowiazkowym, ale rownie waznym - kto chce i ma moze placic z wlasnej kieszeni.

Zreszta niewazne, informacje sa, kto chce to w internecie znajdzie tez wszystko, i tyle

Ja nie widzę sprzeczności. Nie wypowiadam się o NFZ bo nie korzystam i nie wiem czy dziewczyny mają tam w ogóle zlecane to usg czy nie. Jakie badania maja refundowane, jakie nie, jak wygląda sprawa toxo, hiva i innych. Muszą się wypowiedzieć te które korzystają. Ale to że lekarze z oszczędności dla placówki czegoś nie zlecają nie jest dla mnie argumentem. Np jakiś czas temu moja kuzynka miała podejrzenie nowotworu wątroby, po szeregu badań chciała otrzymać skierowanie na rezonans - lekarz odmówił, poradziliśmy się znajomych lekarzy, wskazali nam konkretne rekomendacje i zalecenia konsultanta polazła z tym i z groźbą że napisze na lekarza skargę i pan dr skierowanie wypisał, bo po prostu jej się należało.

Jak chodzę prywatnie to w cenie wizyty mam rozmowę plus badanie. jak mam zwykłe usg płacę ekstra , jak mam cytologię płacę ekstra, jak mam to usg na koniec I trymestru też płacę ekstra tyle że za nie płacę więcej bo o ile zwykłe usg we wczesnej ciąży trwa kilka minut to to trwa 30-40 minut. To badanie jest obowiązkowe według zaleceń PTG które nie są o tyle obowiązkowe że nie ma pewnie kary jak się tego nie stosuje, ale są podstawą do roszczeń w stosunku do lekarza i wd mnie jak ich nie przestrzega tzn że jest niedouczony.
Stary 2012-08-21, 19:42   #1826
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie martw się ja byłam na badaniu w skończonym 12 tygodniu a po USG wyszło, że dzidzia jest o 6 dni mniejsza. Cykle miałam dość krótkie czasami 25,26 dni, czasami 28 max. Gin powiedziała, że wszystko jest w porządku. Możliwe są odchylenia nawet o 2 tygodnie. Przecież nie wszystkie dzieci rodzą się o takiej samej wadze i długości

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:

Bo jeżeli chodzimy prywatnie to gin mierzy przezierność w cenie wizyty, ale niektórzy tego nie robią i wysyłają na badanie do specjalisty jak np. Leonikowa poszła do innego gin i płaciła za nie 250zł.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 19:47   #1827
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
a jakie są kolejki? tak jak u nas rok czasu?
hehe no co ty
do ginekologa kilka dni do 2-3 tygodni, zalezy od lekarza, laryngolog 2 tygodnie (na operacje nosa czekalam 3 tygodnie! ), ortopeda tez 1-2 tygodnie, dermatolog od 1 tygodnia do nawet 3 miesiecy (zalezy jaki specjalista).. srednio dostaje terminy do specjalistow w ciagu 2 tygodni

Jeszcze nie mialam problemow z przyjeciem, czasami nawet po prostu ide i czekam, az mnie wcisna pomiedzy pacjentow.. jeszcze nigdy nie mialam problemu ze sluzba zdrowia, a niestety mam tez choroby przewlekle

W Polsce tez jakos sobie nie przypominam problemow.. no moze tylko wstawanie bardzo wczesnie rano, by o 6 juz zajac kolejke

---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Bo jeżeli chodzimy prywatnie to gin mierzy przezierność w cenie wizyty, ale niektórzy tego nie robią i wysyłają na badanie do specjalisty jak np. Leonikowa poszła do innego gin i płaciła za nie 250zł.
no ja to wiem, gdyz caly czas o tym pisze jak katarynka

---------- Dopisano o 19:47 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
Nie martw się ja byłam na badaniu w skończonym 12 tygodniu a po USG wyszło, że dzidzia jest o 6 dni mniejsza. Cykle miałam dość krótkie czasami 25,26 dni, czasami 28 max. Gin powiedziała, że wszystko jest w porządku. Możliwe są odchylenia nawet o 2 tygodnie. Przecież nie wszystkie dzieci rodzą się o takiej samej wadze i długości
Na razie sie nie martwie, tylko przeszla mi taka mysl, dlaczego za male.. ale to byla inna lekarka niz zwykle (moj lekarz jest na urlopie) i tak jakos szybko zmierzyla, chyba nawet przyblizenia nie zrobila, dlatego tez nie przywiazuje do tego duzej wagi
Stary 2012-08-21, 19:47   #1828
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
hehe no co ty
do ginekologa kilka dni do 2-3 tygodni, zalezy od lekarza, laryngolog 2 tygodnie (na operacje nosa czekalam 3 tygodnie! ), ortopeda tez 1-2 tygodnie, dermatolog od 1 tygodnia do nawet 3 miesiecy (zalezy jaki specjalista).. srednio dostaje terminy do specjalistow w ciagu 2 tygodni
to fajnie. jak ja sie chcialam umowic do endokrynologa opole to 8mc
jak wrocław rok
okulista opole tez ok 8mc.
tak wiec nie wiem za co placimy ale nie bede sie denerwowac

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 19:51   #1829
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
wd mnie jak ich nie przestrzega tzn że jest niedouczony.
ale jak to niedouczony? no co ty?

moj lekarz mi zaleca to badanie, ale na kase mi go nie wykona, gdyz nie dostanie za to pieniedzy (NT jest nierefundowana)

Jak lekarz nie wykona pacjentce tego badania za darmo, to znaczy, ze jest niedouczony?
Stary 2012-08-21, 20:02   #1830
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
ale jak to niedouczony? no co ty?

moj lekarz mi zaleca to badanie, ale na kase mi go nie wykona, gdyz nie dostanie za to pieniedzy (NT jest nierefundowana)

Jak lekarz nie wykona pacjentce tego badania za darmo, to znaczy, ze jest niedouczony?

Ale ja nie wiem dlaczego miałby lekarz wykonywać jakiejś pacjentce coś za darmo. Jak jest prywatnie to jej mówi za ile i gdzie się robi jak jest w nfz to zadałam sobie trud i sprawdziłam i jest refundowane. Daje skierowanie i pacjenta robi na nfz. Ja mówię o sytuacji w pl, o prowadzeniu ciąży poza pl się nie wypowiadam. Bo każdy kraj ma swoje wytyczne. Jak lekarz praktykuje w pl ma się trzymać pl wytycznych bo z nich będzie rozliczany. Nie dyskutuje o ciąży na świecie, ale ciąży w pl.

W Uk znowu chyba te badania i te testy paap czy jak im tam chyba znowu też są rekomendowane, co kraj to obyczaj. Trzeba by pewnie porównać kompleksowo wszystkie badania jakie się robi w ciąży w każdym kraju, wyniki jeśli chodzi o dzieci chore etc i wtedy można by już krytykować / pochwalać wytyczne poszczególnych krajów. Ale to już chyba dyskusja nie dla mnie bo na tyle danych nie mam :p j

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ----------

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Hej Gratuluję udanych wizyt, bijących serduszek i tych innych cudności
Ja dzisiaj miałam mieć wizytę kontrolną po #, ale jak pojechałam do szpitala, to okazało się, że jeszcze nie ma wyników histopatologicznych i wizytę przełożyli mi za tydzień...a jutro jedziemy z mężem do Karwii troszkę się zrelaksować

No i bardzo dobrze, przyda Wam się relaks po tym wszystkim ! milej zabawy i daj znać koniecznie co wyniki powiedzą.

Edytowane przez ObserwujeCie
Czas edycji: 2012-08-21 o 20:01
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości