|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Szczurzy temat
Heloł, robię notatki odnośnie szczurów i mam jeszcze parę pytań:
1. Jakie macie miski na pokarm? Czytałam, że zdarza się, że szczurek wejdzie do miski i może nasiusiać. Macie takie zwykłe miski czy są może jakieś wynalazki? Dozowniki czy coś? 2. Jakie macie podłoże? Jak pisałyście, szczurki wszędzie siusiają. Są może jakieś ściółki ograniczające zapach? Jak moje papugi były w domu, kupiłam kiedyś piasek anyżowy . Anyż + odchody= ![]() Noodle Soup , pisałaś, że szczurki nie mogą sikać do pojemnika z piaskiem. Co więc dać do pojemnika? 3. Jaką ilość pożywienia szczurki spożywają? Chodzi mi o to, że jak kiedyś miałam chomiczkę, z racji rozmiarów jadła mało. Kupowałam jej różne przysmaki, np. dropsy jeden smak, jakiegoś wafla z ziaren, mieszankę owocową, ziołową. Miałam to bardzo długo, po połowie oddawałam sąsiadce dla chomika, żeby się nie przeterminowało. 4. Czy podajecie karmę dla psów lub kotów? Czytam, że dobrze wpływa na sierść i ogólnie. 5. Dajecie świeże zioła ? Jakie? 6. Bierzecie szczurki na dwór? Jak wygląda taki spacer? 7. Czy szczur może mieć karuzelę? Plastikową, nie z 'dziurami', dużą?
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2012-08-22 o 10:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() 2. W kuwecie żwirek zbrylający. Za 6 zł z animalia.pl Reszta to goły plastik ![]() 3. Wyczytałam, że jeden dorosły szczur zjada ok.15g suchej karmy na dobę. U mnie wychodzi garstka karmy na szczura. Oczywiście wciągną więcej, po co ma się marnować jak można wpierdzielić całą michę ![]() 4. Nie za dużo, bo jest tam sporo białka. Od czasu do czasu kupuję chrupki dla małych kociaków, ale kupy od nich niexle dają. Tak samo od saszetek ![]() 5. Nie jedzą, więc nie daję. 6. Nie biorę. Wiąże się to z dużym stresem(jeśli nie przyzwyczajałam ich od małego). No i ja się boję wszelkich chorób więc daruję sobie i im takich atrakcji. 7. Karuzela jest zbędna. Szybko się znudzi bieganie w kółko, może sobie ogon wkręcić. Nie polecam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3903 |
404 Not Found
|
A propo wyjścia na dwór, próbowałam z moimi wyjść na balkon. O rety jaka panika była! Aż mi się wpijały pazurkami w ramię i błagalnym wzrokiem prosiły o powrót.
![]() Chociaż Odważniejsza Lusia zaczęła troszkę niuchać i oserwować otoczenie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3905 |
|
O, myślałam, że szczury chętnie wychodzą
![]()
![]() |
#3906 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3907 | |
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3908 |
Nie depcze krokusów
|
Mój bał się oddalać od klatki, można było ją zostawić otwartą na biurku na cały dzień.
![]() |
![]() |
#3909 |
Rozeznanie
|
Mogę wraz z moją szczurzynką dołączyć do Waszego grona?
![]()
![]() |
#3910 |
Nie depcze krokusów
|
aaaaaaaaaaaaaale boska
![]()
![]() |
![]() |
#3911 |
Zadomowienie
|
jaka sliczna
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3912 |
|
Świetna! O, widzę, że na dworze. Lubi wychodzić? A jak kot reaguje na szczura?
![]() |
#3913 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Kot gdy był mały bardzo się bał szczura tzn nawet nie podchodził do klatki bo przy każdej próbie kończyło się to ucieczką po skoku szczura na ściankę klatki. Potem trochę razem spali a teraz raczej jest mu obojętna. Śpią w jednym pokoju, nie atakuje jej gdy chodzi po biurku czy jest w klatce. Czasem pozwalam im na bliższy kontakt ale tylko pod nadzorem ![]()
![]() |
![]() |
#3914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jest sama? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3915 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gdy szczury mojej siostry przyjeżdżały do mnie albo Mi-Mi jechała ze mną do nich to raczej była atakowana przez te wielkoludy, więc nawet nie chciałam kupować drugiego dla towarzystwa gdy widziałam jej reakcje na inne szczury - po prostu biegła do mnie gdy któryś ją zaczepiał ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chcę pouczać ani niczego nakazywać, ale szczur mający towarzysza swojego gatunku jest przeszczęśliwym szczurem. No i nie ma nic piękniejszego niż widok dwóch ogonów wtulonych w siebie pyszczkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3917 | |
404 Not Found
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3918 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Za to szczury mojej siostry a miała ich wszystkich 6 - jeden był wzięty z labolatorium, zawsze miała "parki" każdy z nich miał nowotwór i żaden nie dożył 3 roku życia. Więc od czego to zależy? ![]() Patrząc na pierwsze szczury mojej siostry, z których jeden miał guza mózgu a drugi guza trzustki do tego szczury bardzo cierpiały (wiecie, to raczej było smutne doświadczenie z którym się nie spotkałam przy pierwszym szczurku) postanowiłam kupić drugiego szczurka z hodowli, w której szczurki od 3 pokoleń nie miały obciążenia genetycznego - tym samym zamiast zapłacić 40 zł za Miśke dałam 85zł i w ogóle nie żałuję bo NIGDY nie miałam z nią problemów ani wychowawczych ani zdrowotnych - a to przecież najważniejsze ![]()
![]() |
![]() |
#3919 |
Nie depcze krokusów
|
4 lata
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ja też myślałam, że mój pierwszy szczur jest ze mną szczęśliwy gdy go biorę na łapki, chodzimy wszędzie razem, ale jak doszedł Edi zmieniłam zdanie. Wtedy nie miał wyjścia i przebywał ze mną, jednak ja nie jestem w stanie iskać go, kotłować się z nim i być 24/7 tak jak w przypadku gdy szczurów jest conajmniej 2. Cytat:
Na pewno choroby nie są skutkiem tego, że szczur nie jest trzymany sam. Cytat:
![]() Szczur będąc sam jest nieszczęśliwy. Każdy kto miał jednego, a później większe stadko już raczej nie powróci do trzymania szczura w osamotnieniu. Edytowane przez uUuAsissuUu Czas edycji: 2012-08-25 o 13:25 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3921 |
Nie depcze krokusów
|
Szczerze - nie widziałam różnicy między 1 a 2...
![]() |
![]() |
#3922 |
Zakorzenienie
|
To dziwne
![]() ![]() Ja przeczytałam wiele stron nt. temat i z tą wiedzą, którą posiadam trzymanie pojedynczego osobnika byłoby bezmyślnym, złym traktowaniem zwierzęcia, nie zapewnieniem mu jego podstawowych potrzeb. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3923 | |
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3924 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Jak brałam kota, to też się kierowałam tym, że kiedyś na pewno wezmę mu towarzysza, ale do tej pory wszelkie kontakty z innymi kotami kończyły się u weta, więc prawdopodobnie zostanie jedynakiem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3925 | |
404 Not Found
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3926 |
Nie depcze krokusów
|
Emilio, nie jestem amatorką, siedzę w tym wątku i na szczury.org od lat i mam kierunkowe wykształcenie
![]() Skąd takie wielkie oburzenie, gdy napisałam, że nie widziałam różnicy między jedynakiem a parką? To moje spostrzeżenie. Proponuję nie wierzyć ślepo we wszystko, co się czyta w internecie.
![]() |
![]() |
#3927 | |
404 Not Found
|
Cytat:
![]() Teraz to jestem wręcz zdziwiona, że wiedząc o tym że szczury nie powinny żyć w samotności - skazujesz je na samotność. To nie jest ślepa wiara w coś co jest napisane w internecie. To jest FAKT potwierdzony badaniami. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3928 |
Nie depcze krokusów
|
Doskonale Cię rozumiem, zawsze zalecam towarzystwo tego samego gatunku. Przykład mojego futra mógł być tylko wyjątkiem od reguły - nie dowiem się tego już, bo nie mam od jakiegoś czasu gryzoni i kolejne będę mieć chyba dopiero wtedy, gdy będę miała dziecko w odpowiednim wieku.
Badania naukowe są o tyle ślepe, że nie biorą pod uwagę interakcji z człowiekiem i traktowania szczura jak członka rodziny. Aby wyniki nie były zafałszowane, muszą być dokonywane w ustandaryzowanych i surowych warunkach, czyli szczur sam kontra szczur w towarzystwie. W rodzinie wygląda to jednak trochę inaczej, zwierzę wtapia się w rodzinne życie, otrzymuje dużo uwagi, zabawy i troski, nieraz nie jest jedynym gatunkiem zwierzęcia i obcuje z psem czy kotem. Skąd wiesz, że są nieszczęśliwe? Bo ja po tym, że nie widziałam różnicy między zachowaniem i zdrowiem, gdy miałam jednego i gdy miałam dwójkę (nie miałam nigdy więcej) - ba, nie widziałam nawet między jednym przed i po doszczurzeniu. Myślę, że był szczęśliwy z innym zwierzakiem, iskały się, spały ze sobą, ale nie mogę napisać, że wcześniej był nieszczęśliwy, bo nie mam na to dowodów. Nigdy nie mówię ludziom "weź drugiego, bo ten jest nieszczęśliwy", tylko "jak weźmiesz drugiego i odpowiednio je ze sobą oswoisz, będzie szczęśliwszy". To pierwsze podejście, stosowane na wielu forach internetowych, jest zwykłą ślepą nagonką.
![]() |
![]() |
#3929 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3930 |
Nie depcze krokusów
|
Jakbyś doczytała, to byś zauważyła, że miał towarzysza i nie widziałam różnicy między tym samym osobnikiem solo i w duecie
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:56.