Nasze blogi kosmetyczne - cz. X - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-22, 11:35   #4921
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: Nasze blogi kosmetyczne - cz. X

Skoro mówimy o profesjonalistach wszelkiej maści to czasami się zastanawiam kiedy w takich zawodach jak malarz, wizażysta, charakteryzator, grafik, aktor, piosenkarz itp. jest się profesjonalistą, a kiedy nie Bo co przyjąć za wyznacznik profesjonalizmu - osiągnięcie spektakularnego sukcesu w swojej dziedzinie, skończenie szkoły, po prostu działanie w danej branży, posiadanie własnego "biznesu" związanego z branżą ? Chyba nie ma takiego wyznacznika
nicRu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 11:40   #4922
Selfish Girl
Life is a drink ...

Papier nigdy nie jest wyznacznikiem 'profesionalizmu'.
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 11:42   #4923
ineczka7
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Damaris_ Pokaż wiadomość
No, wygląda super. Lubię takie wykończenie praktycznie w każdym kolorze, tylko żeby nie było widać śladów pędzelka bo wtedy za bardzo perłą zalatuje
to nie są ślady pędzelka, mam paznokcie poorane wzdłuż, lata obgryzania i choroby . Jak maluję bez lakieru podkładowego to każdy lakier mam w prążki

Cytat:
Napisane przez Patalus Pokaż wiadomość
no właśnie, przecież mieli szukać młodych, zdolnych samouków, a tu większość profesjonalistek, loool
dla mnie to jest dziwne, laski tam chyba z próżności idą - te działające w zawodzie - przecież każda malująca okolicznościowe zarabia więcej niż przez miesiąc płacą w sephorze :/
Ale to ten konkurs, co poza pracą w s. można było wygrać zestawy ichnich kosmetyków? Bo jak tak to może po prostu niektóre wygrały co innego niż by chciały

Co do definicji profesjonalistek to chyba można przyjąć, że ktoś pro wykonuje makijaże zawodowo (a czy robi to dobrze czy źle i jakie ma przygotowanie to inna bajka), a amator robi makijaże sam sobie albo jako hobby. Wygodnie byłoby zrobić podział na dwie kategorie - dla pro i dla amatorów.
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 11:48   #4924
nicRu
maszyna, nie człowiek

W ten sposób wielu amatorów jest lepszych niż pro przy tej definicji. Czasem jak patrze, co robia osoby "pracujące w zawodzie" pod postacią robienia makijaży na wesela, to taka domowa praca ma więcej oznak profesjonalizmu... Wydaje mi się, że trud podania konkretnej definicji wynika z tego, że profesjonalizm (w przypadku makijażu i charakteryzacji) to wypadkowa wielu czynników: wiedzy ogólnej (czyli co to jest smokey eyes i dlaczego nie ciemny cień w załamaniu powieki, czy też jak poprawić proporcje twarzy makijażem), dobrego wyczucia stylu, koloru, wyćwiczenia w techniki, także i znajomość zastosowań różnych produktów, inwencja. A w sumie to można "mieć" prowadząc make-up bloga i malując koleżanki, o ile jest się osobą rozgarniętą Tak samo można skończyć szkołę, umiejętności w dziedzinie makijażu wykorzystywać zarobkowo a być takim profesjonalistą jak z koziej same wiecie czego trąba. To chyba specyfika wszystkich "zawodów", w których potrzeba krzty artyzmu...
Stary 2012-08-22, 11:57   #4925
Patalus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ineczka7 Pokaż wiadomość
to nie są ślady pędzelka, mam paznokcie poorane wzdłuż, lata obgryzania i choroby . Jak maluję bez lakieru podkładowego to każdy lakier mam w prążki

dla mnie to jest dziwne, laski tam chyba z próżności idą - te działające w zawodzie - przecież każda malująca okolicznościowe zarabia więcej niż przez miesiąc płacą w sephorze :/
Ale to ten konkurs, co poza pracą w s. można było wygrać zestawy ichnich kosmetyków? Bo jak tak to może po prostu niektóre wygrały co innego niż by chciały

Co do definicji profesjonalistek to chyba można przyjąć, że ktoś pro wykonuje makijaże zawodowo (a czy robi to dobrze czy źle i jakie ma przygotowanie to inna bajka), a amator robi makijaże sam sobie albo jako hobby. Wygodnie byłoby zrobić podział na dwie kategorie - dla pro i dla amatorów.
no jak ja patrzę czasem na te ceny w salonach szczególnie za makijaże wieczorowe i ślubne, to jestem przerażona, na swój ślub na pewno pomaluje się sama
ale przynajmniej można w tym biznesie zarobić i ja więcej nie dam się wykorzystać tak jak to kiedyś głupia byłam, malowałam 5 dziewczyn, 3 po 2 wary w tym jeszcze siebie i sama pozowałam do głupich zdjęć, zajęło mi to wszystko od godziny 12 do 22, dostałam za to...przeterminowane kosmetyk, zużyte niemalże w całości, gdzie byłoby mi wstyd dać takie komukolwiek i zwinięte pogniecione 20zł, żeby nie było widać ile tam dokładnie jest...wszak nie umawiałam się wcześniej co do ceny, chciałam raczej dogadać się po wszystkim, ale jaja po prostu kogoś tak potraktować, nigdy więcej, teraz będę od razu życzyć sobie ile za moją pracę, a jak nie pasuje, to won
Stary 2012-08-22, 12:01   #4926
BeautyCandy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
A kiedy będzie? Bo w sumie TLC rzadko oglądam, ale nie chciałabym przegapić
3 września jest pierwszy odcinek
tylko nie mówili o której godzinie

Dostałam pierwszą propozycje wspolpracy

4.1o - Dior Nude Shimmer Instant Illuminating Powder
BeautyCandy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:07   #4927
Karen15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BeautyCandy Pokaż wiadomość

Chyba o 16: 30

Co to za propozycja?
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 12:12   #4928
enn_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Skoro mówimy o profesjonalistach wszelkiej maści to czasami się zastanawiam kiedy w takich zawodach jak malarz, wizażysta, charakteryzator, grafik, aktor, piosenkarz itp. jest się profesjonalistą, a kiedy nie Bo co przyjąć za wyznacznik profesjonalizmu - osiągnięcie spektakularnego sukcesu w swojej dziedzinie, skończenie szkoły, po prostu działanie w danej branży, posiadanie własnego "biznesu" związanego z branżą ? Chyba nie ma takiego wyznacznika
Wiesz co, to jest dość względne, bo ludzie mają różne gusta, różne priorytety i różne rzeczy cenią - zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie kwestionować czyiś profesjonalizm, nawet jeśli ta osoba jest uznanym specjalistą w swoim środowisku.
Niemniej jednak jeśli chcesz zrobić światową karierę jako fotograf, wizażysta czy grafik, to jakość i trendy w tym wypadku wyznaczają topowe agencje reklamowe i designerskie (realizujące zlecenia dla rozpoznawalnych marek - czy to Coca Cola, czy H&M czy Volkswagen), topowi fotografowie (w przypadku fashion to np. ci od Vogue, Harpers Bazaar i reklam Chanel albo Burberry), topowi wizażyści (ci malujący gwiazdy, ci malujący do reklam marek luksusowych czy ci których prace publikowane są w gazetach luksusowych - czyli podobnie jak z fotografami).
W ten sam sposób działa to z krytykami filmowymi (wzorem są ci publikujący dla NYT czy Rolling Stone). Z kolei jeśli chodzi o profesjonalizm i jakość pracy aktora, czy reżysera, tutaj pewnym wskaźnikiem może być np. to jakie otrzymują recenzje - od osób szanowanych i uznawanych w swojej dziedzinie.
W zasadzie jest to wszystko od siebie zależne, natomiast to, o czym napisałam, jest - jak mówię - wyznacznikiem najwyższej jakości.

Ale dlaczego samo pojęcie profesjonalizmu jest względne? Dlatego, że nie wszyscy porównują swoją czy czyjąś pracę do pracy "najlepszych na świecie", dla niektórych ten świat w ogóle nie istnieje. I ci ludzie za coś co jest profesjonalne mogą uznać coś, na widok czego ja bym się zaśmiała z żalem.
Więc może w takim razie profesjonalistą jest po prostu ktoś, kto jest w stanie w 100% zaspokoić potrzeby swojego klienta?
Stary 2012-08-22, 12:12   #4929
aqqA
Rozeznanie

Cytat:
no jak ja patrzę czasem na te ceny w salonach szczególnie za makijaże wieczorowe i ślubne, to jestem przerażona, na swój ślub na pewno pomaluje się sama
ale przynajmniej można w tym biznesie zarobić i ja więcej nie dam się wykorzystać tak jak to kiedyś głupia byłam, malowałam 5 dziewczyn, 3 po 2 wary w tym jeszcze siebie i sama pozowałam do głupich zdjęć, zajęło mi to wszystko od godziny 12 do 22, dostałam za to...przeterminowane kosmetyk, zużyte niemalże w całości, gdzie byłoby mi wstyd dać takie komukolwiek i zwinięte pogniecione 20zł, żeby nie było widać ile tam dokładnie jest...wszak nie umawiałam się wcześniej co do ceny, chciałam raczej dogadać się po wszystkim, ale jaja po prostu kogoś tak potraktować, nigdy więcej, teraz będę od razu życzyć sobie ile za moją pracę, a jak nie pasuje, to won
Ja dałam sobie rok na wyćwiczenie perfekcyjnej kreski. Jeśli mi się uda umaluję się sama. Potrafię się naprawdę nienajgorzej umalować, ale kreską zdarza mi się schrzanić cały efekt.

Cytat:

Fajnie, będę oglądać (jak nie zapomnę). Gratuluję współpracy! Pamiętam jak ja się cieszyłam z pierwszego otrzymanego maila w tej sprawie.

Tymczasem się żegnam i miłej reszty dnia życzę Nie piszcie za dużo żebym dała radę nadrobić. Biorę walizki, ładuję się do auta i jedziemy do PL. Na 3 tygodnie!

Konsultantka avonu

My

dbam o włosy
8MB i BBL

aqqA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:13   #4930
konwalia17
Przyczajenie

Sensiva SPA Huculska, Warszawa .Nie polecam. Nie dotrzymuja terminow, przekladaja zabiegi, duza rotacja kadry, bardzo niemila wlascicielka.
Po tym jak kolejny raz probowano przelozyc zabieg, na wiadomosc z mojej strony o tym iz nie bede mogla go zrealizowac gdyz wyjezdzam za granice - uslyszalam - to prosze wymagac zwrotu pieniedzy od Grupona. Gratuluje profesjonalizmu w prowadzeniu biznesu. Nie dziwi mnie iz ludzie stamtad odchodza
konwalia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:15   #4931
konwalia17
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez enn_ Pokaż wiadomość
Wiesz co, to jest dość względne, bo ludzie mają różne gusta, różne priorytety i różne rzeczy cenią - zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie kwestionować czyiś profesjonalizm, nawet jeśli ta osoba jest uznanym specjalistą w swoim środowisku.
Niemniej jednak jeśli chcesz zrobić światową karierę jako fotograf, wizażysta czy grafik, to jakość i trendy w tym wypadku wyznaczają topowe agencje reklamowe i designerskie (realizujące zlecenia dla rozpoznawalnych marek - czy to Coca Cola, czy H&M czy Volkswagen), topowi fotografowie (w przypadku fashion to np. ci od Vogue, Harpers Bazaar i reklam Chanel albo Burberry), topowi wizażyści (ci malujący gwiazdy, ci malujący do reklam marek luksusowych czy ci których prace publikowane są w gazetach luksusowych - czyli podobnie jak z fotografami).
W ten sam sposób działa to z krytykami filmowymi (wzorem są ci publikujący dla NYT czy Rolling Stone). Z kolei jeśli chodzi o profesjonalizm i jakość pracy aktora, czy reżysera, tutaj pewnym wskaźnikiem może być np. to jakie otrzymują recenzje - od osób szanowanych i uznawanych w swojej dziedzinie.
W zasadzie jest to wszystko od siebie zależne, natomiast to, o czym napisałam, jest - jak mówię - wyznacznikiem najwyższej jakości.

Ale dlaczego samo pojęcie profesjonalizmu jest względne? Dlatego, że nie wszyscy porównują swoją czy czyjąś pracę do pracy "najlepszych na świecie", dla niektórych ten świat w ogóle nie istnieje. I ci ludzie za coś co jest profesjonalne mogą uznać coś, na widok czego ja bym się zaśmiała z żalem.
Więc może w takim razie profesjonalistą jest po prostu ktoś, kto jest w stanie w 100% zaspokoić potrzeby swojego klienta?
Nie polecam. Nie dotrzymuja terminow, przekladaja zabiegi, duza rotacja kadry, bardzo niemila wlascicielka.
Po tym jak kolejny raz probowano przelozyc zabieg, na wiadomosc z mojej strony o tym iz nie bede mogla go zrealizowac gdyz wyjezdzam za granice - uslyszalam - to prosze wymagac zwrotu pieniedzy od Grupona. Gratuluje profesjonalizmu w prowadzeniu biznesu. Nie dziwi mnie iz ludzie stamtad odchodza
konwalia17 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 12:25   #4932
ineczka7
Zadomowienie

ktoś chyba pomylił wątek
ineczka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:33   #4933
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie, przecież mieli szukać młodych, zdolnych samouków, a tu większość profesjonalistek, loool
Przecież to nie pierwszy raz, jak w jakimś konkursie czy castingu szukają amatorów, by dać im szansę stać się "profesjonalistami" a biorą doświadczone osoby, jak np. w Top Model.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:37   #4934
nicRu
maszyna, nie człowiek

Z drugiej strony prawdopodobnie gdyby brali tylko prawdziwe amatorki (czyli osoby, które malują praktycznie tylko siebie, nie brały nigdy udziału w konkursach itd), to istaniałoby ryzyko, że zorganizują konkurs, którego wyników nigdzie nie będzie się dało opublikować, albo przynajmniej nie ze zdjęciem zwycięskiej pracy
Stary 2012-08-22, 12:42   #4935
anehu
Raczkowanie

Cytat:

Gratuluję
pochwal się co to za współpraca jeśli to nie tajemnica
anehu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:44   #4936
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
ktoś chyba pomylił wątek
noo chyba...
Stary 2012-08-22, 12:45   #4937
karolcia198506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarna Orchidea Pokaż wiadomość
a co to za sezon ogórkowy na bezsensowne oferty współpracy?
dostałam propozycję od Syis czy coś w ten deseń, babka pisze że za umieszczenie banera mogę dostac pieniadze albo kosmetyki. Odpisałam jej, że na blogu stricte nie zarabiam a współpraca opiera się na przesłaniu wybranych przeze mnie kosmetykow, po czym ja je recenzuje a baner w zakładce.
To mi odpisała, ze aktualnie nie maja żadnych PROBEK kosmetyków, tylko mleczka do demakijazu i zebym sie zarejestrowała, a jesli w mojej STRUKTURZE ktos bedzie dokonywał zakupów, WTEDY mi coś wyślą.

śmiech na sali.

edit: napisała mi ze nie musialabym nic robic, tylko podlinkowac na stronie. tak czy siak, darmowej reklamy ode mnie nie dostanie. Już ja widzę jak dziewczyny kupują profesjonalne kosmetyki, leeecą normalnie.
też dostałam
Stary 2012-08-22, 12:48   #4938
Damaris_
Zadomowienie

Cytat:
Oj, ale to było ogólnie powiedziane, a nie komentarz do Twoich paznokci. U Ciebie nawet nic takiego nie zauważyłam. Nie czepiam się ani nic. Też mam niektóre paznokcie nieco krzywe, polerka nawet daje im radę.
A ze śladami pędzelka chodziło mi o typowo perłowe/frostowe wykończenie.
Stary 2012-08-22, 12:50   #4939
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia198506 Pokaż wiadomość
też dostałam
sezon ogorkowy
no ależ przecież ja nie muszę nic robić! tylko banner z odnosnikiem wstawię i zarobię! jasne, darmowa reklama, a idź pan.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 12:53   #4940
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
sezon ogorkowy
no ależ przecież ja nie muszę nic robić! tylko banner z odnosnikiem wstawię i zarobię! jasne, darmowa reklama, a idź pan.
No co ty! Przecież to szalenie intratna propozycja! Zastanawiam się właśnie nad nią. Nie wiem tylko, czy baner wielkości nagłówka nie będzie za mały

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:54   #4941
BeautyCandy
Raczkowanie

Cytat:
też dostałam
ja też
przeraziła mnie troche ilość błędów w tym mailu, ale moze sie czepiam...

4.1o - Dior Nude Shimmer Instant Illuminating Powder

Edytowane przez BeautyCandy
Czas edycji: 2012-08-22 o 12:55
BeautyCandy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 12:58   #4942
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość
No co ty! Przecież to szalenie intratna propozycja! Zastanawiam się właśnie nad nią. Nie wiem tylko, czy baner wielkości nagłówka nie będzie za mały
fak je

Cytat:
ja też
przeraziła mnie troche ilość błędów w tym mailu, ale moze sie czepiam...
oj tam, oj tam

łaskawie mi próbeczki rzucą, pfffff z futurosą przynajmniej nie bylo problemow, mialam okreslone z czego mam wybrac i całość kosztowała 300zl. no ale jak chcieli reklamę, to mieli.
Stary 2012-08-22, 13:01   #4943
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez anehu Pokaż wiadomość
jeny wieki całe w kinie nie byłam - najnormalniej w świecie szkoda mi kasy na bilety
Ja chodzę na środy z orange, wychodzi po 10 zł za bilet.
Stary 2012-08-22, 13:01   #4944
ewalucja
Zakorzenienie

GG do ewalucja

tez dostałam tą współprace... właśnie pracuję nad nowym banerem(a raczej mój tz) ale chyba nie ma sensu i zastąpię go banerem firmy
ewalucja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 13:03   #4945
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

ooo Ewalucjo to jestem ciekawa mi Tż nie zrobi, sama sobie radzę
Stary 2012-08-22, 13:07   #4946
karolcia198506
Zakorzenienie

Cytat:
sezon ogorkowy
Jak darmowa z kilka próbek
Cytat:
Napisane przez zoila Pokaż wiadomość

Oni mają blogerki za takie co wezmą wszystko co dają chociaż pewnie wiele takich jest
Stary 2012-08-22, 13:12   #4947
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
Jak darmowa z kilka próbek

Oni mają blogerki za takie co wezmą wszystko co dają chociaż pewnie wiele takich jest
oooh, no przecież probki nie są darmo

Zoilanasza ukochana ytbowiczka Diella wrzuciła na swoj fp "ombre tutorial", jakaś laska chwali jej paznokcie a cały tut pochodzi od Nailasaurus...juz pominę,że podpis wycięty, bo w sumie te zdjecia są wszędzie ale ona jakos z blędu ich nie wyprowadza...i to nie jest ombre, tylko gradient, kurde
Stary 2012-08-22, 13:15   #4948
zoila
Klientka w krawacie

Cytat:
Zoilanasza ukochana ytbowiczka Diella wrzuciła na swoj fp "ombre tutorial", jakaś laska chwali jej paznokcie a cały tut pochodzi od Nailasaurus...juz pominę,że podpis wycięty, bo w sumie te zdjecia są wszędzie ale ona jakos z blędu ich nie wyprowadza...i to nie jest ombre, tylko gradient, kurde
Moja ulubienica mnie nie zawodzi. A podobno studiuje prawo, to powinna cokolwiek wiedzieć o "pożyczaniu" sobie zdjęć innych... Najciemniej pod latarnią .

WYMIANA KSIĄŻKOWA

zoila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 13:19   #4949
Selfish Girl
Life is a drink ...

I jeszcze lubi ten 'komentarz' w którym ktoś chwali te nie jej paznokcie.

Czas napisać na facebooku. Jak sądzicie po ilu minutach zniknie komentarz ?
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 13:20   #4950
Soso
Zakorzenienie

Dajcie linka (albo podpowiedzcie jaki ma login na fb)
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości