|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Laminowanie włosów żelatyną
Cytat:
![]() Zalaminowałam bratanicę - naturalny blond, włosy po pas, "prawie proste" i mimo pielęgnacji trudne jak nie wiem do rozczesania. Efekt po: włosy proste, rozczesanie bezproblemowe, delikatnie większy blask - jak na Jolkę to cuda na kiju
|
|
|
#242 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
Edycja: Widzę, że pierwszy post został edytowany. Wobec tego mam jeszcze raz pytanie: po co kolejny link do tego co robiłaś Kascysko, skoro to jest to samo co napisała Marta w 3 punkcie? Nie widzę nic innego. Jeśli uznacie, że się czepiam, ok. Ale dla mnie to trochę bez sensu. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-08-21 o 23:26 |
||
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Truskawkowawiosno, skasuj link do mojego bloga z pierwszego posta
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-08-21 o 23:30 |
|
|
|
|
|
#244 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Skoro tak mówisz, ok.
|
|
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak masz jakiś fajny pomysł jak to fajnie podzielić, rozpisać, żeby nowym było łatwiej, to pisz śmiało tutaj albo na PW. Pisałam, że nie mam weny, ale jestem bardzo otwarta na sugestie |
|
|
|
|
|
#246 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Kascysko,
Skoro nie odpisałaś rozumiem, że się nie różni. Dla mnie istotne co kto pisze i kogo podaje za źródło. Wiem, że u siebie podałaś Martę, bardziej chodzi mi o to co podziało się z tym potem. Nie widzę potrzeby ironizowania i przy prośbie o kasowanie adresu bloga dodawanie emotki " ".To tyle z moich uwag, nie muszą być brane pod uwagę. Dziś się zalaminowałam. Mam włosy o normalnej porowatości. Nie ma efektu "wow", ale jest sympatycznie. Zobaczę co będzie jutro. (metoda przetłumaczona na blogu Marty - pod folią i ręcznikiem na godzinę). ---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ---------- Cytat:
Cytat:
Można zrobić coś w rodzaju metryczki z cechami charakterystycznymi (np. porowatość włosów, rodzaj - proste, kręcone, czy pojawił się puch, objętość itd). Coś podobnego jak na wątku efektach zapuszczania chyba. Zaraz poszukam linku. Dodam, że Marta nie wie, że cokolwiek napisałam. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2012-08-21 o 23:41 |
||
|
|
|
|
#247 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jestem oburzona(złe słowo, nie mogę dobrać lepszego), bo po prostu, tak jak już napisałam, o tym NIE POMYŚLAŁAM - nie zastanowiłam się nad tym, jak to może zostać odebrane ![]() Nie zabiegałam o wylądowanie w pierwszym poście tego wątku, w swoim pierwszym poście napisałam, że to dzieło Marty. Truskawce także napisałam, by usunęła, jeśli tak to ma być odebrane. Nic lepszego na rozlane mleko nie zrobię, ale będę bardziej ogarniać ewentualne konsekwencje w przyszłości, dzięki (to naprawdę nie ironia .Nie odpisałam - kolacja :P
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-08-21 o 23:55 |
|
|
|
|
|
#248 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczyłabyś jak moje włosy wyglądały kiedyś Cytat:
Cytat:
Na pewno były prostsze i miały większą objętość, reszta raczej bez zmian Cytat:
![]() Cytat:
Ja jutro chyba ponawiam zabieg
|
|||||
|
|
|
|
#249 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Pozostałe uwagi podałam. Piszę tutaj, a nie na PW, bo łatwiej się dyskutuje. Znalazłam wątek, o którym pisałam. Chodzi mi o coś w tym rodzaju, ale tam nie ma komentarzy. Tu akurat to zbędne. Komentarze są wskazane (wg mnie). Mam na myśli sam wzór, np. 1. sposób laminowania - 2. porowatość 3. faktura - proste/kręcone/falowane 4.objętość po laminowaniu - większa, mniejsza,bez zmian 5. sposób suszenia po laminowaniu - jesli to konieczne (ja zawsze suszę suszarką, po laminowaniu też, więc łatwiej zauważyłam czy jest różnica, gdyby wyschły naturalnie, trudniej zobaczyć zmiany) 6. puch - tak/nie To przyszło mi do głowy. Fajnie dodać zdjęcia oczywiście ![]() Tylko przed laminowaniem można mieć np. bad day i też nie będzie to miarodajne (jeśli pokaże się takie kiepskie zdjęcie, a potem super efekt, który tak naprawdę może być efektem jak inny dobry dzień - to też warto zaznaczyć).Takie moje uwagi na szybko. |
|
|
|
|
|
#250 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zerknijcie do 1 posta, edytowałam podział, mam nadzieję, że tak jest lepiej. Jeżeli ktoś miałby czas i ochotę, to można poprawić czcionki, rozmieszczenie, żeby było przejrzyście. Za zredagowanie ściągawki na temat typu włosów byłabym bardzo wdzięczna. Posty na ten temat póxniej moge pokasowac, żeby nie byly offtopem
Sporo osób się interesuje laminowaniem, fajnie jakby wątek odpowiadał na większośc pytań, które moga pasc
|
|
|
|
|
#251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#252 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Miałam coś jeszcze......., a pamiętam już. Czy w pierwszym poście napisane jest o tym, że proteiny najlepiej łączyć z emolientową odżywką? Zaraz zobaczę. No i ważne żeby po spłukaniu/zmyciu laminatu (?) postępować jak zwykle - np. bs czy stylizator. |
|
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#254 |
|
Zakorzenienie
|
Wykorzystam fragment wpisu Basi do wersji beta
![]() "By ułatwić porównywanie efektów laminowania uzyskiwanych przez użytkowniczki prosimy, przed opisaniem swoich luźnych odczuć na temat eksperymentu, o dodanie poniższego formularza wypełnionego przez siebie: 1. sposób laminowania - 2. porowatość- 3. faktura - (proste/kręcone/falowane) 4.objętość po laminowaniu - (większa, mniejsza,bez zmian) 5. sposób suszenia po laminowaniu - (naturalne, suszarka) 6. puch - tak/nie 7. włosy farbowane/niefarbowane 8. pogoda za oknem w dniu zabiegu: 9. kosmetyki użyte po spłukaniu odżywki: (dodałam o farbowaniu, myślę, że to istotne) Warto pamiętać, że proteiny, by działać optymalnie, potrzebują emolientowej odżywki - w luźnym skojarzeniu mocno olejowej. Dlatego też w metodzie bezodżywkowej do żelatyny dodawany jest olej. Jednymi z najbardziej popularnych emolientowych odżywek są produkty Alterry." Z linkami się nie pobawię dziś - internet muli.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-08-22 o 00:33 |
|
|
|
|
#255 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Przykładowe odżywki emolientowe (czyli takie, które zawierają w składzie oleje): np. garnier awokado i karite, isana babassu, kallos, bingo z shea.
Alterra również jest emolientowa, ale zawiera alkohol. Eloe pisała, że nie poleca jej do laminowania. O proteinach (ogólne informacje): Przekarmienie włosów proteinami i składnikami nawilżającymi Przyczyny puchu Na blogu Marty: O pogodzie i jej wpływie na włosy Na dziś tyle, bo zasypiam. ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:41 ---------- Cytat:
Aha i można dodać, że mamy do czynienia z proteinami niewnikającymi. |
|
|
|
|
|
#256 |
|
Zakorzenienie
|
Second version
![]() "By ułatwić porównywanie efektów laminowania uzyskiwanych przez użytkowniczki prosimy, przed opisaniem swoich luźnych odczuć na temat eksperymentu, o dodanie poniższego formularza wypełnionego przez siebie: 1. sposób laminowania - 2. porowatość- 3. faktura - (proste/kręcone/falowane) 4.objętość po laminowaniu - (większa, mniejsza,bez zmian) 5. sposób suszenia po laminowaniu - (naturalne, suszarka) 6. puch - tak/nie 7. włosy farbowane/niefarbowane 8. pogoda za oknem w dniu zabiegu: 9. kosmetyki użyte po spłukaniu odżywki: Warto pamiętać, że proteiny, by działać optymalnie, potrzebują emolientowej odżywki - w luźnym skojarzeniu mocno olejowej. Dlatego też w metodzie bezodżywkowej do żelatyny dodawany jest olej. Przykładowe odżywki emolientowe (czyli takie, które zawierają w składzie oleje): np. garnier awokado i karite, isana babassu, kallos, bingo z shea. O proteinach (ogólne informacje): Przekarmienie włosów proteinami i składnikami nawilżającymi Przyczyny puchu Na blogu Czarownicującej: O pogodzie i jej wpływie na włosy Pamiętać też należy, że proteiny dostarczone włosom na drodze laminowania mają bardzo dużą cząsteczkę, przez co nie są w stanie wniknąć wgłąb włosa - ich działanie jest głównie kondycjonujące (efekt gładkości, łatwiejszego rozczesywania i ujarzmienia). Basiu, osobiście robiłam moim dwóm królikom na Alterrze, ale to dopiero 3 razy, więc nawet jeśli to jest zły pomysł, to zgubnych efektów nie zauważę jeszcze.
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-08-22 o 00:51 |
|
|
|
|
#257 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Zdaje się, że rozpędziłam się z Kallosem. On raczej uchodzi za proteinową odżywkę. Choć zdaje się, że Anwen robiła laminowanie na Kallosie.
|
|
|
|
|
#258 |
|
Zakorzenienie
|
Kallos jest lekką odżywką, protein ma niewiele. Poza tym przy dodatku takiej ilości żelatyny odrobina protein mlecznych już chyba nie zrobi różnicy znaczącej.
|
|
#259 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Wiem, że ma niewiele protein, dlatego napisałam, że za taką uchodzi. Mam na myśli to, że zbyt emolientowa to ona nie jest (a do takich z rozpędu ją zaliczyłam).
|
|
|
|
|
#260 | ||
|
Kazar Lady
|
Cytat:
a propos pierwszego posta, wnioskuję by zmienić sformułowanie "metoda Kascysko" skoro tak na prawdę nie jest Jej metodą - albo podać prawdziwe źródło scienceyhairblog.blogspot .com lub przypisać autorstwo AjriszMarcie, wszak Ona to odgrzebała i opisała. Takie przypisywanie sobie praw autorskich do pewnych "metod" jest coraz powszechniejsze i zaczyna różnież coraz bardziej irytować. to z komentarzy na blogu Czarownicującej - jest data dodania notki i data komentarzy http://czarownicujaco.blogspot.com/2...elatynowa.html Cytat:
Ja robiłam kurację wg metody opisanej u Anwen, tyłka nie urwało, spróbuję tą drugą metodą - ile sie trzyma te sztywne, wysuszone włosy? |
||
|
|
|
|
#261 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też przyszło mi do głowy, że przeproteinowałam włosy. Następnym razem (bo zapewne będzie taki!) zmieszam żelatynę z większą ilością wody i może dodam ze 2-3 krople jakiegoś oleju. Dziś, czyli na drugi dzień po laminowaniu, mam wrażenie, że mam grubsze i sztywniejsze włosy, ale nie są one na pewno źle wypłukane. Zastanawiam się, na ile to zasługa laminowania, a na ile - spryskania włosów Seboradinem. Ogólnie jestem zadowolona z tego efektu i będę próbować innych przepisów z żelatyną, tylko muszę zgłębić tajemnicę przeproteinowywania (co za słowo!) włosów ![]() Ach, i jeszcze chciałam napisać, że z dyskusji tutaj często wynika, że niby Kascysko sobie przypisała autorstwo jednej z metod laminowania. A to nieprawda - jak już ktoś wyżej wspomniał, to my, forumowiczki, zaczęłyśmy błędnie nazywać jedną z metod. Chciałabym po prostu stanąć w obronie Kascysko, która udziela się w temacie dla wspólnego dobra, a zbiera (w niektórych wypowiedziach) baty, jakby coś ukradła. Uważam, że jest to krzywdzące i że powinnyśmy wyprostować i zamknąć temat autorstwa
Cel nr 1 - osiągnięty ![]() Cel nr 2 - osiągnę latem ![]() 2A Edytowane przez greige Czas edycji: 2012-08-22 o 15:12 |
|
|
|
|
|
#262 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, bardzo zainteresował mnie temat laminowania włosów i chciałabym się skusic na wersję hardcore`ową z suszarką. Mam jednak pewne wątpliwości czy laminowanie można robić na włosach farbowanych, mocno zniszczonych, łamiących się i przesuszonych? Czy jest to raczej opcja dla zdrowych, naturalnie pięknych ale niesfornych wlosów? Dzięki za odp
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Informację o proteinach uzupełnię jeszcze dziś, dzięki Basiu i Kascysko |
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Kazar Lady
|
Jest lepiej, jednak nie do końca.
dokładnie o ten fragment mi chodzi: Cytat:
Gdy nie będziemy prostować takich informacji, wizaż zapełni sie nieprawdziwymi informacjami, każda kolejna osoba powtórzy to dalej, w końcu nikt nie będzie pamiętał, skąd się wziął pomysł, tylko kto go pierwszy użył i przywłaszczył sobie do niego prawa. To bardzo nie fair w stosunku do blogujących wizażanek, które nie kopiują informacji z portalu czy innych blogów, tylko wkłądają w swoje notki czas i trud, a my potem z gotowego korzystamy. |
|
|
|
|
|
#265 |
|
Zadomowienie
|
to ja poproszę również o edytowanie "metody Anwen" jak już to jest to metoda Miss Fashionistki
|
|
#266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że autora pomysłu na laminowanie nie znamy, chyba, że osoba z tego bloga opatentowała metodę albo masz jakiś dowód, że jako wymyśliła to wszystko sama i nikt wcześniej o tym nie słyszał. Prawda jest taka, że blogerki, jutuberki, forumowiczki sciągaja pomysły od innych, udoskonalają je. Nie ma w tym niczego złego, ja się tam nie oburzam, że nikt mnie nie wymienia jako tej, która prawdopodobnie wprowadziła "modę" na używanie żelu aloesowego na wlosy na wizazu, sama na to wpadłam, ale możliwe, że ktoś wcześniej gdzieś o tym pisał poza wizazem ![]() ---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Cytat:
![]() Serio, strasznie się czepiacie |
||
|
|
|
|
#267 |
|
biegam dla Zabawy
|
Cała dyskusja o nazewnictwie jest dla mnie trochę czepianiem się, ale ok.
3 mycia po laminowaniu (myję bez SLS i ALS) dalej mam włosy takie trochę inne - bardziej miękkie, gumka się na nich nie za bardzo chce trzymać, w dotyku są jak po dobrej odżywce, chociaż z ciekawości po ostatnim myciu nic nie użyłam. I widzę jeden minus laminowania - ciężko jest ułożyć włosy- nie chcą się podnosić na szczotce, wywijać tak jak ja chce też nie. Po prostu są mało podatne na układanie, przed laminowaniem aż tak nie było. Także ja raczej będę laminować "od święta", a nie jako stały element pielęgnacji. |
|
|
|
|
#268 | ||
|
Zadomowienie
|
Bloggerki "ściagają" pomysły z zagranicznych blogów potem jeszcze każda z nich je udoskanala. Jedna doda ocet, druga cytryne i zaraz będzie że każda ma "swoją" metodę.
Laminowanie przyszło z zagranicy i jak dla mnie nie jest ani ono "metodą Anwen" ani "metodą Kascysko". Nie możecie po prostu nazwac tego metoda nr.1 2 i 3? Problem z głowy....
|
|
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powywalam wszystkie linki z pierwszego postu, chciałam, żeby innym było łatwiej się odnaleźć w temacie, ale jak ma to być powodem do sporów, to niech będzie trudniej |
|
|
|
|
|
#270 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() Biorę sie za 3 sposób, nie wiecie ile mam trzymać te wysuszone włosy? Czy od razu spłukiwać? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

.