Filologia polska - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-21, 10:57   #1141
Lidia Paulina
Rozeznanie

Dot.: Filologia polska

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, to jak wy macie podzieloną historię literatury? Ja skończyłam teraz I rok i miałam literaturę staropolską i powszechną tylko, od średniowiecza do baroku.

hello_penny załączam swoją listę lektur, sama sobie to obejrzyj i wyciągnij wnioski przepraszam za Anakreontyki gdzieś tam pod koniec, ale nie umiem tego usunąć
U mnie jest tak:
I semestr: średniowiecze, renesans, barok
II semestr: oświecenie
III semestr: romantyzm
IV semestr: pozytywizm, Młoda Polska
V i VI semestr: literatura po roku 1918, pewnie będzie jakoś podzielona na dwudziestolecie i współczesną

Egzamin mam po każdym semestrze
Też załączam swoje listy lektur
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00000.jpg (169,5 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00001.jpg (238,0 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00002.jpg (197,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00003.jpg (219,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00004.jpg (209,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00005.jpg (196,6 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00006.jpg (181,3 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00007.jpg (148,2 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00008.jpg (173,5 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00009.jpg (98,8 KB, 9 załadowań)
Stary 2012-07-21, 11:05   #1142
Lidia Paulina
Rozeznanie

cd.

Lektur z romantyzmu nie wkleję, bo są w złym formacie. 85 pozycji. Następnych epok nie mam :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CCF20101006_00010.jpg (47,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz (53).jpg (163,4 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz (54).jpg (173,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz (55).jpg (111,9 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz (56).jpg (62,6 KB, 2 załadowań)
Stary 2012-07-21, 11:26   #1143
SleepingSun
Raczkowanie

Dziewczyny, bardzo proszę Was o radę

Posiadam licencjat z filologii polskiej o specjalności nauczycielskiej. Zastanawiam się jednak nad studiami magisterskimi. Mam do wyboru dwie opcje:

- kontynuowanie polonistyki o tej specjalności i studia podyplomowe z logopedii po ich ukończeniu
- porzucenie polonistyki na rzecz informacji naukowej i bibliotekoznawstwa spec. bloker informacji

Co radziłybyście wybrać i który wybór jest według Was rozsądniejszy ?
Bardzo dziękuje za pomoc
SleepingSun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 11:38   #1144
Lidia Paulina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SleepingSun Pokaż wiadomość
Dziewczyny, bardzo proszę Was o radę

Posiadam licencjat z filologii polskiej o specjalności nauczycielskiej. Zastanawiam się jednak nad studiami magisterskimi. Mam do wyboru dwie opcje:

- kontynuowanie polonistyki o tej specjalności i studia podyplomowe z logopedii po ich ukończeniu
- porzucenie polonistyki na rzecz informacji naukowej i bibliotekoznawstwa spec. bloker informacji

Co radziłybyście wybrać i który wybór jest według Was rozsądniejszy ?
Bardzo dziękuje za pomoc
Ja bym wybrała kontynuację FP + podyplomówka potem lub drugi kierunek w trakcie.
Stary 2012-07-21, 11:50   #1145
paulinkka
Wtajemniczenie

U mnie było oświecenie z romantyzmem na jednym semestrze. Widzę, że ładnie mi poupychali te epoki
paulinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-23, 19:26   #1146
ewelinka8912
Przyczajenie

Cześć.mam takie pytanko czy po dziennikarstwie 1 stopnia chcac isc na filologie polska z dziennikarstwem ciezko bedzie mi sie zabrac do pracy mgr? i czy jest szansa na pisanie cos o dziennikarstwie a niekoniecznie z filologii polskiej? Orientuje sie ktos?
ewelinka8912 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 17:50   #1147
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Hej hej!
Planuję przeczytać cały ten wątek, ale jestem dopiero na 13 stronie
Jutro postawię swoje pierwsze kroki na uczelni Zobaczymy jak to będzie...

Plan mam całkiem spoko - pon 8:30-14:15, wt 10:30-16:45, porażająca środa 8:00 - 18:45 Ale w tym są dwa okienka po 1,5h.... co nie zmienia faktu, że i tak nie bede miała co ze sobą zrobić, bo do domu mam daleko. W czwartek tylko dwa wykłady, od 15:15 do 17, a piątek wolny

Na pierwszym roku mam 11 przedmiotów - Historia filozofii, łacina, angielski, literatura staropolska, literatura oświecenia, poetyka, nauki pomocnicze filologii polskiej, technologia informacyjna, fonetyka i fonologia, elementy kultury antycznej, historia Polski. No i dwunasty przedmiot czyli w-f

Trochę się boję, ale zobaczymy.
Poza tym to słyszałam, że na niektórych uczelniach jest tak, że jak ktoś miał łacinę w liceum, to nie musi chodzić na nią na studiach i od razu dostaje zaliczenie
bowszystkotoiluzjajest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 21:19   #1148
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
Hej hej!
Planuję przeczytać cały ten wątek, ale jestem dopiero na 13 stronie
Jutro postawię swoje pierwsze kroki na uczelni Zobaczymy jak to będzie...

Plan mam całkiem spoko - pon 8:30-14:15, wt 10:30-16:45, porażająca środa 8:00 - 18:45 Ale w tym są dwa okienka po 1,5h.... co nie zmienia faktu, że i tak nie bede miała co ze sobą zrobić, bo do domu mam daleko. W czwartek tylko dwa wykłady, od 15:15 do 17, a piątek wolny

Na pierwszym roku mam 11 przedmiotów - Historia filozofii, łacina, angielski, literatura staropolska, literatura oświecenia, poetyka, nauki pomocnicze filologii polskiej, technologia informacyjna, fonetyka i fonologia, elementy kultury antycznej, historia Polski. No i dwunasty przedmiot czyli w-f

Trochę się boję, ale zobaczymy.
Poza tym to słyszałam, że na niektórych uczelniach jest tak, że jak ktoś miał łacinę w liceum, to nie musi chodzić na nią na studiach i od razu dostaje zaliczenie
No to jest tak, ze jeśli miałaś łacinę w liceum, to nie musisz chodzić na zajęcia, ale egzamin musisz napisać pod koniec roku. U mnie nikt nie był tak odważny, żeby opuścić zajęcia, bo potem nie było wiadomo czego się spodziewać na egzaminie.
Stary 2012-09-30, 21:42   #1149
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
No to jest tak, ze jeśli miałaś łacinę w liceum, to nie musisz chodzić na zajęcia, ale egzamin musisz napisać pod koniec roku. U mnie nikt nie był tak odważny, żeby opuścić zajęcia, bo potem nie było wiadomo czego się spodziewać na egzaminie.
No to lepiej pochodzę na zajęcia, bo tak to bym z egzaminem nie podołała. W liceum z łaciny właściwie wiele nie wyniosłam, o tyle o ile w pierwszej klasie mi się podobało, bo był tylko jeden czas, dwie deklinacje, to jak w drugiej i trzeciej klasie nagle zrobiło się 10 czasów, wszedzie inne końcówki, jakieś składnie aci, nci, to już jechałam tylko na ściągach
Nie lubię łaciny
Stary 2012-09-30, 22:16   #1150
paulinkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez bowszystkotoiluzjajest Pokaż wiadomość
No to lepiej pochodzę na zajęcia, bo tak to bym z egzaminem nie podołała. W liceum z łaciny właściwie wiele nie wyniosłam, o tyle o ile w pierwszej klasie mi się podobało, bo był tylko jeden czas, dwie deklinacje, to jak w drugiej i trzeciej klasie nagle zrobiło się 10 czasów, wszedzie inne końcówki, jakieś składnie aci, nci, to już jechałam tylko na ściągach
Nie lubię łaciny
Ja się wyuczyłam końcówek na pamięc - da się
Stary 2012-09-30, 22:22   #1151
201712181913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paulinkka Pokaż wiadomość
U mnie nie było egzaminu z łaciny, tylko zaliczenie na ocenę z lektoratu, więc osoby, które uczyły się łaciny w liceum, miały po prostu przepisaną ocenę dlatego najlepiej dowiedz się, jak jest u Ciebie na uczelni, bo bywa różnie
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-01, 16:12   #1152
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez torba Pokaż wiadomość
U mnie nie było egzaminu z łaciny, tylko zaliczenie na ocenę z lektoratu, więc osoby, które uczyły się łaciny w liceum, miały po prostu przepisaną ocenę dlatego najlepiej dowiedz się, jak jest u Ciebie na uczelni, bo bywa różnie
Pytałam się dzisiaj - ogólnie miało być tak, że na koniec pierwszego semestru jest zaliczenie na ocenę, a na koniec drugiego semestru - egzamin. Profesor uznała, że osoby, które miały łacinę w liceum (przez 3 lata - w 1 i 2 kl. 2x45min w tygodniu, a w 3 kl. 1x45min - czyli wychodzi więcej niż na studiach, bo tu mamy 1h w tygodniu czyli 30h na rok).) opanowały gramatykę, więc daruje nam test, będziemy musieli tylko "dla formalności" wyuczyć się iluś tam (jeszcze nie wiem) sentencji - i ocena z tego pójdzie zarówno na 1 sem. jak i na egzamin w 2 sem
Stary 2012-10-03, 15:34   #1153
justyna__s
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewelinka8912 Pokaż wiadomość
Cześć.mam takie pytanko czy po dziennikarstwie 1 stopnia chcac isc na filologie polska z dziennikarstwem ciezko bedzie mi sie zabrac do pracy mgr? i czy jest szansa na pisanie cos o dziennikarstwie a niekoniecznie z filologii polskiej? Orientuje sie ktos?
To zależy jakie seminarium wybierzesz. Celuj w te językoznawcze, a nie powinnaś napotkać na swej drodze żadnych problemów (chyba, że w osobie promotora).

Edytowane przez justyna__s
Czas edycji: 2012-10-03 o 15:36
justyna__s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 15:54   #1154
missamerica
Przyczajenie

Cześć wszystkim.
W październiku zaczęła się moja studencka przygoda z filologią polską. Od drugiego semestru wybieramy specjalności. Osobiście zastanawiam się nad edytorstwem i redakcją tekstu, stąd też moje pytanie: czy któraś z Was wybrała właśnie tą specjalność? Jeśli tak-czy możecie co nieco o niej opowiedzieć? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.

PS: jeśli któraś z Was wybrała inną specjalność i chce się podzielić opinią-również zapraszam do konwersacji .
missamerica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-02, 16:30   #1155
bialy_bez
Raczkowanie

Cześć Ja tak z zupełnie innej beczki: od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiowaniem filologii polskiej. Na maturze będę zdawać j.polski PP oraz PR, j.angielski PP i matematykę PP. Język polski lubię od zawsze. Uwielbiam pisać, czytać (z czytaniem czasem idzie mi ciężej, to chyba przez lekką wadę wzroku). Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, a później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni. Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach. Jestem w kropce. Co mi radzicie?

Pozdrawiam
bialy_bez jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-16, 17:10   #1156
kat123
Zakorzenienie

Dziewczyny, czy są wśród nas jakieś nauczycielki po FP? Mam do Was pytanko
Nadszedł ten czas, że kończę studia magisterskie i czas poroznosić podania do szkół. Tylko pytanie -co zanieść? kompletnie gubię się w tym papierkowych rzeczach!
CV i kwestionariusz osobowy (czy wystarczy CV?), podanie czy list motywacyjny (one w sumie chyba niewiele się różnią)? Kopię czy odpis dyplomu? Suplement też trzeba?

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 20:52   #1157
wiki629
Przyczajenie

Talking Dot.: Filologia polska

Przeczytałam cały wątek i jej chcę was poznać A tak na serio, to długo zastanawiałam się na studiowaniem FP i nadal się zastanawiam.. To czytanie i czytanie mnie z lekka przeraża. No nic, pozdrawiam i szkoda, że moja lektura się skończyła..
wiki629 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 22:07   #1158
bowszystkotoiluzjajest
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie jest tak:
I semestr: średniowiecze, renesans, barok
II semestr: oświecenie
III semestr: romantyzm
IV semestr: pozytywizm, Młoda Polska
V i VI semestr: literatura po roku 1918, pewnie będzie jakoś podzielona na dwudziestolecie i współczesną
U mnie:
I semestr: staropole (średniowiecze, renesans, barok), oświecenie
II semestr: romantyzm, pozytywizm
III semestr: Młoda Polska, literatura powszechna
IV semestr: Literatura II Rzeczypospolitej
V i VI semestr: Literatura po roku 1945

Cytat:
Przeczytałam cały wątek i jej chcę was poznać A tak na serio, to długo zastanawiałam się na studiowaniem FP i nadal się zastanawiam.. To czytanie i czytanie mnie z lekka przeraża. No nic, pozdrawiam i szkoda, że moja lektura się skończyła..
Witaj
Stary 2013-02-21, 11:27   #1159
ania077
Raczkowanie

[QUOTE=bialy_bez;37385284]Cześć Ja tak z zupełnie innej beczki: od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiowaniem filologii polskiej. Na maturze będę zdawać j.polski PP oraz PR, j.angielski PP i matematykę PP. Język polski lubię od zawsze. Uwielbiam pisać, czytać (z czytaniem czasem idzie mi ciężej, to chyba przez lekką wadę wzroku). Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, a później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni. Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach. Jestem w kropce. Co mi radzicie?

Przyznam się szczerz, że nie rozumiem Twojej wypowiedzi.

Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, -
jeżeli nie widzisz dla siebie innej alternatywy, czujesz, że to jest to, ten jedyny wymarzony kierunek- dlaczego zakładasz, że te lata będą zmarnowane?

później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni- moje pytanie jest takie, czego od nas oczekujesz? Zapewnienia, że nie musisz się martwic, po tych studiach zostaniesz wręcz 'zarzucona' ofertami pracy? Mamy Cię o tym zapewnic, żebyś się na martwiła o swoją przyszłośc?
Powiem tak, myślę, że w każdym zawodzie można znaleźc pracę , jeśli człowiek nie jest przeciętny, potrafi sie wybic, zainteresowac innych swoją postacią, ma w sobie prawdziwą pasję!

Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach -
a tutaj co, jako studentki filologii polskiej mamy Ci powiedziec? Chyba na każdych studiach, obojętnie na jakim kierunku, jest taki ryzyko. Trzeba po prostu przyłożyc się od początku i wtedy nie ma co się bac. Nie można narobic zaległości, bo potem nie ma szans, żeby je nadrobic.

Filologia polska to nie jest łatwy kierunek, wbrew pozorom. Jest naprawdę cięzko, jeżeli człowiek nie jest pewny, co do studiowania. To nie jest kierunek, po którym ma się zapewnioną stałą pracę i pensję w wysokości 5 tys. miesięcznie. Trzeba o siebie walczyc na studiach, ciągle od nowa wierzyc w to, ze wybrało się dobrze. Innej drogi nie ma. Jeżeli nie jesteś w 100% przekonana, nie idź na filologię polską. Nie dasz rady się oszukiwac, tym bardziej, że wszyscy będą raczej ciągnęli w dół i przekonywali, że to zły wybór.

Mogę powiedziec na swoim przykładzie- właśnie skończyłam I semestr polonistyki na UJ w Krakowie- łatwo nie było. Ale przez te pół roku rozwinęłam się tak, jak chyba jeszcze nigdy Dowiedziałam się wielu cennych rzeczy. Ale ja byłam w 100% pewna , że robię dobrze, jak składałam papiery właśnie na ten kierunek. Potrzeba dużo wytrwałości i dobrego podejścia.

Pozdrawiam siostry polonistki

Edytowane przez ania077
Czas edycji: 2013-02-21 o 11:29
ania077 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-02, 12:46   #1160
kat123
Zakorzenienie

Odp: Filologia polska

Dziewczyny, pomóżcie wypełniam kwestionariusz osobowy dla pracownika i tam jest pytanie o zawód. Co byście wpisały? Filolog polski czy polonista?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Dół od 11.04.2015.
Stary 2013-08-04, 23:42   #1161
elkiza81
Zakorzenienie

Co masz napisane na dyplomie? Ja mam tytuł zawodowy: magister filologii polskiej.

Stary 2013-08-04, 23:52   #1162
kat123
Zakorzenienie

Myślisz, że jak mam rubrykę "zawód, specjalność, tytuł naukowy, tytuł zawodowy" to mam wpisać "magister filologii polskiej, specjalność nauczycielska, stażysta"?
Czy magister filologii polskiej = nazwanie zawodu?

Dół od 11.04.2015.
Stary 2013-08-05, 06:52   #1163
elkiza81
Zakorzenienie

Ja wpisuje tytuł zawodowy. Ewentualnie mógłby być filolog polski, ale nie mam przekonania. Odradzam natomiast wpisywania polonista, bo nie tak brzmi Twój tytuł zawodowy.

---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ----------

Możesz też wpisac nauczyciel jezyka polskiego

Stary 2013-08-05, 09:04   #1164
kat123
Zakorzenienie

Dzięki

A Ty jesteś po studiach nauczycielskich? Bo jeśli tak, miałabym jeszcze jedno pytanie

Dół od 11.04.2015.
Stary 2013-08-05, 17:24   #1165
elkiza81
Zakorzenienie

Tak, po nauczycielskich

Stary 2013-08-05, 18:19   #1166
kat123
Zakorzenienie

A masz uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu? Bo nie wiem, gdzie zaznaczyć to, że mogę też użyć historii w podstawówce i gimnazjum

Dół od 11.04.2015.
Stary 2013-08-08, 15:22   #1167
beatris23
Przyczajenie

A ja bym wpisała NAUCZYCIEL JĘZYKA POLSKIEGO

---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ----------

A tak na marginesie.Mam masę kserówek do odsprzedania.Z różnych ćwiczeń i wykładów z polonistyki.Znacie jakieś fajne forum czy coś w tym guście,gdzie mogłabym ewentualnie je tanio sprzedać?
beatris23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-08, 20:18   #1168
elkiza81
Zakorzenienie

Mam tylko uprawnienia do nauczania jezyka polskiego. Skonczylas historię? Napisz w cv-to duży atut. Teraz w szkołach pracują ludzie, którzy mogą uczyć 2-3 przedmiotów.

Stary 2013-08-08, 21:44   #1169
kat123
Zakorzenienie

Nie wiem jak to dokładnie jest. Podczas studiów miałam kilka przedmiotów z zakresu studiów nad historią (a studenci historii - polonistyczne), dzięki temu mam niby uprawnienia do nauczania historii, ale mam na ten temat tylko małą notkę na końcu suplementu, w dyplomie ani słowa. Nie mam pojęcia jak to traktować.

Dół od 11.04.2015.
Stary 2013-08-08, 22:03   #1170
elkiza81
Zakorzenienie

Napisz, że masz uprawnienia do nauczania historii na poziomie szkoly podstawowej i gimnazjum. Na rozmowie pokazesz suplement. Jego ksero powinni wziąć do teczki osobowej. Najlepiej upewnij się w swoim kuratorium, czy faktycznie masz takie uprawnienia. Długo jesteś po dyplomie?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości