|
|
#1141 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Filologia polska
Cytat:
I semestr: średniowiecze, renesans, barok II semestr: oświecenie III semestr: romantyzm IV semestr: pozytywizm, Młoda Polska V i VI semestr: literatura po roku 1918, pewnie będzie jakoś podzielona na dwudziestolecie i współczesną Egzamin mam po każdym semestrze Też załączam swoje listy lektur
|
|
|
|
|
|
#1142 |
|
Rozeznanie
|
cd.
Lektur z romantyzmu nie wkleję, bo są w złym formacie. 85 pozycji. Następnych epok nie mam :P |
|
|
|
|
#1143 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, bardzo proszę Was o radę
![]() Posiadam licencjat z filologii polskiej o specjalności nauczycielskiej. Zastanawiam się jednak nad studiami magisterskimi. Mam do wyboru dwie opcje: - kontynuowanie polonistyki o tej specjalności i studia podyplomowe z logopedii po ich ukończeniu - porzucenie polonistyki na rzecz informacji naukowej i bibliotekoznawstwa spec. bloker informacji Co radziłybyście wybrać i który wybór jest według Was rozsądniejszy ? Bardzo dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
#1144 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1145 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie było oświecenie z romantyzmem na jednym semestrze. Widzę, że ładnie mi poupychali te epoki
|
|
|
|
|
#1146 |
|
Przyczajenie
|
Cześć.mam takie pytanko czy po dziennikarstwie 1 stopnia chcac isc na filologie polska z dziennikarstwem ciezko bedzie mi sie zabrac do pracy mgr? i czy jest szansa na pisanie cos o dziennikarstwie a niekoniecznie z filologii polskiej? Orientuje sie ktos?
|
|
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej!
Planuję przeczytać cały ten wątek, ale jestem dopiero na 13 stronie ![]() Jutro postawię swoje pierwsze kroki na uczelni Zobaczymy jak to będzie...Plan mam całkiem spoko - pon 8:30-14:15, wt 10:30-16:45, porażająca środa 8:00 - 18:45 Ale w tym są dwa okienka po 1,5h.... co nie zmienia faktu, że i tak nie bede miała co ze sobą zrobić, bo do domu mam daleko. W czwartek tylko dwa wykłady, od 15:15 do 17, a piątek wolny ![]() Na pierwszym roku mam 11 przedmiotów - Historia filozofii, łacina, angielski, literatura staropolska, literatura oświecenia, poetyka, nauki pomocnicze filologii polskiej, technologia informacyjna, fonetyka i fonologia, elementy kultury antycznej, historia Polski. No i dwunasty przedmiot czyli w-f ![]() Trochę się boję, ale zobaczymy. Poza tym to słyszałam, że na niektórych uczelniach jest tak, że jak ktoś miał łacinę w liceum, to nie musi chodzić na nią na studiach i od razu dostaje zaliczenie
|
|
|
|
|
#1148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie lubię łaciny |
|
|
|
|
|
#1150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1151 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dlatego najlepiej dowiedz się, jak jest u Ciebie na uczelni, bo bywa różnie
|
|
|
|
|
|
#1152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
).) opanowały gramatykę, więc daruje nam test, będziemy musieli tylko "dla formalności" wyuczyć się iluś tam (jeszcze nie wiem) sentencji - i ocena z tego pójdzie zarówno na 1 sem. jak i na egzamin w 2 sem ![]()
|
|
|
|
|
|
#1153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez justyna__s Czas edycji: 2012-10-03 o 15:36 |
|
|
|
|
|
#1154 |
|
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim.
W październiku zaczęła się moja studencka przygoda z filologią polską. Od drugiego semestru wybieramy specjalności. Osobiście zastanawiam się nad edytorstwem i redakcją tekstu, stąd też moje pytanie: czy któraś z Was wybrała właśnie tą specjalność? Jeśli tak-czy możecie co nieco o niej opowiedzieć? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pozdrawiam. PS: jeśli któraś z Was wybrała inną specjalność i chce się podzielić opinią-również zapraszam do konwersacji .
|
|
|
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Ja tak z zupełnie innej beczki: od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiowaniem filologii polskiej. Na maturze będę zdawać j.polski PP oraz PR, j.angielski PP i matematykę PP. Język polski lubię od zawsze. Uwielbiam pisać, czytać (z czytaniem czasem idzie mi ciężej, to chyba przez lekką wadę wzroku). Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, a później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni. Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach. Jestem w kropce. Co mi radzicie?Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy są wśród nas jakieś nauczycielki po FP? Mam do Was pytanko
![]() Nadszedł ten czas, że kończę studia magisterskie i czas poroznosić podania do szkół. Tylko pytanie -co zanieść? kompletnie gubię się w tym papierkowych rzeczach! CV i kwestionariusz osobowy (czy wystarczy CV?), podanie czy list motywacyjny (one w sumie chyba niewiele się różnią)? Kopię czy odpis dyplomu? Suplement też trzeba?
|
|
|
#1157 |
|
Przyczajenie
|
Przeczytałam cały wątek i jej chcę was poznać
A tak na serio, to długo zastanawiałam się na studiowaniem FP i nadal się zastanawiam.. To czytanie i czytanie mnie z lekka przeraża. No nic, pozdrawiam i szkoda, że moja lektura się skończyła..
|
|
|
|
|
#1158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I semestr: staropole (średniowiecze, renesans, barok), oświecenie II semestr: romantyzm, pozytywizm III semestr: Młoda Polska, literatura powszechna IV semestr: Literatura II Rzeczypospolitej V i VI semestr: Literatura po roku 1945 Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1159 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=bialy_bez;37385284]Cześć
Ja tak z zupełnie innej beczki: od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiowaniem filologii polskiej. Na maturze będę zdawać j.polski PP oraz PR, j.angielski PP i matematykę PP. Język polski lubię od zawsze. Uwielbiam pisać, czytać (z czytaniem czasem idzie mi ciężej, to chyba przez lekką wadę wzroku). Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, a później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni. Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach. Jestem w kropce. Co mi radzicie?Przyznam się szczerz, że nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Nie widzę dla siebie innej alternatywy studiów, jednak bardzo się boję, że zmarnuję tylko 5 lat, - jeżeli nie widzisz dla siebie innej alternatywy, czujesz, że to jest to, ten jedyny wymarzony kierunek- dlaczego zakładasz, że te lata będą zmarnowane? później nie znajdę pracy. Tyle się teraz słyszy o tym, iż humaniści nie są potrzebni- moje pytanie jest takie, czego od nas oczekujesz? Zapewnienia, że nie musisz się martwic, po tych studiach zostaniesz wręcz 'zarzucona' ofertami pracy? Mamy Cię o tym zapewnic, żebyś się na martwiła o swoją przyszłośc? Powiem tak, myślę, że w każdym zawodzie można znaleźc pracę , jeśli człowiek nie jest przeciętny, potrafi sie wybic, zainteresowac innych swoją postacią, ma w sobie prawdziwą pasję! Boję się też, że mogę sobie nie poradzić na tych studiach - a tutaj co, jako studentki filologii polskiej mamy Ci powiedziec? Chyba na każdych studiach, obojętnie na jakim kierunku, jest taki ryzyko. Trzeba po prostu przyłożyc się od początku i wtedy nie ma co się bac. Nie można narobic zaległości, bo potem nie ma szans, żeby je nadrobic. Filologia polska to nie jest łatwy kierunek, wbrew pozorom. Jest naprawdę cięzko, jeżeli człowiek nie jest pewny, co do studiowania. To nie jest kierunek, po którym ma się zapewnioną stałą pracę i pensję w wysokości 5 tys. miesięcznie. Trzeba o siebie walczyc na studiach, ciągle od nowa wierzyc w to, ze wybrało się dobrze. Innej drogi nie ma. Jeżeli nie jesteś w 100% przekonana, nie idź na filologię polską. Nie dasz rady się oszukiwac, tym bardziej, że wszyscy będą raczej ciągnęli w dół i przekonywali, że to zły wybór. Mogę powiedziec na swoim przykładzie- właśnie skończyłam I semestr polonistyki na UJ w Krakowie- łatwo nie było. Ale przez te pół roku rozwinęłam się tak, jak chyba jeszcze nigdy Dowiedziałam się wielu cennych rzeczy. Ale ja byłam w 100% pewna , że robię dobrze, jak składałam papiery właśnie na ten kierunek. Potrzeba dużo wytrwałości i dobrego podejścia.Pozdrawiam siostry polonistki
Edytowane przez ania077 Czas edycji: 2013-02-21 o 11:29 |
|
|
|
|
#1160 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Filologia polska
Dziewczyny, pomóżcie
wypełniam kwestionariusz osobowy dla pracownika i tam jest pytanie o zawód. Co byście wpisały? Filolog polski czy polonista? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Co masz napisane na dyplomie? Ja mam tytuł zawodowy: magister filologii polskiej.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1162 |
|
Zakorzenienie
|
Myślisz, że jak mam rubrykę "zawód, specjalność, tytuł naukowy, tytuł zawodowy" to mam wpisać "magister filologii polskiej, specjalność nauczycielska, stażysta"?
Czy magister filologii polskiej = nazwanie zawodu? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1163 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wpisuje tytuł zawodowy. Ewentualnie mógłby być filolog polski, ale nie mam przekonania. Odradzam natomiast wpisywania polonista, bo nie tak brzmi Twój tytuł zawodowy.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 06:52 ---------- Poprzedni post napisano o 06:51 ---------- Możesz też wpisac nauczyciel jezyka polskiego Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1164 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
A Ty jesteś po studiach nauczycielskich? Bo jeśli tak, miałabym jeszcze jedno pytanie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#1165 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, po nauczycielskich
|
|
#1166 |
|
Zakorzenienie
|
A masz uprawnienia do nauczania drugiego przedmiotu? Bo nie wiem, gdzie zaznaczyć to, że mogę też użyć historii w podstawówce i gimnazjum
|
|
|
#1167 |
|
Przyczajenie
|
A ja bym wpisała NAUCZYCIEL JĘZYKA POLSKIEGO
![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:20 ---------- A tak na marginesie.Mam masę kserówek do odsprzedania.Z różnych ćwiczeń i wykładów z polonistyki.Znacie jakieś fajne forum czy coś w tym guście,gdzie mogł |
|
|
|
|
#1168 |
|
Zakorzenienie
|
Mam tylko uprawnienia do nauczania jezyka polskiego. Skonczylas historię? Napisz w cv-to duży atut. Teraz w szkołach pracują ludzie, którzy mogą uczyć 2-3 przedmiotów.
|
|
#1169 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to dokładnie jest. Podczas studiów miałam kilka przedmiotów z zakresu studiów nad historią (a studenci historii - polonistyczne), dzięki temu mam niby uprawnienia do nauczania historii, ale mam na ten temat tylko małą notkę na końcu suplementu, w dyplomie ani słowa. Nie mam pojęcia jak to traktować.
|
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
Napisz, że masz uprawnienia do nauczania historii na poziomie szkoly podstawowej i gimnazjum. Na rozmowie pokazesz suplement. Jego ksero powinni wziąć do teczki osobowej. Najlepiej upewnij się w swoim kuratorium, czy faktycznie masz takie uprawnienia. Długo jesteś po dyplomie?
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:30.

przepraszam za Anakreontyki gdzieś tam pod koniec, ale nie umiem tego usunąć 

Zobaczymy jak to będzie...