Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-24, 13:15   #1771
anett234
Zadomowienie

GG do anett234
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. X

Cytat:
Napisane przez Karla1983 Pokaż wiadomość
Ja wczoraj robilam spaghetti... Mialo starczyc na dwa dni, ale M. tyle sobie naladowal na talerz, ze dzis przyszlo mi robic naleśniki...
u mnie był dokładnie taki sam scenariusz

Ale na zdrówko im
anett234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:17   #1772
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Dominika i Matylda - ok Tatiana nie za bardzo, zaczyna mnie irytować moda na ruskie imiona! Tyle pięknych polskich imion
a wiesz ze Tatiana ma pochodzenie rzymskie od meskiego Tacjan
a w Rosji teoretycznie pisownia brzmi Tatjana, tylko rzadko kto na to zwracal uwage

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:18   #1773
landi0909
Zakorzenienie

Czarna ja mam jeden zaufany sklepik koło domu, gdzie ekspedientki dają mi same rzeczy najświeższe, zresztą dwie z nich to już moje dobre znajome kiedyś chciałam u nich kupić ser żółty to jedna powiedziała że mi nie sprzeda choćbym nie wiadomo jak prosiła

Nieraz trafiłam na zepsute rzeczy w innych sklepach najbardziej mnie rozbraja jeden sklep u nas na osiedlu, gdzie tak im wali z magazynu zepsutymi jajkami i mięsem że leją wszystko domestosem żeby ten smród ukryć
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:18   #1774
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
a ja właśnie wcinam fasolkę szparagową

ała żem dostała kopa w pęcherz
ja mam na obiad zapiekankę-zieniaki, cukinia, dynia, boczek, serek zolty, to polane smietana iposypane grubo koperkiem.pierwszyt raz robie wiec nie wiem ale dostalismy od tesciow cukinie i dynie nie moze sie zmarnowac
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:20   #1775
Karla1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anett234 Pokaż wiadomość
u mnie był dokładnie taki sam scenariusz

Ale na zdrówko im
No niech im bedzie na zdrowie Nie zaluje
Aczkolwiek gotowanie to nie jest to co lubie najbardziej.... Ale coz... jestem w domu, na zwolnieniu, łaski nie robie, ze przygotuje obiad...
Stary 2012-08-24, 13:21   #1776
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
Czarna ja mam jeden zaufany sklepik koło domu, gdzie ekspedientki dają mi same rzeczy najświeższe, zresztą dwie z nich to już moje dobre znajome kiedyś chciałam u nich kupić ser żółty to jedna powiedziała że mi nie sprzeda choćbym nie wiadomo jak prosiła

Nieraz trafiłam na zepsute rzeczy w innych sklepach najbardziej mnie rozbraja jeden sklep u nas na osiedlu, gdzie tak im wali z magazynu zepsutymi jajkami i mięsem że leją wszystko domestosem żeby ten smród ukryć
nopt o fajnei masz z tym sklepikiem...na poczatku baba mi nei chcaila wymienic bo paragonu nie mialam ale przyszla kierowniczka i mowi ze mnie zna i ze jasne ze wymienic ...ta sprzedawczyni by mi nie wymienila idiotka
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:21   #1777
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
ja mam na obiad zapiekankę-zieniaki, cukinia, dynia, boczek, serek zolty, to polane smietana iposypane grubo koperkiem.pierwszyt raz robie wiec nie wiem ale dostalismy od tesciow cukinie i dynie nie moze sie zmarnowac
zapiekanka brzmi smacznie tylko że u mnie nikt nie lubi ani dyni ani cukini
dorcia2120 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:22   #1778
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natallkaa Pokaż wiadomość
wlaśnie odnośnie ubranek - co będziecie brały dla mauszków do szpitala? jakies body czy pajacyki? ja póki co mam sporo ciuszków z lumka, nowych prawie nic ale do szpitala chciałam coś nowego kupić a Wy?
no i coś co się najłatwiej zakłada bo nie wiem czy na początku będę umiala
Ja słyszałam, że nie ma co brać nowych ubranek do szpitala, chyba, że na wyjście, bo w niektórych szpitalach jest tak, że jak położne ubierają dzieci to nie patrzą w jakie i może być tak, że w Twoich ładnych ubrankach będzie inne dziecko, a Twoje w jakiś szmatkach. Pewnie można latać i szukać kto jest w Twoich i je zdzierać z innego dziecka, ale pytanie kto będzie miał na to siły.

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość

[/COLOR]Co sadzicie o imionach Dominika, Matylda, Tatiana?
ale tak szczerze
nie mowie ze bede sie sugerowac Waszymi opiniami przy wyborze, ale jestem ciekawa po prostu
Dominika mi się podoba. Była to jedna z opcji na drugie imię mojej córeczki. Ale narazie jeszcze nie podjęliśmy decyzji. Tatiana na drugim miejscu ( nie jest brzydkie, ale mi osobiście coś w nim nie pasuje), Matylda nie jest w moim guście.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:23   #1779
landi0909
Zakorzenienie

ja gotować nie lubię, wolę piec z gotowania lubie jedynie gotować takie bardziej wymyślne rzeczy, których moja rodzinka wcześniej nie jadła, bo wiem że nawet jak mi nie wyjdzie idealnie to zjedzą
Stary 2012-08-24, 13:23   #1780
emylka86
Zakorzenienie

też mama ostatnio kupiła mi taką wielką księgę maluszka dla swojego wnusia : )))

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:24   #1781
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Cytat:
Napisane przez dorcia2120 Pokaż wiadomość
uczulenie na kolory? jak to ?
Cytat:
uczulenie na kolory
ale jak? nie rozumiem

---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Co sadzicie o imionach Dominika, Matylda, Tatiana?
ale tak szczerze
nie mowie ze bede sie sugerowac Waszymi opiniami przy wyborze, ale jestem ciekawa po prostu
Można mieć uczulenie "na kolory", pewnie A konkretnie na substancje chemiczne zawarte w barwnikach do ubrań. Taka alergia może występować właśnie w okresie niemowlęcym, albo w okresach szczególnej wrażliwości na alergeny - u mnie wystąpiła na przykład po wstrząsie anafilaktycznym spowodowanym użądleniem.

Co do imion, z tych trzech podoba mi się Matylda Dwa pozostałe są że tak powiem "neutralne"
Stary 2012-08-24, 13:24   #1782
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ausente Pokaż wiadomość
tak powiedziala mi pielegniarka,że jak pierwszy raz sie dziecko odbiera ze szpitala to zeby w bialych ubrankach . A ze mamusia moja tez przewrazliwiona nt temat ,bo wedlug niej dziecko powinno chodzic w prawie samych bialych ubrankach to kupiła caluskie białe
naprawde pierwszy raz sie z tym spotykam, nawet szpitalne ubranka u nas sa kolorowe

co do imion tyle opinii ile ludzi

synuś
córeczka
synuś
Stary 2012-08-24, 13:26   #1783
landi0909
Zakorzenienie

a ja dzisiaj z siostrą gadałam na temat szpitala, no i też doradziła mi żeby wziąć ciuszki bardziej byle jakie. Bo tuż po porodzie dostaję dziecko w szpitalnych ciuchach, a potem położna przebiera pierwszy raz dziecko i wtedy lubią się ciuszki "gubić". No i też mi powiedziała że rodziła tyle czasu bo rozwarcia nie miała (od 5 rano do 22) ale samo "wyjście" dziecka i łożyska trwało u niej 11 minut więc pocieszyła mnie trochę, bo mam przeczucie że u mnie w takim razie szybciej będzie rozwarcie
Stary 2012-08-24, 13:29   #1784
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
Można mieć uczulenie "na kolory", pewnie A konkretnie na substancje chemiczne zawarte w barwnikach do ubrań. Taka alergia może występować właśnie w okresie niemowlęcym, albo w okresach szczególnej wrażliwości na alergeny - u mnie wystąpiła na przykład po wstrząsie anafilaktycznym spowodowanym użądleniem.

Co do imion, z tych trzech podoba mi się Matylda Dwa pozostałe są że tak powiem "neutralne"

ja pierwszy raz słyszę o takim uczuleniu, ale czemu się dziwić teraz wszędzie jest dużo chemii....
Stary 2012-08-24, 13:32   #1785
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam, że nie ma co brać nowych ubranek do szpitala, chyba, że na wyjście, bo w niektórych szpitalach jest tak, że jak położne ubierają dzieci to nie patrzą w jakie i może być tak, że w Twoich ładnych ubrankach będzie inne dziecko, a Twoje w jakiś szmatkach. Pewnie można latać i szukać kto jest w Twoich i je zdzierać z innego dziecka, ale pytanie kto będzie miał na to siły.
u nas ni ema takiego problemu bo dzieci sa caly czas przy mamie to tzw. "rooming-in" czy jakos tak, nie ma juz sali gdzie sa wszytskie dzieciaczki osobno
chyba ze OIOM, albo opieka cąłodobowa, ale to dzieci, kóre musza byc na obserwacji cala dobe i im tez ciuszki zmienia tylko mama, albo sa w inkubatorze to tylko w pampku,
polozne zakladaja ciuszki jakie dasz zaraz po porodzie przy Tobie
a jak nie masz to szpitalne, ale Twoich ciuszkow nikt nie zabiera

synuś
córeczka
synuś

Edytowane przez judkama
Czas edycji: 2012-08-24 o 13:33
Stary 2012-08-24, 13:32   #1786
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
naprawde pierwszy raz sie z tym spotykam, nawet szpitalne ubranka u nas sa kolorowe

u mnie w szpitalu nie ma różnicy czy białe czy kolorowe ubranka oby maluszek nie golutki
Stary 2012-08-24, 13:33   #1787
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:

Zgadza się

Dlatego też u mnie w kwestii imion podejmujemy decyzję tylko ja i tz. Nawet nie pytam się reszty rodziny, bo zawsze komuś coś będzie się nie podobać.
Stary 2012-08-24, 13:33   #1788
aerien83
Zadomowienie

Cytat:
Potwierdzam. Tak właśnie jest. Koniec końców ubranka Kubusia zostawiłam w szpitalu Nowe to można na wyjście ze szpitala, ale to tatuś dowiezie
aerien83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:36   #1789
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
Zgadza się

Dlatego też u mnie w kwestii imion podejmujemy decyzję tylko ja i tz. Nawet nie pytam się reszty rodziny, bo zawsze komuś coś będzie się nie podobać.
ja jak powiedziałam dla rodziny że jak będzie córka to będzie Blanka Katarzyna to mnie wyśmieli i powiedz że gorzej wybrać nie mogłam, a siostra powiedziała że przechrzci mi córkę, prawie się rozpłakałam.
Stary 2012-08-24, 13:37   #1790
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aerien83 Pokaż wiadomość
Potwierdzam. Tak właśnie jest. Koniec końców ubranka Kubusia zostawiłam w szpitalu Nowe to można na wyjście ze szpitala, ale to tatuś dowiezie
ja do szpitala biorę takie gorsze ubranka, tylko jakieś jedne ładniejsze których w razie czego nie będzie mi szkoda żeby synuś ładnie się prezentował do zdjęć hehehe a na wyjście też mi M dowiezie, nie ma co brać połowy szafy na te kilka dni i tak nas obdarują walizeczkami, prezencikami i reklamami, więc trochę bagażu na wyjściu będzie
Stary 2012-08-24, 13:38   #1791
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
u nas ni ema takiego problemu bo dzieci sa caly czas przy mamie to tzw. "rooming-in" czy jakos tak, nie ma juz sali gdzie sa wszytskie dzieciaczki osobno
chyba ze OIOM, albo opieka cąłodobowa, ale to dzieci, kóre musza byc na obserwacji cala dobe i im tez ciuszki zmienia tylko mama, albo sa w inkubatorze to tylko w pampku,
polozne zakladaja ciuszki jakie dasz zaraz po porodzie przy Tobie
a jak nie masz to szpitalne, ale Twoich ciuszkow nikt nie zabiera
Pewnie wszystko zależy od szpitala. Ja też jeszcze nie wiem jak jest u mnie.
Ale jak któraś ma zamiar kupować nowe ubrania specjalnie do szpitala to niech lepiej się dowie, chyba, że nie będzie Wam zależeć na tym, czy wrócą do Was czy nie.
Stary 2012-08-24, 13:40   #1792
MiciaKicia
Zakorzenienie

Taka minka bo jestem niezadowolona z USG .. ;/ ☠☠☠☠a mać.. ☠☠☠ane nfz !!! ☠☠☠ani kretynki ☠☠☠☠a.... ja ☠☠☠☠☠☠☠e.. mam uraz teraz już masakryczny... wiem wiem, Wy jesteście zadowolone ale ja z mojej przychodni już nie jestem wogóle.. zero null !! ;/ jak dobrze, że 6 wrzesnia mam wizyte prywatną...

Wychodzi na to, że jestem bez usg połówkowego ... jak u Was wyglądało połowkowe? Bo ja po dzisiejszym usg nie wiem NIC!!! Tylko tyle, że to nadal dziewczynka..bo się spytałam... doktor nic mi nie mówił.. Sprzet ze średniowiecza, nie widziałam minotora wogóle... Coś tam poklikał i yle... 5 min i gotowe ;/ ;/ Nie wiem ile mierzy dzidzia, ile waży... nie puścił mi serduszka, przepływów nie sprawdzał wogóle.. 5 minut i gotowe ;/ ;/ No w☠☠☠☠iona taka byłam, że jak wyszłam to wyłam żałośnie myslałam, że może zejde z leżanki i wtedy zaprosi mnie do biurka i podczas wypisywania karty ciąży coś bedzie komentował co z dzieckiem itp a on nie... "proszę poczekać na korytarzu, wypełnię kartę i oddam Pani" ... no to poczekałam i oddał ... dopiął mi jedno zdjęcie dzidzi, na którym kompletnie nic nie widać.... kij wie co na nim jest przedstawione....

Ostatnio dzidzię widziałam w czerwcu

Kroimy: 2016(?)

Edytowane przez MiciaKicia
Czas edycji: 2012-08-24 o 13:42
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:40   #1793
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaef Pokaż wiadomość
To jeszcze nic, ja o mały włos nie wpakowałam się gorzej. Pojechałam z mamą oglądać wózki, oczywiście nakupiłyśmy pełno różnych pierdółek przy okazji...Wysiadłam, wypakowałyśmy rzeczy z bagażnika, wniosłyśmy do domu, a kluczyki w środku. Tyle, że...moje mądre auto po 2 minutach zamyka drzwi samo, zdążyłam w ostatnim momencie
nasz też sam się zamyka więc szczęście że mąż pomyślał

Cytat:
chyba wezme body i pajacyki, lub body z dlugim i spiochy
ja tak samo

Cytat:
Co sadzicie o imionach Dominika, Matylda, Tatiana?
ale tak szczerze
Dominika i Matylda ładnie
Tatiana nie podoba mi się
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:40   #1794
judkama
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadza się

dlatego tez decyzje podejmiemy tez sami
ale ciekawa bylam opinii i dziekuje za nie

najlepsze jak ktos zapyta jakie imie i cos powiem, to od razu a czemu takie, a nie moze byc normalne?
albo mnie sie nie podoba i tak nie bede mowic do Twojego dziecka

kurcze ludzie nie maja wyczucia ani taktu wtedy przeciez wtedy ja ich nie pytam czy im sie podoba tylko informuje o mozliwosciach ehhh

synuś
córeczka
synuś
Stary 2012-08-24, 13:41   #1795
evvelina88
Rozeznanie

Cytat:
ja je kocham: love:
ale ciezko mi utrafic dobre ziemmniaki, bo wszytskie sa takie wodniste jakies i wtedy za duzo maki trzeba nasypac a wtedy smak juz nie ten....

klask i:

podlaczam sie do pytania, bo blisko nie mamy
z ikei polecam:

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10124731/ ja mam żabkę milutka ale pierwsze pranie osobno, bo może puścić lekko kolor.

Co do pogody to u mnie lało od rana, teraz chyba słoneczko próbuje się przebić.

Chyba urodzę jakiegoś homeopatę, co zmiana pogody to leci mi z nosa krew i mam skurcze, dziś już naliczyłam 6.
Miałam iść z dziewczynami na pyszna kolacyjkę, ale musiałam odmówić.

Z łóżeczka się nie ruszam i ciągle Was nadrabiam

Ciasto wyszło pyszne, ale krem do bo dodałam gruszki i coś podkusiło mnie żeby je zblendować, więc z gęstego kremu zrobił się soczek... Pozostał murzynek z orzechami, też pyszny...

Z kopytkami też tak ostatnio zrobiłam, ugotowane ziemniaki nie chciało się dusić i blenderem je potraktowałam, ciasto się nie ugniotło heheh

Jakoś gotowanie mi ostatnio nie wychodzi, uwielbiam jak mąż to robi, dziś na obiadek pyzy, mięsko i kwaśna kapusta z grzybami. Palce lizać

Wypadają mi włosy okropnie, też tak macie?

NT7mm- kariotyp prawidlowy męski
06.01.2013- Synek Nikodem
evvelina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:41   #1796
dorcia2120
Zadomowienie

GG do dorcia2120

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
ja do szpitala biorę takie gorsze ubranka, tylko jakieś jedne ładniejsze których w razie czego nie będzie mi szkoda żeby synuś ładnie się prezentował do zdjęć hehehe a na wyjście też mi M dowiezie, nie ma co brać połowy szafy na te kilka dni i tak nas obdarują walizeczkami, prezencikami i reklamami, więc trochę bagażu na wyjściu będzie
co racja to racja jak sie wszyscy poznoszą to oj ... do szpitala pójdziemy z jedna a wrócimy z dwoma walizkami
Stary 2012-08-24, 13:42   #1797
Karla1983
Zadomowienie

Cytat:
Pewnie wszystko zależy od szpitala. Ja też jeszcze nie wiem jak jest u mnie.
Ale jak któraś ma zamiar kupować nowe ubrania specjalnie do szpitala to niech lepiej się dowie, chyba, że nie będzie Wam zależeć na tym, czy wrócą do Was czy nie.
Nawet o tym nie pomyslalam... Warto wiec zwrocic na to uwage. Byloby milo, gdyby ubrania jednak wracalay, bez przesady...

Dziewczyny, byc moze byl w poprzednich czesciach ten temat.... ale jestem ciekawa- czy ktorejs z Was pojawiaja sie takie ciazowe ciemne plamki na twarzy...?
Stary 2012-08-24, 13:42   #1798
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MiciaKicia Pokaż wiadomość

Wychodzi na to, że jestem bez usg połówkowego ... jak u Was wyglądało połowkowe? Bo ja po dzisiejszym usg nie wiem NIC!!! Tylko tyle, że to nadal dziewczynka..bo się spytałam... doktor nic mi nie mówił.. Sprzet ze średniowiecza, nie widziałam minotora wogóle... Coś tam poklikał i yle... 5 min i gotowe ;/ ;/ Nie wiem ile mierzy dzidzia, ile waży... nie puścił mi serduszka, przepływów nie sprawdzał wogóle.. 5 minut i gotowe ;/ ;/ No w☠☠☠☠iona taka byłam, że jak wyszłam to wyłam żałośnie myslałam, że może zejde z leżanki i wtedy zaprosi mnie do biurka i podczas wypisywania karty ciąży coś bedzie komentował co z dzieckiem itp a on nie... "proszę poczekać na korytarzu, wypełnię kartę i oddam Pani" ... no to poczekałam i oddał ... dopiął mi jedno zdjęcie dzidzi, na którym kompletnie nic nie widać.... kij wie co na nim jest przedstawione....
oj
ja akurat z połówkowego byłam też średnio zadowolona, ale synka obejrzałam, gin sprawdzał serce, podał wagę itd
tylko trwało to wszystko 5-10 minut i nic więcej mi nie powiedział
dlatego na połówkowe poszłam prywatnie jeszcze i to już trwało 30 minut (sprawdzał wszystkie narządy, przepływy itd)
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:42   #1799
Pani_Jasiowa
Zakorzenienie

Zrobiłam ciasto i nie chce stężeć i jest za słodkie ech....

Zła jestem...

P

Szymonek
Pani_Jasiowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 13:44   #1800
landi0909
Zakorzenienie

Micia u mnie na NFZ połówkowe wyglądało tak:

weszłam z M do gabinetu, położyłam się, lekarka mierząc wszystko mówiła głośno do położnej co ma zapisywać, stąd wiedziałam jakie ma wymiary i wagę. Powiedziała, że na jej oko wszystko wygląda dobrze, serduszko puściła, a ja całe badanie widziałam na monitorze nad głową. O zdjęcie spytałam - powiedziała że dziecko jest tak duże że zazwyczaj się już nie daje zdjęcia, ale nam da jakieś. No i dała, niezbyt wyraźne ale główkę widać co prawda badanie trwało max 10 minut, ale na każde pytanie mi odpowiadała.

Kurcze, albo Ty masz mega pecha, albo ja mega szczęście, że mi moja przychodnia na NFZ odpowiada
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości