|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II - wchodzisz na własną odpowiedzialnoś
Cytat:
|
|
|
|
|
#4022 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje, olejki, hydrolaty - ZBIORCZY CZ.II - wchodzisz na własną odpowiedzialnoś
Cytat:
![]() Miałam tamanu i lubiłam go, ale nie stosowałam codziennie, żeby nie przekarmić skóry. Cytat:
Jest lżejszy niż np. tamanu albo z czarnuszki i lepiej się wchłania.
|
|
#4023 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślałam o malinie, tamanu + jeszcze jakimś zwykłym oleju na codzień. Zależy mi żeby chociaż jeden z nich był dobry do zwykłego, codziennego nawilżania, a jeden mógłby być trochę bardziej treściwy, do stosowania co kilka dni. |
|
|
|
|
#4024 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja polecam olej konopny i arbuzik. Choć dziś wysmarowałam się HA + kropla maliny, 2 krople czarnuszki, kropla arbuza i była BAJKA!! Wchłonęło mi się w 2 minuty
Do tej pory, a malowałam się o 7 rano mam twarz w niezłym stanie Jest lekki błysk, ale nie taki tłusty i brzydki ![]() Jakoś do tej pory nie miałam przekonania do stosowania olejów rano pod makijaż (poza flavo C), ale jestem miło zaskoczona. ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
Ja tamanu nie polecam. Mnie akurat spryszczyło po nim bardzo
|
|
#4025 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli co cera, to inna historia
![]() Tamanu był moim pierwszym olejem i z HA spisywał się bardzo dobrze ![]() Do tego pachniał jak sianko
|
#4026 |
|
Rozeznanie
|
ja mam taką samą cerę i polecam przede wszystkim olej z pachnotki i z pestek malin
|
|
|
|
#4027 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4028 |
|
Zakorzenienie
|
dla dojrzałej cery
Sprezentowałam mamie jakiś czas temu zestaw: hydrolat kocanka, HA i olej arganowy. Chyba udało mi się ją dosyć skutecznie zmusić do używania, bo właśnie upomniała się o nowy HA, który miesza sobie z kremem. Arganowy widzę, że też jej powoli schodzi tzn. że używa. Tylko kocanki nie lubi i chowa przede mną abym nie widziała, że nie używa
Ale cóż, fakt, miałam kocankę z mazideł i eco-spa a ona ma z BU i żadna moja nie śmierdziała nawet w połowie tak jak ta jej ![]() Nie wiem czy będę dokładać jej nowy hydrolat skoro stary tak ją zniechęcił (chyba, że jest jakiś pachnący ) Ale zastanawiam się skąd kupić HA (myślę o potrójnym z mazideł) i jakimś innym olejku. Może jojoba? Polecacie coś jeszcze (prostego w użyciu ) do cery 50+ ?Ah i coś co pachnie najlepiej..widać faktorem decydującym jest zapach :P Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2012-08-17 o 19:44 |
|
|
|
#4029 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: dla dojrzałej cery
to ja proponuję z hydrolat z róży stulistnej. Ja mam z ZSK i pachnie ładnie, miałam też ten z róży bułgarskiej ale zapach był dla mnie nie do zniesienia taki jakiś kwaśny i dałam go koleżance
|
|
|
|
#4030 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiem, jestem chomikiem ![]() Co powiesz o pachnotce? Cytat:
---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
Różany bułgarski był dość przytykająco słodki, ale to przez specyficzne geraniowe nutki zapachowe
|
|
#4031 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podchodziłam do niego jak do jeża (mimo iż nie ma w składzie kwasu oleinowego) po przygodzie z filtrem, który mnie zapchał i wszystko jest ok, nic nie wyskakuje, cera jest spokojna i radzi sobie z wylinką po peelingu migdałowym ![]() A ja hydrolat różany bułgarski uwielbiam, zarówno działanie jak i zapach
|
|
|
#4032 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zapach mi aż tak bardzo nie przeszkadzał, ale zdecydowanie wolę różę stulistną
SARCASM - only one of the services I offer ![]() Edytowane przez Apsik13 Czas edycji: 2012-08-17 o 23:21 |
||
|
|
|
#4033 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę nad pachnotką teraz
Konopny mi się przeterminował i już go wywaliłam zanim zużyłam. Również polecam olej z róży rdzawej. Moja tłusta skóra naprawdę go lubi. Apsik, a powiedz coś więcej o porzeczce?
|
#4034 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ratuje się nią w upały. Moje koleżanka z mieszaną cerą zadowolona jest z truskawki (ja też ostatnio zaczęłam z truskawką się bawić i bardzo ją polubiłam), maliny i jojoby. Jojoby nie próbowałam, ale chyba spórbuję
|
|
|
|
|
#4035 |
|
Zakorzenienie
|
Mhm, powiem szczerze, że kiedy nadeszło upalne lato, odstawiłam oleje bo były dla mnie za ciężkie, a porzeczkowy zaczęłam testować właśnie przed samymi upałami.
Stosowałam go zbyt krótko, więc moja opinia mogłaby być krzywdząca bo powiedziałabym, że nic nie zrobił. Potestuję dłużej, to się wypowiem
|
#4036 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam maila z zsk, kiedy to 4 lata temu (to już tyle czasu wow
) też zastanawiałam się nad wyborem oleju i oto co mi polecono: "linianka siewna, słonecznik, lniany, krokoszowy, sojowy, z szałwii, czarnuszki, pachnotki no i także te drogie oleje truskawka, malina, granat, żurawina". Zamówię na próbę malinę i pachnotkę, już nie mogę się doczekać |
|
|
|
#4037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok, to czekam
|
|
#4038 |
|
Przyczajenie
|
jaki olejek jojoba, jakie strony o kosmetyce naturalnej?
Hej, znalazłam pare stron na forum wizażu, ale jestem dopiero "początkująca" w tych tematach i chciałabym się spytać o kilka rzeczy a mianowicie:
1. Jakie są najbardziej znane i polecane strony, gdzie sprzedają tanio różne olejki, kremy (ogólnie chodzi o kosmetykę naturalną)? Ja mam takie strony jak zrobsobiekrem, mazidla, ecospa, kosemtykanaturalna, fitomed. Czy jakiejś znanej strony jeszcze nie znam? Które polecacie? 2. Mam problem z wyborem olejku jojoba. Zastanawiam się czy lepiej taki kupić na jakiejs z powyższych stron internetowych czy na allegro? Na allegro znalazłam popularny olejek ale ma podejrzanie niską cenę - 100ml za 24zł (medycyna arabska). Inny zaś 50ml za 22zł. Skąd taka rozbieżność cen? Gdzie i jakie olejki wy kupujecie? Żeby był naprawdę w 100% olejkiem jojoba i w rozsądnej cenie? Edytowane przez niewiemjakanazwa Czas edycji: 2012-08-22 o 00:36 |
|
|
|
#4039 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: jaki olejek jojoba, jakie strony o kosmetyce naturalnej?
Cytat:
|
|
#4040 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do 2- to cena może zależeć od tego czy olej jest organiczny czy nie, czy rafinowany czy nierafinowany itp. Ja większość olejków kupowałam na zsk, takie małe pojemności 30 i 60 ml, dzięki temu przetestowałam już kilkanaście olejów i wiem które mi pasują
|
|
|
#4041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: dla dojrzałej cery
Cytat:
![]() Plus jest taki, że ten zapach się naprawde szybko ulatnia, a jeśli używacie jeszcze jakiegoś kosmetyku po hydrolacie (a tak się zwykle robi) to zapach następnego raczej zabije aromat kocanki, a jużna pewno przy mocno pachnacych rzeczach jak róża, cytryna itp. Tak się zastanawiam, jak kogoś tak tragicznie odstręcza zapach kocanki, to może pomogłoby wkropienie jakiegoś olejku eterycznego? ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Aha, a do tłustej skóry polecam olej z pestek malin, najlepiej rozcieńczony w żelu hialuronowym.
|
|
#4042 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
- czytałam, że najlepsze są oleje nierafinowane tłoczone na zimno a rafinowane tracą cenne składniki. Na stronie zsk jest olej jojoba tłoczony na zimno ale rafinowany. Czy to oznacza, że będzie miał gorsze właściwości? Czy każdy rafinowany olej będzie o wiele gorszy? allegro.pl/olej-olejek-jojoba-naturalny-maroko-aleppo-100ml-i2529304937. html jak myślicie, czy warto kupić ten olejek? Pytam się bo już raz trafiłam na złą stronę i kupiłam bubel i wolę jednak teraz sie pytać. Może ktoś tu już kupował i może coś powiedzieć o tej stronie
Edytowane przez niewiemjakanazwa Czas edycji: 2012-08-22 o 20:34 |
|
|
|
|
#4043 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Najlepiej kupić w zaufanym miejscu/dostawcy co do przechowywania olei. Ich właściwości są bardzo niestabilne i w wyższych temperaturach kwasy tłuszczowe szybko się utleniają, gdy są przechowywane w nieodpowiedniej temperaturze (w trakcie tansportu, w sklepie, na magazynie) i przechodzą w tłuszcze trans (szkodliwe). Co prawda jest to istotne głównie przy użyciu spożywczym, ale nawet w kosmetyce lepiej, żeby olej miał więcej dobroczynnych właściwości niż mniej. Dlatego polecałabym albo dobre sklepy internetowe, albo dobre sklepy zielarskie/apteki. Edytowane przez MesaVerde Czas edycji: 2012-08-23 o 01:33 |
|
|
|
|
#4044 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez niewiemjakanazwa Czas edycji: 2012-08-23 o 03:32 |
|
|
|
|
#4045 |
|
Raczkowanie
|
hej,
czy orientujecie się co do jakości oleju winogronowego z Biedronki? wlasnie składam swoje pierwsze zamówienie w sklepie z naturalnymi kosmetykami.Chciałabym zamówić również olej z pestek winogron, ale gdzieś w sieci (jakiś blog?) wyczytalam że w biedronie mają całkiem dobry i tani olej. Co sądzicie o jakości tego oleju.Mam zamiar wykorzystać go zarówno do pielegnacji włosów, jak i OCM.Będę wdzięczna za info
|
|
|
|
#4046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec ma to zarowno plusy jak i minusymoim zdaniem tej olej z linku jest ok
|
|
|
#4047 |
|
Zakorzenienie
|
Ajjj , pomocy
Pytanie mam : mogę któryś z tych olei nakładać na rzęsy ( miałam kiedyś rycynowy ale troche piekły mnie po nim oczy więc przestałam stosować) Mam konopny,tamanu, ze słodkich migdałów, krokoszowy, frakcja olejowa masła shea czy może olejek z Alterry ( oliwka i limonka) ? Strasznie pogorszył mi się stan rzęs , zaczęły się kruszyć , nie mam pojęcia czym może to być spowodowane
|
|
|
|
#4048 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zamowilam na ZSK wyciag z aloesu koncentrat zatezony 10 x i zastanawiam sie czy mozna go uzyc do twarzy? Dodac np. do maseczek z glinka czy algami? Bo solo na twarz to chyba zbyt duze stezenie ?
|
|
#4049 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja też się zastanawiałam nad tymi olejami , skoro można nakładać na włosy to i na rzęsy pewnie też - oby tylko nie podrażniło oczu
|
|
|
|
#4050 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Znalazłam takie przepisy: DOMOWY PRZEPIS NA BALSAM DO PIELĘGNACJI RZĘS: - 2 g masła kakowego - 2 g oleju rycynowego - 1 g wosku pszczelego - 2 g masła karité - 3 g oleju migdałowego http://www.przedluzanierzes-warszawa...h-naturalnych/ I jeszcze tu przydatny post: http://siempre-la-belleza.blogspot.c...b-to-sama.html Wazelina + rycynowy, chyba tak zrobię
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:17.

Chciałabym, aby były lekkie, a przy tym dobrze nawilżały. Nie mogę trafić na żaden dobry krem nawilżający, a oleje stosowane z HA już chwilę temu bardzo dobrze mi służyły i chcę do tego wrócić 

Jest lekki błysk, ale nie taki tłusty i brzydki