|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)
|
|
|
|
#3212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak wlasnie przy npr trzeba byc bardzo dokladnym i wydaje mi sie ze trzeba prowadzic regularny tryb zycia. Szczerze to nie ufam zbytnio tej metodzie, ale w odniesieniu do swojego zycia i tempa jakie prowadze. No kurcze nie wiem jak to prowadzic przy 12godz pracy (dniowki i nocki) dlatego myslalam zeby sie poradzic specjalisty. Bo podobno wszystko sie da tylko trzeba chciec ![]() A tabletek nie wyobrazam sobie brac latami, no fakt mozna robic przerwy, ale przeciez to hormony i one maja duzy wplyw na nasz organizm na kobiece sprawy. Nie wiem czy z taka lekkoscia mozna na dluzsza mete stosowac taka forme antykoncepcji. Poza tym mysle, ze powiklania wcale nie maleja z czasem brania tabletek, zastanawiam sie w jakim stanie jest uklad krazenia, uklad krzepniecia po latach brania tabletek anty. Przeciez one zageszczaja krew, nie chcialabym za pare lat miec np udar mozgu albo jeszcze cos innego No nie wiem, jakos tak swiadomosc tego wszystkiego nie pozwala mi spokojnie ich brac.A bez seksu tez zyc sie nie da... ![]()
|
|
#3213 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
'. Wtedy mi sie to wydawalo troche kosmiczne (wiadomo nastroje pologowe hihi) ale teraz jak czasem sie wyrwe z domu i widze np te smutasy co wieczorami wracaja zmordowane z biur to faktycznie bardzo doceniam kazdy dzien z Ania! Mi sie to troche szybciej skonczy, w lutym ![]() Cytat:
. Te nowe umiejetnosci tak sie z nagla pojawiaja ![]() Cytat:
Odnosnie NPR to ja nie mierzylam tempe - nie antykoncepcyjnie tylko koncepcyjnie - przed Ania . Mierzyc trza o stalej porze po min chyba 3h snu. Ja majac docelowa liczbe dzieci to troche bym sie bala, bo jak owulacja byla to dowiesz sie po fakcie 1-2 dni (z tego co pamietam).No ale specem nie jestem. Mravka, mnie tez rozczula poranny usmiech Anki, gada gada sobie i jak nadchodze (a mam max 10 min po po 10 juz przestaje pogodnie gaworzyc ) to usmiech za milion dolarow jakby tlyko na mnie czekala |
||||||
|
|
|
#3214 |
|
Zadomowienie
|
Aguśkaa nie strasz mnie tymi udarami mózgu
Też właśnie biorę tabletki, dla karmiących właśnie. @ pojawiła się ni z tąd ni zowąd w zeszły piatek, do dziś krwawię tak jak i Ty. Zawsze miałam długie miesiączki, ale po 3 dniach zazwyczaj już coraz bardziej skąpe i brązowe, teraz właśnie czerwone... Przeraża mnie właśnie to krzepnięcie,kurcze moja mama, moje babcie one wszystkie mają żylaki, Ja też mam po ciąży pełno żyłek na nogach, to nie żylaki, ale i bez powodu mi się nie pojawiły... Ehhh... A powiem szczerze, że nie bardzo ufam tym prezerwatywom bo one zawsze jak je używaliśmy z TŻ to albo się gdzieś wysunęła, albo co gorsze zostawała we mnie Ciekawe czy skończę krwawić, jak ten tydzień dalej tak będzie ( już mnie te podpaski odparzają i szlag trafia) to rzucam te tabletki ![]() Powiem jeszcze, że moja koleżanka bierze tabletki już jakieś 8 lat i dobrze się czuję, żadnych skutków nie ma. I ona bierze nie drogie tabletki Mycrogynum chyba, za 3 opakowania płaci ok, 20 zł. Czytałam o nich ale podobno w tych tabletkach jest znacznie więcej hormonu jak w obecnych, mnie to kurcze odpycha, ja nawet nie lubię przeciwbólowych łykać.... Chciałam wam napisać, że moja córcia chyba doskonali przewrót na brzuch No i dawno nie pisałam, miałam trochę roboty, jeszcze jutro goście wpadają. To tacy w sumie już zadomowieni goście co 2 tyg wpadają z Lbn na 2-3 dni, żeby wujek do swojego ojca zaglądnął, a ciotka tu do babci bo to teściowej siostra, już się do nich przyzwyczaiłam w sumie.. Byłam w Piątek u mamy. Mama sprząta szkołę no i z siostrami poszłam do tej szkoły. Teraz na wsiach są te projekty z EFS na przedszkola wiejskie i Maciek pobawił się w sali przedszkolaków i tak mu się podobało ( zwłaszcza kuchenka i wózek dla lalek), że ze zmęczenia padł i zasnął na materacu Muszę wam zdjęcia pokazać tylko niech zrzucę bo fajnie wyglądał U mnie jescze gorąco około 30 st i wieje chmury chodzą a deszczu jak na lekarstwo.... Czekam na to ochłodzienie kiedy przyjdzie, chyba powinnam oglądać jakąś z Ukraińskiej stacji bo ta z TVN na lubelszczyźnie u mnie się nie sprawdza
|
|
#3215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3216 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Ja mysle przyszlosciowo o spirali,teraz chce brac tabsy do marca gdzies,bo pozniej mysle o jeszcze jednym (i ostatnim dziecku),a jak juz skoncze z rozmnazaniem to tak wlasnie mysle czy by na spirale sie nie zdecydowac.A ty co o tym sadzisz?
|
|
#3217 |
|
Zadomowienie
|
Ja właśnie bym chciała Gosica mieć spiralę, w sumie to bym ją założyła ale mojemu TŻ na raz 300 zł to szkoda by było dać, jak już odchowam maleńką i zacznę szukać pracy to może bym załozyła. Tylko tu też musiała bym poczytać o skutkach ubocznych itp, bo te obecne też w sumie zawierają hormon...
|
|
#3218 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W npr jak mam sobie mierzyc temp po 12godz nocce? Ciekawa jestem co powie na to jakis fachowiec jak zapytam? Bo ja nigdy nie stosowalam tej metody wiec tak naprawde mało wiem na ten temat. A tabletki mnie nie przekonuja, boje sie ich i juz. Tzn na krotka mete owszem, ale dluzej nie chce ich brac, boje sie powiklan. No i mam dylemat ![]() Cytat:
No wlasnei z tym okresem, to mnie to juz denerwuje, ciekawa jestem czy krwawic moge do konca opakowania? A potem 7 dni przerwy i co? Znow @ ktora tak naprawde sie nie skonczyla? Nie ogarniam tego ![]() No i co mamy poczac my kobitki co juz dzieciaczkow nie planujemy...? No i tez obawiam sie tych tabletek bo mam sklonnosci jak Ty do zylakow, pajaczkow wiec pewnie do zatorow rowniez ![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ---------- Cytat:
Ja jestem jakas nie teges jesli chodzi o te tematy. Poza tym ostatnio rozmawialam o takiej wkladce z kolezanka i ona twierdzi ze taka wkladka ma rowniez dzialanie wczesnoporonne a u mnie nie ma takiej opcji w glowie ze moglabym cos takiego stosowac. A lekarz jak pytalam o to czy moze tak dzialac, to mowil ze nie, wiec nie wiem co myslec
|
|
#3219 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Mysle,ze lekarz lepiej wie jak kolezanka
|
|
#3220 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widzisz ja właśnie też nie teges jeśli o nie chodzi i do tego nie potrafię wziąć tabletki bez przeczytania wcześniej ulotki. Można się naczytać za dużo o tych skutkach i to mnie odpycha... Nam nie planującym dzieci to albo brak seksu albo naszym facetom powycinać nasieniowody co by nie strzelali plemnikami na prawo i lewo Najgorsze to włąśnie ta bezradność, żeby było dobrze, mnie męczy sama myśl o następnej ciąży. Nie chcem i koniec poza tym odczuwam przez to jakiś wewnętrzny stres na samą myśl o dziecku... Co do wkładek jeszcze to ja czytałam gdzieś, że ten hormon, który zawiera to nie pozwala na zgrubienie macicy, która przygotowuje się na zapłodnienie jajeczka, dlatego nawet jeśli dojdzie do zapłodnienia to jajeczko nie ma do czego się przyczepić,w sumie to jak jakaś bezpłodność... Chyba mam jakiegoś gościa znowu na strychu. W sumie nie dziwne bo jesień się zbliża, całą zimę tamtą drapało mi nad pokojem na strychu i znowu zaczyna.... Pewnie to kuna tylko jak ją wypędzić ![]() Moja kruszyna właśnie się obudziła i się śmieje ( ona zawsze jak się budzi to się śmieje, Maciek czy się wyśpi czy nie to ryczy zaraz) i gada sobie jakieś ''ble, ble'' wyginając zabawnie ustami na wszystkie strony Zapomniałam wam napisać, że ta moja szwagierka co po 6 latach zaszła w ciążę i nadal szczęśliwie w niej jest. Póki co ma się dobrze, zbytnich problemów zdrowotnych nie ma, jedyne co jej dokucza to lekki ucisk macicy na nerkę i wyniki moczu są pogorszone, ale ma dobrego lekarza. Już jest po 20 tc i spodziewa się dziewczynki Będzie Marysia Fajnie, że po wielu trudach nareszcie się udało i wszystko wskazuje, że się doczekają maleństwa
|
|
|
#3221 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pisze wyraznie na ulotce, ze ryzyko zakrzepicy jest wieksze w przypadku zazywania tabletek anty i nie oznacza to ze bedziesz miala udar, ale ze jednak tabletki maja na to wplyw i zwiekszaja to ryzyko. ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Pigułka antykoncepcyjna i zakrzepica Zakrzepica polega na powstawaniu skrzepliny krwi, która może zamykać naczynie krwionośne. Zakrzepica występuje czasem w głębokich żyłach kończyn dolnych (zakrzepica żył kończyn dolnych). W przypadku oderwania się fragmentu zakrzepu z miejsca, w którym powstaje, może dojść do zablokowania tętnic w płucach i tzw. zatorowości płucnej. Zakrzepica żył głębokich występuje rzadko; dochodzi do niej nawet wówczas, gdy nie stosuje się preparatu, np. w czasie ciąży. Ryzyko zakrzepicy jest większe u kobiet stosujących preparaty hormonalne niż u pozostałych, ale nie tak duże jak w okresie ciąży. Zakrzepy mogą również, choć bardzo rzadko, wystąpić w naczyniach krwionośnych serca (powodując zawał serca) lub mózgu (powodując udar). Wyjątkowo rzadko występują w wątrobie, jelicie, nerce lub oku. Sporadycznie, zakrzepica może spowodować inwalidztwo lub zgon. Ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru zwiększa się z wiekiem oraz jeżeli pali Pani papierosy. W czasie stosowania pigułki antykoncepcyjnej nie powinna Pani palić, szczególnie jeśli ma Pani powyżej 35 lat. Jeśli w czasie przyjmowania pigułki antykoncepcyjnej zwiększy się u Pani ciśnienie tętnicze krwi, lekarz może zalecić odstawienie leku. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
|
|
#3222 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Karola, jak cudnie Ewelinka sie buja Monia, cudna Hanka czarno-biala Wrzucilam swoj fryz na meila
|
|
|
|
|
#3223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Monia śliczna Haniulka ![]() Nie straszcie tak z tymi tabletkami. Moja mama też ma żylaki, nawet miała 2 operacje.. |
|
|
|
|
#3224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a z tym błogim czasem ,o którym wspomniałaś to wiadomo,że się dziwne wydaje,że ktoś tak mówi, jak człowiek umęczony przy dziecku właśnie siedzi, gdzie ta błogość?, ale dla mnie czas bez pracy ,a z dziećmi to czas najlepszy w życiu, może jak ktoś ma pracę , w której spełnia swoje marzenia itd. to ma inaczej, a ja jak sobie pomyślę o mojej i jeszcze o 30 latach w niej to ps. bylam , widziałam, super , góra moja może dłuższa za to boki to mam krotkie coś czuję ,ze do długich już nie wrócisz ![]() ---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- A Zia tż ma talent ,brawa dla Niego A ja jeszcze słowo o hormonach ...w leczeniu i owszem stosuje się , ale to jednak najczęściej nie ma innego wyjścia, czasem ratują życie i trzeba je brać.... Ja też nie mogę brać anty , bo mam wysoką krzepliwość, zresztą i tak bym się chyba jednak obawiała.Nie skutków teraz, ale skutków po latach, chyba dopiero nasze pokolenie , jak będziemy mieć po 50 , 60 lat może mieć skutki, bo nasze mamy czy babcie chyba nie stosowały takich środków.No nic, zawsze trzeba zważyć za i przeciw , ocenić , wybrać co nam pasuje najlepiej , bo przecież konsekwencje ponosi nikt inny niż my sami. aaa i jeszcze przed leczeniem hormonalnym to jednak robi się badania krwi chociażby,żeby sprawdzić czy jest się w grupie zwiększonego ryzyka, a przy hormonach anty lekarze zapisują często na oko, jeśli wywiad jest czysty dają i tyle a kto wie czy ma zdrową wątrobę? czy ma zwiększoną krzepliwość? takich rzeczy się na oko nie oceni Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-08-26 o 19:07 |
|
|
|
|
#3225 |
|
Wtajemniczenie
|
natka dziekuje ze pytasz o Hani odparzenie,juz ladnie odpukac wszystko wyglada dzieki Bogu,ale ponad 1,5 miesiaca walczylismy.
Hania dziekuje za komplementy tatus wolny weekend ma to sie bawi troche w fotografa,a super bo jutro jest bank holiday ale tz mial isc na kilka godzin do pract ale jednak nie idzie wiec moze pojedziemy nad morze.Aguska ja bralam logest przez 5lat,juz bym nie brala zadnych tabsow,okresy mialam krotkie 3dniowe I bezbolesne. |
|
|
|
#3226 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A wlasciwie dlaczego my mamy sie martwic antykoncepcja.Moze pogadam z Radkiem o wazektomii? Ale ci ladnie!!Pozytywna zmiana.Chyb a tez pomysle o krotkich wloskach na powaznie
|
|
#3227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, podobna do Ciebie jest , prawda? Udanego wypadu nad morze , ja byłam tyle czasu, ale jakbym mogła to bym jutro pojechała znowu
|
|
|
|
|
#3228 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Karolcia jaka fajna Ewelinka taka ciemna cere ma?reszte zdjec nadrobie pozniej.
|
|
|
|
|
#3229 |
|
Zakorzenienie
|
rewelacja!!! Wiktorek tak samo sie buja pod warunkiem ze nie krece go aparatem
|
|
|
|
#3230 |
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
A moja Hanka została miłośniczką łyżeczki podałam Jej dziś kolejnych kilka łyżeczek soku marchwiowego i normalnie wyglądała jakby chciała wchłonąć go całą sobąA tak poza tym, to kiełki nam strasznie dokuczają i smaruję calgelem i nawet pomaga... Widzę, że rozmawiacie o npr i antykoncepcji... ja też się nie mogę przekonać do hormonów, choć ostatnio się dowiedziałam, że czasem mogę mieć kurację hormonalną w związku z tym mięśniakiem i trochę mi się to nie podoba... no i stosujemy npr choć jakoś nie mogę się teraz z tym odnaleźć, bo wydawało mi się, że już dwa razy miałam owulację, ale @ jeszcze nie było do tej pory... A kiedy powinien się pojawić najpóźniej po porodzie? Aha... i tak patrzę na wasze dzieciaki wygibujące się w każdą stronę i mam wrażenie, że Hanka jest trochę do tyłu, bo zupełnie nie chce się obracać - raz czy dwa obróciła się z plecków na brzuszek no i kilka razy udało się z brzuszka na plecki... kilka tygodni temu zaczęła troszkę pełzać, a teraz nawet nie próbuje...Wiem, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie... Ona zaczęła za to siadać pełną parą i jak Ją położę w leżaczku, to się podciąga do siadania i dość długo wytrzymuje w takiej siedzącej pozycji a jak Ją próbuję położyć, to się wścieka i już lezaczek jest be... a nie chcę Jej podnosić oparcia, żeby bardziej siedziała, bo to jeszcze zdecydowanie za wcześnie |
|
|
|
#3231 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w końcu możesz się normalnie cieszyć z bycia mamusią. Ja też zażywałam logest ale to też było na mój torbiel na jajniku. Morze jest super my mamy na fajną plaże 10 minut pociągiem oby pogoda Wam dopisała.19:10 Olivia śpi. Ja już się czuję świetnie i chyba mi przeszło Edytowane przez 88natka Czas edycji: 2012-08-26 o 20:16 |
|
|
|
|
#3232 |
|
Zadomowienie
|
Dzieweczki, podrzućcie proszę nazwę albo link do tego fajnego krzesełka do karmienia, bo wydawało mi się, że sobie zapisałam ale nie mogę znaleźć, a powoli trzeba się przymierzyć do kupna, bo niedługo Hanka pewnie już będzie zajadać...będę bardzo wdzięczna
|
|
|
|
#3233 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wieczorowa pora
![]() Jesli chodzi o antykoncepcje, to ja jeszcze nic nie biore...i nie wiem... myslalam o tabletkach, ale na razie jakos nie moge sie przekonac moze dlatego ze dobrze czulam sie bez nich Aguska Witaj apropo NMPR to ja polecam stosowalismy ta metode ponad rok...bylam z mezem na krotkim kursie, wykresy prowadzi sie latwo sa fajne gotowe programy/tabele do sciagniecia w necie, wystarczy zmierzyc temp.rano zapisac a potem wstawic wartosc, obserwacja sluzu tez jest dosc prosta i w sumie my chcielismy dziecko, wiec mimo.iz dslej prowadzilam obserwacje to juz nie tak dokladnie...no i msmy Tymonka ale uwazam ze to dobra metoda antykoncepcji chcialabym ja nadal stosowac no ale jeszcze @ nie bylo
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2012-08-26 o 20:25 |
|
|
|
#3234 |
|
Wtajemniczenie
|
o to sUper Natka ze juz dobrze sie czujesz,wow jak fajnie ze tak blisko do morza macie.
Gkatarzynka I jak pieluchy?uzywala juz Hania?zdaj relacje czy jestescie zadowolone.ja dzis w dzirn uzywalam tylko wielorazowych,juz dzis tak mnie nie wkurzaly,tzn Hania miala pieluchy
Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-08-26 o 20:29 |
|
|
|
#3235 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wiece co mozna brac na przeziebienie podczas karmienia?
|
|
|
|
#3236 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na mnie działał-jest bardzo smaczny.
|
|
|
|
|
#3237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3239 |
|
Zadomowienie
|
Monia, jeszcze nie dotarły do nas... mam nadzieję, że jutro będą i od razu je wypiorę i będę próbować...
Narazie mamy zapas jednorazówek i wielorazowych będziemy się uczyć używać, bo to chyba nieco inaczej jest... ale miałam straszną radochę wybierając wzory tych pieluszek, bo zamawiałam kieszonki i jeden otulacz... |
|
|
|
#3240 |
|
Wtajemniczenie
|
witam po kilku dniach nieobecności, ale jakoś nie było czasu, dwa spacery za dnia zaliczaliśmy gotowanie obiadu i na chwile przy kompie mały już nie pozwalał a wieczorami sił brakło
![]() u nas w miarę ok, tylko Sebik cały czas mało sam się potrafi zabawić max to 15 min potem przekreca siię na brzuch i po chwili marudzi bo z powrotem na plecy nie zawsze mu wychodzi, no i wścieka się strasznie jak zabawki nie może dosięgnąć, jak taki nerwus z niego zostanie to ja dziękuje bo ogladamy czasem samochody przez okno i mówię mu dzisiaj że pojedziemy brum brum a on głowę w stronę okna i łapki tam wyciągał, albo ostatnio mu pokazywałam brum brum na tvn turbo i jak następnego dnia wspomniałam brum brum to on głowa w tv (który był wyłączony) Aguskaa tak czytam o tych twoich dylematach z braniem tabletek anty i rozumiem cie w 100% ja nigdy nie brałam i nie miałam takiego zamiaru, ale mąż zaczął ciut mnie ku temu skłaniać i się zastanawiam aczkolwiek póki co jestem na nie ![]() Karolca Ewelinka jest cudna z tymi wygibasami, jak już na fb pisałam zdolniacha z niej ![]() no i fajnie tuptała z babcią, aleee jak babcie tak zaczynają prowadzać mi Sebe to mnie krew zalewa, bo się nasłuchałam na szkole rodzenia, żeby nie prowadzać na siłę, że dopiero jak dziecko samo będzie wstawało to pomagać bo można zaszkodzić, ale gryze się w język i nic nie mówie, bo podobnie jak ty sama nie prowadzam a to kilka minut w takiej pozycji raczej maluszkom nie zaszkodzi
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:02.

więc szybko tż dogrzał resztę, zjadła 2/3.Dopchnęła mlekiem, rośnie mi chyba żarłoczek, prawie wcale się nie ubrudziła, nie pluła
Mama trzymała ją pod paszkami tak, że stópkami dotykała miękkiej ziemi. Ależ przebierała nóżkami
'. Wtedy mi sie to wydawalo troche kosmiczne (wiadomo nastroje pologowe hihi) ale teraz jak czasem sie wyrwe z domu i widze np te smutasy co wieczorami wracaja zmordowane z biur to faktycznie bardzo doceniam kazdy dzien z Ania! Mi sie to troche szybciej skonczy, w lutym 
dla Ewelinki!

bo ogladamy czasem samochody przez okno i mówię mu dzisiaj że pojedziemy brum brum a on głowę w stronę okna i łapki tam wyciągał, albo ostatnio mu pokazywałam brum brum na tvn turbo i jak następnego dnia wspomniałam brum brum to on głowa w tv (który był wyłączony)