Wizażowe pierworódki :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-24, 16:35   #61
Neipys
Zadomowienie

Dot.: Wizażowe pierworódki :)

Cytat:
Napisane przez landi0909 Pokaż wiadomość
Neipys - skoro dostałaś immunoglobulinę w szpitalu w poprzedniej ciąży, to powinnaś się cieszyć z takiego wyniku. To, że nie poinformowałaś o tym nikogo w lab nie ma znaczenia, badanie wykonuje się zawsze tak samo
Bardzo dziękuję za takie informacje

Ufff, przeczytałam ponad 30 stron forum o moim szpitalu i porodówce, wypisałam wszystkie potrzebne nam rzeczy i jakoś tak lepiej się czuję, choć od dziś za 4 miesiące mam tam trafić!!!

U nas też bedzie chłopiec, poki co Dominik Siusiaka pokazał w 12tc i dzielnie go trzyma na razie, tez mam nadzieję, że nie zniknie, głownie ze względu an wyprawkę, bo płeć nam jest obojętna.
aniołek 14.02.2015
Neipys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 16:36   #62
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neipys Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję za takie informacje

Ufff, przeczytałam ponad 30 stron forum o moim szpitalu i porodówce, wypisałam wszystkie potrzebne nam rzeczy i jakoś tak lepiej się czuję, choć od dziś za 4 miesiące mam tam trafić!!!

U nas też bedzie chłopiec, poki co Dominik Siusiaka pokazał w 12tc i dzielnie go trzyma na razie, tez mam nadzieję, że nie zniknie, głownie ze względu an wyprawkę, bo płeć nam jest obojętna.
Zawsze człowiek spokojniejszy, jak się wcześniej przygotuje. Ja mam zamiar wkrótce torbę do szpitala spakować.
Almariel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 17:52   #63
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Almariel Pokaż wiadomość
Zawsze człowiek spokojniejszy, jak się wcześniej przygotuje. Ja mam zamiar wkrótce torbę do szpitala spakować.
ja mam torbę spakowaną od 13tc, kiedy to trafiłam do szpitala z nadciśnieniem. Potem miałam krwawienie, i byłam na podtrzymaniu. Teraz już jest ok, ale wolę być przygotowana
landi0909 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 19:34   #64
advena85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kia_mia Pokaż wiadomość
Hehehe ja mam dziewczynkę i pytam na odwrót na kazdym usg czy nie wyrosło coś dodatkowego
Czyli każdyma taks amo
Cytat:
Ja siusiaka mojego synka zobaczyłam już w 13tc w szpitalu jak robili mi USG to pięknie sobie spał rozkraczony no i co USG siusiak nadal jest ale to dobrze, bo my chcieliśmy synka z całego serca
ale lekarz mi powiedział że często te siusiaczki z 12-13tc lubią się "wchłaniać", bo na początku organy męskie i żeńskie wyglądają tak samo
U nas pokazał się w 21 tygodniu, więc już raczej nie zniknie,a le wiecie jak to jest... czasem lekarz jest pewny, na końcu okazuje się, że niespodzianka
Cytat:
ja mam torbę spakowaną od 13tc, kiedy to trafiłam do szpitala z nadciśnieniem. Potem miałam krwawienie, i byłam na podtrzymaniu. Teraz już jest ok, ale wolę być przygotowana
Ale już wszystko w porządku?
advena85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 20:37   #65
landi0909
Zakorzenienie

advena - tak, już teraz jest ok tylko jak zaczynam się stresować to od razu skurczy dostaję, a niestety mamy z mężem trochę problemów no i bez stresu się nie obejdzie. Ale w razie skurczy biorę nospę i leżę, i przechodzi
Stary 2012-08-24, 20:51   #66
_bagheera_
Wtajemniczenie

witam się pięknie
czy można dołączyć?

Franio
Staś
_bagheera_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-24, 21:03   #67
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez advena85 Pokaż wiadomość
Czyli każdyma taks amo

U nas pokazał się w 21 tygodniu, więc już raczej nie zniknie,a le wiecie jak to jest... czasem lekarz jest pewny, na końcu okazuje się, że niespodzianka

Ale już wszystko w porządku?
jak ja byłam w 19 tyg na IP i robili mi usg to powiedzieli, że będzie dziewczynka, ale jakoś się nie nastawiałam, chyba miałam jakieś przeczucia... i faktycznie tydzień później byłam na wizycie u mojej gin i okazało się, że to chłopak.

Cytat:
advena - tak, już teraz jest ok tylko jak zaczynam się stresować to od razu skurczy dostaję, a niestety mamy z mężem trochę problemów no i bez stresu się nie obejdzie. Ale w razie skurczy biorę nospę i leżę, i przechodzi
To oszczędzaj się, jak najwięcej. Grunt, że przechodzi.
Stary 2012-08-25, 08:42   #68
Neipys
Zadomowienie

Hej! Mój mały mnie dzisiaj skopał rano, chyba z 15 minut szalał....w każdej mojej pozycji (no oczywiście poza "na brzuchu"), teraz się chyba zmęczył i śpi

Wczoraj czytałam też o lewatywie przed porodem - co Wy na to? Nigdy nie miałam robionej, mam zamier rodzić sama, więc personelem się nie przejmuję, ale chyba dla własnej swobody lepiej ją zrobic?

No i większość z nas rodzi w zimie - kiedy planujecie chrzciny? Gdzie planujecie je robić - w lokalu czy w domu?
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-25, 09:35   #69
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Hej! Mój mały mnie dzisiaj skopał rano, chyba z 15 minut szalał....w każdej mojej pozycji (no oczywiście poza "na brzuchu"), teraz się chyba zmęczył i śpi

Wczoraj czytałam też o lewatywie przed porodem - co Wy na to? Nigdy nie miałam robionej, mam zamier rodzić sama, więc personelem się nie przejmuję, ale chyba dla własnej swobody lepiej ją zrobic?

No i większość z nas rodzi w zimie - kiedy planujecie chrzciny? Gdzie planujecie je robić - w lokalu czy w domu?
ja rozmawiałam niedawno ze znajomą położną. Zdecydowanie polecała lewatywę. Nie należy to do przyjemnych, ale mniejszy wstyd przy porodzie (niestety kobiecie czasem nie wytrzymują zwieracze jak wiadomo, wyobraź sobie że w tak pięknej chwili popuszczasz...) no i ze względów higienicznych powinno się lewatywę zrobić. Ten zabieg zdecydowanie dodaje kobietom pewności siebie i komfortu

My chrzciny planujemy w wielkanoc, ale że chcemy je zrobić razem z naszym ślubem kościelnym (jesteśmy po cywilnym) to możliwe że zrobimy to w czerwcu. Moja siostra ma ustaloną datę w kościele, ale że rozstała się z mężem (też byli po cywilnym) to chce nam oddać termin na 30 czerwca, dzień po naszej pierwszej rocznicy cywilnego
Stary 2012-08-25, 10:26   #70
Neipys
Zadomowienie

No właśnie ta swoboda chyba jest ważna, choć lewatywa to chyba nic przyjemnego - musze się dowiedzieć, jak to jest u nas w szpitalu.

Dobrze, że siostra Wam odstąpiła termin, choć szkoda, że w takich okolicznościach. Dziecko będzie juz duże, wspaniała uroczystość
U nas robią hurtem w parafii kilka chrztów w którąś niedzielę miesiąca, miałam plan, żeby robić na święta, ale jeśli będę prosić np. przyjaciół., to nie chcę im psuć planów swiątecznego spotkania z rodzinami. Pewnie jakoś wcześniej spróbujemy. Tylko się zastanawiam, gdzie - czy w mieszkaniu dla najbliższej rodziny, czy może w lokalu na maks. 30 osób.
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-25, 11:09   #71
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie ta swoboda chyba jest ważna, choć lewatywa to chyba nic przyjemnego - musze się dowiedzieć, jak to jest u nas w szpitalu.

Dobrze, że siostra Wam odstąpiła termin, choć szkoda, że w takich okolicznościach. Dziecko będzie juz duże, wspaniała uroczystość
U nas robią hurtem w parafii kilka chrztów w którąś niedzielę miesiąca, miałam plan, żeby robić na święta, ale jeśli będę prosić np. przyjaciół., to nie chcę im psuć planów swiątecznego spotkania z rodzinami. Pewnie jakoś wcześniej spróbujemy. Tylko się zastanawiam, gdzie - czy w mieszkaniu dla najbliższej rodziny, czy może w lokalu na maks. 30 osób.
nie wiem jaki macie budżet, ale ja robiłabym zdecydowanie w lokalu. Wiem po naszym cywilnym. Chcieliśmy robić w domu na 25 osób, ale jak zliczyliśmy wszystko, to postanowiliśmy robić w lokalu. I nie ma tyle roboty, można zająć się sobą, a nie ciągle biegać z kuchni do salonu, sprzątać itp my wesele po cywilnym robiliśmy w lokalu, wyszło 110zł za osobę. Wszyscy byli mega najedzeni - najpierw dwudaniowy obiad (i maaasa mięska), potem kawa, ciasta, przystawki, tort, i dwie kolacje jedzenie wyniosło nas to troszkę drożej niż by wyszło w domu, ale w sumie licząc jeszcze przygotowania - ugotować trzeba, a trochę by tego było, do tego zmywanie itp... to wyszło praktycznie tyle samo
Stary 2012-08-25, 11:32   #72
Neipys
Zadomowienie

Właśnie - praca tez się liczy. Nie wiem, teraz trochę żałuje, że od września nie wracam do szkoły - jest nas tyle babek, większoć niedawno urodziła dzieci, dopytałaym o szpital, położne, pediatrów, lokale w naszej okolicy....a tak wydzwaniać przecież do nich nie będę.

Własnie rozmawiałam ze znajomymi - mówią, że pierwszy fotelik-nosidełko i wózek gondola moga być gorsze, bo służa na krótko, tak naprawdę liczy się drugi fotelik - po ok. 8 miesiącach i dobra spacerówka, która będzie służyc ponad dwa lata. To trochę upraszcza sprawę, możnaby postawić na tańsze polskie marki.
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-25, 11:53   #73
sloniatko007
Wtajemniczenie

GG do sloniatko007

Cytat:

Ale Ci zazdroszcze tego skopania
Ja praktycznie nie czuje ruchów ,może z 2 razy dziennie co troche zaniepokoiło mojego lekarza...Więc teraz czekają mnie częstsze wizyty kontrolne

Ja chrzciny planuje zrobić gdzieś w lokalu,najlepiej pózną wiosna lub latem.
(O ile Nasz ksiądz wogóle bedzie łaskaw dać chrzest naszemu dziecku-mamy ślub cywilny )

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez _bagheera_ Pokaż wiadomość
witam się pięknie
czy można dołączyć?
Pewnie że można,zapraszamy
Powiedz nam coś o sobie,jak się czujecie Ty i maleństwo?

Nowy,jesienny wątek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=667473
sloniatko007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 11:57   #74
hania207
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sloniatko007 Pokaż wiadomość
Ja praktycznie nie czuje ruchów ,może z 2 razy dziennie co troche zaniepokoiło mojego lekarza...Więc teraz czekają mnie częstsze wizyty kontrolne

(O ile Nasz ksiądz wogóle bedzie łaskaw dać chrzest naszemu dziecku-mamy ślub cywilny )

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

a na kiedy masz termin ?

ja ostatnio coraz czesciej czuje, bo wcześniej to tylko po jedzeniu

my robimy w domu chrzciny

hania207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-25, 13:39   #75
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:

Lewatywę myślę, że warto zrobić.
A co do chrzcin, my chcemy ochrzcić małego jak będzie miał gdzieś miesiąc. Chrzciny na pewno będą małe, sami najbliżsi, ale i tak robimy w lokalu, zwyczajnie z wygody.
Stary 2012-08-25, 13:50   #76
landi0909
Zakorzenienie

Cytat:
Lewatywę myślę, że warto zrobić.
A co do chrzcin, my chcemy ochrzcić małego jak będzie miał gdzieś miesiąc. Chrzciny na pewno będą małe, sami najbliżsi, ale i tak robimy w lokalu, zwyczajnie z wygody.
zazdroszczę tych małych chrzcin. U mnie sami najbliżsi: rodzice, rodzeństwo ze swoimi rodzinami = 18 osób, a dochodzi jeszcze najbliższa rodzina męża, wychodzi około 25 osób w domu ich nie pomieszczę
Stary 2012-08-26, 09:54   #77
advena85
Zadomowienie

Cytat:
witam się pięknie
czy można dołączyć?
witam
Cytat:

Nie wiem kiedy, ale raczej nie będziemy z nimi czekać nie wiadomo ile, a jeśli Młody urodzi się na początku grudnia to spróbujemy już na boże narodzenie
Cytat:
zazdroszczę tych małych chrzcin. U mnie sami najbliżsi: rodzice, rodzeństwo ze swoimi rodzinami = 18 osób, a dochodzi jeszcze najbliższa rodzina męża, wychodzi około 25 osób w domu ich nie pomieszczę
My raczej nie będziemy spraszać rodzeństwa swojego z rodzinami, tylko rodzice, my i chrzestni, czyli max 10 osób
Stary 2012-08-26, 10:15   #78
Neipys
Zadomowienie

Hej Bagheera!
Ja już byłam na takich 10-osobowych chrzcinach w naszej rodzinie i powiem szczerze, że żadna to była impreza - siedzenie przy stole, te same oklepane tematy....ale to moze kwestia towarzystwa....
To były chrzciny pierwszej wnuczki moich teściow i oni bardzo chcieli zaprosic wiecej gosci - swoje rodzenstwo. Teraz będzie drugi wnuk, a w mojej rodzinie pierwszy, wiec sama chcialabym zaprosic babcie, ciocie i wujkow, a takze kilkoro znajomych. No i z tego robi sie mała impreza na maks.30 osob.
Mysle, ze gdyby za talerz było w granicach 80zl, i moznaby zabrac ze soba nadmiar przygotowanego jedzenia, to sie nawet zastanawiac nie bede. Ale jeszcze duzo czasu
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-26, 11:21   #79
landi0909
Zakorzenienie

Neipys - u nas z wesela została cała masa jedzenia. Tylko za pojemniki musieliśmy dopłacać. W piątek ślub i wesele, w sobotę poprawiny - jedzenia wogóle nie musieliśmy przygotowywać, bo tyle zostało i w niedzielę jeszcze jedliśmy ciasta i tort, bo potem by się zepsuło calutki weekend mieliśmy pełne brzuchy, ja to z obżarstwa ledwo się ruszałam, takich smakołyków kobiecie w ciąży się nie daje bo się nie powstrzyma (byłam wtedy jakoś w 18 tc)
Stary 2012-08-26, 19:43   #80
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Neipys - u nas z wesela została cała masa jedzenia. Tylko za pojemniki musieliśmy dopłacać. W piątek ślub i wesele, w sobotę poprawiny - jedzenia wogóle nie musieliśmy przygotowywać, bo tyle zostało i w niedzielę jeszcze jedliśmy ciasta i tort, bo potem by się zepsuło calutki weekend mieliśmy pełne brzuchy, ja to z obżarstwa ledwo się ruszałam, takich smakołyków kobiecie w ciąży się nie daje bo się nie powstrzyma (byłam wtedy jakoś w 18 tc)
U nas to samo, zostało nam mnóstwo jedzenia z wesela. A poprawiny mieliśmy w ogrodzie, takie na luzie. tak że też dojadaliśmy "resztki" z weselicha.
A co do chrzcin, to jak dla mnie nie jest to impreza, żeby spraszać całą rodzinę i się bawić... ale każdy ma swoje zdanie i zrobi po swojemu. Nam wystarczy obecność dziadków, chrzestnych.

Kurcze, ale mi dzisiaj synek daje popalic, moje żebra są zmasakrowane. A w ogóle jakaś zmęczona dzisiaj jestem, więc teraz tylko prysznic i wyrko.
Stary 2012-08-26, 21:37   #81
advena85
Zadomowienie

Cytat:
Hej Bagheera!
Ja już byłam na takich 10-osobowych chrzcinach w naszej rodzinie i powiem szczerze, że żadna to była impreza - siedzenie przy stole, te same oklepane tematy....ale to moze kwestia towarzystwa....
To były chrzciny pierwszej wnuczki moich teściow i oni bardzo chcieli zaprosic wiecej gosci - swoje rodzenstwo. Teraz będzie drugi wnuk, a w mojej rodzinie pierwszy, wiec sama chcialabym zaprosic babcie, ciocie i wujkow, a takze kilkoro znajomych. No i z tego robi sie mała impreza na maks.30 osob.
Mysle, ze gdyby za talerz było w granicach 80zl, i moznaby zabrac ze soba nadmiar przygotowanego jedzenia, to sie nawet zastanawiac nie bede. Ale jeszcze duzo czasu
Dla mnie to nie ma być impreza i nie wiadomo jaka zabawa, to chrzest dziecka. Widocznie inaczej do tej sprawy podchodzimy. Wg mnie wystarczy obiad, ciasto i do domu, bez przesady, tańców urządzać nie zamierzam. Każdy oczywiście robi, jak uważa, ja mam po prostu takie podejście do chrztu, do komunii z resztą tak samo. To ma być "święto duchowe", a nie wesele

Dostaliśmy od znajomych łóżeczko, śpiworek, karuzelkę i rożek, czyli kilka wydatków mniej
Stary 2012-08-26, 21:41   #82
Neipys
Zadomowienie

Zgadzam się, że to nie powód żeby tańce uprawiać (choć byłam na takich, które trwały do północy i młodzież się bawiła przy muzyce z kompa - fajnie było). Ja lubię kiedy nasze rodziny i znajomi razem siedzą przy stole - zawsze jest mnóstwo śmiechu, kiedy są tylko rodzice i my - jakoś tak mi to już obrzydło.

Gratuluję niedawnego zamążpójścia
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-26, 21:42   #83
Sola1
Zakorzenienie

Widzę, że prawie same znajome i podobne terminy

Cytat:
Wiem Landi, że to moje odczucia, ale przez to też mało się tam udzielam, bo jakoś ciężko mi się wbić
To nie jest tak, że ktoś kogoś ignoruje. Moje posty też często pozostają niezauważone.

----

Jeśli chodzi o lewatywę to zdania są podzielone. Podobno i tak można coś niecoś zrobić, z tym że na rzadko w rozprysku i wstyd może być większy niż jakby to było normalnie. Choć może zależy to od rodzaju lewatywy.
Mnie to raczej zniechęca
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 21:50   #84
natalor
Raczkowanie

Ja lewatywy nie robiłam ale na szczęście żadnych niespodzianek nie było
natalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 22:04   #85
Neipys
Zadomowienie

O co chodzi z tym ingorowaniem?

Dowiedziałam sie, że u nas jednak robią, jeśli zdążą, choć te ktore rodziły twierdzą, że w bólach porodowych nie ma czasu na wstyd przed lewatywą czy "niespodzianką "
aniołek 14.02.2015
Stary 2012-08-27, 08:48   #86
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Dostaliśmy od znajomych łóżeczko, śpiworek, karuzelkę i rożek, czyli kilka wydatków mniej
No to super, sporo wydatków Wam odeszło. My dostaliśmy rożek i trochę ciuszków, resztę kupowaliśmy sami.

Cytat:
O co chodzi z tym ingorowaniem?

Dowiedziałam sie, że u nas jednak robią, jeśli zdążą, choć te ktore rodziły twierdzą, że w bólach porodowych nie ma czasu na wstyd przed lewatywą czy "niespodzianką "
No to na pewno, choć wiadomo każda wolałaby uniknąć niespodzianek.
Stary 2012-08-27, 09:22   #87
kia_mia
Zadomowienie

Heej
Ja nie wiem jak to u mnie będzie z chrzcinami.. Zrobimy jak się ogarniemy z dzidzią Ja mam nawet sporą rodzinę i też nie wypada jednego brata zaprosic, a drugiego nie.. wiec raczej impreza na ok 20 osob i napewno nie w mieszkaniu bo nie wiem gdzie by tu się wszyscy pomiescili...

Dziewczyny byłam wczoraj w Pepco tylko pooglądać sobie ciuszki bo niestety pieniedzy juz brak ;(( kurcze... powiem Wam, ze bardzo duzo jest fajnych rzeczy... i pajacyków i body i spodenek i czpeczek.. i wcale nie są drogie... eh eh... jakbym miala pieniadze to duzo bym tego kupila... mam nadzieje, ze we wrzesniu jeszcze będą takie ceny..
kia_mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-27, 09:26   #88
_bagheera_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sloniatko007 Pokaż wiadomość

Cytat:
witam

Nie wiem kiedy, ale raczej nie będziemy z nimi czekać nie wiadomo ile, a jeśli Młody urodzi się na początku grudnia to spróbujemy już na boże narodzenie

My raczej nie będziemy spraszać rodzeństwa swojego z rodzinami, tylko rodzice, my i chrzestni, czyli max 10 osób
Witajcie, witajcie cóż tu powiedzieć o sobie mam 24 lata, jestem w 31 tygodniu+3dni o ile się nie mylę, będzie synuś. Czujemy się świetnie, chociaż małemu chyba bardziej podoba się z naszej strony, bo rozpycha się jak szalony i już jest małe rozwarcie, także teraz się więcej oszczędzamy

Franio
Staś
Stary 2012-08-27, 09:37   #89
Almariel
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie, witajcie cóż tu powiedzieć o sobie mam 24 lata, jestem w 31 tygodniu+3dni o ile się nie mylę, będzie synuś. Czujemy się świetnie, chociaż małemu chyba bardziej podoba się z naszej strony, bo rozpycha się jak szalony i już jest małe rozwarcie, także teraz się więcej oszczędzamy
Widzę, że tu chyba chłopcy rządzą.
To oszczędzaj się, jak najwięcej.
Stary 2012-08-27, 09:47   #90
_bagheera_
Wtajemniczenie

Cytat:
Widzę, że tu chyba chłopcy rządzą.
To oszczędzaj się, jak najwięcej.
pewnie, że chłopcy! ja już to zauważyłam u mojego lekarza - z którąkolwiek babką nie rozmawiam, to mówi, że będzie chłopiec!

Franio
Staś
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości