Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13) - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-26, 21:05   #3241
natkulec
Zadomowienie

Dot.: Ząbkujemy, jabłka jemy no i na głos się śmiejemy! III-IV 2012 cz.3 (13)

Dziś Madzia o 13 była już po 2 drzemkach półgodzinnach i pomimo że marudziła nie chciała spać :/ nam się chciało spać bo pogoda do spania a ona nie więc namówiłam męża i pojechaliśmy do galerii z drugiej strony Krakowa, Madzia od razu usnęła w samochodzie i spała w sumie 1,5 godz. byliśmy tam w takim Smyku mega store, kupiłam jej ślicznego bodziaka z długim rękawem z dużymi oczami na przodzie i ustami i ciepłego polarowego pajaca do spania na zimę bo ona się przykrywać nie lubi Przyjechaliśmy po 18. po 19 dałam kaszkę, było już na łee bo zmęczona to zaczęłam jej mówić jak szczeka piesek którego mamy na dole i się śmiała więc przeszczekaliśmy z mężem całą kaszkę )) i wtedy zjadła całą teraz od prawie godziny śpi po kąpaniu i cycu
zaraz Was nadrobię
Stary 2012-08-26, 21:06   #3242
aalegna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Dzieweczki, podrzućcie proszę nazwę albo link do tego fajnego krzesełka do karmienia, bo wydawało mi się, że sobie zapisałam ale nie mogę znaleźć, a powoli trzeba się przymierzyć do kupna, bo niedługo Hanka pewnie już będzie zajadać...będę bardzo wdzięczna
http://allegro.pl/show_item.php?item=2507053789
Stary 2012-08-26, 21:10   #3243
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aalegna Pokaż wiadomość
witam po kilku dniach nieobecności, ale jakoś nie było czasu, dwa spacery za dnia zaliczaliśmy gotowanie obiadu i na chwile przy kompie mały już nie pozwalał a wieczorami sił brakło

u nas w miarę ok, tylko Sebik cały czas mało sam się potrafi zabawić max to 15 min potem przekreca siię na brzuch i po chwili marudzi bo z powrotem na plecy nie zawsze mu wychodzi, no i wścieka się strasznie jak zabawki nie może dosięgnąć, jak taki nerwus z niego zostanie to ja dziękuje pozatym na dworze jest zafascynowany samochodami i wydaję mi się że wie jak mówię mu że brum brum jedzie że chodzi o auto, jest to możliwe że już by rozumiał bo ogladamy czasem samochody przez okno i mówię mu dzisiaj że pojedziemy brum brum a on głowę w stronę okna i łapki tam wyciągał, albo ostatnio mu pokazywałam brum brum na tvn turbo i jak następnego dnia wspomniałam brum brum to on głowa w tv (który był wyłączony)

Aguskaa tak czytam o tych twoich dylematach z braniem tabletek anty i rozumiem cie w 100% ja nigdy nie brałam i nie miałam takiego zamiaru, ale mąż zaczął ciut mnie ku temu skłaniać i się zastanawiam aczkolwiek póki co jestem na nie
Karolca Ewelinka jest cudna z tymi wygibasami, jak już na fb pisałam zdolniacha z niej no i fajnie tuptała z babcią, aleee jak babcie tak zaczynają prowadzać mi Sebe to mnie krew zalewa, bo się nasłuchałam na szkole rodzenia, żeby nie prowadzać na siłę, że dopiero jak dziecko samo będzie wstawało to pomagać bo można zaszkodzić, ale gryze się w język i nic nie mówie, bo podobnie jak ty sama nie prowadzam a to kilka minut w takiej pozycji raczej maluszkom nie zaszkodzi
Mi się wydaje że taki dzidziuś rozumie parę słów. Z Olivia się bawie w: gdzie jest kot i ona patrzy wtedy na nią(kotke) albo gdzie jest tata i tak samo patrzy na męża. Niestety na mama tak nie reaguje
Wie że język to język bo mówie jej pokaż język a ona tak fajnie wystawia i robi do szpica No i reaguje na swoje imię. Moja mądra córeczka ale ja z nią cały czas rozmawiam od urodzenia. Nie ma się co dziwić, mąż w pracy a ja tu nikogo nie mam do rozmów, więc nie ma wyjścia musi ze mną rozmawiać

niespodzianka
88natka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:11   #3244
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Aha... i tak patrzę na wasze dzieciaki wygibujące się w każdą stronę i mam wrażenie, że Hanka jest trochę do tyłu, bo zupełnie nie chce się obracać - raz czy dwa obróciła się z plecków na brzuszek no i kilka razy udało się z brzuszka na plecki... kilka tygodni temu zaczęła troszkę pełzać, a teraz nawet nie próbuje...Wiem, że każde dziecko rozwija się we własnym tempie... Ona zaczęła za to siadać pełną parą i jak Ją położę w leżaczku, to się podciąga do siadania i dość długo wytrzymuje w takiej siedzącej pozycji a jak Ją próbuję położyć, to się wścieka i już lezaczek jest be... a nie chcę Jej podnosić oparcia, żeby bardziej siedziała, bo to jeszcze zdecydowanie za wcześnie
Eryk tez sie nie chce obracac.Do siedzenia rowniez mu nie spieszno.
No ale wiem,ze widocznie jeszcze nie czas na niego.

Kurcze teraz zaczelam czytac o tabletkach i skutkach ubocznych i nie wiem sama czy nie odstawic.Fakt,ze bez tabletek czulam sie lepiej.Odkad zaczelam brac boli mnie czesto glowa,jestem rozdrazniona,mam zmienne nastroje.To moze byc ich przyczyna?
No i ja mam zylaki,nie jakies mega ale mam.I problemy z krazeniem tez mam.
Z drugiej strony nie chcialabym teraz zajsc jeszcze w ciaze,bo to za szybko moim zdaniem.
Sama nie wiem co robic.

Tez jeszcze nie dostalam okresu po porodzie,to nawet z npr probowac nie moge prawda?Bo trzeba na okres czekac tak?
Stary 2012-08-26, 21:12   #3245
gkatarzynka
Zadomowienie

Aalegna, bardzo dziękuję
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:15   #3246
88natka
Zadomowienie

Cytat:
Super! My jutro idziemy kupić ten : http://www.mothercare.com/Mothercare...ouch%25C2%25AE szkoda że nie ma takich kolorów jak ten do ktörego dałaś link.

niespodzianka
Stary 2012-08-26, 21:30   #3247
natkulec
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Swoją droga musze napisac, ze dzis mnie dziecko rozczulilo. Oczywiscie nie tym,ze o 5:30 kopal z calej sily w karuzele i podziwial jak zwierzaki podskakuja. Po 30min sluchania tego T,wymiekl i udal się do pokoju celem uspania Mlodego. Cel nie zostal osiagniety, gdyz po godzinie juz zmeczony siedzial z Robem na kanapie,a miny oboje mieli nietegie. Kiedy wkroczylam do pokoju wzrok Roba sie rozjasnil...T chyba tez(pewnie liczyl,ze przejme darmozjada)..i usmiech pojawil sie na buzce. Nie powiem rozczulilo mnie to,bo pomyslalam.."kurcze jestem Jego mama i On naprawde mnei kocha". Po czym biorac Go na rece w ciagu sekundy chcial sie dobrac do mleczarni szarpiac mnie za bluzke i usmiechajac się do cyca. Teraz juz wiem, ze usmiech od samego poczatku byl na mysl o jedzeniu a nie tuleniu sie do mamy. Jednak to jedna z tych sytuacji gdzie wizja, ze ktos patrzy na Ciebie przez pryzmat cyca nie wywoluje zlosci.
czy ja juz pisałam że uwielbiam Cię czytać ?? świetnie to opisałaś Madzia też się tak ślicznie smieje jak mnie widzi a jest na rękach u kogoś innego i nie zawsze chodzi o cyca
Stary 2012-08-26, 21:42   #3248
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Eryk tez sie nie chce obracac.Do siedzenia rowniez mu nie spieszno.
No ale wiem,ze widocznie jeszcze nie czas na niego.

Kurcze teraz zaczelam czytac o tabletkach i skutkach ubocznych i nie wiem sama czy nie odstawic.Fakt,ze bez tabletek czulam sie lepiej.Odkad zaczelam brac boli mnie czesto glowa,jestem rozdrazniona,mam zmienne nastroje.To moze byc ich przyczyna?
Z drugiej strony nie chcialabym teraz zajsc jeszcze w ciaze,bo to za szybko moim zdaniem.
Sama nie wiem co robic.

Tez jeszcze nie dostalam okresu po porodzie,to nawet z npr probowac nie moge prawda?Bo trzeba na okres czekac tak?
normalnie obserwacje zaczyna się w pierwszym dniu cyklu, czyli od pierwszego dnia miesiączki, ale na stronie o npr jest też coś dla kobiet po porodach , z tym ,że to już jest wyższa szkoła jazdy
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 21:57   #3249
tynka88
Zadomowienie

wróciliśmy , jestem umęczona, nie mówiąc o Mateuszku, który padł żywcem.

Aguska co antykoncepcji, to mnie tez troche przeraza dluga lista skutków ubocznych, ja mierze codziennie temperature i o obserwuje śluz, poki co taka "antykoncepcja" mi wystarcza.Jesli chodzi o regularnosc mierzenia, to ja nie zawsze o tej samej porze mierze temperature, czasem napije sie wieczorem troche alkoholu ( podobno to tez ma wplywa na wynik) ,ale skok i wzrost temperatury (owulacje i dni plodne) jestem w stanie okreslic kiedy mam. Temp najlepiej mierzyc nie wstajac z lozka, odrazu po przebudzeniu.

tynka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 22:08   #3250
natkulec
Zadomowienie

Cytat:
Dzieweczki, podrzućcie proszę nazwę albo link do tego fajnego krzesełka do karmienia, bo wydawało mi się, że sobie zapisałam ale nie mogę znaleźć, a powoli trzeba się przymierzyć do kupna, bo niedługo Hanka pewnie już będzie zajadać...będę bardzo wdzięczna
http://allegro.pl/krzeselko-stolik-d...576141993.html
też będę je kupowała
Stary 2012-08-26, 22:12   #3251
agabi
Rozeznanie

z antykoncepcją to ja mam ogromny problem...nie mogę po raz kolejny zajść w ciązę- będzie to dla mnie duże zagrożenie życia, tak więc potrzebuję super pewnej metody. hormony odpadają- ze względu na moje serducho...naturalne metody też odpadają -biorę różne leki, pomiary nie byłyby wiarygodne.chyba tylko gumki nam zostają albo w ogóle seks sobie odpuścimy
Stary 2012-08-26, 22:19   #3252
aalegna
Wtajemniczenie

mam coś fajnego do polecenia http://allegro.pl/vtech-migoczaca-hu...576824107.html
my dostaliśmy tą kulę używaną po siostrzenicach męża i Seba jest nią zachwycony, w szczególności biedronką i migającymi światełkami tylko że mama musi stale ją pod nos podsuwać bo jak poturla się dalej i nie sięga to Sebi zaczyna swoje eeeee eeeeee eeeee i nerw na maksa mamy
Stary 2012-08-26, 22:43   #3253
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Wiecie co tak czytam o tych tabletkach i kurna doczytalam sie ze tez moze przy nich dojsc do zaplodnienia ale zarodek nie ma szans na zagniezdzenie sie w macicy wiec dzis juz odstawiam tabletki skoro tak to wyglada
Nie wiedzialam, ze moze dojsc do zaplodnienia przy regularnym stosowaniu nawet co do minuty
Teraz to dopiero sobie namieszam w cyklu, ciekawe za ile dostane kolejny @.
A czytam tez o npr no i chyba wybiore sie do jakiejs poradni, ciekawe co w mojej sytuacji mi poradza...

Cytat:
Napisane przez koniakonia Pokaż wiadomość
A ja jeszcze słowo o hormonach ...w leczeniu i owszem stosuje się , ale to jednak najczęściej nie ma innego wyjścia, czasem ratują życie i trzeba je brać....
Ja też nie mogę brać anty , bo mam wysoką krzepliwość, zresztą i tak bym się chyba jednak obawiała.Nie skutków teraz, ale skutków po latach, chyba dopiero nasze pokolenie , jak będziemy mieć po 50 , 60 lat może mieć skutki, bo nasze mamy czy babcie chyba nie stosowały takich środków.No nic, zawsze trzeba zważyć za i przeciw , ocenić , wybrać co nam pasuje najlepiej , bo przecież konsekwencje ponosi nikt inny niż my sami.

aaa i jeszcze przed leczeniem hormonalnym to jednak robi się badania krwi chociażby,żeby sprawdzić czy jest się w grupie zwiększonego ryzyka, a przy hormonach anty lekarze zapisują często na oko, jeśli wywiad jest czysty dają i tyle a kto wie czy ma zdrową wątrobę? czy ma zwiększoną krzepliwość? takich rzeczy się na oko nie oceni
Wlasnie jak nie ma wyjscia i trzeba stosowac leczenie hormonami, to trzeba. No i masz racje, konieczne jest oznaczenie ukladu krzepniecia, wogole wlasnie dla mnie dziwne jest ze lekarze nie kieruja najpierw przed przepisaniem tabsow na jakiekolwiek badania
Cytat:
No wlasnie Aguska tylko jak to zrobic,zeby nie narazac zdrowia a nie miec niechcianych dzieci?Kazdy by tak chcial.
A wlasciwie dlaczego my mamy sie martwic antykoncepcja.Moze pogadam z Radkiem o wazektomii?
No wlasnie. Tez ostatnio myslalam, czemu tylko my kobiety mamy o tym myslec...
Wiesz Gosiu ja tak sie boje kolejnej ciazy, ze nawet myslalam o zupelnej wstrzemiezliwosci ale tak sie chyba nie da
Ale ja nie wyobrazam sobie miec trojki dzieciaczkow, bo potem trzeba miec z kim je zostawic wracajac do pracy. Poza tym w moim przypadku ciaza bylaby duzym ryzykiem bo lekarz mi mowil, ze moglabym nie donosic.
Nie wiem co robic, mam cholerny dylemat, beznadziejne to wszystko
Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Witam wieczorowa pora

Jesli chodzi o antykoncepcje, to ja jeszcze nic nie biore...i nie wiem... myslalam o tabletkach, ale na razie jakos nie moge sie przekonac moze dlatego ze dobrze czulam sie bez nich

Aguska Witaj apropo NMPR to ja polecam stosowalismy ta metode ponad rok...bylam z mezem na krotkim kursie, wykresy prowadzi sie latwo sa fajne gotowe programy/tabele do sciagniecia w necie, wystarczy zmierzyc temp.rano zapisac a potem wstawic wartosc, obserwacja sluzu tez jest dosc prosta i w sumie my chcielismy dziecko, wiec mimo.iz dslej prowadzilam obserwacje to juz nie tak dokladnie...no i msmy Tymonka ale uwazam ze to dobra metoda antykoncepcji chcialabym ja nadal stosowac no ale jeszcze @ nie bylo
Czesc kochana Stesknilam sie
Dzieki ze napisalas o tej metodzie, ale napisz mi jeszcze co w przypadku mojej pracy na nocki, kiedy to nie spie przez 40 godzin w sumie (liczac pobudke np o 6 rano, potem nie spie caly dzien, potem ide na noc na 12 godz i po nocy sie nie klade i ide spac dopiero o 22?)
Cytat:

Sama nie wiem co robic.

Czyli masz jakas niewydolnosc zylna, to wydaje mi sie, ze tabletki nie sa dla Ciebie. Wiesz, do tej pory moglo byc ok, ale kto wie jak moga tabletki namieszac w naszym ukladzie krazenia skoro tak zageszczaja krew?
No a z tym npr to ja bym sie bala jesli nie dostalas jeszcze okresu, tak jak konia napisala, ze to mozliwe, ale trudne

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Napisane przez agabi Pokaż wiadomość
z antykoncepcją to ja mam ogromny problem...nie mogę po raz kolejny zajść w ciązę- będzie to dla mnie duże zagrożenie życia, tak więc potrzebuję super pewnej metody. hormony odpadają- ze względu na moje serducho...naturalne metody też odpadają -biorę różne leki, pomiary nie byłyby wiarygodne.chyba tylko gumki nam zostają albo w ogóle seks sobie odpuścimy
no to Wy tez macie nieciekawa sytuacje. Pamietam jak pisalas, ze ta ciaza byla rowniez bardzo duzym ryzykiem. Na szczescie sie udalo No ale co dalej? Chyba pas cnoty
16.05.2009 godz. 11:55
SZYMONEK

08.03.2012 GODZ. 18:47

Najpiękniejsze dni w moim życiu!

Aguśkaa83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 22:43   #3254
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała! Pokaż wiadomość
Witam wieczorowa pora

Jesli chodzi o antykoncepcje, to ja jeszcze nic nie biore...i nie wiem... myslalam o tabletkach, ale na razie jakos nie moge sie przekonac moze dlatego ze dobrze czulam sie bez nich

Aguska Witaj apropo NMPR to ja polecam stosowalismy ta metode ponad rok...bylam z mezem na krotkim kursie, wykresy prowadzi sie latwo sa fajne gotowe programy/tabele do sciagniecia w necie, wystarczy zmierzyc temp.rano zapisac a potem wstawic wartosc, obserwacja sluzu tez jest dosc prosta i w sumie my chcielismy dziecko, wiec mimo.iz dslej prowadzilam obserwacje to juz nie tak dokladnie...no i msmy Tymonka ale uwazam ze to dobra metoda antykoncepcji chcialabym ja nadal stosowac no ale jeszcze @ nie bylo
tylko przy NMPR wymagane są stałe godziny pomiaru, po minimum 3 godzinach nieprzerwanego snu... A jak się pracuje na zmiany lub wstaje do dziecka w nocy to lipa :/ Też chciałam do tego wrócić, ale nie ma jak

Cytat:
Napisane przez MoniaHan Pokaż wiadomość
Karolcia jaka fajna Ewelinkataka ciemna cere ma?reszte zdjec nadrobie pozniej.
Powiem szczerze, że trochę ją "powietrze opaliło" na spacerkach, marcheweczka z jedzenia też swoje daje. No i na tych zdjęciach tak wyszła, bo aż tak śniada nie jest

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
rewelacja!!! Wiktorek tak samo sie buja pod warunkiem ze nie krece go aparatem
Skąd ja to znam Jak myślisz, czemu nagrywałam ją od tyłu?

Cytat:
Napisane przez Cytrynka_Wawa Pokaż wiadomość
dziewczyny wiece co mozna brac na przeziebienie podczas karmienia?
ja brałam Prenetal GripCare, piłam sok aroniowy (na mnie działa rewelacyjnie). I po trzec dniach byłam zdrowa jak ryba

Cytat:
Karolca Ewelinka jest cudna z tymi wygibasami, jak już na fb pisałam zdolniacha z niej no i fajnie tuptała z babcią, aleee jak babcie tak zaczynają prowadzać mi Sebe to mnie krew zalewa, bo się nasłuchałam na szkole rodzenia, żeby nie prowadzać na siłę, że dopiero jak dziecko samo będzie wstawało to pomagać bo można zaszkodzić, ale gryze się w język i nic nie mówie, bo podobnie jak ty sama nie prowadzam a to kilka minut w takiej pozycji raczej maluszkom nie zaszkodzi
Nie stała na ziemi całym swoim ciężarem, na to bym nie pozwoliła (a mamie mówię wprost). Mama trzymała ją tak, aby swobodnie dotyka ziemi

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Mi się wydaje że taki dzidziuś rozumie parę słów. Z Olivia się bawie w: gdzie jest kot i ona patrzy wtedy na nią(kotke) albo gdzie jest tata i tak samo patrzy na męża. Niestety na mama tak nie reaguje
Wie że język to język bo mówie jej pokaż język a ona tak fajnie wystawia i robi do szpica No i reaguje na swoje imię. Moja mądra córeczka ale ja z nią cały czas rozmawiam od urodzenia. Nie ma się co dziwić, mąż w pracy a ja tu nikogo nie mam do rozmów, więc nie ma wyjścia musi ze mną rozmawiać
Ewelinka też rozumie swoje imię, rozumie wyciągnięte ręce i sama wyciąga aby ją wziąć (chyba, że nie ma ochoty). Mądre są nasze dzieci

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 22:43   #3255
karo_z
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość

ja nie odstawie bo moim sie nie najada

czekam az z urlopu wroci lekarka ktora wyleczyla małą z bakteri.

my mamy bebilon HA. Rozszerzac diete tzn??

tak podaje herbatke z kopru. Ta z hiip. Dałam raZ RUMIANEK ALE MAŁEJ NIESMAKOWAL

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi mała w nocy kupke zrobila . jak zobaczylam ze sie prezy to jej nogi do gory wzielam i doslownie minimalnie wsadziłam termometr tzn tak z 2 milimetry tej metalowej kkoncowki. I poszedł taki gaz i zaraz zrobila. Pozniej 2 razy sama jeszcze zrobiła. Ale to taka byla ubita taka jak by z tubki paste do zebow wyduszac. To chyba nie zatwardzenie???

W kazdym razie zmienie mleko po kkonsultacji z lekarką wrazie co bo juz kupiłam pepti dawałam 2 dni (ale malo razy) i potem wrocilam do HA. A zmieniłam bo dzownbiąc do tej lekarki an urlopie mowilam jej ze po HA dostala kaszke na twarzy. Ona mowila ze moze byc za slabe te mleczko dla niej i jak sie zapytalam o pepti to powiedziala ze moge sprobowac. Wiec kupilam ale kaszka nie znikła. Wiec jak bylam u lekarki tutaj u nas(to nieta sama) to kazała wrocic do HA. Tyle ze przy pepti sie zalatwiala normalniegesciej ale normalnie.

Ehh.... czasami niewiem co zrobic by Jej pomoc.
miałam na myśli to, że odkąd kupki są bardziej gęste po papkach z marchewki ziemniaczka i dyni, które już Piotruś jadł nie widzę w nich śluzu. Wcześniej na samej piersi miał bardzo wodniste kupki i wtedy był śluz...nie wiem czy samo rozszerzenie diety miało na to wpływ, czy coś innego a może to co bralam wcześniej za śluz nim nie było

Cytat:
witam po kilku dniach nieobecności, ale jakoś nie było czasu, dwa spacery za dnia zaliczaliśmy gotowanie obiadu i na chwile przy kompie mały już nie pozwalał a wieczorami sił brakło

u nas w miarę ok, tylko Sebik cały czas mało sam się potrafi zabawić max to 15 min potem przekreca siię na brzuch i po chwili marudzi bo z powrotem na plecy nie zawsze mu wychodzi, no i wścieka się strasznie jak zabawki nie może dosięgnąć, jak taki nerwus z niego zostanie to ja dziękuje pozatym na dworze jest zafascynowany samochodami i wydaję mi się że wie jak mówię mu że brum brum jedzie że chodzi o auto, jest to możliwe że już by rozumiał bo ogladamy czasem samochody przez okno i mówię mu dzisiaj że pojedziemy brum brum a on głowę w stronę okna i łapki tam wyciągał, albo ostatnio mu pokazywałam brum brum na tvn turbo i jak następnego dnia wspomniałam brum brum to on głowa w tv (który był wyłączony)

Aguskaa tak czytam o tych twoich dylematach z braniem tabletek anty i rozumiem cie w 100% ja nigdy nie brałam i nie miałam takiego zamiaru, ale mąż zaczął ciut mnie ku temu skłaniać i się zastanawiam aczkolwiek póki co jestem na nie

jakbym czytała o moim Piotrusiu!

My dziś cały dzień u teściów...mały znowu zabawiany przez babcię i dziadka i prababcię także był zadowolony
a ja mam wyrzuty sumienia bo teściowa zrobiła na obiad krokiety....w naleśnikach było mleko a w farszu wołowina...tak więc moją dietę bezbiałkową szlag trafił...no ale nic innego nie było
mam nadzieję że Piotrusiowi się nie pojawi nowa wysypka...
Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać!

kontakt@karolinanicpon.pl
karo_z jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 22:47   #3256
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tynka88 Pokaż wiadomość
wróciliśmy , jestem umęczona, nie mówiąc o Mateuszku, który padł żywcem.

Aguska co antykoncepcji, to mnie tez troche przeraza dluga lista skutków ubocznych, ja mierze codziennie temperature i o obserwuje śluz, poki co taka "antykoncepcja" mi wystarcza.Jesli chodzi o regularnosc mierzenia, to ja nie zawsze o tej samej porze mierze temperature, czasem napije sie wieczorem troche alkoholu ( podobno to tez ma wplywa na wynik) ,ale skok i wzrost temperatury (owulacje i dni plodne) jestem w stanie okreslic kiedy mam. Temp najlepiej mierzyc nie wstajac z lozka, odrazu po przebudzeniu.
A moglabys mi w skrocie opisac ta metode jak to sie doladnie wykonuje?
Rano sie budze codziennie o tej samej godzinie i mierze temp tak? Ale kiedy mam zaczac mierzyc? W pierwszy dzien miesiaczki???
No i jak te wykresy robic o jej dla mnie to na razie nie do ogarniecia bo nigdy siebie nie obserwowalam....
A szyjke tez sobie badasz?
Podpowiedz no troszke

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

karolca widzialam filmik No Ewelinka swietnie sie buja hihihi Oj szybka dziewczynka z Niej Jeszzce chwilka i jak poleci jak pieseczek na czterech konczynach i bedziesz Ją gonic jak ja Filipa przez pol roku hehe
SZYMONEK

Stary 2012-08-26, 23:32   #3257
koniakonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aguśkaa83 Pokaż wiadomość
Rano sie budze codziennie o tej samej godzinie i mierze temp tak? Ale kiedy mam zaczac mierzyc? W pierwszy dzien miesiaczki???
No i jak te wykresy robic o jej dla mnie to na razie nie do ogarniecia bo nigdy siebie nie obserwowalam....
Podpowiedz no troszke

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

karolca widzialam filmik No Ewelinka swietnie sie buja hihihi Oj szybka dziewczynka z Niej Jeszzce chwilka i jak poleci jak pieseczek na czterech konczynach i bedziesz Ją gonic jak ja Filipa przez pol roku hehe
Aguśka,tu jest dużo informacji,
http://npr.pl//index.php/content/category/5/17/43/

ja przed drugą ciążą się obserwowałam 3 miechy albo 4, w sumie głównie temperaturę mierzyłam, no i śluz obserwowałam, przed pierwszą ciążą miesiąc, u mnie skoki i fazy widać było

jeszcze pamiętajmy,że płodność kobiety drastycznie spada od pewnego wieku, coś koło 30 już zaczyna spadać,więc jest szansa ,że dużo wpadek nie będzie, nie wiem jak Wasi rodzice i najbliższe ciotki , ale u mnie w rodzinie to tylko "kalendarzyki' stosowały i każdy ma tyle dzieci ile planował

A mi jest niedobrze, spać nie mogę, ale w sumie co się dziwić, jak codziennie chodzę spać ok.1, a dzisiaj mi zależy żeby zasnąć, bo jutro do tej roboty to o 5.25 wyjeżdżam i to z Kają , więc pobudka o 4.40, chyba będę liczyc baranki
koniakonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-26, 23:46   #3258
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Podpowiedz no troszke

Myślę, że najpóźniej za miesiąc zacznie raczkować a potem pójdzie już do przodu (wyczytałam, że raczkowanie jest do tyłu a czworakowanie w przód). Czytałam dziś również, że jest to przygotowanie do siadania - jedne dzieci siadają z leżenia na boku inne z czterech. A bujanie to nauka własnego ciała - utrzymania równowagi, koordynacja ruchów i w ogóle.
I autor napisał w niej, że dzieci od 4. miesiąca życia rozwijają się już we własnym tempie i jeśli nie obracają się z plecków na brzuszek to mają na to czas aż do 7 miesiąca.

Cytat:

ja przed drugą ciążą się obserwowałam 3 miechy albo 4, w sumie głównie temperaturę mierzyłam, no i śluz obserwowałam, przed pierwszą ciążą miesiąc, u mnie skoki i fazy widać było

jeszcze pamiętajmy,że płodność kobiety drastycznie spada od pewnego wieku, coś koło 30 już zaczyna spadać,więc jest szansa ,że dużo wpadek nie będzie, nie wiem jak Wasi rodzice i najbliższe ciotki , ale u mnie w rodzinie to tylko "kalendarzyki' stosowały i każdy ma tyle dzieci ile planował

A mi jest niedobrze, spać nie mogę, ale w sumie co się dziwić, jak codziennie chodzę spać ok.1, a dzisiaj mi zależy żeby zasnąć, bo jutro do tej roboty to o 5.25 wyjeżdżam i to z Kają , więc pobudka o 4.40, chyba będę liczyc baranki
Dobranoc, obyś nie musiała długo liczyć

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 06:30   #3259
Cytrynka_Wawa
Zakorzenienie

Dzień dobry my od 6 nie śpimy masakra, mąż mi zrobił kawę i leze z małym w łóżku jeszxze nocka dziś dobra mały jadł 3 razy i zasypial bez marudzenia ufff
Stary 2012-08-27, 09:07   #3260
gkatarzynka
Zadomowienie

Dzień dobry
U nas nocka jakaś taka dziwna, bo Hania obudziła się o 3 i to wcale nie była głodna tylko chciała sobie pogadać z kimś a nie tylko z sobą w ciemności
Po pół godzinie prób przystawienia Jej do piersi łaskawie zdecydowała się possać przez 5minut, a potem znów gadanie i tak gadała do 4.15 po czym włożona do łózeczka po prostu zasnęła
i wstała o 7.50...
Tak więc znów się coś zmieniło, a ja sobie zaplanowałam dzisiejszy dzień pod te ostatnie....
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 10:10   #3261
88natka
Zadomowienie

Witam się o poranku
Nocka w miare ok pobudka o 3:20 później o 7 dałam jej herbatke( bo jeszcze nie była głodna) pospałyśmy do 8:30 i czekam aż zgłodnieje

Dziś kończymy 24 tydzień

niespodzianka

Edytowane przez 88natka
Czas edycji: 2012-08-27 o 10:13
Stary 2012-08-27, 10:25   #3262
gosia261282
Gang Iren

Dzien dobry!
Siedzialam wczoraj troche na necie i czytalam o tabletkach anty i wyrzucilam moje tabletki.Na razie bedziemy gumek uzywac (mam nadzieje,ze zdadza egzamin,bo Wiki to akurat skutek peknietego kondoma )a potem pomysle o tym npr.A to trzeba specjalny termometr miec owulacyjny,prawda?Wiem,ze kolezanka cos takiego kupowala.Ja mam jeszcze w domu takie paski owulacyjne,kupilam jak chcialam w ciaze zachodzic.Ale nigdy owulacji mi nie pokazaly,a w ciaze zaszlam,wiec chyba sa cos nie teges

Cytat:
mam coś fajnego do polecenia http://allegro.pl/vtech-migoczaca-hu...576824107.html
my dostaliśmy tą kulę używaną po siostrzenicach męża i Seba jest nią zachwycony, w szczególności biedronką i migającymi światełkami tylko że mama musi stale ją pod nos podsuwać bo jak poturla się dalej i nie sięga to Sebi zaczyna swoje eeeee eeeeee eeeee i nerw na maksa mamy
Ogladalam to i zastanawialam sie,fajnie ze napisalas o tej zabawce.To mam kolejna na liscie do kupienia.

Cytat:

No wlasnie. Tez ostatnio myslalam, czemu tylko my kobiety mamy o tym myslec...
Wiesz Gosiu ja tak sie boje kolejnej ciazy, ze nawet myslalam o zupelnej wstrzemiezliwosci ale tak sie chyba nie da
Ale ja nie wyobrazam sobie miec trojki dzieciaczkow, bo potem trzeba miec z kim je zostawic wracajac do pracy. Poza tym w moim przypadku ciaza bylaby duzym ryzykiem bo lekarz mi mowil, ze moglabym nie donosic.
Nie wiem co robic, mam cholerny dylemat, beznadziejne to wszystko
A u was prezerwatywa nie wchodzi w gre?Jeszcze sa kremy plemnikobojcze,ale ja nie stosowalam nigdy.

Cytat:

Dzieki Konia za strone

U mnie w rodzinie jedna ciotka zaszla w wieku 42 lat,a druga 48 lat,wiec wole sie nie sugerowac tym ze plodnosc mi spada
Stary 2012-08-27, 10:33   #3263
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Hej

Cytat:

dzieki
no wlasnie tez o tym myslalam, ze nasze mamy ciotki nie mialy dzieci rok po roku a raczej wiekszosc nie stosowala tabletek anty tylko tak jak piszesz kalendarzyk. No ale zdarzalo sie, ze wpadki byly dobrze po 30-tce albo 40-tce, ale to moze poszalały kobitki

karolca Filip raczkowal najpierw w tył, zabawne to bylo
SZYMONEK

Stary 2012-08-27, 10:52   #3264
Mravka
Zadomowienie

Hejka!
Nadrobic pierw musze,a jest troche. Nie wiem jednak czy ten Moj Męczydupa pozwoli. Dzis ma dzien jeczenia i miauczenia, a sluchanie tego non stop staje sie powoli denerwujace. Nawet siku isc nie moge,bo normalnie dla Niego tragedia zyciowa . Z wielkim bolem uspalam po to aby sie wybudzil nadal niewyspany ...i ponownie usypianie( obnizylismy lozeczko, takze juz po X podnoszeniach czuje sie jakbym pracowala na budowie i cegly targala). Musze poprosic T. aby podwyzszyl troche ten poziom, bo przeciez garba dostane.

Lece nadrabiac na ile sie uda buzka!
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 11:05   #3265
88natka
Zadomowienie

Dziewczynyz uk kupywałyście coś z tej księgarni? Bo chciałam zamówić jakieś bajki do czytania. http://www.polskaksiegarnia.co.uk/

niespodzianka
Stary 2012-08-27, 11:13   #3266
Mravka
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Nie bylo nas pare dni, bo nie wyrabiam.
Szymon ma skok 22-26 tygodnia i od ponad tygodnia jest nie do wytrzymania. Jęczy, piszczy, krzyczy caly dzien, nie potrafi sie zabawic wiecej niz 5 minut. No ale wiem ze to przejsciowe, wiec sie nie martwie, jednak jestem umeczona.

Sprobuje Was nadrobic, ale nie wiem czy uda mi sie...

Mam do Was pyt: Jak dostalam @, to wzielam pierwsza tabletke Logestu w I dzien okresu, no i ten okres mam dosc dlugo bo dzis 11 dzien. Wprawdzie malusio, ale jednak to jest taka swieza, zywoczerwona krew. Czytalam, ze plamienie jest normalne, ale nie wiem czy to mam podciagnac pod plamienie?
Strasznie dlugo ten okres trwa i denerwuje mnie to.
A poza tym nie mam przekonania do tabletek, za duzo przy nich powiklan, ulotka mnie przeraza.... mysle, zeby odstawic. Ale wezme chyba do konca opakowanie i nie bede brala, odstawie.
Nie wiem czy warto tak ingerowac w swoje zdrowie dla bezstresowej przyjemnosci, ktora i tak dla mnie nie jest bezstresowa, bo i tak nie mam 100% pewnosci.
No ale co dalej? Chyba zaczne studiowac npr chociaz jakos slabo mi sie to widzi, poza tym nie bedzie wtedy spontana a wogole nie wiem czy da sie stosowac te metody przy zmianowej pracy?
Moze ktoras z Was cos wiecej wie na ten temat?

Poczytam teraz co u Was....

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

hihihi uwielbiam Cie czytac, a to kojarzenie nas z jedzeniem jest wyjatkowe Pewnie nawet maz az tak szeroko sie nie smieje na widok Twojego cyca
o witaj podwojna mamusiu! tez myslalam o Tobie ostatnio, ze pewnie chlopaki absorbują na maksa. Bol skoku znam, bo my chyba tez mamy...i podobnie jak Ty zyje faktem, ze przejsc musi .Pytanie tylko jak dlugo jeszcze
Maz woli mleko z kartonu
Czytam, ze tez dlugo przekonywalas Szymka do butli..Kurcze u nas wystartowalo dobrze z lyzeczka, a teraz dziabąg zamyka usta jak tylko widzi i koniec. Nic a nic. Nie kumam o co chodzi,bo nie o smak. Nawet nie sprobuje a juz sie wzbrania. Na sile tez nigdy nie podawalam. Nie wiem czy teraz przeczekac i za kilka dni podac,czy codziennie probowac,czy moze dzis jest ten szczesliwy moment,ze zalapie.
Najgorsze,ze to sie odbija na Jego samopoczuciu,bo odkad zaczal jesc pokarmy stałe to bączysławy byly mniejsze,a i kupsztal codziennie bez bolu. Teraz tylko na mleku sadzi takie wodniste kupy,a baki mogłyby robic za bron biologiczną.
Cytat:
Heja, właśnie dzisiaj on Tobie myślałam,że coś zamilkłaś, ale pomyslałam,że pewnie dużo z dworu korzystasz

Nie podpowiem w sprawie tablet, skutki mają uboczne , wiadomo , prawie jak wszystkie leki, ale dobrze dobrane nie powinny ogromnej szkody zrobic, chociaż o tym to się człowiek może przekonać za x lat

NPR przy zmianowej pracy pewnie będzie trudno stosować, nie widzę tego , bo mierzyć tempke , ale może są jakieś sposoby i na to.Musi być mierzenie tempki po jakimś odpoczynku , chyba 4 godziny muszą być snu.
Ja zamierzam to stosować, chociaż nie wiem czy czasem hormony nie wejdą z innego powodu

Kto wie jak usunąc farbę do włosów z szyi? poszedł już popiół z papierosa, zmywacz, mydło ( wiadomo) i nic, plamy mam jak dalmatyńczyk.Farbowałam włosy pierwszy raz od chyba 3 lat i jakoś mi to poszło rozbryzgowo.

Mravka

A ja proponuje zapuscic wlosy z tej strony gdzie ciapki i problem z glowy.Albo zrob podobne z drugiej strony i wmowisz wszystkim, ze taka moda teraz! zobaczysz,ze dlugo nie bedziesz musiala czekac na "zgapianie"
Cytat:
Napisane przez Zia_ Pokaż wiadomość
Ah jakies wy ladnie imiona w rodzinie dajecie dzieciom. Basia, Marysia Ja chcialam Marysie ale TZ byl na nie

Karola, jak cudnie Ewelinka sie buja
Monia, cudna Hanka czarno-biala

Wrzucilam swoj fryz na meila
oo seksi fryzurka! popatrz,ze tyle czekalas ,a tu efekt przerosl oczekiwania. Superancko wygladasz

Mnie tez kiedys skusilo sciecie,ale niestety efekt byl odwrotny od zamierzonego

Widzę, ze temat anty na tapecie. Ja dlugo bralam tabsy i w sumie odkad dobralam dobre dla siebie to skutkow ubocznych nie odczuwalam (choc tu trzeba T zapytac,bo to On znosil dzielnie wszystkie PMS). Teraz tez planuje wrocic i porobilam nawet badania na krzepliwosci etc. aby miec spokojnie sumienie. Nie widze za bardzo alternatywy.
Co do NPR to robilam przy okazji nauk przedslubnych i jakos moje cialo nie wykazalywalo checi wspolpracy, albo ja nieumiejetnie to robilam. Jednak ta metoda zdecydowanie nie jest dla mnie..bo ani sumiennie bym tego nie miala cierpliwosci prowadzic, a co gorsze znajac siebie zapomnialabym nie raz. Tez poki co rodzenstwo dla Roba mi nie w glowie,bo jeszcze za wczesnie(a dwa,ze po CC musze sie wstrzymac).
Pisalyscie o spirali. Moja kolezanka zalozyla..na 5 lat..byli zadowoleni. Jednak gin który mnie prowadzi odradza, jesli jeszcze chce sie miec dzieci.
Aguska piszesz, ze u Was to juz dwojeczka starczy...hmm ciezki orzech do zgryzienia. Wiadomo,ze gumki to jak lizanie lizaka przez szybe. Niektorzy lubia inni jakos nie bardzo. Nie wiem sama co bym zrobila jakbym miala taki dylemat. Komfort braku stresu co mc jest naprawde bardzo wazny,bo inaczej nie ma frajdy z samego faktu. Nie o to przeciez chodzi. Są jeszcze zastrzyki, ale to tez hormony. Oj nic madrego nie napisalam, a tyle nabazgrolilam. A maz Twoj ma jakis pomysl na te sytuacje?

oho Syrena sie obudzila...to konczy moj wywod;] ide pocieszyc biednego Robcia strapionego zyciem,spaniem i jedzeniem
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski
Mravka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 11:17   #3267
Aguśkaa83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 88natka Pokaż wiadomość
Witam się o poranku
Nocka w miare ok pobudka o 3:20 później o 7 dałam jej herbatke( bo jeszcze nie była głodna) pospałyśmy do 8:30 i czekam aż zgłodnieje

Dziś kończymy 24 tydzień
gratulacje

gosiu ja tez wczoraj nie wzielam kolejnej tabletki, jednak bylam nieprzekonana a jeszcze dodatkowe rzeczy o ktorych poczytalam mnie utwierdzily by jednak nie brac tego swinstwaDo gumek nie mam zaufania.
SZYMONEK

Stary 2012-08-27, 11:23   #3268
MoniaHan
Wtajemniczenie

Natka za 24tygodnie!!

Zia super wygladasz w krotkich wloskach!!

Asika jaka fajna Zuzia!!

a my dopiero sie zwleklismy sie wszyscy z wyrka, o rany Hanka spedza ostatnio 14-16h w lozku!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/99ac688358.png
MoniaHan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-27, 12:02   #3269
cottonpuma
Rozeznanie

Aguśka, też odstawiłam... Nawet nie ze względu na działanie, które jest bardzo kontrowersyjne, ale po prostu dostałam meeega okres, normalnie 2 tygodnie!
Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość
Hejka!
Nadrobic pierw musze,a jest troche. Nie wiem jednak czy ten Moj Męczydupa pozwoli. Dzis ma dzien jeczenia i miauczenia, a sluchanie tego non stop staje sie powoli denerwujace. Nawet siku isc nie moge,bo normalnie dla Niego tragedia zyciowa . Z wielkim bolem uspalam po to aby sie wybudzil nadal niewyspany ...i ponownie usypianie
u nas to samo. ząbkowanie?
Stary 2012-08-27, 12:37   #3270
aalegna
Wtajemniczenie

witam
a ja uszykowałam się na spacer, mlody miał chwilę na mnie poczekać i położyłam go do łóżeczka dałam maskotkę do zabawy, przychodze po 10 min bo coś mi za cicho było a on śpi i póki co nici ze spaceru a z wyspanym dzieckiem nie mam co się wybierać na dwór bo mi nie uleży we wózku a nie mam siły go dźwigać to raz, a dwa dostałam okres i zaczynam zdychać kurcze ponad rok go nie miałam i tak dobrze mi z tym było musiał się znowu przypałętać

dziewczyny co same zupki gotujecie jakie mięsko dodajecie oprócz piersi kuraka??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości