Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz. 5. - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-28, 13:34   #451
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.

Ja chyba jakaś dziwna jestem, bo lubię pająki Są milusie

Cytat:
Napisane przez lagerfeldised Pokaż wiadomość
Dla mnie to też nie ma znaczenia, ale staram się zrozumieć innych, chociaż w kwestii jedzenia mięsa.
A, rozumiem To widzę, że mamy podobne podejście: sama próbuję zrozumieć inny w tej kwestii. Próbuję.
Stary 2012-08-28, 13:42   #452
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Był przykład ze skaczącym psem na dziecko, który nie zdaje sobie sprawy, że robi krzywdę, co niby świadczy o tym, że pies jest głupi.
Czyli dziecko (powiedzmy 2 letnie), które ciągnie za ogon, za uszy, itp (robi krzywdę i nie zdaje sobie z tego sprawy!), też jest głupie i bez rozumu, tak?
Dziecko, które wkłada palce do gorącej kawy też jest głupie?
Itp, itd.
A podobno ludzie są o tyle wyżej od psów, a zachowują się identycznie (dziecko to też człowiek). Ba, jeśli się dziecka 'nie wyszkoli' to nie będzie wiedział jak się zachować, co robić, a czego nie. I będzie wtedy postępował jak niewyszkolony pies.

Gdyby psy były głupie, to po włożeniu pyska do gorącej wody (np.), wkładałyby go ponownie do skutku. Bo są głupie i nie myślą. Jednakże dzięki temu, że psy myślą, to rozumieją, że jeśli włożą ponownie to znowu się oparzą i będzie bolało, więc tego nie robią.

Ale tak naprawdę, powiedzieć o kimś/o czymś, że jest głupie, to może człowiek ograniczony, który nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Bo próbuje podważać zdanie naukowców, wyniki wielu różnych badań i eksperymentów. No bo przeciez wie lepiej
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 13:44   #453
visionAM
Zakorzenienie

Tylko czekałam na porównanie dziecka do psa, to takie typowe na Wizażu
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 13:53   #454
lagerfeldised
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Tylko czekałam na porównanie dziecka do psa, to takie typowe na Wizażu
Mój brat porównał swojego czasu, swoją własną córkę do papużki Żako. W dodatku młodej, bo jak stwierdził wtedy, jego córka jeszcze nie osiągnęła rozwoju umysłowego dorosłej papugi

Jest ogólnie bardzo inteligentnym człowiekiem o ogromnej wiedzy. Nie posiada zwierząt, ale ma do nich szacunek, bo wiedza którą posiada i zainteresowanie światem w ogóle daje mu świadomość chociażby sposobu myślenia różnych gatunków
Stary 2012-08-28, 13:55   #455
visionAM
Zakorzenienie

Bardziej chodziło mi o to, że gdy zaczyna się dyskusja o dzieciach albo pasach to na Wizażu prędzej czy później padają argumenty właśnie porównujące jedno do drugiego

Ja ogólnie nie zgadzam się z tym, że zwierzęta są głupie, bo nie są. Ale jestem w stanie zrozumieć podejście osób, które zwierząt po prostu nie lubią i dopóki nie robią im krzywdy to ich nie oceniam.
Stary 2012-08-28, 14:02   #456
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
No tak, jeśli ktoś ma inny pogląd na daną sprawę, to można mu jedynie współczuć. Bo zawsze tylko jedna wersja jest prawdziwa i zawsze racje ma większość... A przyjaźń człowieka ze zwierzęciem jest dla mnie nie możliwa. Jeśli się chce, to można sobie wmówić, że pies zawsze wysłucha, nigdy sobie nie pójdzie, jest ufny, zawsze wybaczy itd, ale to tylko zwierze, które wyczuwa nastrój, ale nie rozumie i nawet nie odpowie. Co najwyżej pomacha ogonkiem

Wyznacznikiem głupoty jest da mnie to, że zwierze nie rozumie nawet jakby bardzo chciało. Człowiek ma rozum, zwierzęta go nie mają. Można je tresować, tak żeby reagowały na wyznaczone bodźce i przetwarzały proste informacje, ale one i tak nie będą istotami rozumnymi. Jeśli pies skoczy na małe dziecko i je przzewróci to nie będzie rozumiał, że zrobił coś złego, bo to dla niego zabawa.

Powinno się przede wszystkim kochać ludzi, a nie zwierzęta. Zapewniam, że to podejście mi nie przejdzie, bo mam tak od najmłodszych lat.
Nie mówię o nich głupie w znaczeniu "niefajne", tylko głupie w znaczeniu "nie mają rozumu w porównaniu do człowieka". No i za co lubić zwierzęta? Za to że hałasują, psują, brudzą i nic pożytecznego nie robią?
Do całej wypowiedzi, ze wskazaniem na wytłuszczone:
nasz pies widzi kiedy któreś z nas jest złe, wkurzone - zmienia ton, denerwuje się i wtedy przychodzi patrzy wzrokiem jak kot ze Shreka i prosi łapką w nieskończoność - dla mnie to jest - "proszę, nie denerwuj się, boję się" - nikt jej takiego zachowania nie uczył, ani nie tresował, żeby w takiej sytuacji tak właśnie się zachowywała. To też przejaw głupoty?
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 14:05   #457
lagerfeldised
Rozeznanie

[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;36176416]Do całej wypowiedzi, ze wskazaniem na wytłuszczone:
nasz pies widzi kiedy któreś z nas jest złe, wkurzone - zmienia ton, denerwuje się i wtedy przychodzi patrzy wzrokiem jak kot ze Shreka i prosi łapką w nieskończoność - dla mnie to jest - "proszę, nie denerwuj się, boję się" - nikt jej takiego zachowania nie uczył, ani nie tresował, żeby w takiej sytuacji tak właśnie się zachowywała. To też przejaw głupoty?[/QUOTE]

To jest akurat 100% instynktu. Pies wysyła sygnały uspokajające, ponieważ (jak większość gatunków) większość zrównoważonych psów dąży zawsze do uniknięcia konfliktu. A nastrój wyczuwa, nosem.
Stary 2012-08-28, 14:06   #458
ekstramocna
BAN stały

dziwi mnie jak bardzo oftopuje się na wizażu :P
ekstramocna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 14:07   #459
czarno czarna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ja się nie zdziwię, jeśli żadna Twoja znajomość się nie utrzyma skoro tylko "utrzymujesz kontakty".
Nie wiem co moę zrobić więcej?

Cytat:
Dla mnie to też nie ma znaczenia, ale staram się zrozumieć innych, chociaż w kwestii jedzenia mięsa.

Tutaj chyba wychodzi różnica w naszym światopoglądzie, bo mnie przeraża właśnie i odpycha od naszego gatunku to, że wie co robi, a mimo wszystko to robi, wiedząc że jest to złe i że krzywdzi.
Zwierzęta z zazdrości nie zabijają, z nudów nie zadają bólu. I właśnie za to je cenię, trochę podobnie mam z dziećmi, ale tylko takimi malutkimi, których społeczeństwo jeszcze nie zepsuło.

Czułam, że tak napiszesz Wiem oczywiście, że płakać nie będziesz, napisałam to tak "swoją drogą" żeby podać przykład tego o czym pisałam wcześniej.
Ludzie święci nie są

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3617572 5]Dla mnie ktoś kto nazywa coś czego nie rozumie 'głupim' sam sobie wystawia opinię. I tyle. [/QUOTE]

No i spoko

Mnie dziwi tylko, czemu nie można spokojnie przyjąć do wiadomości, że są ludzie, którzy nie lubią zwierząt i koniec dyskusji . Nie lubię zwierząt, ale nie jestem potworem, a co więcej mogę nawet być miła i sympatyczna i ludzie mogą mnie też lubić. A zdradzę tylko moje zdanie na ten temat, to nagle się zacznie przysłowiowe "wieszanie psów" że jestem bez serca. Dlatego wyrażam swoje opinie tylko tutaj, bo jeśli bym to robiła w świecie rzeczywistym, to juz bym była znienawidzona
Stary 2012-08-28, 14:29   #460
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
Nie wiem czy do końca tak jest. Ja jako dziecko jeździłam do cioci, która miała ogromną stadninę i bawiłam się obok koni, wsadzali mnie też na źrebaka, ale nie robiło to na mnie wrażenia większego. Znałam imiona koni, lubiłam patrzeć z daleka, jak biegają, ale dla mnie konie po prostu są obrzydliwe, nie cierpię ich zapachu, włosia, uważam, że mają brzydkie "buzie".
A co do drugiej części, to jednak z tą opieką trzeba ostrożnie. Wielokrotnie przekonałam się, że dziecko to tylko dziecko i choćby nie wiem jak kochało swojego zwierzaka, czasem może mieć głupie, bezmyślne pomysły. Nie uważam, by właścicielami zwierząt mogły być dzieci (rodzice czasem kupują "pieska dla synka/córeczki" i zwalają potem tę opiekę na dzieci, które same opieki wymagają).
No to widocznie zależy od człowieka. Ja przez to, że jeździłam konno pokochałam konie, a na początku się ich bardzo bałam i uwielbiam zapach stajni . Ale ja po prostu lubię oderwać się od życia takiego w mieście Co do drugiej części, to napisałam że rodzice muszą pilnować zarówno zwierzaka jak i dziecka, gdy razem porzebywają. Ja miałam zwierzęta od 6 roku życia i od początku byłam nauczona tak, że to jest żywe stwoerzenie, które czuje tak samo jak my, może się bać, różnie reagować itp. Także myślę, że to też zależy od człowieka.

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

współczuję Ci, bo nie zrozumiesz o czym mówimy i nie wiesz co to znaczy przyjaźń człowieka ze zwierzęciem
ja nie uważam, żeby zwierzęta były głupie.
Ja też, w ogóle to pierwszy raz tutaj na tym wątku usłyszałam takie słowa, że zwierzęta są głupie. Nie wiem, ja dużo przebywałam ze zwierzętami i ostatnią rzeczą jaką mogę o nich powiedzieć jest to, że są głupie.

Cytat:

Powinno się przede wszystkim kochać ludzi, a nie zwierzęta. Zapewniam, że to podejście mi nie przejdzie, bo mam tak od najmłodszych lat.
Nie mówię o nich głupie w znaczeniu "niefajne", tylko głupie w znaczeniu "nie mają rozumu w porównaniu do człowieka". No i za co lubić zwierzęta? Za to że hałasują, psują, brudzą i nic pożytecznego nie robią?
Co ma siedzieć jak mysz pod miotłą, nie wydalać i kawę przynosić? Sory, ale nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Nawet jeśli nie mają rozumu w porównaniu do człowieka, to zachowują się często lepiej niż ludzie.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3617572 5]Dla mnie ktoś kto nazywa coś czego nie rozumie 'głupim' sam sobie wystawia opinię. I tyle. [/QUOTE]
Też tak uważam. W dodatku jeśli nawet nie spróbował, nie doświadczył.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3617596 3]

Ale tak naprawdę, powiedzieć o kimś/o czymś, że jest głupie, to może człowiek ograniczony, który nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Bo próbuje podważać zdanie naukowców, wyniki wielu różnych badań i eksperymentów. No bo przeciez wie lepiej[/QUOTE]

Dokładnie i nie chcę tu obrazić żadnej z Wizażanek, odnoszę to do życia codziennego.
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 14:33   #461
Mother Hedgehog
BAN stały

Cytat:

Mnie dziwi tylko, czemu nie można spokojnie przyjąć do wiadomości, że są ludzie, którzy nie lubią zwierząt i koniec dyskusji . Nie lubię zwierząt, ale nie jestem potworem, a co więcej mogę nawet być miła i sympatyczna i ludzie mogą mnie też lubić. A zdradzę tylko moje zdanie na ten temat, to nagle się zacznie przysłowiowe "wieszanie psów" że jestem bez serca. Dlatego wyrażam swoje opinie tylko tutaj, bo jeśli bym to robiła w świecie rzeczywistym, to juz bym była znienawidzona
Niestety, takie stereotypy.
Mother Hedgehog jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 14:35   #462
visionAM
Zakorzenienie

Mother Hedgehog, a Ty skoro uważasz psy za głupie to dlaczego masz psa?
Na prawdę tego nie rozumiem, pytam bez złośliwości.
Stary 2012-08-28, 14:40   #463
Mother Hedgehog
BAN stały

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;3617596 3]Był przykład ze skaczącym psem na dziecko, który nie zdaje sobie sprawy, że robi krzywdę, co niby świadczy o tym, że pies jest głupi.
Czyli dziecko (powiedzmy 2 letnie), które ciągnie za ogon, za uszy, itp (robi krzywdę i nie zdaje sobie z tego sprawy!), też jest głupie i bez rozumu, tak?
Dziecko, które wkłada palce do gorącej kawy też jest głupie?
Itp, itd.
A podobno ludzie są o tyle wyżej od psów, a zachowują się identycznie (dziecko to też człowiek). Ba, jeśli się dziecka 'nie wyszkoli' to nie będzie wiedział jak się zachować, co robić, a czego nie. I będzie wtedy postępował jak niewyszkolony pies.

Gdyby psy były głupie, to po włożeniu pyska do gorącej wody (np.), wkładałyby go ponownie do skutku. Bo są głupie i nie myślą. Jednakże dzięki temu, że psy myślą, to rozumieją, że jeśli włożą ponownie to znowu się oparzą i będzie bolało, więc tego nie robią.

Ale tak naprawdę, powiedzieć o kimś/o czymś, że jest głupie, to może człowiek ograniczony, który nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. Bo próbuje podważać zdanie naukowców, wyniki wielu różnych badań i eksperymentów. No bo przeciez wie lepiej[/QUOTE]
To może od razu z nicków powyliczaj, która z wizażanek jest głupia czy ograniczona, a która nie?

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ----------

Cytat:
Mother Hedgehog, a Ty skoro uważasz psy za głupie to dlaczego masz psa?
Na prawdę tego nie rozumiem, pytam bez złośliwości.
Psa mam bo rodzice kupili. Ale ja jedna w rodzinie byłam na tyle odpowiedzialna by go wytresować na posłusznego. Ogółem sama bym nie kupiła.
Czy są głupie? To może było błędne określenie, choć osobiście znam psa, który ewidentnie ma mózg wielkości orzeszka (albo to już starość), ale pomijając jego - Psy może nie są głupie (w sensie debile) ale to na pewno nie są towarzysze dla mnie i do tego o Bóg wie jakiej inteligencji (dlaczego ludzie mylą instynkty i wyuczone reakcje na bodźce z inteligencją?) Strasznie mnie irytują co poniektóre i ja podziękuję za psa.

Edytowane przez Mother Hedgehog
Czas edycji: 2012-08-28 o 14:51
Stary 2012-08-28, 14:46   #464
czarno czarna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
No to widocznie zależy od człowieka. Ja przez to, że jeździłam konno pokochałam konie, a na początku się ich bardzo bałam i uwielbiam zapach stajni . Ale ja po prostu lubię oderwać się od życia takiego w mieście Co do drugiej części, to napisałam że rodzice muszą pilnować zarówno zwierzaka jak i dziecka, gdy razem porzebywają. Ja miałam zwierzęta od 6 roku życia i od początku byłam nauczona tak, że to jest żywe stwoerzenie, które czuje tak samo jak my, może się bać, różnie reagować itp. Także myślę, że to też zależy od człowieka.

Ja też, w ogóle to pierwszy raz tutaj na tym wątku usłyszałam takie słowa, że zwierzęta są głupie. Nie wiem, ja dużo przebywałam ze zwierzętami i ostatnią rzeczą jaką mogę o nich powiedzieć jest to, że są głupie.

Co ma siedzieć jak mysz pod miotłą, nie wydalać i kawę przynosić? Sory, ale nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Nawet jeśli nie mają rozumu w porównaniu do człowieka, to zachowują się często lepiej niż ludzie.

Też tak uważam. W dodatku jeśli nawet nie spróbował, nie doświadczył.

Dokładnie i nie chcę tu obrazić żadnej z Wizażanek, odnoszę to do życia codziennego.
Ktoś kto nie szanuje opini drugiej osoby, bo sam myśli inaczej również jest ograniczony. Oczywiście nie chcę nikogo obrażać.
Nie trzeba czegoś próbować, żeby wystawic opinię na ten temat.
Nic takiego nie oczekuję, tylko mówię dlaczego ich nie lubię

[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;36176416]Do całej wypowiedzi, ze wskazaniem na wytłuszczone:
nasz pies widzi kiedy któreś z nas jest złe, wkurzone - zmienia ton, denerwuje się i wtedy przychodzi patrzy wzrokiem jak kot ze Shreka i prosi łapką w nieskończoność - dla mnie to jest - "proszę, nie denerwuj się, boję się" - nikt jej takiego zachowania nie uczył, ani nie tresował, żeby w takiej sytuacji tak właśnie się zachowywała. To też przejaw głupoty?[/QUOTE]

To jest instynkt, nie rozum. Człowiek też może wyczuwać napięcie, nawet jeśli nie wie co dokładnie się stało.

Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
Niestety, takie stereotypy.
Po mnie to spływa tylko nie można się odezwać. No chyba, że mam taką samą opinię co inni, wtedy zostaję szcześliwie przyjęta do stada, gdzie wszyscy myślą tak samo
Stary 2012-08-28, 14:55   #465
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
A przyjaźń człowieka ze zwierzęciem jest dla mnie nie możliwa. Jeśli się chce, to można sobie wmówić, że pies zawsze wysłucha, nigdy sobie nie pójdzie, jest ufny, zawsze wybaczy itd, ale to tylko zwierze, które wyczuwa nastrój, ale nie rozumie i nawet nie odpowie. Co najwyżej pomacha ogonkiem

Równie dobrze możesz nie lubic ludzi po udarze bo nic nie odpowiedzą, uposledzonych bo brudzą, czegoś nie zrozumieją etc

Nie, nie każdy człowiek jest bystry, elokwentny etc, ale dla mnie wystarczy,ze jest uczciwy i już go lubię
Cytat:
Napisane przez Mother Hedgehog Pokaż wiadomość
A ja nie rozumiem, tych wszystkich obrończyń zwierząt. Nie wiem co im nie pasuje, że ktoś uważa zwierzęta za głupie, nie czuje więzi emocjonalnej i nie płacze/rozczula się nad nimi. Póki taka osoba nie krzywdzi z premedytacją zwierząt mi nie przeszkadza. Dajcie trochę na luz, nie mamy obowiązku lubić wszystkiego co się rusza bo ma futerko, łuski czy zwyczajnie oddycha.
Dla mnie psy są głupie i tyle. Ależ jestem złaaaa.
Cytat:
Bardziej chodziło mi o to, że gdy zaczyna się dyskusja o dzieciach albo pasach to na Wizażu prędzej czy później padają argumenty właśnie porównujące jedno do drugiego

Ja ogólnie nie zgadzam się z tym, że zwierzęta są głupie, bo nie są. Ale jestem w stanie zrozumieć podejście osób, które zwierząt po prostu nie lubią i dopóki nie robią im krzywdy to ich nie oceniam.
Też tak uważam. Niektórzy nie lubią dzieci, inni zwierząt - w sensie, nie chcą przebywać w ich towarzystwie.
Jeśli nikt nikogo nie krzywdzi jest gitara.
Para, która nie lubi dzieci , nie powinna ich mieć, tak jak ludzie którzy nie lubią zwierząt .

Generalnie cenie sobie bardziej istoty słabsze (nie wiem czemu) starszych ludzi, bezbronne dzieci, zwierzęta i mam głęboko w ich inteligencje

---------- Dopisano o 13:55 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:

To jest instynkt, nie rozum. Człowiek też może wyczuwać napięcie, nawet jeśli nie wie co dokładnie się stało.
Ludzie też się kierują instynktem, intuicją
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 14:57   #466
Mother Hedgehog
BAN stały

. (null, mam już dość tłumaczenia się i nie muszę tego robić więc mówię papa tej dyskusji)

Edytowane przez Mother Hedgehog
Czas edycji: 2012-08-28 o 15:00
Stary 2012-08-28, 15:19   #467
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e
Konto usunięte

Cytat:
To jest akurat 100% instynktu. Pies wysyła sygnały uspokajające, ponieważ (jak większość gatunków) większość zrównoważonych psów dąży zawsze do uniknięcia konfliktu. A nastrój wyczuwa, nosem.
W takim razie mój pies ma jakiś specyficzny ten instynkt, bo ja się mogę denerwować do woli i nic, a mój TŻ wystarczy że przeklnie przed komputerem a pisj już jest przy nim (od razu mówię, że mój TŻ nie jest jakimś typem agresora, żeby pies miał się go nie wiem jak obawiać).

Cytat:
Nie trzeba czegoś próbować, żeby wystawic opinię na ten temat.
Nic takiego nie oczekuję, tylko mówię dlaczego ich nie lubię

Tak, napisałaś też, że zwierzęta: "hałasują, psują, brudzą i nic pożytecznego nie robią", znienawidzone w porównaniu do zwierząt dzieci- też tak robią, nie wspominając już o niektórych dorosłych - czy to oznacza, że też są głupi? Nie lubisz ich, bo uważasz, że są głupie i najwyraźniej niepotrzebne - OK -jakie to szczęście, że możemy mieć odmienne zdanie
A wracając do przykładowej wiewórki - Gromadzi zapasy żywności, np. zakopując nasiona. Obserwowano też, że na gałęziach drzew suszyła grzyby. - czy to też instynkt?

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Teraz mi przyło do głowy: parę dni temu nad jeziorem do wody wpadł gołąb i zaczął się topić. Wyciągnęliśmy biedaka z wody, osuszyliśmy szmatką i potrzymaliśmy w cieple aby obsechł. Nie przepadam za ptakami, a gołębie roznoszą pełno bakterii i innych syfów, mimo to nie potrafiłabym patrzeć, jak biedak męczy się w wodzie i zdycha. Ciekawa jestem co na naszym miejscu zrobiłyby osoby, które uważają, że to zwierzę jest nic nie warte bo brudzi, śmierdzi i nie ma zniego pożytku...
0f0603ed06f411a5d3d78a7f01b50240947bf49a_602474279be1e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 15:49   #468
czarno czarna
Raczkowanie

[1=0f0603ed06f411a5d3d78a7 f01b50240947bf49a_6024742 79be1e;36178259]W takim razie mój pies ma jakiś specyficzny ten instynkt, bo ja się mogę denerwować do woli i nic, a mój TŻ wystarczy że przeklnie przed komputerem a pisj już jest przy nim (od razu mówię, że mój TŻ nie jest jakimś typem agresora, żeby pies miał się go nie wiem jak obawiać).

Tak, napisałaś też, że zwierzęta: "hałasują, psują, brudzą i nic pożytecznego nie robią", znienawidzone w porównaniu do zwierząt dzieci- też tak robią, nie wspominając już o niektórych dorosłych - czy to oznacza, że też są głupi? Nie lubisz ich, bo uważasz, że są głupie i najwyraźniej niepotrzebne - OK -jakie to szczęście, że możemy mieć odmienne zdanie
A wracając do przykładowej wiewórki - Gromadzi zapasy żywności, np. zakopując nasiona. Obserwowano też, że na gałęziach drzew suszyła grzyby. - czy to też instynkt?

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ----------

Teraz mi przyło do głowy: parę dni temu nad jeziorem do wody wpadł gołąb i zaczął się topić. Wyciągnęliśmy biedaka z wody, osuszyliśmy szmatką i potrzymaliśmy w cieple aby obsechł. Nie przepadam za ptakami, a gołębie roznoszą pełno bakterii i innych syfów, mimo to nie potrafiłabym patrzeć, jak biedak męczy się w wodzie i zdycha. Ciekawa jestem co na naszym miejscu zrobiłyby osoby, które uważają, że to zwierzę jest nic nie warte bo brudzi, śmierdzi i nie ma zniego pożytku...[/QUOTE]

Zwierzęta niestety są potrzebne, bo mają udział w ekosystemie, ale to nie znaczy, że muszę je za to kochać co do gołębia, to może bym go wyciągneła z tej wody, ale już później by se radził sam. Tak jak mówiłam, nie lubie gdy ktoś się znęca nad słabszym lub gdy ktoś lub coś się męczy. Tylko dlatego bym mu pomogła
Stary 2012-08-28, 15:50   #469
dudipopka
kobieta za ladą

ja sie dziwie poglądom ze psy rasowe muszą no absolutnie muszą być z legalnej hodowli( nie mówie tu o psach uważanych za agresywne tylko nie wiem takie jak jamnik czy pudel) i jak ktoś nabył/dostał od kogoś kto nie ma hodowli zarejestrowanej to jest bezmyślny i głupio robi

dziwie sie ze ze ludzie jeżdzą z psami kotami do beharwiorystów czy jak sie to tam zwie ,zamiast albo samemu sie pzryłożyć do wychowania swojego pupila albo iść z nim na tresurę ,nie wiem tak mi zalatuje wiecie Paris Hilton i szpanem bo mnie stać na takie coś

co do czytania też sie dziwie ze ludzie nie czytają WOGÓLE nic ,mojej teściowej np wystarcza przeczytanie kropki z biedro raz na tydzień teściu czyta codziennie...telegazetę
moja teściowa wychodzi z założenia ze na czytanie to trzeba mieć czas -- ja czytam wszędzie jak mnie książka wciągnie to nawet jak smaże naleśniki to potrafie czytać jednozceśnie
ostatnio w mojej bibliotece jest specjalna półka z hasłem uwolnij ksiązkę,zazwyczaj trafiają tam książki w nadmiarze --ktoś przynosi i jest za dużo albo z ktoś likwiduje swoją bibliotekę i można wziąść ile sie chce i za darmo więc pzry okazji comiesięcznej wizyty uwalniam ksiązki były urodziny mojej corki ,chciałam sie sie pochwalić naprawdę pokaznym zbiorem co usłyszałam ...ze ty masz czas na takie głupoty...

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę

Edytowane przez dudipopka
Czas edycji: 2012-08-28 o 15:52
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 15:56   #470
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
ja sie dziwie poglądom ze psy rasowe muszą no absolutnie muszą być z legalnej hodowli( nie mówie tu o psach uważanych za agresywne tylko nie wiem takie jak jamnik czy pudel) i jak ktoś nabył/dostał od kogoś kto nie ma hodowli zarejestrowanej to jest bezmyślny i głupio robi

dziwie sie ze ze ludzie jeżdzą z psami kotami do beharwiorystów czy jak sie to tam zwie ,zamiast albo samemu sie pzryłożyć do wychowania swojego pupila albo iść z nim na tresurę ,nie wiem tak mi zalatuje wiecie Paris Hilton i szpanem bo mnie stać na takie coś
Poczytaj sobie wątek rasowy = rodowodowy to może przestaniesz się dziwić.

Nie każde zwierze jest łatwe w prowadzeniu i nie każdy człowiek nadaje się do rozwiązywania trudnych problemów ze zwierzętami bo zwyczajnie nie ma odpowiedniej wiedzy, przeszkolenia, doświadczenia a nawet umiejętności.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:04   #471
dudipopka
kobieta za ladą

100 days ale wiesz co chcąc miec jakiegokolwiek psa biorę pod uwagę to ze psy mogą róznie sie zachowywać ,jak sie zle zachowuje zmieniam taktykę w stosunku do niego ze tak powiem wychowawczą i szukam na własną rękę np książki o wychowaniu psa czy szkoleniu
poza tym taka wizyta u specjalisty nie czarujmy sie sporo kosztuje bo na jednej wizycie na pewno nie skończy
czyli dochodzimy do wniosku psy (czy też ogólnie zwierzeta) tylko dla majętnych w razie kłopotów pan behariorysta pomoże..

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2012-08-28, 16:04   #472
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
To mnie też akurat dziwi. Rodowód nie gwarantuje posiadania zdrowego pieska. O ile hodowca nie zapładnia suczek zbyt często to nie widzę nic złego w takiej hodowli.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:06   #473
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
co do czytania też sie dziwie ze ludzie nie czytają WOGÓLE nic ,mojej teściowej np wystarcza przeczytanie kropki z biedro raz na tydzień teściu czyta codziennie...telegazetę
moja teściowa wychodzi z założenia ze na czytanie to trzeba mieć czas -- ja czytam wszędzie jak mnie książka wciągnie to nawet jak smaże naleśniki to potrafie czytać jednozceśnie
ostatnio w mojej bibliotece jest specjalna półka z hasłem uwolnij ksiązkę,zazwyczaj trafiają tam książki w nadmiarze --ktoś przynosi i jest za dużo albo z ktoś likwiduje swoją bibliotekę i można wziąść ile sie chce i za darmo więc pzry okazji comiesięcznej wizyty uwalniam ksiązki były urodziny mojej corki ,chciałam sie sie pochwalić naprawdę pokaznym zbiorem co usłyszałam ...ze ty masz czas na takie głupoty...
Mam wrażenie, że dość ograniczeni ludzie są w stanie tak skomentować każdą pasję / hobby, nie tylko czytanie.

A że na czytanie trzeba mieć czas - i ja się w tym poglądem spotkałam To chyba takie samotłumaczenie się, by jakoś obronić fakt, że stroni się od dość podstawowej kulturalnej czynności...
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:07   #474
lipiec
Zadomowienie

Cytat:

Bo biorąc takiego psa wspiera się pseudo hodowle. Im więcej takich hodowli tym później więcej niechcianych zwierząt trafia do schroniska, proste :- )

lipiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:15   #475
dudipopka
kobieta za ladą

lipiec ale nie tylko psy z hodowli nielegalnej trafiają do schroniska a co z kundelkami nierasowymi czy innymi zwierzakami?
lubie psy miałam kilkadziesiąt w swoim zyciu w tym pare rasowych i wiem ze na chwile obecną nie zdecyduje sie na żadnego psa bo nie mam czasu na tyle by skupić na nim 90% uwagi ,na chwile obecną mam kota dorosłego z adopcji rodzinnej ze tak powiem i to mi bardziej odpowiada
ale miałam też psa z "nielegalnego" zródła pewnej pani owczarek collie musiał byc dopuszczony no i miała 7 małych psiaków ja chciałam mieć psa trafiłam do niej ,zrobiła ze mną wywiad taki ze czułam sie ze adoptuje dziecko i jakoś nie czuje sie z le z tym faktem ze zapłaciłam za niego 20 zł skoro go pokochałam wielką miłością ,niż bym go kupiła za 1000 zł
pies ma sie dobrze (został z moim eks) wszyscy zadowoleni

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2012-08-28, 16:17   #476
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
A co tacy pseudohodowcy wiedzą o rozmnażaniu zwierząt? Co wiedzą o zwierzętach, które mają, o rasach, które rozmnażają, łączą? Zwykle niewiele. I często kończy się to tragedią, bo niejedno zwierzę rodzi się chore właśnie z powodu głupoty pseudohodowcy
Stary 2012-08-28, 16:21   #477
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A co jeśli kogoś tak jak mnie czytanie książek nudzi? W połowie już nie jestem zainteresowana, tak samo jak często mi się zdarza wyłączyć film w połowie bo mnie zanudza. Dużo bardziej wolę czytanie krótkich artykułów niż jakiś powieści.
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:30   #478
lagerfeldised
Rozeznanie

Temat rasowy = rodowodowy jest równie świetnym pomysłem jak polityka, wiara i tak dalej. Zostało już o tym tak wiele napisane w internecie, że nie ma sensu w ogóle zaczynać. Jak faktycznie Cię to dziwi, to poczytaj odpowiednie wątki i zapoznaj się dokładnie z literaturą na temat hodowli, rozwoju psa i znaczenia genetyki, to powinno Ci się trochę rozjaśnić to, dlaczego świadome dobieranie psa i suki jest takie ważne i dlaczego szczenięta są droższe w normalnych hodowlach niż te na placu, a teraz te na allegro, które są gratisem do smyczy.
Jeżeli piszesz, że jakaś suka musiała być dopuszczona, to już znaczy, że wiedzę masz niewielką.
Stary 2012-08-28, 16:35   #479
201604181004
Konto usunięte

Dziwi mnie jak bardzo można wieszać na matkach psy za każdą pierdołę samemu dzieci nie posiadając... Nie mówię że tylko dzietni mają prawo wypowiadać swoją opinię, ale niektórzy nie mając własnych dzieci mają straszne ciśnienie by od matek wymagać cudów i bycia idealnymi. Nie dając prawa do popełniania błędów. Sama nie mam dzieci tak btw.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-28, 16:37   #480
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Temat rasowy = rodowodowy jest równie świetnym pomysłem jak polityka, wiara i tak dalej. Zostało już o tym tak wiele napisane w internecie, że nie ma sensu w ogóle zaczynać. Jak faktycznie Cię to dziwi, to poczytaj odpowiednie wątki i zapoznaj się dokładnie z literaturą na temat hodowli, rozwoju psa i znaczenia genetyki, to powinno Ci się trochę rozjaśnić to, dlaczego świadome dobieranie psa i suki jest takie ważne i dlaczego szczenięta są droższe w normalnych hodowlach niż te na placu, a teraz te na allegro, które są gratisem do smyczy.
Jeżeli piszesz, że jakaś suka musiała być dopuszczona, to już znaczy, że wiedzę masz niewielką.
może i mam niewielką wiedzę tak samo jak tysiące ludzi na swiecie pozahodowlane zwierzęta też istnieją nie każde zwierze musi mieć rodowod tak ajk nie każdy człowiek musi wywodzić sie od królowej jakiejś tam
zwierze jeśli sie człowiek na nie zdecyduje powinno sie kochać i szanować bez wzgledu czy ma 4 łapy czy ślepe oko ze względu ze suka A nie powiła rodowodowych szczeniaków

żeby jutro mieć czas
````kękę
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości