|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2671 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Co do macierzynskiego wyliczyłam sobie na kalkulatorze w necie, napisałam podanie i do ksiegowej wysłałałam. 29 listopada powinnam sie stawic w pracy, ale chce wykorzystac urlop wiec moze dopiero pod koniec roku dopiero wróce badz na poczatku 2013, o ile nie zamknie dzialalnosci wczesniej, bo cos wspominała ostatnio.
Maja dzisiaj konczy 11 tygodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2672 |
Wtajemniczenie
|
Co się działo wczoraj z wizażem,nie moglam wejśc
![]() Jeny moje dziecko zjadło wczoraj o 20 poszedł spac chwilę po i obudził sie o 3.44 ![]() ![]() ![]() Wczoraj miałam dzien pełen przygód,laryngolog powiedział ze Szymon jest zdrowy,z nosem jest ok ma grubą przegrodę adziurki małe i dlatego sprawia wrażenie zapchanego noska,poza tym jest mały i to się jeszcze kształtuje.Byłam po M w gdyni bo się wczoraj zwolnił i do poniedziałku mam go w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dzisiaj powstałam dosyć wcześnie, ubrałam nosidełko,zamontowałam bobo i poszlliśmy na spacer z psem! Super sprawa,dużo wygodniej niż z wózkiem. Poza tym dzisiaj odkryłam jedną rzecz-moje dziecko nauczyło się przewracać z pleców na brzuch! Moje zdzwienie było bezcenne jak to zobaczyłam ![]() ![]() ![]() We wtorek wyjeżdżamy na wczasy,zobaczymy jak młody zniesie podróż na drugi koniec Polski.
![]() |
#2674 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Myślicie, że może go boleć brzuszek przez to, że ja za mało piję?? Bo tak myślałam co mogło spowodować naszą wczorajszą akcję z brzuchem - kupa dopiero rano poszła - i doszłam do wniosku, że tylko kilka szklanek wody i herbatę wypiłam wczoraj. Bo nie zjadłam nic takiego "innego"...
![]() |
#2675 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
szkoda tylko że te ergonomiczne nosidła są taaakie drogie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2676 |
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedź
![]() Hej ![]() Coś ostatni malutka ma problem zasypianiem wieczorem... Zawsze zjadła chwilę pogaworzyła i usneła, a przez ostatnie parę dni zawsze jest marudzenie, nie pomaga głaskanie po buzi, masowanie brzuszka może to skok rozwojowy nie wiem? Ale później zasypia i przesypia do rana nie budząc się. Więc nie wiem czemu tak marudzi no chyba że za wczas ją kładziemy spać i się buntuje ![]() Po drugim szczepieniu też nie miała gorączki, tylko nóżka troszkę spuchnięta. Właśnie dziewczyny jakie nosidełka polecacie?? |
![]() ![]() |
![]() |
#2677 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Witam ![]() Ledwo dołączyłam do Was, a tu już następnego dnia forum nie działało. Co to ma być ![]() Byłam wczoraj z córą na USG jamy brzusznej, bo jakiś czas temu zauważyliśmy, że przed oddaniem moczu mała strasznie płacze jakby coś ją bolało. Zrobiliśmy więc badanie moczu i wyszły podwyższone leukocyty. No to z tym do lekarza, a ta nam kazała zrobić posiew (nie wiem po co, bo gdyby były bakterie, to już w badaniu ogólnym by to wyszło) i przepisała maść. Bakterii brak, więc ponownie do lekarza i tym razem dała skierowanie właśnie na USG jamy brzusznej. Radiolog powiedziała, że wszystko jest w porządku, ale być może lewa nerka jest płatowata i to taka jej uroda. Dr Google powiedział, że to normalne u niemowląt, więc wychodzi na to, że nic jej nie jest. Wydaje mi się, że od kilku dni już nie płacze tak, jak wcześniej. Może ta maść pomogła ![]() A jutro chrzcimy ![]() ![]() Edytowane przez joss Czas edycji: 2012-08-30 o 10:00 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2678 |
Przyczajenie
|
Witam wszystki mamy wczoraj chlopaki dali mi popalic dzis narazie spokoj, maly spi wiekszy oglada bajki.
Szmaragdowy Kotku co do mleka kobiecego nigdy nie przeprowadzalam analizy chemicznej ale mam swoje zdanie na ten temat wiec mam nadziej ze nie bedziemy sie kłócić kto ma racje. Kuba w wieku 5 miesiecy wazyl tyle co Karol w wieku 2,5 wiec nie wiem z czego to wynika. Do suchej skory uzywam Baby Dream Lotion i jest swietny naprawde polecam cholera nie wiem jak sie cytuje wiec narazie moje posty beda tak wygladac bo nigdy nie udzielalam sie naforum wiec wybaczcie. Lece bo mlekopij sie budzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2679 |
Zakorzenienie
|
Dziewcyzny ja polecam mydelko! ollan- 8 zl i tak samo nawilza jak te plyny
![]() gabbi sliczne ciuszki ![]() ![]() POLECAM wkladki laktacyjne z jonsona, maja najlepsze opinie na wizazu ![]() ---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Maya- a jakie nosidlo to jest ergonomiczne?? ja sie nie znam, ale tez zakupilam nosidelko- mothercare 3 way carrier. Nosilam go 2x w nim, maly lubi sie tulic do cycula. Ale jak ide trzymma go pod dupka tak jakbvym go normalnie na rekach trzymala i przytrzymuje plecki troche
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-08-30 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#2680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2681 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cześć
![]() Ależ piękna pogoda u nas ![]() Wybieramy się na jakieś spacerro zaraz, chociaż najchętniej bym do ogrodu wyszła po prostu, ale sąsiad jakimś MŁOTEM PNEUMATYCZNYM rozwala płytki chodnikowe u siebie ![]() Aha, i co do nawilżania - my niczym nie smarujemy, tylko przed każdą kąpielą robimy masaż olejem jojoba (wcześniej migdałowy). A potem myjemy płynem babydream. Skóra śliczna, gładziutka i nie przesuszona. Cytat:
![]() Ale w sumie jest lato, trochę tego słońca łapie, więc może jakiś strasznych niedoborów mu nie narobiłam... Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mój Antoś też się szybko najada. NAwet jak był maleńki, to jego jedzenie trwało koło 15 min, rzadko dłużej. Teraz (ma 4 miesiące) je właśnie 5-10min, a rośnie jak na drożdżach (już ma ponad 70cm) Cytat:
A z usypnianiem tak bywa, jest starsza i może więcej rzeczy ją rozprasza? Antek dotychczas pięknie zasypiał sam - wystarczył smoczek kołyska i zaciemnienie pokoju, teraz się muszę sporo naśpiewać, często go wyjmuję z kołyski i utulam i zasypia dużo wolniej. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2682 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
Kochane wszystko u nas ok! Tomografia nic nie wykazała ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2683 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny taki offtopik zrobię, ale co tam ![]() Czy któraś stosowała/słyszała\/zna kogoś kto stosował keratynowe prostowanie włosów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2684 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Odnośnie glutenu, to pamiętam że starszemu dziecku kupowałam kaszkę manną błyskawiczną, wsypywałam do miseczki jedną miarkę (z mleka mod) dolewałam ciepłej wody, mieszałam i gotowe. Nie bawiłam się w gotowanie zwykłej kaszy mannej, bo nie dość że dużo zabawy z tym, to jeszcze nie umiałabym ugotować tak małej porcji, a gdybym rodzinę codziennie żywiła nadmiarem kaszy, to szybko byśmy się upaśli ![]() ![]() Moja niespełna 3 m-czna kluseczka waży już 7kg i ma 68cm. Cieszymy się każdą chwilą i korzystamy z ostatnich dni wakacji. Może wkrótce będę mogła częściej do Was coś napisać, póki co tylko podczytuję ![]() Kism napisz coś więcej o rehabilitacji Maksa i opinii ortopedy na temat koślawych nóżek, bo my mamy ten sam problem, ale każdy ortopeda mówi co innego. Na razie córka nosi buty ortopedyczne Memo oraz wkładki. Ma zakaz chodzenia boso po twardym podłożu (wcześniej ortopeda mówił że jak najwięcej boso) Na bosaka tylko po trawie i piachu, no i pilnować żeby dziecko właściwie siadało, najlepiej po turecku. Może dostaliście jakieś inne zalecenia, to proszę napisz. Wiem że Maks jest starszy od mojej corki i łatwiej o jakieś ćwiczenia, ale chciałabym spróbować, bo kupowanie butów za 200zł + wkładki i to średnio co 2-3 m-ce trochę mnie przeraża, ale wiadomo dobro dziecka na pierwszym miejscu. Buziaki mamuśki ![]() Mocno tęsknię za ploteczkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2685 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Seba od jakichś 3 tygodni strasznie rzadko robił kupy, tak co parę dni. Byliśmy u lekarki i powiedziała, że może nawet do tygodnia nie robić. W poniedziałek minął tydzień od ostatniej kupy i nic. Od wtorku zaczęliśmy mu podawać syrop na przeczyszczenie Lactulosum i dalej nic. W końcu dziś w południe - alleluja! - zrobił!!! Napisałam do męża smsa "JEST KUPA!!!". Zaraz zadzwonił i cieszyliśmy się jak dzieci ![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-08-30 o 11:37 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2686 |
Wtajemniczenie
|
Sebuś
![]() Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-09-07 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2687 | |
Raczkowanie
|
Hej,
Dawno się nie odzywałam bo od kilku tygodni moja Sara zamieniła się w diabełka. Cały czas potrzebuje uwagi, śmieje się a później nagle płacze uspokoi się znowu się śmieje i znowu jak cos jej nie pasuje płacze straszne ma humory. Wystarczy powiedzieć cos nie tak i płacz, zabawka wypadnie płacz, siedzi bawi się ładnie płacz. Najlepsze noszenie na rękach ale wtedy tez potrafi popłakać to zmiana pozycji noszenia to już jej lepiej i tak w kółko Czy to skok? Tydzień temu byliśmy na weselu Sara została z moja mamą na noc i spała od 22-7 bez przerwy J ale to była tylko jedna noc taka. Teraz nie jest żle budzi się raz koło 3 na karmienie wiec ja chodze wyspana ale w dzień daje popalić. Cytat:
Co do glutenu w gazecia "Mamo to ja" piszą, że " Jeśli karmisz piersią Gdy dziecko skończy 4 miesiace, zacznij podawać mu kaszkę pszenną. Najlepiej ugotuj pół łyżeczki kaszy manny na wodzie ( dobrze ja rozgotuj) i podaj sama lub rozmieszaj z odciagnietym pokarmem. Gdy karmisz butelka Podaj maluszkowi pol łyzeczki kaszki przennej lub manny, gdy skończy pięć miesiecy. Mozesz ja ugotować w jarzynowej zupie. Dziecko powinno dostawac te niewlielkie ilości glutenu codziennie. Normalna porcje kaszy manny lub pszennej podaj dopiero gdy skonczy 9 miesiecy." |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2688 |
Zakorzenienie
|
sliczny sebaaaaa
![]() kurde chyba nam ciemieniuska powraca;/
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-08-30 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2689 |
Raczkowanie
|
*"Hej,witaj,pewnie ze można dołaczyc
![]() Witam po wymuszonej przerwie Mój mały terrorysta daje mi trzeci dzień w kość, mam nadzieję że to tylko jakiś przejściowy stan, bo jestem wymęczona. Wprawdzie do tej pory nie miał jakiegoś rytmu, ale był w miarę przewidywalny, spał po ok. 2 godzinki, pobudka, jedzenie, z pół godzinki do godziny aktywności i lulu. A teraz ten dziabąg w ogóle nie śpi, drzemie ewentualnie z 15 min i pobudka. Na spacerze trzeba ciągle popylać, bo stanie w miejscu mu nie pasuje, a tak lubiłam przejść się chwilę po parku poczym przysiąść na ławeczce z książką, a tak już w ogóle nie poczytam, bo zostaje już tylko czas przed snem, ale jak biorę w łóżku książkę do ręki to zasypiam po pierwszym akapicie. Ale miałam napisać parę słów o nas w ramach powitania, więc: Jest nas w sumie trójka z Bartoszem i mężem (tzn nieoficjalnym mężem, bo się do urzędu wybrać nie możemy, a właściwie, to On mnie tam zaciągnąć nie może;-) Młody zrewolucjonizował moje życie, ponieważ nie przewidywałam miejsca dla malucha w moim życiu, tzn kiedyś dawno miałam takie pragnienia, ale mi przeszło, skupiłam się na pracy i staraniach o awans oraz na przyjemnościach życia, a na dziecko nie było wciąż warunków i odwagi, aż w końcu przyzwyczajona już do takiego funkcjonowania stwierdziłam, że ja właściwie to już nie chcę nawet potomka i właściwie to dzieci mnie wkurzają i po co mi to… Nie do końca zgadzał się z tym mój partner ale nie naciskał. W kocu jednak, kiedy stuknęły mi 32 wiosny coś pękło. Na początku wakacji nieśmiało zaczęłam przebąkiwać do męża, że jakieś instynkty się we mnie odzywają, a z końcem wakacji już klamka zapadła… Nie do końca to wszystko było przemyślane i stało się dość spontanicznie, ale byłam szczęśliwa. Po drodze miałam kilka ataków paniki ;-), aż wreszcie skończył się czas przewidywania co to teraz będzie, tylko po prostu się stało…31.05 przyszedł na świat Bartuś. Dwa tygodnie przed terminem…czyli w terminie;-) 2950g kochanego ciałka ![]() Na dzień dobry pierwszy rodzicielski stres-żółtaczka. Masakra, bity tydzień w szpitalu i naświetlania. Codziennie rano, po obchodzie pediatrycznym ryczałam, bo bilirubina do bani i kolejne lampy. Strasznie mi go było szkoda, mam nadzieję że te stresy nie odbiją się gdzieś w jego podświadomości na całe życie :-( Później laktacja. Płaskie brodawki, więc żmudna nauka ssania, ogólnie mało jadł, a do tego przez żółtaczkę 2 razy był odstawiany od piersi przez dobę, więc cyce chyba przestały napierać. Dwa razy myślałam, że stracę pokarm, ale walczyłam z laktatorem i jakoś z tego wyszliśmy, ale idealnie nie jest. Mały przybiera w normie, ale chyba w dolnych granicach, przy niektórych dzieciaczkach to widzę, że chucherko. Ostatnie ważenie z piątku pokazało 5550g. Za tydzień czeka nas wizyta kontrola plus szczepienie, zobaczymy co pani dr powie o jego przybieraniu. Kocham tego słodziaka całym sercem. Codziennie staramy uczyć się nowych rzeczy, ale różnie bywa, czasem z niego leniuszek wychodzi, na brzuszku poleży jak ma dobry humor, za to najbardziej lubi pion, tak jak do beka go ustawiam i nie chce zrozumieć, że to dla niego za wcześnie. ![]() ![]() Kończę już tego przydługiego posta, i tak na raty go pisałam od przedwczoraj, bo mam ostatnio problem, żeby przed kompem usiąść. Pozdrawiam gorąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2690 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Dzięki wszystkim za pochwałki w sprawie ciuszków ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2691 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny jakich butelek używacie do karmienia, jakie polecacie? Ja mam dwie małe TT i strasznie mnie wnerwia ten ich kształt
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2692 |
Rozeznanie
|
Hej!
Opuszczam Was na kilka dni. Jedziemy na krótkie wakacje. ![]() Buziaczki dla wszystkich słodkich dzieciaczków od e-ciotki!
#2693 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Witam! Super że macie to już za sobą no i duże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2694 |
Rozeznanie
|
Kiedyś Agata chciała jakbym coś miała z prac mojego męża żebym wrzucała a że buszuję po jego laptopie to coś znalazłam to Wam wrzucę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2695 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2696 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A mój filip ma dodatkową śledzionę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2697 | ||
Zadomowienie
|
Buźka jak z porcelany. Nie wiem czy Szymon kiedys dojdzie do takiego stanu
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak, to to prostowanie "na stałe", czyli od 3-6 miesięcy. A robiłaś sobie sama czy u fryzjera? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2698 | |
Wtajemniczenie
|
Ewa, Seba przeuroczy
![]() rinco, my mamy oprócz TT Avent i Medela, ale nie powiem Ci jak się sprawuje, bo karmiłam butelką tylko kilka dni i Hania piła z każdej tak samo ![]() ladybird, udanego wypoczynku. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2699 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2700 | |||
Zadomowienie
|
Witam
wczoraj miałam problemy z wizażem, nacytowałam się jak głupia odpisałam i dooopa...teraz już nie pamiętam co tam pisałam a nie abrdzo mam czas żeby wracać muszę się pochwalić, że dzisiaj Tosia po raz pierwszy sama zasnęła w łóżeczku poza tym 3 razy udało mi się ją uśpić w wózku ale nie woziłam jej tylko połżyłam moją rękę na jej klatce piersiowej i dałam smoka a tak to zawsze na rękach była walka, pisałam zresztą Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale Twój mąż ma talent! |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.