|
|
#661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki 2009 cz. XXXIV
Agus zdrówka
|
|
|
|
#662 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki Madzia
|
|
|
|
#663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, ja już niestety trochę załuję że dałam się namówić na ślub kościelny jak moje dziecko będzie chciało chodzić do kościoła to nie będę miała nic przeciwko, pewnie nawet z nim pójdę zreszta moja mama jest taka koscielna, że dziecko pewnie bedzie co niedziela na mszy- jak będzie chciało....Jutro ide sobie zrobić LOB-a i pazurki
Edytowane przez gold-fish Czas edycji: 2012-08-30 o 11:00 |
|
|
|
|
#664 |
|
Zakorzenienie
|
madzia eh szkoda słów
pochwal się co to kupiłaś na all ubranka !
|
#665 |
|
Zakorzenienie
|
Gold hybrydowe robisz?? Mi teściowa zamówiła babeczkę do pazurków abym na chrzest miała
Sliweńko taką zwykłą pake ubrań. Troszkę na teraz i troszkę większych. Bo ja mam dla małej same letnie ubranka i tylko 3 bluzy na długi rękaw (w tym 2 już są prawie za małe) i kilka koszulek z długim rękawem ![]() Zaraz znajdę link to wkleję. http://allegro.pl/mega-zestaw-jesien...577588657.html Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2012-08-30 o 11:37 |
|
|
|
#666 |
|
Rozeznanie
|
gold bo to chodzi o zmycie grzechu pierworodnego
|
#667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak będę robił hybrydowy., ale w innym salonie. Mam nadzieję że tym razem będę zadowolona ![]() a ja naprawdę nie wierzę już w grzech pierworodny, za to wierzę, że Kościół musiał ,,coś" wymyśleć - jakiś rytuał- który był świadczył o tym czy ktoś należy do koscioła czy nie grzech pierworodny wział sie z nie posłuchania Boga w raju! a czy wierzycie że to faktycznie miało miejsce wąż, Adam, Ewa, jabłko... Ewa zjadła i teraz wszyscy ludzie mają grzech pierworodny... serio? wierzycie?
Edytowane przez gold-fish Czas edycji: 2012-08-30 o 12:16 |
|
|
|
|
#668 |
|
Zakorzenienie
|
Gold myślę że to nie miejsce na rozważania religijne, ale jeżeli ktoś wierzy w Boga to i wierzy w podstawy wiary, raj, jabłko, wąż, pierwsi ludzie stworzeni przez Boga na swoje podobieństwo. Jeżeli ktoś nei wierzy w podstawy wiary to lepiej żeby do sakramentów nie przystępował ani jego dzieci.
Równie dobrze możemy wątpić że był ktoś taki jak Jezus, że przeżył 40 dni na pustyni, że zmartwychwstał, że była rzeź niewiniątek i plagi egipskie.
|
|
#669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
piękne ubranka w 2 dni przeczytałam "poczwarkę" tak mnie wciągła nie będę ukrywać że mam jeszcze wypożyczone "tam gdzie spadają anioły "
|
|
#670 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#671 | |
|
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
tez się z wieloma kwestiami "koscielnymi" nie zgadzam (jak np karteczki u Madzi) i uważam je za nie mające związku z wiarą siedzę sobie własnie grzecznie i po pół godzinie skapnęłam się, ze pranie mam wyprane w pralce kurcze urlop mi się kończy od pn do roboty znów |
|
|
|
|
#672 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#673 |
|
Zakorzenienie
|
Gold, śliweńko cieszę się, ze ciuszki się podobają. Czekam aż przyjdą
|
|
|
|
#674 |
|
Zakorzenienie
|
o matko, nie wiedziałam , ze nie można się tu wypowiedzieć na temat religii. Jakby to nas nie dotyczyło, albo było tematem tabu. nikogo nie obraziła- wyraziłam krótko swoje zdanie na temat kościoła (bo nie podoba mi się to co widzę) i grzechu pierworodnego, ogólnie sensu chrztu
i spytałam tylko czy w to wierzycie, bo mnie to szczerze ciekawi- jak inni to postrzegają - tak już mam ![]() Opcje są takie :nie odpowiedzieć mi na to pytanie, albo odpowiedzieć WiERZĘ, albo odpowiedzieć NIE WIERZĘ
|
|
|
|
#675 |
|
Zadomowienie
|
najpierw to, bo możecie nie doczytać całej reszty i końcówka umknie
![]() na FBooku jest taka grupa BEJBIK na której dziewczyny wymieniają sie ciuszkami po dzieciach lub sprzedają. Ja mam trochę po dziewczynce 0-10m do rozmiaru około 80. trochę znaczy 2 duże pudła, których nie zdarzyłam jeszcze sfotografować. jak by któraś chciała, to zapraszam. CHRZCINY: Madzia mogę co tylko współczuć z tym księdzem- niektórzy z nich to straszne dziwaki i każdy prawo kanoniczne rozumie po swojemu. My Dominikę chrzciliśmy jakiś miesiąc temu i tez na początku same problemy. Chcieliśmy w naszej starej parafii, bo oboje mieliśmy tam swój chrzest i komunię. Ale po rozmowie z księdzem zrezygnowałam, ale to nie w kwestii tego co mi powiedział, bo było wszystko ok, a dlatego że 5 minut wcześniej proboszcz nakłamał mi prosto w oczy na inny temat. Mam Znajomego księdza w innej pobliskiej parafii, więc poszłam popytać co i jak i czy ochrzci Dominikę. Przeżyłam nie lada szok podczas rozmowy i kategoryczna odmowę, bo ... mamy tylko ślub cywilny. Najpierw kościelny, a potem chrzcimy. (znajomym w ich parafii ksiądz nie ochrzcił, mimo iż często ich ojciec robił za free jakieś meble do kościoła i myśleli, ze będzie łatwiej) Wściekła na niego jeszcze chyba tego samego dnia poszłam do swojej parafii - stwierdziłam trudno nie przepadam za tymi księżmi ale może w swojej coś załatwię. O dziwo trafiłam na sympatycznego księdza. Ponieważ to nie byl dzień przyjęć umówił się z nami na rozmowę. Wypytał co i jak. Ja wszystko kawa na ławę, że to nie jest tak, że kościelnego nie, ale jakoś tak wyszło. Czasu nie było, ja nie mam bierzmowania. Na co on, że teraz już nie trzeba, bo przecież kościół udziela tez ślubów wielowyznaniowych i druga osoba nie ma bierzmowania. Oczywiście pytanie czemu nie mam. Bo akurat długo chorowałam jak klasa szła. Oczywiście wy "żyjecie w grzechu". Ale jakoś tego faktu zbytnio nie podkreślał. Zwłaszcza, ze powiedzieliśmy, ze tak w ogóle to my chcemy. Owszem się rozgadałam, że w górach w małym kościółku, więc trochę i śmiechu było. Wyjął kajet, a tam brak jakichkolwiek informacji o nas mimo, iż ja mieszkam od urodzenia w tym samym miejscu. Jak nam zmienili parafie, to przestaliśmy przyjmować księdza, bo się nieładnie jeden zachował w stosunku do mojej wtedy 96 letniej bardzo religijnej prababci. ... No i zgrzyt "a co, a dlaczego" No to ja, że od kilku lat faktycznie księdza nie było. No więc zgodził sie na ochrzczenie, ale nie na mszy, a po mszy, żeby nie siać zgorszenia wśród wiernych, bo nie możemy iść do spowiedzi bo nie da rozgrzeszenia, bo my w grzechu i do komunii nie mogli byśmy podejść. Dla naszego dziecka to lepiej. Byliśmy z nią na mszy, ale tak szalała, że łaziłam dookoła kościoła, a sam chrzest potem tylko 15 minut. Siostra moja chrzestna być nie mogła, bo się przyznała, że nie ma bierzmowania. Miała 9 miesięcy na załatwienie tego. nie wiem co ona myślała. Warunkiem ochrzczenia byli wierzący i praktykujący chrzestni... Nasi znajomi, którzy 2 tygodnie temu wzięli ślub. I tu tez nie obyło się bez schodów. Poniewaz koleżanka jest z innego miasta, jej mama poszła załatwić kartkę o braku przeciwwskazań do bycia chrzestną. No i się wysypała, że młodzi żyją razem przed ślubem Dlaczego tak łatwo w sumie poszło? 4 dni później ksiądz zmieniał parafię. troche szkoda bo okazał sie sympatyczny i może bym bierzmowanie zrobiła i kościelny pomógł by mi załatwić
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
#676 |
|
Zakorzenienie
|
Gold ja w sens chrztu widzę, ale jeśli chodzi o grzech pierworodny u takiego maleństwo to jakoś ciężko mi to przyjąć, bo co takie maleństwo zrobiło?? Bardziej chrzest odbieram jako przystąpienie do Kościoła (chodzi o wiarę) i wychowywanie potem dziecka zgodnie z wiarą.
|
|
|
|
#677 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#678 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#679 |
|
Zakorzenienie
|
Gold lepiej nie poruszać tematu wiary bo jak Neska zauważyła, wychodzi z tego dym.
Madzia grzech pierworodny przechodzi z pokolenia na pokolenie, wszyscy pochodzimy od Adama i Ewy na których został nałożony grzech pierworodny. Nie chodzi o to że dziecko coś zrobiło, nagrzeszyło, tylko człowiek się rodzi naznaczony tym grzechem, tak samo jak po zjedzeniu jabłka Bóg powiedział że kobieta będzie rodzić w bólach.
|
|
#680 |
|
Zakorzenienie
|
Czeszko
![]() kurcze ostatnio ten czas tak mi zapierdziela, ze nie moge nadazyc Rano szkola, jestem w domu miedzy 13 a 14 i szybko musze obiad zrobic, potem przychodzi tz, cos robimy razem, potem jeszcze zadanie i do spania... masakra do tego jakos wyspac sie nie moge i chodze i ziewam i racze sie kawusia ![]() Musze Wam powiedzieć, że super nam się razem mieszka tylko we dwoje i znowu przezywamy miesiac miodowy Nie ma to jak byc na swoim ![]() dzisiaj po szkole bylam na chwile w centrum, bo w sobote jest impreza u meza w firmie, na ktora mam upiec ciasto, a nie mialam zadnego pojemnika by go przetransportowac i wstapilam po drodze do paru sklepow... zakochalam sie w jednej torebce... ale nie mialam przy sobie tyle pieniedzy ((( teraz musze zrobic obiad i popoludniu po nia lece... mam nadzieje ze nie wykupia...a przez weekend u nas w miescie jest wielkie wesole miasteczko... czytalam w gazecie ze 5 co do wielkosci w niemczech i trwa od piatku do poniedzialku.... wszyscy juz od 2 tygodni przezywaja ta impreze a juz od poniedzialku rozkladaja powoli karuzele... cale centrum jest w karuzelach ciekawe czy na prawde bedzie tak fajnie jak to wszyscy mowia
|
|
|
|
#681 |
|
Zakorzenienie
|
Gosia, to niezłe miałaś przeboje
![]() Myślę że to czy będzie dym czy nie zalezy od kultury osób dyskutujących |
|
|
|
#682 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny wpadam po małą porade ... nie wiem czy któraś sie orientuje w temacie telefonów... chce wymienic tel na nowy i takie dali mi do wyboru( wstępnie myślałam o dotykowym):
samsung Galaxy Y sony xperia tipo, nokia 500 samsung galaxy mini2 nokia lumia 610 sony xperia u mororola motolux ma któraś taki? jakieś opinie, zależy mi na wygodnej obsłudze i dobrym aparacie fot. |
|
|
|
#683 |
|
Zakorzenienie
|
no to widać spotykam samych niekulturalnych ludzi...nie będę już komentować.
Bo moim zdaniem są tematy których się nie powinno naruszać. Nie wierzysz twoja sprawa, ja wierzę - ok. Jestem osobom wierzącą a mimo to nie poruszam tego tematu. Nie dyskutuję z kimś kto odrzuca dogmaty wiary. Nie nawracam nikogo. Dziwi mnie że ludzie niewierzący biorą ślub kościelny, przystępuję do bierzmowania bo później nie będzie problemów przy ślubie, chrzcie. Nie wierzę = nie przystępuję do sakramentów! Tak samo jak teraz nie przystępuję do obrządków żydowskich, nie modlę się zwrócona w stronę Mekki itd. Msza święta nie jest tylko ozdobą. Tak samo biała suknia nie jest wyznaczona tylko do kościoła, do usc też można taką włożyć.
|
|
#684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz mam nokie E5 i jestem baaardzo zadowolona Za to moj tz polubil telefony dotykowe i ostatnio kupilismy mu samsunga galaxy mini 2.... musze przyznac ze to ja go wypatrzylam i namowilam tzta zeby sobie kupil - tz najpierw sie bronil ze nie bo drogi (tu w niemczech mamy telefony na karte i musielismy kupic po normalnej cenie) ale wyszedl mega uradowany i jest baaaardzo zadowolony z tego telefonu... ma mnostwo bajerow i tz ciagle sie bawi moja nokia jest raczej prosta, ale ja tam bajerow do szczescia nie potrzebuje
|
|
|
|
|
#685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi zależy żeby tel był dość trwały, wygodny i żeby robił w miare dobre zdjęcia bo czesto używam aparatu w telefonie,
|
|
|
|
|
#686 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
korzystaj z miesiaca miodowego też bym sobie poszła na wesołe miasteczko Myszko, ja bym wrzuciła te modele na ceneo i poczytała opinie i porównała parametry Cytat:
znam kilka takich przypadków, sama jestem jednym z nich. Idąc do bierzmowania nie miałam nawet ziarna wątpliwosci i należałam do odnowy w dś...A czemu to jest temat zeby go nie poruszać ![]() Wiecie, moja rodzina taka jest... normalnie poruszysz jakis temat, wyrazisz swoje zdanie (nie obrażajac innych) to mozesz usłyszeć ,,morda w kubeł" bo nie można tego głosno mówić! a znowu u Tż ludzie ze sobą dyskutują- jest róznica zdań to są pytania, jest szacunek własnych poglądów i nie ma tematów tabu i to od niech przejęłam to podejście do sprawy. |
||
|
|
|
#687 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rosette - ja nie miaąłm jeszcze dotykowego i troche boje sie jak sie przyzwyczaję testy musze jeszcze poprzegladac ale wybór nie jest za duży i nie moge znależć najbardziej "optymalnego"
Edytowane przez myszka_maj Czas edycji: 2012-08-30 o 15:26 |
|
|
|
|
#689 |
|
Zakorzenienie
|
tz wczoraj pokazywal mi opcje w tym galaxy mini ze jak robisz zdjecie to telefon wylapuje moment usmiechu i robi je wtedy gdy sie usmiechniesz
|
|
|
|
#690 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak ktoś wierzy to wierzyć będzie a jeśli cudem przestanie - to znaczy, że tak na prawdę nigdy nie wierzył uważam, że dyskusja na temat religii nie powinna mieć miejsca zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy jak ktoś wierzy to chodzi do kościoła co tydzień i czynnie uczestniczy w życiu kościoła jeśli ktoś chodzi od święta - nigdy nie był prawdziwym katolikiem ja mam telefon SONY XPERIA MINI PRO biały z rozsuwaną klawiaturą, dotykowym i innymi bajerami - mega smartfonik
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:59.

jak moje dziecko będzie chciało chodzić do kościoła to nie będę miała nic przeciwko, pewnie nawet z nim pójdę
zreszta moja mama jest taka koscielna, że dziecko pewnie bedzie co niedziela na mszy- jak będzie chciało....
i pazurki
wąż, Adam, Ewa, jabłko... Ewa zjadła i teraz wszyscy ludzie mają grzech pierworodny... serio? wierzycie?

mam jeszcze wypożyczone "tam gdzie spadają anioły "

17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię 
też bym sobie poszła na wesołe miasteczko