|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
ad.3. nigdy ---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
|
|
#2072 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Asiulek dam znać kiedy ale chyba bardziej pt
|
#2073 |
|
Zakorzenienie
|
konar był całkiem pokaźny, więc może gdzieś się tam skitrałaś
|
#2074 |
|
Zakorzenienie
|
jako, że ja chuda jak patyk, to mogłaś pomylić mnie z cienka gałęzią
ale ja tam byłam
|
#2075 |
|
Zakorzenienie
|
Lind no właśnie boję się że za dużo zamaluję i mi wyżre tam gdzie nie trzeba.
Kot przeżył i chyba specjalnie się nie przejął bo łazi za Mikiem krok w krok ![]() Pierwsze zebranie ![]() Asiulek myślę tak samo jak dziewczyny że musisz trochę wyluzować to normalne zachowanie dziecka Twoja na pewno nie jest jakoś nadzwyczaj złośliwa bardziej niż nasze Mj też ciągle na boso i po domu i po dworze czy ciepło czy zimno po mokrej trawie po kałużach nie mam zamiaru go ścigać z skarpetami czy butami Na pewno nie mam zamiaru dawać się wyprowadzać z równowagi takiemu małemu srajtuchowi ,wszystko zależy od Twojego nastawienia. Wiadomo że nie można pozwolić na wszystko ale Twoje nastawienie jest najważniejsze.Na pewno pms Cię dopadło Aneczka robię podobnie nie dyskutuję bo to bez sensu Jak mój się na coś wkurzy to też muszę od razu głupa palić a zobacz coś tam pojechało albo coś w tym stylu bo on potrafi zabluzgać ![]() nie chcę żeby mu się utrwalało U mnie dzisiaj na obiad naleśniki z serem podsmażane ,ja wpyliłam 4
|
|
|
|
#2076 |
|
Zakorzenienie
|
lind- tylko uprzedzam, że złośliwość Werci z poprzedniego spotkania to pikuś w porównaniu z tym co jest
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
Gmyrelka a palucha jeszcze ssie?
Mrowak - dobrze ze sie wypytujesz o katar bo te same pytania chciałam zadać. Aga- to Karina faktycznie poleciała do przodu. Moja nie robiła jeszcze do 12 kg. Co do cierpliwości to u mnie rożne. Tz bardziej nerwowy. Dzisiaj sie wsciekal ja Oliwka mu zwymiotowala. Znowu miska poleciała. Ja krzycze na Oliwke wtedy jak krzywdę robi Nataszy. Ale to bardziej chce ja wystarczyć aby natychmiast przestała.
|
#2078 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak Szymek miał z rok to mi się po☠☠☠ało myślałam że to normalny i dałam go razy dwA razy za dużo . Nie wiem co mi odbiło do łba żeby nie zobaczyć na opakowaniu Cytat:
Asiulek - moja też wredny typ . do tego uparta i awanturna . Jak coś nie po jej myśli to wyje jak syrena . Do tego wczoraj mnie ugryzła . Puściłam Szymka do sąsoadki co ma synka w jego wieku . Bawili się razem na podwórku . Olka też chciała , ale mówię jej że nie pójdzie - nie będę sąsiadce na łeb dwójki dzieci zwalac jak ma dwoje swoich . To podlazła do mnie z wyciem , wtuliła się i użarła mnie w brzuch . Zostałam odtransporotowana do siebie do pokoju . Potrafi wyć o coś 20 min i nie ustąpić . więc tak się nie raz przepychamy . W przedszkolu dziecko anioł ![]()
|
|
#2079 |
|
Zakorzenienie
|
Koglus ja miałam wywolywany pierwszy, młody spóźnił sie 15 dni , z drugim tez miałam mieć wywolywany w piątek a w środę sie urodził, tez był spóźniony tylko, ze o 10 dni.
Położna mi przy drugim doradzała aby zjesc ananasa ! Zjadłam we wtorek całego w środę był mały , a kij wie czy to zadziałało czy zbieg okoliczności . Jakby co to wiesz - PRZYJ .Lind no pewnie ze sie w nosidlo zmieści wagowo. Moj 6 latek waży ok 22 kg więc twój mały za rok lajtowo , no chyba ze mu sie aż zanadto przytyje . Zależy jakie szlaki bedziecie zaliczać , może jakies krótki to i bez nosidla sie obejdzie.
|
|
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem się łapię na tym, że chcę, żeby ona rozumiała jak dorosły człowiek... a tak się nie da... ja jej daję wykład (spokojnie oczywiście- ona na kolanach, ja tłumaczę) a ona w połowie zdania pyta czy może naklejać naklejki
|
|
#2081 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#2082 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek takie dzieci rozumieją krótkie komunikaty "zostaw" "tak nie rób" Nie wolno" i to najlepiej w momencie w którym coś robią ,Twój wykład za wiele nie da zostaw go sobie na później ona po fakcie juz nie wiedziała co Ty jej tam gadasz i na pewno nie jest złośliwa może być charakterna i myślę że to dobrze,dziecko tak samo jak dorosły ma już swój charakter.
Musisz starać się nad sobą popracować innej rady nie ma bo nerwy Cię zeżrą a to dopiero początek
|
|
|
|
#2083 |
|
Zakorzenienie
|
No chyba w rok z 13kg nie podskoczy aż tak... Nie wiem gdzie będziemy chodzić, łagodne szlaki też są. Michała 4letni kuzyn troche chodził...
|
#2084 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2085 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja sobie drinka zrobiłam,a co tam
|
||
|
|
|
#2086 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To dlatego że nie jestem zwolenniczką pomalowanych paznokci u dzieci Stara dupa i tyle . Ciekawe kiedy mnie skusi tak pomalować Cytat:
Zosia tez ma lodowate stopy i też kicha (bez kataru). Lata też boso u babci po całym domu (część w kaflach) i w ogrodzie i po piaskownicach i wszędzie gdzie się da buty zrzucić. Nie gonię jej ze skarpetkami bo po co ma się wściekać bez potrzeby. Z przykryciem jest podobnie. Jak zasypia to lubi naciągnąć kołdrę na siebie ale jak już tylko śpi to się wykopuje. Śpi odkryta bo jak tylko próbuję przykryć to jest pobudka a to mi niepotrzebne. Jest delikatnie mówiąc chłodna. Nie muszę przypominać że zimą chodzi bez rękawic ![]() Trzeba przyjąć do wiadomości że dzieci mogą być zimnolubne. Cytat:
Coś niedobrego się działo z Szymkiem po takiej dawce ? Toż to maluch był
|
|
#2087 |
|
Zakorzenienie
|
Izazula nic się nie działo . dzwoniłam do lekarki . to kazała mi tylko nie dać mu spać . a tak nic się nie stało . teraz to już dwa razy ogladam butelki
Co do paznokci to Olka miała niedawno pomarańczowe . Babka w przedszkolu miała przerwę i sobie malowała gdzies w sali obok . Oczywiście któraś z dziewczynek wypatrzyła i się pani podstawiły . Podobno potem siedziały w piaskownicy trzymając rączki w górze żeby się lakier nie wybrudził Ubaw babki miały po pachy . Oczywiście nie każdej pomalowały , bo mamy kilku rodziców co z byle g. robią eferę . Dzieciaki np w upał ganiają na bosaka na placyku po trawie . to jedna mama afere o to zrobiła . Ta sama też pani wymaga od przedszkolanek żeby jej dziecko zawsze było czyste ![]()
|
#2088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stara dupa jestem ale nie aż tak żeby robić afery z takiego powodu jak pomalowane pazurki Wiem że są takie co zrobią właśnie o byle g... Trochę luzu trzeba mieć bo żyłka w tyłku pęknie i będzie problem ![]() Swoją drogą w kupie dziewczynki musiały fajnie wygladać
|
|
#2089 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Tak się witam, żebyście, jak się już obudzicie, wiedziały, jakie macie wspaniałe życie i Wasze kochane pociechy w weekend nie budzą się o 5 rano, jak innych rodziców kochane pociechy. ![]() Za to pociecha dewastuje swój pokój, a ja piję sobie kawkę w spokoju. ![]() Zaraz śniadanie, później z pociechą jedziemy na małe zakupy, bo robimy ciasto z wizażu https://wizaz.pl/kulinaria/przepis-w...anowe-z-toffee - wystarczająco słodkie, żebym je wsunęła ![]() Wczoraj narobiłam gołąbków (więc Adama mam z głowy). Igorowi kotleciki coś jak mielone (gołąbków nie je) a sobie zrobię naleśniki - tak Libra, przeczytałam, co miałaś wczoraj na obiad i o niczym innym już nie myślę ![]() Miłego dnia mamuśki
|
#2090 |
|
Wtajemniczenie
|
P0P oczywiście, że nadal ssie palucha. A jak Oliwka??
My dzisiaj na 3 zajęcia adaptacyjne idziemy... Ja nie wiem jak Go w poniedziałek tam zostawie... będzie darcie i wycie okrutne. Dzieci to Marci uwielbia, gorzej z paniami Wszystko co robią i mówią jest u mojego syna na nie.
|
#2091 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde, myślałam, że już się nie buja - cholercia ciekawe od czego tak ma...Cytat:
Cytat:
Byłaś u babci???? buuuu szkoda, że nie nawiedziłaś mnie ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ---------- aha, Gmyrcia - ostateczne imię to wybiorę jak już małą zobaczę bo normalnie co chwilę bym zmieniała ale Patryzja Eliza póki co podoba sie tylko mnie i mamie...tż jest na nie, ale nie ma nic do gadania bo on miał ostateczny głoś przy Kubim
|
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale masz zakręcony obiad, każdy co innego![]() Agnieszka zdjęcia boooskie, cudne dzieciaczki. |
|
|
|
|
#2093 |
|
Zakorzenienie
|
Megi- ja róże nie śpię od 5:30.
![]() Gmyrelka - niestety dalej ssie. Mu już wszystkie sposoby wypróbowaliśmy i nic. Ona wie ze nie powinna ale to silniejsze od niej. Bao- ja tez nie lubilam siebie w ciąży. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- U mnie na obiad dzisiaj pizza własnej, czyli tz, roboty .
|
#2094 |
|
Zakorzenienie
|
co do waszych akcji z dzieciakami i waszej "cierpliwości" - współczuję
czytając was mam wrażenie, że mam anioła w domu no poza spaniem w nocy bo póki co ni cholery sam nie chce spać tylko miedzy nami w sklepach też jest grzeczny, nigdy nic nie woła- wie po co idziemy i jak nic nie mamy w planie dla niego kupić to też mu to przed sklepem mówimy i spokojnie zakupy można zrobić
|
#2095 |
|
Zakorzenienie
|
Tak czytam o tych Waszych dnich adaptacyjnych w przeczkolu. U nas nic takiego nie ma. Od poniedziałku po prostu zaprowadzamy Oliwke rano i koniec. Tz ja zaprowadzi a ja odbiore około 15.
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
dziś mam dziwny dzień , najchętniej bym się położyła do góry dupą i nic nie robiła.... a tu pakowanie czeka
|
#2097 | |
|
Zakorzenienie
|
tak tylko sól fizjologiczna, tylko nosek musi być dobrze wyczyszczony przed inhalacją
Cytat:
u nas na liście są: husteczki higieniczne wyciągane, husteczki nawilżone, papier ksero, piżamka, ubranie na zmiane i buciki na zmiane. Na poniedzialek 35 zł na ubezpieczenie. Zosia idzie w poniedziałek na 8 ale nie wiem na jak dlugo. Wydaje mi się że nie będzie chciala tam sama zostać;/ moj tż ma na popołudnie do pracy to razem pojdziemy
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2012-09-01 o 13:16 |
|
|
|
|
#2098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2099 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ale ogólnie jest masa takich sytuacji: Ola: siusiu siusiu Ja: to to zdejmij mateczki i siadaj na nocnik - w łazience stoi O: nie chcę zdjąć majtek! J: widzę, że ściska nogi więc jej ściągam majtki sama O: nie chcę bez majtek! J: no to sobie załóż O: nie chcę założyć! Ręce opadają - zdjąć nie chce, założyć też nie. Taka faza buntu, ale zauważyłam, że im bardziej jest zmęczona i śpiąca, tym bardziej marudna i buntownicza jest. Gdy jest wyspana wtedy się ją przekona do swoich racji. Poza tym - przecież z etapu NIE wyrośnie Jeszcze rok temu marudziłam, że Ola jest taką sierotką - na placu zabaw dzieci jej wszystkie zabawki zabierały. W tym roku tłumaczyłam, że jak sama chce się swoją zabawką pobawić, to nie musi dzieciom dawać. W każdym razie ja się w gruncie rzeczy cieszę, że ma swoje zdanie, broni rzeczy swoich i Michasia (o rok młodszego brata ciotecznego). Cytat:
Dodatkowo nie zgadzam się z tym co wszystkie piszecie Eve - ja tam uważam, że skoro matka sądzi, że dziecko jeszcze nie dojrzało, to nie ma co na silę sadzać Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- No u nas państwowe też jedynie 3,5 latków. Młodsze to jedynie gdy masz grube znajomości. |
||||
|
|
|
#2100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jaka ta pizza? z czym? ciasto tez sam wyrabia?? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

! Zjadłam we wtorek całego w środę był mały , a kij wie czy to zadziałało czy zbieg okoliczności . Jakby co to wiesz - PRZYJ
czasem się łapię na tym, że chcę, żeby ona rozumiała jak dorosły człowiek... a tak się nie da... ja jej daję wykład (spokojnie oczywiście- ona na kolanach, ja tłumaczę) a ona w połowie zdania pyta czy może naklejać naklejki 

a jak Michał robił pół roku temu w majty i czy pieluchę to wielkie halo było i z☠☠☠ki dostałam... 
Kurde, myślałam, że już się nie buja - cholercia ciekawe od czego tak ma...