|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł do kolejnej czesci
|
|||
| 1. Maluchy nam powoli mówić zaczynają: bam, hau hau i daj ogólka wokoło się rozlegają. |
|
0 | 0% |
| 2.Biegamy, piszczymy, na szafki wchodzimy, nie możemy się doczekać sanek i zimy. |
|
15 | 35,71% |
| 3.Jestem już duży, biegam i mówię, lecz dalej mamę najbardziej lubię. |
|
0 | 0% |
| 4.Tańczą, w żłobku siedzą, mówią tata, mama, rośnie nam tak szybko gromadka kochana. |
|
1 | 2,38% |
| 5. Wyłażące zęby i rozbite nosy, takie są roczniaków z małym hakiem losy. |
|
15 | 35,71% |
| 6. Dwa lata temu byłem komórką, a dziś śmiało biegam po całym podwórku |
|
0 | 0% |
| 7.Czapa, szalik ciepłe butki, strój na zimę mam cieplutki |
|
3 | 7,14% |
| 8. Słówek znam już coraz wiecej, w parku coraz szybciej pędze. |
|
4 | 9,52% |
| 9. Roczek z górka liczę sobie wciąż zawracam mamie w głowie |
|
4 | 9,52% |
| Głosujący: 42. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011.
PIELSZKO sliczna rowerzystka
ANKA ja nadal śpie z Martyna. Zazwyczaj do połowy nocy spi sama. potem ze względu na poranne wstawanie laduje u mnie w łózku. BRUMKU zazdroszcze takiej nocki. Chociaz u nas nie było dziisaj tragedii Jak wychodziłąm TŻ i Martyna smacznie sobie jeszcze spali ![]() Wszytskim chorowitkom zycze szybkiego powrotu do zdrowia Co to za szczepionka, ze tak duzo dzieciaczków odreagowywuje? My jakies 2 tygodnie temu sie szczepilismy i nic sie nie działo Witam zza kubka kawy ![]() Donosz, ze wczorajsza wyprawa do ZOO była bardzo udana. Najwiekszym hitem były kozy, które chodziły pomiedzy zwiedzajacymi. Martyna az piszczała z zachytu i nawet nauczyła sie meczec inne zwierzatka srednio ja interesowały bo nie mogła ich dotknac A i był jeszcze kot, którego wypatrzyła w krzakach. Prawie do niego tam weszła.
|
|
|
|
#362 |
|
Rozeznanie
|
dobry po łikendzie
![]() dzieć wrzucony do łóżeczka zaraz może zaśnie to ja mam czas dla siebie ![]() tak troche mysli zebrać nie mogę ![]() dużo zdrowia dla małych chorowitków |
|
|
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, dzięki za wsparcie i zainteresowanie.
Wreszcie widzę poprawę u Hani- noc z pobudkami, ale już na leżąco. AgaG, też się obawiałam zapalenia krtani. Druga lekarka wydawała się bardziej sensowna i stwierdziła infekcję gardła. Leki zaczęły wreszcie pomagać, więc to chyba dobra diagnoza. Anka, w Poznaniu są różne punkty pomocy doraźnej (czynne 24h na dobę). Tu jest to fajnie opisane http://dziecipoznan.pl/artykul-816-pomoc_dorazna_poznan . Jeden mamy koło domu na Os. Rzeczypospolitej, ale tam nam nie pomogli. Później pojechaliśmy na IP do szpitala dziecięcego na Krysiewicza, ale Nas nie przyjęli bo nie mieliśmy skierowania.(tż dzwonił tam do nich, opisał co dolega Hani i powiedzieli, że mamy przyjechać- słowem nie wspomnieli o skierowaniu...) Spisaliśmy z listy inne adresy pomocy doraźnej i pojechaliśmy na Blacharską.
|
|
|
|
#364 |
|
Zakorzenienie
|
nadrabiam poprzedni jeszcze watek
tak to jest miec urlop w domu poza tym - kinge wczoraj osa uzarla w palec od reki. chyba byla w szoku bo nie mogla zgonic jej i darla sie w niebogłosy! no i na bank tez bolało, oczywiscie.tak to jest zrywac mamie kwiaty na dzialce no ale osa zabita, zadło wyrwane, reka zdezynfekowana, dziecko utulone, zasnela, nie spuchła ani kinga, ani palec. jest ok.
|
|
|
|
#365 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj ogladajac zdjecia z ZOO zauwazyłam, ze moje piersi sa różnej wielkości
Ta piers która czesciej karmiłam (głównie wnocy) jest wieksza Czy któras z Was miał bądź ma podobnie?
|
|
|
|
#366 |
|
Wtajemniczenie
|
No to jestem.
Klasyczne objawy poszczepienne ![]() Mamy dawać calcium, smarować alantanem i jeszcze docoflor osłonowo, bo jednak przeciwgorączkowych trochę się nałyka. Dostałam tydzień opieki, więc siedzę z Dominikiem w domu ![]() Wiecie co, ja poszłam na tą szczepionkę wyluzowana, bo nie czytałam nic o skutkach, nie chciałam się sama straszyć. Ale teraz to się trochę boję ![]() Co do spania dziecka z matką. Ja też biorę Domka do siebie w nocy. Różnie, jak śpi spokojnie to koło 5, jak niespokojnie to nawet koło północy. Lubię z nim spać, choć boję się przyzwyczajenia. Mój brat spał z moją mamą do 7 rż. Masakra, taki był przytulas. Tego się boję właśnie
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba ... Dominik Edytowane przez jacieeeee Czas edycji: 2012-09-03 o 10:48 |
|
|
|
#367 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale od początku raczej nie mamy problemu ze spaniem. Cytat:
![]() Dzień dobry! Umyłam się, zaraz lece szuszyc włosy i ide do sklepu. Nie wiecie może czy wychodzenie zębów stałych jest tak samo bolesne dla dziecka jak wychodzenie zębów mlecznych? Gdzie Marina?
|
|
#368 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie potrafię przelać przez klawiaturę swojego humoru ![]() Cytat:
![]() Doczytałam, że już lepiej Bardzo się cieszę. Cytat:
Cytat:
Dlaczego karmiłaś w nocy częściej z jednej piersi? Jacieee ile od szczepienie pojawiły się u Was objawy? Teraz też mam stresa. Tym bardziej, że niecałe dwa tygodnie przed szczepieniem Radek miał 3dniówkę. Mówiłam lekarce ale powiedziała, że jak minęło 10 dni to można szczepić. |
||||
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
tak, zaczelam juz jak miala 11 mies.
nadrabiam teraz ten wątek
|
|
|
|
#370 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo było mi wygodniej (karmiłam w pozycji leżacej) i w tym cycku zawsze miaąłm tez wiecej mleka.
Z tego co czytaąłm to byc moze wszytsko wróci do normy za jakis czas. Mimo ze nie karmie mam jeszcze troche mlejka własnie w tej wiekszej piersi. W tej mniejszej sa juz pustki. |
|
|
|
#371 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Na to wygląda
Cytat:
Cytat:
![]() Hania-kolarka widać że zadowolona ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() you - a Twój przedszkolak (i Ty ), jak znieśliście ten pierwszy krok w dorosłość? ![]() Cytat:
Serio, aż mi ślinka do buzi napłynęła ![]() Cytat:
![]() A czemuż to? Cytat:
Mamad, uwielbiam jak jesteś wesoła ![]() Nooo Codziennie o tej porze pracuję chwilę, póki Tymuś bawi się w łózeczku, ale dziś dodatkowo zajrzałam, żeby się pochwalić powrotem do domowych przespanych nocek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dorosłego mocno boli takie coś, a co dopiero maluszka ![]() A jesteś pewna że to osa? Bo osy żądła nie zostawiają, tylko pszczoły.
|
|
#372 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Strasznie dużo dzieciaczków choruje i te objawy poszczepienne Zdrówka dla wszystkich! ![]() My szczepiliśmy Szymona MMR 17.08 i wszystko jest okej tfu, tfu..
|
|
#373 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
że co ? Lili spoko, ja się nie gniewam. A jaką nagrodę pocieszenia wygrałyśmy? można wybrać czy to już jest ustalone? Jaciee z tego wszystkiego tyle dobrego że Ty w domu odpoczniesz i pobędziesz z Domkiem. ![]() Marzena o to dobrze że jest poprawa. ![]() Hej. Ale śliczna pogoda. Taka w sam raz, nie za zimno, nie gorąco. Sara śpi, j się muszę pouczyć do obrony i przygotować obiad- dla wszystkich ryba w sosie koperkowo-śmietanowym. Zobaczymy czy posmakuje, makrelą pluje że hej.
|
|
#375 |
|
Zakorzenienie
|
na szybko - chwale sie!!! kinga umie pic z niekapka (to wiecie), z tego lovi 360 stopni, ze słomki... tylko mleka z niczego pic nie chce i nie wiem jak to bedzie jak przestane karmic UU (i jak moja mama jenda noc sie nia zajmie jak za tydzien idziemy na slub...)
|
|
|
|
#376 |
|
Wtajemniczenie
|
Lili szczepiliśmy 23.08, a gorączki dostał 31. 08 czyli w ósmej dobie.
Ale już jest dużo lepiej
|
#377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
grunt że już niezywa jest ![]() ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- moja jak widzi smoka to sobie go wsadzi do paszczy. potrzebyje jednak tylko do snu i wtedt go daje. przyznam tez ze zamiast puszzcac bajki czy zajomowac sie nia rano daje smoka, zeby byla cicho i nie budzila wczesniej niz musi artura. bo wstaje razem ze mna i jeszcze pol godziny buszujemy po domu (ja robie sniadanie, jem, ubieram sie i potem budze towarzycho). jak wyjda jej zeby to pozbedziemy sie zmoka. na dzien obecny mamy dopiero 3... |
|
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja szczepiłam 21.08 i zero jakiejkolwiek reakcji
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
5 dni, pediatra potwierdziła że to trzydniówka
|
|
|
|
#380 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A co do spania to dziasiaj okropnie miunczały obie w nocy i dzis jest tragednia (sławetne 3),za to wczoraj przed 9 wstałyśmy Cytat:
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
U nas w nocy była gorączka jeszcze 38,5. Potem spadła po czopku i teraz nie ma. Innych objawów brak, nie licząc ślinienia i wkładania WSZYSTKIEGO do buzi, więc obstawiam zęby. I pytanie : Czy mogę iść na dwór czy lepiej posiedzieć dzisiaj w domu ???
|
|
|
|
#382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo Hanka nie tknie żadnego mleka (nawet ściągniętego z UU) nie ważne w czym będzie podane! no nie tyka i już... a ja już zaczęłam ją odstawiać. na razie jestesmy na etapie, że je UU jeszcze w nocy i raz w ciągu dnia, ale najczęściej wieczorem... no i nie wiem jak to będzie jak już całkowicie ją tego cyca pozbawię-planuję do końca września... czy sama kaszka mleczno-jakaś tam (bobovita lub nestle)(zjada na kolację codziennie) i ewentualnie jakiś serek/jogurt itp w ciągu dnia (no ok. powiedzmy co 2 dzień) lub owsianka wystarczą??? muszę chyba mojej pediatry zapytać jak ona to widzi..bo naprawdę u nas MM nie przejdzie... |
|
|
|
|
#383 |
|
Rozeznanie
|
znowu mam dzień, że mnie siedzenie w domu dobija
o i w dodatku dziecko wstało.. |
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
hej laski
I my się dołączamy do przedszkolaków ![]() Filipa musiałam rano obudzić więc niezbyt był energiczny rano, ale jak jechaliśmy to mu pokazywałam wszystkie dzieci, ze też idą do przedszkola, chętnie ze mną wszedł. Ze swojej grupy był pierwszy i na początek wszystkie dzieci schodziły się do największej sali 3-latków. Na początku jak zobaczył taką rozkrzyczaną grupę to się bardzo onieśmielił, ale podeszła jedna z opiekunek, zagadała, powiedziaąłam żeby poszedł zobaczyć zabawki i że są na pewno ciuchcie i że pomacha mamie przez okno. Nieśmiało odszedł z nią za rączkę... To ja wyszłam i tylko potem widziałam jak stoi w oknie, trzyma za rękę Panią i w drugiej ciuchcie i mi machał i nawet się śmiał ![]() Też mu odmachałam i się śmiałam ale jak odkręciłam się to mi normalnie łzy w oczach stanęły ![]() Myślałam że dam radę ale tak mi dziwnie jakoś Wróciłam do domu a tu tak jakoś pusto, "tylko" Lilka..Jakoś cicho, nikt nie biega , nie krzyczy itd. ![]() Normalnie nuda...... dom posprzątany, pranie zrobione, dwa obiady ugotowane i chyba jade zaraz na zakupy, musze mu jakieś dresiki cienkie kupić i go po 14 odbiorę... w sumie i tak będzie 8-14 wiec jak na pierwszy dzień to wystarczy... Chociaż miałam po 15..
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Jest sprawiedliwość na świecie
![]() Cytat:
Ja, jak to czytam, to prawie płaczę (i wcale nie przesadzam )
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
You to się szybko uwinełaś z obowiązakami domowymi. Dwa obiady ( jakie?) sprzatanie i pranie, i Filip w przedszkolu
pewnie tez bym uroniła łezkę. Dzielny jest. ![]() Ja leniwa dopiero pranie wstawiłam, do obiadu przygotowałam i idę go konczyć, a Sara już wstała. To się naspała
|
#387 |
|
Raczkowanie
|
Hey kobietki,
dziękuje za wszytkie słowa odnośnie blondaska i zębuszkowe ![]() a ja znowu ale matka wiecie że zauważyłam 'trójki' nie ze tam coś się dzieje tylko już takie całkiem jak wyszły całkiem całkiem już pokaźne ząbki to pewnie też dlatego że u nas to bez żadnych objawow ani gorączki ani razu ani żadnych nocnych historii poszło ale się ciesze![]() ojej ale czytam o chorowitkach ile, zdrówka dla wszystkich! a dzieci które mają objawy poszczepienne wszystkie szczepiłyscie mmr czy po tym priorixie też??? my mamy za dwa tygodnie i kurcze mając to w głowie zaczynam się stresować You i Zanka napiszcie koniecznie jak Filipki poradzili sobie dzisiaj wielki dzień w przedszkolu my całe wakacje dzien w dzien spędziliśmy z przedszkolakami i dzisiaj nam z Jasiem tak troche pusto smutno nudno siedzieć sami, stąd też mój Jancio zapewne nauczył się przez ten czas dużo rzeczy, bo inaczej się go nie da nazwac jak papuga nie odstępuje starszych dzieci na krok chodzi za nimi i chcialby wszystko robić próbuje tak samo
|
|
|
|
#388 |
|
Zadomowienie
|
hej
dla przedszkolaków naszych dzielnych :brawo: napiszcie jak było jak wrócą u nas też będzie szczepienie końcem września, boję się już na zapas jak czytam o skutkach ubocznych ![]() nie wiem jaką szczepionkę wybrać wczoraj mały dał mi w kość, dwa razy go usypiałam, nie chciał spać, a ja akurat sama byłam i nitk mnie nie mógł zastąpić, ogromnie zmęczona ciągle jestem i wieczorem już padam na twarz... muszę to jakoś przetrwać dlatego też mało piszę, bo nastrój mam fatalny i nie chcę smęcić
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety nie zdazylam pokazac arturowi bo zwiał na jego widok...
|
|
|
|
|
#390 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja będę to przeżywałam za równiutkie 2 lata Tutaj dzieci urodzone do września idą do "szkoły" w wieku skończonych 3 lat, a urodzone od września w wieku skończonych 4 lat.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:05.

Jak wychodziłąm TŻ i Martyna smacznie sobie jeszcze spali 

Spisaliśmy z listy inne adresy pomocy doraźnej i pojechaliśmy na Blacharską.
no ale osa zabita, zadło wyrwane, reka zdezynfekowana, dziecko utulone, zasnela, nie spuchła ani kinga, ani palec. jest ok.
Ta piers która czesciej karmiłam (głównie wnocy) jest wieksza 

Nie ma jak w domu 

I
Serio, aż mi ślinka do buzi napłynęła 

Zdrówka dla wszystkich! 
grunt że już niezywa jest