|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.
Nie no tak, to spoko. Pewnie, że chcą dobrze, tylko to jakieś takie chaotyczne. Uważam, że niech najpierw wezmą się za używanie jednego języka w stosunku do tego malucha, żeby się nauczył podstawy a potem można mu rozszerzać na inne jezyki. Wielu ludzi robi tak w stosunku do dzieci, że w domu język polski, w sklepie/szkole holenderski a angielski, bo też się przydaje. Poza tym... tutaj taki 2 latek idzie spokojnie do żłobka/przedszkola i nie musi znać holenderskiego, bo sam go szybko załapie. W wieku 4 lat i tak już pójdzie do szkoły, bo jest obowiązek, więc holenderskiego będzie miał po dziurki w nosie. No i, każdy tutaj się uczy angielskiego, więc też chcąc nie chcąc będzie się uczyć. Uważam, że na wszystko przychodzi czas i nie powinno się tak na hura dziecku wciskać, bo potem zgłupieje i nie będzie rozróżniać jednego języka od drugiego, jak ten maluch.
|
|
|
|
#1172 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zmienia to faktu, że niech najpierw nauczy się mówić po polsku, skoro rodzice i rodzina są Polakami i mówią po polsku normalnie w domu. Pozostałe języki załapie sam albo w szkole, albo na podwórku. Ja jak się uczę holenderskiego w domu to niespecjalnie odsłuchuję płyty z lektorem, bo wolę posłuchać, jak mówią ludzie na ulicy, w sklepie, czy gdziekolwiek indziej.
|
|
|
|
#1174 |
|
ma zielone pojęcie
|
W szkole? Na podwórku? To ile to dziecko będzie miało lat? 3, 5, 7? To już sporo. Jeśli dziecko ma znać dwa języki jako rodzime, a nie obce, to musi się ich uczyć od urodzenia. Tylko do wieku bodajże 7 miesięcy jest się tzw. słuchaczem uniwersalnym.
|
#1175 |
|
Zakorzenienie
|
Ale czemu uważasz, że ten drugi ma być, jako rodzimy? On nie ma w rodzinie ani ćwiartki Holendra, więc nie czaję. Jednocześnie się nie upieram przy swojej racji, bo mi to obojętne, czy dla tego malucha język x będzie rodzimy a język y czy z będą obce. Po prostu dla mnie dziwne jest mówienie do dziecka w 3 językach, w jednym zdaniu. Kropka.
|
|
|
|
#1176 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że drugi język przyswojony jako rodzimy, to niemalże drugi język gratis. Nie trzeba potem spędzać lat na uczeniu się języka, po prostu się go zna ![]() Cytat:
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1178 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Moim zdaniem, jeśli wiadomo, że dziecko będzie potrzebowało drugiego języka w życiu codziennym (bo np. rodzice są Polakami, ale rodzina mieszka w Holandii), to nie ma co zwlekać z uczeniem dziecka drugiego języka. Wręcz wskazane jest uczenie go. Cytat:
![]() A jak się w odpowiedni sposób uczy dziecka dwóch języków, to dziecko nie ma problemów z odróżnieniem jednego od drugiego.
|
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1180 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1181 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś sobie tutaj dzieci dają świetnie radę. Jak nie powie, to pokaże, żaden problem. Poza tym, w krajach, gdzie jest istna mieszanka etniczna, nikt nie obraża się, bo dziecko nie zna holenderskiego. Nauczyciele są tu bardzo cierpliwi i umieją się poza werbalnie z dziećmi dogadać. Jak ja się opiekowałam dziećmi znajomych, to mi nauczyciele mówili, że są w szoku, że dzieciaki po miesiącu tak ładnie zaczynają łapać język.
|
|
|
|
#1182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1183 | ||||
|
Rozeznanie
|
To sobie wymienisz
![]() Cytat:
Cytat:
Wiem, że w takich sytuacjach się raczej logicznie nie myśli, ale (odpukać) na przyszłość pamiętaj, że jak potrzebuje się pomocy w tłumie, to trzeba że tak powiem "złapać za rękę" i powiedzieć prosto z mostu "Proszę mi pomóc" do konkretnej osoby. Tych dwóch facetów ochotników, to i tak fart... Szkoda, że na kanarów (przynajmniej w Krakowie) zwykle biorą jakieś marginesy. Ja rozumiem, że każdy pracować musi i z czegoś żyć, ale to jednak praca między ludźmi. Cytat:
Ja uczyłam się angielskiego od samego początku, w najniższej grupie w przedszkolu, nie było native speakera, ale dzięki temu, że wtedy zaczęłam, po angielsku mówię płynnie, z ładnym akcentem i wszędzie się dogadam, a w szkole miałam praktyczni przedmiot "z głowy". Cytat:
Do mnie jak przyjechałam mówił po Polsku, tak samo do swojej babci, bo obie nie mówimy po niemiecku. Do taty po niemiecku, bo arabski zna słabiej, ale jak zdarzało mu się tam jechać, to dogadywał się z innymi dziećmi.
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z przecinkiem, ale w innym miejscu: Albo od razu widzisz, w typie którego pana jesteś
|
|
#1186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1187 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1188 |
|
Raczkowanie
|
Zazdroszcze Wam tego,że od małego mieliście styczności z językiem Angielskim.
Ja dopiero zaczełam się go uczyc baardzo późno bo w drugiej gimnazjum. W postawówce był niemiecki ale jak poszło się do szkoły średniej to oczywiście naciskali na angielski... Po prostu kocioł.
|
#1189 |
|
Zakorzenienie
|
No, ale zakładam, że taka dwuletnia dziewczynka już sama coś próbuje mówić i jej się tłumaczy, że rodzice mówią po polsku, ale uczą ją mówić w innym języku, bo np. pani w sklepie czy przedszkolu mówi po angielsku
? Pamiętam, jak byłam w przedszkolu, to rodzice mi kupili taki album z rysunkami Disney'a, gdzie były słówka z niemieckiego.
|
|
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam oglądanie filmów po angielsku (filmów brytyjskich).
|
|
#1191 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Oni mieszkają w Polsce i mówią po polsku, po prostu uczą siostrzenicę malutkimi kroczkami, nienachalnie, żeby miała łatwiej w przyszłości. Tak jak piszesz, ona kuma że to jest inny język i to jest "osobno" Jeszcze pół roku temu też coś czasem do niej mówili, takie banały typu "hello" wtedy jeszcze mogła nie rozumieć i sama nie powtórzyć tak ładnie jak teraz, ale coś tam w głowie zostaje. A tak trochę z innej beczki, odnośnie zostawania w głowie, to ja mówię do małej w zasadzie jak do dorosłego, jej rodzice też (tylko moja mama - jej babcia - zawsze wyjeżdża z dziecinnymi wersjami słów i dostaje za to "opieprz" od brata ), tylko oczywiście tematy odpowiednie dla dzieci i raczej mające czegoś nauczyć. No i mimo że nie ma zawsze pewności czy cokolwiek zrozumiała, to jednak chyba daje to efekty, bo jest naprawdę "konkretnym" dzieckiem i jak czasem wyjedzie z jakimś tekstem, to nam opadają szczęki, skąd u takiego malucha taka logika i taka wiedza. To jest pierwszy dzidziuś, którym się zainteresowałam, wcześniej nie lubiłam dzieci(teraz mnie bardzo fascynują), być może większość dwulatków ma taki rozpęd intelektualny w tym wieku, ale wydaje mi się, że nierobienie z dziecka debila przynosi efekty ![]() ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
)
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
Mój chrześniak też w wieku 2 lat nawijał jak zły
. Ciężko mu było przerwać hahaha. Ale na początku tego tematu podałam właśnie przykład dziecka, które nie mówi w żadnym konkretnym języku. Dlatego powiedziałam, że w takim przypadku, kiedy dziecko jeszcze nie mówi uczenie go 100 języków równolegle jest trochę dziwne. Ale nie mój cyrk i nie moje małpki. Pewnie, jak mała zacznie mówić, to kupię jakieś książeczki po holendersku czy angielsku, gdzie będą zwierzątka i dane słówka pod rysunkami. No i fakt... mi w dzieciństwie angielskie cartoon network dużo dało. Ponoć najważniejsze jest osłuchanie się z językiem.
|
|
|
|
#1193 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
![]() Też wolę gdy rodzic do dziecka mówi jak do człowieka a nie jakiejś maskotki czy zwierzaczka. Tak jak nie raz pisałam : rozwija to umysł, świadomość języka, zasób słownictwa i być może i sam aparat mowy - dziecko nie jest ograniczone do gugu, ciumcium, gaga, tylko do normalnych polskich słów. |
||
|
|
|
#1194 |
|
Konto usunięte
|
Mój kuzyn mówi płynnie w 3 językach (niemieckim, polskim i angielskim), bo siostra mówi do niego po angielsku, tata po niemiecku, a mama po polsku. Fakt, zdarza mu się powiedzieć "Mommy, come tutaj" czy coś w tym stylu, ale umie rozróżnić, do kogo jak się ma zwracać. W tym roku był w Polsce miesiąć, po dwóch tygodniach mówił płynnie po polsku, bez wtrącania obcych słówek.
|
|
|
|
#1195 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do małej mówię normalnie. Moja teściowa, jak była, to mówiła w ten charakterystyczny sposób
. I tak małą widzi głównie przez skype, więc jakoś specjalnie nie reagowałam.
|
|
|
|
#1196 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Dziecko może być dwujęzyczne tylko, jeśli rodzice są nativami dwóch języków. Jeśli tylko nauczyli się języka, to dziecko może mówić w dwóch językach, nawet mega płynnie, ale nie będzie myślało jak nativ. To odmienne mechanizmy przyswajania i dwujęzyczność jest czymś zupełnie innym niż znajomość języków. Mówienie do dziecka w języku dla nas obcym jest trochę bez sensu, bo utrwala się błędne nawyki, a do tego rodzi specyficzne poczucie braku tożsamości.
|
#1198 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli miałabym kiedykolwiek męża-cudzoziemca, to wtedy wiadomo, że dziecko będzie dwujęzyczne od urodzenia. Polski ode mnie, język męża od męża
![]() natomiast jeśli będę mieć Polaka, to wg mnie bezsensu są takie cyrki i mówienie do dziecka w dwóch językach, jeśli naszym ojczystym jest polski. wtedy poczekam, aż pójdzie do szkoły i wtedy można wprowadzać inny język.
|
#1199 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Polski ode mnie, jakiś tam od ojca a rosyjski od niani. Tylko mieć pieniądze i zaufanie do tej ostatniej no i znaleźć taką co będzie rosjanką |
|
|
|
|
#1200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwłaszcza dla nas, Polaków, z akcentem nie mamy problemów.spokojnie zdąży się nauczyć, jeśli podrośnie i zapiszesz go na jakiś kurs dziecięcy
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.

.

)

Na szczęście byłam pojętnym dzieckiem i ten język mi wchodził wcześniej dzięki filmom i muzyce.
zwłaszcza dla nas, Polaków, z akcentem nie mamy problemów.