Yves Rocher - promocje, oferty, nowości - cz. IV - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-05, 21:51   #3631
2016070150903
Konto usunięte

Dot.: Yves Rocher - promocje, oferty, nowości - cz. IV

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Bardzo ładne te kolorki.
Mi udało się zdobyć też te podwójne - mam paletkę nr 32 kolory dahlia et aubergine.
Fakt, cienie dość twarde i słabo napigmentowane.
Ale do codziennego jak znalazł.
Dziwi mnie fakt że data ważności to tylko 6 miesięcy
o mamo, piękne! nie zwróciłam na nie uwagi, ciekawe czy są u mnie.

Cytat:
Napisane przez LeejdiNaati Pokaż wiadomość
Dziewczyny chciałam zrobić zamówienie korzystając z tego kodu z ofeminin, ale mi nie odejmuje tych 35% nawet od zamówienia za 120zł Wiecie może dlaczego?
weszłaś do sklepu przez link yves-rocher.ofeminin.pl? chyba że akcja się skończyła, podobno liczba osób które mogą skorzystać z promocji jest ograniczona.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 21:53   #3632
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo ładne te kolorki.
Mi udało się zdobyć też te podwójne - mam paletkę nr 32 kolory dahlia et aubergine.
Śliczny fiolet. Ja wciąż szukam mojego idealnego koloru (Teal Shimmer, real zdjęcie) póki co znalazłam tylko w jednym produkcie, ale totalnie beznadziejnym i szukam dalej Kolor taki szaro-grafitowo-zielony jakby?
A mogłabyś mi napisać a propos tego kremu na zaczerwienienia - czemu według Ciebie aż taki zły skład ma? Pytałam już wcześniej, może nie zauważyłaś, może nie chciałaś odpowiadać, ale ja jestem ciekawa

Edytowane przez Kretka666
Czas edycji: 2012-09-05 o 21:54
Kretka666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 21:55   #3633
martyna3275
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Śliczny fiolet. Ja wciąż szukam mojego idealnego koloru (Teal Shimmer, real zdjęcie) póki co znalazłam tylko w jednym produkcie, ale totalnie beznadziejnym i szukam dalej Kolor taki szaro-grafitowo-zielony jakby?
A mogłabyś mi napisać a propos tego kremu na zaczerwienienia - czemu według Ciebie aż taki zły skład ma? Pytałam już wcześniej, może nie zauważyłaś, może nie chciałaś odpowiadać, ale ja jestem ciekawa
ja ze swojej strony moge polecic krem dla naczynkowców bielendy
martyna3275 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 22:04   #3634
Kylpie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LeejdiNaati Pokaż wiadomość
Dziewczyny chciałam zrobić zamówienie korzystając z tego kodu z ofeminin, ale mi nie odejmuje tych 35% nawet od zamówienia za 120zł Wiecie może dlaczego?
Ilość podobno była ograniczona... Może już się ta możliwość skończyła
Kylpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 22:06   #3635
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martyna3275 Pokaż wiadomość
ja ze swojej strony moge polecic krem dla naczynkowców bielendy
Miałam kiedyś ten krem i nie nadawał się do mojej suchej skóry. Akurat ja z rumieńcami walczyć nie chcę, bo moje lubię
Stary 2012-09-05, 22:08   #3636
fifruwajka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
dodaję zdjęcie. bardzo przepraszam za słabą jakość.
Ładne zestawienie. Dobrze, że nie lubię perły, bo już, głupia, leciałabym kupić

Zapraszam!
fifruwajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 22:30   #3637
maruda80
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam tę wersję kremu na zimę - u mnie się nie sprawdził.
Zapychał cerę, spowodował uczulenia, bardzo tłuścił, lepił się i zostawiał wyczuwalną warstwę. Co do składu to chyba wina w składzie alkoholu i substancji zapachowych które na mnie działają alergicznie.

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 22:49   #3638
2016070150903
Konto usunięte

czy ktoś się skusił na to nowe mleczko? http://www.yves-rocher.com.pl/odzywc...do_ciala_3_w_1

które to mleczko, które ostatnio chwaliłyście za zapach( pojawiło się w gratisowych miniaturkach)?
http://www.yves-rocher.com.pl/cialo/...o_suchej_skory
czy
http://www.yves-rocher.com.pl/product/show/pid/1429
?

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

szukam czegoś do 40zł za II poziom i właśnie nad mleczkiem się zastanawiam. które polecicie? dodam, że nienawidzę tłustego filmu po aplikacji.
Stary 2012-09-05, 22:57   #3639
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Miałam tę wersję kremu na zimę - u mnie się nie sprawdził.
Zapychał cerę, spowodował uczulenia, bardzo tłuścił, lepił się i zostawiał wyczuwalną warstwę. Co do składu to chyba wina w składzie alkoholu i substancji zapachowych które na mnie działają alergicznie.
To ten krem co jest na KWC? Jak tam czytam, to w składzie nie ma alkoholu A pytam się dokładnie czemu Ci nie podpasował, bo wolę znać pełną opinię. Różne ma się wymagania w stosunku do kosmetyków. Ciebie zapchał, tłuścił i pozostawiał warstwę, a dla mnie może być dobry, bo - nie mam skłonności do zapychania, uwielbiam tłuste kremy i warstewka po kremie na skórze to mój priorytet Jedynie się uczulenia boję, ale to może mi wysypka się pojawić nawet po miesiącu używania czegoś...
Tylko nie wiem po co władowali w krem sufraktant - Sodium Cetearyl Sulfate?
Stary 2012-09-05, 23:01   #3640
malyszkicownik
Zadomowienie

Cytat:
czy ktoś się skusił na to nowe mleczko? http://www.yves-rocher.com.pl/odzywc...do_ciala_3_w_1

które to mleczko, które ostatnio chwaliłyście za zapach( pojawiło się w gratisowych miniaturkach)?
http://www.yves-rocher.com.pl/cialo/...o_suchej_skory
czy
?

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

szukam czegoś do 40zł za II poziom i właśnie nad mleczkiem się zastanawiam. które polecicie? dodam, że nienawidzę tłustego filmu po aplikacji.
To jest to pierwsze, używam go teraz jako kremu do rąk i faktycznie pachnie prześlicznie. Bardzo delikatnie i świeżo. Na dłoniach niestety lekki film zostaje, ale jak teraz wtarłam nieco w łydkę to nie ma takiego nachalnego filmu, czuć po prostu, że coś przed chwilą fajnego wsmarowałam. Bardzo przyjemne, lekkie mleczko, dość rzadkie.

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:58 ----------

Cytat:
To ten krem co jest na KWC? Jak tam czytam, to w składzie nie ma alkoholu A pytam się dokładnie czemu Ci nie podpasował, bo wolę znać pełną opinię. Różne ma się wymagania w stosunku do kosmetyków. Ciebie zapchał, tłuścił i pozostawiał warstwę, a dla mnie może być dobry, bo - nie mam skłonności do zapychania, uwielbiam tłuste kremy i warstewka po kremie na skórze to mój priorytet Jedynie się uczulenia boję, ale to może mi wysypka się pojawić nawet po miesiącu używania czegoś...
Tylko nie wiem po co władowali w krem sufraktant - Sodium Cetearyl Sulfate?
Hej, gdzie widzisz SCS? Ja znalazłam skład (chyba, że to stara wersja) i jest naprawdę całkiem przyzwoity
malyszkicownik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 23:24   #3641
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malyszkicownik Pokaż wiadomość
Hej, gdzie widzisz SCS? Ja znalazłam skład (chyba, że to stara wersja) i jest naprawdę całkiem przyzwoity
Z KWC skład i tam jest sodium cetearyl sulfate, po butyrospermum parkii i cera microcristallina, czwarty rządek
A ten skład co Ty masz to skąd? Generalnie ten z KWC też jest dobry, mi tam pasuje. Ma mocznik, skwalan. Silikon mi tak za bardzo nie pasuje (wolę dużo parafiny), ale jestem w stanie przeżyć
Stary 2012-09-05, 23:28   #3642
malyszkicownik
Zadomowienie

Cytat:
Z KWC skład i tam jest sodium cetearyl sulfate, po butyrospermum parkii i cera microcristallina, czwarty rządek
A ten skład co Ty masz to skąd? Generalnie ten z KWC też jest dobry, mi tam pasuje. Ma mocznik, skwalan. Silikon mi tak za bardzo nie pasuje (wolę dużo parafiny), ale jestem w stanie przeżyć
No ja mam z KWC, ale to pewnie nie ten krem Mnie silikony nie przeszkadzają, lubię gładką buźkę Ja bym spróbowała na Twoim miejscu, jeśli chcesz się przekonać. Ja do opinii innych nt. kosmetyków pielęgnacyjnych podchodzę z dużą rezerwą, bo już nie raz moje wrażenia się różniły. Niestety, wiele rzeczy trzeba po prostu przetestować na sobie, bywa że zachwalane produkty nam już się tak nie podobają po bezpośredniej konfrontacji...
Stary 2012-09-05, 23:36   #3643
Maqua
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia296 Pokaż wiadomość
Poza tym jest druga ulotka reklamujaca krem BB i nowy szampon. Oferta od 27.08 do 16.09 w gratisie jest mini zel hydra za dowolny zakup od 6,90
Skąd wziąć tę ulotkę? Ona leży w sklepie czy to ta co mi jej przysłać nie chcą?
Maqua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 23:39   #3644
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
No ja mam z KWC, ale to pewnie nie ten krem Mnie silikony nie przeszkadzają, lubię gładką buźkę Ja bym spróbowała na Twoim miejscu, jeśli chcesz się przekonać. Ja do opinii innych nt. kosmetyków pielęgnacyjnych podchodzę z dużą rezerwą, bo już nie raz moje wrażenia się różniły. Niestety, wiele rzeczy trzeba po prostu przetestować na sobie, bywa że zachwalane produkty nam już się tak nie podobają po bezpośredniej konfrontacji...
Mówię o kremie na zaczerwienienia. Jest jeszcze nawilżająco-łagodzący na dzień, może ten sprawdzałaś? Spróbuję, choć wolałabym najpierw na próbce przetestować, bo krem tani niestety nie jest I jak już to wolę zainwestować te pieniądze w sprawdzone Avene czy chociażby Iwostin testować, teraz mam chrapkę na krem lipidowy z serii Lipidia. Coś, co będzie dobre.
Stary 2012-09-05, 23:41   #3645
malyszkicownik
Zadomowienie

Cytat:
Mówię o kremie na zaczerwienienia. Jest jeszcze nawilżająco-łagodzący na dzień, może ten sprawdzałaś? Spróbuję, choć wolałabym najpierw na próbce przetestować, bo krem tani niestety nie jest I jak już to wolę zainwestować te pieniądze w sprawdzone Avene czy chociażby Iwostin testować, teraz mam chrapkę na krem lipidowy z serii Lipidia. Coś, co będzie dobre.
A może Hydratia Ci się spodoba z mojej próbki, dla mnie jest bdb Spróbuj postarać się o próbkę, może akurat mają
Stary 2012-09-05, 23:45   #3646
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
A może Hydratia Ci się spodoba z mojej próbki, dla mnie jest bdb Spróbuj postarać się o próbkę, może akurat mają
Właśnie mam nadzieję, że Hydratia będzie dobra dla mnie I próbkę Lipidii wyproszę w aptece
Stary 2012-09-06, 00:18   #3647
2016070150903
Konto usunięte

Cytat:
To jest to pierwsze, używam go teraz jako kremu do rąk i faktycznie pachnie prześlicznie. Bardzo delikatnie i świeżo. Na dłoniach niestety lekki film zostaje, ale jak teraz wtarłam nieco w łydkę to nie ma takiego nachalnego filmu, czuć po prostu, że coś przed chwilą fajnego wsmarowałam. Bardzo przyjemne, lekkie mleczko, dość rzadkie.
dziękuję.

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
jest ze sklepu. powinnaś znaleźć je przy wejściu do sklepu albo przy kasie.
Stary 2012-09-06, 07:25   #3648
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:

które to mleczko, które ostatnio chwaliłyście za zapach( pojawiło się w gratisowych miniaturkach)?http://www.yves-rocher.com.pl/cialo/...o_suchej_skory
czy
?

ja mam to nowe mleczko. Jeszcze nie używałam, bo zapach mnie odrzuca

Do cery naczynkowej polecam kremy apteczne- np iwostin lub Ruboril (uwielbiam go).

Mam na wymianę potrójny cień yr w odcieniu popielatym, jakby ktoś chciał
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 08:23   #3649
anna maria 72
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo ładne te kolorki.
też mam cienie CN,ale pojedyncze jak się wytrze wierzchnia warstwa cienia to będą lepsze pisała o tym Inez 82,dla mnie są dobre bo lubię delikatne (nie można sobie nimi zrobić krzywdy przy braku zdolności do makijażu),ładne kolory, trwałość tak z 5,6 godzin,ale to też zależy od powiek,mam kolory malwę,violet,azalię,narcy z
anna maria 72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 08:23   #3650
LeejdiNaati
Zakorzenienie

Cytat:
weszłaś do sklepu przez link yves-rocher.ofeminin.pl? chyba że akcja się skończyła, podobno liczba osób które mogą skorzystać z promocji jest ograniczona.
Cytat:
Napisane przez Kylpie Pokaż wiadomość
Ilość podobno była ograniczona... Może już się ta możliwość skończyła
No właśnie nie skumałam, że trzeba się tam zarejestrować, żeby zniżka się dodała
Stary 2012-09-06, 08:37   #3651
Ł@siczk@
Zakorzenienie

U mnie nadal brak zamówienia na liście na koncie Z tym kodem z ofemini, a zamawiałam jak trzeba, przez stronę, kod poprawnie się dodał, wszystko piknie...czekam

GOSIA [13.08.2015]

Dzięki Ci Boże za korektor pod oczy i Dębowe Mocne
Ł@siczk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 08:37   #3652
basia296
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maqua Pokaż wiadomość
Nie to jest zupełnie cos innego. Ta ulotka o której wspominałam jest rozdawana w sklepie.
basia296 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 08:51   #3653
martyna3275
Zakorzenienie

adzwonilam so BOK-u
dowiediałam sie ze wrzesniowa oferta wysyłkowa nie wchodzi eszcze bo sierpniowa została przedluzona z racji tego ze były wakacje i od połowy wrzesnia bedzie mozna zamawiac wrzesniową przez internet... jak to okae sie nie prawda to na pania M.Ł (nazwisko zapamietałam) złoe skarge za wprowadzanie w bład
Stary 2012-09-06, 10:18   #3654
malyszkicownik
Zadomowienie

Cytat:
adzwonilam so BOK-u
dowiediałam sie ze wrzesniowa oferta wysyłkowa nie wchodzi eszcze bo sierpniowa została przedluzona z racji tego ze były wakacje i od połowy wrzesnia bedzie mozna zamawiac wrzesniową przez internet... jak to okae sie nie prawda to na pania M.Ł (nazwisko zapamietałam) złoe skarge za wprowadzanie w bład
Wiesz, to jak z każdą infolinią chyba... Każdy ma sprzeczne informacje niestety. Ja na przykład od maja użerałam się z infolinią UPC Kończyła mi się umowa, więc zadzwoniłam, że chciałam ją przedłużyć, no i tam wybrałam sobie większą prędkość. Kobieta mi doradziła, żebym przez zakładkę kontakt napisała maila do UPC, że chcę zmianę prędkości i że oni od nowego miesiąca automatycznie mi to zrobią. I co? Zgadłyście, .
Dzwonię więc w czerwcu, a tu mi gościu mówi, że nie ma w ogóle takiej możliwości, ktoś mi głupot nagadał. Wkurzyłam się, bo w końcu to Wielka Konsultantka mi tak doradziła. Oczywiście moja umowa (bo nie zmieniłam oferty z wiadomych powodów) przeszła na czas nieokreślony przez głupią kobietę, więc i opłata wzrosła, czego nie byłam świadoma. Wtedy żałowałam, że nie miałam jej danych, bo naprawdę bez skrupułów złożyłabym na nią skargę. Trochę zbyt duży rozrzut informacji jak dla mnie.
Później chciałam skorzystać z promocji internetowej (lepsza oferta niż zamawianie przez telefon czy u agenta), a że były wakacje, więc załatwiałam to, będąc daleeekooo od Warszawy i mojego miejsca zamieszkania. Chyba ze 3 czy 4 razy umawiałam się na wizytę technika (moje współlokatorki by go przyjęły), a to się nie mogli do mnie dodzwonić, żeby potwierdzić - owszem, dzwonili do mnie 3 razy, po 14 i po 17, gdzie mając praktyki na drugą zmianę, nie miałam możliwości odebrać. Mądrze. Potem odrzucano moje zgłoszenia, bo oferta rzekomo jest dla nowych klientów. WTF? Chyba chcę zerwać umowę i podpisać nową, posiadając kiedyś kablówkę w innym mieście (też UPC), nie było problemu, ale widocznie załatwianie sprawy w biurze, a załatwianie u przygłupich konsultantów to "inna inszość".
W końcu przekopałam stronę i znalazłam oddzielną opcję "jestem klientem UPC", złożyłam tak zgłoszenie i czekam. Za parę godzin odzywa się kolejna Wielka Konsultantka w celu potwierdzenia zgłoszenia. I co słyszę? HA-HA-HA oferta jest tylko dla nowych klientów. To czytam paniusi, bo specjalnie otworzyłam na tę okazję stronę, że jest też opcja dla obecnych klientów i ja sobie taką wybrałam, i nie pozwolę kolejny raz mnie zbyć, bo już od maja próbuję podpisać nową umowę, za każdym razem słyszę tekst, że dla nowych klientów.
"Aha, no faktycznie, nie zauważyłam. Przepraszam. W takim razie chciałam potwierdzić zgłoszenie... bla bla bla"

Następnym razem przyrzekłam sobie, że załatwiam takie sprawy w biurze, ewentualnie zmieniam operatora, bo UPC niestety albo robi z klientów debili, albo debili niestety zatrudnia. Nie obrażając nikogo.
Stary 2012-09-06, 10:19   #3655
fifruwajka
Raczkowanie

Wczoraj użyłam tej maski Anti-Age do włosów i powiem, że nie zrobiła na mnie specjalnego wrażenia. Włosy mam w dobrym stanie (sporo ścięłam w sobotę i to, co zostało na głowie, to praktycznie zdrowy włos). Nie, nie jest zła, na pewno jest lepsza od tej z owsem, ale znam dużo lepszych odżywek. Za 8,90 pewnie kupiłabym nie raz ale za 25,90 w promocji podziękuję.

Włosy niewymagające, takie jak moje w tej chwili, po wczorajszym nałożeniu zgodnie z instrukcjami producenta, dobrze się rozczesują, połysk jest przeciętny, nawilżenie też, czy się dobrze układają, czy nie, nie powiem, bo ja swoje nosze saute albo związuję w kitkę, nic więcej z nimi nie robię.

Zapraszam!
fifruwajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 10:22   #3656
201604131205
Konto usunięte

Cytat:
dodaję zdjęcie. bardzo przepraszam za słabą jakość.
Cytat:
Bardzo ładne te kolorki.
Oba cenie śliczne, zwłaszcza ta brzoskwinka

Cytat:
adzwonilam so BOK-u
Dziwne trochę, a co ma sierpniowa do wrześniowej? Zwykle przecież te oferty współegzystują, bo każda trwa co najmniej 3 miesiące.
Ja planowałam już_nic_nie_zamawiać, ale jak się okaże , że mogę mieć Vanille noire albo rose absolue to przepadłam.

Mam już paczkę z kremem CS i tuszem, i do tego kolejne 3 szampony Ten przeciw wypadaniu jest póki co wspaniały, włosy bardzo błyszczą, i są takie sypkie i puszyste(ale nie suche na szczęście).
Wydałam niewiele ponad 40zł a mam tyle radości I jak tu się nie uzależniać od zakupów.
201604131205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 10:26   #3657
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez astray Pokaż wiadomość
Ja planowałam już_nic_nie_zamawiać, ale jak się okaże , że mogę mieć Vanille noire albo rose absolue to przepadłam.
i ja też
Stary 2012-09-06, 10:27   #3658
fenomeno2000
Rozeznanie

Cytat:
adzwonilam so BOK-u
Tak, potwierdzam też wczoraj coś podobnego mi Pani na infolinii powiedziała jak składałam zamówienie z oferty wysyłkowej. Duże braki. Co podałam kod produktu to okazywało się, że nie ma. Ale zależało mi na tuszach Sexi Pulp i w końcu złożyłam to zamówienie. Mam czekac do 14 dni. W sklepie internetowym też ich brak więc wolałam zamówic z tej oferty, szczególnie, że płyn po goleniu Hoggar się przyda na prezent. Jako gratis do mnie był przypisany. Z resztą Pani mi mówiła, że nie mogę na nic innego zamienić to wzięłam...Teraz sobie poczekam jak zwykle...
fenomeno2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 10:31   #3659
basia296
Zadomowienie

Cytat:
adzwonilam so BOK-u
To jakaś bzdura . Na kazdej ofercie jest przeciez napisane jaki jest okres waznosci. Ofertę na sierpien otrzymalam w końcu lipca i jest wazna 3 m-ce czyli sierpien, wrzesien i pazdziernik. Tak do tej pory to rozumiałam i czesto robilam zamowienia wlasnie w ostatnim miesiacu obowiazywania (wczoraj zlozyłam dopiero zamówienie z Klubu Orchidea)
basia296 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 10:33   #3660
martyna3275
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basia296 Pokaż wiadomość
To jakaś bzdura . Na kazdej ofercie jest przeciez napisane jaki jest okres waznosci. Ofertę na sierpien otrzymalam w końcu lipca i jest wazna 3 m-ce czyli sierpien, wrzesien i pazdziernik. Tak do tej pory to rozumiałam i czesto robilam zamowienia wlasnie w ostatnim miesiacu obowiazywania (wczoraj zlozyłam dopiero zamówienie z Klubu Orchidea)
ja tylko przekazuje co mi Pani powiedziała...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości