|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.5.
Cytat:
![]() Ja tam nie lubię egzaltacji i szczerze dziwią mnie ludzie egzaltowani na własnym punkcie. (Opowiadałam tu gdzieś chyba o moim sąsiedzie, który wprosił pod pozorem oglądania remontu i wygłosił mi półgodzinną tyradę o tym, że on ma doktorat i skończył dwa kierunki, jego żona też ma doktorat, a jego córka ma międzynarodową maturę. ![]() Moje sceptyczne uwagi biorą się stąd, że jakoś razi mnie taki, ja wiem... dumny ekshibicjonizm. Z ostatnich Twoich wypowiedzi dowiedziałam się, że masz 22 lata, żyjesz jak w bajce, wzięłaś ślub, na który rodzice nie poskąpili grosza, dostaliście mieszkanie od jego rodziców, macie samochód i życie jak w Madrycie tak, że aż "za dużo jecie" z tego całego dobrobytu. ![]() A jak ktoś sceptyczny w stosunku do takich wypowiedzi to pewnie zazdrosny. ![]() Przy tym wszystkim, dziwisz się, że ludzie mogą być sceptycznie nastawieni do ślubu w wieku 22 i 21 lat a sama uważasz, że gdybyś miała trzydziestkę i "swoje zgromadzone już chociażby garnki" to trudno by Ci było z nich zrezygnować na rzecz tej drugiej osoby... ![]() ![]()
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2012-09-06 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
BAN stały
|
Melanchton no może przesadziłam z uzewnętrznianiem się, ale cieszę się i po prostu szczęście się ze mnie ulewa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1443 |
Zakorzenienie
|
W moich wypowiedziach n poprzedniej stronie założyłam, że rodzice dokładają się Wam do utrzymania skoro tylko Twój mąż ma pracę, na co Ty dosyć się oburzyłaś i powiedziałaś, że dają Wam tylko czasem te "50zł i kotlety". Nie chce być jeszcze bardziej złośliwa, ale skoro już rozmawiamy o Tobie to zastanawia mnie (poważnie i bez złośliwości!!) jaką pracę może mieć dwudziestojednoletni chłopak i jak horrendalnie wysokie musi być Twoje stypendium na studiach licencjackich, że jesteście w stanie za to:
- Utrzymywać mieszkanie (nawet jeśli nie płacicie czynszu): prąd, gaz, woda, śmieci, internet, telefon(y) - Płacić za dojazdy do pracy i na uczelnię, kupować benzynę - Opłacać jego studia zaoczne - I jeszcze jeść ponad miarę. ![]() Pozdrawiam. ![]()
![]() |
#1444 |
Zakorzeniona
|
No to ja zabiorę głos w dyskusji. Z TŻ-tem jestem od prawie 7 lat, od 3 lat mieszkamy razem, również poznaliśmy się jako nastolatkowie. I nie zgadzam się, że ludziom w wieku kilkunastu czy 20-stu lat łatwiej się dotrzeć, bo ci po 30-stce mają już jakieś tam swoje odrębne życia. Ja swoje własne życie miałam zawsze - swoje przyzwyczajenia, pasje, zainteresowania, znajomych, marzenia, plany. Mój TŻ tak samo, dodatkowo gdy się poznaliśmy miał już pracę. Więc kiedy spotkaliśmy się, to nie było to spotkanie dwóch bytów pozbawionych osobowości, tylko dwóch osób, które mają już jakiś tam bagaż, które coś tam już o sobie wiedzą. Każde z nas miało i ma pasję wymagającą wkładu czasu, więc choćby samo to mogło stanowić przeszkodę, bo nie każdy partner jest w stanie zrozumieć, że druga osoba nie może się spotkać, bo wybywa na 4 godziny robić zdjęcia, a potem przez następne 3 siedzi i nad nimi majstruje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1445 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() takie poglady dziwia mnie najbardziej, przekonanie o wlasnej wyzszosci nad innymi hm... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1446 |
BAN stały
|
![]() Edytowane przez ekstramocna Czas edycji: 2012-09-06 o 13:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#1447 |
Zakorzenienie
|
Za nasze wesele płacili rodzice, bo nie wiedzieli, co nam sprezentować. Wynajmowaliśmy mieszkanie, garnki i potrzebne rzeczy mieliśmy a kupować coś na siłę nie chcieli. Za to woleli mieć przyjemność zrobienia fajnej imprezy. My tam nie protestowaliśmy i wszyscy byli zadowoleni. Nawet chcieliśmy zaproponować, żeby się dorzucić, ale było niiiieeeee. No i koniec gadania.
Co do estramocnej... kto wie, może faktycznie nie płacą wiele za rachunki a skoro jedzenie dostają od rodziny, to nie muszą na nie wydawać dodatkowo? Dojeżdżać na uczelnię można za darmo rowerem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1448 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez ekstramocna Czas edycji: 2012-09-06 o 13:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1449 |
Zakorzeniona
|
Tu nie chodzi o zazdrość ani wyliczanie komukolwiek, kto co i ile ma. I według mnie w kraju, w którym ciężko dostać kredyt, bezrobocie kwitnie, mieszkania są strasznie drogie, dostaje się śmieciowe umowy, dostać mieszkanie od rodziców, mieć zapewniony start, to wielkie szczęście. I gdyby mnie ono spotkało, to na pewno byłabym z tego zadowolona. Ale nie traktowałabym tego jako normę dla każdego w moim wieku i nie głosiła, jak to cudownie jest być młodą parą i pójść na swoje. Znajoma para dostała mieszkanie po rodzicach i sami mówią, że mieli wielkiego farta, bo sytuacja w kraju nieciekawa i młodym parom jest ciężko. I od nich nie usłyszy się, że "żyje nam się jak w Madrycie" i że inni im zazdroszczą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1450 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1451 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Po raz kolejny się zgadzam. |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
Zakorzenienie
|
Mnie pozytywnie zdziwiła tutejsza tendencja browarów do sprzedawania zupełnie bezalkoholowych "piw". W sensie skład jest taki: woda i słód, ewentualnie jakiś sok, np. malinowy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1453 |
Zakorzeniona
|
Tak zmieniając temat, to niesamowicie mnie dziwi, jak rodzice nie chcą kupić dzieciom porządnych zeszytów do "zwykłych" przedmiotów, tylko kupują jakiś szajs (o ile potem nie ma to wielkiego znaczenia, o tyle kiedy dzieci piszą piórami czy nawet długopisami, ale mocno przyciskając, kartki muszą być porządne, bo inaczej dzieci je dziurawią i tyle z pisania), a kupują zeszyt do religii za 5 zł z kolorowym obrazkiem na każdej stronie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1454 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziwi mnie pozytywnie- kupienie tabletów do szkół z wgranymi podręcznikami, żeby dzieci nie musiały dźwigać 10kg plecaków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1455 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O a pomysł z e-podręcznikami w ogóle jest super ![]() Cytat:
Edytowane przez MonikaFaustyna Czas edycji: 2012-09-06 o 14:35 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1456 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#1457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1458 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie ten pomysł był super ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1459 |
Zakorzenienie
|
taaak.. ale jakby dzieci miały książki i zeszyty w szkole to jak by się uczyły w domu? też bez sensu
![]() czytanki w domu nie przeczyta bo podręcznik w szkole szlaczków nie porobi bo ćwiczenia/ zeszyt w szkole..
#1460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1461 |
Zakorzenienie
|
Ale ja czegoś nie pojmuje- za moich czasów szkolnych podręczniki były potrzebne w domu np. żeby sobie doczytać temat z lekcji, przeczytać opowiadanie na polski, z matmy zadania porobić- ogółem odrobić zadanie domowe. Co dzieciom po książkach zamkniętych w szkole?
#1462 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Są też nauczyciele, którzy sporo kserują i dają dzieciom do domu zadania z kserówek. A potem dzieci je wklejają do zeszytu.
![]() |
#1463 |
Zakorzenienie
|
Podręczniki mogą być w formie segregatorów z tematami? Wtedy dziecko bierze do domu to, co ma zrobić i pracuje z tym? A nawet jak w zwykłej formie, to zawsze bierze jedną- dwie książki a nie cały wielki stos. Kwestia organizacji.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1464 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A z tymi tabletami wprowadzili to w dwóch gimnazjach w mieście u mnie na razie, nie mają dostępu do internetu żeby dzieci się nie rozpraszały ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1465 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A jak wyjątkowo trzeba np. zabrać podręcznik szkolny do domu, to dzieci go normalnie zabierają, następnego dnia przynoszą i wkładają do szafki ![]() ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Kurczę, kupowałam w życiu i tanie, i średnio drogie i drogie zeszyty, a wydaje mi się, że wszystkie miały takie same kartki ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1466 |
Zakorzenienie
|
jakości kartek w zeszytach już nie pamiętam, ale mogę się wypowiedzieć na podstawie bloków kartek A4, które kupuję na studia
![]() faktycznie, w niektórych kartki są beznadziejne, pisząc szybko np. na wykładach czy próbując coś zmazać na ćwiczeniach - rwą się. zazwyczaj takie właśnie cieniutkie i z ciemniejszego papieru. takie bloki są zwykle tańsze, więc dopłacam z 1-2zł i kupuję ten z mocniejszym papierem. z zeszytami pewnie jest podobnie, papier papierowi nierówny ;-)
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-09-06 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#1467 |
Zakorzenienie
|
Mnie zdziwiło zarządzenie z sanepidu, o którym mi teściowa-pedagog opowiadała. Mianowicie, ponoć jest tak, że dzieci muszą mieć m.in. w zerówce już dostosowane ławeczki do wzrostu i często jest tak, że jak jest dziecko jakieś bardzo wyrośnięte, to ma robić prace, jeść itd. samo w oddzielnej dla siebie ławeczce. No ok, rozumiem dbałość o kręgosłup itd., no ale szkoda mi takich dzieci, bo czują się wyobcowane i inne, bo reszta dzieci jest "normalnego" wzrostu i siedzą razem, a ono jest tym wielkoludem, który jest poza grupą
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jedyną różnice jaką widziałam między zeszytami to bruliony klejone (tanie, ale prędzej czy później gubiły kartki) i te szyte, które wytrzymywały cały rok intensywnej nauki.
![]() |
#1469 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nawet jeśli byłyby szafki - to i tak mieliśmy cały czas coś zadawane, ćwiczenia trzeba było normalnie nosić na lekcje, a to co nie zdążyliśmy albo do utrwalenia - do dokończenia w domu, zeszyty trzeba było nosić, żeby nauczyć się na następną lekcję w domu, najgrubsze książki, czyli np. do polskiego - tak samo, na lekcji z niej czytaliśmy, a potem do domu i znowu przerabianie jakichś wierszy. strój na wf też się do domu bierze, no chyba że ktoś nie pierze i nie prasuje ![]() najlepiej, gdyby książki były w formie segregatorów - wtedy na lekcję nosi się bieżący temat, a nie całość.
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2012-09-06 o 15:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1470 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:02.